Nova verzija sajta Skijanje.rs
     2
6.09.2011.
- Poštovani posetioci ski portala Skijanje.rs
Posle višemesečnog rada, spremna je nova verzija sajta koja će zameniti ovu postojeću. Za dva do tri dana nova verzija će biti dostupna. Moguće je da se nekome desi u ovom periodu da će imati probleme sa pristupom sajtu, pa molim da to uvažite.

Nova verzija sajta će biti svakako funkcionalnija i preglednija. Ali u njega nije bilo moguće prebaciti sve ono sto je na ovom sajtu zabeleženo poslednjih 12 godina koliko postoji. Tu se pre svega misli na vesti, utiske, ski info podatke, izvestaji sa takmicenja...
Zato će sve strane sa ove, za koji dan stare, verzije sajta i dalje biti dostupne na pod-domenu: http://staro.skijanje.rs/  koji je već u funkciji.

  
 

"BURN European Mountainboard Challenge" - U Novom Sadu 7 i 8. oktobar 2011.
     2
4.09.2011.
- Klub planinskog skejtborda "ATB" iz Novog Sada ove godine po četvrti put organizuje međunarodno takmičenje na stazi kod Bukovca, pod nazivom "BURN European Mountainboard Challenge", gde će učestvovati najbolji vozači dasaka iz 10 evropskih zemalja, što to čini jednim od najboljih i najjaččih takmičenja u alternativnim sportovima na ovim prostorima.
     Takmičenje je zakazano za 7 i 8. oktobar 2011.godine, gde će se prvog dana voziti kvalifikacione trke za prikupljanje bodova, dok će drugog dana biti održane glavne eliminacione trke, kao i freestyle takmičenje. Tog drugog dana se očekuje i dolazak oko 1000 posetilaca, koji će uživati u vratolomijama ovih sportista. .
     Trke se inače voze po vrlo teškoj i zahtevnoj, ali i uzbudljivoj boarder cross stazi, koja je što zbog toga, što zbog svoje dužine od 700 metara, postala vrlo cenjena među vozačima planinskog skejtborda (mountainboarda) u celom svetu....

     Detaljnije...

  

Krvavec na Sajmu turizma u Novom Sadu 28.09.-02.10.2008.
    
24.09.2011. Najpoznatiji slovenački ski centar Krvavec će na predstojećem Međunarodnom sajmu turizma u Novom sadu promovisati svoj program sa 11 različitih ski paketa za individualne posetioce, od jeftinijih do skupljih, od smeštaja na skijalištu, do terma, hotela i pansiona u dolini pod skijalištem, gradskih hotela u centru grada do seoskog turizma.
     Zajedno sa udruženjem Skibus će promovirati organizirane ski-vikend ture sa smeštajem u Termama Snovik i skijanjem na Krvavcu po povolnjijim cenama.

    Na ovom sajmu Krvavec će se predstaviti zajedno sa skijalištima  Rogla i Cerkno.

  

Nina Micić - pripreme za novu sezonu Svetskog kupa u Snowboardu
     21.09.2011.  Od 17.09.2011. Nina Micić, reprezentativka Srbije u Snowboardu, se sa trenerpm Petrom Kotnik nalazi na pripremama u Belgiji, u mestu Peer blizu Genka za predstojeći početak sezone FIS Snowboard Svetskog kupa. Oni će u prostoru ski arene "Snowvalley" u Peeru trenirati do 24.09.2011. kada se vraćaju nazad u Srbiju, a zatim 05.10.2011. putuju u Holandiju u Landgraf.
     Tu će nastaviti sa treningom u ski areni "SnowWorld" sve do 13.10.2011. kada se na istom mestu održava i prva trka FIS Svetskog kupa u disciplini parallel slalom.

     Detaljnije...

  

Sajam turizma na Novosadskom sajmu 28.09.-02.10.2008.
    
21.09.2011.  Međunarodni sajam turizma u Novom Sadu, koji će ove godine biti održan od srede, 28. septembra do nedelje 2. oktobra, tokom prethodnih godina afirmisao se kao jedan od najznačajnih mesta za plasman turističke ponude Srbije.
     Na ovogodišnjem turističkom sajmu, kao delu tradicionalnog Međunarodnog sajma lova, ribolova i turizma "Lorist", očekuje se nastup slovenačkih skijališta Rogla, Krvavec, Kranjska Gora i Cerkno.

  


 

Ponuda Udruženja ljubitelja skijanja SkiBus za ski sezonu 2011/2012 
    
20.09.2011. - U ski sezoni koja nastupa udruženje SkiBus će i dalje nastaviti da organizuje svoje prepoznatljive programe sedmodnevnog skijanja u ski centrima Francuse. Bogata ponuda uključuje čak sedam najboljih francuskih i italijanskkih skijaški oblasti u preko 15 ski centara u deset različitih smena i bazirana je na paketu usluga: prevoz, smeštaj u odgovarajućim apartmanima i šestodnevni skipas, a cena je već od 229 eur.
     Uz već tradicionalna ponuda skijalista upotpunjena je i novim. Izaberite je:
           - 3 Doline (
Les menuires, Val Thorens, Orelle),
  - Vars - Risoul,
 
          - Escape Killy (Tignes i Val d'Isere),                   - Isola 2000 - Auron
           - Paradiski (
La Palgne, Les Arcs)                  
    - Val d'Allos - Pra Loup
 
          - Italijanski, Sestriere                                               - Slovenački, Krvavec

     Kao kruna svih skijaških programa, i ove godine se organizuje 10-dnevni
Ski Tour de France 2012. Ko se opredeli za ovaj jedinstveni skijaški program skijaće u 6 vrhunskih ski centara: Puy Saint Vincent, Les 2 Alpes, Alpe d'Huez, Vars i Risoul, Serre Chevalier i Montgenevre.
     Detaljnije
na: www.skibus.rs

  

26. EXPO-ZIM na Beogradskom sajmu, 08.-11.12.2010.
     Beogradski sajam i Asocijacija „Sport za sve“ i ove godine organizuju tradicionalni 26. po redu Sajam zimskih sportova, turizma i rekreacije „Expo-Zim“ , sa ciljem da promovišu dalju popularnost zimskih sportova kod nas.
     Uzmete aktivno učešće na ovoj veoma dobro organizovanoj i veoma posećenoj manifestaciji Beogradskog sajma koja će se održati od 08-11.12.2010. godine u hali IV.
     Detaljnije...

    

Sneg u Austriji  
     
20.09.2011. U višim predelima na zapadu i jugu Austrije pao je sneg uz pad temperature i do 15 stepeni, a u planinskim predelima snežni pokrivač je visok do 25 centimetara.
     Sneg je sinoć pao u pokrajinama Salcburg, Tirol, Koruška i Štajerska na visinama do 600 metara. Temperatura širom zemlje je pala za između deset do 15 stepeni Celzijusovih. Glečeri su ovaj sneg jedva čekali.

  

IBU Letnje biatlon Svetsko prvenstvo, Češka, Nove Nesto 2011.     Izvor: skijanje.rs
    
18.
09.2011. - U sredu 20.09.2011. u Nove Mesto u Češkoj počinje IBU Letnje biatlon Svetsko prvenstvo koje će trajati do 25.09.2011. Kod letnje verzije biatlona sve je isto kao i u zimskoj, osim sto su skije zamenjene roller-skijama. Održaće se takmičenja u disciplinama Sprint, Potera i Mešovita štafeta u muškoj i ženskoj konkurenciji. Svoje učešće je najavolo rekordnih 25 zemalja, sa ukupno 226 takmičara.
     Favoriti su takmičari iz Slovačke, Rusije, Uktajine, a među njima će nastupi i reprezentativci Srbije,
Hrkalovic Emir, Krsmanovic Dejan, Hodzic Edin i Petrović Milanko.
     Oni će voziti sprint trke, a ako se neko plasira medju prvih 60, nastupiće i u Poteri. Trenutno se nalze na završnim pripremama u Sloveniji na Pokljuki, odakle direktno putuju na Prvenstvo u Čeku.
     Inače ovo je sedmo po redu Letnje roller-ski Svetsko prvenstvo, prvo je organizovano 2006. godine u ski centru Ufa u Rusiji.

