LETNJE SKIJANJE

GLEČERI


Skijanje na glečerima tokom leta

Pregled letnjih skijaških čarolija

Autor: Dan Figenwald             Izvor: Lider Press 

 

Junski ski info: Počinje ski sezona u južnoj hemisferi  Izvor:Skiinfo.com
     21.juna 2009. Poslednje nedelje novi sneg je pao u Alpima, Skandinaviji i na Južnoj hemisferi. U Australiji i Novom Zelandu je otvorena rana sezona sa odličnim uslovima za skijanje. U Južnoj Americi, Argentini i Čileu otvaranje je zakazano za početak vikenda. U Južnoj Africi skijaška sezona je već počele na Tiffindell-ima.
     Padine u Francuskoj, otvorene su posle mesec dana od završetka redovne ski sezone. Les 2 Alpes i Tignes - Val d'Isere počinju letnju ski sezonu ovog vikend. Austrija sa četiri glečera ma kojima sada može da se skija pruža nejveći izbor. Italija ima letnja skijaška područja. Uz već otvoren Val Senales proteklog vikenda, ovof vikenda po
činje sezoma letnjeg skijanja i na glečeru Passo Tonale. U Švajcarskoj samo je Zermatt trenutno otvoren.
     U Skandinaviji su otvorena tri glečerska skijaška centra: Stryn, Galdhoppigen i Folgefonn na kojima je i najveća debljina snega od 450cm!
     U Severnoj Americi, samo ski centar Timberline trenutno pruža lift-skijanje. Očekuje se i početak letnje ski sezone na vrhu planine Blackcomb.

  

Maj 2009. Skijaši i planinari koji redovno posećuju lednička skijališta po Evropi primećuju da su ona iz godine u godinu sve tanja, manja i skromnija. Led se povlači i vrlo je verovatno da će za 30 ili 50 godina priče o letnjem skijanju zvučiti poput bajki: 'Bilo jednom…'
Evropski glečeri su, premda polako ali sigurno gube bitku sa globalnim zagrevenjem, još sjajna prilika onima kojima pet-šest meseci kasne jeseni, zime i ranog proleća nije dovoljno da se naskijaju.

Za ostvarivanje tog uživanja, skijanja u vrijeme kad najveći deo turista u pretežnom delu dana od odeće upotrebljava kupaće, Austrija je najizdašnija jer nudi najveći izbor za kasnoprolećno skijanje: od nama najbližeg Mölltala, preko Kapruna, Hintertuxa, Stubaia, Pitztala i Kaunertala do glečera iznad poznatog Söldena (Rettenbach i Tiefenbach).

Italija je glavna žrtva otopljenja. Praktično je ostala bez nekada za treninge i turizam standardno dobrog Val Senalesa. Kvalitetno skijanje ispod Marmolade takođe više nije moguće posle aprila, pa je tako kao jedina ozbiljna glečerska oaza u toj državi ostao Passo Stelvio.

Nije mnogo bolje ni u Francuskoj, zemlji ubedljivo najboljih skijališta u Evropi. Ispod Mont Blana, doduše, moguće je skijati i leti, ali to je daleko od ozbiljnog skijanja. Međutim, nakon što jedanput pređete poznati Vallee Blanche i upišete sebi taj krstić, nastavak skijaškog druženja s tom padinom nema smisla. Zgodno je videti je, probati, ali nikako nije za višednevno skijanje.

Tignes (na slici) je nešto bolji: u maju, ponekad i u junu, a gotovo redovno od kraja septembra pa nadalje (treba dakle izbegavati juli i avgust) La Grande Motte sa svojih 3500 metara visine može biti odličan izbor.

Ipak, najbolja ponuda tokom kasnog proleća i leta su dva švajcarska glečera: Saas Fee i Zermatt.


ZERMATT, Švicarska     1.600 - 3.900 m

Brojke od kojih zastaje dah. Na glečeru iznad Zermatta tokom vrućih letnjih meseci skija se najkvalitetnije u Europi. U aprilu i maju još je moguće na skijama otići do italijanske Cervinije. Leti se pak sve događa između 3.200 i 3.900 metara visine. Gradić bez automobila sa sedam hiljada stanovnika izgleda fantastično, a neka se mesta, poput bara i restorana Gran Pi’s nikako ne bi smela zaobići. Nema mnogo mesta na svetu gde ujutro možete skijati na vrhunskom snegu, a popodne se sunčani i kupati u otvorenim bazenima. Tamo je upravo to turistima glavni štos, temperatura na stazi i leti je često ispod nule, a dole, u Zermattu, viša od 20 stepeni! Hotela ima skromnih i vrhunskih, a otmeno bi bilo odsesti u Mont Cervinu pa se posle dva sata u wellnessu kočijom provesti po gradu. Ko može...

