Zimska oprema za početnike


Vreme zimskih čarolija polako se približava a pre nego što odlučite kuda na skijanje važno je da se dobro opremite, naročito ako ste početnik ili ste i dalje emotivno vezani za svoje decenijama stare skije i pancerice.

Iznenadićete se šta se sve u međuvremenu promenilo. Pre par decenija skije su bile daleko glomaznije nego danas, vezovi nestabilni a pancerice malo sigurnije od patika za košarku. Sada je sve mnogo jednostavnije.


Skije

Konvencionalne skije su prošlost. Danas je skoro nemoguće pronaći one koje nisu izrađene u obliku peščanog sata - inspirisane oblikom snouborda, šire su na prednjem i zadnjem delu, a uže po sredini.

Kada birate visinu, gledajte da budu u nivou vašeg lica, između brade i nosa (idealno je ako su do visine usta). Što su duže to su stabilnije, ali i teže za upravljanje. Zato se početnicima preporučuju kraće. Kako postajete iskusniji, možete kupovati sve duže i duže.

Takođe, važna je i fleksibilnost. Ako ste početnik, za vas su one mekše jer su sporije.

Vezovi

Vezovi su sigurnosni mehanizam koji pričvršćuje čizmu za skiju. Ponekad je ovo korisno, ponekad baš i nije. U samom početku skijaške ere postojalo je samo nekoliko različitih tipova vezova. Uglavnom su to bili jako grubi mehanizmi sa ulogom da oslobode pancericu u trenutku pada. Međutim, u više slučajeva su se otpuštali kada baš i nije trebalo, a ponekad ste ih mogli otpustiti samo čekićem. Dobra vest je da su vezovi evoluirali do zavidnog nivoa u odnosu na ta nesigurna vremena.

Većina savremenih vezova su, zapravo, „vezni mehanizmi“ koju su integrisani u samu skiju. Neretko se dešava da kupite skije i vezove u jednom paketu, umesto kao odvojene komponente. U savremenim „paketima“ oni dozvoljavaju zajedničko kretanje opreme dok drže pancericu za skiju i time sprečavaju preuranjeno otpuštanje. Vezni sistemi u jednom su uvek bolji izbor.

Pancerice

Krajem šezdesetih kožne pancerice su zamenje plastičnim do visine članka. Plastične pružaju bolju podršku nozi i veću kontrolu nad pokretima, ali stvaraju osećaj da ste nogu stavili u spregu. Nova tehnologija u njihovoj izradi donela je model mekane pancerice - kombinacija udobnosti starih i praktičnosti novih.

Kada kupujete pancerice vodite računa o tipu koji vam odgovara. Za početnike se preporučuju mekše jer pružaju odličan oslonac i više odgovaraju sporijoj vožnji, dok iskusniji mogu pokušati sa čvršćom varijantom koja je gipkija i bolje se ponaša pri bržoj vožnji.

Štapovi

Štapove birajte prema svojoj visini. Da biste pronašli odgovarajući štap obujte pancerice i okrenite štap naopačke. Ruku držite ispod „krplje“ (graničnika). Ako vam je u laktu prav ugao, to je vaš štap.

Naočare

Naočare za skijanje vas moraju zaštititi od ultraljubičastih zraka, vetra i sunčevog odsjaja. Postoje dve vrste – regularne i one za osobe koje nose naočare za vid, odnosno, naočare koje idu preko naočara za vid.

Garderoba

Nosite 3 sloja garderobe dok skijate: spoljni koji odbija vetar i sneg (najčešće jaknu i pantalone), srednji koji vas greje i unutrašnji, tj. termalni donji veš.

Iznajmiti ili kupiti?

Ako skijate manje od 10 dana godišnje, iznajmite celokupnu opremu. Biće vam lakše jer ne morate da je održavate ili vučete po aerodromima.

Ali ako ste pasionirani skijaš i dosta skijate možda bi trebalo da imate svoju opremu.

Oprema se takođe menja, skoro iz godine u godinu. Ako niste spremni da je menjate svake dve godine, onda iznajmljujte.

Ovo, međutim, ne važi za pancerice, bez obzira na vaš skijaški staž. Posedovanje sopstvenog para pancerica omogućava vam da ih prilagođavate sebi uz pomoć posebnih jastučića za stopalo. Potražite prolećnu ili jesenju rasprodaju u najbližoj prodavnici sportske opreme. Na prošlogodišnjim modelima možete uštedeti i do 50 odsto.

I još jedna bitna stvar - nikada nemojte iznajmljivati opremu kod kuće već što je bliže planini, odnosno, mestu gde ste krenuli da skijate. Tako ćete izbeći maltretiranje ako, recimo, nešto ne bude kako treba pa morate da zamenite opremu u Beogradu (a vi ste u Francuskoj).
 

        Izvor:  www.b92.net/putovanja   29. oktobar 2010.
 


NAZAD