Babin Zub
najveće gradilište u Srbiji leta 2011

  

 


  
Reportaža: miles_davis - na Forumu sajta             Izvor: www.skinis.org.rs   

     28.07.2011

Ako ste ludi za skijanjem kao mi, ništa vam novo nećemo otkriti ako kažemo da se na Babinom Zubu trenutno užurbano radi na pripremi novih smeštajnih kapaciteta, staza i žičara, za sezonu 2011/2012. Sa uverenjem da ćemo tamo zateći uobičajenu sliku na srpskim gradilištima (sa nijansama finansijske krize), skoknuli smo do Zuba, spremni da se tamo takmičimo u sarkazmu.

However, ono što se danas tamo vidi, ostavlja bez teksta.

Oko hotela na Jabučkom ravništu, danas možete da vidite stotinak radnika, tone istovarene opreme i materijala, kamione, šlepere, građevinske mašine od kojih nijedna ne stoji. Unutrašnji radovi su odavno počeli, prozori su postavljeni, radi se fasada. Otvaranje je, navodno, zakazano za 5. novembar, 2011. Čak i da to uzmemo sa rezervom (a nema razloga), prvi turisti će u hotel ući SIGURNO u decembru 2011.Hotel na Jabučkom ravništu, bazen na prostranoj terasi koja je okrenuta ka jugu.
 

Prva srpska gondola kreće 20-tak metara istočno od hotela, duga je oko 1100 m i završava se na omanjem grebenu Babinog Zuba, nedaleko od puta kojim se dolazi do Planinarskog doma. Ima 9 stubova + početni i krajnji. Na vrhu trase, gradiće se garaža za gondole i tabače. Rok za izgradnju gondole je 90 dana (samo što smo zaboravili majstore da pitamo kad su počeli sa radom ;(), odnosno 45 dana za grube radove (iskop i betoniranje stopa) i 45 dana za montažu (čini se da je sve stiglo osim samih gondola i točkova). Grubi radovi su u toku i idu brzo - sve je iskopano, osim jedne pozicije, gde su naišli na stenu vulkanskog porekla, pa se čekaju mineri. Za stub br.3, betonska stopa je već završena. Ako vas interesuje noćno skijanje, da napomenemo da je prilikom iskopa jedne pozicije, pronađena ruda uranijuma ;) Ukoliko ste skijaš koji se popeo do vrha gondole, pod punom ratnom opremom možete da uradite jednu od dve stvari. Prvo, možete da se spustite jednom od tri planirane staze (zapravo, verovatno tri kraka jedne staze) koje se trasiraju desno od gondole (gledajući na dole, prema hotelu). Drugo, možete ski putem da se spustite na početnu stanicu novog četvoroseda, popnete se njime i krenete dalje.

 

 


Polazna stanica nove gondole i hotel u pozadini. Rastojanje oko 20m.

 

Novi četvorosed ima jugoistočnu orijentaciju. Kratak je (oko 800m) i namenjen je početnicima (po dve staze sa svake strane trase žičare) ili naprednijim skijašima. Ovi drugi će se verovatno odlučiti da odu do Sunčane doline. Visinska razlika između gornjih stanica novog četvoroseda i sidra Sunčana dolina je oko 20-tak metara. Ipak, kao što smo se uverili, ne možete skroz pravo do nje, već ski putem zaobilazite gornju stanicu sidra i izlazite negde na pola staze Sunčana dolina. Ako želite da se vratite do hotela, čini se da će to biti moguće direktno sa vrha Sunčane doline. Grubi radovi na novom četvorosedu su skoro završeni. Sve stope su betonirane i ostale je da se još ponešto uradi na početnoj i završnoj stanici. Svi elementi ove žičare su već isporučeni (sa izuzetkom korpi) i montaža stubova će početi veoma skoro.

 

 Gornja stanica četvoroseda. Skoro gotova. Stanica se nalazi 20-tak metara od najviše tačke ovog grebena Stare planine.

