Ski
Makedonija

 K R U Š E V O

    Istorijski grad  na 1250 m/nv, udaljen od Skoplja 140 Km a od Bitolja 45 Km.

    Skijaški tereni su u neposrednoj blizini grada, a polazna žičara kreće iz samog centra. Tereni su na nadmorskoj visini od 1400 m.

  - Preuzmite Google Earth lokaciju skijalista 

Žičare i ski liftovi:
 • Žičara dvosed, kapaciteta 720 skijaša na sat
 • Ski lift sidro, kapaciteta 700 skijaša na sat
 • Ski lift tanjir, kapaciteta 600 skijaša na sat
 • Bebi ski lift kapaciteta 300 dece na sat

telefon: 00379(0)48 477968

   


Smeštajne mogučnosti:

 • Hotel MONTANA
  Savremeni hotel lociran 1 km od grada u neposrednoj blizini žičare. Hotel je izgrađen 1974. a renoviran 2002. godine.
  e-mail:montilin@mt.net.mk

 

 • Hotel ILINDEN - "C kategorije" Izgrađen 1947 godine, lociran u šumi udaljen 1km od centra grada i 15 min hoda od žičare.
  e-mail:montilin@mt.net.mk


Зимски Спортови
Крушево е познат зимски туристички центар во Македонија. Негова предност е тоа што зимската сезона трае од месец Ноември до крајот на Март. Зимите се благи, сончеви и со доста снег. Скијачките терени на Бушова планина од двете страни се 1200м и 1400м. Љубителите на зимските спортови ги користат скијачките терени недалеку од градот. Скијачките терени се наоѓаат на месноста Станич, која е опремена со ски-лифтови: Двосед скилифт со капацитет 720 лица/час; двосед скилифт 700 лица/час; едносед капацитет 600 лица/час. Скијачките клубови од Крушево организираат школи за скијање за почетници, со изнајмување на комплетна скијачка опрема. Постојат и терени за скијачи професионалци, а тоа е патеката што се наоѓа под жичарницата и скијачките патеки за нордиско трчање.

     Izvor: http://www.krusevo.gov.mk/krusevo6.html

 

    Скијање
    Благодарение на неговата височина, Крушево е една од Македонските зимски дестинации. Обиколено обиколено со масивите на Бушова планина, со неговите пријатни предели, Крушево нуди прекрасни услови за скиење од декември до март. Скијачките терени се наогаат непосредно до самиот град на надморска височина од 1400 метри. Погодни се за скиачи професионалци како и за скијачи почетници. 
    Градот е поврзан со скијачките терени со жичарница. Скијачите можат да ги користат ски-терените во непосредна близина на градот опремени со ски-лифтови. 
    Ски-клубовите организираат школи за почетници и изнајмуваат опрема. Посебно внимание се посветува на Нордиското скиење од каде произлегуваат и врвни спортисти. Исто така пешачењето по сјајните падини со снег е вистинска атракција за да се биде во снежно Крушево.

     Izvor: http://visitkrusevo.com.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=56&Itemid=39

 

Крушево сезонава рекордно посетен
04.01.2009
Сепак, и покрај убавините и изобилството на снег, скијачите незадоволни од ски-патеките. За жал, во Крушево ништо не е сменето со децении. Ски-лифтовите веќе одамна се застарени.

„Нема никаде поминато ратрак, ски-лифтот не работеше половина час“, потенцираше Мартин Димитриев, турист од Скопје.

„Не се исплати 450 денари да се дадат за карта за овој ски-лифт“, рече Тео Трајкосвки, турист од Скопје.

Дури и професионалните скијачи признаваат дека единствената ски-патека во Крушево е само за почетници.

„Условите си го прават своето, терените се тие, инвестиции нема“, изјави Христо Стојаноски, инструктор по скијање.

„Оваа стаза со која моментално располага Крушево е измислена за почетници, а додека пак за професионалци тука нема услови“, вели Аце Гиноски, инструктор по скијање.

За новиот ски-центар Мусица, кој се најавува исто така со децении, за жал никој не дава пари за да се стартува. Доколку и во иднина се продолжи со овој однос, Крушево можно е да ги загуби туристите.

     Izvor: http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=102608


Koristan link:  www.montana.com.mk


 

NAZAD

HOME