BESNA KOBILA - VRANJE

     Ljubitelji planinarenja, i prirode, rado odlaze na planinu Besnu Kobilu (1922m nadmorske visine) koja je od Vranja prema susednoj Bugarskoj udaljena 40 km. Netaknuta priroda, ova ekoloska oaza je lek za dusu ljubiteljima dugih setnji planinskim udolinama i visoravnima. Ali ne samo to. U lovnoj sezoni lovci ovde dolaze radi lovnih trofeja, divlje svinje, vukova i lisica. A kada se umore, tu je Planinarski dom, na 1480m nadmorske visine, kapaciteta 60 lezaja, da se u njemu okrepe i odmore.

     Planinari i djaci ovde najradije provode zimske odmore jer je Besna Kobila pretezni deo godine pod sneznim pokrivacem. Strucnjaci za planinske centre jedinstveni su u oceni da se na Besnoj Kobili nalaze izuzetni skijaski tereni ali jos uvek nedovoljno korisceni.
     http://www.vranjeportal.com/modules/icontent/index.php?page=24


Putopis i fotografije sa Besne kobile:     http://www.serbiatravelers.org/html/putopisi/poscg/kobila/a01.htm


V E S T I


29.12.2010. Skijaši napunili Besnu kobilu             Izvor: http://vesti.knjazevac.org.rs/?p=12989

     Vranje, Besna kobila  - Planinarski dom i skijalište Besna kobila u prvoj sezoni posle 20 godina pauze rasprodali su sve ležajeve do kraja januara 2011, kao i prvi vikend u februaru, rekao je juče direktor tog javnog preduzeća Zoran Velinović.

Velinović je za Betu izjavio da je interesovanje gostiju za doček Nove godine na toj planini, udaljenoj od Vranja 42 kilometra, bilo trostruko veće nego što dozvoljava kapacitet restorana sa 80 mesta pri planinarskom domu. „Interesovanje za doček i zimovanje na Besnoj kobili je veliko, a budući da je ovo prva sezona kako skijalište radi nakon duge pauze i prošlogodišnjeg renoviranja, izgradnje puteva, ski-staza i montiranja ski-liftova, mogu da kažem da smo zadovoljni“, istakao je Velinović.

Planinarski dom Besna kobila ima 60 ležaja u dvokrevetnim, trokrevetnim, četvorokrevetnim, šestokrevetnim i osmokrevetnim sobama. „Gosti mogu da računaju na dva ski-lifta, jednu ski-stazu od 300 i dve od po 500 metara, pun pansion u planinarskom domu košta od 1.150 do 1.350 dinara a oprema za skijanje može da se iznajmi“, rekao je Velinović.
 


17.12.2010. Besna Kobila -  Zimska sezona od 17. decembra             Izvor:

     Vranje, Besna kobila  -  I zvanično zimska sezona u rekonstruisanom kompleksu skijališta „Besna kobila“, dvadesetak kilometara istočna od Vranja, počeće 17. decembra kada će stići prvi skijaši, potvrdio je za Danas direktor ovog preduzeća Zoran Velinović. On navodi da su svi kapaciteti smeštaja, a reč je o 60 ležajeva u dvokrevetnim i četvorokrevetnim sobama planinarskog doma rezervisani u vreme zimskog raspusta kada će ovde boraviti osnovci i srednjoškolci sa juga Srbije.

- Rasprodali smo i sve karte za novogodišnji doček koji će našim gostima omogućiti i praznično skijanje - rekao je Velinović dodajući da rezervacije za boravak na Besnoj kobili stižu i iz drugih gradova Srbije. Cena punog pansiona kreće se od 1.100 do 1.300 dinara uključujući i prenoćište.

Za skijaše će biti ove zime u funkciji i ski lift kao i nekoliko uređenih skijaških staza koje se nalaze na nadmorskoj visini od preko 1.300 metara.

Skijašima su na raspolaganu tri staze. Dve dužine 450 metara i jedna za mlađe uzraste dužine 250 metara. Kompleks planinarskog doma i skijaških staza „Besna kobila“ renoviran je uz podršku Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj.

