Brzeće

        Brzeće - kapija Kopaonika

     Na istočnom delu kopaoničkog masiva, na dve reke, Rasini i Graševki, u delu plodnog župskog vinogorja, miruje Brus, turističko mesto podjednako aktuelno i leti i zimi. Sedište je istoimene opštine, smešteno na 429 metara nadmorske visine. Ovu vazdušnu banju 1909.godine su pohodili srpski regent Aleksandar Karađorđević, bugarski kralj Ferdinand i crnogorski serdar Janko Vukotić i tu utanačili dogovor o Balkanskom savezu.

     Opština Brus krajem osamdesetih godina iznedrila je novu turističku destinaciju - Brzeće. Ovo selo udaljeno 270 kilometara od Beograda i 100 kilometara od Niša, ubrzo je postalo srpski potencijalni "Sent Moric". Ušuškano na visini od 1000 metara nadmorske visine ovo mesto okruženo vrhovima Jastrebac (1313 metara), Kamarište (1400 metara), Vojetin (1561 metar), Bećirevac (1787 metara), izvorom reke Toplice, manastirima Malo i Veliko Metođe, vodenicama potočarama, stazama, proplancima i livadama za šetnju leti i rekreativno skijanje i sankanje zimi, Brzeće postaje prava turistička destinacija.
     Žičare "Bela reka I i II" povezuju ovaj centar sa vrhom Kopaonika odakle se skijaši uključuju u dalji sistem staza ovog našeg najvećeg ski centra.
     Smeštajni kapacite Brzeća su veoma veliki. Najveći je hotelski kompleks "Junior" od kojeg je razvoj turizma u Brzeću i počeo. Raspolaže sa 420 kreveta, sportskim terenima koji su u upotrebi od prolećado jeseni, i mini žičarom, ski terenima za najmlađe i školom skijanja za početnike.
      Vila "Radigost" koja je dobila ime po Bogu gostoprimstva u staroslovenskoj mitologiji, luksuzni hotel "Ozon" koji svojim gostima nudi i bazen i saunu, pansion "Dobrodolac" koji je uveo u svoju kuhinju, ljubaynost apatmana "Ivanović", pravi su odraz turizma Brzeća.
     U toku zimske sezone na svakih 60 minuta minibus iz Brzeća prevozi skijaše do vrha Kopaonika.

      Informacije: Turistička organizacija Brus + 381 37 825 185
      Izvor: www.istnews.com

 


NAZAD