V U Č J E - Nikšić
Vesti, komentari, utisci ...

Detaljnije o skijalištu Vučje - Nikšić...


28 Februara 2011.  Vučje, Nikšić - Nema gore srece dok se zica ne remontuje  

     Ja sam danas bio i uopste nisu pustali žičaru, vozali su nas od 10 do 12 da će je popraviti i pustiti. Oko 12 casova jedan radnik govori evo sad ćemo da je pustimo, posle 5 min dolazi drugi radnik i govori "nemate šta čekati, žičara se neće danas paliti, pokvarena je".
     Predlazem ljudima pogotovo onima koji nisu iz Niksica da zaobilaze Vučje u širokom luku. Bolje je jedan dan u Kolasin ili Žabljak nego 3 dana na Vučje. Ovo je stoti put da ovako ljude zeznu, katastrofa. Jedini razlog zbog kojeg idem gore je što imam sezonski ski pas.
     Nema gore sreće dok se žica ne remontuje, a to najavljuju otkad znam za sebe. Imaju jednu žičaru i kilometar staze i to nisu u stanje da održavaju.

     KondoR - na Forumu
 

     27.02.2011. - Bio sam danas na Vućju i evo opet dolazim sa negativnim komentarom... U pola 3 žica se ugasila iako su 10 min prije toga rekli da zbog čestog gašenja u toku dana produžavaju rad za pola sata.
     Ja stvarno ne znam dokle vise!???

     Attention - na Forumu


14 Februara 2011.  Nikšićanin Miško Kosić najbolji na snowboard PUMA kupu       Izvor: www.vucje.me

     Ski centar Vučje ovog vikenda u znaku je snoubordera, a na prvom takmičenju u toj disciplini "Puma kupu", trijumfovao je Nikšićanin Miško Kosić, ispred sugrađana, braće Miloša i Marka Blečića. Na rekreativnoj stazi tridesetak takmičara je vozilo parelel-slalom.

     "Prvi put organizujemo snoubord takmičenje, u namjeri da postane tradicionalno, jer je sve više bordera na stazama" kazao je Vidoje Perović, upravnik skijališta.
     Vučje, sudeći po posjeti, opravdalo je epitet hita zimske sezone - preporođeno skijalište od početka godine radi non-stop, a na dobro pripremljenim stazama uživaju sve generacije.
     Prošlog vikenda održana su dva slaloma u okviru nacionalnog kupa za pionire, a do kraja sezone biće održana još dva takmičenja u alpskom skijanju.
     Vučje raspolaže sa rekreativnom stazom od 1,8 kilometara, takmičarskom, sa ekstremnim nagibom od 400, kombinovanom preko nove trase od 1,6 kilometara koje su pokrivene glavnom uspinjačom, te sankaškom i ski stazom za najmlađe na kojima je uspinjača "ciciban".
Rekonstruisani hotel je kapaciteta 60 ležaja u sobama i apartmanima, a restoran 250 mjesta.

     Izvor:dnevnik Vijesti


10 i 11 Februara 2011.  na Vucju će se održati snowboard takmičenje PUMA kup       Izvor: www.vucje.me

Pocetak u 12:00h!
Takmicenje u snowboardu (paralel - slalom) startuju po dva takmicara, prvi ide dalje
Obezbijedjene vrijedne nagrade:
Prvo mjesto komplet snowboard oprema
Drugo mjesto ranac i puma trenerka
Trece mjesto ranac i puma dukserica
obezbijedjene nagrade i za djeciju kategoriju
Takmicenje je revijalnog tipa, pozvani su svi ljubitelji snowboardaiz Crne Gore i regiona bez obzira na iskustvo
Uplata startnine je 10e, prijave u ski centu Vucje ili na br. tel 067 438 095
 


     18.11.2010. Vučje - spremno docekuje zimsku sezonu        Izvor: www.vucje.me
    
     Nikšić - Glavna staza na Vucju je letos kompletno izravnana masinama, nasuta je zemlja. Posadjena je trava duzinom cele staze. Sa vrha velike zice je probijena nova staza do staze uz lift "Pionir".
Jedini problem ostaje lift koji je dosta star, ali i on je u planu da se menja.


Sredjen je i hotel na Vucju, apartmanisu luksuzno opremljeni, uz tradicionalnu kuhinju i domaćinsku atmosferu.

Objavljene su i cene za Zimu 2011.
Ski oprema iznajmljivanje:
- sanke 5e dan
- skije 10e dan
- snowboard 15e dan
Servisiranje ski opreme 20e. (sredjivanje klizne podloge, ostrenje kantova i podmazivanje skija)

Na navedene usluge 20% popusta za goste hotela.

Ostalo:
- Ski pass na Baby lift-u 5e.
- Dnevni ski pass 10e.
- Seznoski ski pass 100e. (na grupe od +10 osoba 20% popusta)
- Za goste hotela 10 % popusta na ski pass.
- Uz kupljeni sezonski ski pass imate popust na servisiranje ski opreme od 50%.
- Ski skola.