     Detaljnije...

  

Kopaonik - Ski opening 8.-11. dec 2011.  
     
20.09.2011. Na Kopaoniku se spremaju za novu zimsku sezonu, a otvaranje najavljuju za petak 9. decemrbar 2011. za tu priliku, agencija Supernova travel iz Beograda je pripremila produženi vikend aranžman, koji ukljucuje boravak u aparmanima Konaci ili hotelima Anella i Grand sa besplatnim dvodnevnim ski-passom.
     Cena paket aranžmana za ovaj produženi vikend (četvrtak-nedelja) je od 65 eur za apartmane i od 145 eur za boravak u hotelu.
     Detaljnije...

  


 

Dok glečeri na severu očekuju novi sneg, na jugu traje prolećno skijanje
     Izvor: www.BihSki.com
    
16.
09.2011. - Veoma mali je broj skijališta na sjevernoj zemljinoj hemisferi na kojima se u septembru može skijati. Ukupno je šest skijalista u ovom trenutku otvoreno i to u Austriji, Švajcarskoj i Italiji. Smatra se da je ovo do sada najmanji broj skijališta otvorenih sjeverno od ekvatora, od kako je letnje skijanje postalo interesantno – od 1970.
     Na glečerima u Evropi su veoma loši uslovi za skijanje a razlog je otopljavanje. Da bi se skijališta na glečerima pustila u funkciju neophodnne su nove izdašne snežne padavine.
     Pitztal, najvisočiji glecer u Austriji je jedini koji planira skoro otvaranje preko vikenda 24. septembra. Na ovom gleceru su izgrađeni sistemi za proizvodnju veštačkog snega koji mogu da rade čak ako je spoljna temparatura i u plusu.
     Za narednih mjesec dana bi se moglo očekivati otvaranje oko 10 glečera, uključujući Tignes u Francuskoj, Engelberg Glecer 3000 m iznad Gstadaa i Les Diablerets u Švajcarskoj. U Austriji se očekuje, što je i običaj, veliko otvaranje glečera za vreme sezone oktobarskih festivala, a među njima Solden, Stubai, Dachstein i Flattach. Molltal je već otvoren cele godine. Cervinia u Italiji tradicionalno otvara svoja skijalista u oktobru.
     Na Saas Fee, jednom od trenutno šest otvorenih glečera, obaveštavaju da je u proteklih šest dana otaplljanje snega bilo za “samo” 2 cm što nije mnogo u poređenju sa 20 do 40 cm topljenja tokom leta.
     U Severnoj Americi, nakon uobičajenog tronedeljnog remonta, planiraju otvorenje Timberline i Oregon. Ako to odzvole vremenski uslovi uskoro bi se moglo očekivati otvorenje nekoliko na svetu najviših skijalista kao što su Loveland i Keystone u Koloradu, I to na vestackom snegu krajem oktobra meseca.
     Na juznoj hemisferi je trenutno skijanje u prolećnim uslovima na skijalištima Australije, Argentine, Čilea i Novog Zelanda. Otvoreni su Catedral u Argentini, Portillo u Čileu i Coronet Peak na NZ svi u nadi da će se na njima skijati još tokom oktobra.
     Detaljnije...

  


 

Još četiri meseca do prvih ZOI mladih u Inzbruku      Izvor: OKS
    
16.09.2011. - U Inzbruku, gradu domaćinu prvih Zimskih olimpijskih igara mladih, koje će se održati od 13. do 22. januara 2012., predstavnici svih nacionalnih olimpijskih komiteta sastali su se na sastanku Šefova Misija. Učesnici sastanka upoznali su se sa tokom priprema na svim poljima, kao i sa sadržajima na temu kulturnih i obrazovnih radionica, koje će poput Igara u Singapuru odvijati kao paralelni program uz sama sportska takmičenja. Predstavnici nacionalnih olimpijskih komiteta imali su prilku i da obiđu sportska borilišta kao i novoizgrađeno Olimpijsko selo.
Posle Zimskih olimpijskih igara održanih 1964. i 1976. ovog puta, Inzbruk će biti domaćin prvih Zimskih olimpijskih igara mladih. Najuspešniji sportisti u zimskim sportovima uzrasta od 94. do 97. godišta takmičiće se u 8 zimskih olimpijskih sportova.
Prema procenama u ovom trenutku Srbija bi na prvim Zimskim olimpijskim igrama mladih u Inzbruku mogla da ima dva predstavnika, po jednog u alpskom skijanju i u biatlonu.
     Detaljnije...

  


Val Thorens (FRA) - Novi funitel u sezoni 2011 /2012.  
    
10.
09.2011. - Ovaj 4. funitel u Val Thorensu će se sastojati od 2 serije po 2 kabine, svaka sa kapacitetom od 33 osobe. Nosi naziv "Thorens". Do vrha će stizati za oko 2 minuta, ostvarujući kapacitet od 1500 osoba na sat. Polazna stanica je na 2750, a izlazna na 2960 m/nv a visinska razlika je 210m. Dužina trase je 787m, maksimalna brzina 8 m/s.
     Polazna stanica je na vrhu sedežnice "Portette" a vrh novog funitela na grebenu prema Orelle-u. Proizvođač konstrukcije je švajcarski BMF. Završetak je planiran u decembru 2011. Vrednost investicije je oko 6 miliona evra.
     Ovaj lift će opsluživati 2 nove ski staze: crvenu - Les Asters i plavu - Le Chocard. Na Ski mapi Val thorens-a za 2012 ucrtana je trasa novog furnitela "Thorens" sa pripadajućim stazama.
     Detaljnije...

  

Uvodna testiranja za nove članove GSS-a   Izvor: GSS
    
09.09.2011. - I ove godine dvomesečni kurs za nove članove GSS će početi u oktobru za oko 40-ak polaznika. GSS je otvoren za svakog ko je zainteresovan da se bavi spašavanjem u prirodi i specifičnim urbanim uslovima a stariji je od 17 godina, ko poseduje odredjeni nivo fizičkih sposobnosti i prethodnih znanja, i ima adekvatan psihološki profil. Sve je ovo neophodno da bi se oformio funkcionalan tim, jer je osnova svakog rada u GSS-u timski rad.
     Uvodno testiranje će se vršiti u nizu gradova Srbije, po objavljenom rasporedu. Testiranje je besplatno. Naćin prijavljivanja i odabir kandidata koji zadovolje minimalne i diskvalifikacione uslove objavljeni su na internet stranici www.gss.rs , a polaznici snose deo troškova tečaja.
     Uspešnim završetkom ovog zahtevnog tečaja, pripravnici GSS stiču pravo da učestvuju u timovima GSS i asistiraju u akcijama spašavanja tokom jednogodišnjeg pripravničkog staža, posle čega se vrši finalna selekcija i prijem u punopravno članstvo.

