S K I - V I K E N D

Ski vikend

Sneg se istopio
- živeo sneg!

ŠTA PONETI
> Oprema Za nju važi slično kao za zdravlje. Važno je da bude lično
vaša, u proverenom stanju. Ukoliko je nemate, najbolje je osnovu (skije, cipele, čtapovi) iznajmiti na planini jer se o njoj staraju ljudi koji o skijama vise znaju od vas. Ukoliko je pozajmljujete, otvorite četvoro očiju i dobro je ispitajte.

>Društvo Koliko god vas je u grupi, uključujući i devojke, tim mora biti prillčno koherentan i približno slične kondicije kao i afiniteta. Poslednje što želite je da provedete dan u sobi ili u šetnji koja neće pokriti potrebe vašeg tela.

> Novac Ni previše ni premalo, uključujući i "crni fond'; Došli ste pre svega da se skijate. Ukoliko otkrijete neku aktivnost na koju niste računali tokom planiranja, zašto je ne iskoristiti.

> Lekovi Niste ni paranoik ni hipohondar, niti manje muškarac ukoliko ponesete neki Pain-reliefer ili
Aspirin, kutiju vitamina B i C, jaču kremu za sunčanje (na planini vam i lako izgori lice)... već ste samo tip koji je spreman na sve. Ukoliko se Ona razboli, bićete njen Supermen kada budete izvadill Aspirin iz tašne.

     Verovatno se svakodnevno spuštate niz rolne belog papira koje neprestano izviru iz faks mašine, skačete sa jednog na drugo i trece brdo papira koja neumomo izviru na vašem kancelarijskom stolu, klizite niz štampač u ritmu izbacivanja grafikona i kopija ugovora... i sve vas to prilično nervira, naročito kada pogledate kroz prozor i ugledate krupne bere pahulje koje veju, nanose snega koji ne uspevaju da prikriju sivilo grada i uklone smog. OK. Inače smatrate da ne živite za vaš posao nego od njega i skloni ste fizičkim aktivnostima koje nisu sarno opravak već i beg iz surove svakodnevice u kojoj se borite kao lav. Ili kao gladijator, svejedno. Ukoliko je tako, a verujem da je upravo tako, osmelite se i učinite korak koji nije ni veliki za čovečanstvo ni mali za vas, ali vam nije često na pameti upravo zato što predstavlja "zlatnu sredinu". Njegovo cenjeno ime je SKI -VIKEND. Drugim rečima, pošto ste već osvojili neformalnu titulu odličnog rekreativca, virtuoza belih staza (koji će, kada mu pukne, film od trzavica na poslu otvoriti svoju ski-školu i provoditi četiri meseca godišnje na planini!) i svake godine odlazite na nedelju ili više dana u neki od skijaških centara... Zašto ne odete sarno na vikend? Znam, imate malu decu i čekate njihov raspust. Naravno, zreli ste i racionalni i u stanju da, kada je potrebno, mimo i pribrano preskočite zimu i ne odete baš nigde.   
     Ipak, retko razmisljate o vikendu na planini jer je suviše kratak. Taman se zagrejete i upoznate stazu a već morate nazad. Nemate snage da petak veče provedete u putu ka skijaškom centru da biste već ujutru shvatili da ne možete da podignete glavu sa jastuka!
     Polako.

O ČEMU MORATE DA RAZMISLITE
     Brzina savremenog života ne sme da se ogleda u vašim konstantnim (i prilično neuspešnim) nastojanjima da stare navike, obaveze i potrebe ugurate u tesnu rubriku "This Week" na vašem računaru ili mobilnom telefonu. Brzina se ogleda u uvodenju sasvim novog strateškog pristupa u vašem životu. U svakoj (pod 1) razvijenijoj
zemlji koja (pod 2) poseduje ski-centre na udaljenosti 300-400 kilometara od prestonice ski-vikend je potpuno normalna pojava više od dvadeset godina unazad. Pod 1, želite da i nača zemlja bude razvijena i dajete svoj doprinos. OK. Pod 2, naša zemlja je već takva (poseduje ski-centre). Prema tome, glavu gore.

U zemlji s takvim reljefom kao što je naša, ski-vikend je ne samo vaše pravo nego i obaveza, ukoliko se zaista smatrate čovekom od akcije. Takođe, ukoliko nemate pouzdan automobil koji če bez problema prtiti planinske staze, autobuski čarter prevoz do Kopaonika, Zlatibora,]ahorine ili Brezovice je iznenađujuće čest, pouzdan i pristupačan. Tako da prevoz ne maže biti izgovor.
     Budite realni, vaša 007 oprema koja stoji uvek na dohvat ruke (u prtljažniku kola, ormanu u kancelariji, posebnom delu plakara u spavaćoj sobi...) nije potpuna, niti na nivou zadataka ukoliko u njoj nije i ski-kit. Naravno, samo ako ste muškarac koga ne definiše samo posao već i telesno/energetske performanse. Takođe, pomislite koliko ćete samo ljubomornih uzdaha izmamiti kolegarna i prijateljima kada vas budu okrenuli na mobilni u trenutku dok na jarkom, planinskom suncu, u kompletnoj opremi pijete čaj u predahu između dve staze. Možda ovo nije korektna motivacija ali motiviše, zar ne?
     Pošto ste se odlučili za ski-vikend, pripazite na još neke sitnice.
     Proverite zdravlje
- Nije potrebno da odete na sistematski pregled ali morate biti sigurni da niste pod blagom prehladom koja maže prerasti u ozbiljnu stvar, nedovoljno oporavljeni od gripa, povrede koju ste zadobill na fudbalu ill košarci. Nema svrhe odlučiti se za ski-vikend koji ćete provesti u krevetu, okruženi papirnim mararnicarna i kapima za nos.
     Travel Light
- Ponesite sarno neophodno, ipak je u pitanju vikend. Sedamdeset procenata vašeg prtljaga mora zauzimati ski-oprema, trideset preostalih jedna do dve "civilne" preobuke u kojima čete se osećati dovoljno ležerno dok uveče pijuckate kuvano vino naslonjeni na kamin. Pravi "Sport-sman" nikada nema višak prtljaga, ali razmislite i o opremi za neki od alternativnih In-door sportova jer se lako maže ispostaviti da hotel ima dobru salu za squash, a vi dovoljno snage za noćni duel sa prijateljima.
     Jednostavno, nema ništa loše u tome ukoliko ste makar jedan vikend tokom tmurnih, zimskih dana brdskoplaninski specijalac kame nije nikakav problem da poslovnog partnera, devojku, drugara iz kraja pozove na brzu akciju na planini. Biti svoj znači imati dovoljnu količinu slobode. Imati slobodu znači biti u stanju da brzo donesete odluku koja je u vašu korist. Kada se samo četrnaest časova po isključivanju kompjutera u kancelariji nađete na blještavoj stazi, s vetrom u kosi, brzinom u svakom atomu svog tela, ispunjeni svežim planinskim vazduhom sigurno ćete osetiti slobodu. To što je njen vrhunac ove nedelje limitiran na samo dva dana nije najstrašnija stvar na svetu. Ski-vikend je sinonim za beg. Povratak sa planine vas ispunjava još većom samouverenošću.


Miša Petrović

MEN'S HEALTH       MART 2004       www.burda.co.yu/menshealth


NAZAD