     Autor: V. Ristić


22.12.2009. Skijalište na Besnoj Kobili od polovine januara             Izvor: Vranje Press

     Vranje, Besna kobila  -  Radovi na adaptaciji planinarskog doma na skijalištu na Besnoj Kobili, nedaleko od Vranja, privode se kraju i očekuje se otvaranje doma polovinom januara, izjavio je direktor Javnog preduzeća "Skijalište Besna Kobila" Dejan Manić.
Manić je za Betu izjavio da su skoro završeni radovi na adaptaciji planinarskog doma na Besnoj Kobili koji ima tri apartmana od po dva i tri ležaja i 56 ležaja u zajedničkom smeštaju, kao i da je montiran mini ski lift sa kojim će ove sezone biti otvorena skijališna sezona.
     "Od Skijališta Srbije dobili smo na poklon žicaru sa Kopaonika 'Duboka 2' koja je trenutno u Bujanovcu i kojoj pre montiranja treba da se uradi remont koji košta od 60 do 80 miliona dinara. Za to trenutno nema novca pa ćemo skijališnju sezonu početi samo sa mini ski liftom", kazao je Manić.
     On je dodao da je za renoviranje skijališta Besna Kobila Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja dalo 51 milion dinara koje je za javne radove dok je još 30 miliona dinara došlo iz kase grada Vranja.
     Zahvaljujući tim sredstvima skijalište je dobilo renovirani planinarski dom, parking, osvetljenje, prilazni put preko Krive Feje do planinarskog doma u dužini od 1.600 metara i trafo stanicu preko koje će se strujom snabdevati planinarski dom i žičara.
     " ", rekao je Manić.
     Manić je dodao da će, kada skijalište bude u punoj funkciji, na Besnoj Kobili biti u funkciji 15 žičara sa ski liftovima.
     Kapacitet mini ski lifta ovom trenutku je 500 skijaša dnevno, a prema Manićevim rečima "za početak je namera skijališta da vrati školsku decu iz Vranja i okolnih mesta na planinu".

"Skijalište Besna Kobila" je na 1.922 metara nadmorske visine i jedino je skijalište u južnoj Srbiji.

