VIDLIČ - PIROT
Skijalište pod Basarskim kamenom na Vidliču

 

Vesti, komentari, utisci . . .


     Skijalište se nalazi ispod vrha Basarski kamen 1376 m na Vidliču. Vidlič je jedan od venaca Stare planine koji se odvaja od glavnog venca kod vrha Kom 2016 m. Tu izviru reke Nišava i Visočica, ali teku sa različitih strana Vidliča pre nego sto se spoje.

     Nalazi se na 12 km od Pirota, na nekoliko metara od veoma dobrog asfaltnog puta. Ski staza je na priblizno na 1000 metara nadmorske visine. Odmah preko puta je hotel “Planinarski dom” na 1070 m nadmorske visine.

     Staza je dužine oko 300 metara, na severnoj strani Vidliča, dobro zaklonjena od sunca. Međutim, počto je ski lift na dva kotura duzine samo oko 130 m, onda se koristi samo gornji deo staze.

    
Zahvaljuci ovoj stazi za Piroćance je potpuno izvodljivo da nakon posla odu na nekoliko sati skijanja. Staza radi i nocu, odnosno osvetljena je.


     G
ornji deo staze je na 1.040 m n.v., a pošto Piroćanci koriste samo prvih 150 m staze verovatno i ne idu ispod 1.000 m. A kada bi imali duži ski lift i ostalu potrebnu opremu, onda bi staza mogla da se spusti do 800 m n.v., jer naniže ima prostora dotle. Nagib staze je oko 15 %, odlicna za učenje i za rekreativce.


Od Marta 2011. - Novi ski lift tipa tanjir

    09.03.2011. je svečano otvoreno Gradsko skijalište sa novom žičarom - ski liftom tipa „tanjir", dužine 250 metara, kapaciteta 400 skijaša na sat i potpuno preuređenom skijaškom stazom. Vrednost radova na renoviranju skijališta je oko 30.000 evra, a novac je obezbedila opština Pirot

     Prema rečima direktora Sportskog centra „Pirot" Nenada Đorđevića, Piroćanci sada imaju, na svega petnaestak minuta vožnje od centra grada, moderno skijalište koje je već na otvaranju posetilo nekoliko stotina ljubitelja skijanja.

     - Skijalište se nalazi na 1.000 metara nadmorske visine. Odmah pored staze se nalazi hotel „Star A" sa tri zvezdice i puno dodatnih sadržaja, tako da će ovo mesto tokom zime okupljati veliki broj turista ne samo iz Pirota nego i iz drugih gradova Srbije. U Pirotu je poslednjih godina zabeležena velika ekspanzija skijanja, pa smo sada velikom broju dece omogućili da se bave svojim omiljenim sportom. Zemljište na kome su izgrađene staza i žičara ustupio nam je „Tigar". Za narednu sezonu imamo još ambicioznije planove jer planiramo nabavku topova za veštački sneg, kao i jednog polovnog ratraka-tabača snega, za šta nam je potrebno dodatnih 70.000 evra. To će omogućiti da skijaška sezona traje tri do pet meseci - kaže Đorđević.

 

Fotografije,  sasha, na Forumu    http://www.suvaplanina.com/


     Smeštaj:

   HOTEL TIGAR
   "PLANINARSKI DOM"

     Hotel "STAR A", kat.***, Nekada Hotel TIGAR "planinarski dom"
nalazi se na obroncima Stare planine, ispod vrha Basarski kamen na nadmorskoj visini od 1.080 m. Povezan je sa Pirotom lokalnim asfaltnim putem u dužini od 12 km. Živopisne padine Stare planine, bogatstvo flore i faune, raznovrsnost lekovitog bilja, planinska izvorska voda i čist vazduh, daju poseban pečat i primamljivost ambijentu u kome se nalazi Hotel radi tokom cele godine.
Kao takav u svom sastavu ima: 30 ležajeva u dvokrevetnim sobama i apartmanima, restoran kapaciteta za 100 gostiju, terasu od 50 sedišta, aperitiv bar, TV salu, salu za sastanke i seminare. Svaka soba ima TV, telefon, video i mogućnost praćenja satelitskog programa. Hotel nudi mogućnost razonode i sportsko-rekreativnog života za goste na svojim ograđenim terenima za male sportove, uređenim ski-stazama, sa ski-liftovima i trim stazama za sve uzraste.

Hotel "Planinarski dom"
tel./fax +381(0)10 311-212
18300 Pirot, Srbija

Planinarsko društvo "Vidlič"
ul. Danila Kiša 22
18300 Pirot
e-mail: pdvidlic@yahoo.com
tel. 010/ 311-724


NAZAD