Žutom bojom ucrtana nova staza koja vodi sa velike zice na "Pionir"


 


     30.03.2010. Vučje - Ski-pas 50 odsto jeftiniji
    
     Nikšić - Iako je zima uveliko prošla i čari proljeća se osjećaju na svakom koraku u gradu pod Trebjesom, na svega dvadesetak kilometara od grada vlada prava zimska idila. Ski-centar „Vučje", na nadmorskoj visini od 1.300 metara, smješten pod padinama ćudljivog Krnova, ovih dana podsjeća na pravi mali raj na zemlji, jer se na stazama nalazi čak 60 santimetara snijega, neuobičajeno za ovo doba godine. Istini za volju, ljubiteljima bijelih sportova proteklih dana na Vučju išlo je na ruku i vrijeme, a sunce i bijeli kristali, koji su se presijavali po snijegu, nijesu ostavili ravnodušnim brojne posjetioce, koji su došli da se rekreiraju, šetaju ili pak da se odmore uz čaj i kafu. Skijaši su, na veliko zadovoljstvo, uživali spuštajući se stazama uređenim kao usred zime, u prijatnom ambijentu, pa su se, uprkos sve tanjem novčaniku, za malo para mogli rekreirati.

Detaljnije: http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika...tum=2010-03-29  


     16.03.2010. Vučje - Ski centar Vučje: Ski pas samo 10 eura
    
Nikšić - Martovski snijeg, koji je ovih dana napadao u zimskom turističkom centru Vučje kod Nikšića, produžio je sezonu skijanja i uživanja u ovom planinskom raju. Na samo 20 kilometara od grada, sniježne čarolije privlače sve veći broj turista ne samo iz Nikšića i Crne Gore, već i regiona.

Da je tako potvrđuje i Ana Božović, menadžer centra kojim gazduje firma "Komp komerc", nikšićke porodice Jovović, prenose Večernje novosti.

"Staze su odlično pripremljene, tako da smučari zaista mogu da uživaju. I cijene im idu naruku, jer dnevni ski pas košta svega deset evra. Ove sezone imali smo goste čak iz Velike Britanije i Rusije, koji su sa Vučja odnijeli zaista lijepe utisak", kaže Ana Božović.

Iz "Komp komerca" najavljuju da će već ove godine raditi na proširenju kapaciteta u ovom planinskom centru, koji u budućnosti ponudu neće bazirati samo tokom zime, već svih 12 meseci.

"Pored postojećeg motela Planinski dom (50 ležajeva) očekujemo da ove godine počne izgradnja novih objekata, ali i obezbjeđivanje ski topova, što će još više poboljšati i onako dobru ponudu", kažu u ovoj firmi.

Vučje ima tri staze, rekreativnu dužine 1.250 metara, dve takmičarske po 400 i jednu dečju. Tu su i tri rekonstruisana ski lifta koji svakog sata mogu da prevezu oko 900 skijaša, kao i rentaski, škola skijanja... Aktivna je i škola skijanja koju vode instruktori ski kluba i Gorske službe spašavanja "Javorak".

Saša Radović, direktor Nacionalne turističke organizacije, smatra da skicentar Vučje može u regionu da parira ski školom kao regrutnim centrom za vrhunske skijaše.

Položaj Vučja je povoljan za ljubitelje pješačenja i planinski biciklizam. Tu su markirane pješačke i biciklističke staze ka Lukavici i Kapetanovom jezeru. Zanimljivo je da je upravo na ovim terenima Bojan Kosić, crnogorski reprezentativac i olimpijac, učio prve skijaške vještine.

      www.cafemontenegro.com


     07.03.2010. Vučje - Srijedom besplatan ski-pas
    
Nikšić - U Ski centru „Vučje“ koje je udaljeno 20-ak kilometara od Nikšića i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.300 metara zimska sezona se tek zahuktava. Portparol Ana Božović kaže za ND Vijesti da snijega ima na pretek, a da i dalje pada.

„Ovdje je prava idila. Na stazama, koje su u odličnom stanju, imamo preko metar snijega. Ski liftovi rade, a put do Vučja je očišćen. Ako ovakvo vrijeme potraje sezona će sigurno duže trajati nego prethodnih godina“, kazala je Božović.

Ski centar, pored škole skijanja, nudi i mogućnost iznajmljivanja ski opreme, pa tako sanke koštaju pet, skije deset, a snoubord 15 eura, dnevni ski pas za odrasle iznosi deset, a za djecu pet eura, dok grupe preko deset ljudi imaju popust od pedeset odsto.

Rekreativcima i sportistima skijašima na raspolaganju su, ističe Božović, dobro pripremljene skijaške staze - rekreativna dužine 1.250 i dječija „Ciciban“ od 120 metara, kao i dvije takmičarske staze sa po 400 metara, a kapacitet ski-liftova je oko 400 skijaša na sat. Motel raspolaže sa 55 ležaja i cijena polupansiona u sobama sa kupatilom je 23 eura, dok je pun pansion 26 eura.

