Mlađan Dinkić
novoizabrani Predsednik Smučarskog saveza Srbije

 

Mlađan Dinkić - novi Predsednik Smučarskog saveza Srbije
     11.07.2007. Na Vanrednoj sednici održanoj 06.07.2007. u Beogradu, Skupština Smučarskog saveza Srbije je za novog Predsednika izabrala Mlađana Dinkića, ministra u Vladi republike Srbije.
     Dinkić je izabran nakon usvajanja ostavke dosadašnjeg Predsednika Rasima Ljajića.

    
Izvodi iz Zapisnika sa Vanredne Skupštine:
   

 - Izbor novog Predsednika SSS

    Mlađan Dinkić (Novoizabrani Predsednik SSS) se zahvaljuje i nastavlja:
     ”Izuzetno mi je zadovoljstvo što ste mi dali podršku da u narednom periodu vodim Smučarski savez Srbije...
     Dakle, krajnji cilj mora biti svakako da i u skijaškom sportu dobijemo vrhunske šampione. Ja ne kažem da ih sada nema ali ih je vrlo malo. Izuzetni su napori i njihovi i njihovih roditelja i trenera da oni postignu te rezultate koje su postigli. Ja bih želeo da mi postavimo ozbiljniji sistem koji će sâm od sebe produkovati više potencijalnih vrhunskih takmičara. Dakle, ono što se desilo u tenisu takođe jeste bio rezultat individualnih napora, ali ipak jedan sistem je bio postavljen u poslednje vreme i zbog toga sad imamo priliku da uživamo u uspesima naših takmičara u tenisu. Ja bih želeo, pošto je ovo takođe individualni sport, da pokušamo da napravimo slični rezultat u nekom srednjoročnom periodu i što se tiče skijanja. Dakle, vrhunski rezultati će biti prioritet, ali do vrhunskih rezultata treba puno rada i evo da vam kažem kako mislimo da dođemo do tih rezultata. Osim vrhunskih rezultata moj cilj će biti i da imamo i ravnomerni razvoj ovog sporta u svim područjima Srbije. Vidimo da imamo klubova iz svih regiona Srbije, čak i ako ne budu imali uspešne takmičare to ne znači da ćemo im poklanjati manje pažnje sa idejom da se razvije i fizička kultura i da se omasovi skijaški sport i tamo čak gde nema vrhunskih takmičara. S druge strane želim da kažem da ću ravnopravno tretirati sve discipline koje su sada u okviru Smučarskog saveza, trenutno su to alpsko skijanje, snowboard i nordijsko trčanje, pri čemu je još nejasan status biatlona koliko sam shvatio, ali ću ja predložiti kada se bude radio Statut da se sve razjasni u tom Statutu, sve što je bilo nejasno, počevši od ovih stvari koje su bile nejasne u verifikaciji mandata za glasanje na Skupštinama, da predvidimo sve moguće situacije i da onda ne bude gubljenja vremena kada se Skupštine održavaju.
    
U svakom slučaju želim da kažem da vlada Srbije sada ulaže ogromna sredstva u razvoj skijaške infrastrukture, samo ove godine će 20 miliona evra biti uloženo u dalji razvoj skijaške infrastrukture. Konkretno će se ići iz republičkih sredstava na 4 lokacije. Prvo veštački sneg na Kopaoniku, akumulaciona jezera i topovi za veštački sneg, tako da ne zavisimo od vremenskih uslova i to će se odnositi , kako na alpski sport tako i na nordijske discipline, pošto tamo postoje neke staze ali neznam u kakvom su stanju, treba videti da i tamo imamo topove za veštački sneg da se ne desi ovaj slučaj da ne može da se održi neko takmičenje u nordijskom trčanju zbog toplog vremena.
     Takođe, vratićemo Tornik na skijašku mapu jer se tamo gradi šestosed i dva ski lifta i sve će to biti završeno do novembra meseca ove godine, a sledeće godine tamo gradimo akumulaciona jezera i topove za veštački sneg tako da će Tornik biti u funkciji za skijaški sport.
      Osim toga gradimo na Divčibarama, i naravno na Staroj Planini gde imamo i najveće ambicije. Napravljem je master plan razvoja Stare Planine, radi se o investicijama od 600 miliona evra, to će biti jedan vrlo dugačak proces investiranja, ali na kraju očekujemo da Stara Planina prevaziđe Kopaonik po broju skijaša, ali i po stazama za vrhunski skijaški sport.
    
