Golija - Novi Pazar

        Golija -  jedna od najlepših i šumama najbogatijih planina u Srbiji. Nalazi se 40 km jugozapadno od Ivanjice ili  32 km severno od Novog Pazara, i pruža velike mogućnosti za odmor i rekreaciju u gotovo netaknutoj prirodi. Najviši vrh je Jankov kamen (1833 m) - na slici. Padine Golije su izuzetno pogodne za skijanje, jer zime obiluju snegom.

    Vlada Republike Srbije je, jula 2001.godine, donela Uredbu kojom se područje planine Golija stavlja pod zaštitu  kao PARK PRIRODE "GOLIJA" i svrstava u I kategoriju zaštite kao prirodno dobro izuzetnog značaja.
     Precizno su definisane granice parka koje obuhvataju područja opština Ivanjica, Kraljevo, Raška, Novi Pazar i Sjenica - ukupne površine 75.183 ha, a unutar njih područja sa prvim, drugim ili trećim stepenom zaštite.
     Jedna od stvari koja se obezbeđuje na području Parka prirode Golija je i uređenje i infrasrtukturno opremanje prostora za potrebe turizma i rekreacije.
     O Parku prirode Golija srara se Javno preduzeće "Srbijašume".
       Službeni glasnik RS br. 45 od 20.07.2001.


   ODVRAĆENICA

          Na Goliji je postojao od ranije planinarski dom na mestu Odvraćenica koji je prvo bio svojina planinarskog smučarskog društva, a zatim je prešao u svojinu TK "RAŠKA" Novi Pazar, a sada je trenutno u privatnoj svojini. Vlasnik PP "LJIN" je ovaj objekat adaptirao i preuredio. U ponudi je udoban smeštaj u 1/2, 1/3 i 1/4 sobama i apartmanima. Sve sobe i apartmani imaju tv i kupatilo. Uređena je i trim staza "zdravlja" kao i tereni za mali fudbal i male sportove.
     Udaljenost od Novog Pazara do Planinarskog doma koji se nalazi na mestu Odvraćenica je 32 km, od čega je 12 km neasfaltiranog puta. Postignut je dogovor sa direkcijom za puteve RS da se taj putni pravac u toku zime održava.
     Od Novog Pazara u pravcu Odvraćenice na Goliji ide se starim putem Novi Pazar - Raška do sela Postenje koje je sada prigradsko naselje u blizini Petrove crkve, odakle se skreće ka selu Deževa a zatim Šaronje i Tenkovo pa dalje pravac Odvraćenice
    
Turistički centar "Odvraćenica" je smešten na samim izvorima reke Studenice, nedaleko od samog vrha Golije, Jankovog kamena (1833 m/nv).


LETO 2007
Turistički centar "ODVRAĆENICA"
020/ 354 003    www.golija-turizam.com

Hotel "GOLIJA" U 1/2 sobi  
Polupansion po osobi dnevno
individualni gosti
1500 din  
Doplata za pun pansion 250 din  

Deca imaju popust.


     Skijalište se nalazi na nadmorskoj visini od 1.744 m na izuzetno lepoj lokaciji na kojoj bi mogli da budu izgrađeni tereni i za Nordijske discipline. Odvarčenica je okružena vrhovima "Kula" i "Crni vrh" sa kojih se spustaju dobri terenei za alpsko skijanje. Staze sa vrha "Kula" su već prosečene i uređene. Postavljen je i ski lift tipa sidro dužine oko 500m. Sa obe strane lifta se prostiri ski staze "Kula 1" i "Kula 2" dužine 820m i 800m, a visinska razlika je 133m. U podnožju je postavljen bebi ski lift koji je noću osvetljen.

     U Novom Pazaru deluje Ski klub "Golija" koji je izgradnjom ovog skijališta dobio izvanredne mogućnosti za relativno jeftin i kvalitetan trening svojih mladdih takmičara. Planirao da u saradnji sa Smučarskim savezom Srbije organizuje Republičko takmicenje za cicibane na ski stazama ovog novog Ski centra na Goliji.

SKI PASS - dnevni 5 EUR    Izdavanje ski opreme 300 din dnevno
Za goste hotela specijalno obezbeđena Ski staza za decu.

Za sledeću ski sezonu 2008, planirano je postavljanje dva ski lifta sa stazama Goveđi Do 1 i 2. Jedan od ski liftova je već uvežen (polovan iz Austrije), ali za ovu seyonu nije bilo moguće obezbediti odgovarajući priključak struje.

  ZIMSKI TURIZAM NA GOLIJI

Brodarevo Clanak 28/10/2007 NOVI PAZAR - Do početka zimske turističke sezone na Goliji biće završena izgradnja novih objekata koji će doprineti da ova planina postane primamljivija za ljubitelje zimskih sportova.

Hotel „Golija“, koji posluje u sastavu preduzeća „Ljin“ iz Raške, gradi tri nove žičare i tri ski-staze, a završetak radova očekuje se u roku od mesec dana - rekao je juče vlasnik tog hotela Golub Pendić.