U tzv. planinskim sobama koje imaju zajedničko kupatilo cijene su niže za po tri eura.

     www.cafemontenegro.com


     06.03.2010. Vučje - Srijedom besplatan ski-pas
    
Nikšić - Dovoljno snijega, uređene staze i prijatan ambijent u objektima ski-centra Vučje, nadomak Nikšića i ove zime su, uprkos sve tanjem novčaniku, privukli brojne ljubitelje bijelog sporta, koje je uprava odlučila da nagradi.

Kako nam je kazala PR ski-centra Ana Božović, srijedom će biti besplatan ski-pas za djecu i odrasle, koji za žičaru ostalim danima plaćaju pet, odnosno deset eura.

- Na stazama ima metar snijega, redovno se održavaju i u dobrom su stanju. Kvalitet usluge i ponuda u motelu i restoranu na zavidnom su nivou. Sve to je razlog za dobru posjetu, naročito vikendom, kada se u motelu sa 50 ležajeva traži mjesto više. Broj gostiju radnim danima je manji, ali moramo biti zadovoljni. Dolaze uglavnom domaći posjetioci, a interesantno je da Vučje svakog vikenda posjeti i engleska porodica nastanjena u Herceg Novom. Imamo i organizovane grupe, najčešće đačke. Osmog marta sve ležajeve u motelu rezervisale su pripadnice ljepšeg pola za koje će biti priređen i prigodan program - kazala je Božović.

Z. B.    Dnevni list Pobjeda, 05.03.2010.


     17.02.2010. Vučje - Sve je kao da je vrijeme stalo
     U nedelju je na Vučju bilo neko takmicenje juniora a stazu navodno nisu ni stampali jer im je ratrak u kvaru. Sto se tice skijalista, samo neka su zdravo. Jedino covjek tamo moze poci s djecom uzrasta do 8 godina da uce na bebi liftu, a sto se tice glavne staze, em je tanjiraca, em nepripremljena, em jedna staza, em se ceka po 15 do 20 min.
     Kamo srece da su je centar prodali nekom ko ima novca da ulozi u skijaliste i da napravi varijantu da se iz Nk i Pg moze bez problema skoknuti i poslije posla da se par puta spusti. Ovako, mrka kapa, sve je kao da je vrijeme stalo.
     A sto se tice puta, mora biti bolji od onog za Jezerine, jer od onog ne moze postojati gori. Do Savardaka odrzava opstina i ok je, a od Savardaka po ugovoru je obaveza ski centra. Kako su obavezu shvatili naozbiljnije govori stanje od 14.02. kad covjek bukvalno da se za glavu ufati jer ne zna kuda dalje naprijed.
    Jos da dodam da je kretenizam zasto ne pustaju onu srednju stazu na Vucju, ako je kratka bar je strma.

ExBaker
  -  na Forumu


     22.12.2009. Vučje - Nista od toga (dole navedenog) nije tacno!!!
     Niti su prosirili staze, niti ski daska, takozvana haha niti reflektori za nocno skijanje kako su bili najavili...
     Otvaranje sezone je bilo za vikend tj u subotu, padao je snijeg pa je tek u nedelju bilo otvaranje a nijesu bili u stanju u subotu vece srediti staze nego su u nedelju ujutru radili pa je staza bila KATASTROFA...
     Ski pass je bio besplatan pa su se vodili sa onim 'ko ih je** kad je dzabe ne moramo nista raditi' ccc
     Ako misle ovako do kraja sezone, super ce biti... dodjes u 1 i moras i ski pas i opremu da uzmes po punoj cijeni...
     Toliko neprofesionalizma da je to strasno

