EVROBALKAN KUP
Kup jugoistoka


      


 

   

7. Evrobalkan Kup - Niš 2011

 

 

Počeo Evrobalkan Kup
Autor: B.G. Izvor: Južne vesti


     16.03.2011. - MOKRA GORA - Čehinja Katarina Kloukova (21) i Slovenac Bernard Vajdić (31) osvojili su zlatne medalje prvog dana takmičenja u slalomu na 7. Evrobalkan kupu „Niš 2011.“ na Mokroj gori u organizaciji Ski-kluba „Niš“. Startovalo je 15 skijašica i 45 skijaša iz 12 država.

     Kloukova je posle prve vožnje delila tek četvrto mesto sa dvostrukom učesnicom Zimskih olimpijskih igara Marijom Tmčić. U drugoj vožnji uspela je da nadmaši vodeću Slovenku Petru Robnik i da zasluženo pobedi. Mariji Trmčić pripalo je treće, a Maši Janković četvrto mesto.

     Legendarni Slovenac Bernard Vajdić ubedljivo je dobio prvu vožnju. Njegov najveći rival, Mitja Dragšić (32), koji se nedavno zvanično rastao sa skijanjem ali je ipak došao na Evrobalkan kup, napravio je veliku grešku u prvoj vožnji i plasirao se tek na 26. mesto. U drugoj vožnji Dragšić je bio najbrži, što mu je bilo dovoljno tek za 17. mesto, a iskusni Vajdić je rutinski sačuvao pobedu. Drugo mesto osvojio je Tomaž Sović iz Slovenije, a treće Antonio Ristevski iz Makedonije.

     Po toplom vremenu i na stazi koju su organizatori osposobili uz mnogo napora, trku nije završila polovina takmičara u muškoj konkurenciji. Od članova srpskog tima plasman su ostvarili samo Strahinja Stanišić (15) i Luka Kovačević (22). U drugoj vožnji je diskvalifikovan Masan Miličić, a Jovan Blagojević je odustao. Prvu vožnju nisu završili Nenad Marjanović, Viktor Raković, Mladen Pešić i Andrija Vuković.

     Takmičenje se nastavlja danas novim takmičenjem u slalomu.

 

FIS 7.Evrobalkan kup na Mokroj Gori

 

 

7 Evrobalkan kup II dan 1

 

 

 

 


Evrobalkan kup na Mokroj Gori

Autor: B.G.    Izvor: Južne vesti     Foto: Masan Miličić


     14.03.2011. - NIŠ - Sedmi FIS Evrobalkan kup "Niš 2011" održaće se 15. i 16. marta na Mokroj Gori, a učestvuju skijaši iz 12 zemalja. Evrobalkan kup je naše jedino tradicionalno međunarodno takmičenje, na kojem se osvajaju bodovi za svetsku rejting listu. Organizator je Skijaški klub „Niš“, uz pokroviteljstvo Grada Niša i stratešku podršku Ministarstva za omladinu i sport.
     Za ovogodišnji Evrobalkan kup prijavljeno je 75 učesnika (22 žene i 53 muškarca) iz svih bivših jugoslovenskih republika i Grčke, Bugarske, Rumunije, Slovačke, Češke i Švajcarske. Osim Srbije (14), najviše takmičara prijavljeno je iz Grčke (13), Slovenije (10), Hrvatske (8) i Bugarske (7).
     U oba takmičarska dana na programu je slalom. Odloženi prenos takmičenja emitovaće televizija „Kopernikus“ u večernjem terminu, od 20.45.
     Glavni problem ovogodišnjeg Evrobalkan kupa je temperatura od 15 stepeni, kojoj zasad odoleva skijaška staza „Iver“, sa 80 centimetara nabijenog snega.
     Evrobalkan kup je ustanovljen pre sedam godina na inicijativu niškog kluba, koju su prihvatili klubovi iz Sofije, Samokova, Skoplja, Bitolja i Verije u Grčkoj. Bio je to odgovor balkanskih skijaša na osnivanje regiona Evrobalkan, verifikovanog od Saveta Evrope, koji je obuhvatio 66 gradova i opština iz Srbije, Bugarske i Makedonije, sa sedištima u Nišu, Sofiji i Skoplju.

