23. Zimska univerzijada 2007.

       
 

 17. - 22.01.2007.

Torino, Italija

 


26.01.2007 Dobar rezultat bez nagrade

Miodrag Popović izjednačio državni record na 1000m u brzom klizanju

Miodrag Popović jedini predstavnik Srbije u brzom klizanju (šort trek) juče je na deonici od 1000 metara izjednačio državni rekord 1:38, 59. Član tabora belih orlova vozio je u izuzetno jakoj grupi sa Antonijem Daglasom (Velika Britanija), Tomasom Grešnerom (Slovačka), Dmitrij Šukinom (Rusija).

Nervoza je obeležila početak trke, tako da je start ponovljen dva puta. Popović je poveo i čitava tri kruga bio u vođstvu kada su ga pristigli klizači iz Slovačke i Velike Britanije.

- Nisam zadovoljan iako sam potvrdio državni rekord. Povukao sam prerano, tako da kasnije nisam mogao da odgovorim na pravi način tempu protivnika. To se naročito videlo u poslednjem krugu kada me je prestigao i Rus od koga sam u svakom slučaju brži ali koji je u tom trenutku sasvim očigledno išao samo na plasman a ne na rezultat. Kako sam na početku trke taktički ranije ušao u okršaj, jednostavno nisam mogao da pružim adekvatan odgovor, odnosno nisam mogao da se plasiram u dalji tok takmičenja. Da sam klizao u nekoj slabijoj grupi bilo bi drugačije jer se dalje kvalifikuju prva trojica takmičara. Moj rezultat je mnogo bolji u odnosu na neke klizače koji su ušli u četvrtfinale, ali sve je to sport - rekao je Miodrag Popović.

Ne treba zaboraviti da je konkurencija u takmičenju u brzom klizanju izuzetno jaka i da je do sada Popović ostvario rezulate vredne pažnje naročito ako se ima u vidu u kakvim uslovima trenira u Beogradu. Postavio je nove državne rekorde na 1500 ( u ovoj disciplini je ušao u četvrtfinale nadmetanja) i 500 metara.

- Danas klizam na 3000 metara. Najvažnije je da me niko ne obiđe prva dva kruga jer to automatski znači diskvalifikaciju. Trudiću se da ostvarim što bolje vreme jer se niko do sada u Srbiji zapravo nije ni takmičio u ovoj disciplini - istakao je Popović.


 

25.01.2007   Torino zaslužio ovakve igre

Pohvala Dragoljuba Bojića, generalnog sekretara Univerzitetskog Sportskog Saveza Srbije

Dragoljub Bojić, generalni sekretar Univerzitetskog sportskog saveza Srbije, više od tri decenije radi radi u oblasti studentskog sporta.

Prvi operativac USSS sasvim sigurno je čovek čije je 32-godišnje iskustvo zlata vredno naročito kada se ima u vidu da nas za manje od dve godine očekuje organizacija beogradske Univerzijade.

- Univerzijada u Torinu mi je jubilarno 15. izdanje zimskih igara a broj letnjih je znatno veći. Sećam se da nismo prisustvovali jednino Igrama u Koreji, gradu Čundžu Mundžu, jer nismo imali dovoljno sredstava i u skladu sa mogućnostima odlučili smo da krene samo mala ekipa od četiri takmičara - prisećao se Dragoljub Bojić.

U Torinu je 1959. održana prva Univerzijada i ovaj grad s pravom može da nosi ime prestonice Univerzitetskog sporta. Trenutno je domaćin sportistima sa indeksom po četvrti put.

- U Torinu je oboren broj učesnika i država kada je u pitanju zimsko izdanje Univerzitetskih igara. Veoma mi je drago jer se to desilo ovde odakle je sve i krenulo pre 48 godina kako za FISU ali i za naš Savez koji je deo manifestacije koja obara rekorde. Rekord je postignut u uslovima koji ni malo ne pomažu organizatoru, jer su svi učesnici raspoređeni na tru punkta, tako da sav stručni kadar i volonteri moraju da prođu kroz specijalan vid obuke, imajući u vidu različitosti i specifičnosti sportskih disciplina - istakao je Bojić.