Attention  -  na Forumu


     20.12.2009. Vučje - Sve je spremno - čeka se samo sneg           Izvor: ND Vijesti

Na Vučju za početak poklon skijanje

    Nikšić – U ski-centru Vučje koje je udaljeno 20-ak kilometara od Nikšića i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.300 metara juče je otvorena zimska sezona. Ljubitelji bijelih sportova imali su juče priliku da uživaju u snijegu, ali i u besplatnom skijanju, jer su vlasnici pomenutog centra, koje posluje u sklopu nikšićke kompanija Komp komerc, odlučili da sezonu otvore „poklon-skijanjem“.
     - Sve je spremno za ovu sezonu. Staze su proširene, izravnate i očišćene, žičare su renovirane, a postavljena je i tzv. ski-daska, uređaj za senzorsko očitavanje kartica, tako da skijači neće više morati da čekaju red - kazao je direktor ovog ski-centra Vidoje Perović.
     Na Vučju, gdje je u sezoni 1999/2000.održan prvi ski-festival Crne Gore, ima oko pola metra snijega a rekreativcima i sportistima skijašima na raspolaganju su tri dobro pripremljene skijaške staze, jedna rekreativna dužine 1.250, dvije takmičarske sa po 400 i jedna dječija sa 120 metara, tri rekonstruisana ski-lifta koji svakog sata mogu da prevezu oko 900 skijaša, rent-a-ski, škola skijanja.
     Motel raspolaže sa oko 60 ležajeva i prema riječima Perovića cijena polupansiona u sobama sa kupatilom je 23 eura, dok je pun pansion 26 eura.
     U sobama sa zajedničkim kupatilom cijene su niže za po tri eura.
     - Što se tiče dnevnog ski-pasa on za odrasle iznosi deset, a za djecu pet eura. Ukoliko se radi o porodici dajemo popust od deset odsto, dok grupe od deset i više ljudi imaju popust od 15 odsto - kazao je Perović.
     Ski-centar nudi i mogućnost iznajmljivanja ski–opreme, pa tako sanke koštaju pet, skije deset, a snoubord 15 eura.


     12.12.2009. Vučje - Sve je spremno - čeka se samo sneg           Izvor: POBJEDA


NA VUČJU KRAJ NIKŠIĆA SVE SPREMNO ZA ZIMSKU TURISTIČKU SEZONU

Kapacitet motela i planinskog doma povećan na 60 kreveta. Pri kraju proširenje četiri ski-staze

      Nikšić - Popularno zimsko izletište Ski- centar Vučje, na 20-ak kilometara od Nikšića, kojim gazduje kompanija „Komp – Komerc” u utorak će otvoriti vrata ljubiteljima prirode i bijelih sportova. U toku su završni radovi na proširenju četiri ski staze, a sve ostale aktivnosti na pripremi objekata za predstojeću zimsku sezonu, uspješno su okončani. Nadaju se da će pasti i snijeg, a garantuju i redovno čišćenje puta od grada do ski-centra.
     Menadžer ski - centra Ana Božović ističe da je kapacitet motela i planinskog doma sa 40 povećan na 60 kreveta u sobama sa kupatilom i planinskim sobama sa zajedničkim toaletima .
     - Ski liftovi su remontirani, a biće uveden i ski- dop kapija za elektronsko učitavanje ski - pasova. Pripremili smo i štand na kome se mogu pratiti sva dešavanja na stazama pomoću postavljenih kamera i dobiti kompletna informacija o ponudi i planiranim aktivnostima, kaže Božovićka.
     Ističe da projekat kompletne rekonstrukcije ski-centra iznosi šest miliona eura. Nijesu ga uspjeli realizovati zbog sveopšte krize i bez podrške resornog ministarstva i Nacionalne turističke organizacije. Okolnosti im, kaže naša sagovornica, nijesu bile naklonjene i nijesu uspjeli uraditi sve što su zamislili, ali, ipak, iz sopsvenog budžeta izdvojila su značajna sredstva.

Noćno skijanje
     - Ubijeđeni smo da će se uloženi trud i novac isplatiti i da nas gosti neće zaobići. Već imamo najave za dolazak organizovanih grupa i interesovanje porodica i pojedinaca. Očekujemo posjetu na prošlogodišnjem nivou, kada je Vučje vikendom posjećivalo i po 2.000 gostiju. Razlog da ponovo dođu su i cijene koje su ostale iste, naglašava Božovićka.

     Za dnevni ski- pas potrebno je izdvojiti deset eura, polupansion u sobi sa kupatilom košta 23, a puni 26 eura, dok je cijena boravka u hotelskim sobama 23, odnosno 20 eura. Na Vučju planiraju organizovanje takmičenja u skijanju i sankanju, zatim razna nadmetanja pod reflektorima i dnevne žurke na stazama, kao i bogat doček Nove godine.


ehtelion
  -  na Forumu


     01.03.2009. Vučje
Na Vucju sve manje i manje snijega. U donjem dijelu staza je malo progledala. Toplo vrijeme, pa je snijeg dosta mokar(skijanje nesto valja da 12 sati, dok je malo zaledjeno, posle je bzv).. U svakom slucaju, ako brzo ne bude novih padavina, nista od skijanja na Vucju.

P.s. Mislim da od cetvrtka dolazi novo jace zahladjenje. nadam se da je tako!


Zimske čarolije surove planine

     06.02.2009. NIKŠIĆ - Ona narodna "Da zla vremena bez snijega nema", više ne važi. Ljubitelji zimskih sportova i te kako bi voljeli da ih "iznenadi" sniježna bjelina, koju na Vučju, u podnožju surovog Krnova, brzo istope kiša i magluština.

