V E L I K A


16.01.2005.
     Slučajno sam naletio na vaš site i moram priznati da ste vrlo informativni. Dojmovi skijaša govore više od kataloga! Pohvalno je što imate informacije o ex-yu skijalištima.

     Inače, živim u Požegi pa me iznenadio podatak o skijalistu Nevoljaš iznad Velike. Ono je trenutno izvan upotrebe zbog nejasnih vlasničkih odnosa ali vjerujem da će uskoro opet biti u funkciji jer se u Velikoj gradi novi hotel a zanimljiv je podatak da je staza na Nevoljašu bila izgrađena jer su ispitivanja pokazala da se tamo prirodni snijeg zadržava dulje nego na nekim razvikanim mjestima u Sloveniji. Na Papuku postoji jos 3 skijališta - Zvečevo i Jankovac su doduše stradali u nemilom ratu 1991 a prošle je godine otvoren spust u gradicu Pakracu.   
     Ove godine nam je klima podivljala pa u brdima snijega ima tek u tragovima. Inace kao što ste naveli, i u Hrvatskoj ima relativno dobrih uvjeta za skijanje ali moramo kao i vi, sudeći o postovima vaših sugrađana, početi više cijeniti domaće a ne uvijek misliti da je "kod susjeda trava zelenija".
     Želim vam uspjesnu sezonu na Kopaoniku i u Crnoj Gori!
     U ocekivanju prave zime, pozdravljam vas iz suncane Slavonije,
Mislav

Velika je rekreativno središte na južnim obroncima Papuka u Požeškoj kotlini u Slavoniji, udaljeno 14 km severno od Požege a nalazi se na nadmorskoj visini od 273 m.

Velika je i glavna planinarska polazna tačka za goru Papuk (954 m).

Zimi je skijanje moguće na lokaciji Jezerice-Nevoljaš, gdje je uređena staza i žičara vučnica

Leti je Velika veoma posećeno termalno kupalište, sa tri otvorena bazena, koji se nalaze podno planinarskog doma "Lapjak", od kojih je jedan olimpijski.

Skijaška staza  Jezerice-Nevoljaš

 Skijaška staza na Nevoljašu    Uređena skijaška staza sa vučnicom.

Smeštaj:
 • Planinarski dom "Lapjak"
  (50 ležaja)
  Cirakijeva bb
  34300 Velika
  tel: 034/233-010
 • "Pansion Barišić"
  (10 ležaja)
  Bana J. Jelačića 40
  34300 Velika
  tel: 034/233-50
 • "Barun Trenk"
  (10 ležaja)
  Trg A. Starčevića 3
  34330 Trenkovo
  tel: 034/236-221

www.tzzps.hr/gradovi/naselja/velika.htm


NAZAD