FIS Svetski kupovi 2003/2004

Rezultati i dešavanja na FIS Svetskim kupovima u sezoni 2003/2004

Jane Ahonen osvojio Svetski kup u skokovima        Izvor: B92
     14/03/2004. Finac Jane Ahonen osvojio je Svetski kup u skijaškim skokovima, postavši tako prvi finski šampion od 1992. godine, kada je to uspelo Tomiju Nieminenu. U poslednjem takmičenju sezone, na skakaonici Holmenkolen u Oslu, Ahonen je osvojio osmo mesto, što mu je bilo dovoljno za ukupni trijumf.
     Najuspešniji pred domaćim navijačima bio je Ruar Ljekelsej ispred Švajcarca Simona Amana. Takmičenje je skraćeno zbog magle, pa je održan samo jedan skok, umesto planirana dva.
     Poslednje takmičenje prilično dobro odslikava čitavu sezonu skakača. Ahonen je osvojio prvu titulu, iako je u celoj sezoni (23 skakaonice) zabeležio samo tri pobede. Nasuprot tome, Ljekelsej je osam puta bio najbolji, ali mu je na kraju nedostajalo 78 bodova da dostigne Finca.
     Ključ Ahonenove pobede bio je u konzistentnom nastupu, jer se 12 puta našao na pobedničkom postolju. Tako je 26-godišnji stanovnik Lahtija došao do titule koja je tokom 80-ih konstantno pripadala heroju iz Jivešile – Matiju Nikenenu.

Palander pobedio u Sestrijereu, Šonfelder u Svetskom kupu slaloma        Izvor: B92
     14/03/2004. Finski skijaš, Kale Palander, pobednik je poslednje slalom trke u ovoj sezoni u italijanskom Sestrijereu. Austrijanac Rajner Šonfelder bio je drugi, a njegov sunarodnik Manfred Pranger treći.
     Šonfelder je drugim mestom osvojio titulu pobednika Svetskog kupa u slalomu. Njegova titula medjutim još nije zvanično potvrdjena zato što je u toku  arbitražni postupak povodom žalbe Kalea Palandera na Šonfelderovu pobedu u Park Sitiju u Juti u novembru mesecu.
     Palanderovo pobedničko vreme u Sestijereu bilo je 1:49:67, a Šonfelderovo samo 5 stotinki slabije. Trećeplasirani Pranger je za Palanderom zaostao 15 stotinki.

Veleslalom otkazan, Herminatoru Svetski kup       Izvor: B92
     13/03/2004. Austrijanac Herman Majer osvojio je u italijanskom Sestrijereu četvrti put u karijeri veliki kristalni globus Svetskog kupa. Majer je do nove titule u generalnom plasmanu stigao dan pre kraja takmičenja, pošto je trka u veleslalomu otkazana zbog magle.
     Ovakav rasplet odgovarao je i Bodeu Mileru, koji je došao do malog kristalnog globusa, kao šampion u veleslalomu. Miler je pao u prvoj trci, ali je ostao na vodećoj poziciji, jer je druga trka otkazana, a svi subotnji rezultati poništeni.
     Do kraja takmičenja ostala je samo jedna trka – nedeljni slalom. Austrijanac Štefan Eberharter teoretski bi mogao da prestigne “Herminatora”, pošto zaostaje 42 boda za njim, ali se Eberharter ne takmiči u slalomu. Najveći favorit slaloma, Benjamin Rajh (takođe Austrijanac) zaostaje za Majerom 152 boda (pobednik trke osvaja 100 bodova.
     Majer je osvajao titulu u generalnom poretku Svetskog kupa 1998, 2000. i 2001. godine. Avgusta 2001. Herminator je doživeo tešku saobraćajnu nesreću, posle koje je propustio skoro dve godine takmičenja. Četvrtu titulu osvojio je – u krevetu, odmarajući se, ubeđen da će druga trka veleslaloma biti pomerena za nedelju.

Sestrijere: Dva "Kristalna globusa" za Anju Peršon       Izvor: B92
     13/03/2004. Austrijanka Marlis Šild zabeležila je prvu pobedu u slalomu u karijeri pošto je pobedila u italijanskom skijaškom centru Sestrijere. Šild je na veoma teškoj stazi (trka je održana po magli i snegu) bila najbolja posle prve trke, a tu prednost je održala i na kraju. Drugo mesto pripalo je Amerikanki Sari Šleper koja je postigla brže vreme od Tanje Poutainen iz Finske koja je prvu trku okončala na drugom mestu (na kraju treća).
     Ipak, od trke u Sestrijereu najviše je profitirala Švedjanka Anja Peršon koja je osvojila kristalne globuse u slalomu i u generalnom plasmanu, pošto joj je 6.mesto bilo dovoljno da osigura najviši podijum u obe discipline. Ona je pobedila u 10 trka ove sezone, šest u slalomu i 4 u veleslalomu ( osvojila je globus i u ovoj discplini) i tako sakupila 1461 poen, 117 više od drugoplasirane Renate Gečl (1344).

Majer i Getčl pobednici "Super G-ja"       Izvor: B92
     11/03/2004. Austrijanac Herman Majer pobedom u superveleslalomu Sestrijereu preuzeo je vodjstvo u generalnom plasmanu Svetskog kupa i prestigao velikog rivala Stefana Eberhartera koji je trku na čuvenoj stazi “Kandahar” završio na drugom mestu.
     Majer je stazu prešao u vremenu 1.18 73 dok je Eberharter stazu prešao u vremenu 1.19.36. Potpuni trijumf Austrijanaca u Italiji upotpunio je Kristof Gruber koji je najniže mesto na podijumu obezbedio vožnjom u vremenu 1.19.48.
     Amerikanac Bode Miler koji je do trke u Sestrijereu bio prvoplasirani u generalnom plasmanu, znatno je umanjio svoje šanse da sezonu završi na vrhu, pošto je posle kiksa u sredu u spustu, u četvrtak u super G-u promašio kapiju i tako pao na 4.mesto.
     Pre poslednji vikend sezone, pored Majera i Eberhartera šansu za pobedu u generalnom plasmanu ima i trećeplasirani Benjamin Raih koji je od svih kandidata za kristalni globus specijalista upravo u slalomu.
     Generalni plasman u Svetskom kupu:
1.Herman Majer 1,265 poena, 2.Eberharter 1,223, 3. Raih 1,113,  4.Miler 1,098...

    
U superveleslalomu za žene koji je danas vožen u Sestrijereu pobedila je po prvi put u karijeri Nađa Stiger iz Švajcarske. Iza nje plasirale su se Nemica Marija Riš i Austrijanka Mikaela Dorfmajster.
     Austrijanka Renata Getčl današnjim sedmim mestom osvojla je titulu u ovoj disciplini, a u ukupnom plasmanu za Svetski kup, Šveđanka Anja Peršon osvajanjem šestog mesta stigla je na korak do trijumfa.

Renate Gečl osvojila Svetski kup u spustu       Izvor: B92
     10/03/2004. Austrijska skijašica Renate Gečl osvojila je drugi put u karijeri Svetski kup u spustu, pobedom na poslednjoj trci sezone, u italijanskom zimskom centru Sestrijere. Njena jedina konkurentkinja, Nemica Hilde Gerg, završila je na devetom mestu, pa je konačna razlika između dve skijašice 134 boda (680:546). Renate Gečl je ove sezone u spustu osam puta bila na pobedničkom postolju, pošto je osvojila tri prva, tri druga i dva treća mesta.
     Drugo mesto u Sestrijereu osvojila je Silvijan Berto iz Švajcarske (35 stotinki zaostatka), a treća je bila domaća skijašica Izolde Kostner (+52 stotinke).
     U ukupnom plasmanu Svetskog kupa i dalje je u vođstvu Šveđanka Anja Peršon, koja ima 73 boda više od Gečl. Peršon je po svemu sudeći obezbedila veliki Kristalni globus, jer su do kraja sezone ostale samo tri trke, po jedna u slalomu, veleslalomu i superveleslalomu, a Šveđanka je superiorna u tehničkim disciplinama.

Pobeda Ralvsa, Herminator nadomak titule      Izvor: B92
     07/03/2004. Amerikanac Deron Ralvs pobednik je superveleslaloma za Svetski kup,koji je u nedelju vožen na Kvitfjelu, nadomak Lilehamera u Norveškoj. Ralvs je imao 15 stotinki prednosti u odnosu na drugoplasiranog domaćeg skijaša, Bjarnea Sulbakena, a 17 u odnosu na legendarnog Austrijanca Hermana Majera, koji je zauzeo treće mesto.
     U generalnom plasmanu, Majer vodi sa 67 bodova više od Amerikanca Bodea Milera, koji je u norveškom ski centru osvojio tek 22. mesto.
     Ralvs
je posle trke prokomentarisao borbu za Kristalni globus: „Ja se prvenstveno borim za sebe, ali mi je drago ako mogu da pomeognem Bodeu, otkinuvši nekoliko bodova Majeru. Bode je sjajan momak i drago mi je što smo u istom timu“.
    Herminator i dalje očekuje da će osvojiti prvo mesto u generalnom plasmanu, ali žali za propuštenom prilikom da na Beloj planini osvoji prvo mesto. „Bio sam dobar u gornjem delu staze, ali slabiji na donjem delu. Neobično je što je trka bila brža nego one u spustu, to do sada nisam viđao. Mislim da bih pobedio, da imam u nogama snagu kakvu sam imao pre nesreće“, rekao je 30-godišnji dvostruki olimpijski šampion.

Skijanje: Eberharter (ponovo) osvojio Svetski kup u spustu     Izvor: B92
     06/03/2004. Austrijski skijaš Štefan Eberharter osvojio je svetski kup u spustu treću sezonu zaredom. On je u norveškom skijaškom centru Kviftjelu zabeležio četvrtu ovosezonsku pobedu u toj disciplini ispred sunarodnika Frica Štrobla i Francuza Deneriaza. Jedini protivkandidat Eberharteru za prvo mesto u spustu Herman Majer završio je takmičenje na 9.mestu.
     U generalnom plasmanu svetskog kupa pred poslednju trku sezone u Sestrijereu vodi AmerikanacBode Miler sa 1084 boda ispred ispred Hermana Majera koji ima samo 6 poena manje i Benjamina Raiha koji je sakupio 999 bodova.

Slom Austrijanaca u Kranjskoj Gori, Karlsen pobednik     Izvor: B92
     29/02/2004. U obračunu Norvežana i Austrijanaca u slalomu u Kranjskoj Gori slavili su severnjaci, a briljirao je Truls Ove Karlsen koji je stigao do prve pobede u Svetskom kupu u karijeri. Karlsen je bio brži od svog kolege iz reprezentacije Toma Stiansena za samo 8 stotih delova sekunde.