Na stazama Ski centra Vučje, koje je vlasništvo preduzeća "Kom komerc", sniježni omotač je otanjio. Snijega ipak ima, za najmlađe, da se skijaju na njihovoj omiljenoj stazi Ciciban ili sankaju. Za starije ljubitelje skijanja za sada ostaje tužni pogled u nebesa. Turistička manifestacija "Vrela zima u brdima" kasni, pa realizacija planiranog bogatog programa na Vučju, kao uostalom i na drugim crnogorskim centrima zavisi od snijega. Sa prvim ovogodišnjim sniježnim omotačem Vučje je postalo hit. Surova planina ponudila je zaista bajkovite zimske čarolije. Sve tri ski staze, za odrasle i jedna za mališane su bile pretijesne za brojne posjetioce iz Nikšića, Podgorice i Crnogorskog primorja. Vučje je počelo da okuplja i goste iz Rusije, Albanije, a ima i onih starih iz Dubrovnika koji dolaze na Vučje i evociraju uspomene kad su se ovdje prije nepunih dvadesetak godina lijepo skijali i provodili.

Miško Kosić, direktor Ski Centra Vučje kaže, da nestrpljivo očekuje i sluša vremensku rpognozu. Već unedelju na Vučju se nadaju snijegu, a Kosić ističe da je Vučje kao nikad dosad spremno da dočeka ljubitelje prirode.Svi ski liftovi su remontovani, ratrak je spreman za tabanje staza, a motel i ski servisi su osavremenjeni.

Vučje sarađuje sa HTP "Onogoštom" i nudi vikend aranžmane u hotelu Onogošt" po cijeni od 58 eura za odrasle, a tu se podrazumijeva boravišna taksa, osiguranje i prevoz do ski staza, gdje je uračunat i ski pas.

- Nudimo i sedmodnevne aranžmane po cijeni od 202 eura, i ako bude snijega biće još gostiju iz inostranstva, kaže Kosić i dodaje da vikend aranžman za djecu do 12 godina košta 41 euro, dok je sedmodnevni 142 eura.Najviše pažnje, nastavlja Kosić, posvetili smo prepariranju staza , a dječju smo proširili za 300 odsto. Bogat program nažalost će zavistiti od snijega.Na Dan zaljubljenih, 14. februara, pripremamo posebnu manifestaciju, otvoreno prvenstvo Nikšića u skijanju takođe smo planirali za 17. i 18. februar. Vikend zdrave hrane na Vučju biće održan 21. februara, a 7. i 8. marta planirano je održavanje tradicionalne manifestacije Kup Vučja.

Cijene dnevnog ski pasa na velikom liftu iznose 10 eura, jedna vožnja košta euro, dok cijena sezonskog ski pasa košta stotinu eura. U dvokrevetnim i trokrevetnim sobama sa kupatilom cijena pansiona košta 25 eura. U sobama sa zajedničkim kupatilom 23, a u takozvanom planinarskom smještaju na Palačama polupansion iznosi 19 eura. Zaposleni na Vučju, naravno ako bude snijega , kome se ipak nadaju ponudiće ove sezone brojnim gostima i razna prijatna iznenađenja. O tome za sada ne žele da pričaju jer sve će ipak zavisiti od prirode.

M. Drašković


VUČJE - Biće skijanja u februaru

     30.01.2009. NIKŠIĆ - Zimski sportsko-rekreativni centar "Vučje", kod Nikšića, spremno je dočekao prve skijaše. Nakon snijega koji se na kratko zadržao početkom januara, a u kom su na Vučju mogla uživati samo djeca, juče su u zimskim čarolijama i sportovima uživali i odrasli, jer je palo cijelih 40 santimetara snijega, a staze su pripremljene. Ovo veoma atraktivno skijalište, smješteno pod padinama ćudljivog Krnova, podsjećalo je na pravi mali raj na zemlji. Ljubitelji zimskih sportova i prirode učinili su svoje, da od nekada surove planine naprave pitomo smučarsko vašarište i uljepšaju ga neizostavnim zimskim čarolijama. Prema riječima upravnika restorana Miška Kosića, remontovani su ski liftovi, ratrak je spreman za tabanje staze, a motel i ski servisi su osposobljeni.

On je naglasio da se nastavlja manifestacija "Vrela zima u brdima".
- Političarima ćemo pružiti priliku da se 1. februara zabave na snijegu. Na Dan Sv. Valentina 14. februara planirano je održavanje manifestacije "Zaljubljeni na snijegu", a Otvoreno prvenstvo Nikšića u skijanju biće održano 17. i 18. februara. Vikend zdrave hrane na Vučju biće održan 21. februara. Sedmog i osmog marta planirani su za održavanje tradicionalne manifestacije Kup Vučja, takmičenje u skijanju - kazao je Kosić.
    L.N.            Izvor: http://dan.cg.yu/?nivo=3&rubrika=Reg...&clanak=173507