  

Biatlonci Srbije pred Letnje biatlon Svetsko prvenstvo     Izvor: skijanje.rs
    
06.
09.2011. - Nakon uspesno sprovedenih priprema u Belmenku u Bugarskoj, biatlon reprezentativci Srbije su se vratili u zemlju. Dobro sprovedenom trenažnom procesu pogudovali su odlični uslovi kao i fenomenalne vremenske prilike idealne za ovakve treninge.
     Određeni su takmičari koji nastavljaju dalji trening za predstojeće Letnje biatlon Svetsko prvenstvo u Novom Mestu u Češkoj. To su junior Hrkalovic Emir i tri seniora Krsmanovic Dejan, Hodzic Edin i Petrović Milanko. Oni će od 11.09.2011. boraviti u Sloveniji, gde će izvesti zavrsne pripreme na stazama Biatlon centr Pokljuka.
     Sa priprema u Sloveniji putuju direktno u Nove Mesto u Češkoj gde se od 20.-25.09.2011. održava Letnje biatlon Svetsko prvenstvo. Sve je isto kao i u zimskom, osim sto su skije zamenjene roller-skijama.
     Na ovom svetskom prvenstvu voze se discipline Sprint, Potera i Mešovita štafeta. Naši momci voze sprint trke, a ako se neko plasira medju prvih 60, nastupiće i u Poteri.

     Detaljnije...

  

Skijališta Srbije

Tenderi za zasnežavanje na Kopaoniku i Staroj planini   Izvor: Skijališta Srbije
    
31.08.2011. - Javno preduzeće "Skijališta Srbije" je 26.08.2011. respisalo Javne pozive za prikupljanje ponuda za nabavku sistema za veštačko osnežavanje po sistemu "ključ u ruke" i to za:
     - Ski centar Kopaonik na stazama na lokalitetu Gobelja i pripadajućim veznim putevima.
     - Ski centar Stara Planina na novim ski stazama Jabučko ravnište i Babin zub sa pripadajućim veznim putevima.
     Takođe su raspisani i tenderi za ski skole i ugostiteljske lokacije na ski stazama Kopaonika i Tornika.

    

Smučarski klub Zlatibor na pripremama na Jahorini      Izvor: SK Zlatibor
    
30.08.2011. - Smučarski Klub ‚‚Zlatibor‚‚ je od 15 - 25. Avgusta organizovao desetodnevne pripreme svojih takmičara na Jahorini. Pored takmičara SK ‚‚Zlatibor‚‚ pripremama su prisustvovali i takmičari SK ‚‚Sokolac‚‚. Mladim takmičarima sa Zlatibora svoja iskustva je preneo i Mladen Plakalović član SK ‚‚I.Sarajevo‚‚ učesnik Olimpijskih Igara u Vankuveru.
     Takmičari su imali idealne uslove za pripreme. Prepodnevni trening se svodio na vožnju Ski rolera, savladavanje uspona uz Jahorinu u dužini 10-20 km, zavisno od kategorije takmičara. Popodnevni trening je bio raznovrsniji, kross, imitacija sa štapovima, planinarenje, vežbe snage i sportske igre.
     Slobodno vreme smo koristili za kupanje u bazenu, božnju bicikle kao i obilazak Sarajeva i Baš Caršije.

     Detaljnije...

  

Sjenica - Ski lift kod hotela Bor      Izvor: admin@skijanje.rs
     14.08.2011. - Svi prospekti kao i aktuelni sajtovi koji pisu o turističkoj ponudi opštine Sjenica, uz opis ponude hotela Bor imaju navedeno:
"Hotel Bor - najlepši i najstariji hotel na Pešteru, nalazi na .... Zimi su korisnicima usluga ovog hotela na raspolaganju ski staza, sa ski liftom dužine 300 metara."
     Nedavno sam posetio Sjenicu, pa pogledajte situaciju na licu mesta. Pomenuti ski lift postoji, ali pitanje je dali je kompletan. Već nekoliko godina nije prevezao ni jednog skijaša. Nalazi se negde iza hotela pored prepunog velikog kontejnera za đubre...

     Nakon prve privatizacije, hotel je više puta menjao valsnike... A pominje se i da je zemljište na kome se nalazila ski staza vraćeno starim vlasnicima, pa je i mogucnost njenog korišćenja dovedeno u pitanje. Novi vlasnici upravo izvode renoviranje hotela, pa se nadajmo da će naći i adekvatno rešenje za lift...
     Detaljnije...

  

Bor - izvođenje mašinskih i elektro radova na ugradnji žičare Crni Vrh     Izvor: RTB
    
13.08.2011. - U planu je izgradnja žičare na Crnom Vrhu kod Bora. Trenutno se izvodi reprojektovanje žičare odnosno usklađivanje žičare CENTAR sa Kopaonika prema novoj trasi žičare na Crnom Vrhu, koje radi IRM Bor. Rok završetka građevinskog dela projekta je do kraja jula 2011
godine kada se planira i početak građevinskih radova.
     Planirani period početka montaže mašinske i elektro opreme je početak septembra 2011, nakon završenih projekta, građevinskih radova i reparacije navedene opreme. Rok završetka uzgradnje i puštanja u rad je kraj oktobra 2011.
     Žičara je dugačka 1300m a imaće 14 linijska stuba, pogonsku i okretnu stanicu. Na licu mesta izvršeno je raskrčivanje šume i obeležena su stubna mesta. Prilazni putevi su urađeni skoro do svakog stubnog mesta.

     Detaljnije...

  

Jahorina - Akcija čišćenja staza         Izvor: OC Jahorina
     
11.08.2011. Radnici Olimpijskog centra Jahorina intenzivno uređuju skijaške staze na ovoj planini kako bi se unapredio njihov kvalitet i poboljšao nivo usluga u predstojećoj zimskoj sezoni.
     Svakodnevno 20 radnika Olimpijskog centra čiste staze od kamena, rade na iskopu drenažnih kanala, nasipanju staza humusnim materijalom te zatravnjivanju.
     Akcija uređivanja skijaških staza počela je 26. jula, a trenutno se radovi odvijaju na stazi Poljice. Nakon ove staze na red će doći uređenje staza Ogorjelica 1 i 2 te Skočine, saopšteno je iz Olimpijskog centra Jahorina.

     Detaljnije...

  

Stara planina - Postavljeni prvi stubovi na žičari Babib zub        Izvor: Doppelmayr, A.Kočovski
    
10.08.2011. -
Radovi na izgradnji i montaži novih žičara na Staroj Planini se odvijaju po planu i predviđenom dinamikom. U ponedeljak 8. avgusta su postavljeni prvi stubovi na trasi nove četvorosede žičare "Babin zub" neposredno uz gornju - izlaznu stanicu, o čemu svedoči i ova fotografija.
     Gradjevinske radove je izvela firma AD "Vodoprivreda" Smederevska Palanka, a montažu po nadzorom Doppelmayerovih supervizora izvodi firma ATB FOD Bor.
     Detaljnije...

  

Biatlon reprezentacija Srbije na letnjim pripremama u Belmenkenu (BUL)  Izvor: admin@skijanje.rs
    
09.
08.2011. - Biatlon reprezentacija Srbije se od 09.-28.08.2011. nalazi na drugom krugu letnjih priprema u Bugarskom ski centru Belmeken. Oni se pripremaju za predstojeće Letnje Biatlon Svetsko prvenstvo koje se od 20.-25. septembra 2011. održava u Češkom ski centru Nove Mesto, takođe i za novu zimsku sezonu - Svetski kup i Zimske Olimpijske igre mladih u Inzbruku 2012.
     Na pripremama se nalaze seniori: Milanko Petrović, Edin Hodžić, Rastic Damir i Emir Hrkalović kao i juniorski reprezentativci: Nedm Mehmedbašić, Denis Avdić, Redžeb Hodžić. Sa njima je i prvi trener biatlon reprezentacije Tihomir Milosavljević.
      Prema rečima reprezentativca Milanka
Petrovića, u Belmekenu su uslovi odlični, može se reći čak i najbolji za visinske pripreme. Ima dosta reprezentacija kako biatlonaca tako i nordijaca i ostalih sportista. Belmeken je poznat po organizaciji Roller-ski takmičenja.
     Detaljnije...

