Kako postati trener,
instruktor skijanja ili snowboard-a

Udruženje instruktora skijanja
 i snowbord-a Srbije
(UISS)
Tel: 064 229 8278,
e-mail: uiss_srb@yahoo.com,
www.uiss.org.rs

Udruženje trenera skijanjaSrbije (UTSS)

 

  - Održan "Prvi nacionalni seminar za trenere skijanja" na Avali  
 
  

    
 
26.09.2010. Beograd - Smučarski savez Beograda i Udruženje trenera skijanja Srbije su organizovali izuzetno uspešan "Prvi nacionalni seminar za trenere skijanja". Seminar se u periodu od 24.-26.09.2010. održao na Avali u prijatnom ambijentu planinarskog doma" Čarapićev brest". Domaćin je bilo Planinarsko smučarsko društvo "Avala" koje ove godine slavi jubilarnih 60 godina postojanja.
      Uz učešće predavača iz Srbije, predavanja su održali i Boris Strel i Filip Gartner iz Slovenije kao i Reno Fleis iz  Hrvatske. Učešće na seminaru je bilo besplatno za sve učesnike. Posebno se mora istaći veoma dobra tehnička organizacija Smučarskog saveza Beograda i rukovodioca seminara Miše Stojanovića.

 
Tokom trajanja seminara obrađene su sledeće teme:

     Petak 24.09.2010.

Dugoročno planiranje razvoja sportista-skijaša u Srbiji
Miioš Tomić, prof. (SSB)

      Subota 25.09.2010.

• Priprema skija za trening i vrhunska takmičenja
• Organizacija i rad vrhunski opremljenih ski servisa u svetu

Boris Strel (Slovenija)
Govorio je o svim finesama priprema skije za nastup nekog takmičara. I o nekim svojim licnim takmičarskim iskustvima.
Prezentirao je najnovije tehnologije, mašine i alate za servis i pripremu svih vrsta skija. Najavio je nastup sa svojim ski servisom "STREL" na predstojećem Expo-zimu 2010. nakon sajma, izložene mašine će ostati u Beogradu, i biće deo opreme novog vrhunskog ski servisa koji će se otvoriti u Beogradu.
 

•Temeljni vidici kvalitetnog rada vrhunskih trenera u svetu
Filip Gartner (Slovenija)
Izlagao je o tome šta znači biti ODGOVORAN TRENER, bilo sa vrhunskim takmičarima ili decom. O odnosu sa takmčcarima a i sa šefovima u ski savezima...
Ističe prednost i neophodnost timskog - ekipnog rada sa najmanje 5 takmčcara, ističući pritom bitan faktor individualne konkurencije i veće motivisanosti. Praksa u našim savezima 1 takmičar - 1 trener je pogrešna i tu su rezultati kratkoročni.
Optimalno je do početka takmčcarske sezone odraditi oko 50 dana na snegu. Godišnje je dovoljno 100-120 dana na snegu, više nemaju ni vrhunski takmčcari.
 
• Organizacija vrhunskih takmičenja
• Priprema takmičarskih staza za vrhunska takmičenja

Reno Fleiss (Hrvatska)
Govorio je o organizaciji trke Svetskog kupa, pre svega sa aspekta trka na Sljemenu. O svim detaljima organizacije, potrebnom ljudstvu, tehnici, ... i da organizacija košta oko 3.5 miliona EUR.
Takvu sličnu organizaciju bi Beograd mogao da "iskopira" i na Avali...
Takodje je zanimljiv način  na koji se priprema vrhunska staza i svi nepredvidjeni problemi koji mogu da se pojave...     Nedelja 26.09.2010.

Testiranja takmičara
Aleksondar Gajević, prof. (Republički zavod za sport)
Govorio je o značaju i potrebi testiranja sportiste radi sagledavanja njegovog kompletnog psiho-fizičkog stanja i predispozicija za neki sport, sa posebnim osvrtom na sportiste skijaše. Istaknuto je da od svih sportskih grana, na testiranju je bilo najmanje sportista skijaša. Značajna su i testiranja u realnim uslovima, ali je to u skijaškom sportu dosta specifično zbog uslova i mesta gde se odvijaju ski takmičenja (nadmorske visine, klimatski uslovi,...)
 

