U dnevnom listu "KURIR" od nedelje 19.03.2006. pojavio se članak o BREZOVICI!


NOVINARI PROBILI LED NA BREZOVICI

Prvi put posle sedam godina turisti iz Srbije organizovano došli na Šaru

ŠTRPCE - Ekspedicija od tridesetak novinara beogradskih redakcija i članova Udruženja "Ski manijaci" bila je prva organizovana grupa turista iz Srbije koja je u poslednjih sedam godina organizovano posetila zimski centar "Brezovica" na Kosovu i Metohiji!
Foto

Novinari na Brezovici

Ideja Udruženja novinara skijaša SCG da se takmičenje sedme sile u veleslalomu održi na Šari, pa da se još na put krene autobusom sa BG tablicama i to bez pratnje, nije nam se u prvi mah učinila najpametnijom.

Ipak, sve je proteklo bez problema, pa su oni koji su imali dovoljno hrabrosti da se domognu Brezovice, u svakom slučaju doživeli nezaboravno iskustvo. Lepotica na Šari dočekala nas je u svoj svojoj divljoj raskoši. Danas snežnim padinama Šare špartaju uglavnom Albanci s Kosova i retki, uglavnom lokalni Srbi, koji su zaposleni u hotelu "Molika" ili rade na ski-liftovima.

Kurir sila i u skijanju
Novinari Kurira ostvarili su odlične rezultate u takmičenju u slalomu, koje tradicionalno organizuje Udruženje novinara skijaša SCG. Prvo mesto kod sedme sile osvojio je član naše sportske redakcije Predrag Gajić, dok je kolega iz crne hronike Petar Rosić bio treći.

Nekada je dolazilo na hiljade turista iz svih krajeva bivše Jugoslavije.
- Šta da ti kažem, brate... tražili ste, gledajte. Mnogo nam je drago što ste došli, prosto ne mogu da verujem. Nadam se da će ovo biti podstrek da stigne još grupa iz Srbije. Ovde zasad nije bilo nikakvih problema, ali je ekonomska situacija teška. Evo, radimo ovde po hladnoći za sto evra, a i to nam kasni - kaže jedan od radnika na žici.

U zimskom centru zaposleni su uglavnom Srbi iz okolnih mesta.
- Potpuno je neizvesno šta će se dalje dešavati. Svesni smo da je privatizacija neminovna, ali voleli bismo da pare u centar ulože neke strane firme, jer se plašimo da, ako Brezovicu kupi neko od kosovskih Albanaca, za nas ovde ne bi bilo života. Naime, pominje se Bedžet Pecoli, koji nudi oko 25 miliona evra - govori naš sagovornik.

Inače, ceo kraj muku muči s nestašicom električne energije. Zato agregati samo zuje, što celu priču čini podnošljivijom. A sneg? E, on je padao do iznemoglosti, po metar za noć...

(P. G.)


NAZAD