   
v - na Forumu


17.12.2009. Jug Srbije dobija prvi uređeni sportski ski-centar             Izvor: Vranje Press

     Vranje, Besna kobila  - Na osnovu onoga što je urađeno, već u januaru na ski stazama na Besnoj kobili dnevno će moći da skija oko hiljadu zaljubljenika u ovaj zimski sport čime jug Srbije dobija prvi uređeni sportski ski centar, iako je ranije najavljivano da bi to moglo da se desi na Vlasini ili Kukavici.
     - Sve ovo ne bismo mogli da zaokružimo za samo godinu dana da nismo dobili podršku Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja u ukupnom iznosu od oko 40 miliona dinara čime smo asfaltirali put u dužini od 1.580 metara i trafo-stanicu jačine 10 KW - naglašava za Danas Dejan Manić, direktor JP Skijalište Besna kobila.
     Uz ulaganje od 11 miliona dinara preko projekta javnih radova, kompletno je rekonstruisan nekadašnji planinarski dom koji je sada pretvoren u hotel koji može da primi na celodnevni boravak oko pedeset gostiju. Iz budžeta grada izdvojeno je 30 miliona dinara kako bi se sredio parking prostor ispred planinarskog doma, a postavljena je rasveta do samog planinarskog doma.
     Po Manićevim rečima, za početak sezone spremne su dve ski-staze u dužini od po 500 metara, a u toku je montaža ski lifta-tanjirače koji će odvoziti 720 skijaša na sat, a za najmlađe skijaše biće na usluzi mini ski-lift dužine 250 metara i prilagođena staza u dužini od pola kilometra.
     Perspektivni planovi govore da bi na Besnoj kobili, a na osnovu master plana koji je uradila specijalizovana kanadska kompanija „Ecosign“ da bi ovde dnevno na skijanju moglo da boravi i do 15.000 skijaša sa juga Srbije, ali i iz Makedonije i Bugarske. Prema tom planu, postoji mogućnost izrade čak 48 staza, kao i dva ski-puta ukupne dužine od 56 kilometara, na ukupnoj površini od 272 hektara koliko raspolaže područje Besne kobile. Na osnovu tih projekcija, ove je godine snimljen teren kako bi se preduzele dalje mere oko eksproprijacije zemljišta i konkretizacija finansijskih potreba.
     - Najvažnije je da ćemo imati probnu sezonu sa prvim skijašima, a očekujemo da to budu vikend dolasci pre svega skijaša sa juga Srbije koji s nestrpljenjem očekuju da isprobaju i ski-lift, ali i usluge u restoranu, za šta ćemo iz Vranja imati organizovan prevoz svakog vikenda - kaže Manić.
     Skijališta Srbije su poklonila ovdašnjem preduzeću i veliku žičaru „Duboka 2“ koja je bila instalirana na Kopaoniku, ali je bila uskladištena jer se na proleće očekuje priprema i uređenje zemljišta za njeno postavljanje. Direktor Manić navodi da je konfiguracija terena na Besnoj kobili u odnosu na mesto na Kopaoniku gde je ona bila instalirana drugačije, pa su neophodna nova merenja kao i prilagođavanje kompletne mehanike koju žičara poseduje.
     - Impresioniran sam brzinom i kvalitetom onoga što je ovde za samo godinu dana urađeno i mislim da smo dobili jedan ski-centar, koji će na nadmorskoj visini od preko 1.400 metara biti značajan za školski ski-turizam, ali i za organizovanje stručnih sportskih seminara zato što postoji adekvatan objekat - ocenio je predsednik Sportskog saveza Aleksandar Šoštar.
     Po mišljenju Daneta Korice, atletske legende i sekretara Atletskog saveza, Besna kobila će tek biti centar gde će tokom cele godine moći da borave sportske ekipe na pripremama, a pre svega to važi za srednjoškolski sport na jugoistoku Srbije. Zadovoljan postignutim, uz oprez da nema „opravdanja da se ovako i ne nastavi uprkos krizi“ jeste i Zoran Antić, predsednik Sportskog saveza Vranja, koji smatra da Besna kobila mora još više medijski da bude promovisana kako bi bila već od prve godine prepoznatljiva na srpskoj karti zimskih ski-centara.
     Veoma bismo voleli da se prvi na novoj stazi na Besnoj Kobili okuša ministar ekonomije Mlađan Dinkić kome ćemo uputiti zvanični poziv pošto je on najbolji skijaš među ministrima, a do sada je na skijanje odlazio na Kopaonik. Ovoga puta, nadamo se, biće naš gost, kažu u JP Skijalište Besna kobila.
     - Zahvaljujući uspešnoj saradnji sa Skijalištima Srbije i svesrdnoj želji da nam pomognu na startu jednog novog ski-centra u Srbiji, za ovu sezonu dobićemo i jedan ski tabač snega, vrlo skupu mašinu za koju trenutno nemamo sredstava da je kupimo, što je još jedna potvrda da će skijaši koji ovde dođu imati idealne uslove i za probirljive vožnje - naglašava za Danas Dejan Manić, direktor JP Skijalište Besna kobila.

    AlexTheGreat - na Forumu


12.01.2009. Skijalište za Novu godinu?
                                                                                   
Izvor: Vranje, OK radio, četvrtak, 5. novembar 2009.

Planirani radovi na Besnoj Kobili privode se kraju, a prema prvim najavama skijališna sezona u Vranju može da počne oko Nove godine, pod uslovom da padne sneg na Besnoj Kobili.

Kako O.K. Radio saznaje, planinarski dom će biti uskoro završen, i u njemu će istovremo moći da boravi 60 gostiju. Dve staze u dužini od oko pola kilometra su spremne za prve skijaše, ali dugo najavljivana žičara „Duboka 2“ još uvek nije montirana.