 


Kusturica spasio Evrobalkan kup

     14.03.2011. - Najveće skijaško takmičenje u Srbiji, Evrobalkan kup, ove godine je spasio Emir Kusturica, naš slavni režiser i menadžer Parka prirode „Mokra gora“. Kad je čuo da je za Evrobalkan kup zatvoren njegov prirodni centar na Staroj planini, Kusturica je pozvao predsednika niškog kluba, Ivana Pešića, i ponudio da se trka održi na Mokroj gori. Najavio je uz besplatnu tehničku pomoć Parka prirode i niz drugih pogodnosti u Drvengradu za organizatora i njegovih 150 gostiju.

     Ovogodišnji Evrobalkan kup trebalo je da bude prvo zvanično međunarodno takmičenje na Staroj palnini, čije su skijaške staze nedavno dobile saglasnost Međunarodne skijaške federacije za održavanje najvećih trka.

     Zbog vremenskih prilika i izmena kalendara u Evropi, Evrobalkan kup je morao biti pomeren za nedelju dana. Time se terminski sudario sa početkom održavanja dečjeg kampa Skijaškog saveza Srbije na Staroj planini. U Savezu su ocenili da kamp nije moguće pomeriti za tri dana, pa je održavanje Evrobalkan kupa dovedeno u pitanje.

     Dok su u niškom klubu razmatrali mogućnost da najveće međunarodno takmičenje presele iz Srbije u Bugarsku, javio se Emir Kusturica i ponudio pomoć. Potom je otputovao na Kubu, gde pregovara o snimanju svog novog filma, ali je javio da će svakako doći na Evrobalkan kup.

 


. . .

 


 

4. Evrobalkan Kup - Niš 2008
 

4. FIS Evrobalkan - 05. - 11. mart 2008. godine - Kopaonik


     18.03.2008. - Šest dana vrhunskog skijanja održanog protekle nedelje na Kopaoniku ostaće upamćeno za sva vremena. FIS Evrobalkan kup za žene (8. i 9.) i FIS Royal kup za muškarce (10. i 11.) približili su srpsko skijanje svetskom vrhu.

 


Marija Trmčić (SRB)     Uvertiru je predstavljao Evrobalkan kup za kategorije pionira i juniora, verovatno najjača trka vožena za alpski kup Srbije ove sezone (sreda 5. mart slalom, četvrtak 6. mart - veleslalom), na kojoj su niški takmičari osvojili najveći broj medalja. Posebno treba izdvojiti Aleksandru Šarac i Anu Rašić koje su ostvarile dvostruke pobede u svojim kategorijama, devojčice 1 odnosno juniorke, kao i Sonju Smiljanić koja je u slalomu bila najbolja dok joj je u veleslalomu pripalo srebro. Od niškoh takmičara medalje su još osvojili Petra Grozdanović, Lana Grozdanović, Milica Mitić, Nenad Marković, Mladen Pešić i Nenad Marjanović.

 


Maria Kirkova (BUL)


     Nakon pauze u petak usledio je pravi spektakl za sve ljubitelje zimskih sportova. FIS Evrobalkan kup za žene u slalomu u organizaciji Ski kluba "Niš" okupio je na Kopaoniku većinu najboljih takmičarki, ukupno 22, iz šest zemalja regiona od toga tri koje nastupaju u Svetskom kupu. Idealni vremenski uslov oba takmičarska dana obećavali su dobru predstavu. Prvog dana velika borba između glavnih favoritkinja i trijumf Bugarke Marie Kirkove, prve favoritkinje, ispred Bosanke Žane Novaković i naše Nevene Ignjatović. Prvi favorit među srpskim takmičarkama, Marija Trmčić, je nakon najbolje prve vožnje imala nekoliko grešaka zbog kojih je prvog dana završila četvrta. Drugog dana je viđena izuzetna borba, a ovog puta Marija Trmčić je vozila mnogo sigurnije i osvojila prvo mesto ispred Bugarke Kirkove i Bosanke Žane Novaković. Time je završen prvi FIS Evrobalkan kup za žene.