NA VUČJU KOD NIKŠIĆA SKIJA NA STOTINE DJECE

       Raj za mlade
           
Izvor: ND Vijesti, DRUŠTVO
                            
12.01.2009. Nikšić - Uprkos činjenici što na glavnoj stazi na Vučju nema dovoljno snijega, na toj planini i juče je uživalo na stotine građana Nikšića. Ski-lift "ciciban" i okolne padine opsadirala su djeca svih uzrasta, a na prelijepom danu uživali su gosti iz Podgorice i primorja. Danas počinje treća smjena u nekoliko škola skijanja koje organizuju nekadašnji vrhunski smučari Planinarsko-smučarskog društva "Javorak".
     Prve korake na skijama djecu uče Pavle Kasom, Budo Abramović i Drago Vujović. - Teška srca smo mnoge morali da odbijemo u prvoj smjeni, ali se nadamo da ćemo, naročito do kraja školskog raspusta, izaći u susret svim zainteresovanima - kazao je Kasom.
     Najbolji smučari "Javorka", jednog od vodećih crnogorskih klubova, nalaze se na pripremama reprezentacije u Kolašinu. - Ima jako talentovane djece i ove zime. Samo treba sa njima uporno raditi. I ove godine, nakon kurseva sa početničkom i naprednom grupom, nastavićemo sa rad sa takmičarskom ekipom. Tradicija duga 40 godina nas obavezuje da, koliko smo u mogućnosti, radmo sa djecom dok postanu kandidati za starije slekcije - kazao je Kasom.
     "Javorak" vodi po 40 djece u smjeni. Kombi prevoz, obuka, obrok, ski-lift i oprema, za sedam dana, koštaju 80 eura.
     Dnevni ski-pas na Vučju, na stazi za djecu, je 5 eura.
     Vučje će ove zime, ako padne makar još desetak centimetara snijega, biti domaćin tri takmičenja u slalomu i veleslalomu.

S.B.


PERSPEKTIVA PLANINSKOG TURIZMA NA DJELU

Zbogom more - lijepo je Vučje

     10.08.2008. Nikšić - Da sjever i njegov planinski turizam imaju perspektivu, pokazuje Vučje, koje ovih dana posjećuje sve više domaćih i stranih turista. Za nepunu godinu, koliko gazduju Vučjem, nikšićka kompanija "Kom komerc" je od ovog izletišta u podnožju krnovske visoravni, napravila pravi preporod, te sve više pridobijau domaće i inostrane goste.
     Oni koji ovih dana na Vučju pronalaze debelu bukovu hladovinu, u šali umiju da kažu: "Zbogom more, lijepo je Vučje"! Čist planinski vazduh, na nadmorskoj visini od 1.300 metara, bujni šumoviti predio, neposredna blizina Nikšića i pansion od 20 eura, natjeraju goste da neplanirano produže boravak u planini. Iz planinske baze, ljubitelje prirode putevi vode u kanjon Nevidio, splavarenje Tarom, ili biciklističkim stazama i bogazama u pravcu živopisne Lukavice i Kapetanovog jezera.
     Povećoj grupi mađarskih turista - biciklista, Vučje je prava baza, iz koje, svojim dvotočkašima, osvajaju ruralna planinska prostranstva. I Roderik Mur, američi ambasador u Crnoj Gori, nedavno je boravio na Vučju, gdje mu se ambijent, kako kažu tamošnji turistički poslenici, izuzetno dopao. Naravno, ove i još neke činjenice motivišu Ranka Jovovića, vlasnika "Kom komerca", da sa velikim, ali i realnim ambicijama, odluči da napravi pravi regionalni savremeni turistički kompleks.
     Jovović kaže da će u razvoj Vučja uložiti osam miliona eura. Za ovu investicju zainteresovane su Prva banka, CKB, Montenegrobanka, a pregovori teku i sa Austrijskom bankom za razvoj, oko donacija. Jovović ističe da se za Vučje traži strateški partner, kako bi se ove blagodeti prirode još bolje iskoristile.
     Za razvoj Vučja angažovan je i poznati austrijski stručnjak Robert Apšner, koji je osmislio kompletan projekat. Tako, planira se da će biti napravljena nova dva ski lifta, po najsavremenijim standardima, te ski staze sa reflektorima za noćno skijanje, a uz sve ovo, predviđeno je i nordijsko skijanje. Da bi se sve ovo završilo, neophodno je snabdijevanje vodom.
     Miško Kosić, sportista, zaljubljenik u prirodu i direktor Vučja, kaže da će, već ovih dana, Geološki zavod iz Podorice biti angažovan oko ispitivanja vode. Tokom naredne nedjelje, izvršiće se i prve bušotine. Vodom bi riješili sve, kaže Kosić. Na taj način, zimska skijaška sezona bila bi produžena, jer bi topovi za vodu proizvodili snijeg, a u ljetnjoj sezoni napravili bi i prigodno jezerce.
     -Smještajni kapaciteti su mali, pa zato planiramo izgradnju novog hotela, kaže Kosić i izražava zadoovljstvo što je Vučje, nakon više od dvije decenije, ponovo otvoreno ljeti.
     -Nijesmo se prevarili. Planinski biciklizam je izuzetno popularan u svijetu, a to se dokazuje i ovdje, na našim bogom danim terenima, gdje dolaze Njemci, Austrijanci, Mađari... Da imamo sportske terene, a i to nam je u planu da radimo, Vučje bi bilo idealno mjesto za visinske pripreme sportista.
Kosić je kritičar na račun nikšićke Elektrodistribucije, jer često nemaju struje, a kad se kvarovi dese, njihovo otklanjanje teče sporo.
     Turističkim poslenicima na Vučju i te kako je stalo da vikendom organizuju po neku zanimljivu manifestaciju. Dani kalopera privukli su desetak hiljada ljudi, a po toj manifestaciji, Vučje, i ne samo ono, treba da bude prepoznatljivo.
Ako se uskoro relaizuje bar dio zacrtanih planova, Vučje će, bez sumnje, biti bliže i milije Podgoričanima, primorcima, pa i Dubrovčanima, čiji su ljubitelji zimskih sportova prije dvadesetak godina bili česti posjetioci ovoga kutka Crne Gore.

