Bojanine vode

Gornja Studena
Suva Planina


VAŠI UTISCI - VESTI - NOVINSKI ČLANCI - SA FORUMA
Suva Planina


 

        Suva Planina, duga 45 Km, široka 15 Km. Počinje od Niša, a završava se južno od Babušnice. Najviši vrh je Trem, visok 1810 m, zatim Sokolov kamen 1623m, a najatraktivniji za alpiniste je teško pristupačni Mosor na 984 m/nv.

Najviši vrh TREM 1810m/nv

PRISTUP:

    Sa niške autobuske stanice autobus polazi na svaka dva sata do sela Gornja Studena. Vožnja traje 45 minuta, a autobus prolazi kroz Nišku banju, Jelašnicu, Jelašničku klisuru, Čukljenik i Donju Studenu.

    Od sela Gornja Studena do Planinarskog doma na Bojaninoj vodi ima još 5 Km asfaltiranog puta, ali nema organizovanog prevoza.

 

SKIJALIŠTE:

        Deo šuma na prevoju "Bojanina voda" na površini od 20 hektara je iskrčen i na njemu su naprevljeni skijaški tereni. 

        Staza ispod Sokolovog kamena je strma i ima žičaru dužine 900 m, visinske razlike 320 m, koja može da opsluži 1100 skijaša na sat. Dužina staze je 2000 m.

Blaža i kraća staza "Gornja poljana" je duga 500m i ima ski-lift dužine 300 m, idealna je za početnike.

Vrh Sokolov kamen 1623 m/nv

    Tu su i tereni sa dva ski-lifta za početnike.

    Sve je tu samo SKIJAŠA NEMA. Korov i šiblje je izraslo na pojedinim delovima staze. Navodno postoji manji problem sa elektromotorom pa žičara ne radi.

    Svojevremeno dok su ski-liftovi funkconisali, postojao je organizovani prevoz od Niša. Očekuje se da će u skorije vreme sve to biti obnovljeno.

 

 

 

 

SMEŠTAJ I ISHRANA:

    Planinarski dom "Bojanina voda"

    Nalazi se na visini 860m/nv, vlasništvo je Planinarskog saveza grada Niša. U domu ima 37 ležaja u grupnim sobama, kuhinju, trpezariju, telefonsku vezu, parno grejanje, vodu, struju.

    Sva dodatna obaveštenja i rezervacije mesta mogući su preko telefona u domu 018/649-022.
    Sredinom 2000. godine došlo do nesuglasica izmedju vlasnika objekta (Planinarskog saveza grada Niša) i trenutnog zakupca (PD PTT "Postar" Niš).


Foto:  miles-davis, Forum  - Februar 2010.


Planinarski dom "Celin kamen" Donja Studena
        Ovaj planinarski dom izgradjen je 1998. godine a vlasnik objekta je Planinarsko drustvo "Celin kamen" iz Donje Studene. Objekat je sagradjen od tvrdog materijala i ima struju, vodu, kanalizaciju..  Grejanje je pomocu peci na cvrsto gorivo. Inace, planinarski dom cine dva objekta, deo sa spavaonama i trpezarija. U delu sa spavaonama gostima su na raspolaganju dve tus kabine (gotovo uvek ima tople vode) i WC. Spavaona raspolaze sa 32 kreveta. U okviru ovog dela nalazi se i manja prostorija koja je pogodna za drustvene aktivnosti. U toj prostoriji gositima je na raspolaganju sporet na drva pa je moguce pripremati hranu na njemu. U drugom delu objekta (trpezarija) nalazi se, sem dela za obedovanje, i opremljena kuhinja koja se moze koristiti u dogovoru sa domarom. U ovom delu doma nalazi se jos jedna prostorija sa dva kreveta.
        Planinarski dom "Celin kamen nalazi se u selu Donja Studena (na putu prema Bojaninim vodama) a do njega vodi asfaltni put od Niša pa je moguće do njega stići i autobusom. 


