Ski Francuska

PARADISKI
ski centri: La Plagne i Les Arcs

 Ski regija Paradiski (ski centri: La Plagne i Les Arcs)

Velikan francuskih Alpa, centar koji je beležio ubrzan razvoj, sada Lez Ark sa La Planjom spada u kompleks „Paradiski“, jedan od najboljih i najvećih ski centara u Evropi. U decembru 2003. godine skijalište La Plagne je povezano sa ski centrom Les Arcs gondolom „Vanoise Express“, koja spada u najmodernije i najveće žičare na svetu (kapaciteta 200 ljudi, premošćuje 1800 m u 4 min. vožnje). Na ovaj način je nastala velika ski regija Paradiski, koja povezuje tri skijaška područja: La Plagne, Peisey–Vallandry i Les Arcs. Paradiski sa ukupno 239 staza dužine 425 km, sudeći po broju i dužini međusobno povezanih staza, danas važi za jednu od tri najveće ski regije u Francuskoj, zajedno sa Tri doline (338 staza, 600 km) i Portes du Soleil (288 staza, 550 km).
 

   

 

 Les Arcs
Les Arcs se sastoji od pet naselja: Bourg Saint Maurice, Arc 1600, Arc 1800, Arc 1950 i Arc 2000. Les Arc 1800 ujedno je najpopularnije i najveće naselje. Čine ga četiri naselja: Charvet, Villards, Charmettoger i Chantel. Uzevši u obzir topografiju planine i vremenske uslove, Arc 1800 nalazi se na idealnoj poziciji. Karakteriše ga moderna arhitektura, hoteli i brojni šalei, kao i prodavnice, restorani, barovi, klizalište i dva bioskopa. Teren u Lez Arku je raznolik i nudi veliki izbor svim kategorijama skijaša i snowboardera. Les Arcs je jedno od retkih skijališta koje ima svoju olimpijsku „speed skiing“ stazu, The Flying Kilometre. Preporučujemo, ali samo za one veštije i iskusnije!

 

 

 
 
La Plagne
Sastoji se od šest visinskih skijaških naselja u podnožju skijaških staza: Aime la Plagne (2100 m), Belle Plagne (2050 m), Plagne Villages/Soleil (2050 m), Plagne Bellacote (1930 m), Plagne Centre (1970 m) i Plagne 1800 (1800 m). Interesantno je da su ova naselja povezana prevozom u vidu žičara koje prevoze skijaše od 8h do ponoći.

Nadmorska visina do 3250 m garantuje dobar sneg tokom cele sezone. Skijaški centar je odličan za profesionalne skijaše, jer se najzahtevnije crne staze pružaju duž dva glečera sa visinama od 3250 m (Bellecot) i 3000 m (De la Chiaupe).

Za snowbordere postoje tri odlična snowparka i svi imaju half pipe i boardercross stazu. Aktivnosti van staza svakako će biti dovoljne da ispune vaš boravak. Svako naselje ima zasebno organizovan noćni život, prvenstveno zbog međusobne udaljenosti i vremenskog ograničenja vožnje žičara (do ponoći). U La Planju ćete pronaći odličnu zabavu u klubovima i diskotekama.

www.paradiski.com


NAZAD