Posle prve vožnje Austrijanci su držali prva tri mesta, ali na kraju, na pobednički podijum popeo se samo Mario Mat, koji samo što se oporavio od povrede.

Rajš pobednica slaloma u Leviju, Peršon odustala      Izvor: B92
     29/02/2004. Nemačka tinejdžerka Marija Rajš pobednica je slaloma za Svetski kup, koji je u nedelju vožen u finskom skijaškom centru Levi. Do prve pobede u slalomu u karijeri Rajšova je stigla u vremenu 1:43,75 minuta, ispred Austrijanke Elizabete Gergl, koja je zaostala 0,32 sekunde i Nemice Martine Ertl, koja je za pobednicom kasnila 0,96 sekundi. 19-godišnja Nemica ove sezone slavila je u tri trke u tri različite discipline.
     Vodeća u Svetskom kup Šveđanka Anja Peršon, koja je posle prve vožnje bila četvrta, nije uspela da završi drugu trku pošto je promašila kapiju. Peršonova je već obezbedila pobede u Svetskom kupu u disciplinama slalom i veleslalom.

Bode Miler pobednik veleslaloma u Kranjskoj Gori     Izvor: B92
     28/02/2004. Amerikanac Bode Miler pobednik je pretposlednjeg veleslaloma u sezoni, voženog u Kranjskoj Gori.

     Drugi je bio, sa 25 stotinki zaostatka, bio Italijan Alberto Škepati, a treće su podelili još jedan Italijan, Aleksander Ploner i Šveđanin Frederik Niberg sa 60 stotinki zaostatka za pobednikom.

     Ovom pobedom Miler je preuzeo vođstvo u ukupnom poretku Svetskog kupa, ispred Austrijanaca Majera i Rajha.

Tanja Putiainen pobednica slaloma u Leviju     Izvor: B92
     28/02/2004. Prvo mesto u slalomu, voženom za Svetski kup u finskom Leviju osvojila je domaća takmičarka Tanja Putiainen. Druga je bila Austrijanka Elizabet Gergl sa 18 stotinki zaostatka, a trećeplasirana Nemica Maria Riš zaostala je 33 stotinke.

     Osvajačica kristalnog globusa u slalomu, Šveđanka Anja Peršon, završila je na četvrtom mestu.

Janica Kostelić ponovo operisala koleno     Izvor: B92
     25/02/2004. Hrvatska skijašica, trostruka olimpijska šampionka i osvajač titule na prošlogodišnjem Svetskom kupu, Janica Kostelić još jednom je operisala desno koleno, javili su u sredu hrvatski mediji. Na klinici u Austriji  njoj je obavljena artroskopija kojom je "zagladjena" hrskavica desnog kolena. Operacija je trajala 30 minuta, a lekar koji je operisao izvadio je i jedan otkinuti deo hrskavice za koji se pretpostavlja da se odvojio, pre mesec dana, za vreme Janičinog nastupa kao predvozačice u Madoni di Kampiljo.
     Kostelićeva će ostati u Austriji  sedam dana, a zatim će otputovati u Švajcarsku gde će joj ubrizgati prvu injekciju supstance hrskavice koja je stvorena u SAD.
     Posle toga hrvatska skijašica imaće dvomesečnu terapiju, a ukoliko sve bude u redu, prognoza je da bi mogla da počne da trenira u aprilu.
 

Pobeda Anje Peršon u veleslalomu    Izvor: B92
     22/02/2004. Jedna od najboljih skijašica sveta poslednjih godina, Šveđanka Anja Peršon, pobednica je  veleslaloma održanog u švedskom Areu. Iako je posle prve trke bila tek deseta, Peršonova je pred domaćim navijačima fantastičnom drugom vožnjom obezbedila prvo mesto sa pola sekunde prednosti ispred Marije Hoze Rienda-Kontreras iz Španije i Austrijanke Elizabete Gergl.
     Peršonova sada ima 123 poena prednosti u generalnom plasmanu za Svetski kup, ispred Austrijanke Renate Gečl, pobednice u subotnjem Super-Džiju, koja nije uspela da se kvalifikuje za drugu trku.
     Italijanka Deniz Karbon, koja je bila najbolja posle prve trke, napravila je nekoliko pogrešnih poteza na početku druge i završila na kraju na četvrtom mestu.

Norvežani najbolji “letači” na Planici    Izvor: B92
     22/02/2004. Posle trijumfa Roara Ljekelseja u pojedinačnoj konkurenciji, reprezentacija Norveške trijumfovala je na Svetskom prvenstvu u skijaškim letovima na Planici i u ekipnoj konkurenciji. Na 185-metarskoj skakaonici reprezentacija Norveške je u poslednjoj seriji pretekla, do tada vodeće, Fince (Tami Kiuru, Veli-Mati Lindstrom, Mati Hautameki, Jane Ahonen). Norvežani su se takmičili u sastavu Bjern Ejnar Romeren, Sigurd Petersen, Tomi Ingebrigtsen i Roar Ljekelsej.
     Pobedu timu doneo je Ljekelsej, koji je poslednji skakao u drugoj seriji, letom od 226 metra, što je ukupno donelo Norveškoj 1711.8 poena i zlatnu medalju sa samo 6.7 poena prednosti u odnosu na drugoplasirane Fince. U prvom takmičenju ekipa u letovima u istoriji, bronzu Austrijancima doneli su Andreas Vidhelcl, Andreas Goldberger, Volfgang Loicl i Tomas Morgenstern.

Planica: Ljekelsej svetski prvak u letovima   Izvor: B92
     22/02/2004. Norvežanin Ruar Ljekelsej osvojio je titulu svetskog prvaka u skijaškim letovima, pošto je pobedio na slovenačkoj letaonici Planica. Ljekelsej je posle dva skoka u petak bio na četvrtom mestu, ali je sjajnim subotnjim nastupom prestigao finski tandem Jane Ahonen – Tami Kiuru. U trećoj seriji on je ostvario najduži let dana, sa 222 metra, a u poslednjoj, najkraćoj po rezultatima, seriji bio je ubedljivo bolji od svih rivala.
     Dobar dan za norveške navijače pojačali su Tomi Ingebritsen i Rumeren, po jednim odličnim skokom. Ingebritsen je izborio 5. mesto u ukupnom plasmanu, dok je Rumeren na kraju šesti. Ispred njih se plasirao Nemac Georg Špet.
     U prvih deset letača na planeti nalaze se po četiri predstavnika Norveške i Finske i dva Nemca. Ovo je prva titula za norveške letače još od 1988, kada je u bavarskom Oberstdorfu slavio Ole-Gunar Fidjestel.
Konačni rezultati:
1. Roar Ljoekelsoey (NOR) 832.1 poena (191.5 +221.5 + 222.0 + 210.5 metara),
2. Janne Ahonen (FIN) 814.1 (190.0 + 225.0 + 216.5 + 201.5),
3. Tami Kiuru (FIN) 813.0 (197.5 + 218.5 + 220.0 + 191.5),
4. Georg Spaeth (GER) 808.8 (203.5 + 225.0 + 202.5 + 195.5),
5. Tommy Ingebrigtsen (NOR) 807.2 (204.5 + 225.0 + 219.0 + 200.0),
6. Bjoern Einar Romoeren (NOR) 798.7 (177.5 + 215.5 + 207.0 + 218.5),
7. Matti Hautamaeki (FIN) 794.9 (185.0 + 217.5 + 214.0 + 200.5),
8. Veli Matti Lindstroem (FIN) 783.7 (183.5 + 219.0 + 206.5 + 204.5),
9. Sigurd Pettersen (NOR) 781.5 (185.5 + 216.0 + 213.5 + 200.0),
10. Michael Uhrmann (GER) 778.9 (178.5 + 214.5 + 204.5 + 209.

Ore: Pobeda Renate Gečl u superveleslalomu    Izvor: B92
     21/02/2004. Austrijanka Renate Gečl pobednica je superveleslaloma za Svetski kup, koji je vožen u švedskom zimskom centru Ore. Drugo mesto osvojila je Francuskinja Karol Montije, a treća je bila Brigite Obermozer iz Austrije.
     Gečl je preuzela vođstvo u ukupnom plasmanu superveleslaloma od Nemice Hilde Gerg, koja nije završila takmičenje u Oreu. Dobar rezultat u ovoj trci smanjio je Renatin zaostatak u odnosu na vodeću u generalnom plasmanu Svetskog kupa – Anju Peršon.
Plasman u Oreu:
1. Renate Gečl (AUT) 1min 09.22sek,
2. Karol Montilje (FRA) 1:09.44,
3. Brigit Obermoser (AUT) 1:09.50,
4. Lucia Rekia (ITA) 1:09.52,
5. Melani Suše (FRA) 1:09.53...
Superveleslalom, trenutni plasman:
1. Renate Gečl (AUT) 431 poen,
2. Karol Montilje (FRA) 402,
3. Hilde Gerg (GER) 345...
 
Svetski kup, trenutno:
1. Anja Peršon (SWE) 1231 poena,
2. Renate Gečl (AUT) 1208,
3. Karole Montilje (FRA) 933...

Janica Kostelić na još jednoj operaciji   Izvor: B92
     18/02/2004. Hrvatska šampionka u skijanju Janica Kostelić moraće sledeće nedelje na još jednu operaciju kolena, prenose britanski elektronski mediji.
     Kako navodi BBC, Kostelićeva će morati peti put da operiše desno koleno od kraja prošle sezone. Hrvatska šampionka je prošlog meseca uspešno operisala tiroidnu žlezdu.
     Kostelićeva je pobedila na Olimpijskim igrama u Solt Lejk Sitiju 2002. godine u slalomu, veleslalomu i kombinaciji, ali ove sezone zbog zdravstvenih problema nije mogla da se takmiči.
     Lekari su, međutim, optimisti i veruju da će ona uskoro moći da se vrati na stazu.

Bode Miler prvi u slalomu posle 2 godine  Izvor: B92
     15/02/2004. Pošto je glavni rival Benjamin Rajh rano ostao bez šansi za visok plasman, Amerikanac Bode Miler rutinski je osvojio prvo mesto u slalomu za Svetski kup održanom u Sankt Antonu. Posle ovog trijumfa, Miler i dalje ima šansu da postane prvi Amerikanac koji je  posle 1983. (i uspeha Fila Marea) postao prvak u ukupnom poretku.
     Rajh je startovao sa brojem 1, ali je na samom početku trke promašio kapiju. To ga ipak nije sprečilo da se vrati i završi trku, ali ostvario je nedovoljan plasman da nastupi i u drugoj trci.
     Miler je fantastično vozio prvu trku, a u drugoj je bio još bolji ostavivši iza sebe drugoplasiranog Finca Kalea Palandera 0.95 sekundi iza sebe. Treći je bio Austrijanac Mario Mat.
     Drugim mestom Palander je još više smanjio prednost u slalomu koju ima prvoplasirani Rajner Šenfelder, koji je ovo takmičenje završio na četvrtom mestu.
     U generalnom plasmanu Miler je sada na trećem mestu ispred Stefana Eberhartera, jedan poen iza Rajha, a 70 poena iza pobednika subotnjeg spusta u Sankt Antoanu Hermana Majera.

