Goč

 Dobre vode

     Kako stići do Goča
  

   Kad se iz Kraljeva krene prema Vrnjačkoj Banji, pa se na samom izlazu iz grada, malo ispred autodroma «Beranovac» skrene desno, put vodi preko vikend naselja Kamenice i Brezne ka vrhu planine.

   Sa gradske autobuske stanice postoje dva puta dnevno polasci za Goč i to u 7h i 15h, a povratak sa Goča je u 8h i 16h, svakodnevno.

    Napomena:
Put se u toku zime redovno čisti i uvek je prohodan.


   Broj telefona Smučarskog doma: 036 815-120

     Planinski masiv Goča prostire se između reka Ibra i Zapadne Morave, 30 km jugoistočno od Kraljeva i 202 km od Beograda. Njegova nadmorska visina kreće se između 300 i 1,154 metara. Na istočnoj strani pokriven je bogatim i lepim šumama, a sa zapada sav je u goletima i kamenjaru. Prema severu ovaj masiv je povezan sa planinom Stolovi, a prema jugu se naslanja na masiv Kopaonika.
     Politički pripada dvema opštinama - Kraljevu i Vrnjačkoj Banji. Planinski masiv Goča zastupljen je na teritoriji opštine Kraljevo delovima sliva Gvozdačke reke i reke Sokolje.

     Klima:
Umereno kontinentalna.
     Temperatura:
Zimi do -15C, leti desetak stepeni svežije nego u Kraljevu. Snežni pokrivač Prosečno oko 50cm, ali nekad i preko 1m.
     Vrhovi Goča:
Krnja jela 1,154 m. Brezjak 984m. Dobra voda 942m. Višnjica 801m. Vis 786m. Čukar 684m.

     U turističkom centru se nalaze dve ski staze dužine 300 m sa dva ski lifta za početnike i decu. Na 150 m od hotela nalazi se žičara /jednosedežnica/ dužine 1150 m sa smučarskom stazom dužine 1400 m i visinskom razlikom od 350 m .

     Zanimljivo je da je vrh ove jedosedežnice na lokaciji Dovra voda na 920m/nv (u blizini hotela), a da je dno na lokaciji Sokolja na 570 m/nv. Na polovini staze postoji međustanica na ski liftu. Gornji deo staze je blažeg nagiba, pogodna je i za početnike, dok je donji deo staze prilično strm. Iako je staza na relativno maloj nadmorskoj visini, snežni pokrivač se zadržava relativno dugo. Liftovima gazduje pomenuto Planinarsko smučarsko društvo "Goč" iz Kraljeva.
     Od nedavno u ponudi je i 30-metarska skakaonica, idealna za treninge skijaša skakača i njihovu obuku.
     Postoji mogućnost najma ski opreme, i organizovana škola skijanja.
     Markirano je i obeleženo pet staza za skijaško trčanje, različite dužine i uspona.


Položaj na GE mapi


Istorija skijanja na GOČU . . .

Vesti, utisci sa skijanja na Goču . . .

Link: http://avantura.kraljevo.com/goc/


Velika staza...
   Smučarski klub Goč je krajem osamdesetih godina pustio u upotrebu stazu dužine 1500 metara koja je takmičarskog karaktera. Prosečna širina staze je 40 metara a ukupna visinska razlika 360m. Stazu prati žičara - jednosedešnica sa sledećim karakteristikama:
- dužina: 1125m
- Visinska razlika: 351m
- Nadmorska visina vrha staze: 920m
- Broj stubova: 14
- Brzina 2,2m/s
- Trajanje prevoza 8'30"
- Broj korpi: 100
- Kapacitet: 352 osobe/h
   Na polovini staze nalazi se međustanica na žičari, a donji deo je prilično strm. Staza je na severnoj strani padine što joj omogućava dugo zadržavanje snežnog pokrivača uprkos relativno maloj nadmorskoj visini - dno žičare je na 570mnv.
Male staze...
   Staze koje su puštene u upotrebu početkom samdesetih godina prošlog veka nalaze se odmah pored Smučarskog doma. Jedna je širine par metara i koristi se za sankanje. Ski staza, dužine 250 metara, sa obe strane poseduje ski liftove sa drvenim hvataljkama i pogodna je za slabije skijaše i decu. Tu se održava i tradicionalna škola skijanja. Ova staza je osvetljena i osposobljena za noćno skijanje u vremenu od 19 do 22h.
   U planu je produženje male ski staze.

 

Skakaonica...

   Od nedavno u ponudi je i 30-metarska skakaonica, idealna za treninge skijaša skakača i njihovu obuku
 


S M E Š T A J   N A   G O Č U

Hotel "DOBRE VODE"   - Dečije odmaralište "Goč"

     Za potrebe "škole u prirodi" (rekeativne nastave), zimovanje i letovanje predškolske dece i dece iz osnovnih škola, kao i razne kampove (tradicionalni Odbojkaški kamp "Dejan Brđović"), odmaralište ima oko 128 postelja u paviljonu i jos preko 110 postelja u hotelu "Dobre vode", koji od ove godine pripada ovom odmaralištu. Hotel se nalazi neposredno pored odmarališta i poseduje sledeće sadržaje: restoran, kafe-bar, diskoteku, TV salu. salu za zabavu.
                          tel: 036/ 815-112, 317-670
Hotel "Dobre vode" tel: 036/ 815-100

www.decjeodmaraliste.co.rs

 


