J A H O R I N A
KOMENTARI,  UTISCI, VESTI ...

Vesti, utisci, komentari o Jahorini
Javite se sa Vašom pričom o lepim i manje lepim detaljima boravka
u ovom ski centru.
Svoje utiske, kao i komentare pošaljite na mail admin@skijanje.rs

Detaljno o JAHORINI   > > >

Utisci iz:  200220032004 200520062007200820092010

JAHORINA - Cene boravka 2011

   PRIVATNI SMEŠTAJ    HOTELI -APARTMANI-PANSIONI

Sezona 2011.


 

Jahorina - Akcija čišćenja staza   

    11.08.2011. - Radnici Olimpijskog centra Jahorina intenzivno uređuju skijaške staze na ovoj planini kako bi se unapredio njihov kvalitet i poboljšao nivo usluga u predstojećoj zimskoj sezoni.

     Svakodnevno 20 radnika Olimpijskog centra čiste staze od kamena, rade na iskopu drenažnih kanala, nasipanju staza humusnim materijalom te zatravnjivanju.

     Akcija uređivanja skijaških staza počela je 26. jula, a trenutno se radovi odvijaju na stazi Poljice. Nakon ove staze na red će doći uređenje staza Ogorjelica 1 i 2 te Skočine, saopšteno je iz Olimpijskog centra Jahorina.
 


 Jahorina - Stigla dva nova Printoth ratraka
sa vitlom  

    04.08.2011. - Na Jahorinu su krajem jula isporucena dva ratraka Prinoth - Everest sa vitlom. Ovo su prvi tabaci sa vitlom na ovim prostorima (izuzimajuci Sloveniju), kojima se omogucuje tabanje i priprema najstrmih staza. Ovi tabaci imaju vecu radnu povrsinu, pa se staze pripremaju sa manje prolaza.
     Obuka vozaca tabaca je ugovorena, u Prinoth-u, gde ce nauciti kako se voze masine i priremaju staze. Instruktori Prinoth-a ce biti na Jahorini pocetkom sezome da pripomognu novo-obucenim vozacima.
     Dok ne stignu neke slike sa lica mesta, evo nekoliko sa Prinoth-ovog sajta....

 

    Preuzmite: .PDF fajl sa tehničkim podacima ovog ratraka...

 

  

 Jahorin
a - Vreme nepovratno prolazi  

    03.08.2011. -  U Olimpijskom centru "Jahorina" prepoznaju svoje probleme. To su istakli i u izvestajima za Skupstinu svog Akcionarskog drustva...

     Ali tapkanje u mestu se nastavlja i jos jedna godina nepovratno prolazi...

     Evo delova iz tog izvestaja (Izvor:  OC Jahorina):

 

Nastavljen je trend opadanja broja gostiju posebno u zimskoj sezoni, a i tokom ljeta, pa su značajno manji prihodi u odnosu na predhodne godine. Osnovne karakrteristike su:

- od investicionih projekata realizovana je izgradnja dvije šestosjede žičare koje su puštene u rad polovinom februara 2010.

- tokom ljeta 2010.godine pokrenuta je izgradnja projekata zasnježavanja u prvoj fazi

- proces uknjiženja imovine traje veoma sporo pa je od postojeće imovine uknjižena samo jedna parcela od 1250 m2.

- nedostatak prirodnih padavina je jako izražen, na nivou elementarnih nepogoda za ovu vrstu djelatnosi, tako da je zimska sezona trajala vrlo kratko sa malom količinom snijega i uslovno uredjenim stazama

- i dalje bez pomaka u rješavanju pitanja iz nadležnosti lokalne zajednice koja direktno utiču na poslovanje ovog društva kao i ostalih objekata na planini.
     -Još uvijek nije sagradjena ambulanta čime bi Jahorina u toku sezone imala 24 časa medicinsku pomoć turistima.
     -Nije riješeno kvalitetno čiscenje lokalnih puteva koji su na Jahorini, kao ni održavanje asvaltnog puta koji je itekako oštećen i u toku ljeta je razlog za ne doći na Jahorinu.
     -Takodje skupljanje i odvoz smeća je nerješen i nedopustiv za jednu ovaku destinaciju.
     -Vodovod je u jako lošem stanju i nestanci vode su mogući u svakom momentu, kao što se desilo dva puta u 2010 godini više od 24 sata, kada je u hotelu bilo preko 250 gostiju tako da takve informacije jako negativno utiču na ukupnu poslovnu klimu.

- društvo je opterećeno velikim hotelskim kapacitetom hotelom Bistrica koji zapošljava oko 100 radnika

- opterećenost velikim fiksnim troškovima koji u nedostatku prihoda posebno dolaze do izražaja, kao i povećanje obaveza po osnovu poreza i doprinosa koji su poništili sve učinjene uštede na ličnim primanjima

- povećanje cijena ulaznih parametara, kao što su troškovi goriva, hrane i sl.,

- liberalizacijom viznog režima republika bivše Jugoslavije trzišta na kojima je Jahorina imala svojevrstan monopol sada su izložena jakoj konkurenciji cetara koja su u okruuženju i koja su ranije krenula sa modernizacijom a samim tim u ovom momentu kvalitetnija od Jahorine tako da je nekadašnje cijene i popunjenost teško ostvariti u budućem vremenu bez većeg ulaganja u te kapacitete.

Godine 2010., planina je bila bez snijega i naši kapaciteti gotovo da nisu ni radili.
Skijalište je ostalo bez planiranog prihoda, a hotel „Bistrica“ zabilježio je u zimskoj sezoni najniži broj noćenja u poslednjih deset godina.
U realizaciju prve faze projekta zasnježavanje ušlo se u septembru 2010. godine, sa ciljem da bar dio staza bude moguće zasnježavati do početka sezone što su visoke temperature u januaru onemogućile.

Analizom prodaje ski pasa u sezoni 2009/2010 uočljiv je porast prodaje dnevnog ski pasa, dok je prodaja gostima koji su smješteni više dana na planini u stalnom opadanju.

Trend pada broja staciniranih gostiju iz godine u godinu rezultat je nedostatka snijega, ali i velikim dijelom radi neuredjene destinacije sa sve izražajnijim nedostatcima koji se godinama ne rješavaju, kao i novim problemima koji svakodnevno proizvode.
Potencijalni gosti imaju izbor u savremenim centrima iz bližeg okruženja sa uredjenim skijalištima i povoljnijim cijenama.

Hotel „Bistrica“ kategorizovan je sa tri zvjezdice, raspolaže sa 160 dvokrevetnih soba.
Pansion „Poljice“ nije za korištenje, nalazi se na lokaciji predvidjenoj za rušenje usled izgradnje šestosjeda.
Hotel Bistrica raspolaže mnogim pratećim sadržajima
, ali kvalitet smještajnog sadržaja je skroman obzirom da je objekat izgradjen 1983.godine, i bez većih ulaganja ne moze konkurisati ponudi privatnog smjestaja na planini. Iz godine u godinu popunjenost u zimskoj sezoni opada.

Broj noćenja u zimskoj sezoni 2009/2010. dostigao je najniži nivo u poslednji deset godina.
Gosti hotela Bistrica, su sada gosti ostalih modernih objekata na planini koji su se izgradili u poslednjih par godina. Izgradjen je veliki broj novih objekata u privatnom vlasništvu na planini i sa postojećim kvalitetom nije moguće ravnopravno konkurisati.

Takodje, posjećenost uveliko zavisi od vremenskih prilika koje su vec godinama nepovoljne, a nedostatak prihoda u sezoni nije moguće nadoknaditi sa prihodima od usluga u ljetnom periodu.
Ponudu za ljetni turizam tek treba razvijati , a prvenstveni uslov je uredjenje dectinacije i stvaranje uslova za turistički ugodjaj koji planinski turizam može pružiti.


 


Gran Pri Italije spotu o Jahorini         Izvor: http://www.palelive.com/Jahorina

    29.05.2011. - LEĆE, “Gran Pri Italije” za najbolji turistički kratki spot na 47. međunarodnom festivalu turističkog filma u Lećeu pripao je filmu “Doživjeti ljepotu Jahorine”, snimljenom u produkciji Olimpijskog centra (OC) Jahorina.

Ova prestižna nagrada uručena je Branku Koromanu, direktoru OC Jahorina, koji je na ovom festivalu dobio još jedno veliko priznanje, Karijernu nagradu za doprinos razvoju turizma u svijetu, koje se dodjeljuje pod patronatom Ministarstva turizma Italije.

Isto priznanje dobili su i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović i direktor “Jahorinafesta” Mirko Despić.

Koroman je rekao da mu je izuzetna čast da primi ovu uglednu nagradu u zemlji iz koje na planinu Jahorinu, čije ljepote prikazuje ovaj film, dolazi veliki broj turista.

“Nadam se da će dobar glas, koji prati OC Jahorina u svijetu, nakon ovog priznanja dobiti novi zamah ne samo u Italiji nego, zahvaljujući međunarodnom ugledu koji nosi ova nagrada, i širom svijeta”, rekao je on.
Na ceremoniji dodjele nagrada, mnogobrojni ugledni gosti su prisustvovali bratimljenju dva festivala, “Jahorinafesta”, koji se održava na Palama i festivala “Gran Pri Italije” u Lećeu.

Povelju o bratimljenju potpisali su direktori Festivala Antonio Konti i Mirko Despić, koji je tom prilikom rekao da je danas u Lećeu veliki dan za filmsku produkciju u BiH, te je i sam čin bratimljenja dva festivala utoliko značajniji.
“Nadam se da će slavljenje filma biti povod za razvijanje još sadržajnijih veza sada već bratskih festivala, kao i Istočnog Sarajeva i Leća kao gradova”, rekao je Despić.

Međunarodni festival ekološkog i turističkog filma “Jahorinafest 2011″ biće održan od 29. septembra do 2. oktobra na Palama. 

Počeli radovi na izgradnji gondole Pale - Jahorina         Izvor: www.palelive.com

    29.04.2011. - Pale - Kompanija "Majnex" je počela radove na pripremanju terena za izgradnju gondole Pale - Jahorina "Jahorina express". Kao što je predhodno bilo najavljeno, vrijednost projekta je 15 miliona evra.

Projekat je ekološkog karaktera. Polazna stanica gondole je smještena u Jahorinskom potoku 915 mnv (2 km od centra Pala), međustanica će biti smještena na Ravnoj planini 1405 mnv, a konačna stanica na Jahorini biće iznad hotela Board na 1605 mnv. Kapacitet gondole je 2.000 putnika na čas, u luksuznim kabinama kapaciteta 8 sjedišta, a do Jahorine će se stizati za 15 minuta.

Gondolu će nositi 40 stubova, 18 do međustanice na Ravnoj planini, a 22 stuba do izlazne stanice na Jahorini.

Na mjestu polazne stanice u Jahorinskom potoku će biti smješten parking-prostor za više od 500 automobila i 35 autobusa.
 