Herman Majer pobedio u St. Antonu   Izvor: B92
     14/02/2004. Spust za svetski kup u austrijskom Sankt Antonu završen je trostrukom pobedom domaćih skijaša. Prvo mesto osvojio je Herman Majer, ispred Štefana Eberhartera, dok je treći rezultat postigao Johan Gruger.
     Na neugodnoj stazi, na kojoj su odustali mnogi od favorita, Herminator se snašao odlično i zabeležio 46. pobedu u karijeri. Na taj način je ovaj skijaš preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu sa 1054 boda. Trka je predstavljala pravi trijumf austrijskog skijanja, jer je u prvih sedam jedini stranac bio četvrtoplasirani Norvežanin Bjarne Sulbaken.
     U ukupnom plasmanu spusta i dalje vodi Eberharter, kojem samo čudo može oduzeti prvo mesto, jer dve trke pre kraja ima 163 boda prednosti. U generalnom plasmanu prvo mesto već u nedelju može vratiti Benjamin Rajh, ukoliko u slalomu (takođe u Sankt Antonu) osvoji neko od prva dva mesta.
Rezultati spusta u St. Antonu:
1. Herman Majer (Aus) ... 1:56,09    
2. Stefan Eberharter (Aus) ... 1:56,41     
3. Johan Griger (Aus) ... 1:56,46   
4. Bjarne Solbaken (Nor) ... 1:56,80 
4. Klaus Krol (Aus) ... 1:56,80    
6. Hans Knaus (Aus) ... 1:56,83   
6. Mikael Valhofer (Aus) ... 1:56,83
Spust, trenutni plasman:
1. Stefan Eberharter (Aus) ... 671    
2. Herman Majer (Aus) ... 508    
3. Deron Ralvs (SAD) ... 477    
4. Mikael Valhofer (Aus)  445    
5. Hans Knaus (Aus) ... 376    
6. Fric Štrobl (Aus) ... 352    
Svetski kup, trenutno:
1. Herman Majer (Aus) ... 1.054    
2. Benjamin Rajh (Aus) ... 985    
3. Stefan Eberharter (Aus)  961    
4. Bode Miler (SAD) ... 884    
5. Lase Ćus (Nor) ... 824    
6. Kale Palander (Fin) ... 724

Šenfelder pobednik slaloma u Adelbodenu  Izvor: B92
     08/02/2004. Austrijanac Rajner Šenfelder Pobednik je slaloma koji je za Svetski kup vožen u Adelbodenu. Do prvog trijumfa u sezoni, Šenfelder je stigao sa 19 stotinki prednosti ispred Amerikanca Milera, a treći je bio Benjamin Rajh.
     Šenfelder je pobedom preuzeo vođstvo u ukupnom poretku slaloma, ispred Rajha i Palandera, a Rajh, trećim mestom u Adelbodenu, ‘vratio’ vođstvo u generalnom plasmanu Svetskog kupa.
Rezultati slaloma u Adelbodenu:
1. Rainer Šenfelder (Austrija) ... 1:44.98   
2. Bode Miler (SAD) ... 1:45.17     
3. Benjamin Rajh (Austrija) ... 1:45.48     
4. Mario Mat (Austrija) ... 1:45.88     
5. Drago Grubelnik (Slovenija) ... 1:46.37     
6. Edoardi Zardini (Italija) ... 1:46.66   
Slalom, trenutni plasman:
1. Rajner Šenfelder (Austrija) ... 455   
2. Benjamin Rajh (Austrija) ... 442 
3. Kale Palander (Finska) ... 375 
4. Đorđo Roka (Italija) ... 342 
5. Manfred Pranger (Austrija) ... 276 
6. Bode Miler (SAD) ... 240 
Svetski kup, trenutno:
1. Benjamin Rajh (Austrija) ... 985 
2. Herman Majer (Austrija) ... 954 
3. Stephan Eberharter (Austrija) ... 881 
4. Bode Miler (SAD) ... 852 
5. Lase Ćus (Norveška) ... 824 
6. Kale Palander (Finska) ... 724

Anji Peršon pobeda u Cvizelu i 'kristalni globus' u slalomu  Izvor: B92
     08/02/2004.
Šveđanka Anja Peršon osvojila je ‘kristalni globus’ i u slalomu. Posle jučerašnje pobede u veleslalomu i pobede u ukupnom poretku Svetskog kupa u toj disciplini, sjajna Šveđanka je današnjom pobedom u nemačkom Cvizelu, potvrdila da je najbolja i u tehnički najzahtevnijoj disciplini.
     Šveđanka je povećala i svoje vodstvo u ukupnom poretku Svetskog kupa na 112 bodova ispred Austrijanke Gečl. Drugo mesto u današnjem slalomu osvojila je Nemica Monika Bergman-Šmuderer, a najveće iznenađenje priredila je Slovakinja Veronika Žužulova, osvajanjem trećeg mesta.
Rezultati slaloma u Cvizelu:
1. Anja Peršon (Švedska) ... 1:29.58
2. Monika Bergman-Šmuderer (Nemačka) ... 1:30.02  
3. Veronika Žužulova (Slovačka) ... 1:30.26     
4. Sara Šleper (SAD) ... 1:30.64     
5. Šarka Zarobska (Češka) ... 1:30.74     
6. Line Viken (Norveška) ... 1:30.87  
Poredak slaloma:
1. Anja Peršon (Švedska) ... 680
2. Marlis Šild (Austrija) ... 325 
3. Monika Bergman-Šmuderer (Nemačka) ... 315 
4. Nikola Hosp (Austrijanka) ... 306 
5. Lora Pekinjo (Francuska) ... 202 
6. Martina Ertl (Nemačka) ... 199
Ukupni poredak Svetskog kupa:
1. Anja Peršon (Švedska) ... 1220   
2. Renate Gečl (Austrija) ... 1108 
3. Hilde Gerg (Nemačka) ... 870 
4. Karol Montilje (Francuska) ... 853 
5. Mikaela Dorfmajster (Austrija) ... 811 
6. Marija Riš (Nemačka) ... 620

eurosport.com

Palander prvi u veleslalomu Izvor: B92
     07/02/2004. U Švajcarskom zimskom centru Adelboden, Finac Kale Palander pobedio je u veleslalomu za Svetski kup i prezeo prvo mesto u ovoj disciplini. Palander koji je i svetski prvak u slalomu, slavio je u vremenu 2 minuta 32.15 sekundi ispred Italijana Msimilijana Blardonea na drugom i Austrijanaca Hajnca Šilšegera i Krištofa Grubera koji su podelili treće mesto.
     U promenljivim vremenskim uslovima, Palander se najbolje snašao, a posle odustajanja u drugoj trci njegovog najvećeg rivala, Amerikanca Bodea Milera, lako je prednost iz prve trke materijalizovao u pobedu.
     Austrijanac Benjamin Rajh propustio je šansu da preuzme vođstvo u generalnom plasmanu  pošto je trku završio na 24. mestu, 16 iza bivšeg šampiona i zemljaka Hermana Majera, koji je vodeći u Svetskom kupu.

Anja Peršon obezbedila titulu Svetskog Kupa u veleslalomu Izvor: B92
     07/02/2004.
Pobedom u Nemačkom skijalištu Zviselu, Švedjanka Anja Peršon obezbedila je pobedu u Svetskom Kupu u veleslalomu. Peršon je po treći put ove sezone trijumfovala u ovoj disciplini i sada ima 430 bodova uz samo dve trke do kraja sezone. 
     Na subotnjoj trci Peršon je pobedila ispred Slovenke Tine Maze, i Autrijanke Renate Gečl.
     Slovenka Maze, iako skoro sa 2 sekunde zaostatka, došla je do najboljeg plasmana sezone, sjajnom drugom vožnjom, posle koje se pomerila u konačnom plasmanu za čak 20 mesta.

Benjamin Rajh propušta Adelboden zbog povrede Izvor: B92
     02/02/2004 Austrijanac Benjamin Rajh, trenutno drugoplasirani u ukupnom poretku Svetskog kupa skijaša, propustiće dve trke u švajcarskom Adelbodenu posle povrede prilikom pada u Garmišpartenkirhenu.
     Rajh je u Garmišu zadobio lakši potres mozga i povredio rame, a lekar austrijske reprezentacije, Rajnald Mitermair kaže da će Rajh 'odmoriti' iz preventivnih razloga.
     Rajh ima samo četiri boda zaostatka za Hermanom Majerom, a u Adelbodenu je imao priliku da se vrati na prvu poziciju. Očekuje pa izostankom sa staze gubi priliku da dobrim nastupima u Adelbodenu preuzme čelnu poziciju.
     Očekuje se da će se Rajh na stazu vratiti u Sent Antonu, gde se 15. februara voziti slalom.

Majeru superveleslalom u Garmišu i vođstvo u Svetskom kupu Izvor: B92
     01/02/2004 Pobedom u superveleslalomu za Svetski kup, voženom u nemačkom Garmišpartenkirhenu, Austrijanac Herman Majer preuzeo je vođstvo u toj disciplini i ukupnom poretku. On je stazu Kandahar prešao za 1 minut, 18 sekundi i 9 stotinki, sedam stotih brže nego drugoplasirani Francuz Dalsin, a treći je bio Švajcarac Grinenfelder.
     Majer je učvrstio vođstvo u superveleslalomu za Svetski kup, a do kraja sezone voziće se još dve trke u toj disciplini, pa je Austrijanac na korak od osvajanja 'Kristalnog globusa'. U ukupnom poretku Majer ima četiri boda prednosti u odnosu na zemljaka Benjamina Rajha.
Superveleslalom, Garmišpartenkirhen:
 1. Herman Majer (Aus) ... 1:18,09 
 2. Pjer-Emanuel Dalsin (Fra) ... 1:18,16 
 3. Tobias Grinenfelder (Šva) ... 1:18,46 
 4. Andreas Šiferer (Aus) ... 1:18,54 
 5. Patrik Jerbin (Šved) ... 1:18,64 
 6. Didije Kuše (Švajc ... 1:18,67
Superveleslalom, trenutno:
 1. Herman Majer (Aus) ... 420    
 2. Lase Ćus (Norv) ... 230    
 3. Deron Ralvs (SAD) ... 216    
 4. Stefan Eberharter (Aus) ... 210   
 5. Bjarne Solbaken (Norv) ... 187   
 6. Mihael Valhofer (Aus) ... 166
Svetski kup, trenutno:
 1. Herman Majer (Aus) ... 922    
 2. Benjamin Rajh (Aus) ... 918   
 3. Stefan Eberharter (Aus) ... 871   
 4. Lase Ćus (Norv) ... 824    
 5. Bode Miler (SAD) ... 772   
 6. Deron Ralvs (SAD) ... 674

AP

Haus im Enstal: Zajednička pobeda Riš i Montije Izvor: B92
     01/02/2004 Ženski superveleslalom, vožen u austrijskom Haus Im Enstalu, završen je zajedničkom pobedom dve skijašice. Identično vreme ostvarile su Francuskinja Karol Montije i domaća takmičarka Marija Riš.
     Treće mesto pripalo je Mihaeli Dorfmajster iz Austrije sa 15 stotinki zaostatka. Njene zemljakinje Brigite Obermozer i Aleksandra Majsnicer osvojile su četvrto i peto mesto.
     U ukupnom poretku ove discipline i dalje vodi Nemica Hilde Gerg, dok je u generalnom plasmanu za Svetski kup prva Austrijanka Renate Gečl ispred Šveđanike Anje Peršon.

