Ski Crna Gora

Bijelo Polje

Skijalište: Zavratica - MajstorovinaFoto: www.bihor-petnica.com


Bjelasica, prilaz od Bjelog Polja                Izvor: Cafe del MNgro (Dan)
     15.03.2010. BIJELO POLJE - Uspješno završen Ski kup 2010 u Bijelom Polju

     U organizaciji ski centra „Majstorovina" i istoimsnog skijaškog Kluba održana je turističko-sportska manifestacija „Ski kup 2010 Bijelo Polje", što predstavlja veliki značaj za sport u gradu na Limu i istorijski trenutak za oživljavanje ski sporta, s obzirom da je ovo takmičenje održano prvi put nakon 35 i više godina.

     Učesnici ski kupa, pored organizatora, bili su i planinarsko smučarski klub „Žabljak" sa Žabljaka, „Trebaljevo" iz Trebaljeva, kod Kolašina i "Džambas" iz Mojkovca.

     "Takmičenje će biti zapamćeno iz više razloga, ali najupečatljiviji je što se formirala i započela jedna nova sportska disciplina. U pitanju je takmičenje u brzom hodanju na krpljama u dužini od 800 metara i potom u brzom spremanju i spustu do početne tačke. Pobjednik u ovoj disciilini je bio Dragoje Minić Baćo iz skijaškog kluba „Majstorovina", koji je osvojio novčanu nagradu od 50 eura", kazao je jedan od organizatora Pavle Orović za Dan.

     Takmičenje je organizovano i u veleslalomu, u dvije kategorije za mlađe i starije uzraste.

     "Prva tri mjesta u kategoriji mlađi pripala su Jeleni Vujičić, Anji Sošić i Danilu Asanoviću, dok su u kategoriji stariji trijumfovali Tomislav Vojinović, Boško Jovović i Snežana Bulatović. Posebno raduje uspjeh Vujičićeve, koja je cijele godine osvajala prva mjesta i ukupno osvojila šest zlatnih medalja. Takmičila se na Bjelasici-Kolašin, Vučju-Nikšić, Durmitoru-Žabljak i na kraju na Bjelasici Bijelo Polje. Od butika „For you" dobila je na poklon rukavice za skijanje po izboru", istakao je Orović.

     Nagradu u vidu besplatne obuke u auto školi „Gas" dobio je najbolje plasirani Bjelopoljac Danilo Asanović.

     Upečatljivo i veoma bitno dešavanje na skijalištu bilo je bratimljelje skijaškog kluba „Majstorovina" i planinrsko-smučarskog kluba „Trebaljevo", kao i uvođenjenove discipline nordijsko skijalje. Pored lijepog druženja i takmičelja sve posjetioce je obradovala i najava bjelopoljskog gradonačslnika Tarzana Miloševića da će uskoro početi radovi na izradi žičare dvosjed u dužini od 1.000 metara, ua potezu od Jasenova krša (1.260 mnv) ka planini Bjelasici.

     Sportski direktor Ski kupa bio je Džof Gušmirović, a glavni sudija Mileta Bulatović.

     Na Majstorovini funkcioniše ski lift koji je dobijen od Austrijsko-crnogorskog partnerstva, kancelarije iz Kolašina. Naime, prvi lift je dobila opština Mojkovac, a drugi Andrijevica i ovo je dobar primjer i putokaz za one koji rade prostorni plan za region Bjelasice i Komova, da treba posvetiti ovom prostoru puno veću pažnju.
 
       Izvor:      www.cafemontenegro.com


Bjelasica, prilaz od Bjelog Polja                Izvor: Cafe del MNgro (Dan)
     24.02.2010. BIJELO POLJE - Prvi pokretni top za pravljenje snijega na padinama Bjelasice

     U organizaciji ski centra „Majstorovina", na padinama Bjelasice, organizovana je prezentacija prvog pokretnog topa za pravljenje vještačkog snijega u Crnoj Gori. Svim posjetiocima bile su omogućene besplatne usluge ski centra.

