Cipele  za  skijanje

     Verovatno su najvažniji deo skijaške opreme.

     Osnovna namena je da u kombinaciji sa udobnim termo čarapama čuvaju skočne zglobove i noge od povreda i hladnoće. Bitno je da su udobne i da čvrsto drže stopalo. Ako loše prijanjaju nećete imati pravi osećaj za kontrolu skija. Spoljni deo skijaških cipela je napravljen od vodootpornog plastičnog materijala. Iznutra je uložak koji je oblikovan da pruža udobnost stopala ostavljajući prste slobodnim.

   

     Da li ćete kupiti nove ili iznajmiti skije i cipele pri svom prvom skijaškom pokušaju nije toliko važno, ali je presudno da su vam cipele udobne. Ne uzimajte prvi par koji probate ako niste potpuno sigurni da vam odgovaraju. Prilikom probe cipela, imajte na nozi deblju čarapu, i ostanite obuveni ako treba i više od deset minuta, da bi bili sigurni da su vam cipele udobne i odgovarajuće. Peta i ris moraju biti dobro učvršćeni a prsti slobodni.

    Prilikom kupovine nove opreme, prvo treba kupiti cipele. Kada počnete sa skijanjem cipele su apsolutno od vitalnog značaja. Svu ostalu opremu možete da iznajmite. Sve skijaške cipele se, manje ili više, oblikuju prema nozi koja ih nosi. Nemojte uzimati cipele broj veće, da bi ste imali za sledeću sezonu, jer se tako možete lakše povrediti i nemojte štedeti na njima. Često se i greši prilikom prve kupovine cipela. Navikli na udobnost svakodnevnih cipela, neugodno se osećate u oklopu ski cipele čak i kada je dva broja veća. Provereni je način i taj da se izvuče unutrašnja cipela, navuče na nogu i onda utvrdi dali je prevelika, premala ili odgovara. 

     Ali ni najskuplje cipele (isto vaši i za skije), ne znači da su za vas i najbolje. Skupe cipele su vrlo često tvrde takmičarske cipele koje nisu prikladne za celodnevni boravak na snegu.

     Odgovarajuća, topla i suva cipela je prvi preduslov za uživanje na snegu.


NAZAD