Skijanje: Eberharter pobedio u Garmišu Izvor: B92
     31/01/2004 Austrijanac Štefan Eberharter pobedio je na spustu za Svetski kup koji je u subotu održan u Garmišpartenkirhenu, čime je zabeležio i treći trijumf u najbržoj disciplini ove sezoen.
     Eberharter je do novog podijuma došao u vremenu 1.58.70, što je za 9 stotini bilo brže od drugoplasiranog olimpijskog šampiona Frica Štrobla.
     Treće mesto osvojio je Italijan Alesandro Fatori (1.59.15).
     Ovim pobedom 34-godišnji Eberharter je povećao prednost u spustu, dok u generalnom plasmanu Svetskog kupa vodi Benjamin Rajh koji se takmiči u tehničkim disciplinama.


AP



 

Pobeda Kušea u Garmišpartenkirhenu  Izvor: B92
    
30/01/2004 Na jednoj od najpoznatijih skijaških staza u Evropi, Kandaharu u Garmišpartnekirhenu održan je spust za Svetski kup. Švajcarac Didije Kuše iznenadio je pobedom, prvom u sezoni, sa vremenom 1:59.49.
     Amerikanac Deron Ralvs bio je drugi sa osam stotinki zaostatka, a Austrijanac Stefan Eberharter, pobednik Svetskog kupa, treći sa 21 stotinku lošijim vremenom.
     Austrijanac Benjamin Rajh danas s enije pojavio na startu, ali je zadržao vođstvo u ukupnom plasmanu Svetskog kupa. U subotu je u Garmišu na programu još jedan spust, u nedelju se vozi superveleslalom.
Rezultati spusta:
1. Didije Kuše (Švajcarska) ... 1:59.49   
2. Daron Ralvs (SAD) ... 1:59.57   
3. Stefan Eberharter (Austrija) ... 1:59.70
4. Fric Štrobl (Austrija) ... 2:00.20   
5. Herman Majer (Austrija) ... 2:00.32   
6. Bruno Kernen (Švajcarska) ... 2:00.40   
Spust, trenutni plasman:
1. Stefan Eberharter (Austrija) ... 491 
2. Daron Ralvs (SAD) ... 435 
3. Mihael Valhofer (Austrija) ... 390 
4. Herman Majer (Austrija) ... 363 
5. Hans Knaus (Austrija) ... 320 
6. Lase Ćus (Norveška) ... 316 
Svetski kup, trenutni plasman:
1. Benjamin Rajh (Austrija) ... 918   
2. Lase Ćus (Norveška) ... 824  
3. Herman Majer (Austrija) ... 777 
4. Bode Miler (SAD) ... 755 
5. Stefan Eberharter (Austrija) ... 742 
6. Mihael Valhofer (Austrija) ... 638

Spust žene: Prva pobeda Nemice Riš
      30/01/2004 Nemica Marija Riš pobednica je spusta za Svetski kup koji je u petak vožen u austrijskom centru Haus Im Enstal. Do prve pobede u karijeri 19-godišnja Riš došla je sa 46 stotinki prednosti ispred Italijanke Izolde Kostner i 48 stotih u odnosu na trećeplasiranu Renate Gečl. Trijumfom u Austriji Riš je samo nastavila seriju dobrih rezultata koje je najavila drugim mestom na super veleslalomu u Garmišu pre 14 dana.
     Trku u Haus Im Enstalu obeležio je i težak pad Amerikanke Kirsten Klark koja je posle polusatnog prekida takmičenja helikopterom prebačena u bolnicu.
     U generalnom plasmanu Svetskog kupa i dalje vodi Šveđanka Peršon dok je trećim mestom u spustu Renate Gečl na drugoj poziciji sa 45 bodova zaostataka.




 

Pobeda Rajha, težak pad Kostelića Izvor: B92
     28/01/2004 -
Austrijanac Benjamin Rajh pobednik je slaloma za Svetski kup voženog 27.01.2004. u austrijskom Šladmingu. Rajh je posle prve vožnje bio treći iza Milera i Kostelića. Na kraju je sa vremenom 1:41.67 osvojio novih 100 bodova i ponovo preuzeo vođstvo u ukupnom plasmanu. Drugo mesto zauzeo je Italijan Manfred Melg sa 57, a treće Finac Kale Palander sa 58 stotinki zaostatka. Bode Miler završio je na četvrtom mestu.
     Hrvat Ivica Kostelić je na polovini druge staze pao. Sudeći po činjenici da je prekid potrajao petnaest minuta, a da su Kostelića na nosilima izneli sa staze, radi se o ozbiljnijoj povredi.
Rezultati slaloma u Šladmingu:
1. Benjamin Rajh (Austrija) ... 1:41.67
2. Manfred Melg (Italija) ... 1:42.24
3. Kale Palander (Finska) ... 1:42.25
4. Bode Miler (SAD) ... 1:42.37
5. Rajner Šenfelder (Austrija) ... 1:42.42
6. Alojz Vogl (Nemačka) ... 1:42.52
Slalom, trenutni plasman:
1. Benjamin Rajh (Austrija) ... 382
2. Kale Palander (Finska) ... 375
3. Rajner Šenfelder (Austrija) ... 355
4. Đorđo Roka (Italija) ... 310
5. Manfred Pranger (Austrija) ... 276
6. Manfred Melg (Italija) ... 200
Svetski kup, trenutno:
1. Benjamin Rajh (Austrija) ... 918
2. Lase Ćus (Norveška) ... 824
3. Bode Miler (SAD) ... 751
4. Herman Majer (Austrija) ... 732
5. Stefan Eberharter (Austrija) ... 682  
6. Mihael Valhofer (Austrija) ... 638

Ivica Kostelić završio sezonu zbog povrede
    
28/01/2004 - Prvak Svetskog kupa u slalomu, Ivica Kostelić, pocepao je ligamente kolena u utorak u austrijskom Šladmingu i zbog te povrede propustiće ostatak sezone.
     Kostelić je takodje povredio rame. Operaciju ligamenata bi trebalo da obavi u sredu u Bazelu.
     On je čak četiri puta cepao ligamente kolana od 1997-2001. Prošlog meseca je imao operaciju posle pobede u Madoni di Kampiljo

Kraj sezone za Nikolu Hosp  Izvor: B92
     27/01/2004 -
Nikola Hosp, austrijska skijašica, koja se trenutno nalazi na drugom mestu u ukupnom poretku Svetskog kupa u slalomu, polomila je nogu prilikom trčanja.
     Dvadesetogodišnja austrijska skijašica se okliznula na ledu, prebačena je u bolnicu u Insbruku, gde je i operisana.
     Teška povreda znači da je sezona završena za Nikolu Hosp

Kicbil: Palander prvi u slalomu, Miler u kombinaciji  Izvor: B92
     25/01/2004 -
Finski skijaš Kale Palander pobednik je slaloma za Svetski kup voženog u Kitcbilu. Do treće pobede u sezoni "Leteći Finac" stigao je vremenom 1:30.63 minuta. Drugo mesto je zauzeo vodeći nakon prve treke, Kanađanin Tomas Grandi, koji je imao osam stotinki zaostatka, dok je treći bio Austrijanac Rajner Šonfelder.
     Amerikanac Bode Miler slavio je u kombinaciji zahvaljujući petom mestu u slalomu i jučerašnjem 16. u spusta.

Maribor: Anja Peršon pobedila i u slalomu  Izvor: B92
     25/01/2004. - Dan posle pobede u veleslalomu, Šveđanka Anja Peršon trijumfovala je i u slalomu za Svetski kup, koji je u nedelju vožen u Mariboru. Peršon je tako povećala prednost u generalnom plasmanu Svetskog kupa, koju je stekla prethodnog dana.
     Drugo mesto u štajerskom zimskom centru osvojila je Austrijanka Marliz Šild, sa zaostatkom od sekunde i 24 stotinke, a treća je bila njena zemljakinja Nikol Hosp, još 11 stotih delova sekunde sporija. Podsetimo da se Hosp u drugoj vožnji veleslaloma u subotu izvukla posle teškog pada.
     U prvoj vožnji Peršon je imala 48 stotinki prednosti u odnosu na Šild, ali je agresivno ušla i u drugu vožnju, ostavivši konkurentkinje daleko iza sebe. Tako je Šveđanka ostvarila sedmu pobedu u sezoni, a osamnaestu u karijeri.
     Prednost Anje Peršon u generalnom plasmanu Svetskog kupa u odnosu na Renate Gečl iz Austrije sada iznosi 105 bodova. Inače, Peršon je i prošle godine u Mariboru ostvarila duplu pobedu (998 prema 893). U slalomu njena prednost u odnosu na konkurentkinje je ogromna – redosled prve tri je isti, Peršon ima 580 bodova, Šild 325, a Hosp 306.

     Jelena Lolović, jedina takmičarka Srbije i Crne Gore u svetskom kupu, startovala je 62, a na kraju je posle prve vožnje zauzela 40. mesto sa 5,00 sekundi zaostatka za vodfećom.

Kicbil: Eberharteru spust u Kicbilu  Izvor: B92
     24/01/2004. - Austrijanac Štefan Eberharter pobednik je spusta za Svetski kup, koji je danas vožen u Kicbilu. Drugu pobedu u sezoni 34-godišnji skijaš ostvario je na impresivan način, sa sekundom i 20 stotinki prednosti u odnosu na Amerikanca Darena Ralvsa, dok je treće mesto osvojio Švajcarac Ambrozi Hofman.
     Eberharter je ovom pobedom preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu spusta za Svetski kup, ali je osim bodova uspeo da se upiše i u istoriju skijanja pošto je sa 35 godina postao najstariji skijaš kome je pošlo za rukom da pobedi u trci za Svetski kup.
     Pre 11 godina njegov zemljak Leonard Štok trijumfovao je takodje u spustu kada je imao trideset i četiri godine i 9 meseci.

