Ski Crna Gora

 

Utorak,17.12.2002. god.

NOVOSTI SA ZABLJAKA - Nada u zimsku sezonu 

Na radost turistickih radnika na Zabljaku, Durmitor je vec u zimskom ruhu. Ocekuje se da ce snijega do novogodisnjih praznika biti dovoljno na smucarskim stazama i da ce brojni gosti koji su najavili docek „najludje noci u ovdasnjim turistickim objektima, zabavu dopuniti skijanjem i sankanjem. Igre na snijegu, pored skijalista na Savinom kuku, gdje je atraktivna alpska staza, ove zime ce se, na zadovoljstvo pocetnika skijasa, pogotovu najmladjih, ponovo odrzavati na padini Javorovaca, na jugoistocnoj strani grada. Tamo se zavrsavaju radovi na impozantnom restoranu, sagradjenom podno padina, koja ce biti „pokrivena jednim obnovljenim ski liftom i sa tri bebi ski lifta. Vec naredne zime, na toj „zlatnoj smucarskoj padini skijaska infrastruktura ce biti znacajno poboljsana. Nece biti problema ni oko iznajmljivanja opreme za skijanje, sankanje i snoubord, jer ce se moci dobiti u hotelima, motelima i Ski klubu „Zabljak. Zavidan je i broj ucitelja skijanja, pa ce i sa te strane pocetnici smucanja biti zadovoljni.
http://www.pobjeda.co.yu/arhiva/decembar2002/1712/pobjeda.doc.


SMUČANJE U NAŠOJ REPUBLICI IMA DUBOKE KORIJENE (6)

Ski liftovi sve potrebniji

Teks iz ista "POBIJEDA" od 28. jula 2002. godine
http://www.pobjeda.co.yu/arhiva/jul2002/2807/rubrike/sport/sport_9.htm

     Pocev od 1967. godine pa do 1989. godine odrzavao se tromec republika Srbije, Makedonioje i Crne Gore u alpskom i nordijskom skijanju. Crna Gora je na ovim takmicenjima postizala odlicne rezultate.
U ovom periodu organizovane su i MOSI i u smucanju crnogorski smucari su postizali zapazene rezultate, cesto su pobjedjivali a bili su i odlicni organizatori ovih igara.
     Pocetkom 1991. godine nasa smucarska zenska reprezentacija u bijatlonu ucestvovala je na balkanijadi u Rumuniji i osvojila bronzanu medalju. Ova ekipa sastavljena je od smucarki drustva "Durmitor". Na ovogodisnjem medjunarodnom prvenstvu Jugoslavije (1993) godine u alpskim disciplinama odrzanom na Brezovici nasi smucari su postigli odlicne rezultate osvojivsi pet prvih mjesta sto nesumnjivo predstavlja veliki uspjeh i na drzavnom prvenstvu u trcanju odrzanom na Zabljaku ove 1993. godine nasi smucari su osvojili skoro sva prva mjesta u svim kategorijama.
     Vec sedamdesetih godina i drugi smucarski centri u Crnoj Gori pocinju da se afirmisu i organizuju odgovarajuca takmicenja u pojedinim disciplinama i za pojedine kategorije. Podizu se prvi ski litfovi i uspinjace pocev od Durmitora, Barutane kod Kolašina, Cmiljevice, Vučja, Turjaka, Kosanice, Veruše, Jezerine na Bjelasici, Ivanovih korita i Šubre. Uspinjace su ucinile da se poveca broj smucara, da se centri afirmisu, da se osjeti povecan priliv gostiju u hotelima, narocito na Zabljaku, Kolasinu, Lokvama, Turjaku i dr.
U okviru smucarskog saveza Crne Gore formiraju se komisije za alpsko smucanje, nordijsko, komisija ucitelja i trenera za sudije i druge komisije koje prate sve inovacije modernog skijanja i svoja znanja i zapazanja prenose na mlade skijase a ovi se pod strucnim nadzorom brze usavrsavaju i postizu bolje rezultate. Nasi smucarski radnici samostalno organizuju i to vrlo strucno i najveca takmicenja gdje samostalno pripremaju i postavljaju staze obavljaju sudijske i druge organizatorske poslove vezane za takmicenja.
     Ogromni smucarski potencijali ni izdaleka nijesu iskorisceni, a da bi to bili trebaju velika finansijska sredstva za razvoj planinskog turizma u nasoj Republici. Trebalo bi pripremiti staze za registraciju (homologizaciju). Za sada postoji samo jedna trkacka staza na Zabljaku koja je registrovana za organizaciju najvecih smucarskih takmicenja pa i onih medjunarodnih.
     Organizovanje takmicenja na medjunarodnom planu smucarski centar se afirmise, pa kao takvom nece biti problem obezbjedjenja gostiju i punjenja svojih kapaciteta sa ljubiteljima smucanja i drugim gostima koji vole planine. Medjutim, posto je bavljenje smucanjem za pojedinca veoma skupo trebalo bi vodilti racuna da zbog losih materijalnioh mogucnosti obicno roditelja, darovita djeca ne postanu izolovana ili lisena napretka i usavrsavanja na ovom planu. Zato bi drustvena briga u ovom smislu trebala biti pojacana.
     Da bi smucari bili u kontinuitetu treninga, moderno smucanje zahtijeva stalni kontakt sa snijegom a to za sada se jedino obavlja odlaskom smucara u Alpe gdje na njihovim lednicima uz velika devizna sredstva treniraju. Da bi se vecem broju skijasa omogucilo da treniraju i ljeti na nekom od snjeznika a uz znatno nize troskove, trebalo bi planirati i obezbijediti odredjena sredstva za zavrsetak druge faze smucarskog centra Savin kuk. Postavljanjem uspinjace i povezivanjem sa snjeznikom u Velikoj kalici, njegovim uredjenjem i koriscenjem u ljetnjim mjesecima postigao bi se puni efekat ustedom deviznih sredstava a smucari bi bili vezani za snijeg.
     Crna Gora ima idealne uslove za razvoj smucanja kako nordijskog tako i alpskog pa radi toga bi trebalo uciniti sve sto je u trenutnim drustvenim mogucnostima da se te prirodne prednosti i iskoriste. U tom smislu smatram da bi turisticke organizacije na cijem podrucju se naliza skijaski tereni trebale da pokazu daleko vise brige oko omogucavanja mladim skijasima boravak sa svojim skijalistima uz povoljno koriscenje uspinjaca i ostalih objekata. Ovo bi uz organizovanje odgovarajucih takmicenja jos vise nego do sada predstavljalo izvjesnu garanciju da ce se i u narednom periodu trend razvoja skijaskog sporta nastaviti tako da ce mom kolegi ­ referentu slaveci neku narednu jubilarnu godisnjicu skijanja u Crnoj Gori trebati neuporedivo vise vremena da sumira te buduce rezultate, nego sto je meni trebalo za ovo dosadasnje.