Za razliku od Inzbruka 2005. gde je Jelena Lolović ostvarila istorijski uspeh, osvajanjem tri odličja u alpskim smučanju, iz Torina tabor belih orlova se neće vratiti sa medaljama.

- Bili smo umereni optimisti kada su u pitanju rezultati na Igrama uTorinu. Izostankom Jelene Lolović bili smo svesni da ne možemo da računamo na odličje. Ipak treba imati u vidu da su ovi takmičari najbolje što Srbija ima u alpskom smučanju i Marija Trmčić, Želimir Vuković i Mašan Miličić uz naravno Jelenu Lolović biće članovi nacinalnog tima na predstojećem svetskom prvenstvu. Predstavnike u ostalim sportovima izabrali smo u dogovoru sa njihovim strukovnim savezima. Za svaku pohvalu je učešće brzog klizača, Miodraga Popovića kome je ovo i debi na Univerzijadi, za razliku od predstavnice u umetničkom klizanju kojoj je ovo treća Univerzijada ali drugo učešće. Najvredniji rezultat je svakako ostvario Želimir Vuković, plasmanom na 22. poziciju.

Nedostatak snega uticao je i na kvalitet staza a samim tim i na rezultate naših takmičara. Pojedine trke su otkazane kao što je slučaj u spustu za muškarce, a zaključak tehničke komisije je da neće biti ni održan.

- Ne želim da pravdam nikoga ali bio sam prisutan na svakom takmičenju i činjenica je da su staze jedva bile pokrivene snegom. Bilo je dosta neravnina i rupa, što svakako nije jedini razlog ovakvih rezultata. Tek je juče počeo da pada sneg, kada takmičenje u smučanju okončano, tako da će snoubord imati bolje uslove a nadamo se i naš predstavnik Bojan Vještica.

Naredno izdanje Zimske univerzijada održaće se u Harbinu u Kini pozantijom kao prestonica leda.

- Šansa koja je pružena mladima ljudima je zapravo velika mogućnost za dalji impuls za razvoj ovih sportova. Drago mi je jer je kod bijatlona primećen pomak u kvalitetu. Od raspada SFRJ nisu učestvovali na Univerzijadama za razliku od kros kontrija koji je očigledno u stagnaciji a bili su redovni učesnici. Takmičari u bijatlonu su za svaku pohvalu, što je svakako rezultat stručnog rada, dobre selekcije i učešća na međunarodnim takmičenja. Zimske Igre 2009. u Harbinu su za naš važne jer će naša reprezentacija zbog beogradske Univerzijade svakako biti u žiži.Očekujemo da ćemo u svim strukovnim savezima Srbije, sportova koji su zastupljeni na Univerzijadi a pre svega smučarskim, klizačkim, i bijatlonom, već 2008. početi proces dogovaranja i selektiranja sportista za Harbin. Očekujemo da će se pojaviti neka nova imena, nove Jelene Lolović, mladi sportisti koji će se afirmisati i rezultatima zaslužiti mesto u našoj reprezenatciji - zaključio je Dragoljub Bojić.


Promocija Beograda 2009

Takmičari Univerzitetskog sportskog saveza Srbije raspoređeni su na tri punkta, u Torinu, Bardonekiji i Prađelatu.

- U sva tri punkta mamo po jedno oficijelno lice iz našeg Saveza, Dragan Popov i Pavle Stojanović, koji su zajedno sa mnom, bili na usluzi sportistima i stručnim timovima. Bilo je razloga za njihovo delegiranje naročito jerje bilo problema oko treninga, transporta u Prađelatu. Zatim oko prostora za smeštaj skija koji smo delili sa Poljacima, koji su znatno veći tim ali sve je rešeno na najbolji mogući način. Pored ovih sportska delegacija je bila i u funkciji promocije UB 2009. Organizovali smo niz susreta sa šefovima delegacija u Bardonekiju u srpskoj kući, Prađelatu i Torinu gde smo između ostalog delili propagandni materijal.