I bez nje, sezona skijanja biće otvorena, jer su nadležni obezbedili manji ski lift.

Gradsko preduzeće „Skijalište Besna Kobila“ računa na prve goste već za Novu godinu. Prema rečima Dejana Manića, direktora ovog preduzeća, svi poslovi u delu javnih radova na Besnoj Kobili privode se kraju, a trafostanica i prilazni put od Krive Feje do planinarskog doma su završeni.

Iako transportovana i uskladištena, žičara koja je stigla sa Kopaonika „Duboka 2“, nije montirana, a Manić planira da ovogodišnju skijališnu sezonu započne sa manjim ski liftom, i dve uređene staze.

On kaže da grad ni slučajno ne može da odvoji u ovom času oko 90 miliona dinara za montiranje žičare „Duboka 2“, te da se pribeglo daleko jeftinijoj varijanti, kao prelaznom prešenju.

Kako saznajemo, kapacitet tog manjeg ski lifta će biti 500 skijaša, a trase dve staze nedaleko od planinarskog doma su kompletno očišćene u dužini od oko 400 metara. Prvi gosti, međutim, mogu računati na pravi zimski ugođaj u adaptiranom planinarskom domu tek oko Nove godine.

Smeštajni kapacitet renoviranog planinarskog doma je 56 ležaja i tri apartmana, a Manić ističe da je to dovoljno za početak skijališne sezone na Besnoj Kobili.

U delu javnih radova koje plaća Republika, na Besnoj Kobili je upošljeno 58 radnika. Manić ističe da su uglavnom svi na terenu, te da su podeljeni u tri grupe. Jedna ekipa radila je odvode pored puta za prilaz planinarskom domu, druga na ski stazama, a treća i dalje radi na renoviranju planinarskog doma.

Inače, preduzeće „Skijalište Besna Kobila“ upošljava za stalno šestoro ljudi, a ove godine rebalansom budžeta njima je umanjeno oko 870.000 dinara planiranog novca.

Manić, međutim, naglašava da se to neće odraziti na ukupno poslovanje preduzeća, te da je u delu rashoda smanjio reprezentaciju sa 350.000 na 150.000 dinara, i da su načinjene i druge uštede. Kako kaže troškovi puta su smanjeni za oko 260.000 dinara, a uštede su napravljene i na drugim pozicijama, pa Manić očekuje da kalendarsku 2009. godinu okonča u okvirima planiranih troškova.

http://vranjepres.info/sh/1526/10/22769/


„Skijalište Besna kobila“ konačno dobilo žičaru

25.02.2009. Evo slika od 23.2.2009. Drugari išli da planinare malo. Nisu uspeli da izađu na vrh 1927m zbog velikog snega. Izašli su pešaka do planinarskog doma koji je na oko 1500m. Jedva čekamo sledeću sezonu, dvosed i skijanje na BK.

 

 


„Skijalište Besna kobila“ konačno dobilo žičaru

12.01.2009. Novo vranjsko preduzeće „Skijalište Besna kobila” dobilo je deo žičare, koja je desetak godina korišćena na Kopaoniku i na proleće biće montirana kod planinarskog doma na pomenutoj planini.

Vrednost žičare dugačke 1.045 metara je 1,5 miliona evra. Žičara će po projektnoj dokumentaciji biti postavljena na nadmorskoj visini od 800 do 1.000 metara. Prema rečima v. d. direktora „Skijališta Besna kobila” Dejana Manića, polovni objekat za zimske sportove biće u upotrebi do 2020. godine.

Još krajem novembra prošle godine, Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj uplatilo je na račun preduzeća 40 miliona dinara. Ova prva tranša novca utrošiće se za izgradnju prilaznog puta, električnu i vodovodnu mrežu do planinarskog doma. Time počinje revitalizacija i eksploatacija turističkih potencijala Besne kobile. Tereni za zimske sportove biće izgrađeni na nadmorskoj visini od 1.500 metara.

