Jošanička banja

        Jošanička Banja novi turistički centar


 
Jošanička Banja, u podnožju Kopaonika, uskoro će izaći sa turističkom ponudom zdravstveno-preventivnog i sportsko-rekreativnog turizma. Predsednik Skupštine opštine Jošanička Banja Jelena Drmanac kaže da će osim infrastrukturnih, uskoro biti gotovi projekti turističkog potencijala te banje i da se nada da će za njihovu realizaciju uskoro naći investitora.
     Jošanička Banja, u zapadnom podnožju Kopaonika na prosečnoj nadmorskoj visini od 610 metara, u dolini reke Jošanica, spada među banje sa najtoplijim termomineralnim izvorima u Srbiji, čija je tempetarura između 28 i 84 stepena Celzijusa.

Dramanac kaže da su mogućnosti za seoski, lovni i ribolovni turizam na području banje neograničene dodaje da je “u planu završetak gradnje sportskog hotela, po uzoru na slovenačke Terme Čatež, kao i izgradnja objekata za razvoj zdravstvenog turizma“.

Zbog bogatih lovišta nadomak banje u Raškom okrugu, potencijal je veliki i za izgradnju uzgajališta divljači i klanica, kao i za proizvodnju biohrane zaštićene geografskim poreklom. Plan je da se i flašira oligomineralna voda sa fluorom protiv karijesa i da se nastavi sa istraživanjima geotermalne energije.

Profesor turizma, koji je radio na planovima razvoja Jošaničke Banje, Slobodan Mitrović ocenio je da će se ta banja uskoro naći na turističkoj karti Srbije i biti pod kontrolom korišćenja.

“Ovde se kriju veliki potencijali za razvoj etno turizma, koji je dobio veliku šansu usvajanjem novog Zakona o turizmu“, kaže Mitrović i naglašava da je “seoski turizam okosnica budućeg razvoja srpskog turizma u zaštićenim, prirodnim dobrima pri nekom od prirodnih rezervata“.

U ponudi Jošaničke Banje, u kojoj nikad nema magle i koja ima izuzetno bogatu floru i faunu, nalaze se i manifestacije poput Dana jorgovana i spusta rekom Ibar. Nedaleko od banje, na četrdesetak kilometara od Kopaonika, nalaze se i poznati srpski manastiri Gradac, Studenica i Đurdjevi stupovi, koji doprinose njenoj turističkoj ponudi.

4. jul 2006. | Izvor: Beta


Jošanička Banja

U senci Kopaonika u dolini reke Jošanice i njene pritoke Samokovke na 550m nadmorske visine nalazi se Jošanička Banja.
- Zbog blizine Kopaonika i njene nadmorske visine Jošanička Banja ubraja se u najviše banje u Srbiji, pa stoga ima i karakteristiku planinske banje
- Udaljena je od Raške 25 a od Beograda 245 km.Od Kopaonika je udaljena25 km i popularno je zovu Zelena vrata Kopaonika.
- Prirodni lekoviti faktori.Jošanička banja se ubraja među balneološka naselja sa najtoplijom vodom što joj uz blizinu podneblje, blizinu prelepih predela Kopaonika i Golije kao i dobru infrastrukturu omogućuje da bude značajna turistička destinacija.Banja ima pet izvora mineralnih voda koji se ubrajaju među najtoplije u našoj zemlji.Vode Jošaničke banje pripadaju grupi hipertermi,sadrže natrijum, kalijum, kalcijum, hidrokarbonate,sulfate i fluor, koriste se u lekovite svrhe samostalno ili u kombinaciji sa fizikalnim terapijama u programu lečenja i medicinske rehabilitacijeVoda iz Jošaničke Banje je povoljna za lečenje sledećih oboljenja:degenerativna reumatska oboljenja, zapaljenska reumatska oboljenja, stanja nakon povreda i korektivnih operativnih zahvata, oboljenja mišića, lumbago išijas, hiperacidni gastritis, ekcemi i psorijaze, prevencije karijesa i dr.
- Oblast banj esa svojim bitnim karakteristikama predstavlja važan integracioni faktor u turističkoj sportsko-rekreativnoj ponudi i banjskoj-rekreativnoj ponudi za banjske goste, posetioce sa Kopaonika i iz okolnih mesta i putnike prolaznike koji odlaze ili se vraćaju sa Kopaonika
- najvažnija i izuzetna delatnost za razvoj biće banjski turizam udružen sa balneološkom funkcijom, sportom i rekreacijom.Najvajžniji objekti izvan Jošaničke banje biće turistički punktovi koji će povezati Jošaničku Banju sa turističkim naseljem i nacionalnim parkom na Kopaoniku, sa žičarama i ski stazama za alpsko skijanje trčanje i ribolov, prateće objekte na stazama, staze zdravlja...
- Investicione studije su pokazale da je ulaganje u Jošaničku Banju u narednih pet godina opravdano i to za razne delatnosti i objekte komercijalnog i društvenog karaktera
- Lokalna uprava je uradila Generalni Urbanistički Plan Jošaničke Banje sve u cilju da se razvoj Jošaničke Banje usaglasi sa plan razvoja koji nameće država, kao i da se budućim investitorima jasno prikažu mogućnosti ulaganja
- Pored turističkih lečilišnih, rekreativnih delatnosti Jošanička Banja može zahvaljujući svojim toplim izvorima da razvija i proizvodnju cveća, voća, povrća u plastenicima kao i uzgoj pastrmke, koje u Jošanici ima dosta, u malim ribnjacim.


NAZAD