     Kopletni rezultati:  PRVI DAN , DRUGI DAN


 

FIS Royal kup 2008.

 

      Nakon toga je usledio FIS Royal kup za muškarce, u organizaciji Ski kluba "Royal". Na ovom takmičenju je nastupilo oko 60 skijaša iz čitavog sveta, a najveću pažnju je privukao nastup Bernarda Vajdića, trenutno 12-oplasirani u slalomu u Svetskom kupu, kao i glavni promoter trke, legenda svetskog skijanja, višestruki osvajač Svetskog kupa, Štefan Eberharter. Rezultatski su dominirali takmičari iz bugarske koji su prvog dana osvojili prva tri mesta, Georgi Georgiev, Stefan Georgiev i Dean todorov. Drugog dana pobedio Slovenac Vajdić ispred Stefana Georgieva i Deana Todorova.

Kopletni rezultati:
PRVI DAN , DRUGI DAN

 

 

 

 

 


 

3. Evrobalkan Kup - Niš 2007
 

3. Evrobalkan Kup Niš 2007
     24.-25.02.2007. Kopaonik - U subotu je na Kopaoniku bilo maglovito, a u nedelju  je ponovo sijalo sunce, tako da su domaćini iz Ski kluba Nis mogli da se dokažu kao odlični organizatori. U subotu je vožen slalom a u nedelju veleslalom. Na stazi "Gobelja greben" u tri uzrasne kategorije (pioniri, kadeti, jubiori) skijaši iz srbije slavili su pet puta, dok je u konkurenciji Decaka2 bio najbolji Gentijan Kurtiši iz Makedonije.
     Rezultati -   .pdf fajlovi :
     - Evrobalkan kup - slalom ...
     - Evrobalkan kup - veleslalom ...

    

3. Evrobalkan Kup Niš 2007
     24.-25.02.2007. Kopaonik - Međunarodno Smučarsko takmičenje Evrobalkan kup „Niš 2007“ održaće se u subotu i nedelju, 24. i 25. februara 2007. godine na Kopaoniku, neposredno po završetku smučarskih takmičenja na Zimskim olimpijskim igrama mladih u Španiji, uz učešće oko 100 takmičara iz Bugarske, Grčke, Kipra, Makedonije, Srbije i Crne Gore.
     Nastupiće juniori i pioniri u muškoj i ženskoj konkurenciji, pa će to biti jedno od najjačih takmičenja koja je moguće održati na Balkanu.
     Oba takmičarska dana (slalom i veleslalom) prikazaće u odloženom prenosu TV5 iz Niša, čiji signal, kroz etar i kablovsku mrežu dopire do Subotice, Užica, Prištine i Kumanova.
     Kvalitetom, atraktivnošću i idejom, Evrobalkan kup je definitivno pomerio standarde u smučarskom sportu Balkana.

    

Raspis za trku:

Organizator: Smučarski savez Srbije i SK Niš
Kategorija: Deca I
( 1995 i 1994) i Deca II (1992 i 1993), Kadeti (1990 i 1991) i Juniori (1989 i 1991)
DATUMI TRKA: subota 24.02.2007.– Slalom (SL): I vožnja 10:00h    II vožnja 12:00h
                     nedelja 25.02.2007. – Veleslalom (VSL): I vožnja 10:00h     II vožnja 12:00h
Mesto održavanja trka: Kopaonik – Gobelja
Smeštaj za ekipe obezbeđen je u hotelu »Putnik«
Žrebanje:
petak 23.02.2007. u 20:00h u hotelu »Putnik«
Dodela medalja u ciljnom prostoru 30 minuta posle trke
Sve bliže informacije na tel. SK Niš 018/ 515 681  od 11-14  i 17-20 h
Prijave za učešće na trkama slati u FIS formi u Savez na fax br.011 303 2436 ili na email
yuskifed@eunet.yu najkasnije do srede 22.02.2007.
Napomena: Prijavu za trku popuniti na sledeći način, odvojiti Decu I i Decu II, Kadete i Juniore po kategorijama. Uneti prvo prezime pa ime, godište i broj bodova za disciplinu u kojoj se takmiče.


