Aktuelnosti:
SKIJANJE JE INDUSTRIJA

Aktuelni trenutak skijaškog sporta

     Skijanje je velika industrija, borba moćnih proizvođača zimske opreme, sponzora, nacionalnih Saveza i na kraju takmičara. Poslednjih godina komercijalizacija ovog sporta je došla na mnogo viši nivo. Sportski dih, koga često pominju, naročito na Olimpijskim igrama i dalje postoji, ali nije, kao nekada na prvom mestu.

     Kako žive vrhunski skijaši, kolike su im zarade, kakvi su im ugovori? Tek, nagradni fond na trkama Svetskog kupa iznosi 100 do 250 hilajada švajcarskih franaka. Pobednik trke zaradi od 25 do 75 hiljada "švajcaraca", a ova poslednja svota dobija se za pobedu u Kicbilu, koji je po svemu trka broj jedan u karavanu Svetskog kupa. Organizator je dužan da finansijske nagrade podeli najboljoj desetorici takmičara u cilju. Kada su skokovi u pitanju Turneja četiri skakaonice je sigurno najvrednija. Pobednik jedne skakaonice zaradi 90 000 SFR. Na ostalim takmičenjima zarade nisu manje od 30 000 SFR.

     Svi takmičari, naročito najboljih petnaest na svetu imaju vredne ugovore sa sponzorima, proizvođačima opreme, ali i nacionalnim Savezima. Posebno se premiraju medalje sa Svetskih prvenstava i Olimpijskih igara i titule u Svetskom kupu. Proslih sezona Herman Majer, kao i Janica Kostelić zaradili su više od miliom švajcarskih franaka, što je, mora se priznati, lepa svota novca.

     Kada je u pitanju industrija i proizvođači zimske opreme, u alpskom skijanju dominiraju "Atomic" i "Salomon", jer imaju najveće finansijske mogućnosti. Najzastupljeniji su na svetskom tržištu, mada ne i najkvalitetniji. Nekada blizak nam "Elan" je u samom vrhu sa tehnologijom i iskustvom, ali finansijska kriza sredinom devedesetih i bankrot, koji je usledio, uzeli su danak. "Elan" je u nordijskom skijanju, bar kada su u pitanju skokovi sigurno na prvom mestu.

     I sezona koja je pred nama je vrlo značajna, pre svega zbog Svetskog prvenstvau aplpskom skijanju u Sent Moricu - Švajcarska. Tu će mnoge stvari biti postavljene na svoje mesto, pre svega kada je u pitanju industrija. U Svetskom kupu, pored pomenutog Kicbila, najznačajnija muška trka je  u Šladmingu, a kod žena Maribor je i dalje neprikosnoven.

      I u nordijskim sportovima ove sezone se održava Svetsko prvenstvo u Val di Femeu - Trentino - Italija. Uz ovo prvenstvo, od takmičenja u nordijskim disciplinama, svakako treba istaći Turnir četiri skakaonice.

tekst: Igor Jagličić
magazin: ME
Č


NAZAD