Krajnji neki moj cilj će biti da pripremimo našu zemlju da jednoga dana pokuša da konkuriše, možda zajedno sa Bugarskom, za organizaciju Zimskih Olimpijskih Igara. Deluje ambiciozno, ali zapamtite to što sam rekao, mislim da nije realno da se desi pre 2022. godine, ali ja sam od onih koji gledaju unapred i radiću sa mojim timom na tome da stvorimo te uslove, kao i u infrastrukturi, a da do tada napravimo i takmičare koji će moći da nas ravnopravno zastupaju. Da bi se došlo do toga potreban je veći budžet za Skijaški Savez i bolje i efikasnije korišćenje sredstava iz budžeta. To su dve stvari. Dakle, prva stvar koju ćemo napraviti, imaćemo veći budžet, naćićemo način da se on poveća, sa druge strane moramo razviti jedan objektivan sistem korišćenja sredstava iz budžeta koji će ići po prioritetima. Naravno da vrhunski takmičari i oni koji postižu uspehe moraju imati prioritet, ali ne smemo zaboraviti mlade kojima treba dati šansu da se razvijaju i da oni dobiju šansu da i oni postanu jednog dana vrhunski. Mi ćemo verovatno ići u izbor najmanje tri lokacije na glečerima za letnje pripreme skijaša jer ne želimo više da prepustimo stvari slučaju, a tri glečera zato što su potrebne različite konfiguracije za trening kako bi se spremno ušlo u vrhunska takmičenja. Ićićemo na zakup onoliko koliko je potrebno, kako to rade druge reprezentacije, i Srbija će ubuduće to činiti. To neće više zavisiti od individualnih mogućnosti trenera pojedinih reprezentativaca, već će država sistemski da brine o tome. Pokušaćemo da nešto uradimo već od ovoga leta. Znam da je kasno, da ulazimo usred sezone, ali šta možemo da učinimo, videćemo da makar one takmičare koji su već prošle godine ostvarivali uspehe, da im damo mogućnosti da se makar u ovom drugom delu priprema što bolje spreme za predstojeća takmičenja. Takođe, imamo nameru da posvetimo veću pažnju obuci trenera. Ja sam od onih koji se ne stidi da traži pomoć od onih koji bolje znaju od mene, bez obzira da li se radi o pomoći stručnjaka iz Srbije ili iz inostranstva. Uspostavićemo saradnju i sa nekim ljudima koji su nekad u bivšoj Jugoslaviji bili u skijaškom sportu Jugoslavije, kao što je to Tone Vogrinec i njegova ekipa, tako da ćemo organizovati i više stručnih seminara i pokušati da u tom smislu obučimo trenere da stvaraju šampione. Bez znanja, bez rada ne možemo ni imati uspeh.
     To su neki osnovni pravci rada, pri čemu naravno, kako budem više u ovom poslu zajedno sa vama, neke stvari ću saznavati, videću šta su problemi i pokušaću da ih zajedno sa vama rešavam.To su osnovni strateški pravci rada kako ih ja vidim. ”

- Verifikacija članova I.O koje predlaže Predsednik SSS po članu 24. Statuta SSS
 

   M.Dinkić
koristi priliku da kao novoizabrani Predsednik SSS po ovoj tački predloži 5 članova iz redova privrednika jer su oni potrebni da sa jedne strane organizaciono pomognu razvoj Saveza, a naravno i da koliko je to moguće pronađu sponzore za razna takmičenja i finansiranje priprema kao i za sve ostale programe o kojima je govorio. Predlaže da to budu:
     1. Vuk MRVIĆ – Predsednik I.O. SSS
     2. Saša VITOŠEVIĆ
     3. Aleksandar ŠKUNDRIĆ
     4. Rade VOJINOVIĆ
     5. Siniša NIKOLIĆ
Nakon glasanja konstatuje da su jednoglasno izabrani članovi I.O. uključujići i predsednika I.O.po predlogu Predsednika SSS
Foto: www.gloria.com.hr

- Izbor VD podpredsednika SSS
 

Ideja M.Dinkića da tim koji će reprezentovati skijaški sport bude što jači, a obzirom da će biti predlog u novom Statutu da budu potpredsednici Saveza, oni ne bi imali tako operativne funkcije kao što imaju članovi I.O. ali bi zajedno sa njima pomagali u ostvarivanju plana. Predlaže da to budu:
     1. Prof. Goran PITIĆ
     2. Prof. Nebojša SAVIĆ
     3. Sandra ŠTAJNER
     4. Petar LAZOVIĆ
Obzirom da nije bilo diskusije na ovu temu M.Dinkić je dao ovaj predlog na glasanje i nakon glasanja konstatuje da su jednoglasno izabrani VD podpredsednici Saveza.