 


Promovisan film “Uhvati zimu, osjeti Jahorinu”         Izvor: capital.ba

    11.04.2011. - BANJA LUKA, Filmom “Uhvati zimu, osjeti Jahorinu”, interaktivnom mapom i multimedijalnim CD-om o ovoj olimpijskoj ljepotici otvara se mogućnost privlačenja većeg broja turista i bolje turističke ponude, istakao je direktor Olimpijskog centra Jahorina Branko Koroman.

“Sada kada je očuvano nasljeđe kao najveći razvojni resurs, i kada je Republika Srpska /RS/ u prilici definisati autentične razvojne interesantno prirodno, jahorinsko prirodno i kulturno-istorijsko nasljeđe treba vrednovati drugim mjerilima”, rekao je Koroman na promociji ovog filma, interaktivne mape i multimedijalnog CD-a za zimsku sezonu 2011. – 2012. godina.

Prema njegovim riječima, Jahorinu i njene turističke potencijale prepoznala je i Vlada RS, te sistematskim ulaganjem u infrastrukturu otvorila prostor turističkim radnicima za proširenje i obogaćivanje turističke ponude.

“Vlada RS usvojila je plan investicija koji iznosi 41 milion KM, dok je master planom predviđeno ulaganje više stotina miliona evra na Jahorini. Potrebno je, u svakom slučaju, povećati ekonomsku opravdanost svih budućih investicija na ovoj planini”, dodao je Koroman.

On je ocijenio da je turistička sezona 2010. – 2011. djelimično uspješna, te da se zbog toga na Jahorini mora nastaviti sa sistematskim ulaganjem.

“Zbog sezone koja je djelimično uspjela ne smijemo da stanemo, jer je Jahorina veoma značajna za cijelu RS”, zaključio je Koroman.

Pomoćnik ministra trgovine i turizma RS Jadranka Stojanović istakla je da je Jahorina najstariji brend RS.

“Vlada RS je prepoznala turističke potencijale Jahorine. Izrađen je master plan za Jahorinu 2006. – 2016. godina, a posljednjih godina su uložena značajna sredstva za njegovu implementaciju”, rekla je Stojanovićeva.

Ona je napomenula da su master planom predviđeni dodatni sadržaji koji će omogućiti da Jahorina “živi” cijelu godinu.

“Vlada RS će naći strateške partnere za izgradnju svih sadržaja koji će omogućiti da Jahorina funkcioniše u punom kapacitetu cijelu godinu”, zaključila je Stojanovićeva.

Filmom “Uhvati zimu, osjeti Jahorinu”, biće promovisana turistička ponuda Jahorine na domaćim i stranim sajmovima, internetskim stranicama i komercijalnim tv stanicama.

Ovaj film i promotivni materijal snimila je producentska kuća Studio Hrg iz Zagreba uz podršku Vlade RS i Ministarstva trgovine i turizma RS.

 Kup veterana ''Jahorina 2011''  
      Izvor:
rtvis.tv

    03.04.2011. - U nedelju je na Jahorini održan tradicionalni Kup veterana Jahorina čiji su organizatori Smucarski savez RS, OC Jahorina i prijatelji Jahorine, a tehnički organizator je sportsko planinarsko društvo Jahorina.

    Na kupu je učestvovalo 57 skijaša straijih od trideset pet godina.

 

 

 

 


Kup veterana ''Jahorina 2011''         Izvor: Palelive.com

28.03.2011. - Smučarski savez RS, OC ''Jahorina'' i prijatelji Jahorine u subotu 02.04.2011. godine organizuju Kup veterana ''Jahorina 2011''. Tehnički organizator je SPD ''Jahorina''.

Takmičenje će biti organizovano u disciplini veleslalom na stazi "Olimpijski slalom" na Jahorini. Ogled staze je zakazan od 09:00 do 09:45 časova, a start trke u 10 časova.

Pravo učešća imaju svi ljubitelji skijanja (Ž-M) rođeni 1976. godine i stariji.

Takmičenje će biti organizovano u kategorijama:

1972-1976.
1967-1971.
1962-1966.
1957-1961.
1952-1956.
1947-1951.
1942-1946.
1937-1941.
1932-1936.
do 1931.

Prijave takmičara su organizovane u subotu, na dan trke u kontejneru (kod Ciljne kuće) do 09:00 časova uz ličnu kartu. Startarina je 10 KM i plaća se prilikom prijavljivanja. Obezbijeđene su vrijedne nagrade i pehari. Proglašenje pobjednika je zakazano jedan čas nakon završetka trke.

Sve dodatne informacije na tel. br. 057/ 223 - 208
 


Jahorina - simpozijum INFOTEH-JAHORINA 2011       Izvor: OC Jahorina
    
16.-18.03.2011. na Jahorini, u hotelu Bistrica se održava Medunarodni naučno-stručni simpozijum INFOTEH-JAHORINA 2011
 
   U periodu od 2001. do 2010. godine Simpozijum INFOTEH®-JAHORINA beleži konstantan rast broja ućesnika sa prostora bivše Jugoslavije i šire, te broja prijavljenih i objavljenih radova. Danas INFOTEH®-JAHORINA predstavlja jednu od vodećih domaćih konferencija posvećenih primeni informaciono-komunikacionih tehnologija. 

  


Spremni nastaviti ulaganja u Jahorinu

15.03.2011. - Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Gorana Zlatković izjavila je da je Vlada Srpske spremna da nastavi da ulaže u Olimpijski centar "Jahorina", jer ulaganja u turizam daju dugoročna rješenja i rezultate.

Zlatkovićeva je ocijenila da je potrebno više raditi na marketingu i predstavljanju Jahorine, te dodala da je Ministarstvo na čijem je čelu spremno da u svim segmentima i dalje pomaže Olimpijski centar

"Turizam je posebna oblast kojoj treba da svi težimo. Uz razvoj poljioprivrede to su segmenti kojima treba dati prioritet na prostoru RS", rekla je Zlatkovićeva nakon sastanka sa direktorom Olimpijskog centra "Jahorina" Brankom Koromanom.

Ona je napomenula da RS ima prirodne resurse koje treba maksimalno koristiti, naglasivši da se uz razvoj poljoprivrede i turizma dobro mogu prezentovati domaći proizvodi i brendovi.

Direktor Olimpijskog centra "Jahorina" Branko Koroman zahvalio je Vladi Srpske za dosadašnja ulaganja, naglašavajući da je uspjela emisija novih obveznica i da danas na računu imaju 15 miliona KM.

"Da bi zatvorio finansijski investicioni plan od 41 milion maraka KM, mimo emisije akcija od 10 miliona u 2008. godini i 16 miliona maraka u 2009. godini, mi smo za obezbjeđenje još 15 miliona KM emitovali obveznice koje su kupljene juče na Banjalučkoj berzi", pojasnio je Koroman.

On je naglasio da su sredstva uložena u izgradnju dva šestosjeda i sistem osnježavanja i da je toku tenderska procedura za izgradnju šestosjeda "Prača" i za drugu fazu sistema vještačkog osnježavanja, te izrazio uvjerenje da će do sljedeće turističke sezone rješiti mnoge probleme na Jahorini.

Istakavši da je na današnjem sastanku zaključeno da se mora poraditi na maksimalnom kreiranju turističkog proizvoda na Jahorini, Koroman je naveo da se nada da će nakon sastanka, koji će uskoro biti održan pod pokroviteljstvom Vlade sa svim privrednim subjektima na Jahorini, biti donesen akcioni plan u kojem će biti navedeno koje su institucije nadležne za rješavanje problema i koji su rokovi za njihovo izvršenje.

"Dužni smo da uz pomoć Vlade i resornog ministarstva krenemo u prestruktuiranje preduzeća i kompletne Jahorine. Moramo organizovati Jahorinu onako kako može najbolje da funkcioniše i ne smijemo nijedno pitanje rješavati improvizacijom onako kako smo navikli posljednjih 20 godina", zaključio je Koroman.

 


FIS Kup Jahorina       Izvor: SkijaškiSavezSrbije
     
02.03.2011. - Danas su na Jahorani održane FIS trke velelslaloma za Kup Jahorina 2011. Pored domaćina iz BIH, nastupili su takmičari iz još 7 zemalja. U muškoj trci pobedio je Makedonac Antonije Ristevski, a  od takmičara iz Srbije najbolji plasman je ostvario Andrija Vuković na 6 mestu. Strahinja Stanišić je bio 11. Jovan Blagojević 21. Raković Viktor i Pešić Mladen nisu uspeli da završe trku.
     U veleslalom trci devojaka, pobedila je Karolina Klouckova iz Češke ispred domaće takmičarke Žane Novaković. Jedina predstavnica Srbije, Maša Janković nije uspela da završi drugu vožnju.
     Organizator trke: SPD Jahorina, Pale

 


Jahorina - Svečano otvoren FIS kup "Jahorina 2011"      Izvor: PaleLive.com

    01.03.2011. Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić večeras je u hotelu Bistrica svečano otvorio međunarodno takmičenje u alpskim disciplinama "Fis kup Jahorina 2011" na kojem učestvuje 80 takmičara iz 10 zemalja. Premijer Džombić je izrazio zadovoljstvo što je Vlada RS pomogla održavanje ovog međunarodnog takmičenja na Jahorini sa 70.000 KM, izrazivši spremnost da uvijek podrži međunarodna sportska takmičenja na ovoj olimpijskoj planini.
     "Do sada smo u razvoj turističkih potencijala Jahorine uložili 26 miliona KM, a u budućnosti imamo namjeru da putem obveznica pomognemo ulaganje još 15 miliona KM za vještačko osnježavanje i izgradnju još jednog šestosjeda", rekao je Džombić obraćajući se pristunima.
     Premijer Džombić je napomenuo da će Vlada nastavljati da ulaže napore i radi na tome da se na Jahorini u budućnosti održe i takmičenja evropskog i svjetskog kupa.

     Ministar porodice, omladine i sporta RS Nada Tešanović pozdravila je sportiste iz BiH, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Grčke, Albanije, Rusije i Češke i naglasila da će na Ogorjelici i Olimpijskoj stazi u slalomu i veleslalomu snage odmjeriti 46 takmičara i 34 takmičarke.

     Tehnički delegat takmičenja Srećnko Jasnešek izrazio je zadovoljsto kvalitetom staza, koje je lično obišao, naglasivši da je Jahorina već ugostila olimpijska takmičenja i svjetsko i evropsko prvenstvo u skijanju.
     "Sutra, na startu, sigurno će biti odlični uslovi za takmičare. Jahorina je turistička destinacija koja ima budućnost sa modernim žičarama", rekao je Jasenšek.
     On je izrazio nadu da će Jahorina u budućnosti biti domaćin Svjetskog kupa u skijanju jer je to izuzetna prilika za promociju turističkih potencijala.

