SKI CROSS


Šta je ski cross
     Ski kros vuče korene iz masovnih trka na kojima su istovremeno startovali svi učesnici. Na nekim trkama u Alpima početkom 20. veka dešavalo se da se na startu nađe i po 40 takmičara. Ovakve trke su se održavale i pre nego što je izmišljen spust, jer nije bilo moguće meriti vreme na svim lokacijama, pa je ovaj način trke bio jedino sredstvo da se izabere najbrži takmičar. Može se slobodno reći da je ski kros povratak korenima alpskog skijanja.
      Ski kros staza kombinuje sve elemente alpskog skijanja i trka slaloma, veleslaloma, supreveleslaloma i spusta. Ovome se dodaju elementi iz snouborda, tako da onaj ko vozi ski kros mora da bude iskusan i kompletan skijaš. Samo najbolji skijaši sa samopouzdanjem mogu da priđu ovakvom nadmetanju.
      Ovaj događaj sličan je popularnim moto kros trkama. U ovoj vrsti skijaške trke takmičari se spuštaju mini spust stazom sa mnogo različitih elemenata. Staza sadrži rolere, skokove, oštre zavoje oivičene zidom od snega, dok takmičari prolaze stazu brzinom i do 70 km na čas. Na istoj stazi se istovremeno takmiči 4 takmičara. Staza je obično dugačka oko 1000 m, sa 200m visinske razlike. Trka traje oko jednog minuta.
      Cilj ovakve trke je spustiti se stazom na najbrži mogući način, ali i u jednom komadu, takođe. Staza je veoma uska tako da ima mnogo kontakata među skijašima na stazi. Ovo daje posebnu draž trci koju je veoma uzbudljivo gledati, a da ne govorimo o uzbuđenju koje dožive takmičari u toku tog neverovatnog spusta. Danas je u medijima najvažnije da se gledaocima prikaže što više akcije za što manje vremena. Tako da je ski kros jako privlačan za sve medije, a naročito za televiziju. Naravno, ovakva pažnja medija magnet je i za sponzore (npr. sponzor Svetskog kupa je NOKIA)

    
Suđenje
    
Izmereno vreme je jedino merilo uspeha, a sudije samo kontrolišu ispravnost prolaska staze!!!
    
Format takmičenja
     Takmičenje počinje pojedinačnim kvalifikacionim trkama, do momenta kada se izdvoje 32 takmičara sa najboljim vremenima u muškoj konkurenciji i 16 u konkurenciji dama. Prva runda je podeljena na 8 trka sa po 4 takmičara.
     Dva najbrža takmičara na pojedinačnoj trci kvalifikuju se za narednu rundu. Takmičari ne smeju da namerno ometaju jedni druge, guranjem rukama.
     Postoje malo i veliko finale sa po 4 takmičara.
    Mnogi takmičari iz alpskog skijanja prelaze u ski kros. Ovaj sport se najbrže razvija u Americi, gde postoji kup takmičenje sa nagradnim fondom od čak 500.000 dolara. U ovom karavanu takmiči se i Deron Ralvs, najuspešniji američki spustaš svih vremena i trostruki učesnik olimpijskih igara. Ovo je jedno od takmičenja na kome je sve moguće, tako da ne postoje uzraziti favoriti.
    
     U novemru 2006. MOK je odlučio da ski kros uvrsti medju zvanične olimpijske discipline na ZOI u Vankuveru 2010.

 

Izvor: www.beoskiclub.com

 


N A Z A D