reagovanja

 

     U nedelju, 16 Januara 2000 god. u dnevnom listu BLIC , na poslednjoj stranici (u boji), pojavo se članak o stanju u smučarskom sportu kod nas.

SRPSKO SMUČANJE U ZIMSKOM SNU

Raspadom SFRJ 'belis sport' u okviru nove Jugoslavije traga za novim Bojanom Križajem

     Nekada smo, kao Jugosloveni, uživali u zimski bajkama koje su nam na stazama najpoznatijih skijaških centara u svetu 'pričali' Bojan Križaj, Mateja Svet, Boris Strel, Jure Franko, Rok Petrovič, s ponosom se kitili 'zlatnim lisicama' i 'globusima', pažljivo brojali koliko stranaca se spušta na 'Elanovim' smučkama i snjali o izletu ka Mariboru i Kranjskoj Gori. Vreme prošlo...

     Deceniju kasnije veliki uspeh srpskog skijanja predstavlja samo učešće na Zimskim olimpijskim igrama i svetskim prvenstvima, a proboj među 500 najboljih na rang-listama ocenjuje se kao uspešan plasman. Vreme sadašnje...

     I dok Slovenci i Hrvati i dalje imaju svoje zimske junake, srpsko smučanje strpljivo pokušava da probije led na međunarodnoj sceni. Početkom 1991 godine Smučarski savez Srbije krenuo je sa utopjskim ciljem vezanim za Zimske olimpijske igre i Naganu. Svima je san bio samo da se neko od naših skijaša pojavi na ovom velikom takmičenju, a kroz kvalifikacije obezbedili smo 'čak' dva mesta - kaže Nenad Tatić, sekretar SSS.

     Zadatak za 'opismenjavanje' srpskih skijaša poveren je trenerima Dušanu Šipetiću i Milanu Ivanoviću, koji su obučavani u slovenačkim skijaškim centrima. -Nazvali su nas Ćirilom i Metodijem- priseća se Šipetić, -Nailazili smo na niz problema sa kojima se suočavamo i danas. A oni su, uglavnom, finansijske prirode. Apsolutno smo dokazali da znamo da radimo, poznajemo tehnologiju sporta i imamo talentovanu decu koja su sa manje rada od ostalih vršnjaka ostvarila zapažene rezultate. Međutom, potrebno je da čitavo društvo i pojedinci stanu uz nas, jer sami ne možemo da platimo skupa takmičenja. Poređenja radi, za početak profesionalnog bavljenja ovim sportom jednom takmičaru je za opremu i terning potrebno 15.000 nemačkih maraka.

     I dok u svetu skijaška sezona traje čitavu godinu, zahvaljujući pripremama na glečerima, Srbima zima u nedostatku snega traje svega tri i po meseca na padinama Kopaonika i Bjelasice. -Na žalost, Brezovica više ne pripada nama. Izgubili smo poligon i bazu gde smo sadam godina unazad organizovali sva velika takmičenja. Na ovoj planinskoj lepotici sada u 'zimskim čarolijama' uživaju 'kforovci'. Zato smo prinuđeni da se vratimo Kopaoniku, ali visoke, evropske cene znatno usporavaju dalji razvoj 'belog sporta' - objašnjava Šipetić.

     Po zvaničnim procenama FIS-a pripadamo skijaškoj 'naciji u razvoju'. Zato se ponosimo 468 mestu na svetskoj rang-listi Mirjane Granzov (trenutno povređena) i oko 800 plasmana Marka Đorđevića, jedinim olimpijcima u istoriji srpskog smučanja (Nagano 1998). Spust u budućnost rezervisan je još za Jelenu Lolović, Harisa Ćuranolija, Dejana Lemića, Oliveru Kavčić, Vladimira Lučića, Stevana Čutovića, Marka Vučkovića, Veljka Đorđevića, Gojka Vujovića ...

    -Porebno je da se jedno od njih probije na zapaženo mesto u Svetskom kupu i 'zatalasa' skijanje u Jugoslaviji. To je svojevremeno bio slučaj i sa Slovencima. Iako im je smučanje nacionalni sport, do pojave Bojana Križaja nisu imali zapažene rezultate. Zato svi jedva čekamo našeg Križaja, porteban je samo jedan veći uspeh pa da pokrene smučarsku lavinu u našoj zemlji. Generalno smo talentovana sportska nacija i optimistički nastavljamo da sprovodimo planove u delo - primećuje Šipetić.

     Marketing je jedan od osnovnih načina da se smučanje trgne iz letargije, a na tom planu se malo toga radi. Nije tajna da je čuveni 'YU SKI POOL' iz osamdesetih godina bio jedna od najboljih sportsko-marketinških kampanja, koja je ikada viđena na ovim prostorima. U njegovoj konceptualizaciji i realizaciji učestvovali su i mnogi pojedinci sa prostora ovog našeg 'ostatka Jugoslavije'.

     -Lična poznanstva sa svetskimskijaškim asovima su veoma bitna, a mi ih relativno dosta imamao. Zamislite kada bismo na Kopaonik doveli jednog Alberta Tombu, Lase Kjusea, Deboru Kompanjoni, Permilu Viberg, na jednom promotivnom takmičenju, koliko bi interesovanje za ovaj atraktivan sport poraslo - kaže Nenad Tatić.

     Dok neko ovu ideju ne sprovede u delo, srpsko smučanje, osuđeno da čeka pojavu Bojana Križaja sa naših planina, još dugo će biti u dubokom zimskom snu.

                                                                   D.J.BUŽIĆ


NAZAD