2. Evrobalkan Kup - Niš 2006
 

 EVROBALKAN SE NASTAVLJA U GRČKOJ 4. I 5. MARTA 2006.
     Šampionski grčki klub “VERIJA” iz istoimenog grada u regiji Soluna, biće organizator takmičenja Evrobalkan kup “VERIJA ‘06”, 4 i 5 marta, na planini Seli, samo nedelju posle trke na Kopaoniku.
     Ovo takmičenje trebalo je da se održi  14 i 15 januara, ali je odloženo zbog nedostatka snega.
     Očekuje se da će treće kolo Evrobalkan kupa biti održano 11 ili 18 marta na Pelisteru (Makedonija).
    Poslednje u seriji takmičenja Evrobalkan kup održaće se 25 i 26 marta na Borovecu (Bugarska).

  

 Održan je Evrobalkan kup "NIS '06"

      25. i 26.02.2006. Kopaonik - Održano je prvo u nizu ovogodišnjih takmičenja iz serije Evrobalkan kup ’06, pod nazivom "NIŠ 06", 25 i 26 februara na Kopaoniku. Organizator i idejni tvorac Smučarski klub "NIŠ" potrudio se da ove godine ovo takmičenje za decu, postavi nova pravila u organizovanju ovakvih manifestacija. 
     Učesnici iz pet zemalja, dvadeset klubova i ukupno 119 takmičara u  kategoriji juniora i pionira za devojčice i dečake, koji su se nadmetali u slalomu i veleslalomu, činili su pravu malu armiju smučara na stazi Gobelja-relej, kod hotela Srebrnac.
     Domaćini su se potrudili da ova manifestacija osim takmičarskog poprimi i zabavni karakter. Takmičari iz Makedonije, Grčke, Kipra, Bugarske i gosti iz Slovenije koristili su svaki slobodan trenutak da se druže sa svojim vršnjacima - "rivalima".
     Dvodnevno takmičenje održano je pod budnim okom kamera TV5 iz Niša, koja je ceo ovaj dogadjaj snimala i dva sata nakon trke emitovala snimak.
     Za veliki deo organizacionih poslova i samo postavljanje takmičarske staze zaslužna je tzv. radna grupa Smučarskog kluba "NIŠ", koja je i pored loših vremenskih uslova sve vreme bila na snegu.

  


Staza Gobelja, Kopaonik

 Evrobalkan kup "NIS '06" 25. i 26.02.2006.

     EVROBALKAN KUP NA KOPAONIKU
    
Serija takmičenja pod nazivom Evrobalkan kup ’06, počeće 25. februara na Kopaoniku, gde će biti održan Evrobalkan kup “NIŠ ‘06”.
Nastupiće oko sto takmičara u kategoriji juniora i pionira iz Makedonije, Grčke, Kipra, Bugarske i Srbije i Crne Gore.
U subotu 25. februara na programu je slalom a u nedelju 26. februara veleslalom.
Takmičenje će se održati na stazi Gobelja-relej, kod hotela Srebrnac.
    
DIREKTAN PRENOS EVROBALKAN
     Evrobalkan kup “NIŠ ‘06” biće direktno prenošen posredstvom TV5 iz Niša, koja pokriva područje sa oko 5 miliona stanovnika od Novog Sada do Kumanova.
Snimak takmičenja biće emitovan na RTS-u. Prenos će biti realizovan sa šest kamera, u čemu TV5 ima dobro iskustvo iz prethodne godine.