Stimulisanje rezultata

Dragoljub Bojić osvrnuo se i na temu vrednovanja i kategorizacije rezultata postignutih na studentskim takmičenjima pre svega Univerzijadi.

- Očekujemo da se do Univerzijade u Beogradu polako menja pristu prema Univerzitetskom sportu. Nadamo se da će se manifestovati i kroz nagrade analogno rezultatima na nekim drugim velikim takmičenjima. Sve u cilju da bi rezultati sa bili vrednovani a sportisti stimulisani da daju makismum i tako osvojimo rekordan broj odličja.


Sportisti su najbolji promotori

Ivana Pejović, generalni konzul Srbije u Italiji, svojim prisustvom pružila je podršku aktivnostima delegaciji preduzeća Univerzijada Beograd 2009.

U cilju što boljeg predstavljanja Srbije Ivana Pejović pozvala je fudbalera Nikolu Lazetića i Milijanu Nikolić, opersku pevačicu da uveličaju svečano veče Beograda organizovano u Teatru Ređio.

- Utisci su veoma pozitivni. Tokom prvog dela u fokusu je bilo predstavljanje progres riporta, dosadašnjeg toka organizacije naše Univerzijade i svečano veče Beograda. Nama su u ovom slučaju pomogli sportisti koji se nalaze u Italiji, konkretno Nikola Lazetić, član FK Torino . Došao je da uveliča ovaj skup i pokaže da su naši sportisti duhom i telom uz ovu ideju - rekla je Ivana Pejović.

Ivani Pejović u opisu radnog mesta između ostalog spada uspostavljanje kontakta sa našim ljudima koji žive i rade u Italiji, promocija Srbije u svim oblastima, ekonomiji, kulturi, nauci ,sportu...

- Opseg mog posla je veliki jer pokrivam sve oblasti, pa je tako sasvim razumljivo da sam imala prilike da upoznam mnogo naših ljudi koji žive i rade u Italiji. Moram da priznam da sa ljudima iz sporta, do dolaska na Apeninsko poluostrvo nisam imala nikakvih kontakata. Sa Nikolom Lazetićem sam se upoznala ovde i mogu reći da je izuzetan čovek, kao i uostalom Dejan Stanković, Siniša Mihajlovićem sa kojim se nešto malo manje viđamo jer sada kao pomoćni trener Intera i ima znatno više obaveza. Nedavno sam posetila i porodicu Nikole Grbića koji je nedavno postao tata. Svi su odlično , beba je sjajna. Naravno tu su i naši prvaci sveta, sjajni vaterpolisti Vlada Vujasinović i Aleksandar Ćirić i mnogi drugi sa kojima se takođe družim.

Ivana Pejović je pored podrške delegaciji beogradske Univerzijade, bodrila naše reprezentativce na takmičenjima u Torinu u dvorani Palavelo, Kseniju Jestsenjenski u umetničkom klizanju i Miodraga Popovića u šort treku.

- Iako nisam neki vrsni poznavalac sporta veliki sam ljubitelj zimskih disciplina a naročito klizanja i čim imam malo slobodnog vremena i sama odem na klizanje. Uživala sam jer su mladi klizači na Univerzijadi pokazali zavidan nivo kvaliteta a naročito me raduje da je Miodrag Popović tokom prva dana u šort treku oborio državne rekorde što će nadam se biti odličan podstrek za dalji razvoj ovih sportova kod nas - zaključila je Ivana Pejović.

Iskustvo zlata vredno

Miodrag Popović, brzi klizač (šort trek) je u potpunosti ispunio očekivanja na 23. Univerzijadu u Torinu.

U konkurenciji 52 takmičara na trci na 1500 metara. Uzdanica tabora belih orlova ušao je u četvrtfinale i ostvario je plasman na 25.mesto.

U sprint trci na 500 metara Popović je bio četvrti, poslednji u grupi i tako nije ostvario mogućnost prolaza u dalje takmičenje. Treba istaći da je odličnom vožnjom ipak ispunio plan i postavio državni rekord za deonicu 500 metara u vremenu od 47, 885 sekundi.