  

Mokra Gora - Nove ski staze na Iveru     
    
08.08.2011. Na skijalištu Iver - Mokra Gora prosečene su nove skijaške staze. Nalaze se sa druge strane brda u odnosu na dosadašnju glavnu stazu i imaju zajednički vrh. Staze su dužine svaka cca 500 metara, spadaju u kategoriju crvenih staza po težini.
     Nezvanično, očekuje se da ce dvosed "Sunčana dolina" sa Kopaonika biti prenešen na ovu stazu. Takođe očekuje se i ugovaranje posla za postavljanje sistema za zasnežavanje ovih staza.
     U Parku prirode je počeo da radi Nacionalni ekološki centar. Nalazi se na padinama Ivera, na nadmorskoj visini od 1.400 metara, u podnožju novih staza. U njemu se nalaze učionica i sala za predavanja, dnevni kafe, restoran i 24 dvokrevetne sobe namenjen posetiocima. Sve prostorije su opremljene optičkim kablovima sa telefonskim i TV uređajima, kao i sa internet mrežom. U njemu je smeštena i uprava i čuvarska služba Parka prirode „Mokra Gora".
         Detaljnije, fotografije novih staza...

  

Kopaonik - Cena smeštaja 2011 / 2012  
     
0
8.08.2011. Ove godine, dosta ranije smo upoznati sa cenom ski-passa na Kopaoniku, a evo i prvih cenovnika za smeštaj za zimski sezonu 2011 / 2012. Zahvaljujući agenciji Supernovatravel iz Beograda, među prvima se upoznajemo sa cenama smeštaja na Kopaoniku u hotelima Grand i Angela, kao i najma apartmana u Konacima i LUX apartmanima u Konacima.  Za rezervacije do 15.09.2011. važi 15% popusta uz plaćanje depozita od 50%.
     Novo u ponudi su LUX apartmani Cosecha u krugu Konaka kao i Prezident VIP apartman u Vili Ivana na Kopaoniku.

     Detaljnije...

  

Jahorina - Stigla dva nova Printoth ratraka sa vitlom 
     
0
4.08.2011. Na Jahorinu su krajem jula isporucena dva ratraka Prinoth - Everest sa vitlom. Ovo su prvi tabaci sa vitlom na ovim prostorima (izuzimajuci Sloveniju), kojima se omogucuje tabanje i priprema najstrmih staza. Ovi tabaci imaju vecu radnu povrsinu, pa se staze pripremaju sa manje prolaza.
     Obuka vozaca tabaca je ugovorena, u Prinoth-u, gde ce nauciti kako se voze masine i priremaju staze. Instruktori Prinoth-a ce biti na Jahorini pocetkom sezome da pripomognu novo-obucenim vozacima.

     Detaljnije...

  

Održan memorijalni Ski-Roller kup "Amar Garibović" u Sjenici     Izvor: SkiSavez
     
01.08.2011. U Sjenici je ovog vikenda održan prvi memorijalni Roller-Ski kup posvećen tragično prminuplom Olimpijcu Srbije, Amaru Garibović. Učestvovala su 53 takmičara iz 11 ski klubova i 6 zemalja - Grčke, Hrvarske, Slovenije, Crne Gore, BiH i Srbije.
     U dva dana su se održale tke u disciplinama Sprint i Distanca za kategorije takmičara: Deca, Juniori i Seniori u muškoj i ženskoj konkurenciji. Trke su vožene slobodnim stilom.

     Detaljnije...

  

Majdanpek - Isčekivanje i neizvesnost po pitanju skijanja na Rajkovu  Izvor: SK Starica
    
29.07.2011. - Juče je nekoliko najaktivnijih članova i predstavnika Ski kluba "Starica", obavilo razgovor sa Predsednikom Opštine Majdanpek, Draganom Popovićem, a u vezu sa sanacijom žičare i revitalizacijom ski centra "Rajkovo". Stvari za sada nisu idealne, ali ima pomaka.
     Staze - Čišćenje koje je započeto na inicijativu majdanpečkog ski kluba, za sada ide korektno . . .
     Ratrak trenutno nije u funkcionalnom stanju, poslednji put je "radio" 2007. godine . . .
     Žičara je u ovom trenutku najbolnije pitanje . . .
Isčekivanje i neizvesnost po pitanju skijanja u Majdanpeku se, nazalost, nastavljaju
.
     Detaljnije - kompletan tekst...

  

Skijališta Srbije

Objevljene cene ski pasa u Srbiji za 2012   Izvor: Skijališta Srbije
    
29.07.2011. - Danas su na sajtu Javnog preduzeća Skijališta Srbije objavljene cene ski-passa za ski centre Kopaonik, Stara Planina i Zlatibor - Tornik za 2012. godinu.
     Vlada Republike Srbije usvojila je cenovnik ski karata JP „Skijališta Srbije“ za zimsku sezonu 2011/12. godine. Cene ski karata su određene u zavisnosti od perioda skijaške sezone i kategorije skijaša.
     Tako šestodnevni ski pas u špicu sezone na Kopaoniku košta 9.800 dinara, a u ski centru Tornik na Zlatiboru 5.900 dinara. Šestodnevni ski pas u istom periodu u ski centru na Staroj planini iznosi 3.950 dinara.
    
Značajna novina je što je cena ski-passa tipa 10/sezoni na Kopaoniku jedinstvena za sve tarifne periode skijaške sezone i košta 16.600 din. Od ove godine je uvedena i cenovna kategorija Seniori za lica rođena 1947. i ranije. Generalno cene su nešto malo veće u odnosu na prošlu sezonu (6-dnevni na Kopaoniku skuplji za 400 din).
     Preuzmite cenovnik:  Kopaonik,  Stara Planina,  Tornik  -  fajlovi u .JPG formatu.

  

Babin Zub - najveće gradilište u Srbiji leta 2011   Reportaža: miles_davis - SkiNis.org.rs
    
29.07.2011. -
Ako ste ludi za skijanjem kao mi, ništa vam novo nećemo otkriti ako kažemo da se na Babinom Zubu trenutno užurbano radi na pripremi novih smeštajnih kapaciteta, staza i žičara, za sezonu 2011/2012. Sa uverenjem da ćemo tamo zateći uobičajenu sliku na srpskim gradilištima (sa nijansama finansijske krize), skoknuli smo do Zuba, spremni da se tamo takmičimo u sarkazmu.
     However, ono što se danas tamo vidi, ostavlja bez teksta.
     Oko hotela na Jabučkom ravništu, danas možete da vidite stotinak radnika, tone istovarene opreme i materijala, kamione, šlepere, građevinske mašine od kojih nijedna ne stoji.
     Prva srpska gondola kreće 20-tak metara istočno od hotela...
     Detaljnije, fotografije...

  

Biatlon reprezentacija Srbije na letnjim pripremama   
    
21.Jul 2011. - Biatlon reprezentacija Srbije se nalazi na letnjim pripremama u Bugarskom ski centru Bansko. Oni se pripremaju ne samo za novu zimsku sezonu, već i za predstojeće Letnje Biatlon Svetsko prvenstvo koje se od 20.-25. septembra 2011. održava u Češkom ski centru Nove Mesto.
     Na pripremama se nalaze seniori: Milanko Petrović, Edin Hodžić i Emir Hrkalović kao i juniorski reprezentativci: Nedm Mehmedbašić, Denis Avdić, Redžeb Hodžić. Sa njima je i prvi trener biatlon reprezentacije Tihomir Milosavljević.
      U Banskom imaju dobre uslove za trening biatlona, kako reoller skijanja tako i pucanja. U ovom Bugarskom centru je izgradjena namenska rol-ban stza, koja prolazi pored strelišta koje se već godinama koristi za zimska biatlon takmičenja. Rol-ban staza je kružna dužine 3-4 km a širine 7-10m.
     Naši reprezentativci su iskoristili priliku i da se popnu na najvuši vrh planine Pirin - Vihren na 2914 m/nv.
     Detaljnije...