    
STO AUTOBUSA NA KOPAONIKU
    
Međunarodno smučarsko takmičenje Evrobalkan kup “NIŠ ‘06” pratiće više od 5000 gledalaca. Takva poseta smučarskom događaju još nije zapamćena u našoj zemlji.
Samo iz Niša krenuće u dva dana oko 100 autobusa Niš-ekspresa. Za učenike niških škola biće po završetku smučarskog takmičenja održano nadmetanje u  ekipnom kliskanju.

  

 PANTIN MEMORIJAL NA PANTINOJ STAZI
       Kup jugoistočne Srbije, počinje na Bojaninim vodama

     Kup jugoistočne Srbije, počinje u nedelju 12. februara 2006.god. Prva trka će biti održana na Bojaninim vodama u organizaciji Smučarskog kluba “Niš”. Trka će se voziti na Pantinoj stazi u znak sećanja na najzaslužnijeg niškog smučara Mihajla Pantića.
     Alpski kup je obnovljen posle dvadeset godina pauze, kao pokušaj da se obnovi smučarski sport u jugoistočnoj Srbiji.
     Očekuje se učešce 8 klubova iz jugoistočne Srbije, Smučarski klub “Niš”, Smučarski klubovi “Midžor-Pirot” i “Midžor-Knjaževac”, “Starica-Majdanpek” i ski klubovi iz Zaječara, Bora, Leskovca i Predejana.
     Trka je organizovana u nekoliko kategorija, deca uzrasta od 6 do 10 godina, za devojcice i dečake. Prva kategorija su “pahuljice” do 6 godina, druga kategorija “mlađi cicibani” do 8 i “stariji cicibani” do 10 godina.
     Trka će startovati u 12:00 sati sa vrha Pantine staze, voziće se veleslalom. Očekuje se oko 50 takmicara iz svih smučarskih klubova jugoistočne Srbije.
  
     Druga trka koja će biti održana u okviru Alpskog kupa jugoistočne Srbije, zakazana je za 19. februar. Ova trka biće održana na terenima Smučarskog kluba “Midžor-Pirot” tj. na Basarskom kamenu.

  

 Alpski kup jugoistoka od februara

     Alpski kup jugoistične Srbije, u početnoj fazi za decu predškolskog i mlađeg školskog uzrasta (PAHULJICE i CICIBANI) biće obnoveljen takmičenjem koje će početi u februaru 2006 godine. Sporazum o tome  potpisali su predstavnici klubova ili sportskih organizacija iz opština Bor, Zaječar, Knjaževac, Niš i Predejane, na sastanku koji je održan u Nišu, 25.12.2005.godine.
Uradu ovog skupa učestvovao je i Sreten Nikolić, predsednik izvršnog odbora Smučarskog Saveza Srbije.
     Predstavnici klubova iz Majdanpeka i Pirota, bili su sprečeni da prisustvuju, ali su izrazili punu podršku ovom proektu. Učesnici skupa su jednoglasno prihvatili predlog da se, kao i pre dvadeset godina ne formira Smušarski Savez jugoistočne Srbije, kako se ova inicijativa ne bi birokratizovala. Umesto toga, zaključeno je da svake godine treba odrediti koordinatore takmičenja a za početak će tu ulogu imati Smučarski klub "Niš".
     Alpski kup jugoistoka treba da bude okosnica zajedničkog napora za obnovu smučarskog sporta istočno od Kopaonika, gde je posle kriznih devedesetih godina ostao aktivan jedino Smučarski klub "Niš". Ideja je da se obnovi rad sa najmlađim kategorijama smučarima i da se njihova motivacija  kao i zainteresovanost lokalnih sredina povećaju organizovanjem takmičenja na Starici, Crnom vrhu, Kraljevici, Babinom zubu, Bojaninim vodama, Basarskom kamenu i na Vlasini.