- Konkurencija je bila odlična. Klizao sam u grupi sa Italijanom Denisom Belotijem, Derekom Grejom iz SAD i Tamašom Tutrajem iz Mađarske. Posle neuspelog starta i greške mađarskog reprezentativca najzad smo krenuli. Lično nisam zadovoljan početkom. Prvi krug sam parirao sa mađarskim klizačem, ali posle toga su me ostavili i takav poredak je ostao dokraja. Sve u svemu veoma sam zadovoljan, jer u konkurenciji sa ovako dobrim takmičarima ipak sam uspeo da ostvarim odličan rezultat za mene.

O uslovima za nadmetanje na Univerzijadi Popović kaže:

- Led je bio odličan, uslovi za rad, strunjače odnosno obloga ograde najboljeg kvaliteta a poznanstva koja sam stekao i kontakti za dalji radi i napredovanje su zaista zlata vredni – rekao je Popović.

Miodrag Popović danas će u ledenoj dvorani Palavelo odmeriti snage na 3000 metara.
 


Tanja Dobrosavljević

 


24.01.2007 Popović oborio državni rekord
 

Miodrag Popović, reprezentativac Srbije u šort treku, juče je debitovao na Univerzijadi u Torinu u trci na 1500 metara.

U konkurenciji odličnih mladih klizača, Francuza Benoa Enterijea, Rusa Evgenija Kurbatova, Švajcarca Dejvida Grosenbahera i Antonija Daglas iz Velike Britanije, Popović je u potpunosti opravdao poverenje i ušao u četvrtfinale.

- Zadovoljan sam jučerašnjom trkom. Nisam očekivao prolaz jer su konkurenti zaista dobri takmičari, ali sam se nadao da ću popraviti državni rekord. Odlična grupa nametnula je brzu vožnju tako da sam prvu rundu tavršio kao treći i oborio državni rekord za pet sekundi - rekao je Popović.

Novi državni rekord iznosi 2,31, dok je dosadašnji postavio Helfrih Tamaš (2,36) na Univerzijadi u Inzbruku. U drugoj trci Popović je na ledu Palavela odmerio snage sa Gijomom Duforom (Kanada), Benoom Enterijeom (Francuska), Nikolo Rodigarijem (Italija), Ma Jungfeng (Kina) i Takahirom Fudžumotom iz Japana.

- Kvalitet takmičara je takođe bio odličan, U ovoj grupi smo imali i Italijana, aktuelnog evropskog šampiona. Zadovoljan sam kako sam klizao i to u vremenu starog državnog rekorda. Ipak, moje vreme nije bilo dovoljno da se plasiram u dalji tok takmičenja u koji idu samo prva dva, kao i i dva najbrža treća iz pet grupa. Obzirom kakve uslove imamo kod kuće, sa ulaganjima koji iznose nula i minimalnim treninzima od 3 sata leda nedeljno, više sam nego zadovoljan. Treba imati u vidu da moji sportski protivnici prosečno vežbaju minumum četiri sata dnevno, samo na ledu. Danas učestvujem u trci na 500 metara i očekujem da postavim lični, a nadam se i državni rekord na toj deonici - istakao je Miodrag Popović.


Vukovićev plasman - 37

Želimir Vuković, reprezentativac Srbije u alpskom smučanju, juče je vozio poslednju trku na Univerzijadi u Torinu.

On je u superveleslalomu ostvario plasman na 37 mesto. Takmičenje je počeo sa startnim brojem 69. od 75. takmičara koliko ih je odmeravalo snage na stazi u Žofreu.

- Zadovoljan sam ostvarenim plasmanom jer je konkurencija u ovoj disciplini bila jača nego pre dve godine u Inzbruku. Staza je bila veoma loša jer je u toku prethodne noći i prepodneva napadalo više od 50 centimetara snega. Ipak uprkos tome vozio sam dobro i sa ovim plasmanom na 37. mesto uspeo sam da smanjim FIS bodove ispod 100, a pre dolaska u Torino imao sam 240 - rekao je Želimir Vuković.

Zbog izuzetno loših uslova na stazi, otkazana je trka u spustu.