Skijalište na Besnoj kobili bi moglo da primi oko 33.000 zaljubljenika u beli sport. Za izgradnju skijališta sa 30 žičara treba da se obezbedi preko 115 miliona evra. Procenjuje se da će budući skijaški centar da se otplati za deset godina. Novo preduzeće zapošljavaće 12 radnika.

Izvor: Agencija VranjePress


 Žicara Duboka II sa Kopaonika dodeljena JP Besna kobila. Predhodno poslata na remont.
24.12.2008.
D
oneta je odluka da se demontirani dvosed sa Kopaonika, staze "Duboka II" dodeli JP Besna Kobila. Žičara je demontirana pre dve godine i tek sada su joj odredili dalju sudbinu.... Žičara je sa Kopaonika prevežena prvo u Bor da se odradi njen remont, a zatim ce se preneti na BK i nadajmo se jos tokom leta montirati.... Tako da, Boze zdravlja, mozda vec 2009-2010 skijamo na BK...Da li znate da planina Besna Kobila ima snega 9 meseci godišnje, a da je Vranjska Banja kompleks sa najtoplijim geotermalnim vodama u Evropi ? Znate li koliko su oni blizu Koridora X ?

     14. 11. 2008. Jedan od strateških pravaca razvoja Vranja i okoline je investiranje u turističke potencije tog kraja, a pravi biseri među njima su planina Besna Kobila i Vranjska banja. Gradska uprava je za potrebe "ubrzavanja" investicija u ovu, nedovoljno poznatu planinsku lepoticu formirala javno preduzeće "Skijalište Besna Kobila" i dobila inicijalna sredstva iz Nacionalnog investicionog plana za infrastrukturno opremanje. Ali kako ističu u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj grada Vranja, za dalje ulaganje u ovu planinu potrebna su značajna sredstva privatnih investitora, koji bi ušli u projekat kao partneri.

- Najvažnije u ovoj fazi projekta je ulaganje u puteve, struju, smeštajne kapacitete i izgradnju ski staze na ovoj planini – istakla je, u razgovoru sa urednicima eKapije, Jasmina Petrović, viši stručni saradnik u Kancelariji za lokalni razvoj.

Trenutno na Besnoj Kobili od smeštajnih kapaciteta postoji "Planinarski dom" na visini od 1460 m, koji su do sada koristili učenici osnovnih i srednjih škola, a u planu je izgradnja komleksa hotela. Master plan za turističku destinaciju Besna Kobila uradila je konsultantska kuća "Horvath Consulting Zagreb". Plan sadrži spisak izvodljivih investicionih projekata, moduse razvijanja biznisa u specifičnoj grani privrede, kao što je turizam, kao i neophodne pravne inpute o izvodljivosti investicija.

Planina pruža izvanredne mogućnosti za zimske sportove, jer se sneg zadržava i po 9 meseci godišnje. Na 1.800 metara nadmorske visine, nalazi se "Nebeski put", jedinstven u Evropi, pogodan za safari bus, džiping i planinarski biciklizam.


Planina Besna Kobila povezana je sa Vranjskom Banjom, koja se nalazi svega 4km od evrospkog Koridora X, to jest autoputa E-75.


Pokretanje razvoja skijališta na Besnoj kobili

11. april 2008. Vranje - Nebojša Nedeljković, generalni direktor JP "Skijališta Srbije" danas će posetiti opštinu Vranje, i susresti se sa predsednikom opštine Miroljubom Stojčićem. Povod za dolazak je ustupanje na korišćenje dvosedežne žičare "Duboka 2", sa skijališta na Kopaoniku, za potrebe pokretanja razvoja skijališta na Besnoj kobili.

Dužina žičare je 1,5km, a kapacitet 1.200 skijaša na sat. Ovo je rezultat višemesečnih aktivnosti rukovodstva opštine na promovisanju Besne kobile u zimski turistički centar ovog dela Srbije. Podsećamo Odlukom Skupštine opštine Vranje, od 21.februara ove godine osnovano je Javno preduzeće "Skijalište Besna kobila", a iz sopstvenih izvora naručena je izrada dva dokumenta "Vizija razvoja turizma opštine Vranje" i Generalno rešenje skijališta Besna kobila na teritoriji opštine Vranje.

