Ski
Makedonija

P E L I S T E R

    Turistički centar Pelister se nalazi na Baba planini (2.601 m), udaljen 14 Km od Bitolja i 75 Km od Ohridskog aerodroma.

    Raspolaže sa dva Ski lifta kapaciteta 1.400 skijaša na sat.

 

     Hotel MOLIKA na 1420 m/nv u blizini ski terena www.hotelmolika.com.mk

    Hotel PELISTER na 1110 m/nv

 

Ako neko ima mapu, i više podataka o skijalištu neka se javi. 


Фактот што Хотелот ''Молика'' е планински објект и зимската туристичка сезона трае во зависност од временските прилики околу 4 месеци, особено внимание се посветува на развојот на зимскиот планински туризам.

Планината ''Пелистер''располага со скијачки патеки извонредни за слалом и велеслалом.Планината со своите релјефни и климатски услови не заостанува и од далеку познатите скијачки центри.

Непосредно до Хотелот ''Молика''на оддалеченост од само 100 метри се наоѓа жичарница и ски патека што претставува идеален услов за вљубениците во белите спортови.За таа цел Хотелот ''Молика'' располага со специјална просторија наменета исклучиво за сместување на скии и друга зимска опрема.

Жичарницата во непосредна близина го поврзува Хотелот ''Молика'' со планинарскиот дом ''Копанки'' кој се наоѓа на висина од 1610 м и располага со капацитет од 100 легла (најчесто за планинари), а од оваа планинарска куќа нагоре до месноста ''Ливада'' се надоврзува ски-лифт.

Ски патеката ''Копанки'' се протега во должина од 1400 м.Стартот е на надморска висина од 1800 м а целта е на надморска висина од 1400 м.

Жичарата Бегова Чешма –Копанки,се протега во должина од 680 м .Почетната станица е на надморска висина од 1400 м а крајната станица на 1610 м надморска висина.Располага со капацитет од 450 лица / ч во лето и 900 лица /ч во лето.

Ски лифт-от ,,Копанки,, е со должина од 580 м .Почетната станица е на надморска висина од 1600 м а крајната станица е на 1800 м надморска висина .

Капацитетот е 1000 лица / ч.

Ски лифт ,,Пионер,,

Се протега во должина од 230м а патеката изнесува 350м.


NAZAD

HOME