Program takmičenja:

FIS KUP "JAHORINA 2011"

Utorak 01.03.2011.
18:00 Press konferencija Hotel Bistrica
18:30 Otvaranje takmičenja/koktel Hotel Bistrica
20:00 Sastanak vođa ekipa Hotel Bistrica

Srijeda 02.03.2011.
10:00 Start veleslaloma Ogorjelica
14:00 Proglašenje pobjednika veleslaloma Ciljna ravnina
17:00 Sastanak vođa ekipa Hotel Bistrica

Četvrtak 03.03.2011.
09:30 Start slaloma Olimpijski slalom
1 4:00 Proglašenje pobjednika slaloma Ciljna ravnina

( www.palelive.com / Srna)

 


 


Jahorina - Od danas radi i dvosed Skočine      Izvor: OC jahorina

    05.02.2011. Zahvaljujući sistemu za vještačko zasnježavanje, Olimpijski centar Jahorina će, 05.02.2011. godine po prvi put u zimskoj sezoni 2010/2011. , omogućiti skijanje na stazi "Skočine" ("Prača").
 


Jahorina, Dvorišta - Sve spremno za vojnu olimpijadu      Izvor: palelive.com / Srna / foto: Nemanja Košarac

    28.01.2011. Pripreme za 51. Svjetsko vojno prvenstvo u skijanju, koje će 21. februara biti održano na stazi za nordijske discipline Dvorišta, u podnožju Jahorine, u završnoj su fazi, a generalna proba za ovo prvenstvo biće Kup ''Jahorinska bajka'' - rekao je Srni šef nordijskog centra Dvorišta Miroslav Goreta. ''Kup Jahorinska bajka'' jedno je od značajnijih takmičenja koje prije svega obiluje nagradama za sve sportiste, a ove godine imaće karakter međunarodnog takmičenja, jer očekujemo nastupe ekipa iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije i naravno BiH'', rekao je Goreta, koji obavlja dužnost sekretara SK ''Romanija'' - Pale i direktora biatlon reprezentacije BiH.
     On je istakao da je 51. Svjetsko vojno prvenstvo u skijanju najznačajniji ski događaj u posljednjih 20 godina na ovim prostorima.
     Prema njegovim riječima, organizatori su s obzirom na značaj ovoga takmičenja zatražili stručnu i materijalnu pomoć od Slovenije, Hrvatske i Makedonije.
     Goreta je izrazio nezadovoljstvo zbog loše saradnje sa Turističkim savezom grada Istočno Sarajevo, ističući da u njihovim zvaničnim turističkim ponudama staza i ponuda nordijskog centra Dvorišta nema nigdje, dok su na promociji sezone koja je bila na Jahorini bili gurnuti u stranu iz nepoznatih razloga.
     ''Ono što mi je žao, kao čovjeku koji je dugo godina tu, gdje sam praktično uložio sve svoje i stručno i fizičko znanje i umjeće u ovaj nordijski centar, jeste to što on nije povezan sa Olimpijskim centrom Jahorina jer to ipak čini ukupnu turističku ponudu. Nažalost Dvorišta se vrlo se malo pominju'', naveo je Goreta. On je izrazio želju za boljom saradnjom sa Olimpijskim centrom i naglasio da Dvorišta već sad raspolažu sa sadržajima koje mogu da ponude i takmičarima i turistima i rekreativcima.
     Goreta je najavio i održavanje dva takmičenja, i to već sutra 29.01.2011. ''Kup Grijanje invest Pale'' i u nedjelju 30.01.2011. ''Kup Alpina žiri''. Nordijski centar Dvorišta očekuje učešće više od 125 takmičara.
     Goreta je napomenuo da je do kraja sezone u planu održavanje ''Fis trka- Otvoreno prvenstvo Pala''
     On je istakao da su u toku razgovori sa Smučarskom zvijezdom Slovenije o učestvovanju njihovih najboljih takmičara, učesnika Svjetskog kupa.
     ''Prije svega riječ je o Petri Majdić i mislim da ćemo uspjeti da je dovedemo na ove prostore da nam bude promoter nordijskog skijanja", naveo je Goreta.
 


Jahorina - slika od jutros

           26.01.2011. Idealan dan za skijanje. Osim stza uz žičaru Prača, ostale su sve otvorene. Slika od jutros...

 


Jahorina - "Žirafe" vraćaju sjaj planini

Izvor: palelive.com / Srna / foto i tekst: Ognjen Begović

 

      26.01.2011. Ne pada snijeg da pokrije brijeg, nego da svaka zvjerka pokaže svoj trag, kaže narodna poslovica, ali ova drevna izreka ništa ne reče o tome šta se radi kad snijeg zakasni na olimpijsku ljepoticu Jahorinu, čiji sjaj ovih dana vraćaju - žirafe!

Naravno, ne one prave, afričke i pjegave, već ove naše - jahorinske, koje su isto onako dugovrate i elegantne, ali, što je još važnije, veoma skromne - ništa ne jedu, piju samo vodu, a zauzvrat proizvode veoma kvalitetan vještački snijeg, za kojim Jahorina ove godine žudi kao nikad do sada.

Riječ je, naravno, o prvim jasno vidljivim efektima funkcionisanja sistema za vještačko osnježavanje, kojeg Olimpijski centar "Jahorina" provodi u fazi testiranja, a čije vitalne segmente na Jahorini popularno nazivaju ''žirafama''.

Razgovarajući sa hotelijerima i gostima saznali smo da su nakon izostanka snježnih padavina u jeku ski-sezone početak rada sistema za osnježavanje i povoljne klimatske prilike donijele veliku radost svim ljubiteljima Jahorine i ski-sportova.


  Aleksandar Prović

Predsjednik Udruženja hotelijera na Jahorini i vlasnik Apart-hotela ''Vučko'' Aleksandar Prović rekao je Srni da, uprkos lošim vremenskim uslovima, ski-sezona na Jahorini nije propala i da je zahvaljujući osnježavanju, kao i prirodnom snijegu koji je ovih dana obilno nagradio Jahorinu, ponovo otvorena mogućnost da se i u turističkom i u ekonomskom smislu situacija znatno popravi.

''Imali smo dosta najava, pa smo onda dobili mnogo otkazivanja aranžmana, a sve zbog nedostatka snijega na planini. Zamislite da smo još prošle godine skoro svi na Jahorini rasprodali januar, a onda smo se, nažalost, morali suočiti sa otkazivanjem čak i avansiranih rezervacija'' - rekao je Prović.

On žali što sistem osnježavanja nije profunkcionisao bar u udarnim terminima oko Nove godine i Božića, odnosno u vrijeme zimskog raspusta školaraca i prosvjetara.

Prema njegovim riječima, Jahorina sada treba tražiti novu šansu u, npr., produženim vikendima, ali i drugim alternativnim vidovima pansionske ponude - poput organizovanja raznih stručnih, kulturnih ili sportskih manifestacija ili - kao što je to uradio ''Vučko'' - otvaranjem super modernog velnes-spa centra, ukupne površine oko 700 metara kvadratnih.

Prović je podvukao da je Jahorina veoma zahvalna, na razumijevanju, Vladi Republike Srpske koja je hrabro otvorila proces izgradnje modernih šestosjeda i sistema za osnježavanje na Jahorini, čime su stvorene optimalne tehničke mogućnosti za vrhunski ski-turizam.

On se nada da će Olimpijski centar "Jahorina", uz pomoć Vlade Srpske, uskoro realizovati i novi projekat - izgradnju šestosjeda na najpopularnijoj jahorinskoj ski-stazi - Skočine.

Ističući da ne želi da se miješa u nadležnosti lokalne zajednice ili republičkih institucija - sa kojima, kako kaže, turistički radnici na Jahorini imaju dobru saradnju, Prović je podsjetio da na ovoj olimpijskoj planini problem već duže vrijeme predstvljaju odvoz smeća, parking, adekvatna zdravstvena zaštita, nelegalna izgradnja, bespravna sječa šume itd.

Provićev optimizam da Jahorina ponovo, kao nekad, sezonu može produžiti čak i do 1. maja, dijeli i šef Gorske službe spašavanja na Jahorini Miroslav Kalem, koji je za Srnu potvrdio da sistem osnježavanja besprijekorno funkcioniše, iako je riječ o probnom pravljenju vještačkog snijega, tako da su staze idealne za skijanje.

''Vertikalni transport je u punoj funkciji, osim na stazi Skočine, koja bi, takođe, uskoro trebalo da bude otvorena za skijaše i snoubordiste'' - naglasio je ''stari jahorinski vuk'', popularni Kamćo.

Prema njegovim riječima, sve jahorinske staze odlično su obezbijeđene u skladu sa propisanim ski-standardima, a o bezbjednosti skijaša veoma profesionalno i stručno brine Gorska služba spašavanja, u čiju efikasnost se uvjerio i Srnin novinar - kada je prisustvovao akciji zbrinjavanja skijaša koji je povrijedio rame.

''Dolazimo iz Slovenske Bistrice kraj Maribora, članovi smo SSK `'Šmartno`' na Pohorju i veoma se radujemo svakom novom susretu sa Jahorinom, koja nas - osim dobrog skijanja - uvijek počasti i svojom dušom, tradicionalnom i veoma ukusnom hranom, a da o vašoj rakiji i ne govorimo...'' - rekao je Srni vođa grupe Slovenaca Tomaž Koger.

Jahorina je nadaleko poznata po visokokategiorizovanim hotelima ''Termag'', ''Vučko'', ''Bistrica'', ''Kristal'', ''Nebojša''...i restoranima ''Ognjište'', ''Rajska vrata'', ''Zlatna žita'', ''Sport'', ''Krčma'', ''Koliba''... Od vlasnika ''Kolibe'' Aleksandra - Ace Jasike saznali smo da ''mnoga poznata lica'' dolaze u male ugostiteljske objekte, gdje se odmaraju uz domaću hranu, piće i ugodnu atmosferu, a tu nerijetko traže inspiraciju za svoj umjetnički rad.

''Šta da Vam kažem, njihova imena sve govore. Meni su svi gosti dragi, ali svakao da me najprijatnije iznenade Goran Bregović sa suprugom, Katarina Radivojević, Lidija Vukićević, Tonči Huljić, Petar Grašo, najpoznatiji ugostitelj na Balkanu - Boris Stanišić i drugi, koji, osim što se dobro počaste domaćom sarmom i gulašem, naprave divnu atmosferu sa našim gostima'' - prisjeća se Aco.


Miroslav Goreta

Miroslav Goreta, direktor Biatlon reprezentacije BiH, sekretar SK ''Romanija'' - Pale i šef nordijskog centra Dvorišta, koji će sigurno zlatnim slovima biti upisan u istoriju skijaškog sporta na Palama i Jahorini, poručio je svim zaljubljenicima u Jahorinu da ski-sezona nikada neće propasti, ukoliko se svi nadležni subjekti na vrijeme organizuju i pripreme za sezonu koja, kako je naglasio, osim zimi, treba da bude nastavljena i prilagođena i ljetnim uslovima.