  

Majdanpek - Čišćenje skijališta  Rajkovo    Izvor:  starica.dezareo.com
    
Jul 2011. - Radovi sa čišćenjem Rajkova uveliko traju. Više od mesec dana su u toku Javni radova na skijalištu Rajkovo kod Majdanpeka i situacija nije uopšte zadovoljavajuća. Posao jako sporo napreduje a radnici koji se nalaze na Rajkovu nemaju svu potrebnu opremu za rad. Pre svega nedostaju trimeri za sečenje rastinja i trave, sa njima bi posao išao svakako brže.
     Čišćenje skijališta na Rajkovu je organizovano od strane skijaškog kluba i Sportskog saveza opštine Majdanpek. Kao izvođač radova se sada javio Javno preduzeće Putevi iz Majdanpeka i cela stvar je pokrenuta sa mrtve tačke. Na akciji čišćenja je trenutno angažovano 6 radnika koji polako privode prvi mesec čišćenja kraju.
     Detaljnije...

  

Mladen Pešić učesnik FIS trening kampa 2012     Izvor: skinis.org.rs
    
J
ul 2011. - Zahvaljujući upornom radu i odličnim rezultatima, ostvarenim u prošloj sezoni, naš najbolji skijaš, kadet Mladen Pešić, dobio je pozivnicu za učešće u radu trening kampova Svetske smučarske organizacije (FIS), do januara 2012. godine. Na evaluacionom kampu, koji je održan prošlog meseca na glečeru Pitztal, u Austriji, Mladen Pešić je zadovoljio sve FIS kriterijume i tako zaslužio konačnu pozivnicu.
     Trening kampovi za skijaške nacije u razvoju se održavaju svake godine, a podržava ih FIS organizacija u okviru "FIS Aid & Promotion Programme for Developing Ski Nations" programa. Kampovi su namenjeni skijašima iz 46 nacija, između kojih i Republike Srbije. Interesantno je da se ovaj program finansira iz prihoda koje FIS ubire na osnovu kotizacija kandidata za učešće na Svetskom Prvenstvu u skijanju.

     Detaljnije...

  

Slopestyle na programu ZOI Sochi 2014                Izvor: fis
    
07.07.2011.
- Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je doneo konačnu odluku o programu Zimskih Olimpijskih igara u Sočiju 2014 (Rusija). U Durbanu u Južnoafričkoj republici, na 123 Sesiji MOK-a, Izvršni odbor je potvrdio dodatno uključivanje "Freestyle Ski Slopestyle" (muškarci i žene) i "Snovboard Slopestyle" (muškarci i žene), kao i "Snowboard paralel slalom" kao zvanična takmičenja na programu ZOI u Sočiju 2014. Nažalost takmičenje "Ekipno alpsko skijanja nacija" nije dobilo odobrenje za uključivanje na program Olimpijade u Sočiju 2014.
     Predhodno u aprilu 2011, doneta je odluka da se na program ZOI u Sočiju 2014. uključi šest novih FIS disciplina: "Freestile Ski Halfpipe" (muškarci i dame), "ženski skijaški skokovi", "Biatlon mešovita štafeta", "timsko umetničko skijanje" i "timsko sankanje".

    
Detaljnije...

  

Pyeong Chang domaćin ZOI 2018!               Izvor: ioc
    
06.07.2011. - Domaćin Zimskih Olimpijskih igara 2018. godine biće Pjeongčang u Južnoj Koreji, odlučeno je glasanjem članova Međunarodnog olimpijskog komiteta u Durbanu.
     Pored Pjeongčanga kandidati za organizaciju bili su i Anesi u Francuskoj i Minhen u Nemačkoj.
     Pjeongčang je na taj način postao prvi grad u Južnoj Koreji koji će organizovati Zimske Olimpijske igre, a Seul je već 1988. godine bio domaćin Letnjih Igara.
     Odluku o domaćinu Igara 2018. godine doneli su članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta na glasanju u Durbanu, a saopštio ju je prvi čovek te organizacije Žak Rog.

     Detaljnije...

  

Prve Zimske Olimpijske igre mladih - Innsbruck 2012    Izvor: ioc
    
Jul 2011. - Posle prvog održavanja Letnjih Olimpijskih igara mladih u Singapuru od 14. do 26. avgusta 2010, Insbruk i Seefeld će biti domaćin 1. Zimskih Olimpijskih igara mladih od 13. do 22. januara 2012. Nakon što je dobio najviše glasova u istoriji Međunarodnog Olimpijskog komiteta (84:15), Insbruk - Tirol će, posle 1964 i 1976, po treći put biti Olimpijski grad, domaćin igara.
     Na 119. sednici Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC) u Gvatemala Sitiju, 5. jula 2007, MOK je odlučio da ustanovi Olimpijske igre mladih (YOG). Vizija i inovativni koncept za novi sportski događaj, ima za cilj da inspiriše mlade ljude širom sveta da učestvujući u sportskim takmičenjima usvajaju vrednosti olimpijskog pokreta (kvalitet, prijateljstvo, poštovanje).
     Detaljnije...

  

Katalozi ski opreme za 2012    Izvor: blogski.eu
    
Jul 2011. - Proizvođači ski opreme već imaju spremne modele za narednu ski sezonu. Većina nih ima i objavljene kataloge sa modelima opreme za 2012. godinu. Katalozi se mogu preuzeti u PDF ili SWF formatu.
    Trenutmo su dostupni katalozi: Voelkl, Tecnica, Dalbello, Atomic, Race Atomic, Elan, Race Elan, Leki, Blizzard, Uvex, Head, Race Head, Vuarnet, Race Rossignol.
    Javite se ako znate za neki link prema kataloguski opreme koga ovde nema.
     Detaljnije...

  

Vlašić - Konačno odluka o dodeli koncesije za skijalište            Izvor: babanovac.net
    
05.07.2011.
- Krajem juna meseca, kantonalna Vlada je konačno donela odluku o Koncesiji ZA IZGRADNJU, UREĐENJE, OPREMANJE, KORIŠĆENJE I ODRŽAVANJE SKIJALIŠTA NA VLAŠIĆU, lokalitet Pavao- Ugar.
     15.02.2007. godine u Adelbodenu je potpisan ugovor o kupovini prvog vlašićkog trosjeda. Babanovac.net je u ovih četiri i po godine redovno izvještavao o svim dešavanjima vezanim za njegovo postavljanje, a vremenom su vrli političari sa ovih prostora uspeli izvesti da se svaka priča o dodeli koncesije završi i pre nego je što je pokrenuta.

     Detaljnije...