Goran Bregović za studente u Torinu

Za sve učesnike Univerzijade, ali i turiste i građane Torina, organizatori su obezbedili vrhunski kulturno umetnički program tokom trajanja Igara.

Svake večeri na glavnom trgu Pjaca Vitorio Emanuele održavaju se koncerti. Gotan prodžekt je u prestonicu svetskog studenstskog sporta stigao čak iz Buenos Airesa i muzikom koju karakterišu pre svega kao novi talas tzv. elekrtične tango muzike digao na noge sve one koji su imali privilegiju da prisustvuju ovom događaju. Nisu zapostavljeni ni drugi učesnici Univerzijade pa je za stanovnike Bardonekije, ali i više od 30 000 posetilaca, organizovani nezaboravni spektakl pod nazivom Bele noći.

Za 24. januar zakazan je koncert muzičkog superstara sa naših prostora, Gorana Bregovića.

Tanja Dobrosavljević

 


23.01.2007.  Torino u znaku Fabrisa


Marijin plasman na 43. mesto

Marija Trmčić naša najperspektivnija mlada smučarka Univerzijadu u Torinu završila je plasmanom na 43. poziciji u ponovljenoj trci veleslaloma.

- Nisam zadovoljna plasmanom znam i uverena sam da je moglo biti mnogo bolje, ali okolnosti su jednostavno bile takve, kao da me je pratila loša sreća ovde u Torinu rekla je posle jučerašnje vožnje - rekla je Marija Trmčić.

Loše atmosferske prilike uticale su na kvalitet staze u Žofreu, na plasman je dodatno uticala i činjenica da je naša predstavnica startovala je sa brojem 58.

- Bilo je zaista teško ali uspela sam da se dobrom vožnjom spustim za nekih 11 mesta ali ujedno sam morala da vozim i obazrivo, što zbog staze što zbog povrede koju sam zaradila prilikom pada. U glavi mi je bilo i jučerašnje ni malo lepo iskustvo kada mi se polomio štap. Zbog svega samo sam želela da završim obe vožnje najbolje što mogu.

Za Mariju Trmčić, trkama veleslaloma završilo se učešće na 23. Zimskoj univerzijadi.

- Danas krećemo iz Torina. Naša baza biće mesto sa dovoljno snega da bih mogla da treniram ali imajući u vidu kakva je situacija još uvek nisam sigurna gde će to talno biti. Sada je najvažnije da se dobro odmorim i saniram ovu povredu a onda trke u Austriji i možda u Sarajevu. Sve će to biti priprema za Svetsko prvenstvo u Švedskoj, gde ću debitovati u seniorskoj konkurenciji - istakla je Marija Trmčić.


Hodžić 36. u kombinaciji
Admir Hodžić, reprezentativac Srbije u biatlonu, osvojio je 36. mesto u kombinacijskoj trci na 12,5 kilometara. Član SK Jelenak iz Sjenice na kraju ipak može da bude zadovoljan sa obzirom da je startovao kao 45. (plasman u sprintu) što znači da je napredovao čak devet mesta. Naš adut je startovao 8,44 minuta iza Rusa Makovejeva, pobednika sprinta koji je slavio i u kombinaciji, a Admir je zaostao 16:52,5 minuta uz osam promašaja. Na prvom gađanju je metu promašio tri puta, na drugom jednom i na preostala dva po isto toliko. Za razliku od njega, Edin Hodžić nije uspeo da završi trku. Edin je startovao kao 40. i to 2,41 minut ispred Admira, ali to nije uspeo da iskoristi i na kraju je ostao bez plasmana. Na startu se pojavilo 50 biatlonaca sa tim da su po trojica takmičara odustala pre početka i tokom trke. Zlatnu medalju osvojio je vrlo ubedljivo spomenuti Andrej Makovejev u vremenu 39:26.9 odnosno 32,8 sekundi brže od Čeha Jaroslava Sokupa. Bronza je pripala još jednom Rusu i to Sergeju Tarasovu koji je za Makovejovom zaostao čak 2,10 minuta, a razlog je čak osam promašaja. Beloruskinja Olga Domračeva, pobednica sprinta, nije se pojavila na startu kombinacijske trke žena na 10 kilometara i to su iskoristile Vita i Valj Semerenko, bliznakinje iz Ukrajine koje su odvojile prva dva mesta. Belorusija je ipak osvojila medalju zahvaljujući Ljudmili Kolinčik koja je sa pete pozicije došla do bronze. Sutra su na programu mas start trke, a u petak štafete.