On je s ponosom potvrdio da će sve biti spremno za 51. Svjetsko vojno prvenstvo u skijanju, koje će u februaru biti održano na stazi za nordijske discipline Dvorišta, u podnožju Jahorine.

''Ovoj svojevrsnoj vojnoj zimskoj olimpijadi prethodiće niz značajnih ski-trka u klasičnim disciplinama, sa domaćim i stranim takmičarima'', naveo je Goreta.

On je pozvao sve ljubitelje skijanja da ne propuste priliku i da prilkom dolaska na Jahorinu svakako posjete i stazu na Dvorištima, gdje se mogu okrijepiti u vili ''Tamara''.

 


Jahorina - spremna za skijaše         

Izvor:
Nezavisne novine - B92     Photo: Ratko Božović / Flickr


     21.01.2011. Na Jahorini jutros pada snijeg i očekuju da će visina snježnog pokrivača za vikend biti veća, kada očekuju i veći broj gostiju. Na lokalitetu Ogorjelica jedan i dva na Jahorini noćas su punim kapacitetom radili topovi kako bi pripremili staze za skijanje, rekla je Srni stručni saradnik za marketing i prodaju u Olimpijskom centru "Jahorina" Zorica Stojanović.
     Stojanovićeva je istakla da je visina snijega na Jahorini oko 20 centimetara, staze su uređene i u pogonu je vertikalni transport koji radi od od 9.00 do 16.00 časova.
     Na Jahorini jutros pada snijeg i očekuju da će visina snježnog pokrivača za vikend biti veća, kada očekuju i veći broj gostiju.
     Stojanovićeva je podsjetila da su od 15. januara snižene cijene smještaja u hotelu "Bistrica" tako da polupansion košta 65 KM. Ona je naglasila da je intersovanje gostiju za olimpijsku ljepoticu povećano otkako je počeo da pada snijeg. Stojanovićeva je podsjetila da Jahorina raspolaže sa oko 4 000 kreveta, od toga 2 000 u privatnim kućama i apartmanima i isto toliko kreveta u hotelima i pansionima.

 


  Nova ski mapa Jahorine za 2011.        Izvor: OC Jahorina

     20.01.2011.  Na sajtu Olimpijskog centra Jahorina postavljena je nova mapa ovog skijaškog centra na kojoj je obeležen i postavljeni sistem za zasnežavanje. Mapa je u rezoluciji 2200x1540pix. Na mapi je obeležen položaj svih žičara i njima pripadajućih staza. Čini se objektivno je obeležena težina staza - plave, crvene i crne. Ali na mapi nisu naznačene veze-spojavi između pojedinih staza. Tako na primer nije obeleženo kako sa vrha Poljica može preći na Ogorijelicu, ili sa Ogorijelica na Praču i obrnuto ...
     Pogledajte sve ski mape Jahorine u zbirci ovog sajta... Možda Vi imate neki koja ovde nije predstavljena?


 
    Detaljnije..
.
 


Jahorina - Počelo testitanje sistema za vještačko zasnježavanje          
     31.12.2010.
Danas je na Jahorini je počelo testiranje sistema za vještačko zasnježavanje na silaznim stazama Ogorjelice 1 i Ogorjelice 2. Nedostatak snega, koji pravi ogromne probleme gostima na olimpijskoj Jahorini i kvari ugođaj zimovanja, uskoro će biti delimično poboljšan.

 


     23.11.2010. Jahorina - Prezentacija turističke ponude      

     
    
Danas je u Beogradu u predstavništvu Republike Srpske odršana prezentacija turističke ponude grada Istočno Sarajevo i planine Jahorine.


Sa leva na desno:
Tihomir Ljubojević, v.d. direktora TO R.Srpske
Mlađan Cicović, predstavnik R.Srpske u beogradu
Branko Koroman, generalni direktor OC Jahorina
Savo Kovač, predsednik Turist. organizacija grada Ist.sarajevo
 

Prezentaciju je vodio
Peđa Lopatić
, stručni saradnik u TO Istočno Sarajevo

Jahorinu je predstavila
Zorica Stojanović
, pi-ar OC Jahorina

Branko Koroman, generalni direktor OC Jahorina

 

 

     Od onog što skijaše najviše interesuje, istaknuto je:

     - Postavljanje sistema za osnežavanje je u toku. Sistem će se puštati u pogon etapno. Očekuje se da 28-29.12.2010. u pogon bude pušten prvi gornji prsten sistema
зasnežavanja koji obuhvata predeo Rajska dolina kao i prevoji donjih delova staza Ogorijelica I i II. Posle Nove godine, sukcesivno će se u pogon puštati deo po deo staze Prača naniže. Ceo sistem će imati instalirano 46 fiksnih i mobilnih topova za sneg italijanske firme "Snoustar". Za akumuliranje vode iskorišćena je stara akumulacija izgrađena još 1984 za potrebe ZOI, stim što joj je sada dupliran kapacitet. Postoji mogucnost da se alternativno u slučaju nužde sistem snabdeva vodom iz vodovoda.
 

Karakteristike sistema osnežavanja:
dužina trase osnežavanja 3290 m
površina za osnježavanje 102.900 m2

za proizvodnju snijega visine 30 cm potrebno je:
 - vreme - < 120 h
 - sneg – 30.870 m3
 - voda – 15.435 m3

Visokih žirafa top - 32
Srednjih žirafa top - 4
Kratkih žitafa top - 8
Top sa ventilatorom na tornju - 2
UKUPNO TOPOVA - 46     - Naredne godine je u planu da se izgradnja sistema osnežavanja nastavi ka vrhu Ogorijelica. Na velikom platou Gola Jahorina koji se prostire iznad žičara će biti pripremljene akumulacije za vodu koja će tada u sistem ulaziti slobodnim padom što ce umnogome smanjiti troškove eksploatacije sistema.

     - Do kraja 2010. godine ćebiti rspisan tender za šestosedu žičaru Prača - Skočine, a njegova realizacija se očekuje do početka naredne sezone. Inače polazna stanica novog šestoseda Prača biće par stotina metara niže u odnosu na postoješi dvosed koji se demontira, na mestu gde je bio cilj ženskog Olimpijskog spusta. Dalji planovi za postavljanje novih žičara vode od vrha žičare Skočine ka mestu gde je bio start Ženskog Olimpijskog spusta (iznad ski lifta Željo). Time bi brzim žičarama bila pokrivena kompletna trasa Olimpisjkog spusta, a skijaši imali na raspolaganju stazu dugu više od 2000 m sa prosečnim nagibom oko 30%.

     - Oprema je nabavljena i sve je spremno za drugu fazu izgradnje postojećih šestoseda a koja se satoji u povećanju kapaciteta kao i izgradnji garaže i postavljanje kupola najpre na šestosedu Ogorijelica I. Nakon nje, radiće se i na šestosedu Poljice. Tehničke karakteristiike ovih žičara:

Ogorjelica I

polazna stanica 1567 m
izlazna stanica 1891,5 m
visinska razlika 324,5 m
dužina 1329,85 m

brzina 5 m/s
broj korpi 53 (2. faza - 80)
vrijeme vožnje 4 min 26 s
Poljice

polazna stanica 1535 m
izlazna stanica 1886,5 m
visinska razlika 351,5 m
dužina 1614,29 m

brzina 5 m/s
broj korpi 63 (2. faza - 96)
vrijeme vožnje 5 min 23 s     - Izgradnaj gondole Pale - Jahorina se najavljuje do početka naresdne sezone. Izlazna stanica bi trebala da bude na prostoru preko puta hotela Bord. Investitor i izvođač radova je firma Majnex, a oprema Laitner.
 

     - Početkom februara 2011 u Sarajevu se održava Svetsko vojno prvenstvo u ski sportovima. Jahorina će biti domaćin Biatlon takmičenja na poznatoj lokaciji nordijskih sportova Dvorišta. Poslednjih meseci dosta je uloženo u radove na sređivanju trase trke, strelišta kao i startno - ciljne infrastrukture.

 

     - Procena je da na Jahorini ima u ponudi 4.000 kreveta, od čega je polovina u privatnom smeštaju. Najveći hotel na Jahorini - Bistrica za svoje goste koji borave 5 i više noći obezbeđuje popust na ski pas od 20%
 

     - Planovi i aktivnosti za budućnost:

- završetak druge faze izgradnje šestosjeda
- instalacija šestosjeda na Skočinama
- projektovanje i uređenje staza
- instaliranje novih liftova
- proširenje sistema za osnježavanje
- nabavka mašina za uređenje staza
- renoviranje hotela Bistrica

 


     27.11.2010. Jahorina - Prvi dan skijanja u sezoni 10/11        Izvor: jahorinalive.net

 

Olimpijski centar Jahorina organizovao je danas besplatno skijanje na lokaciji "Rajska dolina", a skijašima je na raspolaganju bio lift "Željo" u terminu od 10.00 do 15.00 sati.

Prvo skijanje u ovoj zimskoj sezoni organizovano je povodom otvaranja Berze turizma i ugostiteljstva pod nazivom "U susret zimi 2010/2011", koja će trajati do 28. novembra.

U rad je pušten samo ski lift Željo, ali ako se uzme u vid broj skijaša, jedan lift je bio sasim dovoljan da ispuni želju onima koji su nestrpljivo čekali prvi dan skijanja.

Vrijeme je bilo promjenljivo oblačno. Visina sniježnog prekrivača je oko 45 cm. Popodne temperatura je bila u minusu, oko -5°C.

 

-------------------------------------------------------

 

Direktor Olimpijskog centra /OC/ “Jahorina” Branko Koroman danas je u hotelu “Bistrica” na Jahorini svečano otvorio turističku manifestaciju Berza turizma i ugostiteljstva “U susret zimi 2010/2011″, kao i zimsku turističku sezonu na ovoj olimpijskoj ljepotici.

“Usvojili smo ukupni investicioni plan od 41 milion KM, a do sada smo realizovali najznačajniji projekat – izgradnju dva šestosjeda i sada te instalacije imaju kapacitet od 2000 skijaša na čas, dok će se u drugoj fazi u narednom periodu ovaj kapacitet podići na 3000 skijaša na čas, te izgraditi garaža na Ogorjelici 1″, rekao je Koroman.

Istakavši da će na narednoj sjednici Nadzornog odbora OC “Jahorina” biti usvojena tenderska dokumentacija za izgradnju šestosjeda na Skočinama i izgradnju garaže na šestosjedu Poljice, Koroman je rekao da se trenutno realizuje projekat vještačkog osnježavanja na Jahorini, koji bi trebalo da bude završen narednog mjeseca.

“Cilj nam je da povećamo interesovanje i da i drugi investitori i privatnici pronađu ekonomsku isplativost u izgradnji predviđenih projekata, a ovih dana već kreće privatna inicijativa za izgradnju gondole od Pala do Jahorine”, rekao je Koroman.