Instruktor skijanja, škole, klubovi-status
Nebojša Mitrović (Udrženje instruktora skijanja Srbije)
Naglašena je potreba pravnog regulisanja rada ski škola i instruktora u njima. Potrebno donošenje i usaglašavanje strategije i jedinstvenog programa "Nacionalne Srpske škole skijanja" uz jedinstvene standarde i metode obuke, usaglašene sa svetskim standardima. Organizovanje jedinstvene "Interski - Srbija" asocijacije u koju bi, kao i u svetu, ušli članovi sve tri međunarodno priznate asocijacije: ISIA - za rad u turizmu, IVSI - za rad u okviru klubova i IVSS - za rad u obrazovnim institucijama. Postavljanje institucionalnih okvira u organizaciji Smučarskog saveza Srbije, koja bi i zvanično bila članica Interski asocijacije. U postizanju ovih ciljeva potrebna je tesna saradnja Udruženja instruktora, Smučarskog saveza, JP Skijališta Srbije, Ministarstva za sport...
Istaknuto je da samo licencirani instruktori mogu da rade obuku naših skijaša, bilo u našim ili nekim svetskim skijalištima.
Predsednici Udruženja ski instruktora Srbije i Udruženja trenera skijanja Srbije su potpisali memorandum o saradnji.
 
Trener kao multidisciplinama profesija
Krsto Djurović prof. (Udruženje trenera Srije)
Istakao je da pored stručnog skijaškog, ski trener mora da ima i mnoga druga znanja, veštine i sposobnosti kao što su: Teorija sportskog treninga; Bezbednost i zaštita na snegu; Sportska medicina; Psihologija i pedagogija; Nitricionizam; Menadžerske i marketinške sposobnosti; Poznavanje meteorologije; Poznavanje tehničkih stvari, uređaja, vozila; Poznavanje pripreme skija, voskova za mazanje, sredstava za prepariranje staze...

 
Osnovna pravila na takmičenjima u alpskom smučanju
Vladimir Spasojević, dipl.ing. (Komisija za sudije SSS-Predsednik)
Branimir Spasojević (Komisija za sudije SSS)
Itaknuto je da su skijaške sudije važan segmenat svake trke. U svom radu se rukovode isključivo pravilima FIS-a. Poslednjih godina su u Knjaževcu i na Zlatiboru organizovani seminari za sudije klubskog ranga. Sa prisutnim polaznicima seminara  razmenjena su iskustva o svim problemima i spornim dešavanjima na našim trkama.
Kako kod nas nema puno trka, često se zakazane trke održavaju po svaku cenu, pa i kada meteorološki i uslovi na stazi to  nedozvoljavaju. Istaknuti su problemi koji su se javljali kod prijavljivanja takmičara za trku. Prisutna je nedisciplina i ne poštovanje vremena zatvaranja staze pred trku, nepoštovanje satnice, kašnjenja na start, ...

     Na seminaru su učestvovali treneri iz većine smučarskih klubova u Srbiji. Na kraju je zaključeno da je seminar veoma dobro organizovan uz dobar izbor tema i predavača. Svakako će biti upamćenе veoma atraktivne, interesantne teme i izlaganja pre svega gostujućih predavača iz Slovenije i Hrvatske. Polaznici seminara su se aktivno uključili u rad svojim pitanjima, dilemama, iskustvima.
     Zaključeno je i da se nastavak ovog seminara održi po završetku takmičarske sezone, krajem marta, i to na nekom našem skijalištu, na koji bi se svi  predavači ponovo odazvali i praktično pokazali i demonstrirali sve ono sto je na ovom seminaru istaknuto i rečeno. Sagledane su i teme za neke nove buduće seminare. Organizator se obavezao da će svim učesnicima u najskorijem roku dostaviti zbornik svih predavanja sa seminara. Učesnici su dobili Sertifikate o učešću na seminaru.
     Primećen je i izostanak  predstavnika Smučarskog saveza, od kojih se očekivala aktivnija uloga u  realizaciji ovog seminara. Takodje je sa žaljenjem konstatovano da seminaru, osim Miloša Tomića, nije prisustvovao niti jedan od trenera naših skijaških reprezentacija, mada su neki prijavili svoje učešće.


