ILUSTROVANA POLITIKA

Broj 2185, 2. decembar 2000.


Planina stenje od divljih graditelja

Kopaonik izrovala pohlepa


Gradi se luksuzno, besno, bezobrazno i mahom bez dozvole. Pod naletom cigle i betona padaju stoletna stabla i zagađuju se bistra vrela. Novim osvajačima je samo važno steći komad terena na kome će zarađivati milione

Na Kopaoniku se gradi više nego u najboljim vremenima. I to mahom nelegalno. Male vikendice, koje se gotovo nisu primećivale u šumama i sada su neprimetne, ali među novoizgrađenim luksuznim vilama.

- Ćutanje i strah su doveli do ovog haosa - kaže naš sagovornik koji već sedamnaest godina živi na Kopaoniku ali moli da mu ne spominjemo ime. - Kada je Kopaonik postao KOP, elitno i profitabilno mesto, ljudi zvučnih imena i funkcija nagrnuli su ovamo. Tako je lančano krenula neplanska i mahom divlja gradnja. Šuma je sečena neplanski, a biser voda više nije za piće. Kanalizacija koja je planirana za određeni broj zgrada sada je preopterećena, jer su se na nju priključivali probijajući betonske šahtove. Izlivanje fekalija je česta pojava. Uostalom, prošetajte pa se uverite.

Za cenu se ne pita

Prema rečima našeg sagovornika, malo-malo, pa na planini osvanu buldožeri i kran. I kreće gradnja. Najčešće se ne zna ni ko gradi, a o tome da li ima potrebnu dokumentaciju prava je umetnost doznati. Na gradilištu su izvođači radova koji obično ne znaju za koga rade. Takav je bio i slučaj sa placem Gorice Gajević. Kroz medije su se provlačila razna nagađanja sve dok se nije oglasio vlasnik firme "Union". "Jedinu grešku koju sam u ovom poslu napravio je ta da sam gradnju vile počeo u martu ove godine bez građevinske dozvole".

Ta dozvola, bez koje na Kopaoniku ne bi smelo ni drvo da se poseče, a kamoli započne gradnja objekta u haosu koji očigledno vlada na ovoj našoj lepotici, može da se nazove - greškom.

- Za cenu zemljišta se često ne pita - nastavlja naš sagovornik. - Placeva u centru gotovo da i nema, a nešto dalje je cena oko 30.000 maraka po aru.

Da je Kopaonik postao gradilište bez reda, vidi se na svakom koraku. Dovoljno je samo prošetati naseljem i sve je jasno. Velike građevine potpuno su zatvorile male, male se na čudne načine proširile, jedni su drugima zatvorili ulaze, šuta je na sve strane, a ono što se trenutno gradi niko ne zna čije je.

- Procedura za dobijanje građevinske dozvole traje najmanje godinu dana - kaže Nebojša Premović, pravnik u "Geneksu", koji već petnaest godina živi na Kopaoniku i za sebe kaže da je svedok mnogih događanja na ovoj planini. - Za mnoge je to izgubljeno vreme jer se zna da za sezonu, u zavisnosti od objekta, zarada može da bude veća i od 100.000 maraka. Zato nije ni čudo što se odlučuju na bespravnu gradnju. Gradilo se i ranije, ali nikada toliko divlje gradnje nije bilo kao u poslednjih nekoliko godina. Kopaonik je prešao onu kritičnu crtu. Trenutno ima mnogo više mesta nego gostiju.

Kao jedan od primera sporne gradnje Nebojša navodi svoj slučaj. Ski-klub "Kopaonik-Raška", gde je on član predsedništva, sklopio je ugovor sa građevinskom firmom "Kolubara" iz Mionice, o izgradnji zajedničkog objekta. Ugovorom je predviđeno da deo pripadne ski-klubu, a ostatak izvođaču radova. Iako objekat nije završen, "Kolubara" je ski-klubu predala jedan deo, nekoliko apartmana je prodala, a sve ostalo biće rešeno na sudu. Građevinskim materijalom i improvizovanom ogradom zatvoren je i ulaz u objekat pa skijaši u svoje prostorije ulaze kroz tuđe dvorište. Tako "Nebeske stolice", kako je ime ovom prelepom objektu, čeka sudski spor.

Oteli objekat pa zemljište

Drastičniji je primer njihovih komšija, beogradskog đačkog odmarališta "Mašinac". I oni su se usrećili sa istim izvođačima radova. Stariji od svoja dva objekta dali su "Kolubari" da ga sruši na istom mestu i na istoj osnovi podignu nov. Izvođač radova se ugovorom obavezao da će u tom objektu "Mašinac" dobiti dvanaest apartmana. I kada je sve bilo gotovo, osim što su ostali bez svog dela, ljude iz "Mašinca" je čekalo još jedno iznenađenje. Ko zna kojim putevima njihovo zemljište je postalo vlasništvo "Srbijašuma". "Mašincu" je iz "Kolubare" ljubazno ponuđeno da im ustupe svoj objekat, a da će im oni zauzvrat sazidati novi u podnožju Kopaonika.

Ljubazni domaćin u "Mašincu" sve to nije hteo da dovodi u vezu sa Milanom Rodićem, bivšim generalnim direktorom "Srbijašuma", koji u "Nebeskim stolicama" ima apartman, a ni sa Branislavom Ivkovićem, visokim funkcionerom SPS-a, koji u objektu "Kolubare" takođe ima apartman. Ni njegov drug, domar u "Mašincu", nije se žalio mada ima razloga za to. Njegova skromna kućica se nalazi tik uz sporni objekat. Kada je Ivković pravio nadstrešnicu i malo produžio apartman, zatvorio je i prozor i vrata na domarovoj kući.

- A kad nestane struja, uključi se ovo ovde čudo od alarma na Ivkovićevom apartmanu i celu noć ne mogu da zaspim od njegovog zavijanja - bila je jedina primedba ovog skromnog čoveka.

Ognjan RADULOVIĆ       


NAZAD