Reuters

Maribor: Pobeda Anje Peršon u veleslalomu  Izvor: B92
     24/01/2004. - Šveđanka Anja Peršon pobednica je veleslaloma za Svetski kup, koji je u subotu vožen u Mariboru. Drugo mesto, sa gotovo sekundom zaostatka, osvojila je Austrijanka Mihaela Dorfmajster, a treća je bila Maria-Hose Rienda-Kontreras iz Španije.
     Peršon je briljantno prošla drugu stazu, pošto je u prvoj vožnji imala 17 stotinki zaostatka za Dorfmajsterovom. Tako je Šveđanka došla do druge veleslalomske pobede u sezoni, a pete u ovogodišnjem Svetskom kupu.
     Ovom pobedom Peršon se vratila na prvo mesto u generalnom plasmanu Svetskog kupa, sa pet bodova prednosti u odnosu na Renatu Gečl. Šveđanka vodi i u ukupnom plasmanu veleslaloma, ispred Nikole Hosp. Ova Austrijanka bila je treća posle prve vožnje, ali je u drugoj pala, pošto je udarila u jednu kapiju.

     Takmičarka Srbije i Crne Gore Jelena Lolović je, sa zaostatkom od 5,48 sekundi, prvu vožnju završila na predposlednjem 67 mestu.

Saporo, K-120: Ruar Ljekelsej bolji od Ahonena  Izvor: B92
     24/01/2004. - Norvežanin Ruar Ljekelsej ostvario je treću pobedu u ovogodišnjem Svetskom kupu skijaša-skakača. On je na 120-metarskoj skakaonici u Saporu bio bolji od Finca Janea Ahonena i Austrijanca Martina Helvarta. Ljekelsej je na velikoj skakaonici u glavnom gradu Hokaida bio najbolji i prošlog januara.
     Norvežanin je do pobede došao sjajnim skokom u drugoj seriji, kojim je ostavio rivale za više od 4 metra. Posle prve serije vodio je Ahonen, koji je skočio 135 i po metara, najduži skok dana, ali je 6 i po metara kraći let u drugoj seriji bio nedovoljan za očuvanje prednosti.
     Dobar početak Finaca obeležio je i Mati Hautameki, ali je i on bio slabiji u drugoj seriji, pa je završio na petom mestu, a i njega je pretekao jedan Norvežanin – Tumas Ingebritsen.
    Evo rezultata sa K-120 u Saporu:
1. Roar Ljoekelsoey (NOR) 281.4 poena (132.0 + 133.5),
2. Janne Ahonen (FIN) 279.1 (135.5 + 129.0),
3. Martin Hoellwarth (AUT) 265.6 (130.5 + 126.5),
4. Tommy Ingebrigtsen (NOR) 258.5 (128.0 + 127.0),
5. Matti Hautamaeki (FIN) 256.2 (132.5 + 121.5),
6. Martin Schmitt (GER) 247.5 (123.5 + 126.5),
7. Akira Higashi (JPN) 245.9 (124.5 + 123.5),
8. Noriaki Kasai (JPN) 245.6 (127.0 + 120.0),
9. Henning Stensrud (NOR) 241.2 (125.0 + 121.5),
10. Sigurd Pettersen (NOR) 240.3 (130.0 + 116.0)
    Generalni plasman Svetskog kupa posle 15 takmičenja (tri su otkazana)
1. Janne Ahonen (FIN) 880 bodova,
2. Sigurd Pettersen (NOR) 657,
3. Martin Hoellwarth (AUT) 651,
4. Roar Ljoekelsoey (NOR) 636,
5. Thomas Morgenstern (AUT) 495

Ralvsu superveleslalom u Kicbilu   Izvor: B92
     23/01/2004. - Amerikanac Deron Ralvs pobednik je superveleslaloma za Svetski kup koji je vožen u austrijskom Kicbilu. Iako je 30-godišnji Ralvs svetski prvak u ovoj disciplini, ovo mu je tek prvi put da se našao na pobedničkom podijumu u trkama superveleslaloma za Svetski kup. 
     Tri stotinke sporiji od Ralvsa bio je drugoplasirani Austrijanac Herman Majer, a uspeh domaćih takmičara upotpunili su Mihael Valhofer i Andreas Šiferer osvajanjem trećeg i četvrtog mesta. 
     U generalnom plasmanu u superveleslalomu i dalje vodi Herman Majer, a u ukupnom poreku Svetskog kupa vođstvo je zadržao Austrjanac Benjamin Raih.

Ski skokovi: Dvostruki trijumf Finaca u Naganu   Izvor: B92
     23/01/2004. - Skokovima od 122.5 i 128.5 metara Finac Mati Hautameki pobedio je na takmičenju za Svetski kup na Olimpijskoj skakoinici u Naganu. To je njegov drugi trijumf u sezoni. Iako je u drugoj seriji zabelžio najduži skok dana 133.5 metara njegov sunarodnik Jane Ahonen bio je drugi, dok je treće mesto zauzeo Norvežanin Bjorn-Einar Romoeren. 
     U generalnom plasmanu Svetskog kupa posle 17. od 28 takmičenja vodi Jane Ahonen sa 800 bodova.  Sledi Norvežanin Sigurd Petersen sa 631. i Austrijanac Martin Holvart sa 591. osvojenim bodom.  
     Naredno takmičenje za Svetski kup u skijaškim skokovima održaće se 24. januara u Saporu.

Skijanje: Kjus pobedio na spustu u Kicbilu    Izvor: B92
     22/01/2004. - Norvežanin Lase Kjus pobednik je spusta za Svetski kup koji je u četvrtak održan u austrijskom Kicbilu. Kjus je do trijumfa došao sa najmanjom mogućom prednošću - od samo jedne stotinke ispred domaćeg  takmičara Stefana Eberhartera.
     Trka je vožena na stazi u dužini od 3,3 kilometra a Norvežanin se niz nju spustio u vremenu 1.58.78.Treće mesto pripalo je Amerikancu Darenu Ralvsu koji je bio sporiji 20 stotinki u odnosu na pobednika.
     Ovom pobedom Kjus se vratio na prvo mesto u generalnom plasmanu Svetskog kupa na kome je “smenio” Benjamina Rajha.
1. Lase Kjus (NOR) 1:58.78 
2. Stefan Eberharter (AUT) 1:58.79 
3. Daron Ralves (USA) 1:58.98 
4. Herman Majer (AUT) 1:59.26 
5. Hans Knaus (AUT) 1:59.28 
6. Ambrosi Hofman (SWI) 1:59.43 
7. Bode Miler (USA) 1:59.62 
8. Hanes Trinkl (AUT) 1:59.63 
9. Fric Štrobl (AUT) 1:59.83 
10. Bruno Kernen (SUI) 1:59.84

Otkazani skokovi u Hakubi    Izvor: B92
    
     22/01/2004. - Takmičenje za Svetski kup u skijaškim skokovima koje je trebalo da se održi u japanskoj Hakubi otkazano je zbog jakog vetra i snega – saopštili su organizatori. 
     Početak 17. od ukupno 28 ovosezonskog takmičenja prvo je odložen za jedan sat, da bi sudijska komisija zatim odlučila da se skokovi ne održe.
     Posle Trondhajma (Norveška), Tici-Nojštada (Nemačka) i Engelberga (Švajcarska), ovo je 4 put u sezoni da se zbog loših vremenskih uslova otkazuje takmičenje u ski skokovima.

Janica Kostelić ide na operaciju   Izvor: B92
     18/01/2004. Svetska i olimpijska šampionka u skijanju Janica Kostelić u sredu će se u Zagrebu podvrći operaciji tiroidne žlezde, izjavio je danas njen otac Ante.
     Hrvatska skijašica, 22-godišnja dvostruka pobednica Svetskog kupa, propustila je početak ovogodišnje sezone jer se oporavlja od operacije kolena, a u novembru je saopštila da ima problema i sa tiroidnom žlezdom.
     Kostelićeva se ne takmiči od marta prošle godine.
      "Moja ćerka će biti operisana u sredu. Ona će biti dobro", rekao je Ante Kostelić novinarima u Vengenu, gde je Janičin brat Ivica danas zauzeo treće mesto u slalomu.

Ski skokovi: Urman pobedio u Poljskoj   Izvor: B92
     18/01/2004. Nemac Miahel Urman pobednik je takmičenja za Svetski kup u skijaškim skokovima koje je održanu u poljskom mestu Zakopane.
      Druga pozicija pripala je domaćem takmičaru Adamu Mališu a treće Norvežaninu Romeronu. U generalnom plasmanu posle 12 takmičenja i dalje vodi Finac Ahonen.

Treća spust pobeda Karol Montije   Izvor: B92
    
18/01/2004. Olimpijska šampionka, Francuskinja Karol Montije, pobednica je spusta, održanog u italijanskom zimskom centru Kortina d’Ampeco.
     Montije je do treće pobede ove sezone stigla ispred Austrijanke Renate Gečl, a treće mesto osvojila je 19-godišnja Amerikanka Lindzi Kildou, koja se prvi put u karijeri popela na pobedničko postolje.
     Gečl je na cilj došla sa zaostatkom od 23 stotinke u odnosu na pobednicu, dok je Kildou bila za stotinku sporija. Austrijanka je ovim drugim mestom učvrstila vodeću poziciju u ukupnom poretku spusta, i istovremeno povećala prednost u odnosu na Šveđanku Anju Peršon u generalnom plasmanu Svetskog kupa.

Urman pobednik u Zakopanima   Izvor: B92
     17/01/2004. Nemac Miahel Urman pobednik je takmičenja za Svetski kup u skijaškim skokovima koje je održanu u poljkom mestu Zakopane. To je Urmanu prva pobeda ove godine. Urman je osvojio prvo mesto sa 270,9 poena.
     Druga pozicija pripala je domaćem takmičaru Adamu Mališu a treće Norvežaninu Romeronu.
     U generalnom plasmanu posle 12 takmičenja i dalje vodi Finac Ahonen.
  