Debi Popovića

Miodrag Popović naš jedini predstavnik u brzom klizanju debitovaće danas na Univerzitetskim igrama. Popović će u ledenoj hali Palavelo odmeravati snage u takmičenju na 1500 metara.

- Juče sam imao prvi zvanični trening. Zadovoljan sam kako sam klizao i nadam se da će sve proći u najboljem redu i danas na prvoj zvaničnoj trci. Mnogo mi je pomoglo jer smo od dolaska u Torino imali mogućnost da treniramo bez potrebe da to finansijski nadoknadimo što je inače slučaj na evropskim i svetskim takmičenjima - istakao je Popović.

Tanja Dobrosavljević


Peh Marije Trmčić
20.01.2007

Srpske skijašice nisu završile prvu vožnju veleslaloma u Žofreu

Marija Trmčić, naša najperspektivnija skijašica, nije uspela da završi prvu vožnju veleslaloma u Žofreu isto kao i Milica Miljković. Druga vožnja nije ni održana što je bio i logičan epilog dugog dana za naše takmičarke i selektora Zorana Trmčića.

Već na trenerskom sastanku održanom u četvrtak uveče je stiglo obaveštenje da će biti jakog vetra što se pokazalo i više nego tačnim. Već u 7.00 kad se naša ekipa u društvu izveštača Žurnala našla u podnožju Žofrea bilo je jasno da će biti mnogo problema jer je vetar strahovito duvao pa se na 1350 metara nadmorske visine nije moglo doći žičarama. Umesto u 9.30, prva trka je počela tek u 12.15. Trmčić je imala startni broj 67 (74.14 FIS bodova), a Miljkovićeva 86 (145.26). Ukupno je bilo prijavljeno 96 takmičarki, a u prvoj vožnji je najbolje vreme ostvarila Austrijanka Stefani Kele ispred Italijanke Kamile Alfieri. Na žalost, prvi nastup Marije Trmčić na Univerzijadi je prošao u znaku odustajanja koje je međutim moglo da donese mnogo veće konsekvence.

Naime, 20-godišnja Užičanka je imala vrlo solidno prolazno vreme, tačnije 35, ali je samo dve kapije nakon toga izletela sa staze. Članica Ski Arta se odmah po ulasku u ciljnu ravninu požalila na bol u kolenu, tako da je ubrzo stigla lekarska ekipa koja je proverila šta se dogodilo. Na svu sreću, uprkos popriličnom otoku na levom kolenu, nije u pitanju teža povreda, ali ostaje otvoreno pitanje da li će učesnica ZOI u Torinu biti na startu nedeljenog slaloma.

- Sa kolenom sam imala problema tokom decembra, i sad se pokazalo da ta povreda nije do kraja zalećena. Do prolaznog vremena je sve išlo po planu, ali onda je usledio deo staze sa mekanim snegom i tri rupe gde se i dogodilo izletanje. Moja prva disciplina je slalom i zato se nadam da će ipak sve biti u redu i da ću učestvovati u nedeljnoj trci – rekla je Marija Trmčić, a za vreme razgovora je medicinsko osoblje stavljalo zavoj.

Ista sudbina je zadesila i 19-godišnju Milicu Miljković koja je ispala na gotovo istom mestu kao Trmčićka.

- Ove sezone nisam imala nijednu trku i zato je bilo teško očekivati da mogu da ostavrim nešto više – rekla je Miljkovićka.

Zoran Trmčić se osvrnuo na trku stručnom analizom.

