FIS Svetsko prvenstvo u Snowboardu 2005.

       
     15.-23. Januar 2005.   Whistler, Kanada


 

WHISTLER WORLD CHAMPIONSHIPS

Whistler FIS Snowboard Svetsko Prvenstvo, po prvi puta održava se u Sjevernoj Americi.

     Međunarodna smučerska federacija FIS (The Fédération Internationale de Ski) dodelila je jedno od najvažnijih snowboard takmičenja, Snowboard Svetsko Prvenstvo 2005 pod pokroviteljstvom Nokia,  kanadskom Whistler'u, British Columbia, a koje će se odraće od 15. do 23. Januara, 2005, i prvi puta se održava u Sjevernoj Americi.
     Whistler će ugostiti 400 najboljih svetskih snowboard takmičara iz 40 zemalja, koji će se takmičiti u disciplinama “Halfpipe”, “Big Air”, “Snowboard-Cross”, “Parallel Giant Slalom”, i “TELUS Parallel Slalom” za titulu Svjetskog prvaka. Svetsko prvenstvo je jako važno za kvalifikovanje za predstojeće olimpijske igare koje će se održati u Torinu 2006. god.
     “The FIS Snowboard World Championship je vrhunski događaj i odvijaće se u vrhunskom mjestu kao što je Whistler” izjavio je Chris Wagner, direktor FIS Snowboard-a. “takmičenje 2005. će biti 6. Svjetsko Prvenstvo i znamo da će se British Columbia potruditi da bude nezaboravno.”

FIS Snowboard Svetsko prvenstvo je osnovano sredinom ’90-ih, tada je snowboard sport još uvijek bio na razmatranju da postane olimpijski sport. Kada je osnovan Svetski kup, FIS je razvio Svetsko prvenstvo slično ostalim Olimpijskim sportovima.

FIS Svetsko prvenstvo, koje se održava svake druge godine, dosada je održano:
     - Lienz, Austrija 1996.god.
     - San Candido, Italija 1997.god.
     - Berchtesgaden, Njemačka 1999.god.
     - Madonna di Campiglio, Italija 2001.god.
     - Kreischberg, Austrija 2003.god.

Nokia je sponzor od samog početaka i odigrala je kao sponzor jednu od važnijih uloga u promociji snowboarda kao svetskog sporta. I ove godine Nokia je generalni sponzor.

Preko 100 miliona gledalaca će kroz 150 sati internacionalnog emitovanja pratiti ovaj događaj što je ogromni porast od poslednjeg SP-a.

Učesnici FIS 2005 Svetskog Prvenstva u Snowboardu takmičiće se u sledećim disciplinama :

     Halfpipe (HP - Olimpijska Disciplina)
     Big Air (BA)
     Snowboard Cross (SBX – Olimpijska Disciplina)
     Parallel Giant Slalom (PGS – Olimpijska Disciplina) i
     TELUS Parallel Slalom (PSL)

Ostale informacije možete naći na : www.whistlerworlds.com


Izvor:

FIS Svetsko prvenstvo u Snowboardu - dešavanja
    
15. - 22. Januar 2005. Whistler, Kanada  
   
     22.
01.2005. Finac Anti Auti je osvojio zlatnu medalju u half pajpu, poslednjoj disciplini Svetskog prvenstva u Snowboardu. Auti  je trijumfovao ispred Džastina Lomora iz Kanade i Kima Kristijansena iz Norveške pa je sa dve zlatne medalje uz domaćeg predstavnika Džedž Džej Andersona proglašena za najuspešnijeg takmičara šampionata. Finac je pre takmičenja u half pajpu, suvereno pobedio i u disciplini Big Air.
     Francuskinja Doris Vidal je pobednica u half pajpu u ženskoj konkurenciji isšred Švajcarskinje Laure Pesko i Amerikanke Hane Teter.
  

     20.01.2005. Kanadski reprezenativac, Džejson Džej Anderson, osvoio je drugu zlatnu medalju na svetskom prvenstvu. Nakon trijumfa u paralel veleslalomu, pobedio je i u slalomu ispred francuza Nikolasa Uea i austrijanca Zigfrida Grabnera pa je tako postao najuspešniji učesnik šampionata. U ženskoj konkurenciji u istoj disciplini pobedila je Danijela Mueli iz Švajcarske, kok je srebro i bronza pripala austrijankama Hajdi Nojrurer i Doresiji Krings.
     Austrijanka Manuela Riger osvojila je zlatnu medalju  u disciplini paralel veleslalom. Uz prisustvo velikog broja navijača, takmičarka iz Linca je trijumfovala ispred ruskinje Svetlane Boldikove i zemljakinje Doresije Kings.
  
     17.01.2005. Na startu Svetskog prvenstva u snowboardu na programu su bile trke u krosu. U muškoj konkurenciji slavio je Amerikanac Set Veskot ispred Francuza Fransoa Boivina i zemljaka Džejsona Hajea. Kod žena je zlatna medalja pripala Lindzej Jakobelis, mladoj reprezentativki SAD. Na veliko iznenađenje ona je nadmašila favorizovanu Francuskinju Karin Rubi. Bronzu je osvojila Mili Riker iz Kanade.

NAZAD