Planinarski dom "Studenac"
        Planinarski dom "Studenac" verovatno je najmladji planinarski dom u Srbiji. Izgradjen je 2001. godine a udaljen je svega desetak metara od starog planinarskog dom na Bojaninim vodama. Nalazi se na nadmorskoj visini od 860m. Vlasnik objekta je Planinarsko drustvo "Studenac" iz Nisa. Objekat je i dalje u izgradnji ali je deo opremljen i koristi se za smestaj gostiju. Dom ima struju i vodu a grejanje je pomocu peci na cvrsto gorivo. Dom poseduje i kupatilo sa toplom vodom i WC. U domu ima 13 kreveta (trenutno) ali je u planu prosirenje smestajnih kapaciteta.
          Do doma se stize asfaltnim putem iz pravca Nisa (kroz Jelasnicu i Donju Studenu). Moguce je do doma stici i autobusom.

Moguć je i privatni smeštaj u obližnjem selu Gornja Studena.


Planinarski dom Bojanine vode (860mnv)
Mesto: ispod litica Sokolovog kamena.
Konfiguracija: cvrsta gradnja iz 1956. godine, prizemlje (kuhinja, trpezarija, kupatilo, WC), sprat (sobe), potkrovlje.
Kapacitet: cetiri sobe sa 38 kreveta.
Komfor: Dom vec godinu dana nema struju (2002. godina). Kao izvor el. energije je najpre korišcen agregat a sada se koristi akumulator. (Postoje šanse da, u skladu sa opštim poboljšanjem stanja u zemlji posle 5. oktobra, ovaj akumulator uskoro bude zamenjen vecim.) Tekuca voda (u neposrednoj blizini je i izvor), WC. Centralno grejanje na cvrsto gorivo. U kuhinji postoji svo potrebno posude i pribor za spremanje i konzumiranje hrane.
Okolina: neposredno iznad doma je napravljen ski-lift. Pešacenje do vrhova Suve planine (najviši vrh Trem, 1810m, zatim Sokolov kamen, Mosor, Devojacki grob)
Dolazak: asfaltni put iz pravca Niša preko Gornje Studene. Na ovoj trasi saobraca i redovni medugradski autobus.
Domom upravlja: Planinarski savez grada Niša, Tvrdava bb
Kontakt: Milic Petrovic, 018/22-813
Organizovanje smeštaja: preko vikenda je u domu organizovano dežurstvo, a za najavljene grupe je otvoren i radnim danom.
Cena prenocišta: 1.7 eura (2002. godina)

Planinarski dom Ploce (612mnv)
Mesto: podnožje Suve Planine, predeo Ploce (stari put za Belu Palanku).
Konfiguracija: zidani objekat iz 1932. godine sa podrumom, prizemljem (sobe i bife) i tavanom. Dom je obnavljan više puta.
Kapacitet: 56 kreveta u 5 soba + 23 pomocna ležaja (u trpezariji, dušeci).
Komfor: Agregat za struju, voda za pice iz obližnjeg izvora. WC je izvan objekta. Sobe se ne greju, u trpezariji je pec na cvrsto gorivo. Može se koristiti kuhinja jer dom ima posude i pribor za pripremanje i konzumiranje hrane.
Dolazak: put za selo Ravni do prolazi pored samog doma. Druga mogucnost: vozom do stanice Dolac i potom 2 sata hoda.
Okolina: vrhovi Suve planine (najviši vrh Trem, 1810m, zatim Sokolov kamen i Mosor), Svrljiške planine
Domom upravlja: Planinarski savez grada Niša, Tvrdava bb, Niš.
Kontakt: Milic Petrovic, tel. 018/22-813
Organizovanje smeštaja: domar živi u obližnjem selu, dom je stalno otvoren.

        Preuzeto sa: host.sezampro.yu/freebiking

Ako imate više informacija o ovom skijalištu, javite se.


 Linkovi:

www.zeleznicar.org   - Planinarsko društvo "Železničar" Niš

 www.tourist-nis.org.yu 

www.suvaplanina.com


NAZAD

HOME