SKIJAMA OGRADIO IMANJE NA VLAŠIĆU

 

        Mile Sučić iz sela Nova Bila, kod Travnika, skijama ogradio imanje na Vlašiću. Za izradu jedne od najčudnijih ograda na svetu bilo potrebno 4.000 skija. Oprema stigla iz Švajcarske. Hobi postao terapija.

       Nema putnika prolaznika, koji na raskrsnici za travnik i Novi Travnik, kod sela Nova Bila u Srednjobosanskom kantonu ne zastane da kada vidi domaćinstvo Milana Sučića (47), koji dve i po decenije živi i radi u Lucernu, u Švajcarskoj. Čitavo imanje površine od oko 60 ari, zagradio je skijama, i to onim najkvalitetnijim, koje je kupovao, uglavnom u Švajcarskoj. Skije su na njegovoj ogradi i taraba i baskije, samo što je pridodata betonsa cokla. Za zagrađivanje, koje je okončano, tebalo mu je 4.000 skija.
        Domaćin smatra da takve ograde nema u Evropi. Ideju je dobio kada je pre nekoliko godina u Švajcarskoj video ogradu od skija. To

UKRAS

     Komšije, uglavnom, pozdravljaju Milovu odluku i kažu da je njegova ograda ukras čitavog zavičaja. Čude se što neki na Vlašiću podižu objekte opasane mermerom, kao da je more.
     - Milova ideja je orginalna i uklapa se, na najbolji način, u ambijent ovog dela Bosne - kažu njegove prve komč
ije.

 je, istina, bila od "sveg" pedesetak skija, osamdeset puta manja od Milove.
        - Bio sam u teškom zdrvstvenom stanju, preed operaciju srca, pa mi je sprovođenje ove ideje došlo kao terapija u čemu su me zdušno podržali supruga Kata i sinovi Jozo, Marko i Mile - priča naš sagovornik.
        - Skije na mojoj ogradi su 90 odsto bolje od onih koje se voze na Vlašiću, Jahorini i drugim planinama u Bosni, Srbiji, Makedoniji, crnoj Gori. . .  Ima i novih i polovnih, a loših nema sigurno.
        Površina ograde je oko šest hiljada kvadratnih metara! Imam i vikendicu na Vlašiću i plac oko nje opasan je skijama. Sada pomažem kolegi Niki Pranješu, koji radi samnom u Švajcarskoj, da i on zagradi svoje imanje. I on već ima oko dve hiljade skija za potrebe ograde. Voleo sam uvek da imam nešto što drugi nemaju. žena me je najviše podržala. Ostavio sam i cigarete i piće, ne idem po kafanama, ne dajem na muziku, a voleo sam i te kako.
        Mile kađe da je u ogradu uložio oko 300.000 konvertibilnih maraka. Skije su u okolinu Travnika, cve do jedne, iz Švajcarske stigle autobusima.
        - Da nebi mislili carinici da švercujem, u Švajcarskoj sam, pred polazak, svaku skraćivao - prića Mile.
        - Bile su svedene na dimenziju ograde, pa su carinici imali razumervanja.. Za svaku skiju trebalo mi je, primera radi, da izdvojim jednu marku, kako bi stavio dve nitne.

Tekst V.Mitrića, objavljen u "Večernjim novostima" 03.03.2004.


NAZAD