T A R A

Nagramak


Ime zicare: Nagramak

Lokacija: selo Sekulici, 4 km od Mitrovca, planina Tara

Kako doci: od Mitrovca krenuti u pravcu Zaovina; nakon 1.5km u Krnjoj Jeli skrenuti levo. Strm makadmaski put vodi do Sekulica gde se nalazi zica.
Alternativno, je moguc prilaz sa druge strane od pravca Ivera (Drvengrad), ako je put prema Mitrovcu ociscen. Ima, rekao bih, 25km.

Parking: da / ociscen

Broj zica: 1 tanjir

Duzina staze: 860m

Nadmorska visina staze: 1304 / 1207 mnv (mereno GPSom)

Tezina staze: recimo crvena, sa strmim donjim delom. Siroka i pregledna.

Nocno skijanje: da

Iznajmljivanje opreme: da

Savet: za smestaj, opremu, rad zicara, prohodnost najbolje nazvati kontakt

Kontakt: 064/6136758


     Ove godine je otvorena nova staza na planini Tari, zove se Nagramak. Bio sam tamo pre neki dan i sakupio neke informacije i snimio fotografije od kojih neke saljem. Nazalost, zica nije radila kada smo bili tamo, ali su nam mestani rekli da radi vikendom. Stavise ljudi su spremni da je puste, makar za jednog coveka.

     Culi smo da je cena dnevnog ski pasa 500din, koliko kosta i iznajmljivanje ski opreme. Uz samu stazu se gradi preko desetak tipskih planinskih kucica. Do sada ih zavrseno svega nekoliko, ali bih rekao da su svega dve u funkciji.

     Staza je u divnom planinskom ambijentu planine Tare, sa pogledom na vrh Bukova Glava i prevoj Bukvina voda. Orjentisana je prema istoku, rekao bih da nece imati problem sa kolicinom snega. Od tehnike videli smo dvoje motorne sanke, nismo videli ratrak. Staza nije bila utabana, ali je bila savrseno upotrebljiva. Rekao bih da je gornji deo strmine kao crvena Duboka na Kopu, dok je kratak donji deo dosta
strm.

     Zica je tipa tanjir, polovna, austrijska. Donji deo zice (polazna stanica) je veoma strm i definitivno nije za pocetnike.

     Sve u svemu, veoma prijatno iznenadjenje na Tari.

    Informaciju i slike poslao Srdjan ( vsrdjan@matf.bg.ac.rs ) 

   

 Klikni ya veću sliku... Izvor: www.tara-planina.com


Master plan Tara

preuzmite .PDF fajlove sa sajta Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja:


NAZAD

HOME