     Prema riječima Pavla Orovića, menadžera ski centra "Majstorovina" ovaj sniježni pokretni top je dobijen uz pomoć Vlade Crne Gore, tačnije uz podršku ministra rada i socijalnog staranja dr Suada Numanovića, a prenosi Dan

"Ovaj sniježni top predstavlja primjer i ostalim donatorima i državnim organima kako se sve donacije i projekti u Crnoj Gori moraju nadograđivati i usavršavati. Nabavka ovog topa imala je za cilj da se pokažu mogućnosti za produžetak skijaške sezone i na taj način se steknu neophodni uslovi za dalji održivi razvoj i turističku ponudu Bjelasice", kaže Orović, dodajući da je vrijednost sniježnog topa po umanjenoj cijeni bila 6.000 eura.


Prevoz iz Švajcarske, koji je koštao oko 2.000 eura finansirao je predsjednik opštine Bijelo Polje Tarzan Milošević.

"Radi podsjećanja i zahvalnosti moramo napomenuti da je ski lift dobijen od Vlade Austrije preko kancelarije Austrijsko-crnogorskog partnerstva u Kolašinu", navodi Orović dodajući da je za naredni vikend planiran Kup Bijelog Polja u skijaškim disciplinama u svim kategorijama - u slalomu, veleslalomu i spustu. Takmičenje u ženskoj i muškoj konkurenciji održaće se u subotu i nedjelju na skijalištu "Majstorovina".


Zimska ponuda Ski centra Majstorovina Bijelo Polje    Izvor: Dan

     29.12.2009. BIJELO POLJE - Svečano otvaranje zimske sezone na bjelopoljskoj strani Bjelasice biće održano 29. decembra, kad će biti predstavljen ukupan program rada ski centra „Majstorovina Bijelo Polje". Prema riječima organizatora Pavla Orovića, istovremeno počinje sa radom i škola skijanja za sve uzraste i sisteme znanja u ski sportovima.
     "Planirali smo da veću nedjelju, 3. januara, u školi skijanja počne sa radom kategorija „ciciban", kao i škola za polaznike mlađih pionira. Ova škola će trajati osam dana, nakon čega ćemo 11. januara organizovati školu za mlađe i starije pionire. Stariji pioniri kao i omladiici i „cicibanu" biće u prilici da uče skijanje i od 18. januara. a onda slijedi četvrta serija od 25. januara, kad je na programu rad sa omladincima, cicibanima i starijim ljubiteljima bijelog sporta", saop[tio Orović a prenosi Dan.

     Biće organizovane i dvije planinarsko smučarske ture na kriljama do planinarskog doma „Cmiljača", a u tom pohodu je planirano i noćenje između 14. i 15. januara. Druga tura. kao najava uvođenja nove discipline koju će promovisati ski centar ,Majstorovina Bijelo Polje", počeće bratimljenjem skijaških klubova „Majstorovina" i „Trebaljevo".
     Ova svečanost će se održati 21. januara, kao i takmičenje u slalomu i veleslalomu za polaznike škole skijanja. Slalom i veleslalom za mlađe kategorije će se održati 23. u 24. januara, a 30. januara za omladince.
      "Prvenstvo grada „Ski Bijelo Polje 2010" u slalomu i veleslalomu u pojedinačnoj konkurenciji u svim uzrastima planirano je za posljednji dan januara", kaže Orović dodajući da je za kraj 6. li 7. februara planirano organizovanje regionalnog takmičenja u slalomu i veleslalomu, Bjelasica - Komovi - Prokletije.


Prvi ski-lift i skijalište kod Bijelog Polja
     02.09.2009. BIJELO POLJE - Na padini Zavratica - Majstorovina, na obroncima sjeverne strane Bjelasice, juče je počeo da radi prvi ski-lift, a ujedno i prvo skijalište na području bjelopoljske opštine.

Predsjednik NVO „Eko Bjelasica“ Pavle Orović saopštio je, na skromnoj svečanosti, da se skijalište nalazi na visini od 930 metara, te da je staza, za sada, duga 300 metara.

''Instalirani ski-lift će, pored osnovnih, imati i neke dopunske sadržaje, kako bi se izašlo u susret svim zaljubljenicima netaknute prirode. Ljubiteljima zimskih, odnosno bijelih sportova, osim skijanja, biće pripremljena i staza za sankanje, kako bi se sve populacije ugodno osjećale na ovom prostoru'', kazao je Orović.

On je naveo da su realizaciju projekta, vrijednog preko 80.000 eura, podržali lokalna uprava i Kancelarija crnogorsko-austrijskog partnera.