Fotografije: Ljubaznošću www.jahorinalive.net

Fotografije: Ljubaznošću www.jahorinalive.net


 


     24.11.2010. Jahorina - Pripreme za Svetsko vojno prvenstvo u zimskim sportovima     Izvor: palelive.com

Na lokalitetu Dvorišta nadomak Jahorine u toku je priprema borilišta za takmičenje u biatlonu koje će se u okviru 51. svjetskog vojnog prvenstva u zimskim sportovima održati od 21. do 26. februara 2011. godine. Miroslav Goreta, sekretar Smučarskog kluba „Romanija“ sa Pala, koji je tehnički organizator prvenstva, rekao je da je izgradnja terena počela prošle godine, a nastavljena ove.

"U ovom trenutku smo u velikom škripcu s vremenom - s obzirom na datum održavanja. Trenutno se izvode radovi na strelištu, optimista sam i vjerujem da ćemo uspjeti da obezbijedimo osnovne uslove za održavanje ovog takmičenja" - istakao je Goreta . On je naglasio da je do sada je u sklopu ukupne izgradnje staza, startnog i ciljnog prostora, strelišta i objekata iskopano i prebačeno oko 43 000 metara kubnih zemljanog materijala. "Ostalo je još da se izminira prostor gdje će biti strelište, a procjena je da tu ima još oko 15 000 kubnih metara zemlje koja treba da se iskoristi za ravnanje startnog i ciljnog prostora, te nivelisanja strelišta“, dodao je Goreta.

On je objasnio da su, zahvaljujući Ministarstvu odbrane Oružanih snaga BiH, koje je domaćin prvenstva i koje izvodi radove, obezbijeđeni: kontejneri za smještaj reprezentacija, zatim servisiranje skija, ambulanta i antidoping kontrola, sekretarijat takmičenja, tehnički delegati, prostor za elektronsko mjerenje vremena, gorska služba spasavanja i sve one službe koje prate organizaciju jednog takmičenja.

 

"Na parceli `Jahorinske bajke`, zahvaljujući njenom vlasniku, obezbijedili smo prostor za heliodrom koji je u ovakvim slučajevima potreban i obavezan. Jedino što je ostalo nedefinisano jeste postavljanje jarbola za zastave svih reprezentacija učesnica", podvukao je Goreta.

Goreta je zahvalio opštini Pale na velikom doprinosu i pomoći koju je pružila u organizaciji i naglasio da je ovo borilište sastavni dio Regulacionog plana opštine Pale.

"Predstavnici Ministarstva odbrane Oružanih snaga BiH i predstavnici opštine Pale dogovorili su da se sanira i dio puta dužine 1300 metara koji ide od glavnog puta Pale - Jahorina do Dvorišta, te da se u okviru tog puta izgradi most preko rijeke Bistrice", napomenuo je Goreta.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH organizatori su 51. svjetskog vojnog prvenstva u zimskim sportovima, koje će biti održano od 21. do 26. februara u BiH u četiri discipline na lokacijama Dvorišta, Igman i Bjelašnica.

Takmičenje u alpskim disciplinama biće održano na Bjelašnici, smučarsko trčanje na Igmanu, biatlon na Dvorištima, a na prvenstvu se očekuje učešće skoro 30 zemalja iz cijelog svijeta.

Na prostoru Dvorišta održana su do sada dva prvenstva Balkana u biatlonu 2004. i 2010. godine, a smučarski klub "Romanija" se pokazao kao dobar domaćin, veoma sposoban klub, koji je sa dosta uspjeha organizovao ta dva takmičenja

Evropski olimpijski komitet bi uskoro trebalo da donese odluku o domaćinu Evropskog prvenstva mladih u zimskim sportovima 2015. godine, a grad Sarajevo i grad Istočno Sarajevo predložili su zajedničku kandididaturu. Tim projektom je predviđeno da se na prostoru Dvorišta održi takmičenje u biatlonu.

Miroslav Goreta je dugogodišnji sportski radnik i 35 godina sekretar Smučarskog kluba „Romanija“ Pale, a obavlja i funkciju direktora Biatlon reprezentacije BiH.

Za njega su vezani mnogi uspjesi ovog kluba, koji je 12 puta bio ekipni prvak Jugoslavije. Učestvovao je na četiri zimske olimpijade mladih i dobitnik je mnogobrojnih društvenih priznanja, među kojima mu je najdraža Dvadesetpetomajska nagrada - najveće sportsko priznanje u bivšoj BiH u oblasti sporta.

U posljednje vrijeme u nekoliko navrata proglašavan je za sportskog radnika opštine Pale i grada Istočno Sarajevo. Zahvaljujući njemu i klupskim aktivistima kluba "Romanija", počela je izgradnja ski-centra Dvorišta. Sve svoje slobodno vrijeme provodi u izgradnji tog centra, jer želi da Dvorišta postanu svjetski sportski centar.
 


     24.11.2010. Jahorina - Jahorina spremna za početak zimske turističke sezone     Izvor: palelive.com / RTVIS

Sniježni pokrivač na Jahorini je danas prešao 30 cm, dok je sniježni pokrivač u Palama trenutno oko 15 cm. Na fotografiji koju je napravila kamera go2jahorina.com je vidljiva malo teža prohodnost puta, pa vozačima preporučujemo da ne kreću bez zimske opreme.
Padavine su najavljene do subote, kada nas očekuje ponovo jedan manji topliji talas sa zapada.

Na Jahorini je sve spremno za početak zimske sezone, a već su popunjeni smještajni kapaciteti za decembar, kao i za novogodišnje i božićne praznike.
Direktor Olimpijskog centra Jahorina Branko Koroman rekao je da je na Jahorini snježni pokrivač juče iznosio oko 20 centimetara te da se očekuje da će on za vikend dostići i pola metra. "U saradnji sa Turističkom organizacijom Istočno Sarajevo za vikend će biti zvanično i otvoren početak zimske sezone na Jahorini", rekao je Koroman za "Glas Srpske".
On je naglasio da na osnovu dosadašnjih rezervacija procjenjuju da će posjećenost Jahorine biti veća za 20 do 30 odsto u odnosu na prošlu sezonu.

     Osnježavanje na Jahorini
Branko Koroman je rekao da na Jahorini i dalje traje projekat vještačkog osnježavanja.
- Moguće je da će osnježavanje biti završeno i do kraja ove godine, iako izvođač radova ima rok da završi radove u 2011. godini - kazao je Koroman.

 


     08.11.2010. Jahorina - Očekuje se više turista nego lani        Izvor: jahorinalive.net

 

Olimpijski centar Jahorina i hotelijeri s najprestižnije zimske turističke destinacije u Republici Srpskoj i BiH spremno dočekuju predstojeću sezonu, uvjereni da su proteklih mjeseci učinili dodatne iskorake na poboljšanju kvaliteta ponude i usluga.

Iz takvog uvjerenja proističe i optimizam da će broj turista koji će ove zime posjetiti planinsku kraljicu RS biti veći nego lani, posebno ako se ima u vidu činjenica da su cijene prilagođene uslovima ekonomske krize, pa samim tim i prihvatljive najvećem broju zaljubljenika u skijanje i boravak na planini.

Direktor OC "Jahorina", Branko Koroman, podsjetio je da su tokom prošle zimske sezone u rad puštena dva savremena šestorosjeda, koja su znatno unaprijedila segment primarnih sadržaja na skijalištu. U punom jeku su i radovi na oživotvorenju projekta zasnježavanja najpopularnije ski-staze "Skočine", koji je osmišljen i pokrenut sa ciljem da planina kao cjelokupna destinacija dobije svojevrsnu sigurnost u ponudi. - Iako je rok za završetak ovog velikog poduhvata polovina naredne godine, zajedno sa izvođačem radova, renomiranom svjetskom kompanijom u ovoj oblasti "Snow Star" iz Italije, te domaćim podizvođačima radova koje je italijanski partner angažovao u dijelu građevinskih radova na samoj trasi, činimo sve napore da snježni topovi budu u funkciji već ove sezone.

To bi doprinijelo većem kvalitetu u ukupnoj ponudi i uticalo na turiste da se u većem broju opredijele za zimovanje na Jahorini - istakao je Koroman.

On očekuje da će ovogodišnja posjećenost turista, bar kada je u pitanju hotel "Bistrica", biti za dvadesetak odsto veća nego prošle godine.

U prilog tome ide i povećano interesovanje turista iz regiona te najava boravka na planini više od pedeset predstavnika turističkih agencija iz Hrvatske, predvođenih "Generalturistom", koji su već proteklog vikenda obišli hotele i ostale smještajne kapacitete na Jahorini. Na taj način su imali priliku i da lično provjere obogaćene sadržaje na samom skijalištu.

- Studijska grupa turističkih radnika iz Hrvatske mogla se uvjeriti koliko je napredovala turistička ponuda na planini, ali i Palama i Istočnom Sarajevu u cjelini. Jahorina ima čime da se pohvali, jer mnogi je već odavno smatraju najatraktivnijom i najljepšom planinom u ovom dijelu Evrope, a važno je istaći da pored luksuznih hotela posjeduje i veliki broj objekata u visokoj i srednjoj kategoriji, što znači da nudi širok spektar usluga, prilagođen turistima - rekao je stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Istočnog Sarajeva, Predrag Lopatić. On je najavio da će do početka sezone biti organizovane i slične posjete turističkih radnika iz Srbije i Crne Gore, te ostalih zemalja regiona.

Kao važan adut za predstojeću zimsku sezonu, u OC Jahorina ističu novi cjenovnik usluga, koji se ove godine pojavio već tokom ljeta, što je rezultat jedne nove i agresivnije marketinške kampanje, prilagođene zahtjevnom tržištu.

- Cijena našeg hotelskog smještaja u prosjeku je manja za deset odsto u odnosu na prošlu sezonu, dok su i cijene ski-pasa manje za 23 procenta, tako da će ove zime za cjelodnevni boravak biti potrebno izdvojiti 30 KM, umjesto 39 KM, koliko je bilo potrebno prošle sezone - rekao je rukovodilac sektora marketinga i prodaje u OC "Jahorina", Dragan Sokolović. On je napomenuo da će cijena polupansiona u hotelu "Bistrica", u zavisnosti od perioda boravka, biti u rasponu od 65 KM do 88 KM po osobi.


     Pet plus pet razloga za Jahorinu
Zorica Stojanović, stručna saradnica za odnose s javnošću, marketing i prodaju u OC "Jahorina", kaže da ove zime turisti imaju bar pet novih razloga da posjete olimpijsku planinu i još najmanje toliko da posjete baš hotel "Bistrica".
Šestorosjedi koji su eliminisali gužvu na žičarama, manje cijene ski-pasa, kao i dodatni porodični popusti za kartu i ski-školu za naše goste, besplatan boravak za mališane do četiri godine, te onaj u pola cijene za djecu do 12 godina, kao i još neke pogodnosti, svakako su dobra pozivnica za turiste da nas posjete i uživaju u zimovanju za pet, kaže Stojanovićeva.


