Košutnjak - Beograd

  

          Park-šuma i gradsko izletište Košutnjak prostire se na površini od 330 hektara, na nadmorskoj visini od 250 m. Šuma listopadnog i četinarskog drveća ispresecana je mnogobrojnim stazama.
Verovatno je ime Košutnjak nastalo zbog košuta, kojih je nekad ovde bilo. Sve do 1903. godine gusta šuma bila je zatvoreno dvorsko lovište, a potom je Košutnjak otvoren i za građane.
     U Košutnjaku su i dva posebno uređena kompleksa: Pionirski grad, sportsko-rekreativni centar, i Filmski grad sa kompleksom ateljea i drugih objekata i uređaja za proizvodnju filmova. Sportsko-rekreativni centar "Košutnjak" ima igrališta za fudbal, atletska takmičenja, odbojku, košarku, rukomet, pet otvorenih i jedan zatvoren bazen. Za ljubitelje skijanja u Košutnjaku radi letnja i zimska ski-staza. U podnožju brda, gde je nekada bilo lovište kneževske porodice Obrenović, nalazi se izvor Hajdučka česma.
     Na Košutnjaku se nalaze i Kamp "Košutnjak", Hotel "Trim", kao i restorani "Košuta", "Golf", "Devetka", "Filmski grad" i "Panorama".

     19.02.2008. Kosutnjak,  Divčibare . . .
    
Vidim ovaj nas napaceni i nicim izazvani narod kako se zlopati u raznoraznim pokusajima da skija po zemljici Srbiji. Ponekad, i to vrlo cesto, kod ljubitelja skijanja se pojavi izuzetno jaka zelja za skijanjem koja nadvlada razum tako da se poveruje sopstvenoj imaginaciji kako bi negde trebalo da bude a ne kako to zapravo u realnosti stvarno jeste.
     Ja cesto tako sanjam kako sam otisao na neke Divcibare, Zlatiborcic, Rudnik, Avalu i lepo se iskijao na predivnim malim laganim rekreativnim stazicama. Ali se obicno ujutru probudim.
     Citajuci dakle, ove utiske sa Divcibara i gledajuci fotografije ovih redova za ski lift, ja moram da primetim da sam se ja mnogo bolje skijao na Kosutnjaku nego sto se ljudi skijaju na pojedinim planinama Srbije. Ovo govorim bez preterivanja. Naravno, samo kad padne sneg u Beogradu ja sednem u auto i za 15 min. sam na Kosutnjaku i skijam se. Da se razumemo, ta staza je jako kratka ali pomogne da covek udahne vazduha, stane na skije i rekreira se malo. Doduse ove godine nisam bio pa ne znam kako je radila zica, ali proteklih godina jesam i pouzdano znam da je posteno radila. U svakom slucaju bolje je nego sedeti kod kuce piti pivo i gledati TV. A jos plus ima dva sasvim fina kafica u kojima moze i da se pojede i popije.
     Jos jedan predlog osim Kosutnjaka ( ne bih da reklamiram jer jos nisam probao) jeste skijanje na pokretnoj traci na Adi Ciganliji.
     To bih mogao da probam ovih dana.
     Pozdrav, Srdjan P.


Turistička organizacija Beograda  www.tob.co.yu

Ski lift je u sastavu Cafe kluba Aleksandar, 
Košutnjak - Beograd, Kneza Višeslava 17a, tel: 354-9740

Ovo je jedini ski lift na teritoriji grada Beograda.
Staza dižine nesto više od 100m je prekrivena specijalnom veštačkom podlogom (tepihom), tako da je skijanje noguće i kada je mala debljina snežnog prekrivača.
Ski lift bez stubova (na konop) je postavljen 1991 godine, a proizvelo ga je i montiralo preduzeće FOD iz Bora.


NAZAD

HOME