S T O L
Bor 

     Planina Stol sa planinarskom domom je ona ponos i dika PSD-a "CRNI VRH" iz Bora. Planinarski put do doma je obeležen, tako da se nepogrešivo stiže pešice ili kolima putem od Bora preko sela Gornjane prema Majdanpeku (oko 15 km). Dom se nalazi na 1.156 m/nv

     Bebi ski - lift dužine 800 m se nalazi uz planinarski dom. Tokom školskog raspusta organizuje se škola skijanja. Staza je pogodna za početnike u skijanju, kao i za trening najmalađih kategorija takmičara.


      Dom je otvoren non - stop, preko cele godine. Domar se zove Dobri, i godinama je tu. Vrlo je čisto i uredno. Dobri može da kuva ukoliko to grupa zahteva, a ima dovoljno hrane i pića.
     U Domu ima 20 kreveta, a iznajmljuju se po ceni od 250 dinara dnevno.
    
Pored Doma postoji planinarska Koliba - soba za spavanje sa 5 kreveta, kuhinja i kupatilo - cena najma je 1.600 dinara dnevno.
     Tu je i Depadans sa 10 mesta ( cena je 170 dinara dnevno ). Dakle, ima mesta za 35 ljudi, mada se vrlo često desi da ih ima više, sa šatorima i vrećama, čak spavaju i u trpezariji Doma u vrećama. Sva tri objekta se greju.
     Oni koji dolaze po prvi put, mogu da dobiju i vodica iz Drustva. Jedino sto je potrebno jeste da se grupa najavi na telefon Drustva 030/ 22- 430 ili na mobilni telefon 064/ 15-499-21.
  

http://www.dom.stol.psdcrnivrhbor.org.yu/index.html


petak, 7. februar 2003.
Ski-lift danju i nocu

    Bor - Na planini Stol (1.150 metara nadmorske visine) izmedju Bora i Majdanpeka, u planinarskom domu, vec desetak dana vri kao u kosnici: stigli su planinari i njihovi gosti iz vise mesta u Srbiji, a glavna atrakcija je upotreba ski-lifta i danju i nocu. Pansion je svega 600 dinara. Kako nam je rekao Borko Gajic, legenda borskog planinarenja, snega je vise nego poslednje dve i po decenije - izmedju metar i metar i po. Borani, nazalost, i ove godine ne mogu da koriste ski-lift i staze na Crnom vrhu, jer je u podrucju jos uvek zatvorenog turistickog naselja "Jelen-Hajat".
    B. F.


Planinarski dom Stol (920mn/v)

Mesto: oko 16km od Bora. Livade pod kršem na vrhu planine Stol. Zabaceno, vrlo lepo i mirno.
Konfiguracija: zidana kuca (kamen) sa prizemljem (trpezarija, kuhinja) i potkrovljem (sobe). Vrlo lepa i solidno održavana zgrada.
Kapacitet: 40 kreveta - 4 sobe sa po 4 ležaja, dve sobe sa po 2 ležaja. U depadansu još 20 kreveta u zajednickoj sobi. Ispred doma su livade pogodne za podizanje šatora.
Komfor: struja, voda, kanalizacija, etažno kupatilo sa dve kabine, WC. Ispred doma je izvor pitke vode. Centralno grejanje. ZA vece grupe (preko 15) može se ugovoriti pansionska priprema hrane.
Okolina: pusta. U neposrednoj blizini je jezerce (bara).
Dolazak:
- iz Bora asfaltom do sela Cepe, potom još oko 3km makadamom (vrlo loš put na prvom kilometru).
- od Majdanpeka ili D. Milanovca asfaltom do sela Luka, potom još oko 7km makadamom (oko sredine vrlo loš put i veliki uspon, prolazno samo za terensko vozilo).
Domom upravlja: PSD "Crni Vrh", Bor, p. fah 34, tel 030/22-430 (cetvrtkom od 19 do 20h)
Kontakt: Milorad Sretenovic, tel 030/21-438.
Organizovanje smeštaja: dom je stalno otvoren i ima domara (koji živi u nekoliko km udaljenom selu Luke)
Cena prenocišta: 2DM (2000. godina). Uz planinarsku knjižicu se dobija mali popust (0.5 DM). Za šator na livadi se ne placa
.
        Preuzeto sa: host.sezampro.yu/freebiking

Više informacija o planini Stol:

        Stol je severno od Bora u blizini sela Luka na 1.156 metara. Na prostoru Stola otkrivene su najstarije stene u našoj zemlji, pa se slobodno može reći da ovde počinje geološka istorija, koju poznavaoci mogu da čitaju sa fosila i stena. Na ovoj planini šume su proređene, ali zato livade i pašnjaci daju okolini veličanstven izgled. Naročito je Stol privlačan u maju, kada sve ozeleni i proplanci se išaraju cvećem. Slično je i u jesen kada ruj zasija bakarnom bojom. 
        Stol je od Bora udaljen petnaestak kilometara i do njega se stiže iz pravca Bučja i Luke. Planinari su na njemu podigli svoj dom u koji, sa depadansom, može da se smesti pedesetak ljudi. Gosti su uglavnom planinari i lovci, ali i zaljubljenici u nedirnutu prirodu željni mira i vazduha koji opija.

NAZAD

HOME