      Smučarski dom
           Pripada smučarskom klubu "Goč" i nalazi se na lokalitetu Dobre vode,
na nadmoroskoj visini od 924 m. Raspolaže sa 80 postelja. Sve sobe imaju kupatila. Prijatna kamin sala ima 60 mesta, a dečji restoran, koji se po potrebipretvara u dnevni boravak za decu «škole u prirodi», takodje 60 mesta. U neposrednoj blizini je i osmokrevetni apartman, tzv. vila «Franc».
    tel: 036/ 815-120

      Smučarski klub "Goč"

           Osnovan je u jesen 1980. godine, kao sportska organizacija za razvoj smučarstva u Srbiji. Kroz njegovu školu skijanja prošlo je više hiljada dece. Iz kluba je poniklo mnogo republičkih i saveznih kondicionih i drugih trenerskih kadrova, licenciranih učitelja skijanja, smučarskih sudija.
           Klub ima u svom vlasništvu smučarsko-sportski centar «Goč - Dobre vode» koji, osim smeštajnih kapaciteta u Domu, obuhvata i sportske terene, uspinjaču, ski-liftove i tridesetmetarsku skakaonicu, za sada jedinu u Srbiji.

  

        Ski staze
           Postoji za sada jedna takmičarska staza, duga 1500m a široka 40m. Razlika u nadmorskoj visini od njenog podnožja do vrha je 360m. Stazu prati uspinjača – sedežnica - korpara sa 100 sedišta. Osim ove velike takmičarske staze, postoje i dve manje, rekreativne staze, dužine po 250m, svaka raspolaže liftom sa hvataljkama. Ove dve staze su pogodne za mlađi uzrast i slabije skijaše.

           Skijalište je u toku sezone otvoreno od 9 do 16 h, svakodnevno.

 

        Noćno skijanje
           Jedna od dve manje je osvetljena i osposobljena za noćno skijanje u vremenu od 19h do 22h.

  

        Skakaonica
           Za hrabre, nedaleko od smučarskog doma na Goču, postoji tridesetmetarska skakaonica, jedina skakaonica u srbiji

  

        Izdavanje i servis ski opreme
           Smučarski klub poseduje za izdavanje preko 100 pari ski-opreme za decu i odrasle, kao i dovoljne količine sanki za najmlađe korisnike.

           Telefon za informacije: 036/ 815-120


     Nastavno turističko naselje posluje u sastavu Nastavne baze Šumarskog fakulteta. Turističko naselje čine 4 objekta. PIRAMIDA - u kojem je recepcija, restoran, i ostali sadržaji, depadans STUDENAC i vile VALSTA i PLANINKA. Objekti su komforni, sa centralnim grejanjem i poseduju dnevne boravke, a vile i sopstvenu čajnu kuhinju. Svaka soba ima svoje kupatilo.

     Hotel Piramida
Na lokaciji "Dobra voda" postoji i hotel «Piramida» (*). Pripada Oglednom dobru Šumarskog Fakulteta iz Beograda. Raspolaže sa 120 postelja. Kao dopuna smeštaju, u blizini hotela nalaze se i dve vile: "Planinka" i "Vlasta", sa po 25 postelja. Osim odličnog smeštaja u svojim kapacitetima, ovde se gostima služi i servira hrana sa njihove planinske ekonomije.
tel: 036/ 815-126, 815-127


Planinarski dom "Dobra Voda"
(920mn/v)
Planinarski dom "Goč" vlasništvo istoimenog Planinarsko smučarskog društva iz Kraljeva (oko 60 kreveta).

Mesto: predeo Dobra voda, na kraju puta Kraljevo - kamenica - Gvozdac, turisticko naselje "Goc-Gvozdac".
Konfiguracija: zidani objekat sa prizemljem (velika trpezarija, kamin sala za oko 60 posetilaca, restoran, kuhinja) spratom i potkrovljem (sobe).
Kapacitet: 60 kreveta u 10 soba sa po 3 do 12 kreveta.
Komfor: struja, voda iz vodovoda, ispred doma je i izvor. U prizemlju i na spratu su po dva WC-a. Na spratu postoji i kupatilo. Centralno grejanje. Restoran je uvek otvoren, moguce je korišcenje pansionskih usluga. TV. U samom objektu se nalazi i prodavnica.
Okolina: pored doma su dva ski-lifta. Na sto metara od doma je hote "Dobra voda" iz koga su žicara dužine 1125m i ski staza dužine oko 1500m. Ispred doma su trim staza, tereni za tenis, košarku i rukomet.
Dolazak: asfalt do doma.
Domom upravlja: Smucarsko društvo "Goc" iz Kraljeva
Kontakt: 036/810-120, 036/333-950. Centralna recepcija za naselje nalazi se na putu Kraljevo - Kamenica - Gvozdac, u objektu "Piramida".
Organizovanje smeštaja: dom je otvoren preko cele godine.
        Preuzeto sa: host.sezampro.yu/freebiking


  Dečiji rekreativni centar - Kraljevo
Objekat sa oko 140 kreveta namenjen odmoru i rekreaciji dece. Poseduje i zatvorenu sportsku halu.
 

 


Link: http://avantura.kraljevo.com

NAZAD

HOME