Reuters

Pobeda Hilde Gerg, otkazan muški spust  Izvor: B92
     17.01.2004. Nemica Hilde Gerg pobednica je spusta za Svetski kup, koji je vožen danas u Kortini d’Ampeco. Drugu pobedu ove sezone Gerg je ostvarila ispred Austrijake Renate Gečl i Francuskinje Karol Montije.
    Da bi ostvarila osamnaestu pobedu u karijeri Hilde Gerg je morala da savlada tešku stazu, na koju je padao sneg, koji je smanjivao vidljivost. Ovim trijumfom Nemica je povećala prednost u ukupnom poretku spusta, pred drugu trku vikenda u Kortini.
    Muški spust u Vengenu odložen je zbog jakog snega i niske vidljivosti. Ovo je drugo odlaganje ove sezone, pošto i dalje nije održan spust zakazan za Bormio krajem decembra. Taj spust pomeren je u Šamoni prošle nedelje, zatim u Vengen ovog petka, a sada je prebačen za Kicbil sledećeg četvrtka. Novi termin i mesto održavanja današnje trke još uvek nije poznat.

   

Reuters
Reuters

Pobeda Renate Gečl u superveleslalomu
    
16/01/2004. Austrijanka Renate Gečl pobedila je u petoj trci superveleslaloma za Svetski kup, voženoj danas u italijanskoj Kortini D' Ampeco. Ona je do najvišeg mesta na pobedničkom postolju došla sa vremenom od minut, 10 sekundi i 59 stotinki.
     Druga je bila Nemica Martina Ertl, sa zaostatkom od 33 stotinke, a treća njena zemljakinja Hilde Gerg, koja i dalje vodi ukupnom plasmanu superveleslaloma.
     U ukupnom poretku Svetskog kupa u vođstvu je Šveđanka Anja Peršon.
Superveleslalom, Kortina D' Ampeco

1. Renate Gečl (Austrija)  1:10.59   
2. Martina Ertl (Nemačka)  1:10.92   
3. Hilde Gerg (Nemačka)  1:11.02   
4. Karol Montilje (Francuska)  1:11.10   
5. Frenci Aufdenblaten (Švajcarska)  1:11.43   
6. Melani Suše (Francuska)  1:11.45  
Superveleslalom, trenutni poredak:

1. Hilde Gerg (Nemačka) 325
2. Renate Gečl (Austrija) 316
3. Mikaela Dorfmajster (Aut) 239
4. Karol Montilje (Francuska) 222
5. Aleksandra Majsnicer (Austrija) 193
6. Marija Riš (Nemačka) 158
Svetski kup, trenutni poredak:

1. Anja Peršon (Švedska) 781
2. Renate Gečl (Austrija) 709
3. Hilde Gerg (Nemačka) 610
4. Martina Ertl (Nemačka) 548
5. Karol Montilje (Francuska) 532
6. Nikola Hosp (Austrija) 506


 

Ćetil Andre Omot se (možda) vraća tek sledeće sezone
    
16/01/2004. Norveški skijaš Ćetil Andre Omot, osvajač rekordnih 19 medalja na Olimpijskim igrama i svetskim prvenstvima, zabrinut je mogućnošću da se na stazu vrati tek sledeće sezone: "Sa bolovim kakve trenutno imam, nemoguće je skijati", rekao je Omot, "Znao sam da će biti izuzetno bolno, ali gore je od toga".
     Omot je polomio koleno na treningu u oktobru. Jedini skijaš koji je pobeđivao u trkama Svetskog kupa u svim disciplinama, u trenutku pada u Zeldenu uplašio se da je njegova karijera završena..  "Moram da se pripremim za sledeću sezonu. Za to će mi trebati puno vremena", rekao je Omot, koji veruje da će posledice tog pada osećati dok bude skijao.
     Omot je tri puta pobeđivao u olimpijskim trkama, 1992. i 2002. u superveleslalomu, 2002. u kombinaciji, a na svetskim prvenstvima ima pet pobeda – 1993. u slalomu i veleslalomu i tri puta u kombinaciji, 1997, 1999. i 2001. godine.    "To je kao vožnja bicikla, kada jednom naučite, više ne zaboravljate", kaže Omot koji je zahvalan prijatelju i rivalu lase Ćusu, koji mu pomaže da se vrati u formu.

   


 

Spust iz Vengena "preseljen" u Kicbil
    
16/01/2004. Dva puta otkazivani i seljeni spust, koji je trebalo da se održi u Bormiju, pa u Šamoniju, neće se voziti ni u Vengenu. Zbog jakog snega, trka je ponovo otkazana i zakazana za četvrtak, 22. januara u Kicbilu.
     Pored spusta u Kicbilu že se voziti i superveleslalom (petak), 'redovni' spust (subota) i slalom (nedelja).
     Dok se muškarci muče sa vremensklim uslovima, žene su u Kortini D' Ampeco 'odradile' trening spusta, najbolja je bila nemica Riš, druga Austr4ijanka Gečl, a treća Italijnka Kostner.
     Ženski spust vozi se u subotu.

AFP
 

Kortina d'Ampeco: Prva pobeda Ženevjev Simar
    
14/01/2004. Kanađanka Ženevjev Simar pobednica je superveleslaloma za Svetski kup, koji je vožen u italijanskom zimskom centru Kortina d'Ampeco. Ovo je prva pobeda u Svetskom kupui za 23-godišnju kanadsku skijašicu.

Drugo mesto osvojila je Nemica Marija Riš, a treće njena zemljakinja Hilde Gerg. Riš je napravila zaostatak od 65 stotinki u odnosu na pobednicu, a Gerg je bilan 13 stotih delove sekunde sporija.Hilde Gerg je preuzela vođstvo u ukupmon plasmanu super-džiju, a Šveđanka Anja Peršon i dalje vodi u generalnom plasmanu Svetskog kupa.

     


 


 

Đorđo Roka pobednik slaloma, Bode Miler kombinacije  Izvor: B92
     Italijan Đorđo Roka pobednik je slaloma za Svetski kup, koji je danas vožen u francuskom zimskom centru Šamoni. Drugo mesto osvojio je Francuz Pjerik Buržea, a treći je bio Amerikanac Bode Miler. Trka u Šamoniju računala se, zajedno sa spustom, za kombinaciju, u kojoj je najbolji bio Miler, ispred Austrijanca Benjamina Rajha i Norvežanina Lasea Ćusa.
      Redosled skijaša direktna je posledica neverovatno loših uslova u gradu na zapadnim padinama Alpa. Tokom cele druge vožnje na Šamoni je padala kiša, koja je izazvala opšti haos na stazi. Roka se najbolje prilagodio teškim uslovima i sa petog se popeo na prvo mesto. Među skijašima koje su atmosferski uslovi posebno omeli bili su Kale Palander, drugi posle prve vožnje, a 16. na kraju, i Ivica Kostelić, koji je trku završio na 22. mestu. Posle prve vožnje vodio je Šenfelder.
     Miler je pobednik kombinacije, koja mu je donela dragocenih 100 bodova, drugi je bio Austrijanac Rajh, a treći Lase Ćus, vodeći u ukupnom plasmanu Svetskog kupa.
    Šamoni - rezultati slaloma:
1. Đorđo Roka (Italija) 1.29:09 (4)
2. Pjer Burže (Francuska) 1.29:17 (5)
3. Bode Miler (SAD) 1.29:52 (10)
4. Rajner Šenfelder (Austrija) 1.29:58 (1)
5. Žan-Pjer Vidal (Francuska) 1.29:82 (15)
6. Manfred Pranger (Austrija) 1.29:83 (3)
    Šamoni - kombinacija:
1. Bode Miler (SAD)  3:30.91  
2. Benjamin Rajh (Austrija)  3:30.94  
3. Lase Ćus (Norveška)  3:30.97  
4. Pjerik Burže (Francuska)  3:31.46  
5. Aksel Lund Svindal (Norveška)  3:32.39  
6. Andrej Šporin (Slovenija)  3:34.17
  473 

Lase Ćus vodi u ukupnom plasmanu
    
U slalomu je u vođstvu Italijan Roka, ispred Prangera i Palandera, a u ukupnom plasmanu u vođstvu je Norvežanin Lase Ćus, sa jednim bodom prednosti u odnosu na Austrijaca Rajha.
    Slalom, trenutni plasman:
1. Đorđo Roka (Italija)  290      
2. Manfred Pranger (Austrija)  240   
3. Kale Palander (Finska)  215       
4. Rajner Šenfelder (Austrija)  170     
5. Benjamin Rajh (Austrija) 142 
6. Pjer Burže (Francuska)  127
    Svetski kup, trenutno:
1. Lase Ćus (Norveška)  581
2. Benjamin Rajh (Austrija)  580 
3. Herman Majer (Austrija)  555
4. Bode Miler (SAD)  497 
5. Mihael Valhofer (Austrija)  468
6. Kale Palander (Finska)  464



 

Hilde Gerg pobednica superveleslaloma  Izvor: B92 
     11.01.2004. Pobednica trećeg superveleslaloma sezone, voženog u Vejsoneu, u Švajcarskoj, je Nemica Hilde Gerg. Ona je stazu dugu 1940 metara prešla za minut, 21 sekundu i 34 stotinke. Drugo i treće mesto pripala su Austrijankama - Mikaeli Dorfmajster i Silviji Berger.
     U superveleslalomu vodi Mikaela Dorfmajster, sa 15 bodova više od Hilde Gerg, treća je Reante Gečl, a vikend bez tehničkih disciplina nije ugrozio vodeću poziciju Šveđanke Anje Peršon u ukupnom poretku Svetskog kupa. Peršon vodi sa 179 bodova prednosti ispred Renate Gečl.
    Superveleslalom, Vejsone:
1. Hilde Gerg (Nemačka) 1:21.34
2. Mikaela Dorfmajster (Austrija) 1:21.58
3. Silvija Berger (Austrija) 1:22.10
4. Ingrid Žakemo (Francuska) 1:22.14
5. Karol Montilje (Francuska) 1:22.35
6. Ženevi Simard (Kanada) 1:22.57
    Superveleslalom, trenutni plasman:
1. Mikaela Dorfmajster (Austrija) 220
2. Hilde Gerg (Nemačka) 205
3. Renate Gečl (Austrija) 180
4. Aleksandra Majsnicer (Austrija) 139
5. Karol Montilje (Francuska) 127
6. Kirsten Klark (SAD) 97
    Generalni plasman:
1. Anja Peršon (Švedska)  752
2. Renate Gečl (Austrija)  573 
3. Nikola Hosp (Austrija)  506     
4. Hilde Gerg (Nemačka)  490
5. Mikaela Dorfmajster (Austrija)  473 
6. Martina Ertl (Nemačka)  464

SKI SKOKOVI - AHONEN OPET PRVI U ČEŠKOJ Izvor: B92
     11.01.2004  Finac Janne Ahonen pobjednik je 11. natjecanja skijaša skakača u Svjetskom kupu, koje je održano u češkom Liberecu.
Kao i juče, i danas je u Liberecu zbog jakog vjetra održana samo jedna serija, a Ahonen je ponovno slavio skokom dugačkim 139 metara. Tako je Finac izjednačio dosadašnji rekord skakaonice, koji je prošle sezone postavio Austrijanac Thomasa Morgensterna. Drugo mjesto osvojio je Norvežanin Bjoern Einar Romoeren (136 m), a treće Švajcarac Andreas Kuettel (134 m). Slovenac Peter Žonta je zauzeo 8. mesto.
     Iako je održana jedna serija, zasluženo sam pobijedio. Izveo sam savršen skok, rekao je Finac, koji je pobjedom u Liberecu preuzeo vodstvo u ukupnom poretku Svjetskog kupa sa 658 bodova.
     Dosadašnji vodeći skakač, Norvežanin Sigurdom Pettersnom, nije ni doputovao u Češku i s 556 bodova zadržao je drugo mjesto. Treći je Martin Hoellwarth (446).
     Ukupni poredak (11):
1. Janne Ahonen (Fin) 658
2. Sigurd Pettersen (Nor) 556
3. Martin Hoellwarth (Aut) 446
4. Roar Ljoekelsoey (Nor) 411
5. Peter Žonta (Slo) 395
6. Veli-Matti Lindstroem (Fin) 364
7. Thomas Morgenstern (Aut) 357
8. Adam Malysz (Polj) 298
9. Bjoern Einar Romoeren (Nor) 285
10. Michael Uhrmann (Ger) 267...