- Formiranje Radne grupe za izradu novog Statuta SSS
 
Radna grupa za pripremu novog Statuta izgleda ovako:
     1. Petar LAZOVIĆ – Predsednik radne grupe
     2. Miša STOJANOVIĆ – član
     3. Goran PETRONIJEVIĆ – član
     4. Nordijac za 7 dana
     5. Snowbord – za 7 dana
     6. Pravnik iz Ministarstva Sporta – za 7 dana

- Razno
 

     Miloš Jovanović (SK Radnički –Kragujevac) dalje nastavlja i kaže: »
Ovo pismo je od roditelja najboljeg skijaša u Srbiji, Želimira Vukovića koje kaže i citira: »U ime našeg olimpijca Želimira Vukovića obraćam se matičnom klubi SK Radnički iz Kragujevca da mu dozvoli i omogući prelazak u SK »Royal«. Posle razgovora sa predstavnicima SK »Royal« obavešten sam da može da dobije sredstva za pripreme od Smučarskog saveza Srbije jedino ako pređe u navedeni klub. Nadam se da ćete nam u vezi sa tim izaći u susret«
    
On nakon pročitanog pisma kaže da je ovaj zahtev potpisao Želimirov otac, koji ga je finansirao i napominje da je Želimir takođe i stipendista Skupštine grada Kragujevca.

     M.Dinkić odgovara da ako je to tako da je to nelojalna konkurencija i da to tako nesme da bude i pita SK »Royal« za komentar, našta je predstavnik SK »Royala« a odgovorio da nema komentar

     Izvor: Zapisnik sa Vanredne Skupštine Smučarskog saveza Srbije, održane u Beogradu 06.07.2007. www.skisavez.com


R E A G O V A NJ A :


Dinkića za predsednika
4.7.2007. NIŠ - Skijaški klubovi sa područja jugoistočne Srbije predložiće na vanrednoj sednici Skupštine Skijaškog saveza Srbije, koja se održava u petak, Mlađana Dinkića, ministra ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi Republike Srbije, za predsednika Skijaškog saveza Srbije. Mesto predsednika Skijaškog saveza ostalo je upražnjeno nakon ostavke Rasima Ljajića na ovu funkciju.

Dinkić je predsednik Skijaškog saveza Beograda, i prema rečima Zorana Marjanovića, predsednika Skupštine Skijaškog kluba Niš, jedan je od najzaslužnijih za investiranje u infrastrukturu namenjenu skijanju.

- Zahvaljujući Dinkiću obnovljene su žičare na Kopaoniku, investirano je u objekte za skijanje na Zlatiboru, Divčibarama. Dosta je investirano i na Staroj planini i Besnoj kobili. U jugoistočnoj Srbiji su potrebne relativno male investicije da se skijašima na raspolaganje stavi osam skijališta.


Izvor: www.kurir-info.co.yu

MLAĐA KRIŽAJ

Mlađan Dinkić zaseo u fotelju predsednika Skijaškog saveza Srbije, a sa sobom doveo i stranačkog kolegu Sašu Vitoševića

BEOGRAD, 10.07.2007. - Mlađanu Dinkić, koji u "budževini" zvanoj Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj upravlja sa šest podresora i isto toliko agencija, ni to nije dosta, već je zaseo i u fotelju predsednika Skijaškog saveza Srbije! Ni to mu nije bilo dovoljno, već je na funkciju u Izvršnom odboru doveo svog stranačkog aparatčika Sašu Vitoševića, nekadašnjeg saveznog ministra poljoprivrede.
STARI SKIJAŠ

Dinkić se i ranije otimao za skijaške funkcije. Na čelo Skijaškog saveza Srbije došao je upravo sa mesta prvog čoveka beogradskog smučarskog saveza, a inače važi za čoveka koji često sa smučkama na ramenima odlazi na Kopaonik, Zlatibor i Staru planinu.

Kako će Dinkić da ispliva sa tolikim obavezama, ostaje da se vidi, a treba napomenuti da je uskočio na "skijaško" mesto ministra za rad Rasima Ljajića, koji se baš zbog previše obaveza povukao sa čela Saveza.