  

NA PRODAJU vikendica na Jahorini
     0
1.06.2011. -
Vikendica se nalaz odmah pored hotela Vila Tamara na Jahorini, na Velikim Dvorištima (3 km od skijališta i ostalih hotela na Jahorini).
     Plac ima 5 ari, ograđen pletenom žicom, sa dve kapije, a teren je sav pod travom. Ispod kuće je garaža-podrum.
     Dnevni boravak sa trpezarijom i kuhinjom je veličine 6 x 7. Na tom prvom nivou se nalazi i hodnik sa kupatilom i WC-om. Iz dnevnog boravka idu stepenice na sprat gde se nalazi: Malo predsoblje, jedna dvokrevetna, jedna trokrevetna i jedna jednokrevetna soba-sve u lamperiji i kupatilo sa WC-om. Sa tog sprata imaju plafonske stepenice koje vode na tavan tj. potkrovlje koji je takodje u funkciji spavaće sobe.
     Iza kuće je garsonjera sa posebnim ulazom, koja je takodje opremljena za stanovanje, dakle soba sa kuhinjom i kupatiloo sa WC-om.

     Detaljnije...

   

ski centar

Vesti - utisci iz ski centara ...
     02.06.2011. POPOVA ŠAPKA - Bojan Križaj ponovo na Šar planini
     
29.05.2011. JAHORINA - Gran Pri Italije spotu o Jahorini
    
15.05.2011. ROGLA, Slovenija - Priznaje za najbolji Fun park na "Skiarea testu"
     29.04.2011. JAHORINA -
Počeli radovi na izgradnji gondole Pale - Jahorina
     28.04.2011. POPOVA ŠAPKA - Stigao novi kabinski ratrak za freeride skijaše
    
24.04.2011. KOPAONIK - Završena ski sezona

    
19.04.2011. KOPAONIK - Odlično aprilsko skijanje
     20.04.2011. TORNIK - Žičara radi za panoramsko razgledanje
     
19
.04.2011. STARA PLANINA - Uskoro počinje izgradnja prve gondole u Srbiji
     15.04.2011. KOPAONIK - Za predstojeci vikend radi 3 žičare a pripremljeno je 6 staza za skijanje
     15.04.2011. AUSTRIJA - Obertauern - Na proljećno skijanje u Obertauern
     12.04.2011. AUSTRIJA - Hintertux - Ski vikend na glečeru
     11.04.2011. FRANCUSKA - Les 3 Valees - Posetite Val Thorens, nećete se pokajati
     0
8.04.2011. AUSTRIJA - Schladming - Skijala prošle nedelje, stvarno sve savršeno funkcioniše
     06.04.2011. ITALIJA - Cortina d'Ampezzo - Ski vikend u aprilu
     05
.04.2011.
KOPAONIK - Popust na ski pas 40%
    
04.04.2011. KRVAVEC, Slovenija - 6. tradicionalna "Luža"
    
04.04.2011.
BRIJEŽĐA - Izgradnja sistema zasnežavanja u Novoj Varoši
    
04.04.2011. KOPAONIK - Odoleva toplom vremenu. Rade 3 žičare.
     06.04.2011. AUSTRIJA - Nassfeld - Aprilsko skijanje
     03.04.2011. JAHORINA - Održan kup veterana
    
03.04.2011. DURMITOR - Vlada najmjava da izmiri potraživanja preduzeća Ski centar Durmitor
                   Detaljnije.... , arhiva svih vesti iz ski centara...

   

ZOI Sochi 2014: Još 1.000 dana do početka            Izvor: MOK
     1
6.05.2011. - U Sočiju i širom Rusije se danas obeležava 1000 dana do poletka XXII Zimskih Olimpijskih igara, koje će se održati od 07.02.2014. Tom prilikom je otkriven Omega sat za odbrojavanje vremena do početka igara. Ovakav sat je prvi put predstavljen na ZOI Torino 2006, i od tada su ovakvi satovi postali najviše fotografisani detalji uoči i tokom održavanja Olimpijskih igara.
     Inače, Soči je izabran kao grad domaćin za XXII Zimske olimpijske igre tokom 119. sednice MOK-a u Gvatemala Sitiju 4. jula 2007. u konkurenciji gradova Salcburg (Austrija) i Pieongchang (Republika Koreja). Tokom trajanja igara od 7. do 23. februara 2014. Soči će ugostiti takmičare u sedam Zimskih Olimpijskih sportova koji su trenutno na Olimpijskom programu.

     Detaljnije...

   

 Ski reportaža: Chamonix (FRA) - Najlepši ski spust u Evropi
       Autor:
Bojan Šćekić, Miodrag Skender
    
05.
05.2011. - Chamonix-Mont-Blanc, ili češće nazivan kratko Chamonix (srp. Šamoni) je gradić i opština u istočnoj Francuskoj, u pokrajni Haute-Savoie. Nalazi se u podnožju Mont Blanc-a na nadmorskoj visini od 1,035 metara. Po popisu stanovnika iz 1999 u njemu živi 9,830 stanovnika na površini od 116.53 km². Olimpijske igre su održane u Chamonix-u 1924. godine.
     Chamonix kao prestonicu ekstremnih i planinskih sportova znamo još od ranije. Svako na svoj način. Kako smo došli, dve stvari vezane za skijanje su bile upečatljive i uveliko su obeležile naš boravak i aktivnosti.
     Detaljnije, kompletan tekst i fotografije . . .

 


 Ski reportaža: Les 2 Alpes, Alpe d'Huez (FRA) - Martovsko skijanje
       Autor:
Tadija_91 -na Forumu
     2
6.
04.2011. - Odlučio sam se za Les deux Alpes, pre svega zbog jeftinih aranžmana iz Srbije a onda i zbog, kako se priča po netu, velikog potencijala za vožnju van staza i povezanosti sa legendarnim La Grave-om. O samom putu ne treba trošiti reči, bio sam obavešten da do te Francuske treba tri dana jahanja (24h autobusom) i tu ništa nije moglo da me iznenadi. Izvukli smo Lastin autobus sa dovoljno mesta čak i za pojedince koji imaju noge. Pre polaska (11. marta) sam proverio prognozu i video da nas čeka prilično uzbudljiva nedelja što se tiče vremenskih prilika.
      Stigli smo u mesto po planu, u subotu posle podne. Usledila je šetnja mestom koje na moje iznenadjenje više liči na selo nego na očekivani blok 62 sa Novog Beograda. Odmah sam primetio prisustvo meni ne baš omiljenih gostiju sa ostrva, dok mi je prisustvo njihovog točenog piva baš prijalo. Ima dosta supermarketa sa normalnim cenama...

      Detaljnije, kompletan tekst i fotografije . . .

  

 Ski reportaža: Valmeiner (FRA) - Poslednja nedelja marta u Valmeineru
       Autor:
Max -na Forumu
     2
2.
04.2011. - Skijalište se sastoji od tri brda. Gros Crey je iznad Valmeiniera i četiri brza četvoroseda ga pokrivaju. Ima dosta lepih i širokih plavih staza, dok su zelene relativno uzani kolski putevi. Ima i nekoliko odličnih crvenih staza koje su dovoljno široke i moguće je izvoziti spust od 1000m visinske razlike Susedno brdo, Crez du Quart, je izmedju Valmeiniera i Valloire. Sve staze su odlične za karving. Ima nekoliko tanjira i starijih liftova, ali se oni mogu izbeći. Najbolji utisak je ostavio ovaj deo skijališta.
     Treće brdo, Setaz, je iznad Valloire i nešto je lošiji sistem žičara. Iz Valloire skijaše izvlače dve gondole. Jedna ide na Setaz do oko 2000mnv i ima lepe povratne staze svih boja. Druga vodi na Crey du Quart i takodje ima povratne staze, ali nisu bile pokrivene snegom.
     Detaljnije, kompletan tekst i fotografije . . .