   

SAAS FEE, Švicarska      1.800 - 3.600 m

Izuzetno lepo selo sa 1.500 stanovnika nalazi se na 1.800 metara. Najbolje staze, one na koje možete računati tokom kasnoprolećnih i letnjih meseci, iznad su 2.800 metara, a   žičarom možete čak do 3.600 m. Istinska snežna 'four-seasons' idila s nekoliko zanimljivih pabova, odličnih restorana i, naravno, skupih hotela.

   

HINTERTUX, Austrija  1.500 - 3.250 m

Ako je Zermatt otmen, skup i rezervisan za bogate, Hintertux je baza skijaškim klubovima i reprezentacijama. Idealan za trening, katkad u letnjim mesecima ugosti više od 50 raznih ekipa. Svi se oni u rano jutro načičkaju po belim stazama lednika Gefrorene Wanda i Olperera, što je posebno upečatljiva scena.

Hintertux je popularan i među turistima, posebno među onima iz susedne Nemačke, a skijanje je po pravilu najbolje od kraja aprila do kraja maja. Noći su dovoljno hladne, staze tvrde gotovo kao u januaru. Hotel Neuhintertux, iako kičast, jedan je od boljih i odmah je uz kabinsku žičaru.

   


STUBAI, Austrija      940 - 3.200 m

Nagibom nešto blaži od Hintertuxa, ali širok, prostran i pouzdan. Snega ima uvek, ali letnje mesece bi ipak trebalo izbegavati zbog mokrog snega. Kada je u punoj formi, Stubaier Gletscher ima 50 kilometara skijaških staza. To i 18 žičara sasvim je dovoljno za ozbiljno skijanje.

    

PITZTAL, KAUNERTAL, ÖTZTAL, Austrija     1.400 - 3.440 m

Sölden, gradić poznat kao redovni organizator prve trke Svetskog kupa u sezoni, mnogi zovu zimskom Ibizom. Preteruju, ali da se ima gde izaći, ima se. Na obližnjim lednicima Tiefenbachu i Rettenbachu mogli bi istaćii natpis 'konzumirati prije 1. juna'. Otprilike krajem maja postaje pretoplo, staze kašaste i do sredine oktobra spomenute lednike treba zaboraviti.  
Kaunertal je nešto bolji, Pitztal sa svojih 3.440 m još bolji. Ipak, ne u julu i avgustu.

   

KAPRUN, Austrija    750 - 3.200 m

Ne tako davno nezamjenjiv za letni trening, Kaprun je osim letnjeg otopljenja 11. oktobra 2000. pogodila jedna od najvećih skijaških nesreća u kojoj je u skijaškom vozu u tunelu poginulo 155 osoba. Od te katastrofe se verojatno nikad neće potpuno oporaviti.
Skijaški, glečer Kitzsteinhorn najzanimljiviji je u martu, aprilu i maju, gradić Kaprun
je zgodan, a ako neko želi više glamura, blizu je Zell am See.

   

MÖLLTAL, Austrija     2.200 - 3.100 m

Upravo je mesec maj najbolji za skijanje na jedinom koruškom ledniku.  Skijalište s najkraćom, samo 22-godišnjom tradicijom idealno je kao vikend-odredište. Smeštaj je najbolje potražiti u Flattachu, gdje su tri-četiri pristojna hotela  sa relativno niskim cenama a ako vam ne smetaju osmerokrevetne sobe, možete s prijateljima deliti moderni planinarski dom na 3.000 m.

   

PASSO STELVIO, Italija     2.760 - 3.450 m    www.stelvio.net  

Jedini pravi skijaški glečer u Italiji. Zna iznenaditi već početkom septermbra novim snegom i niskim temperaturama. Stalna baza mnogih ski takmičara. Passo Stelvio ima dvadesetak kilometara skijaških staza, desetak žičara. Ako je sunčano, a snega ima mnogo, treba izbegavati vikende. Jer kad Italijani pohrle, gužve su nesnosne. Na platou na 2.700 metara je nekoliko otužnih hotela, ali svakako praktičnijih od spavanja u 40 minuta vožnje udaljenom Bormiju.

 

   

LES 2ALPES, Francuska       1.600 - 3.600 m

Treba pomenuti najveći (po povrsini) skijaski glecer u Evropi, Les 2 Alpes

 

    

 


NAZAD

HOME