Kjetil Andre Omot

SKIJAŠI KOJI SU OBELEŽILI DVADESETI VEK: Kjetil Andre Omot

Norvežanin je najuspešniji alpski skijaš u istoriji Olimpijskih igara


Najuspešniji alpski skijaš u istoriji Olimpijskih igara, 35-godišnji Norvežanin Kjetil Andre Omot objavio je završetak karijere.

- Nakon 17 godina stalnih putovanja, takmičenja i brojnih povreda, došlo je vreme da kažem zbogom. Više nemam ni fizičke ni psihičke snage za nastavak. Vreme je da se posvetim porodici - izjavio je Omot nakon što je u subotu primio nagradu za najboljeg norveškog sportistu u 2006. godini.

Omot je u maju prošle godine operisao koleno, a na skijaške staze trebalo je da se vrati u januaru, uoči Svetskog prvenstva u Areu. Ipak, zaključio je da je bilo dosta i tako se pridružio Laseu Kjusu, koji je u penziju otišao u martu prošle godine.

Omot je na Olimpijskim igarama osvojio osam medalja, od čega četiri zlatne, a poslednje olimpijsko odličje uzeo je prošle godine na Igrama u Torinu, gde je pobedio u superveleslalomu.

Na svetskim prvenstvima skupio je 12 medalja, od čega je pet bilo onih najsjajnijih. Bio je ukupni pobednik Svetskog kupa 1994.godine, a u trkama Svetskog kupa zabeležio je 21 trijumf i čak 62. puta bio je na pobedničkom postolju.

Izvor: www.srbijasport.com


Ćetil Andre Omot, najtrofejniji skijaš Olimpijskih igara 
 
Izvor: www.b92.net/sport

Beta/AP
 
Sa osam medalja Norvežanin Ćetil Andre Omot je najtrofejniji takmičar u alpskom skijanju na Olimpijskim igrama u istoriji. Tih osam medalja je osvojio u spustu, superveleslalomu, veleslalomu i kombinaciji, samo ne u slalomu. Ali, to je nadoknadio titulom svetskog šampiona, kojih je osvojio pet, po jednu u slalomu i veleslalomu, a tri u kombinaciji. Uz to je ostvario i 21 pobedu u Svetskom kupu, bar po jednu u svakoj od disciplina.

Dok je odrastao u Oslu Omotu je idol bio Ingemar Stenmark, čiji je rekord od 86 pobeda u Svetskom kupu još uvek na snazi. Zahvaljujući ocu, koji je bio instruktor skijanja, Omot je već sa sedam godina stao na skije, a iz anonimnosti je izašao početkom devedesetih godina prošlog veka, a već 1992. godine u Albetvilu je osvojio svoje prvo zlato.

Debi na Olimpijskim igrama Omot je završio sa dve medalje, zlatom u superveleslalomu i bronzom u veleslalomu, a potom je u narednoj sezoni osvojio male Kristalne globuse u veleslalomu i superveleslalomu. Na narednim igrama, u Lilehameru je osvojio srebra u spustu i kombinaciji i bronzu u superveleslalomu, a iste sezone je osvojio i Svetski kup. 

Usledili su dobri rezultati na Svetskim prvenstvima i Svetskom kupu, u kojem je osvojio još pet malih Globusa u kombinaciji i jedan u slalomu, i posle osam godina bez medalje na Olimpijskim igrama došao je Solt Lejk Siti 2002. godine. Omot je tada trijumfovao i u superveleslalomu i spustu, ali tu nije bio kraj.

Iako je godinu dana kasnije ozbiljno povredio zglob, a potom i propustio celu sezonu 2003/04 nije odustao i vratio se na stazu. Do povlačenja 2007. godine je ostvario samo jednu pobedu – na Igrama u Torinu 2006. godine gde je osvojio najsjajnije odličje u superveleslalomu. Omot je tako postao jedini skijaš sa četiri titule olimpijskog šampiona, a ujedno i na najbolji način zaokružio jednu od najneverovatnijih karijera u istoriji alpskog skijanja.


SKIJAŠI KOJI SU OBELEŽILI DVADESETI VEK:
- Ingemar Stenmark

- Alberto Tomba
- Bojan Križaj


HOME