SJENICA

 

          Sjenica, jedno od najviših mesta u Jugoslaviji (Uz Žabljak i Šavnik). Nalazi se u kotlini Grabovičke reke na visini 1030 m/nv. Centar je i jedne od prostorno najvećih opština u Jugoslaviji (1056 Km2).
          Čitavo područje Sjeničko-pešterske visoravni je planinskog karaktera. Visoravan sa prosečnom nadmorskom visinom od 1200 m, okružuju planine: Jadovnik, Žilindar, Ozren, Giljeva, Golija, Javor, Zlatar.
          Sjenica se nalazi na putu Novi Pazar - Prijepolje, a od pre par godina do Sjenice se dolazi i novoizgrađenim putnim pravcem od Požege, preko Ivanjice i Kušića (preko planine Golije).

          Na ovom području ima mnogo izvanrednih smučarskih terena, pa je skijanje zahvaljujući i velikom broju snežnih dana veoma popularno.
          Na RADIŠIĆA BRDU, nedaleko od Sjenice, postojao je ski-lift. Pre nekoliko godina, ovaj ski lift je preseljen na lokaciju Babinjača uz ski stazu Uvac, udaljenu 3 km od Sjenice na putu prema Novoj Varoši.

          U okolini Sjenice je veoma popularno i masovno Smučarsko trčanje. Takmičenja se održavaju na uređenoj stazi Glibanj na Babinjači. Takmučari Ski kluba iz Sjenice su najuspešniji skijaški trkači u Srbiji.

Hotel Bor -  se nalazi na putnom pravcu Sjenica-Novi Pazar, udaljen kilometar i po od grada u očuvanoj četinarskoj šumi. Hotel raspolaze sa 120 lezaja u komfornim sobama, restoranskom salom, nacionalnim restoranom, kao i galerijom i salonom. Zimi je gostima na raspolaganju ski staza, lift dužine 300 metara i skijašnica.
www.ecco.co.yu/rekreativna.html

Link:  http://www.sjenica.co.yu/istorija&geografija.htm 


NAZAD

HOME