 

Sve nove staze će biti osnežavane, prema tvrdnjama prisutnih sveznalica, već od ove sezone. Glasno izrazivši sumnju da je to moguće, od iskusnih smo dobili informaciju da je moguće da se razvod i montaža instalacija, uključujući i iskop rova završi za samo nedelju dana. Gotova pumpna stanica se isporučuje, tako da se na terenu vrši samo montaža i testiranje. Inače, očekuje se i dolazak ekipe koja počinje sa izgradnjom brane za akumulaciju za ovaj novi sistem, koja će biti napravljena jugoistočno od hotela.

Eto. Istina, nove staze su blage; smeštaj u hotelu će biti preskup; staze imaju jugoistočnu orijentaciju pa će sneg biti problematičnog kvaliteta. I pored svega toga, sa aspekta prosečnog turiste skijaša, izbor trasa, mesta hotela, dinamika radova i sve ostalo je jednostavno - perfektno. Sa novim stazama i hotelom, Babin zub postaje skijalište sa vizijom i tek sada - ozbiljna konkurencija Kopaoniku.


Trase staza pogledajte na Google mapi, koju je pripremio naš prijatelj Zoran, administrator portala www.skijanje.rs  (trasa gondole je obeležena zelenom linijom, a trasa novog četvoroseda - plavom). Ovo je samo grubi prikaz, i nije sasvim tačan, pošto je urađen na osnovu pretpostavki. Trasu gondole treba rotirati za 15 stepeni u pravcu suprotnom od kazaljke na satu, a trasu četvoroseda translirati malo ulevo (ka zapadu), bliže najvišoj (levoj) steni.

 

 

 

Zarotirana mapa - Pogled sa istoka

 


DETALJI O NOVOJ GONDOLI I CETVOROSEDU:

 

Kabinska gondola "Jabučko ravnište"
     - Kabina za 8 osoba - dve klupe sa po 4 sedišta. Ski oprema se kači spolja.
     - Kapacitet, inicijalno u prvoj fazi 1200 osoba na sat, moguće kasnije dodavanjem kabina kapacitet duplirati na 2400 osoba na sat.
     - Horizontalna dužina trase 1100 m
     - Visinska razlika 185 m
     - Polazna stanica na 1475 m/nv - na Jabučkom ravništu blizu uz hotela koji je paralelno u izgradnji
     - Izlazna stanica ba 1662 m/nv na vrhu Rudina
 

Četvorosed žičara "Babin zub"
     - Korpe sa 4 sedišta, fiksno vezane za sajlu.
     - Pokretna traka za ubrzanje skijaša na ulazu u žičaru
     - Kapacitet 2400 osoba na sat.
     - Horizontalna dužina trase 964 m
     - Visinska razlika 182 m
     - Polazna stanica na 1575 m/nv - na
     - Izlazna  - pogonska stanica na 1757 m/nv ispod vrha - stena Babin zub.  To što je pogon žičare gore na izlaznoj stanici je pre svega uslovljeno bliyinom strujnog napajanja. Konstrukcijski ova žičara je gotovo identična četvorosedu Konjarnik.

 


Još fotografija:


Sve fotografije možete da pogledate na Facebook strani Ski kluba Niš, na adresi:
https://www.facebook.com/pages/Ski-Klub-Ni%C5%A1/102809203106914,
ili u galeriji, na adresi:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.143488809038953.39901.102809203106914&type=1

 

Iskop za stopu za stub gondole (oko sredine).. Radovi usporeni zbog stene vulkanskog porekla.

 

 


Pogled na trasu gondole, vide se iskopi za stope 6tog i 7mog stuba (ima ih ukupno 9 + polazna i dolazna). U daljini se vidi hotel na Jabučkom ravništu, iz čije neposredne blizine gondola kreće.

 

 


Isporučenae koturne baterije

Stubovi će uskoro biti montirani

 

Pogled sa gornje stanice novog četvoroseda na gornju stanicu sidra Sunčana Dolina. Visinska razlika oko 20m.

 

 


Trasa novog četvoroseda, snimljeno sa gornje stanice


 

 


NAZAD