  

 Ski reportaža: Vars (FRA) - Skijanje na francuski način
       Autor:
Ivana Radić
     2
2.
04.2011. - Planina, zima, temperatura minus previše, vetar koji kosti pomera, zamrznute trepavice, usta koja su zaledjena u samo jednom položaju – vi biste nešto da kažete, ali izlazi samo ravan ton nekog samoglasnika... taj jezivo divan osećaj prepoznaju i vole samo strastveni skijaši/borderi. Muka? Da, ali najsladja.
      Početkom februara 2009. godine sam se našla na Varsu, južnom delu Francuskih Alpa. Namerno kažem našla, jer je bilo brzo i neplanirano, čak nisam ni čula za to mesto (mada se ne ponosim time). I kako to obično biva u životu, bum putovanja bez onoga što generali i advokati zovu strategijom donose neverovatne užitke koji postaju najvrednije uspomene.
     Detaljnije, kompletan tekst i fotografije . . .

  

Stara planina - Uskoro počinje izgradnja prve gondole u Srbiji    Izvor: Skijališta Srbije
     19.04.2011. - Zamenica generalnog direktora JP „Skiijališta Srbije“ Milena Cvetković najavila je da će u narednih mesec dana početi izgradnja prve gondole u Srbiji.
     „U pitanju je osmosedna gondola, kapaciteta 2 400 skijaša na sat, dužine 1100 metara, a kretaće se brzinom od 6 metara u sekundi“, rekla je Cvetković i dodala da će do nastupajuće sezone biti izgrađena i četvorosedna žičara, kapaciteta 2 400 skijaša na sat, nove staze, a biće proširen i sistem za veštačko osnežavanje.
 
     Detaljnije.
..

  

 Ski reportaža:  St. Anton am Arlberg, februar 2011        
     Autor:
adwarf - na Forumu
     17.04.2011. - Arlberg - Što se samog St. Antona tiče, zaista sve pohvale, ali on je nama ostavio utisak kao najlošiji deo za skijanje, od svih koje obuhvata ski pass, a to su St. Anton, zajedno sa St. Christofom, Rendl, Stuben, Lech, Oberlech i Zurs. Naravno, to je daleeeeko od toga da je skijanje loše, nego je fora što je tu najveća gužva, pa nije nemoguće da se na nekim gondolama čeka, pogotovo ujutru na gondolama u podnožju, dok je na Valugi uvek bila gužvi i ćekalo se pola sata - sat. Poreg toga, mi smo uboli nedelju kad je u Austriji neki praznik, pa je bilo nešto više ljudi nego obično, ali u 90% skijalista to ne predstavlja nikakav problem, osim u uskim grlima, odnosno donjim delovima staza, koje vode do sela.
     Detaljnije, kompletan tekst i mapa i fotografije . .

  

 Ski reportaža: Na proljećno skijanje u Obertauern       
    
Aut
or: Zoran Šagolj
    
15.04.2010. -
Obertauern - Svakoga aprila skijaši kopaju po snegu u potrazi za sanducima u kojima se, između ostalog, nalaze ključevi slupih limuzina.
     Retko koji izbor najboljeg skijališta u austrijskim Alpama, pa i šire, će proći bez Obertauerna. Pogotovo se to odnosi na prolećno-uskršnji deo sezone, kada se već na brojnim drugim skijalištima ski staze pretvaraju u zelene pašnjake. “Tamo gde je sneg kod kuće” – moto je Obertauerna, kojeg zbog svoje konfiguracije nazivaju i „snežni oval Austrije“.
     Detaljnije, kompletan tekst . . .

  

 Ski reportaža: Hintertux (AUS) - Ski vikend na glečeru         
    
Aut
or: average - na Forumu
    
12.04.2010. - Hintertux gletscher - Pošto je u ovo doba najsigurnije skijanje na glečerima, prethodne nedelje otisnuli smo se na zaista dalek put zarad 4 dana skijanja: skoro 1100 km do Hintertuxa, a vredelo je zaista. Lepo je skijati i znati da nema profi skijaša na ovom svetu koji nije bio na ovom mestu, jedini glečer koji radi svih 365 dana u godini, mesto gde tokom leta treniraju sve svetske reprezentacije.
     Zakačili smo vikend pa je i skijaša bilo poprilično, no gužvi na stazama nije bilo, jedina negativna stvar su naravno razvaljene staze nakon 13 h i to u donjim delovima skijališta - veće hupsere u životu video nisam.
     Detaljnije, kompletan tekst . . .

  

 Ski reportaža: Les 3 Valees (FRA) - Posetite Val Thorens, nećete se pokajati
      Autori: YIBLEX, OGI 86 i drugari

     11.
04.2011. -Izvestaj je mozda preopsiran, ali je rađen u svrhu da čitaocima pruži što više informacija tj. da im pomogne u eventualnom odabiru mesta (aranžmana). Aranžman je bio preko Go2traveling.
    
VAL THORENS smo posetili od 12. - 19. Marta 2011. - Ogroman prostor u alpskoj nedođiji 150 km odlično povezanih staza. Izjednačen broj staza razlicitih težina predstavlja odličan izbor i za početnike. Manji broj (6) crnih staza, može biti zamerka boljih skijaša. 6 Gondola pokriva veliki deo skijališta. Sedežnice su starije generacije od onih na Kopu ali normalno funkcionišu i kreću se prilično brzo. Najveća prednost je dužina (i širina) staza. Posle 10-15 min penjanja sledi spust od nekoliko kilometara.... .
     Detaljnije, kompletan tekst i fotografije . . .

  

Briježđa - Izgradnja sistema zasnežavanja u Novoj Varoši
    
04.04.2011. - I pored spremne četvorosed žičare, i tokom leta sređene ski staze, na skijalištu Briježđa u Novoj Varosi ove zime je bilo malo prilike za skijanje. Razlog je nedostatak prirodnih snežnih padavina. U Opštini Nova Varoš su shvatili da bez zasnežavanja nema ozbiljnijeg skijanja. Obzirom da je izgradnja sistema skupa, u Opštini su odlučili da u ovaj projekat krenu fazno.
     Tako je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju opštine Nova Varoš u februaru mesecu 2011. raspisala Javni poziv - nabavku: Izvođenje radova na realizaciji projekta - Izgradnja sistema za veštačko osnežavanje za ski-stazu "Briježđa" u Novoj Varoši - I faza.

 
     Detaljnije...

  

Ski reportaža: Jedan dobar ski vikend na Brezovici
     Autor
:
Stanislava Bosiočić
    
13
.03.2011. - U organizaciji udruzenja ljubitelja skijanja SKIAVANTURA posetili smo proslog vikenda 5. i 6. marta 2011. Brezovicu. Krenulo je autobusom nas 50-tak ljubitelja skijanja u petak oko 23 casa, put Brezovice. Na putu nije bilo nikakvih problema i uz samo jednu kracu pauzu, u subotu ujutru, oko 7 i 30 ugledali smo bele staze u potpunoj tisini obasjane suncem, dok su mesta u podnozju planine ostala u magli. Ovo je bio moj prvi susret sa Brezovicom od daleke 1994. kada sam je posetila u okviru studentskih susreta Gradjevinskih fakulteta. Smestaj je bio u hotelu Molika na samoj stazi.
    
Detaljnije, kompletna reportaža, fotografije...

  

Ski reportaža: Bjelašnica ostavlja utisak oronulog ski centra sa velikim potencijalom  Autor: Boogieman
    
07.03.2011. - Pošto o i sa Bjelašnice stiže vrlo malo oskudnih informacija, mislim da je red da svoje utiske podelim ovde, sa malim zakašnjenjem.Bili smo na Bjelašnici u četvrtak 3.3.2011.
     Uopšte nije bilo gužve, ama baš nikakve. Parking je više nego prazan, verovatno što je bio radni dan. Čak nema ljudi ni u mnogobrojnim vilama i apartmanima na Babinom dolu. Po slobodnoj proceni na Torniku, ili tek na Jahorini, radnim danom ima 5-6 puta više ljudi nego na Bjelašnici, uz utisak neverovatne sablasnosti.

