Planine u Srbiji postaju ski centri

Planine u Srbiji postaju ski centri
Sreda, 13. septembar 2006. 11:14

Skijališta na Kopaoniku, Staroj planini, Besnoj kobili, Goliji, Zlatiboru, Tari, Zlataru, Divčibarama i Beljanici biće obnovljena i izgradjena kompletna infrastruktura, a srpske vlasti planiraju da u taj projekat u naredne dve godine ulože deset miliona evra.

Kako piše „Blic“, pored skijališta, država planira da izgradi i infrastrukturu - puteve, vodovod, kanalizaciju.. Investiraće se pet miliona evra, a očekuje se da će u 2006. i 2007. u planinske oblasti biti ukupno uloženo deset miliona evra.

„Kopaonik, Stara planina, Golija i Besna kobila pripadaju visokoplaninskim područjima na kojima je moguće graditi vrhunska komercijalna skijališta. Tako je po oceni Svetske skijaške organizacije Stara planina najbolji neizgradjeni prostor za skijalište u Evropi“, objašnjava za „Blic“ Ljubomir Jovanović, načelnik Odeljenja za razvoj u Ministarstvu trgovine i turizma.

Po njegovim rečima, Stara planina uskoro bi mogla da bude poznatija i od Kopaonika po ski-centrima, pogotovo što je na tenderu skoro izabrana kanadska firma „Eko-sajn“, čiji je zadatak da osmisli master plan i dizajn skijališta.

„U pitanju je najpoznatija kompanija u svetu u toj oblasti. Ono što je bitno jeste da će master plan, kao i ocena planine koju će uraditi ova kanadska kompanija, privući kako domaće, tako i strane investitore. Ono što je bitno jeste da će i Vlada Srbije i pre nego što bude završen master plan na Staroj planini, ali i na Kopaoniku, početi da gradi skijaške centre“, navodi Jovanović.

Nove žičare na Staroj planini imaće kapacitet od tri i po hiljade skijaša na sat, a očekuje se da će proraditi takođe do 15. decembra. Za izgradnju pristupnog puta na ulazu u skijalište sa parkinzima, takodje na Staroj planini, izdvojeno je oko 540.000 evra, dok je oko 470.000 evra izdvojeno za izgradnju elektromreže, što bi sve opet trebalo da bude gotovo do 15. decembra.

„Na Kopaoniku se počelo sa izgradnjom četvorosednih i sklopivih žičara Duboka 1 i Duboka 2. Gradiće se žičare firme „Doplmajer“ koji su u tome najbolji na svetu, a ukupna vrednost izgradnje i zamene postojećih žičara koštaće tri miliona evra, a koje će biti u funkciji do 15. decembra ove godine“, navodi Ljubomir Jovanović.

Na Divčibarama je takodje u planu izgradnja vodovoda i kanalizacije, kao i rekonstrukcija ambulante, što će koštati oko 590.000 evra, dok je za sledeću godinu u planu i izgradnja skijališta.

„Na Besnoj kobili takodje je izdvojeno oko 590.000 evra za izgradnju infrastrukture, kao što su putevi, ali i za početno uredjenje skijališta. Za izgradnju puteva i signalizacije i ostale infrastrukture na Beljanici država će dati oko 590.000 evra“, navodi Ljubomir Jovanović.

Za 200.000 evra planirano je da počne izgradnja skijališta na Rudniku, dok će se ove godine početi i sa izgradnjom skijališta na Zlataru, a sve će biti gotovo 2007, za šta je izdvojeno 800.000 evra.
Jovanović navodi da će na pojedinim planinama biti raspisani tenderi za uredjenje skijališta, a koja će biti data u zakup privatnicima koja ta skijališta renoviraju.

„Tako je opština Čajetina raspisala konkurs za izgradnju skijališta na Torniku koji pripada Zlatiboru. Takodje, privatnici su izuzetno zainteresovani za izgradnju ski-centara na Tari, dok je tender već raspisan za izgradnju skijališta na Goliji“, kaže Jovanović.

(MONDO)  http://www.mtsmondo.com/news/vesti/story.php?vest=30243


NAZAD

HOME