    Jahorina - Turistička berza - "U susret zimi 2010/2011"
 
    Izvor: OC-Jahorina.com
     03.11.2010. Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo i Olimpijski centar „ Jahorina „ uz podršku Ministarstva trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske, grada Istočno Sarajevo i opštine Pale, četrnaesti put zaredom organizuju turističku manifestaciju pod nazivom Berza turizma i ugostiteljstva „ U susret zimi 2010 / 2011 „ koja će se održati 26. 27. 28. novembra 2010. godine u hotelu „ Bistrica „ na Jahorini.

     U vrijeme trajanja manifestacije hotel „ Bistrica „ je obezbjedio promotivnu cijenu usluga tako da će smještaj na bazi polupansiona koštati 49. 00 KM (+ BTO).

 

 

 

PROGRAM MANIFESTACIJE

14. TURISTIČKA BERZA „U SUSRET ZIMI 2010/2011

Termin: 26. novembar 2010. – petak
           27. novembar 2010. – subota
           28. novembar 2010. – nedelja

Prostor: Olimpijski centar „Jahorina„  Hotel „Bistrica„


Petak, 26. novembar 2010. godine

Popodnevni časovi:
- Dolazak i smještaj učesnika Berze
- Welcome drink

Večernji časovi:
- Večera i zajedničko druženje ( Aperitiv bar )


Subota, 27. novembar 2010. godine

- Do 10. 00 časova - završetak, priprema i postavke štandova
- Postavka likovne kolonije „ Art simpozium Jahorina „
- 11. 00 časova – zvanično otvaranje manifestacije „ U susret zimi „ i zvanično otvaranje zimske turističke sezone 2010/2011, na Jahorini, hotel „ Bistrica „ uz prigodan program ( kulturno – zabavni i drugi sadržaji )
- Dodjela priznanja „ Srebrna pahuljica „ ( u okviru zvaničnog otvaranja )

- 12. 00 – 13. 00 – obilazak berzanskog prostora
- Poslovni susreti
- Ponuda hotelijera ( kamin sala )
- Ponuda proizvođača i dobavljača hrane, pića i ugostiteljske opreme iz regije ( taverna )

- 13. 00 – 14. 00 – PREZENTACIJE
• Prezentacija turističke ponude grada Istočno Sarajevo i Jahorine
• Prezentacija novih projekata Olimpijskog centra „ Jahorina „
• Prezentacija projekta gondola Jahorina – Pale „ Jahorinaekspres „
• Prezentacija pozitivnih primjera privatnog sektora na Jahorini ( Udruženje hotelijera „ Jahorina „ )
• Prezentacija Svjetskog vojnog prvenstva u zimskim sportovima
• Prezentacija novih projekata sportsko – ribolovačkog društva „ Bistrica „

- 14. 00 – 15. 00 – degustacija lovačkih i ribolovačkih specijaliteta ( terasa hotela „ Bistrica „ )
- Priprema rakije na tradicionalni način i degustacija ( terasa hotela „ Bistrica „ )
- Večera i zajedničko druženje

Prateći sadržaji:
- Takmičenje u skijanju ( zavisno od snijega )
- Igre na snijegu – prostor ispred hotela „ Bistrica „


Nedelja, 28. novembar 2010. godine

- Doručak
- Obilazak objekata na planini i panoramsko razgledanje
- Odlazak gostiju u popodnevnim časovima

 


Gondola Pale-Jahorina do sezone 2011/12                    Izvor:

    21.10.2010. Pale - Ukoliko sve bude teklo prema predviđenim planovima zimska sezona na Jahorini mogla bi biti obilježena puštanjem u rad savremene gondole koja će prevoziti putnike na relaciji Pale-Jahorina, istaknuto je u opštini Pale.
     Riječ je o projektu vrijednom 15 miliona evra, koji će doprinjeti turističkom razvoju Jahorine, Pala i cijelog regiona. Investitor projekta "Jahorina express" je produzeće Majnex sa Pala uz teničku podršku italijanske kompanije Lajtner koja je učestvovala u izgradnji šestosjeda na Jahorini.
     “Kapacitet savremene zičare je 2000 putnika na sat, koji bi se vozili u lukszni kabinama sa po 12 sjedista, a vožnja do olimpijske lepotice trajala bi 15 minuta” istekao je direktor firme Majnex Veljko Golijanin.
     Polazna stanica gondole, planirana je u mjestu Jahrinski Potok 600 metara udaljena od magistralnog puta iznad fabrike "Pamos" na Palama gdje je već otkupljeno zemljiste za parking prostor za 500 automobia i 35 autobusa.
     Tokom vožnje do Jahorine planirana je međustanica na Ravnoj Planini na nadmosoj visini o 1405 metara. Projekat podrazumjeva postojanje 36 stubava, 17 do međustanica i 19 do vrha 1554 metra nadmorske visine.
     Prema riječima Veljka Golijanina izgradnja gondole počeće na proljeće i biće završena do početka zimske turisticke sezone 2011 godine.

 


 

      Export manager kompanije Lajtner Domenic Bosso obratio se opštini Pale i kompaniji Majnex u pismu u kome je naglasio zadovoljstvo zbog pozitivne dosadašnje saradnje sa Majnexom. On je dodao da će Lajtner dati punu tehničku podršku ovoj firmi tokom izgradnje zičare "Jahorina express" koja će imati izuzetan značaj za razvoj Jahorine, Pala i čitavog regijona.
     Maja Golijanin, generalni menager Majnexa, izrazila je veliko zadovoljstvo zbog ponovne saradnje sa ovom velikom kompanijom.
     “Fima Lajtner koja nam je već poznata je firma koja se nalazi u cijelom svijetu koja ima predstavništva u cijelome svijetu. Firma Lajtner ima veći godišnji budžet nego Republika Srpska. Veliko nam je zadovoljstvo da nas jedna takva firma podržava i učestvuje u ovako bitnom i velikom projektu za pale, Jahorinu i cijelog regiona” istakla je Maja Golijanin.
     “Ovaj projekat važan je i sa ekoloskog stanovišta jer će u velikoj mjeri rasteriti planinu od automobila” istakao je načelnik Opstine Pale. On je takođe naglasio da je izgradnja gondola važna jer će ubrzati i druge projekte planirane u budućnosti, kao sto su izgradnja turističke željezničke pruge na relaciji Sarajevo-Pale i puta Pale-Mesići. U koliko ovaj projekat bude uspješno proveden, savremena gondola koja će povezivati Pale sa Olimpijskom lepoticom, napokon će Jahorini dati "epitet" koji zaslužuje i učiniti da ova planina kao turistička destinacija bude aktuelana i posjećena tokom cijele godine.
      “Ako sve bude teklo po planu Pale bi trebale postale pravi planinski gradić po ugledu na gradiće u Austriji” istekao je načelnik Opštine.

     Izvor: jahorinalive.net

Na osnovu opisa položaja i video priloga, na obeležen je okvirni pravac pruzanja trase...

 


Jahorina - Gondolom do vrha planine                                      Izvor:
    12.10.2010. Pale - Odbornici SO Pale usvojili su na jučerašnjoj posebnoj sjednici plan parcelizacije i urbanističko-tehničkih uslova za izgradnju žičare "Jahorina ekspres", čime su stvorene pretpostavke za realizaciju velikog poduhvata koji u završnici podrazumijeva da ovaj grad već krajem iduće godine savremenom gondolom bude povezan s olimpijskom ljepoticom.
     Načelnik Pala, Slobodan Savić, pojasnio je da je riječ o projektu čiji je investitor ovdašnja kompanija "Majneks", ocijenivši da je riječ o poduhvatu od istorijskog značaja za Pale i turističku ponudu na planini.
     - Riječ je o modernoj gondoli čije će funkcionisanje donijeti mogućnost napretka i razvoja samih Pala, ali i Jahorine kao turističke destinacije - ocijenio je Savić.

     Vlasnik kompanije "Majneks", Veljko Golijanin, izjavio je da je vrijednost investicije 15 miliona evra, te da će izgradnja gondole početi na proljeće i biti završena do početka zimske turističke sezone 2011. godine.
     - Savremenom gondolom, čiji je maksimalni predviđeni kapacitet 2.500 putnika na čas, u luksuznim kabinama kapaciteta 12 sjedišta, do Jahorine će se stizati za petnaestak minuta, s tim što treba napomenuti da je planirana i međustanica na Ravnoj planini, što će u budućnosti doprinijeti i razvoju sasvim nove sportsko-turističke destinacije na tom lokalitetu, koji ima sve predispozicije da postane jedan od vodećih nordijskih ski-centara u regionu i Evropi - pojasnio je Golijanin, naglasivši da je na lokalitetu polazne stanice već otkupljeno i zemljište za parking-prostor za više od 500 automobila i 35 autobusa.

     U drugoj fazi projekta, planirana je i izgradnja potpuno nove ski-staze od Jahorine do samih Pala, što će takođe biti novina u ovdašnjoj turističkoj ponudi.
     Golijanin je istakao da će postavljanje stubova i žica za novu gondolu biti povjereno renomiranoj italijanskoj kompaniji "Lajtner", s kojom je "Majneks" sarađivao i uspostavio izuzetne poslovne odnose i prilikom izgradnje šestorosjednih žičara na Jahorini.
     - U "Lajtneru" ne kriju da su zainteresovani da se i kroz ovaj projekat predstave na našem tržištu, a očekujem da će dio projekta biti finansiran i iz sredstava EU namijenjenih zaštiti životne sredine. Kada ovo kažem, prije svega imam na umu činjenicu da će gondola u znatnoj mjeri rasteretiti planinu od velikog broja automobila, što jasno upućuje i na ekološke karakteristike ovog projekta - tvrdi Golijanin.

 

 


Jahorina - Novi ski lift za sezonu 2011/2012.                     Izvor i foto:

    07.10.2010. Nosilac ovoga projekta je opština Trnovo koja ima u planu da pripremi teren i stvori neophodne uslove da bi se instalirao još jedan lift na području Jahorine.

Po završetku aktivnosti opština Trnovo koja je vlasnik gotovo 50 % zemlje na Jahorini će da ponudi "OC Jahorina" (pravo prečeg) stazu na raspolaganje tj. da OC Jahorina izvrši postavljanje ski lifta.

Ukoliko OC Jahorina neprihvati inicijativu za postavljanje lifta opština Trnovo će, u skladu sa Zakonom o javnim skijalištima ponuditi trasu i postavljanje lifta nekom drugom pravnom subjektu. Već je bilo razgovora između Načelnika opštine i direktora Olimpijskog Centra oko ove teme.

Ovaj projekat je planiran da se završi do skijaške sezone 2011/2012 godine.