  

 "JUGOISOK OŽIVLJAVA” Sastanak ski klubova jugoistočne Srbije u Nišu

     U nedelju, 25.decembra 2005. godine sa početkom u 12:00 sati, u salonu Kluba Vojske SCG u Nišu je održan sastanak klubova jugoistočne Srbije posvećen obnovi smučarskog sporta u jugoistočnoj Srbiji.

     Sastanku su prisustvovali Sreten Nikolić, predsednik izvršnog odbora smučarskog saveza Srbije, predstavnici grada Niša i smučarskih klubova iz Majdanpeka, Bora, Zaječara, Knjaževca, Pirota, Leskovca i Grdelice.

     Očekuje se da će uskoro biti potpisan sporazum o organizovanju serije takmičenja za cicibane na planinama Starica, Crni vrh, Kraljevica, Babin zub, Basarski kamen, Bojanine vode i Vlasina.
      Inicijator sastanka je Smučarski klub "Niš"

  

 Potpisan sporazum o organizovanju EVROBALKAN KUP-a 2006
     14.10.05. Niš, Održan je sastanak predstavnika šest smučarskih klubova, iz Bugarske, Makedonije, Grčke i Srbije i Crne Gore, na kome je potpisan sporazum o organizovanju serije smučarskih takmičenja, pod nazivom EVROBALKAN KUP
     Izuzetno dobro iskustvo Evrobalkan kupa “NIŠ ‘05” odžanog 19. i 20. marta 2005. god. na Kopaoniku, navelo je rukovodstvo klubova da zapocetu saradnju nastave i unaprede. U leto 2005. god. obavljene su konsultacije u Skoplju, Nišu i Samokovu i dogovoreni su detalji koji su pretoceni u sporazum potpisan u Nišu
     Sporazum su, na sastanku u Nišu, potpisali klubovi: "Verija" iz grada Verija u Grckoj, "Bojana" iz Sofije i "Rilski skijor" iz Samokova u Bugarskoj, "Rabotnicki" i "Jakos" iz Skoplja u Makedoniji i Smucarski klub "Niš" iz Srbije i Crne Gore.
     Naglašeno je, da je osnovni cilj organizovanja Evrobalkan kupa jacanje medusobnih veza i razvoj smucarskih klubova iz pogranicnih opština i gradova u evroregionu Evrobalkan i severnoj Grckoj, kao ucesnika stvaranja svestrane kohezije dece, omladine i odraslih i kvalitetnijeg suživota suseda u regijama evropskih integracija.

     Na sastanku predstavnika klubova u Nišu dogovoreno je da se u zimu 2006. god. održi po jedno takmičenje iz serije EVROBALKAN KUP u svakoj od četiri države.

     Napravljen je i okvirni kalendar koji još treba da potvrde klubovi iz Grčke i Makedonije.

    
Prvo takmicenje, po tom kalendaru, pod nazivom EVROBALKAN KUP "VERIJA "06" treba da bude održano januara 2006. god., na planini Seli blizu grada Verija u
 Severnoj Grckoj.

    
Drugo takmicenje, EVROBALKAN KUP "NIŠ "06" zakazano je za ponedeljak i utorak  27. i 28. februara 2006. god. na Kopaoniku, dan po završetku Zimskih Olimpijskih igara u Italiji.

     Trece takmicenje, EVROBALKAN KUP "SKOPLJE "06" biće održano najverovatnije u četvrtak i petak 16. i 17. marta 2006. god. na Popovoj Šapki u Makedoniji

     Cetvrto takmicenje u ovoj seriji , EVROBALKAN KUP "SAMOKOV "06" zakazano je za petak i subotu 24. i 25. marta 2006. god. na Borovecu u Bugarskoj.

     Takmičenja se, po pravilu, održavaju u kategorijama devojčica i dečaka za  uzrast 12, 14, 16 i 18 godina, u disciplinama slalom i veleslalom. Za sada je poznato da će takmičenje na Borovecu biti održano  samo za uzrast 12 i 14 godina, jer ce istovremeno biti održan i nacionalni kup Bugarske u ovim uzrasnim kategorijama.


NAZAD