Grupa učesnika seminara


Formira se Demo ski tim Srbije    
    
 
21.09.2010. Beograd - Udruženje instruktora skijanja Srbije (UISS) poziva ski instruktore koji žele i smatraju da mogu da budu u sastavu Demo ski tima Srbije da se jave. Potrebno je da u subotu 25.09.2010. godine u 11.00 časova u prostorijama „Starog DIF-a“ ul. Deligradska na trećem spratu u PRESS sali, dodju na sastanak na kome će se izvršiće prijavljivanje zainteresovanih za prvi trening i izborni test za Demo Tim.


Seminar za trenere skijanja na Avali      
    
 16.09.2010. Beograd - Smučarski savez Beograda organizuje Seminar za trenere skijanja. Seminar se održava na Avali u planinarskom domu Čarapićev brest", u periodu od 24.-26.09.2010. Najavljeno je učešće predavača iz Austrije, slovenije, Hrvatske i srbije.
    Seminar je besplatan je za sve učesnike.

    Program seminara:

Petak: 24.09.2010
========================

17,00-18,30h.
• Dugoročno planiranje razvoja sportista-skijaša u Srbiji
Miioš Tomić, prof. (SSB)

19,00-20,00h.
• Koktel dobrodošlice, otvaranje seminara
Vlada Mikić, Predsednik SSB.
 
Subota 25.09.2010.
=========================

09,00-10,45h
• Priprema skija za trening i vrhunska takmičenja
Organizacija i rad vrhunski opremljenih ski servisa u svetu
Boris Strel (Slovenija)

11,00-12,00h
•Temeljni vidici kvalitetnog rada vrhunskih trenera u svetu
Filip Gartner (Slovenija)

14,15-16,30h
• Organizacija vrhunskih takmičenja
• Priprema takmičarskih staza za vrhunska takmičenja
Reno Fleiss (Hrvatska)

16,45-18,45h
• Kondiciona priprema sportista-skijaša
• Biomehanička analiza veleslaiomskog zaokreta
Dr. Aleksandar Lukman (Sportska akademija)
Nedelja 26.09.2010.
=========================

09,00-10,00h
• Testiranja takmičara
Aleksondar Gajević, prof. (Republički zavod za sport)

10,15-11,45h
• Trener kao multidisciplinama profesija
Krsto Djurović prof. (Udruženje trenera Srije)
• Instruktor skijanja, škole, klubovi-status
Nebojša Mitrović (Udrženje instruktor a skijanja Srbije)

11,45-12,45h
• Osnovna pravila na takmičenjima u alpskom smučanju
Vladimir Spasojević, dipl.ing. (Komisija za sudije SSS-Predsednik)
Bronimir Spasojević (Komisija za sudije SSS)

13,00-13,15h
• Zatvaranje seminara
Vladimir Mikić, Predsednik SSB


Prijave na uslužni e-mail Saveza: office@skiklubroyal.org.rs


Smučarski savez Beograda
Predsednik, Vladimir Mikić

Tel: +381 11 36 28 008
Fax: +381 11 36 28 012
Mob: +381 65 84 82 621
Web: www.skiklubroyal.org.rs
E-mail: office@skiklubroyal.org.rs


Boris Strel na Avali            Izvor: www.zurnal.rs
23 sep, 2010. Smučarski savez Beograda (ŠB) organizovaće od 24. do 26. septembra na Avali seminar za trenere u alpskim disciplinama, na kojem će jedan od predavača biti bivši pobednik Svetskog kupa u veleslalomu Slovenac Boris Strel (51).

Pored Strela, predavanje će održati još jedan poznati slovenački stručnjak, trener reprezentacija Slovenije, Austrije, Norveške i Japana – Filip Gartner, kao i direktor svih takmičenja Hrvatskog ski saveza Rene Flajs.

Strel je pored pobede u Svetskom kupu 1981. godine u italijanskom skijaškom centru Kortini D’Amnpeco u karijeri osvojio i jednu bronzanu medalju na prvenstvu sveta u Šladmingu 1982, a na Olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. bio je peti, takođe u veleslalomu.