Jahanje i bob staze

     Za iduću sezonu, na Vučju planiraju da podignu štalu i nabave konje za jahanje. Uz ovo, planira se i izgradnja bob staze, što, bezmalo, svi poznati svjetski zimski centri posjeduju. Tereni Vučja su zaista idealni za ljetnju varijantu bob staze, kaže direktor Miško Kosić.

Mišo Drašković

Izvor: http://www.pobjeda.co.me/citanje.php...8-10&id=146926


PROJEKAT NIKŠIĆKE KOMPANIJE "KOM KOMERC" PREZENTOVAN U PODGORICI

U Vučje investicija od osam miliona eura

Podgorica, 17. juna 2008. - Nikšićka kompanija "Kom komerc" planirala je da u Vučje uloži osam miliona eura i od njega napravi moderni turistički centar. To je saopšteno danas na prezentaciji kompletnog projekta u Podgorici.

Planirali smo da Vučje postane regionalni centar za skijanje i da za ovaj sport bude spreman najmanje od 70 do 100 dana, kazao je Robert Abšner koji je osmislio kompletan projekat. Na Vučju će biti napravljena dva nova ski lifta po najsavremenijim standardima, ski staze sa reflektorima i za noćno skijanje. Ovaj centar biće osposobljen i za druge vrste zimskih sportova, nordijako skijanje... Kompletan posao zavisi od toga da li će biti urađen projekat vodosnabdijevanja, što zavisi od opštine Nikšić. U ovom momentu nema dovoljno vode da bi se pravio vještački snijeg, jer je planirano da skijanje bude i van zimske sezone. Vlasnik "Kom komerca" Ranko Jovović kaže da su i banke zainteresovane da uđu u ovaj projekat - Prva banka, CKB i NLB Montenegrobanka. U pregovorima smo i sa Austrijskom bankom za razvoj oko donacija i grantova. Precizno je nemoguće reći kada će kompletan projekat biti završen, ali će već do kraja ove godine neki njegovi djelovi biti realizovati, kaza je Jovović.
     Izvor: http://www.pobjeda.co.me/citanje.php?datum=2008-06-18&id=143323


15.12.2007.     Dotjerano Vučje                Izvor: Dnevni list Republika

     Grad pod Trebjesom tek počinje da se budi i postaje tranzitna turistička destinacija, veza između sjevera i juga, planina i mora. Za zimsku turističku sezonu uveliko teku pripreme, ali sve zavisi da li će biti snijega ili ne, kazala je za Republiku direktorica Turističke organizacije (TO) Nikšić Dragica Popović. Prema njenim riječima, TO ima veće i ambicioznije planove nego prošle godine čemu će uveliko pomoći obogaćivanje i renoviranje zimskog centra Vučje, blizu Nikšića.
     - U toku je rekonstrukcija samog objekta na Vučju, koje je preuzeo Komkomerc, upotpunjena je skijaška ponuda, renovinare staze. U planu su, tokom prva tri mjeseca 2008. godine i sportska takmičenja - najavila je ona.
Naša sagovornica je naglasila da su planirana takmičenja pionira, a i ona prava profesionalna, u prvom redu u - snoubordingu.
     - Za one koji se skijanjem bave rekreativno na raspolaganju će biti staze kao i brojni načini razonode, za svakog po nešto. Za mart je planirana tradicionalna automobilska trka na snijegu, koja privlači veliku pažnju.
Popović je objasnila da objekat na Vučju raspolaže malim kapacitetima, ali da i za taj nedostatak postoji rješenje.
     - Ove godine, sobe na Vučju su renovirane, imaju grijanje i sve prateće aparate. To ne može da pokriva veće grupe, ali uvijek postoji mogućnost smještaja u Nikšiću i prevoza u ovo zimsko odmorište.
Tek, prema riječima direktorice Popović, Vučje bi trebalo da blijesne u svom pravom sjaju, pa se cijela ponuda ne bazira samo na posjeti Nikšićana već i šire iz regiona.
     - Veliki broj gostiju, pored domaćih, prethodnih godina je bio iz okruženja, iz Hrvatske i Albanije, kao i Republike Srpske. Oni su zainteresovani za Vučje ali i druge destinacije u blizini - objasnila je ona.
Uz ovo, važno je istaći da je novi vlasnik nabavio i vozilo za čišćenje snijega koje će omogućiti bezbijedan i čist prolaz do ove planine.
     - Nabavljena je i oprema za čišćenje snijega, pa su sve predispozicije dobre turističke sezone tu, ostaje samo pitanje da li će biti snijega - kazala je ona i podsjetila da je ovaj zimski centar i prethodnih godina bio veoma posjećen.
     - Svi ljubitelji skijanja su bili oduševljeni stazama, a za djecu je bila organizovana škola skijanja, dok su nikšićke škole dovodile djecu tamo na obuku.