Bilo primedbi na ovaj projekat od strane dvojice vlasnika vikendica ali su iste, nakon razmatranja, odbačene od strane Ministarstva vodoprivrede i šumarstva kao neosnovane i neopravdane te se krenulo u realizaciju projekta. Svi oni koji su barem jednom brali gljive i šetali tim dijelom znaju da na tom potezu gdje je planiran lift nema vode niti izvora već se postojeći izvori i potoci nalaze van zone trase staze i lifta.

Paralelno sa ovim opština Trnovo izvodi projekat regulacije toka potoka u dužini 400 met. koji izvore neposredno u šatorskom naselju. Priče da će ova staza i lift ugroziti postojeću stazu Poljice su priče proistakle iz zavisti određenih krugova kojim izgradnja lifta remeti njihovu ličnu zaradu.

Tehnički lift neugrožava nikoga niti bilo koju stazu jel i ne izlazi na postojeću stazu već ispod iste i stazom se veže za postojeću stazu Poljice.

Ovih dana nakon završavanja sve potrebne dokumentacije počeli su radovi na prosecanju trase za novi ski lift. Planirani ski lift povezivaće Šatrosku stazu sa naseljem Šator. Znači kada lift bude gotov gosti naselja Šator neće morati više da se penju do staze nego će to moći učiniti sa ski liftom. OC Jahorina će dobiti jednu stazu širine 150 metara i dužine 750 metara sa poprilično dobrim tehničkim karakteristikama na kojoj će se skijati najmanje 6 mjesci zbog njenog položaja.

 

 Radovi na sječi stabala i pripreme trase za novu stazu i lift koji će povezati stazu Šator sa naseljem Šator.


Foto: www.jahorinalive.net


 

Jahorina - Turistička berza-"U susret zimi u susret prijateljima 2010/2011"
 
    Izvor: OC-Jahorina.com
     06.10.2010. Na Jahorini, u periodu 26.11.-28.11.2010. godine, će se održati 14. tradicionalna turistička berza pod nazivom " U susret zimi u susret prijateljima".
     Ciljevi manifestacije su, da se na jednom mjestu nađu predstavnici turističke industrije, kao i da se kroz kvalitetnu i modernu prezentaciju i promociju turističkih potencijala sarajevsko-romanijske regije uveća interesovanje u potencijalnim destinacijama i tržištima u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji...
 


 

Jahorina - Otpočeli radovi na izgradnji sistema za osnježavanje    Izvor: www.jahorinalive.net
    14.09.2010. Na Jahorini su u toku radovi na izgradnji sistema za vještačko osnježavanje koji izvodi italijanska firma "Snow star". Osnježavanje će biti postavljeno na stazi "Skočine" jer ona najbolje zadovoljava sve prirodne i tehničke uslove, te na prevojima staza "Ogorjelica 1 i 2". Vrijednost projekta je 3,5 miliona KM, a izgradnja mreža infastrukture je raširena na nekoliko lokacija na Jahorini.
     Novi sistem za osnježavanje je u skladu sa savremenim ekološkim standardima, jer se u proizvodnji snijega ne koriste nikakvi aditivi, već isključivo voda i vazduh, pri odgovarajućem pritisku i temepraturi. "Topovi" će biti u mogućnosti da pri odgovarajućoj temperaturi cijelu stazu Skočine kvalitetno osnježe za 100 sati. 
     Pri optimalnoj temperaturi od minus 5,5 stepeni Celzijusa, staza Skočine, prevoji na stazama Ogorjelica 1 i 2 i put do baze, što je površina nešto veća od 10 hektara, u pomenutom periodu mogu biti prekriveni snježnim pokrivačem debljine 35 centimetara, pri čemu treba istaći i karakteristiku vještačkog snijega da se teže topi i predstavlja idealnu podlogu za prirodni pokrivač.
     U planu je i izgradnja novog šestosjeda na stazi "Skočine" što će dati novi kvalitet ovom projektu.

 

 


Jahorina - Turistička berza „WORK SHOP– JAHORINA 2010“
    14.09.2010. Ovogodišnja turistička berza „WORK SHOP – JAHORINA 2010“, koja je organizovana od strane Udruženja hotelijera Jahorina i OC Jahorina, održana je u subotu 11.09.2010. a domaćin je bio hotel Termag. Hoteli  "Vučko", "Termag”, „Board“, „Snežna kraljica“, „Dva javora“, „San“, „Lavina“, „Nebojša“ kao i OC Jahorina sa hotelom "Bistrica" su, u prijatnom ambijentu restorana Koliba, predstavili svoju turističku punudu. Većina hotela je objavila i cene svojih usluga za sezonu Zima 2010/11.
    Manifestaciju je otvorio Branko Koroman, direktor OC Jahorina, i pored ostalog istakao da postoji šansa da još za ovu sezonu bude uradjen deo sistema vestačkog zasnežavanja na stazi Prača kao i donjim delovima staza uz žičare Ogorijelica, mada je prava realnost da sistem zasnežavanja bude potpuno spreman za sezonu 2011/12.
     Primetan je slab odziv turističkih agencija, tako da je manifestaciji prisustvovalo tek nekoliko njih iz Srbije i Republike Srpske.


 

 

 


 

JAHORINA - Ponuda i cijena pozivnica za turiste        Izvor: www.fokus.ba   Autor: Srđan Šekara

 work-shop-1-ponuda-na-jednom-mjestu12.09.2010. U predivnom ambijentu restorana "Koliba", koji se nalazi u sastavu hotela "Termag", u subotu je održana radionica "Jahorina 2010", koja je na jednom mjestu okupila predstavnike dvadesetak turističkih agencija s prostora bivše Jugoslavije, koji su imali priliku da se uvjere s kakvom spremnošću olimpijska planina dočekuje predstojeću zimsku turističku sezonu, te shodno tome ugovore i konkretne aranžmane.

Cilj ove radionice, koju je drugu godinu zaredom organizuje jahorinsko Udruženje hotelijera u saradnji sa OC "Jahorina", jeste što bolja prezentacija, promocija i na kraju plasman turističkog proizvoda naše vodeće destinacije na tržišta u regionu.

Ovogodišnju radionicu zvanično je otvorio direktor OC "Jahorina", Branko Koroman, koji je istakao da ova zajednička aktivnost Udruženja hotelijera s Jahorine i akcionarskog društva koje predvodi predstavlja pravu afirmaciju ostvarenih pomaka na polju obogaćivanja turističke ponude i podizanja ukupnog kvaliteta usluge.

- Poznato je da smo realizovali značajne projekte na modernizaciji primarnih sadržaja na skijalištu, gdje prvenstveno mislim na oživotvorenje prve faze projekta izgradnje šestorosjeda, koji nastavljamo izgradnjom garaže na stazi Ogorjelica 1 i povećanjem kapaciteta obje žičare. To je znatno podiglo kvalitet ponude, a u cilju stvaranja svojevrsne sigurnosti odlučili smo se i za realizaciju projekta osnježavanja staze Skočine i pojedinih prevoja, gdje smo već proveli međunarodnu tendersku proceduru i izabrali izvođača radova, renomiranu italijansku kompaniju "Snow Star", s kojom smo potpisali ugovor koji predviđa oživotvorenje projekta u roku od pet mjeseci od uvođenja u posao - rekao je Koroman.

On je pojasnio da su u toku predviđene proceduralne aktivnosti koje je neophodno provesti da bi se stvorile sve pretpostavke za konačnu realizaciju pomenutog projekta.

- Već postoji saglasnost Opštine Pale, koja nam omogućava da počnemo prvu fazu radova, a očekujemo da bi u skorom periodu trebalo da stvorimo uslove i za provođenje cjelokupnog projekta, što budi optimizam da bi mogao biti realizovan i prije roka. Do početka sezone ostala su još tri mjeseca i realna procjena je da bi projekat osnježavanja mogao biti potpuno realizovan dogodine, ali imajući u vidu zajednički angažman svih činilaca u ovom poduhvatu i računajući na entuzijazam koji nas je nosio i prilikom izgradnje novih šestorosjeda, ne bi bilo iznenađenje da snježni topovi budu u funkciji već u ovoj sezoni - poručio je Koroman, kazavši da će OC "Jahorina", na tradicionalnoj turističkoj berzi koju organizuje krajem novembra, moći precizno da definiše sve detalje u vezi s ovim značajnim poduhvatom za olimpijsku ljepoticu kao cjelokupnu destinaciju.

On je naglasio da je ovogodišnja radionica organizovana nešto ranije, jer je OC "Jahorina", po prvi put pravovremeno, već u julu donio i objelodanio cjenovnik za zimsku turističku sezonu, ocijenivši da je radionica najbolja prilika da se analizira stanje na tržištu i provjeri "da li smo na dobrom putu".

- Zajedno sa hotelijerima i lani smo učestvovali na sličnim manifestacijama u regionu, a ove godine takvu aktivnost počeli smo upravo sa Jahorine, sa željom da pokažemo da smo spremni za sezonu. S druge strane, bitno je istaći da smo i cijene prilagodili stanju na turističkom tržištu, odnosno realnoj platežnoj moći turista u regionu, svjesni činjenice da je ekonomska kriza uticala i na taj segment - rekao je Koroman, podsjetivši da je cijena ski-pasa za narednu sezonu za dvadesetak procenata manja u odnosu na prethodnu.

Radionicu na Jahorini posjetili su i brojni predstavnici javnog, privrednog i sportskog života sarajevskoromanijskog regiona i RS, a bili su tu i renomirani izlagači proizvoda, poput vinarije "Vukoje", vinarije manastira Tvrdoš i "MB impexa" iz Banje Luke, prepoznatljivog po popularnom brendu "Meduška".


 

Velikim projektima privući investitore

Koroman je istakao da je cilj OC "Jahorina" da realizacijom velikih projekata na planinu privuče i investitore iz evropskih zemalja, poput Italije, Austrije i Francuske, koji već pokazuju interesovanje u tom pogledu.

- Važno je istaći da je Vlada RS, u trenutku kada je donijela odluku da podrži OC Jahorina, što uostalom i danas čini, imala za cilj da na taj način motiviše i privatni sektor za dalja ulaganja. Bio je to uspješan potez, a za očekivanje je da se u budućnosti poveća interesovanje moćnih evropskih investitora, koji bi ulaganjima na planini Jahorini otvorili vrata i na tržištima svojih zemalja, što i jeste cilj kojem svi zajedno stremimo - kazao je Koroman.s

 Jahorina - Turistička berza „WORK SHOP– JAHORINA 2010“
09.09.2010.
Ovogodišnja turistička berza „WORK SHOP– JAHORINA 2010“ , koja će i ove godine biti u službi promocije zimske ponude turističke privrede Jahorine, održaće se u periodu 10-12. septembra 2010. godine na Jahorini.
Ova manifestacija organizovana od strane Udruženja hotelijera Jahorina (Hoteli: Vučko, Termag”, „Board“, „Snežna kraljica“, „ Dva javora“, „San“, „Lavina“, „Nebojša“,) i OC Jahorina, s obzirom na termin održavanja, predstavlja šansu za blagovremeno predstavljanje turističke ponude za narednu zimsku sezonu.