Na seminaru za srpske i trenere skijanja iz regiona, predavanje će u planinarskom domu „Čarapićev brest” održati i direktor ŠB Mile Stojanović i trener naše reprezentacije Miloš Tomić.


Na Kopaoniku održan seminar za nastavnike skijanja

INOVACIJE U TEHNICI I METODICI OBUKE

U periodu od 22. do 25. decembra 2005. godine na Koponiku je održan seminar „Tehnika skijanja i metodika obuke na skijama sa naglašenim rubnicima“. Seminar je bio namenjen nastavnicima i saradnicima koji realizuju nastavu skijanja na institucijama koje u nastavnim planovima i programima imaju predmet Skijanje. Prisustvovali su nastavnici Fakulteta fizičke kulture iz Novog Sada, Policijske akademije i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja iz Beograda, koji je bio organizator ovog seminara.

Tokom tri dana učesnicima je prikazana tehnika skijanja i metodika obuke na „carving“ skijama kroz praktičan rad na snegu i teorijska predavanja. Pored zvaničnog rada seminar je bio dobra prilika da se izvrši unifikacija nastavnika u smislu načina demonstracije tehnike skijaja i informacija koje će se prenositi studentima uz definisanje jedinstvene terminologije i dr.

Zajednički zaključak svih prisutnih je da je seminar bio veoma uspešan i da će doprineti podizanju kvaliteta nastave kao i da ovakve seminare treba redovno održavati.


 

Obuka za sticanje zvanja instruktora skijanja i snowboard-a održava se u organizaciji UDRUŽENJE INSTRUKTORA SKIJANJA SRBIJE (UISS) na Seminarima za sticanje zvanja za poslove u obuci skijanja i snowboard-a.  S obzirom da u našem zakonu nije predviđen termin snowboard otuda i u nazivu zvanja postoji samo termin vezan za skijanje ali u praksi su instruktori skijanja i snowboard-a dve posebne specijalnosti.

Seminari u organizaciji UISS-a su izrađeni u sagasnosti sa standardima međunarodne organizacije profesionalnih instruktora skijanja ISIA.

Još jedna važna našpomena; bitno je razlikovati značenje pojma ZVANJE i LICENCA.

ZVANJE je nivo osposobljenosti, dok je LICENCA godišnja potvrda kojom instruktor stiče pravo na rad za tu godinu i ona se dobija tek nakon izmiranja obaveza (stručnih i finansijskih).

Na Seminarima za sticanje zvanja moguće je dobiti 4 nivoa zvanja za koje su predviđene 2 vrste licenci.

U okviru ove obuke moguće je dobiti sledeća ZVANJA sa pripadajućim LICENCAMA:

                       ZVANJE                    - LICENCA

1. Instruktor skijanja I stepana     - IVSI

2. Instruktor skijanja II stepana    - IVSI

3. Instruktor skijanja III stepana   - ISIA

4. Instruktor skijanja IV stepana (Državni Demonstrator) - ISIA

 

IVSI licenca je licenca međunarodne organizacije amaterskih instruktora skijanja i omogućava rad samo u našoj zemlji.

ISIA licenca je licenca međunarodne organizacije profesionalnih instrukotora skijanja i omogućava rad svuda u svetu.

 

Od sticanja jednog do sticanja narednog zvanja mora proći najmanje 2 godine (osim u izuzetnim slučajevima). Period obuke od 1. do 3. stepena ukupno treje 4 godine i predviđeno je oko 450 sati nastave (2/3 praktično i 1/3 teorije). Na kraju svakog Seminara polaže se praktični i teorijski ispit i konačna ocena je prosečna ocena ove dve.

Nakon 3. stepena polaže se ispit za Pripravnika Državnog Demonstratora te nakon perioda stažiranja polaže se i ispit za 4. stepen.

Osim pomenutih Seminara UISS organizuje i Seminare za Ocenjivače.

 
PRIDRUŽITE NAM SE !!!


Informacije:

Udruženje instruktora skijanja i snowbord-a Srbije (UISS)
Tel: 064 229 8278,
e-mail: uiss_srb@yahoo.com,
www.uiss.org.rs


NAZAD