Orović se zahvalio i Ministarstvu odbrane Crne Gore koje je obezbijedilo agregat da bi ski-lift mogao da funkcioniše s obzirom na to da do skijališta nije dovedena električna energija.

Skijalište će, naveo je on, raditi svakog dana, a cijena cjelodnevnog korišćenja ski-pasa iznosi pet eura.

Gradonačelnik Tarzan Milošević je istakao da je ovo pravi primjer kako entuzijazam mladih ljudi može da „izrodi“ jedan odličan projekat.

''Ovo je samo embrion onoga što će se desiti u podnožju Bjelasice jer ćemo u narednom periodu nastaviti sa projektom, povećaćemo dužinu lifta, a samim tim i staze'', kazao je Milošević. On je dodao da već sada postoje pretpostavke da stazu koristi oko 200 skijaša.

''Sve ovo je nagovještaj da će Bijelo Polje, kao turistički potencijal, naći svoju šansu'', poručio je Milošević.

Izvor: www.cafemontenegro.com  / ND Vijesti
 


Bjelasica, prilaz od Bjelog Polja
     22.01.2008. BIJELO POLJE - U ovoj priličnoj besnježici, koja iz Beograda izgleda još i gore, samo jedan slobodan dan sam iskoristio da posjetim bjelopoljski dio planine Bjelasice. Dugo putovanje i loše spavanje učinili su da uspon bude vrlo naporan, ali se definitivno isplatilo.
     A uspon je bio vrlo naporan zato što snijega ima mnoooogo, već u zoni iznad 1600m 100+cm!!! Zanimljivo da na nadmorskoj visini Žabljaka (1450m, i koji bilježi samo 10cm) prosječno na sjevernim padinama Bjelasice ima čak 60cm snijega! Snijeg je do 1600m bio težak, duboko je propadao, ali je gore odlično držao, moglo se čak i hodati bez propadanje.
     Kakvo bi ovuda bilo skijanje možemo samo da zamišljamo, jer skijaša nema, pa nema. Nego da ne tupim mnogo, slike će ipak bolje govoriti. Napravljene su u nedjelju 20.01.2008. kada su temperature u nizinama bile čak iznad 15°C:

 

 


02.03.2009. Bijelo Polje - Na padini Zavratica - Majstorovina, na obroncima sjeverne strane Bjelasice, juče je počeo da radi prvi ski-lift, a ujedno i prvo skijalište na području bjelopoljske opštine.
Predsjednik NVO "Eko Bjelasica" Pavle Orović saopštio je, na skromnoj svečanosti, da se skijalište nalazi na visini od 930 metara, te da je staza, za sada, duga 300 metara.

- Instalirani ski-lift će, pored osnovnih, imati i neke dopunske sadržaje, kako bi se izašlo u susret svim zaljubljenicima netaknute prirode. Ljubiteljima zimskih, odnosno bijelih sportova, osim skijanja, biće pripremljena i staza za sankanje, kako bi se sve populacije ugodno osjećale na ovom prostoru - kazao je Orović.

On je naveo da su realizaciju projekta, vrijednog preko 80.000 eura, podržali lokalna uprava i Kancelarija crnogorsko-austrijskog partnera.
Orović se zahvalio i Ministarstvu odbrane Crne Gore koje je obezbijedilo agregat da bi ski-lift mogao da funkcioniše s obzirom na to da do skijališta nije dovedena električna energija.

Skijalište će, naveo je on, raditi svakog dana, a cijena cjelodnevnog korišćenja ski-pasa iznosi pet eura.

Gradonačelnik Tarzan Milošević je istakao da je ovo pravi primjer kako entuzijazam mladih ljudi može da "izrodi" jedan odličan projekat.
- Ovo je samo embrion onoga što će se desiti u podnožju Bjelasice jer ćemo u narednom periodu nastaviti sa projektom, povećaćemo dužinu lifta, a samim tim i staze - kazao je Milošević. On je dodao da već sada postoje pretpostavke da stazu koristi oko 200 skijaša.
- Sve ovo je nagovještaj da će Bijelo Polje, kao turistički potencijal, naći svoju šansu - poručio je Milošević.

B.Č. Izvor: Nezavisni dnevnik Vijesti, Podgorica (02.03.2009)


NAZAD

HOME