- Vremenski uslovi su zaista bili loši pa je na kraju krajeva žiri tek u 14.45 odlučio da nema druge trke. Marija je uprkos visokom startnom broju vozila vrlo dobro i agresivno o čemu govori 35. prolaz dok se nije desio problem. Najbitnije je da nije u pitanju teža povreda jer smo sad u važnom delu sezone. Ona je tokom decembra između ostalog imala dva vrlo dobra plasmana na FIS trkama u Picalu (6. veleslalomu) i Kaunertalu (22. u slalomu), a poslednju je vozila 21. decembra u Štajnhausu. I za to vreme je bilo malih problema sa kolenom, ali smo gledali da izgubi što manje treninga. Odmah posle slaloma na Univerzijadi nastavljamo sa radom u sklopu priprema za Svetsko prvenstvo u Areu – prokomentarisao je Zoran Trmčić, selektor ženske skijaške reprezentacije Srbije.

Druga vožnja veleslaloma će se po prvim informacijama verovatno održati u ponedeljak.


Na kratko u Francusku

U popodnevnim časovima je selektor muškaraca Miloš Tomić odlučio da u susednu Francusku udaljenu 20 minuta vožnje od Bardonekije odvede Želimira Vukovića i Mašana Miličića kako bi učestvovali na noćnom FIS slalomu u mestu Monžerve. To će biti idealna prilika da se naši momci što bolje pripreme za današnji slalom na Univerzijadi.

Tanja Dobrosavljević


Alpinac sa trobojkom
19.01.2007

Želimir Vuković predvodio reprezentaciju Srbije na otvaranju Univerzijade u Torinu

Prvi put na 23. zimskom izdanju Igara, naši takmičari učestvovali su pod imenom Srbija. Bele orlove u svečanom defileu, sa trobojkom u rukama predvodio je Želimir Vuković ,naš najbolji alpinac.

 

- Velika mi je čast da nosim zastavu moje zemlje na svečanom otvaranju. U Torinu ću drugi put braniti boje reprezentacije na Svetskim studentskim igrama i nadam se da ću ovoga puta imati više sreće nego što je to bilo pre dve godine u Inzbruku – istakao je Želimir Vuković.

Dragoljub Bojić, generalni sekretar Univerzitetskog sportskog saveza Srbije bio je uz mlade reprezentativce tokom svečanog defilea.

- U Torinu smo sa izuzetno mladom ekipom takmičara. Atmosfera u timu je odlična, svi su željni dokazivanja, pa se stoga s pravom nadamo da će i u takmičarskom delu ostvariti rezultate vredne pažnje. Nadamo se i obaranju nekih rekorda, ali ovoga puta državnih, i to posebno u brzom klizanju. Kada su u pitanju ostali takmičari, veliki uspeh bi bio ulazak među među deset najboljih. Ne treba gubiti iz vida njihove godine, iskustvo i da su svi zapravo budućnost kada su u pitanju zimski sportovi u Srbiji - rekao je Dragoljub Bojić.

Beli orlovi smešteni su na dva punkta. Baza za alpince, nordijce, biatlonce i predstavnika u snoubordu je u Bardonekiju , dok su klizači Ksenija Jastsenjenski i Miodrag Popović smešteni u univerzitetskom selu u Torinu.

 

- Do sada, kada je u pitanju organizacija, sve je bilo dobro. Smeštaj i hrana su odlični, ali ono što je možda najvažnije, takmičarski tereni nisu u stanju u kome bi trebalo da budu zbog već poznate situacije sa snegom. Takođe, tokom svečanog defilea, nosili smo šalove sa oznakama naše, beogradske Univerzijade i tako još jednom promovisali Igre koje će leta 2009. okupiti rekordan broj učesnika - zaključio je Bojić.


Veče Beograda

U teatru Ređio u Torinu, mestu u kome je pre dva dana bila ceremonija svečanog proglašenja domaćina Igara 2011. danas će biti održana svečana večera u organizaciji domaćina Univerzijade 2009 u Torinu.

Specijalno za ovu priliku delegaciji UB 2009. pridružila se i Radmila Hrustanović, zamenik gradonačelnika Beograda, koja će biti u ulozi domaćina.

 


NAZAD