    
Detaljnije, kompletna reportaža...

  

 Ski reportaža:  Projekat Ski skakaonice na Kopaoniku     Autor: Đorđe Pejković
    
07.03.2011. - Malo je onih koji su imali priliku da se popnu na vrh jednog ovakvog objekta, a još manji je broj onih koji su se usudili da ga koriste na predviđen način. Dosta ljudi novogodišnje uspomene vezuje za podnevni koncert Bečke filharmonije, miris iz kuhinje i skijaške skokove u Garmiš-Parterkirhenu.
     Ovih dana se u domovini skijanja održava svetsko prvenstvo u nordijskim skijaškim disciplinama na skakaonici, "Holmenkollbakken". Upravo ta nadaleko poznata skakaonica u Oslou bila je inspiracija za nastajanje jednog ovakvog arhitektonskog dela na našim prostorima.
    
Detaljnije, kompletan tekst i fotografije...

  

Ski reportaža:  Nassfeld (AUS) - Sve u svemu vratiću se sigurno   Autor:Jovan Popović
     06.03.2010. -
Nas sedmoro, dve porodice krećemo u 6:00 iz BG put Hermagora. Stižemo u 13:30 uz par kraćih pauza i jednom dužom za ručak. Nakon smeštanja u selo Radnig koje je 2km u brdu iznad Hermagora, otišli smo da pogledamo šta nas čeka i gde je Trepolah. Kupili smo Top-Ski Pass za 186 evra (popust sa vaučerom koji smo dobili u kući) i otišli preko puta u ski-depo da se raspitamo. Ski depo je uz hotel Cube i jako dobro funkcioniše. Čuvanje skija je besplatno za vlasnike ski pasa, ako su dva roditelja vlasnici ski pasa do tri deteta koriste besplatno usluge.
   
 Detaljnije, kompletan tekst i fotografije . . .

   

ZIMA 2011 - Cene boravka u ski centrima

 BiH: JahorinaSki passa 2011.
   - Cene u privatnom smeštaju

   - Cene u hotelima, app,...
   

 Bugarska:                 Slovenija:
   -
Bansko                     - Bohinj
   - Borovec                   - Cerklje
   - Pamporovo
Srbija: Kopaonik
   - Cene u privatnom smeštaju
   - Cene u hotelima...
   - Cene u apartmanima...
Cene ski passa 2
011.
   
 Francuska:   
   - 3 Doline
Srbija: Stara Planina Ski pass 2011.
   - Cene u privatnom smeštaju...
   - Cene u hotelima...
Srbija: Golija  - privatni smeštaj
Srbija:
Divčibare
- privatni smeštaj
Srbija: Brezovica

 

Ski reportaža: Beogradski snoubord street session  Autor:Vlada,studio Frame
    
01.03.2011. -
Budim se, i razmišljam kako taj dan imam neki ručak, i sastanak sa Vuletom iz Rope-a povodom snimanja novog Rope skateboard filma. To razmišljanje mi je prekinuo Dule iz Burna da mi kaže da dolaze Miljan i Chez sa Kopa da voze street mesta po Beogradu, i da me pita da li bi fotkao to i snimao. Nakon kraćeg razmišljanja pristao sam. Prvo je sledio ručak, a zatim i sastanak. Nakon toga sam se dogovorio da se nadjem sa njima na Tašmajdanu u 19h.
     Pored njih tu je bio i Slaviša koji je predložio da odemo do Višnjičke Banje, na Lešće (groblje) jer je tamo video neke dobre rejlove. Penjemo se na Lešće, i provaljujemo da je tamo napadalo jedno 30 cm snega, i da je temperatura oko -10c.

    
Detaljnije, kompletna reportaža...

  

Strast na snegu                        Izvor: Žurnal.rs
     11.02.2011. - Ljubav nema granice. Srce ne bira ni mesto, ni vreme kada će da zatreperi. Ipak, ako je suditi po mnogobrojnim ljubavnim vezama najboljih skijaša i skijašica, strast na snegu razbuktava se brže nego bilo gde. Na belim stazama, širom planete, poslednjih godina ispisane su mnoge ljubavne priče, neke su završene brzo kao jedna slalomska trka, neke su trajale, sezonu–dve, a neke su krunisane brakom i decom.
      Trenutno najpoznatiji skijaški par su svakako Austrijanci, Bendžamin Rajh i Marlis Šild. Nekadašnji olimpijski šampion i pobednik Svetskog kupa i nekrunisana slalom kraljica, zajedno su od leta 2004, a odnedavno su svili gnezdo u vili od hiljadu kvadrata.
      Najpoželjnija skijašica, ekscentrična Amerikanka Džulija Mankuzo trenutno je u zagrljaju Norvežanina Aksel Lunda Svindala. Prvi dečko lepoj Džuliji bio je Stiven Niman, a dugo je bila tiha patnja zemljaka Bodija Milera. Ipak, spoj takve dve „ludačke“ energija nije mogao dugo da potraje. Stameni Viking uspeo je da je ukroti. . .

      Detaljnije...

  

Master planovi planinskih turističkih centara u okruženju
    
Na sajtu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, dostupno je više Master planova i planskih akata koji se odnose na planinske turističke centre u Srbiji, kao i Strategija razvoje turizma u Srbiji. Između ostalih, tu su i Master planovi:
              - Zlatibor - Zlatar
                                   - Vlasina
              - Tara                                                  
     - Stara Planina
              - Golija              
                                       - Kučajske planine - Beljanica
     Na ovom sajtu dostupan je i Master plan Jahorine, kao i Nacrt programa razvoja planinskog turizma u Crnoj Gori

    
 Detaljnije....

   

Nove strane o istoriji skijanja 
     U sadržaju sajta se nalazi nekoliko novih strana posvećenih istoriji skjijanja:
     -
Alpi, snežni biser Evrope
     -
Ski skokovi u Beogradu 1956
     -
Istorijat planinarskog doma Rtanj na Kopaoniku
     -
Istorija skijanja na Durmitoru

    
   Detaljnije, svi tekstovi o istoriji skijanja ...

  

F O R U M
     Na sajtu je aktiviran FORUM. Pozivam Vas da ga posetite i uzmete učešće ili pokrenete diskusije na razne teme vezane za skijanje.
     FORUM
> > >

  

Ski aktuelnosti 2011 - arhiva vesti 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010
     Aktuelnosti, promocije, ski festivali, sajmovi i druga ski događanja. Arhiva aktuelnosti tokom proteklih godina.

 

Preporuka

Ovaj sajt su preporučili . . .    
PC Press, Internet ogledalo, Mobkom, Nin, Mobilni magazin, Medija centar, Studio B, Mama, Svet kompjutera, COM, BiH Ski magazin, PG "Mreža", Viva,  . . .

 

       Svako ko čvrsto stoji na skijama je skijaš. Draž tog sporta jeste da svako može uživati bez obzira na veštinu skijanja. Svaki put se stiče neko novo iskustvo jer svaki spust je ne ponovljiv. Jednom te istom stazom nikada se ne može dva puta proći na isti način, a svaki prolaz je novi doživljaj. Skijaši uživaju, ali to uživanje je doprinos zdravlju. Istina, skijanje košta, a kolika je cena zdravlja?". 
 

  

  

Kopanik
  

  

  

 

  

 

  

  

   

   

 

    


 

      

  

  

 
Najnovije sportske vesti
 

 

  

   

 

  

 

 

Autor:Zoran Radulović  - Beograd

Copyright © 2000 - 2009 Ski Portal www.skijanje.rs