U Rozajama sjutra pocinje "Vrela zima u brdima"
OTVARANJE IZLOZBOM IZ KOTORA

       15.01.2002. ROZAJE - Zvanicno otvaranje zimske turisticke sezone u Rozajama obavice se sjutra izlozbom Pomorskog muzeja iz Kotora. Direktor HTP "Turjak" Rozaje Rafet Hajdarpasic kazao je da ce tom izlozbom poceti i realizacija manifestacije "Vrela zima u brdima" kojom je predvideno odrzavanje velikog broja kulturnih, sportskih i zabavnih programa.
- Na terenima HTP "Turjak" organizovacemo dva smucarska kupa, a u okviru zabavnog programa u Rozajama ce se odrzati i koncert grupe "Divlji kesten", sto, inace nije bilo planirano - kazao je Hajdarpasic.
On je dodao da je pripremljen bogat kulturni program u okviru kojeg ce biti izvedeno nekoliko pozorisnih predstava, promovisana knjiga "Bokeljska trilogija", odrzano vece posveceno Boki Kotorskoj, i otvorena izlozba kulturnog nasljeda grada Bara.
Najvecu paznju, prema Hajdarpasicevim rijecima, privuci ce zimske auto-trke, smucarski kupovi, kao defile mazoretki, gradske muzike Kotora i maskenbal.
Zavrsnica manifestacije u Rozajama planirana je za 24. februar odrzavanjem prvog jugoslovenskog muzickog festivala za djecu i mlade "Zlatna pahulja" i "Zlatna staza".


Odlukom FIS-a
CRNA GORA IMA 10 SMUCARSKIH STAZA ZA SVJETSKA TAKMICENJA

   01.12.1999. PODGORICA -  Crna Gora ima deset smucarskih staza koje je Medjunarodna smucarska federacija (FIS) verifikovala kao podobne za sva evropska i svjetska takmicenja - javlja Montena-fax.
Kako isticu u Smucarskom savezu Crne Gore, nedavno su strucnjaci FIS-a boravili u Crnoj Gori i tom prilikom obisli staze na Durnitoru i Bjelasici, nakon cega su sest staza na Durmitoru i cetiri na Bjelasici homologizirane, odnosno uvrscene u zvanicno verifikovane i za sva zvanicna internacionalna takmicenja.


NAZAD