Izvor: Agencija VranjePress


Osnovano preduzeće "Skijalište Besna Kobila"

29.02.2008. - Na prekjučerašnjoj sednici lokalnog parlamenta u Vranju odbornici su doneli odluku o osnivanju Preduzeća "Skijalište Besna Kobila", koje je dobilo inicijalnu podršku od 350 miliona dinara iz Nacionalnog investicionog plana. Odobrena sredstva namenjena su za izradu žičare i ski staza, a kompletnu infrastrukturu moraće najverovatnije da obezbedi novoosnovano preduzeće.

Pretpostavlja se da ova sredstva neće biti dovoljna kako bi se u potpunosti realizovao projekat o Besnoj Kobili kao novm skijaškom centru na jugu Srbije. Da bi se to dogodilo neophodno je izgraditi kvalitetan put u dužini od čak 40 kilometara do Krive Feje, i još nekoliko kilometara do sadašnjeg planinarskog doma, koji se nalazi u lošem stanju.

Odbornici opozicione Demokratske stranke, kritikovali su osnivanje ovog preduzeća, jer po njihvom mišljenju "nije reč o strategiji razvoja turizma, već o kontroli državnog novca od strane pojedinaca i partija".

Odbornik "Pokreta za Vranje" Nebojša Silistarević, naglasio je da će nakon što je Vranje dobilo status grada, Vranjska Banja sasvim sigurno postati opština, te da se područje planiranog turističkog kompleksa nalazi upravo na području banjske opštine. "Na ovaj način mi smo zaobiđeni ", rekao je Silistarević. To je demantovao odbornik SPS, Zoran Antić, koji je precizirao da "se osnivanjem preduzeća novac neće slivati u opštinsku kasu već na otvoreni žiro račun".

U aktuelnoj situaciji teško je očekivati da će bez direktnih stranih investicija vranjska opština uz participaciju iz NIP uspeti u skorijem periodu da realizuje, ovaj bez sumnje koristan projekat za razvoj turizma i očuvanja zdrave ekološke sredine na planini Besna Kobila, četrdesetak kilometara udaljenoj od Vranja.

Vranje, Danas, AVP, petak, 29. februar 2008.