Prema njegovim rečima, kada se završe novi objekti, Golija će imati pet žičara i osam ski-staza, a to će omogućiti da ova planina postane redovna destinacija za održavanje skijaških takmičenja.
http://www.brodarevo.net/?stranica=37


Za svačiji džep

     Decembar 2002. Planina Golija kod Novog Pazara i ove zime otvara vrata ljubiteljima skijanja širom Srbije. Kako ističe Golub Pendić, vlasnik preduzeća "Ljin", pun pansion u Turističkom domu na Odvraćenici, letos renoviranom, košta 1.200 dinara, deca imaju popust do 20 odsto.
-Raspolažemo izvranrednim sikjaškim terenima, ski liftom, tabačima i drugom pratećom opremom. Prošle zime ovde se tražilo mesto više a gostiju je bilo iz sih krejeva zemlje-tvrdi Pendić.
     Tek kada bude završena deonica puta Novi Pazar-Šaronje-Odvraćenica, Golija će, prema tvrđenjima tamošnjih hotelijera, napraviti pravi "bum" i baciti u zasenak i sam vrh Srbije-Kopaonik.
     M. S.
http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2002/12/11/srpski/R02121003.shtml


HRONIKA  petak, 20. jul 2001. 

Privatna inicijativa na Goliji
Zamajac jos uvek bez puta
    Novi Pazar - Za Goliju kazu da se ubraja medju nase planinske lepotice. Na njoj se granice opstine Novi Pazar, Ivanjica i Raska. Svaka opstina ima razvojne planove turizma na ovoj planini, ali se dalje od planova nije odmaklo. Za sada sve je prepusteno pojedinacnoj privatnoj inicijativi.
    Golija je od Novog Pazara udaljena tridesetak kilometara. Do centra Mesne zajednice Šaronje stiže se asfaltom, a odatle do planinarskog doma na Goliji još dvanaest kilometara prašnjavim makadamom. Na nadmorskoj visini od 1.633 metra nalazi se planinarski dom koji je od pre nepunih godinu dana vlasnistvo privatnog preduzeca "Ljin" Goluba Pendića.
    Planinarski dom je renoviran, ima pedeset lezaja u sobama sa kupatilima i vec prima goste. Cena pansiona je 15 maraka u protivdinarskoj vrednosti. Oko doma veliko gradiliste. Rade se tereni za male sportove i drugi sadrzaji koji treba da upotpune turisticku ponudu. Na Goliji vec postoje ski-liftovi i žičara, dve ski-staze od po 800 metara. Stvaraju se uslovi za letovanje i zimovanje, ali sve to nije dovoljno.
    - Za Goliju mnogi ne znaju, pa tako ni koji su njeni potencijali. Potrebno je animiranje drzavnih organa, kako bi se u program razvoja uvrstila ova planina, jer bez izgradjene infrastrukture nema ni razvoja turizma. Zamajac smo pokrenuli i povratka nam nema, kaze pionir turistickog razvoja na Goliji Golub Pendić. Njegovo preduzece "Ljin" ne može sve samo da isfinansira, pa su u pomoć priskočila Pendićeva braća "sa individualnim kapitalom iz inostranstva".
    Gostima u planinarskom domu na Goliju nudi se zdrava hrana. Sve vrste mlečnih proizvoda koji se proizvode u "Ljinovoj" mlekari u Šaronjama, a mleko se otkupljuje od 700 kooperanata sa tog podrucja. Tu je hleb i ostala peciva iz šaronjske pekare ovog preduzeća, a specijalitet je pogača iz crepulje.
    Zbog velikog interesovanja za boravak na Goliji već sada se oseća nedostatak smeštajnih kapaciteta. U neposrednoj blizini nalazi se dom sa 150 lezaja vlasnistvo Sportskog saveza Novog Pazara. Taj objekat je zapušten i zahteva veća ulaganja. - Ovde postoje idealni uslovi za odmor i rekreaciju, ali i za pripremu sportista. Vreme je da nadležni konačno obrate više pažnje ovoj planini. O julu i avgustu našim gostima se pruža mogućnost da nešto i zarade berući pečurke, može dnevno da se zaradi i po hiljadu dinara, kaže Pendic.
    S. Novosel


ŽUČE

Južno od Novog Pazara gradi se još jedno skijalište. Nalaziće se u selu ŽUČE, na samom magistralnom putu Novi Pazar - Ribariće (neposredno pre tunela). 

Na izgradnji ski staza u selu Žuče se aktivno radi, i završava se čišćenje šume i terena za tri skijaske staze. Staze se protežu u pravcu vrha koji se zove Petrova glava. Dužina trase liftova će biti oko 700m. 
Trenutno se traga za polovnim ski liftom (sidro ili tanjir). Nadajmo se da će do iduće ski sezone i ovaj ski centar proraditi. 
Ako imate informaciju da neko prodaje polovan ski lift, obavestite Ski klub "Golija" iz Novog Pazara (enes@ptt.yu).


Linkovi:
http://www1.garden.co.yu/aktuelno/golija/

http://www.ivanjica.co.yu/foto/golija.htm
 
http://host.sezampro.yu/freebiking/Turoteka/2000/Jone_leto00/02_pester.htm
http://host.sezampro.yu/freebiking/Turoteka/2000/Jone_leto00/mapa2_pester.htm


NAZAD

HOME