Hermann Maier – Terminator

SKIJAŠI KOJI SU OBELEŽILI DVADESETI VEK: Hermann Maier

Norvežanin je najuspešniji alpski skijaš u istoriji Olimpijskih igara


Roditelji Hermana Maiera imali su svoju ski skolu u Flachau, Austria, gdje je Herman poceo da se takmici vec u petoj godini.

Kad je imao petnaest, nesrazmeran rast ga je prisilio da privremeno napusti bavljenje sportom i da radi kao slagac cigli.

Za Austrijsku reprezentaciju je poceo nastupati na medjunarodnom planu, 1996. godine i to odmah sa velikim uspehom. Kvalifikovao se za nastup na ZOI u Naganu 1988. godine u cetri discipline.

Tokom voznje Spusta izgubio je kontrolu na skijama i doziveo spektakularan pad, leteci vise od 100 metara kroz vazduh te proletio kroz dva reda zastitnih mreza prije nego se zaustavio.

Iznenadjujuce je da je prezivio ovakav pad bez velikih povreda i da se samo tri dana kasnije takmicio u Super G i osvojio zlatnu medalju. Tri dana kasnije opet je osvojio zlatnu medalju i u Veleslalomu.

Tokom sezone Svetskog Kupa 2000 – 2001., Majer je izjednacio muski rekord u osvojenim medaljama tokum jedne sezone WC, osvojivsi 13 medalja.

Povrijedivsi se na motoru, odustao je od nastupa na ZOI u Salt Lake City-u, 2002. godine.

Potvrdjujuci istinitost svog nadimka, “Terminator”, na ZOI 2006. u Torinu, Italija, ne samo da je nastupio u dresu svoje zemlje vec je osvojio dve medalje: srebrenu u Super G i bronzanu u Veleslalomu.

     Autor: Vlatko Slokar  http://bihski.com


SKIJAŠI KOJI SU OBELEŽILI DVADESETI VEK:
- Ingemar Stenmark

- Alberto Tomba
- Bojan Križaj


HOME