U svom prvom obraćanju sa mesta predsednika Skijaškog saveza Dinkić je poručio da mu je velika želja da Srbija zajedno sa Bugarskom organizuje Zimske olimpijske igre 2022. godine. Da li planira da do tada bude prvi skijaš Srbije, Dinkić nije kazao, a treba reći da su i potpredsednici Saveza poznati političkoj javnosti.
To su bivši ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Goran Pitić i TV voditelj Petar - Coka Lazović, koji je inače blizak Velimiru Iliću, lideru Nove Srbije i ministru infrastrukture. Ostala dva potpredsednika su Sandra Štajner, funkcioner "Telenora", i ekonomski ekspert Nebojša Savić.

(U. K.)        Izvor: www.kurir-info.co.yu


  Izvor: Zvaničan sajt G17
 

Dinkić izabran za predsednika Smučarskog saveza Beograda
 

17 December 2006. Predsednik G17 PLUS Mlađan Dinkić izabran je danas za predsednika Smučarskog saveza Beograda, a za potpredsednike su izabrani Petar Lazović i Vladimir Čupić.

“Želeo bih da se zahvalim na izboru i da kažem da uvek želim da pomognem onima koji imaju najviše energije, najviše želje, a koji su najslabiji“, rekao je Dinkić obraćajući se Skupštini Smučarskog saveza.

On je ocenio da do sada društvo nije obraćalo pažnju na zimske sportove i da je to jedan od razloga što Srbija u tim sportovima nema šampione.

„Ja sam se prihvatio ovog posla jer želim da napravimo jak preokret. Moj plan, zajedno sa saradničkim timom, sa gospodom Lazovićem i Čupićem, je vrlo ambiciozan, a to je da pre svega napravimo dve stvari: da u narednom periodu omasovimo rekreativno skijanje i da razvijemo vrhunsko skijanje u Srbiji, da konačno Srbija naredne u četiri godine dobije nekog šampiona ili šampione“, rekao je Dinkić naglasivši da je potrebno raditi u oba pravca u smislu promocije rekreativnog skijanja kao načina života i u smislu planskog razvoja skijališta za vrhunske sportiste.

„Konačno imamo Master plan za Staru planinu gde ćemo uskoro imati najveći skijaški centar u jugoistočnoj Evropi, pošto ima daleko veći potencijal od bilo kog drugog centra. Država će u prvoj fazi uložiti 50 miliona evra samo u infrastrukturu, a celokupna investicija se kreće između 600 i 800 miliona evra“, rekao je Dinkić i dodao da će to biti jedna od navjećih investicija u turizam u Srbiji.

On je rekao da će ski centar na Staroj planini imati oko 30 žičara i gondola i da će centar moći da primi oko 30 hiljada skijaša istovremeno na stazama i nagovestio da će Srbija kroz 10 godina moći da se kvalifikuje za organizaciju Zimskih Olimpijskih igara.

„To je dugoročni plan koji sada deluje jako ambiciozno u situaciji kada nemamo takvih objekata, ali siguran sam da ćemo to moći da napravimo, jer imamo prirodne resurse, imamo interes i privatnika i države da se to napravi“, ocenio je Dinkić.

On je rekao da je potrebno pojačati seminare i edukaciju trenera, jer se, kako je rekao, bez dobre selekcije ne mogu praviti šampioni.

„Moramo obezbediti ozbiljne letnje pripreme za vrhunske takmičare i takmičarske kampove koji će omogućiti da se naši talenti pripremaju i da počnu da beleže bolje rezultate“, istakao je Dinkić i dodao da je finansiranje ključno, kao i da Smučarski savez mora imati daleko ozbiljniji budžet u budućnosti.

„Vidim tri potencijalna izvora finansiranja: za osnovno održavanje saveza to je budžet grada i on mora biti veći. Dalje, razmotrićemo mogućnost da javno preduzeće Skijališta Srbije deo prihoda od ski pasa izdvoji za mlade talente, za njihove treninge i pripreme, a treći izvor finansiranja će biti sponzorstva, pre svega za organizaciju letnjih kampova, takmičenja i sponzorisanja onih koji su najbolji i ja tu očekujem pomoć od potpredsednika Čupića, direktora Hypo Alpe Adria banke i mislim da sa takvim timom možemo značajno da podignemo budžet Skijaškog saveza Beograda“, rekao je Mlađan Dinkić.

„Ja verujem da imamo talente, ali mislim da niko još niko nije obezbedio adekvatene uslove za njihove pripreme, a ako budemo radili uspećemo. Ja ću se baviti strategijom i pribavljanjem izvora finansiranja zajedno sa gospodinom Čupićem, a od vas očekujem da se bavite operativnim stvarima“, zaključio je Dinkić.

NAZAD

HOME