     Naravno, bila je to prilika i za podsjećanje na skijaša Bojana Kasuma, prvog našeg takmičara na Olimpijadi.
     Za početak sljedeće sedmice najavljeno je i otvaranje restorana na Krupcu, koji je godinama radio polovično ali, sada postoje realna očekivanja da će upotpuniti turističku ponudu grada pod Trebjesom.
     Prema podacima ove TO broj turista u Nikšiću se iz godine u godinu povećava, u svim godišnjim dobima, što se vidi po broju gostiju u hotelu „Onogošt“ i „Sindčel“, koji uglavnom posjećuju poslovni ljudi, popunjenost kapaciteta radnim danima je - sto odsto.
     - Hotel „Onogošt“ ima veći broj gostiju u poređenju sa prethodnim godinama, što pokazuje i struktura gostiju. Ove godine ne možemo ni nabrojati sve zemlje odakle su dolazili turisti, veliki broj Francuza, Albanaca, kao i veliki broj sportista koji dolaze na pripreme. Trebjesa i blizina Sportskog centra zadovoljavaju i te kriterijume.
Podaci turističke organizacije pokazuju da je pored navedenih, porastao broj turista iz Slovenije, kao i veće grupe turista iz Izraela.
     - Struktura gostiju se mijenja, broj noćenja je daleko veći u odnosu na prethodni period. U januaru tekuće godine u Nikšiću su zabilježena 284 dolaska i 807 noćenja, dok smo u julu zabilježili 733 dolaska i 1.716 noćenja - istakla je naša sagovornica.
Popović je izrazila nadu da je porast posjećenosti Nikšiću samo početak, „jer je Nikšić tranzitno mjesto, na čvorištu između juga i sjevera“.
     - Ovaj grad neće postati primarna turistička destinacija, ali ima svoju budućnost da bude mjesto stacioniranog mjesta boravka ljudi koji će ići prema sjeveru ili jugu, i zaustaviti se u želji da obiđu ljepote ovog djela Crne Gore.
U saradnji sa novootvorenim TO Plužina i TO Šavnika - kaže Popović, očekuju zajedničko djelovanje.
     - Nadamo se da u nekoj budućoj strategiji možemo dejstvovati na nivou regije jer pojedinačno malo toga možemo uraditi, a zajedno puno. Uostalom, buduća strategija razvoja turizma će se raditi za ova tri grada.

     Svetlana Kustudić


Skijalište 'Vučje' 2006
     Na nikšićkom skijalištu ’Vučje’, udaljenom desetak kilometara od grada, završavaju pripreme za početak skijaške sezone. Očekuju da će žičaru pokrenuti 25. decembra 2005, a u Ski centru se nadaju da će održavanje puta do staze biti mnogo bolje nego prošle godine.
    Ski centar raspolaže sa tri ski-lifta: dječjim, takmičarskim i rekreativnim. Uz samo skijalište nalazi se i restoran, kafana i sobe za smještaj oko 20 gostiju.
   
Preuzeto sa www.montenegrobeauty.com


CENE 2005

Sportsko rekreacioni centar "VUČJE"
      "PLANINARSKI DOM"
   tel. 083/203-439
Raspolaže sa 25 postelja u sobama sa kupatilima i 60 postelja u zajedničkim prostorijama, kafanom, restoranom, i otvorenim terasama.

Pansionske usluge U SOBAMA               15 EUR
Pansionske usluge U PLANINSKOJ SOBI   12 EUR

- Polupansionske usluge se umanjuju 3 EURa ukoliko se koristi SKI-lift
- U cenu nije uracunata Boravisna taksa i prijava     1 EUR po osobi dnevno
- Deca do 2 godine borave besplatno, a od 2-7 godina plaćaju 50%, ako koriste zaseban ležaj 70%

                SKI USLUGE:
                        - Ski lift POMA-PIONIR 
                                    - Pojedinacna vožna 0.30 EUR
                                    - Sezonska karta   60 EUR
                        - Ski lift "CICIBAN"
                                    - Dnevna karta za decu   2 EUR


NAZAD

HOME