Izvor:
Agencija VranjePress


Besna Kobila čeka skijaše
6. februar 2008.  sreda,   Vranje, Press, AVP,

     Meštani najsiromašnijeg kraja u Srbiji iščekuju najavljenu izgradnju turističkog centra, nadajući se da će dobro prodati zemlju na planini.
     Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja uložiće iz Nacionalnog investicionog plana u razvoj Besne kobile ove godine 50 miliona dinara, a taj novac će najverovatnije biti iskorišćen za izgradnju žičare i skijališta.
     Izgradnja turističkog centra će iz korena promeniti život nekih hiljadu stanovnika podno Besne kobile. Ovo područje vranjske opštine spada u najsiromašnije krajeve inače nerazvijenog Pčinjskog okruga, a većina meštana decenijama preživljava od rada u rudniku i branja pečuraka. Najveće selo, Kriva Feja, i dan-danas bi bilo nepristupačno da dvadesetih godina prošlog veka belogardejci kroz planinu nisu probili put, u znak zahvalnosti Srbiji što ih je primila posle komunističkog pogroma u Rusiji.
     Malo toga se poslednjih decenija promenilo u ovoj južnosrbijanskoj zabiti. Davne 1950. sagrađen je Planinski dom, šezdesetih godina otvoren rudnik olova i cinka, osamdesetih asfaltiran „ruski put" - i to je sve. Ništa drugo država nije napravila u Krivoj Feji. Samo je rudnik u međuvremenu propao, a Planinski dom zapusteo.
     Da će se nešto zaista graditi, prvi su saznali oni koji imaju para. U Vranju su letos počeli da kruže aberi da su pojedini biznismeni kupili placeve za izgradnju vikendica u Krivoj Feji, tik uz Planinski dom, a meštani kažu da je jesenas nikla i jedna velelepna vila s bazenom. Da sve bude zanimljivije, kao kupac placa često se pominje i predsednik opštine Vranje Miroljub Stojčić.
     - Ranije niko nije hteo da dođe ovde, ali kada je jedan poznati vranjski privatnik uzeo plac, mnogi su počeli da se javljaju. Sada ima dosta interesovanja, a ljudi hoće da prodaju zemlju. Ma, ovo su najlepši tereni, kakav Kopaonik i Stara planina - kaže Tomislav Sotirović, koji penzionerske dane provodi na Besnoj kobili.
     Stanovnici Krive Feje ne znaju koliko je zemlje do sada prodato, ali tvrde da se još uvek ne radi o velikim površinama, a da je cena kvadrata trenutno između pet i šest evra za lokacije na kojima se i zec teško kreće.
     Prednosti netaknute prirode oko Besne kobile davno su iskoristili lekari. Neki od njih su pre 20-30 godina tamo napravili vikendice.
     - Kupovali su zemlju badava, za pola marke po kvadratu, možda nije bilo ni toliko. Posle njih niko nije gradio. A, sada bih prodao i ja, ako neko hoće da kupi tamo gde su moje njive. Ako da bog, pa dođu Kinezi... - kaže Stojan Džonić, radnik u rudniku Grot.
     Dok meštani iščekuju rast cene zemljišta i otvaranje novih radnih mesta, u vranjskoj skupštini se lome koplja oko toga ko će upravljati razvojem Besne kobile. Vladajuća većina, čiju okosnicu čine socijalisti, pokušala je nedavno da progura odluku o osnivanju zajedničkog preduzeća s privatnom firmom „Zuce" iz Beograda „da bi se štitili interesi opštine Vranje od uzurpatora na Besnoj kobili",. Ovaj predlog nije prihvatila većina odbornika, jer nije poverovala u dobre namere gradskih vlasti, koja je htela na prečac da formira društvo sa ograničenom odgovornošću, a da se pri tom ne zna koliki je udeo opštine niti firme iz Beograda.
     Dok vladajući krugovi pokušavaju da se dogovore, meštani Krive Feje su okovani snegom, pa u selu ni na pijačni dan nema mnogo sveta.
     - Ima malo mladih, ne daj bože da neko umre, po ovoj klizavici nema ko da ga sahrani. Ovo sa skijalištima je dobra stvar, ako nas ponovo ne slažu, kao i toliko puta do sada - kaže Dobrivoje Kostadinović, bravar u Grotu, u slobodno vreme konobar u jedinoj krivofejskoj kafani.
     Šta će nam industrija
     Samostalni odbornik u SO Vranje Vlada Mančev podseća na svoje iskustvo iz osamdesetih, kada je kao turistički radnik boravio na seminaru u Beogradu.
     - Ugledni gospodin koji je promovisao naše turističke potencijale u Francuskoj tada me je pitao od čega žive ljudi na jugu Srbije. Rekao sam mu da imamo „Simpo", „Jumko", „Koštanu", nabrojao sam mnoge fabrike koje su bile uspešne u to vreme. Pitao me je šta će nam niskoakumulativna industrija kada imamo Vlasinu, Besnu kobilu, Vranjsku i Bujanovačku banju, Prohor Pčinjski... - kaže Mančev.
     Fakti
     - Besna kobila sa 1.922 metra spada u najviše planine u Srbiji. Pogled koji se pruža sa vrha fascinira, jer za vedra vremena seže do Šar-planine, Rile u Bugarskoj, pa čak i do Olimpa u Grčkoj. Sneg se na obroncima zadržava i do devet meseci godišnje.
     - Od turističkih resursa na Besnoj kobili postoji jedino zapušteni Planinski dom sa oko 80 ležajeva, ali gosti moraju da se najave telefonom da bi domar došao i otključao zgradu. Cena noćenja je dva evra po ležaju.