Pobeda Renate Gečl u spustu Izvor: B92
     10.01.2004. Renate Gečl ostvarila je još jednu pobedu za austrijsku skijašku reprezentaciju. Gečl je u švajcarskom skijaškom centru Vejsonazu osvojila prvo mesto u spustu za Svetski kup.  Drugo mesto podelile su još jedna Austrijanka Mihaela Dorfmajster i Nemica Hilde Gerg, koje su za pobednicom kasnile po 89 stotinki.
     Vodeća u Svetskom kupu, Šveđanka Anja Peršon, ostvarila je tek 37. vreme u ovom spustu, ali je u generalnom plasmanu ostala na prvoj poziciji.

Ski skokovi: Ahonen pobedio u Liberecu Izvor: B92
     10.01.2004. Finski skakač Jane Ahonen pobednik je takmičenja koje je održano u češkom skijaškom centru Liberecu. Ahonen je do pobede došao samo jednim dobrim skokom, pošto je zbog loših vremenskih uslova održana samo jedna serija u kojoj je trenutno vodeći u Svetskom kupu doleteo do 127 metara. Drugo mesto sa metar slabijom dužinom osvojio je Austrijanac Morgenštern, a treće njegov sunarodnik Holvart ( 122,5 metara).
     Rezultati takmičenja u Liberecu:
 1. Jane Ahonen (FIN) 128.6 poena (127 metara), 2. Thomas Morgenštern (AUT) 127.3 (126.0), 3. Martin Holvarth (AUT) 121.5 (122.5), 4. Simon Aman (Šva) 121.2 (126.5), 5. Andreas Kutel (SWI) 120.8 (123.5), 6. Andreas Goldberger (AUT) 116.6 (122.0)…
     Redosled u generalnom plasmanu Svetskog kupa (posle 10 takmičenja):
1. Janne Ahonen (FIN) 558 poena 2. Sigurd Petersen (NOR) 556, 3. Martin Holvarth (AUT) 417...

Svetski kup: Otkazan spust u Šamoniju! Izvor: B92
     10.01.2004. Ttrka spustaša za Svetski kup, koja je trebalo da se održi u petak u francuskom Šamoniju otkazana je zbog kiše. Ne zna se kada će trka biti vožena, jer je ovo drugo odlaganje, prvi termin bio je 27. decembar.  
     Organizatori, i pored loših vremenskih uslova, veruju da će se u subotu 10.01.2004. na stazi Vert de Huše voziti spust, a u nedelju slalom.


Ski skokovi - Završena 52. Turneja četiri skakaonice
    
Posebna poslastica za ljubitelje zimskih sportova, pre svega skijaških skokova, je Novogodišnja turneja četiri skakaonice, koja se ove sezone održava po 52. put. Već tradicionalno prva dve etapa teurneje se održavju u Nemačkoj. 29. decembra u Obersdorfu, i 01. januara u Garmiš Parterkirhenu. Zatim se turneja seli u Austriju i to 04. januara u Insbruk, a 06. januara u Bišofshofenu.
     06.01.2004.
Norvežanin Sigurd Petersen pobednik je tradicionalnog takmičenja Četiri skakaonice, koje je završeno u Bišofshofenu. Petersen je na poslednjem takmičenju pobedio ispred Slovenca Petera Zonte i branioca titule, Finca Janea Ahonena. Norvežanin vodi u generalnom plasmanu Svetskog kupa posle devet takmičenja.
     U ukupnom plasmanu Turnira pobednik je Norvežanin Sigrud Peterson ispred Austrijanca Martina Helvarta i Petera Zontae na trećem mestu.
     Detaljnije o Turneji 4 skakaonice 2004  
>>>>

Anja Person (ponovo) pobedila u slalomu  Izvor: B92
     05.01.2004. Megeve (FRA) - Slalom žene
     Švedjanka Anja Person pobednica je slaloma koji je u ponedeljak održan u Meževu. Švedjanka je do nove pobede došla odličnom durgom vožnjom posle koje je sa 5.mesta dospela na sam vrh podijuma sa ukupnim vremenom 1.42.25 . Druga pozicija pripala je Austrijanki Marlis Šild koja je bila vodeća posle prve trke. Šild je slalom završila sa zaostatkom od 37 stotinku, dok su treća mesto podelile  Nemica Martina Ertl i Monika Bergman – Šmuderer, u vremenu 1.42.70.
     Person je tako nastavila dominaciju u ovoj sezoni i povećala prednost u generalnom plasmanu, pošto joj je ovo 4. pobeda u slalomu i peta u sezoni.

   


 
 

Majznicerova pobedila u superveleslalomu  Izvor: B92
     04.01.2004. Megeve (FRA) - Superveleslalom žene
     Austrijanka Aleksandra Majznicer pobedila je po prvi put u poslednjih pet godina u Svetskom kupu i to u superveleslalomu održanom u nedelju u francuskom Meževu. 30-ogodišnjoj skijašici ovo je bila 12-a pobeda u Svetskom kupu, a 1999. godine slavila je na Svetskom prvenstvu i u veleslalomu i u Super-džiju, posle čega je usledila povreda koleno i period dugačke rehabilitacije. Poslednji put Majznicerova je u trkama za Svetski kup pobedila u spustu u Sijera Nevadi marta 1999. godine.
     Majznicerova je stazu prošla za 1:24:98 minuta, što je bila brže od drugoplasiranih zemljakinja Renate Gečl  0,21s i trećeplasirane Mihaele Dorfmajster 0,42s. Sve do nastupa Hilde Gerg (koja je imala startni broj 25) u vođstvu je bila Melani Suše, ali su šest takmičarki koje su posle toga nastupile došle do prvih šest mesta. 'Tumbanje' prvih 10 završila je Anja Peršon, koja je u disciplini koja joj nije "uža specijalnost" završila kao deveta.
     U ponedeljak 05.01.2004. se u Meževu vozi slalom za Svetski kup, a Anja Peršon imaće priliku da poveća prednost i u toj disciplini i u ukupnom poretku Svetskog kupa.

  

Eurosport
 






Eurosport

Palander pobednik slaloma u Flahauu Izvor: B92
     04.01.2004.  Flahau (AUT) - Slalom muškarci
     Finac Kale Palander pobednik je slaloma za Svetski kup koji je u nedelju održan u austrijskom gradu Flahau. Vreme pobednika bilo je 1:42.24 minuta, a na pobedničko postolje peli su se i Austrijanac Manfred Pranger i Italijan Đorđo Roka. Benjamin Rajh koji je u subotu pobedio u veleslalomu trku je završio na četvrtom mestu.
     
U slalomu Palander se izjednačio po broju bodova sa vodećim Prangerom, a obojica skijaša osvojila su po 200 poena.

  


 




 

Rajhu veleslalom u Flahauu  Izvor: B92
     03.01.2004.  Flahau (AUT) - Veleslalom muškarci
    
Austrijanac Benjamin Rajh pobednik je veleslaloma koji je održan u skijaškom centru Flahau. Drugo mesto pripalo je Italijanu Masimilijanu Blardoneu, a treće Norvežaninu Bjarne Sulbakenu.
     Trku je obeležio i neuspeh velikog Hermana Majera (vodećeg u generalnom plasmanu Svetskog kupa) koji nije uspeo da se kvalifikuje za drugu trku, pošto je prvu završio tek na 50. mestu.
      Raih je do pobede pred odmaćim navijačima došao fantastičnom drugom vožnjom u kojoj je bio brži za skoro sekundu i po od posle prve trke vodećeg italijana Blardonea, koji je drugim mestom ipak zabeležio najveći uspeh u karijeri. Rajh je pobedio sa ukupnim vremenom 2:22.540, dok je Italijan zabeležio vreme 2.23.240.

  

FIS
 
 

Anji Person pripao slalom u Lincu
     28.12.2003 Linc (AUT) - Slalom žene
 
Švedska skijašica Anja Person pobednica je trke slaloma vožene u okviru Svetskog kupa u austrijakom Lincu. Personova je trijumfovala u ukupnom vremenu 1:48,97 minuta, druga je bila domaća takmičarka i pobednica jučerašnjeg veleslaloma Nikol Hosp (1:49,31), dok je treće mesto pripalo Nemici Moniki Bergman (1:49,32). Skijašica Srbije i Crne Gore Jelena Lolović trku je završila na 51. mestu.
     Generalni plasman Svetskog kupa-žene: 1. Anja Person(SWE) 610 bodova, 2. Nikol Hosp(AUT) 5000, 3. Renate Gečl(AUT) 386, 4. Martina Ertl(GER) 346, 5. Karol Montilje(FRA) 322, 6. Tanja Potainen(FIN) 276, 7. Hilde Gerg(GER) 265, itd.

