BELJANICA

  Izvor: Glas javnosti     Ponedeljak 05. 6. 2006.


Skijalište Beljanica - Izvod iz Master plana
    LOKACIJA
     - Prostor od 12 км² nа visoravni Beljanice, na kome se nalazi alpsko i nordijsko skijalište
   
OPIS PROJEKTA
    - Izgradnja 11 žičara (7 vučnih i 4 sa sedištima);
    - Izgradnja 30 км alpskih ski staza 50 м širine;
    - Izgradnja 18 км nordijskih ski staza (3 км, 5 км, 10 км), širine 6-8 м;   
    - Izgradnja 7 ski izletničkih restorana i 5 vidikovac restorana
   
VREDNOST INVESTICIJE
    - 25.000.000 evra

Izvor: http://www.merr.sr.gov.yu/dokumenta/Master%20planovi/Masterplan%20Stig%20Kucajske%20planine%20BeljanicaSkracena%20verzija.pdf


Turistički planovi za uređenje regije oko Kučajskih planina
     Beljanica budući Kopaonik

Izgradnja žičare od Beljanice do Lisina očekuje se tokom ove godine, a Vlada Srbije odobrila je 50 miliona dinara za pretprojekte

http://beljanica.nanetu.rs

DESPOTOVAC- Program podizanja kapaciteta turizma na području Kučajskih planina, sa centrom na Beljanici (1339 m/nv), koji je ušao u Nacionalni investicioni program, ovu regiju učiniće veoma zanimljivom za turiste. Planirana je izgradnja devet skijališta na planinskom kompleksu Beljanice, a u njenom širem regionu, tačnije na području opština Despotovac, Žagubica i Petrovac, predviđena je izgradnja ski-žičara sa gondolama.

- Beljanica, Homolje i Gornjak biće tri poluge na kojima bi se razvijali i novi oblici turizma do ekstremnih interesovanja, poput izletničkog i ruralnog turizma- izjavio je Jordan Aleksić, generalni koordinator programa, čiji je inicijator Fakultet za primenjenu ekologiju "Futura" i Unija ekologa.

Jordan Aleksić i Slobodan Miljković, projektant skijališta, koji su tim povodom boravili u Despotovcu, izjavili su da predstoji izrada katastara prirodnih vrednosti, koja je već započela u despotovačkoj opštini.

- Na taj način biće utvrđene sve značajne vrednosti za razvoj turizma i stvara se ne samo nova slika, već i novi redosled poteza, kako investicije ne bi bile kampanjske, na o-ruk, nego bi planiranje bilo integralno. To znači da će čitava turistička regija biće koncipirana, isprojektovana i do nje se neće dolaziti stihijski- dodao je Aleksić.

Prema njegovim rečima, vlada je odobrila 50 miliona dinara za pretprojekte, a u roku od pet godina biće izdvojeno mnogo više para za infrastrukturu. Realizacija žičare od Beljanice do Lisina može se očekivati već tokom ove i naredne godine.

- Ovde nije reč o nekoj ledini, već o nizu turističkih inicijativa koje već postoje. Lisine godišnje poseti 50 hiljada gostiju, što stvara mogućnost daljeg razvoja i privlačenja još većeg broja turista. Ovaj ski-centar bio bi na pola puta u odnosu na Kopaonik. Već to govori da je ova destinacija pravi izbor-uveren je Aleksić.

Zlatko Dragosavljević, predsednik Skupštine opštine Despotovac, smatra da će ovaj program despotovačkoj opštini pružiti ne samo dobru šansu za razvoj turizma, već i za nove delatnosti. Osim predivne prirode, u restoranima "Lisine", "Lisinski raj" i "Vodopad", kao i Domu vila Termoelektrane "Morava" iz Svilajnca koji je u izgradnji, budući gosti moći će da jedu pogaču ispod sača, kačamak, med i ostale đakonije iz ovog kraja. U planu je i izgradnja još tri restorana-motela, čiji investitori prikupljaju projektnu dokumentaciju.

    Foto: http://planinarenja.apnoia.org/beljanica-i-homolje01/index.html      Planinarski dom Lisine
(376mnv)
Mesto: dolina Lisine ispod Sokolice i Beljanice, 4km od sela Strmosten.
Konfiguracija: dve zidane zgrade medusobno udaljene oko 50m. U manjem objektu su trpezarija i kuhinja, u drugom su sobe. Osim toga postoji i još nekoliko kucica od naboja u kojima se takode može smestiti, ali uslovi u njima su loši.
Kapacitet: 50 kreveta u dve zajednicke spavaonice sa krevetima na sprat i u tri manje sobe. Na
livadici uz reku (iza kuhinje i trpezarije) se može podici šator.
Komfor: struja, cesma sa pitkom vodom je ispred trpezarije i kuhinje. Sobe se greju pecima na cvrsto gorivo, trpezarija se greje iz kuhinje u kojoj je veliki šporet.
Okolina: reka Resava odmah uz dvorište doma, kanjon Resave pocinje u blizinim, najveci vodopad u Srbiji je na oko 20 minuta hoda; Resavska pecina je stazom preko Babine glave udaljena sat hoda. Nekoliko vikendica, motel Lisine oko 1km niz put prena Strmostenu.
Dolazak: od Despotovca do sela Strmosten, potom još oko 4km. Asfalt se završava upravo kod doma. Ne postoji stalna autobuska veza, pa je dolazak grupa bez sopstvenog prevoza dosta komplikovan.
Domom upravlja: PD "Beljanica", Svilajnac
Kontakt:
- Radomir Ugrnic, tel. 035/314-445
- Miodrag Radosavljevic (Mile "Mocart"), tel. 035/321-713
Organizovanje smeštaja: nema stalnog dežurstva, dom je otvoren prema potrebi.

     Motel "Lisine"
Mesto: dolina Lisine ispod Sokolice i Beljanice, 3 km od sela Strmosten.
Konfiguracija: vrlo lepa zgrada, uklopljena u pejzaž.
Komfor: "B" kategorija. lepe sobe sa kupatilima.
Okolina: Lepa terasa sa hladom iznad ribnjaka i same Resave. Uredeni ribnjaci sa vodopadima (pripadaju motelu) i sa nocnim osvetljenjem. Najveci vodopad u Srbiji na desetak minuta hoda; Resavska pecina je stazom preko Babine glave udaljena sat hoda. Nekoliko vikendica.
Dolazak: od Despotovca do sela Strmosten, potom još oko 3km. Ne postoji stalna autobuska veza, pa je dolazak grupa bez sopstvenog prevoza dosta komplikovan.

      http://www.backpackers.org.yu/pl_beljanica_s.htm


NAZAD

HOME