    Izvor:
Agencija VranjePress


Besna Kobila - nebi bilo lose
     30.09.2007. Besna Kobila (1923m): Evo kako izgleda područje Besne Kobile na topografskim mapama. Greben BK do najvišeg vrha ide pravcem istok-zapad, a onda skreće ka sjeveru, pa bi staze uglavnom imale orijentaciju ka sjeveru i sjeverozapadu što je super. Na prvi pogled možda i bolje uslove za ski staze upravo ima nekoliko km južniji vrh, odvojen dolinom Crne Reke, koji se zove Šuplja Padina i visok je po karti 1862m. Staze bi imale sjevernu orijentaciju i potencijalnu visinsku razliku od čak 600m, jer je dno Crne Reke na oko 1260m!!! Bilo bi fino vidjeti eventualne konkretne planove, gdje se zapravo planira izgradnja žičara.

     Pogledajte mape na:  http://www.skijanje.co.yu/forum/showthread.php?t=777&page=2
Stit   na Forumu


       Izgradnja ski centra na Besnoj kobili u završnoj fazi
     
05.10.2006. VRANJE (Izvor: SINA) – Zahvaljujući novcu iz Nacionalnog investicionog programa srpske vlade, do kraja iduće godine biće privedena kraju izgradnja ski centra na planini Besna kobila.
     Prema rečima direktora Turističke organizacije u Vranju Izabele Savić, realizacija ovog projekta koštala bi više od 600.000 evra. U okviru izgradnje skijališta, predvidja se renoviranje postojećih staza i žičara.
     Planira se i obnova dotrajalog i oštećenog skijaškog doma, u kojem će boraviti ljubitelji skijanja, ali i djaci, kada se organizuju škole u prirodi. Neophodno je da se obezbede i sredstva za izgradnju dela puta od Krive Feje do budućeg skijaškog centra na Besnoj kobili
    Veselin Pešić
      19.09.2006. VRANJE: Novi ski-centar na Besnoj kobili
      Opština Vranje će iz  Nacionalnog investicionog plana dobiti 5.1 miliona evra za izgradnju Ski centra na Besnoj kobili, rekao je juče predsednik Opštinskog odbora G17 plus u tom gradu i narodni poslanik Dragan Petrović
. (Izvor: Politika, Tanjug)
 

BESNA KOBILA
Planinarski dom
BESNA KOBILA
(Nadmorska visina 1480 m)

      Opis:
Nalazi se u blizini vrha "Besna kobila" i rudnika "Blagodat" u ataru sela Kriva Feja. To je zidani spratni objekat sagrađen 1950. godine. Novi deo trpezarije kapaciteta 80 mesta dograđen je kasnije. U prizemlju se nalazi trpezarija, sala za boravak, WC i kupatilo. Ukupan smeštajni kapacitet je 80 ležaja. Dom ima električnu struju, pitku vodu iz vodovoda, kanalizaciju i centralno grejanje sprovedeno u svim prostorijama. Kuhinja je opremljena priborom za spremanje i konzumaciju hrane. Dom ima domara koji živi u neposrednoj blizini  i objekat je otvoren tokom cele godine. Dolazak grupa se može najaviti na tel. 777-803 domara Marjana Petkovića. Dom je vlasništvo ustanove "Sportska hala" iz Vranja. Adresa ove ustanove je: Bulevar AVNOJ-a broj 1, 17000 Vranje, telefon: 017/21-426. 
     Prilaz:
Turističkim autobusima ili putničkim vozilom do Krive Feje, a saobraća i redovna autobuska linija od Vranja preko Vranjske Banje do Krive Feje. Može se doći i vozom do Vranjske Banje pa odatle istim autobusom do Krive Feje. Terenskim vozilom moguće je prići do samog doma.
     Izleti:
Vrh Besne kobile (1922 m), Mali i Veliki Strešer, Vranjska Banja, Kriva Feja.
     Link:
http://www.pdpobeda.org.yu/pldomovi/besnakobila.htm


NAZAD

HOME