  


FIS

Prva pobeda Davide Salmončelija u Svetskom kupu
     21.12.2003 Alta Badia (ITA) - Veleslalom muškarci
 
Italijanski skijaš Davide Simončeli zabeležio je prvu pobedu u karijeri u Svetskom kupu pošto je trijumfovao u veleslalomu na domaćoj stazi Gran Riza u Alta Badiji. Simonćeli je sigurnom vožnjom u obe trke postigao rezultt od 2:33,90 minuta, postavši prvi Italijan koji je pobedio na toj stazi posle Alberta Tombe 1994. godine.
     Sa 1,03 sekunde slbijim vremenom drugi je bio Finac Kale Palander, dok je trećeplasirani Amerikanac Bode Miler zaostao 1,21 sekundu iza Simonćelija.
     Rezultati: 1. Davide Simončeli (ITA) 2:33.90 2.Kale Palander (FIN)2:34.93 3.Nodi Miler (SAD) 2:35.11 4. Masimilijano Blardone (ITA) 2:35.33 5.Benjamin Rajh (AUT)2:35.89 6. Tomas Grandi (CAN) 2:36.00 7.Arnold Rider (ITA) 2:36.12 8.Alberto Skjepati (ITA) 2:36.21 9.Lase Kjus (NOR) 2:36.27 10.Žoel Šenal (FRA) 2:36.67
     Poredak u veleslalomu: 1.Miler 310 bodova, 2.Palander 249, 3.Frederik Kovilj (FRA) 190, 4.Simončeli 180, 5.Andreas Šiferer (AUT)152, ...
     Generalni plasman Svetskog kupa: 1. Majer 515 bodova, 2. Hans Knaus (AUT) 433, 3. Lase Kjus (NOR) 393, 4. Mihael Valhofer (AUT) 376, 5. Palander 249, 6.Šiferer 349, ...

   

FIS
 
 

Renate Gečl pobednica spusta Izvor: B92
     20.12.2003 Sent Moric Austrijanka Renate Gečl trijumfovala je u spustu u švajcarskom centru Sent Moric, postignuvši 29 pobedu u karijeri za Svetski kup alpskih skijašica.
     Dvadesetosmogodišnja Gečl, koja je vec pobedila ove sezone u superveleslalomu u Biver Kriku, prošla je kroiz cilj u vremeneu 1:39.78 minuta, i ovim rezultatom se probila na treće mesto u generalnom plasmanu Svetskog kupa sa 306 bodova.
     Drugo mesto zauzela je Nemica Hilde Gerg rezultatom 1:39.95, a treće njena zeljakinja, 19-godišnja Marija Riš, koja se prvi put u karijeri našla na pobedničkom postolju u takmičenju za Svetski kup rezultatom 1:39.97. Ostali plasmani: 4. Nađa Štiger (Švajcarska) 1:40.00, 5. Džona Mendes (SAD) 1:40.24, 6. Martina Šild (Švajcarska) 1:40.38, itd.
     Poredak u spustu: 1. Montilje 236 bodova, 2. Gerg 205, 3. Gečl 190, 4. Dorfmajster 125, 5. Riš 121, itd
     Generalni plasman Svetskog kupa: 1. Anja Person 510 bodova, 2. Nikol Hosp (AUT) 320, 3. Renate Gečl (AUT) 306, 4. Karol Montilje (FRA) 302, 5. Martina Ertl (GER) 272, itd.

FIS
 
 

Karbon prva u Alta Badiji

     - VELESLALOM ŽENE - Italijanska skijašica Denis Karbon pobednica je veleslaloma za svetski kup koji je odrđan u Alta Badiji. Karbon je pobedila ukupnim veremenom 2:14.69 minuta, samo tri stotinke ispred drugoplasirane Nikol Hosp iy Austrije. Treće mesto je osvojila Austrijanka Elizabet Gergl.

PERSON POBEDNICA SLALOMA
     16.12.2003 Madona di Kampiljo. Šveđanka Anja Person je današnjom pobedom u slalomu u italijanskom centru Madona di Kampiljo potvrdila dominaciju u dosadašnjem takmičenju za Svetski kup alpskih skijašica, postignuvši rezultat od 1:40.68, što je njen četvrti trijumf ove sezone. Zadržala je vođstvo u ukupnom poretku slaloma sa 200, a u generalnom plasmanu Svetskog kupa sa 430 bodova.
     U odsustvu povređene trostruke olimpijske šampionke Janice Kostelić (Hrvatska) drugo mesto zauzela je Francuskinja Lorin Pekenjo rezultatom 1:41.49, dok je trećeplasirana bila Austrijanka Nikol Hosp sa 1:41.78. Četvrta je bila Kristel Paskal (FRA), peta Kristina Koznik (SAD), šesta Ana Otoson (SWE).
     Poredak u slalomu: 1. Person 200 2. Pekenjo 130 3 Šild 96 4. Sonja Nef (SUI) 94 5. Martina Ertl (GER) 74.
     Generalni plasman Svetskog kupa: 1. person 430 2. Karol Montilje (FRA) 266 3. Martina Ertl 240 4. Hosp 220 5. Renate Gerčl (AUS) 206, itd

FIS
 

Ole Ejnar Bjorndalen

Takmičenja FIS Svetskog kupa održana u subotu 06.12.2003.

     - SPUST MUŠKARCI - U muškom spustu u Biver Kriku (SAD) trijumfovao je domaći takmičar Deron Revals (sa startnim brojem 28), bivši šampion sveta u supreG. Drugo mesto podelili su branilac titule u Svetskom kupu Štefan Eberharter i Norvežanin Bjerne Solbaken, koji je dugo bio u vođstvu, jer je startovao među prvima. Bodi Miler, koji je do ove trke bio vodeći u generalnom plasmanu Svetskog kupa, nije završio trku. Posle teškog pada, u kome ipak nije povređen, Miler je do cilja stigao na jednoj skiji. Vođstvo u generalnom plasmanu preuzeo je Mihael Valhofer, koji je na ovom spustu osvoio četvrto mesto ispred Hermana Majera, kome nije smetalo što mu je pre nekoliko dana naprslo rebro.
 
     - SPUST ŽENE - Devojke su spust vozile u lejk Luisu (Kanada), a najbrža je bila olimpijska šampionka u ovoj disciplini Karol Montilje. Šveđanka Anja Person nije izašla na stazu, jer njena specijalnost su slalom i veleslalom a i dalje je sigurna na prvom mestu u generalnom palsmanu Svetskog kupa.
 

    
- CROSS COUNTRY - Puno uzbuđenja je bili na trci smučara trkača na 30km (zajednički start) u Italijanskom Tolbahu. Prvih osam trkača je kroz cilj prošlo u razmaku od svega četiri sekunde, a u tavoj foto finiš završnici najbolji je bio Šveđanin Matijas Frederikson.
     Kod žena u trci na 15km trijumfovala je Kristina Šmigun iz Rstonije i zadržala vođstvo u generalnom plasmanu.
 
    
- BIATLON - Norveški biatlonci su izuzetno dobro počeli sezonu osvajanjem prva četiri mesta na prvoj trci Svetskog kupa, u četvrtak u Kohtiolahtiju (Finska). Međutim u subotu 06.12.2003. u štafetnoj trci 4x7.5km u ovom finskom zimskom centru, ekipa koju predvodi najbolji bijatlonac današnjice Ole Ejnar Bjorndalen bila je tek šesta sa 21 promašajem i 2 minuta i 40 sekundi zaostatka za pobedničkom štafetom Nemačke
     Za razliku od muškog dela reprezentacije, ženska štafeta Norveške je osvojila prvo mesto najviše zahvaljujući Liv Gret Poare, koja je nedavni postala mama.
 
     - NORDIJSKA KOMBINACIJA - Nemac Roni Akerman je ostvario i treću uzastopnu pobedu u Svetskom kupu u nordijskoj kombinaciji. Posle dva trijumfa na startu sezone u Kusamou, podednik prošlosezonskog svetskog kupa je u subotu 06.11.2003. bio najbolji i u Trondhajmu (Norveška), u sprintu na 7.5km i skikovima sa 120m skakaonice.

FIS
 

Takmičenja FIS Svetskog kupa održana  29. i 30.11.2003.

     - SUPER G   MUŠKARCI - Austrijanac Herman Majer ostvario je pobedu u prvom ovosezonskom superveleslalomu Svetskog kupa, koji je 30.11.2003. vožen u kanadskom Lejk Luisu. Majer, kome je ovo prva pobede u Svetskom kupu posle duge pauze zbog povrede, trijumfaovao je u vremenu1.36,69 minuta ispred dvojice sunarodnika Mihaela Valhofera (1.36,95) i Štefana Eberhartera (1.37,24).
     - SLALOM ŽENE -
Švedska skijašica Anja Person pobednica je trke slaloma u ukviru FIS Svetskog kupa za žene koji je održan u američkom Park Sitiju. Drugo mesto je zauzela švajcarkinja Sonja Nef, a treća austrijanka Marlis Šild.
     Generalni plasman Svetskog kupa posle tri održane trke: 1. Anja Person 280,2 boda; 2. Martina Ertl 177,3;  3. Sonja Nef 121,4;  4 Ana Otoson 101,0.
    
- SPUST MUŠKARCI - Austrijski skijaš Mihael Valhofer pobednik je prvog ovosezonskog spusta, koji je vožen u kanadskom Lejk Luisu. Valhofer je ostvario vreme 1:51,6. drugfi je bio kanađanin Erik Guaj u vremenu 1:51,85, dok je treće mesto pripalo francuzu Antoanu Deneriju, koji je zabeležio vreme 1:51,90. Aktuelni svetski šampion Štefan Eberharter trku je završio tek na 20. mestu.
    
- SKI SKOKOVI - Norvežanin Sigurd Petersen pobednik je drugog takmičenja za Svetski kup u skijaškim skokovima, koje je održano na 120 metarskoj skakaonici u finskom gradu Kusamu. Petersen je ostvario skok od 131 m, ispred drugoplasiranog poljaka Adama Mališa sa 129,5 m i finca Veli Mati Lindstroma 129,5m. Takmičenje je održano u nedelju 30.11.2003. rano ujutru zbog, dan ranije teškog pada austrijanca Morgenšterna, koji je prošao sa prelomom prsta i težim nagnječenjem rebara. Loši vremenski uslovi i magla dopustili su održavanje samo jedne serije skokova.
     Generalni plasman: 1.Adam Mališ(Poljska)160 bodova; 2.Veli Mati Lindstrom(Finska)120;  3.Mati Hautamaeki(Finska)116; 4.Sigurd Petersen(Norveška)100,5; 5.Sven hanavald(Nemačka)77.

Prve trke FIS Svetskog kupa u austrijskom Zeldenu
     Zelden (AUT), 25 i 26 oktobra 2003 održane su prve ovosezonske trke FIS svetskog kupa u veleslalomu. Prve su nastupile dame skijanja. Pobedila je nemica Martina ERTL, slede šveđanka Anja PAERSON i španjolka Maria CONTRERAS. Odlično četvrto mesto je zauzela malada slovenka Tina MAZE.  
     Drugog dana je održan muški veleslalom. Pobedio je amerikanac Bode MILLER ispred francuza Frederic COVILI-a i Joel CHENAL-a.
     Prva naredna trka FIS Svetskog kupa se održava u Američkom u Park City-ju 22 i 23.11.2003.

Pogledajte dešavanja u Svetskom kupu zime 2003.  > > > 


NAZAD