 

 

 


Jahorina - OC Jahorina formirao cenovnik smeštaja i ski-pasa za sezonu 2010/11                    Izvor:  www.palelive.com

 

     01.08.2010. Olimpijski centar Jahorina formirao je cjenovnik hotela "Bistrica" i ski-pasa za narednu zimsku sezonu 2010/ 2011. godina.
     Prema utvrđenom cjenovniku, polupansion u dvokrevetnoj sobi u "Bistrici", u periodu od 18. decembra 2010. do 27. decembra 2010. godine iznosi 65 KM ili 33,20 evra.
     Od 27. decembra 2010. do 8. januara 2011. godine, polupansion u dvokrevetnoj sobi je 88 KM, odnosno 45 evra. Od 8. do 15. januara, za istu uslugu u dvokrevetnoj sobi potrebno je izdvojiti 78 KM ili 39,30 evra, a od 15. januara do 31. marta 65 KM, odnosno 33,20 evra.
     Olimpiski centar je saopštio da doplata za jednokrevetnu sobu iznosi 20 odsto od utvrđenih cijena, koliko iznosi i popust za treći ležaj.
     Prema cjenovniku hotela "Bistrica", djeca do četiri godine su oslobođena plaćanja hotelskih usluga. Za djecu od četiri do 12 godina određen je popust od 30 odsto na odvojenom, odnosno 50 odsto na zajedničkom ležaju.
     Turisti koji namjeravaju da dočekaju Novu godinu na Jahorini, za novogodišnju večeru moraće doplatiti 80 KM.
     Boravišna taksa sa osiguranjem iznosi 2,50 KM.
 

Hotel BISTRICA Vrsta Usluga Cijena (KM)
18.12.2010. - 27.12.2011. 1/2 Polupansion 65.00
27.12.2010. - 08.01.2011. 1/2 Polupansion 88.00
08.01.2010. - 15.01.2010. 1/2 Polupansion 78.00
15.01.2010. - 31.03.2011. 1/2 Polupansion 65.00
  • Doplata za 1/1 sobu 50%
  • Popust na treći ležaj 20%
  • Djeca od 4 do 12 godina imaju popust 30% na odvojenom i 50% na zajedničkom ležaju
  • Boravišna taksa sa osiguranjem 2,50 KM
  • Doplata za novogodišnju večeru 80,00 KM
  • Cijene su izražene u konvertibilnim markama (1 Euro=1.95583 km)

 

Poludnevni ski-pas u periodu od devet do 12.30 časova za odrasle iznosi 20 KM ili 10,20 evra, dok je za djecu od šest do 14 godina 12 KM, odnosno 6,10 evra. Ista cijena važi i za poludnevnu kartu od 12.30 do 16.00 časova.

Dnevna karta za odrasle od 9.00 do 16.00 časova košta 30 KM ili 15,30 evra, a za djecu od šest do 14 godina 20 KM ili 10,20 evra. Dnevna karta za period od 11.00 do 16.00 časova je 27 KM, odnosno 13,80 evra, a za djecu od šest do 14 godina 18 KM ili 9,20 KM.

Dnevna bejbi lift karta iznosi 10 KM ili 5,10 evra.

Olimpijski centar Jahorina utvrdio je i cijene sezonskih karata koje se kreću od 140 do 1.100 KM.

U slučaju značajnijeg poremećaja cijena na tržištu, Olimpijski centar Jahorina zadržava pravo korekcije cijena.
 

JAHORINA
SKI PASS 2011

Odrasli Djeca od 6 do 14. god.
KM KM
Poludnevna(09.00-12.30)
Poludnevna(12.30-16.00)
Dnevna (09.00-16.00)
20.00
20.00
30.00
10.20
10.20
15.30
12.00
12.00
20.00
6.10
6.10
10.23
Dnevna (11.00-16.00) 27.00 13.80 18.00 9.20
2 dana 54.00 27.60 36.00 18.40
3 dana 81.00 41.40 54.00 27.60
4 dana 108.00 55.20 72.00 36.80
5 dana 135.00 69.00 90.00 46.00
6 dana 160.00 81.80 105.00 53.70
7 dana 185.00 94.60 120.00 61.40
8 dana 205.00 104.80 135.00 69.00
9 dana 225.00 115.00 150.00 76.70
10 dana 245.00 125.30 165.00 84.40
5 dana u sezoni 140.00 71.60 95.00 48.60
10 dana u sezoni

Jedna vožnja

Baby lift

260.00

5.00

-

132.90

2.60

-

175.00

-

10.00

89.50

-

5.10

Sezonska karta sa slikom

Sezonska karta bez slike

Sezonska karta sa slikom do 15.12.010

Sezonska karta bez slike do 15.12.010

550.00

1100.00

490.00


1000.00

281.20

562.40

250.50


511.30

340.00

680.00

306.00


615.00

173.80

347.70

156.50


314.50Jahorina -
Skijanje i posle zime                    Izvor:
www.novosti.rs   Autor: D. R. ŠARENAC

 

     06.07.2010. Republika Srpska - Italijanska firma "Snou star" na Jahorini gradi sistem za veštačko osnežavanje. Topovi će veštačkim snegom pokrivati 10,2 hektara na radost skijaša

ISTOČNO SARAJEVO - Pogledi u nebo i nestrpljivo osluškivanje vremenske prognoze su prošlost. Jahorina će, konačno, u novu zimsku sezonu ući sa sistemom za veštačko osnežavanje skijališta.

Italijanska firma "Snou star" obavezala se ugovorom da će 1.decembra Olimpijskom centru Jahorina predati funkcionalan sistem, koji će veštakim snegom, debljine 35 santimetara, "pokrivati" 10,2 hektara površine.

Ljubitelji zimskih sportova i posebno Jahorine, koji su do sada na svom omiljenom skijalištu Skočine, zbog hroničnog nedostaka snega uživali samo dvadesetak dana, sada mogu da odahnu. Novi sistem veštačkog osnežavanja "pokrivaće" ovu stazu u celosti, kao i izlaze na do sa kritičnim prevojima ka "Ogorjelici 2" i "Ogorjelici 1".

"Snou star" je vodeća firma za proizvodnju veštačkog snega koja je sisteme instalirala širom Evrope, za Jahorinu je isprojektovala potpuno automatizovan i ekološki bezbedan kombinovan sistem visokog pritiska sa topovima niskog pritiska. Za osnežavanje planiranih površina potrebno je oko 100 radnih časova pri optimalnoj temperaturi od -5,5 stepeni Celzijusa.

Veštačko osnežavanje skijališta Skočine obuhvatiće nešto širi prostor, odnosno izlaz na stazu biće produžen za oko 300 metara, čime Olimpijski centar pravi prvu stepenicu za izgradnju šestoseda na ovom delu planine.


PLAĆANjE

PROJEKAT veštačkog osnežavanja Jahorine vredan je 3,5 miliona maraka, koje je Olimpijski centar obezbedio drugom i trećom emisijom akcija. Povoljnost ugovora sa italijanskim izvođačem ogleda se u odloženom roku za plaćanje. Italijani su Jahorini dali 540 dana grejs perioda, što znači da će sistem dve skijaške sezone biti u upotrebi, a tek potom će početi otplaćivanje.

 

 


Jahorina -
Potpisan ugovor za veštačko osnežavanje                    Izvor:  www.fokus.ba

 

     06.07.2010. Direktor Olimpijskog centra "Jahorina", Branko Koroman, i vlasnik italijanske kompanije "Snow Star", Serđo Lima, potpisali su juče ugovor o realizaciji projekta osnježavanje dijela skijališta na olimpijskoj planini.


   

Ovim ugovorom, čija je vrijednost 3.485.000 KM, predviđeno je postavljanje savremenih instalacija za proizvodnju vještačkog snijega na jahorinskoj stazi Skočine, te na pojedinim prevojima na ovdašnjem skijalištu, a očekuje se da će biti realizovan do početka naredne zimske turističke sezone.

- Realizacijom ovog poduhvata Jahorina će definitivno dobiti dodatni kvalitet, ali i sigurnost u ponudi, koja će se ogledati u pravovremenom početku zimske turističke sezone. Prilikom provođenja međunarodnog tendera za projekat osnježavanja postavili smo visoke tehnološke standarde, što je za rezultat imalo činjenicu da su se prijavile vodeće svjetske kompanije u ovoj oblasti, po dvije iz Italije i Austrije, a podatak koji je veoma bitan za OC Jahorina jeste i to da je odabrani izvođač radova, kompanija "Snow Star", ponudila i povoljnost oličenu u odgođenom roku plaćanja od čak 540 dana, što dodatno govori o ozbiljnosti izvođača i o tome kakvu sigurnost kapaciteta garantuju kada ostavljaju mogućnost da praktično dvije sezone koristite instalacije, pa tek onda platite urađeni posao - rekao je Koroman. On je objasnio da su se u OC "Jahorina" odlučili za osnježavanje staze Skočine, ili Prača, zbog činjenice da je riječ o najpopularnijoj stazi među jahorinskim skijašima, ali i stazi koja zbog nedostatka snijega do sada nije mogla da bude u funkciji duže od mjesec dana u sezoni.

Cijeli projekat zasnovan je na regulacionom planu za područje Jahorine, što znači da će akumulacija za nove instalacije biti na mjestu stare akumulacije rađene još u vrijeme Olimpijade, s tim što će njen kapacitet biti uvećan za dvije huljade kubnih metara, što će, zajedno s obezbijeđenim dotokom vode s dva izvora napajanja, biti sasvim dovoljno za maksimalno obezbjeđenje savremenog sistema za osnježavanje.

- Pred nama je obaveza da obezbijedimo građevinsku dozvolu, što je posao u koji krećemo praktično već sutra i u kojem očekujemo maksimalnu saradnju svih institucija koje će biti uključene u taj segment realizacije ovog poduhvata. Takva saradnja, koja bi za rezultat trebalo da ima pravovremeno i brzo dobijanje potrebne dokumentacije, veoma je značajna, jer želimo da izvođača što prije uvedemo u posao i stvorimo pretpostavke da ovaj izuzetno bitan projekat bude oživotvoren već početkom decembra ove godine - poručio je Koroman.


Vlasnik kompanije "Snow Star", Serđo Lima, zahvalio je predstavnicima OC "Jahorina" na ukazanom povjerenju i istakao da firma na čijem je vrhu spada u red vodećih evropskih i svjetskih proizvođača sistema za osnježavanje, na šta upućuju i podaci da su prisutni širom Evrope, te da trenutno realizuju slične projekte i u Sloveniji, Turskoj i mnogim drugim zemljama u turističkom usponu.

- Veoma smo zadovoljni što ćemo i na Jahorini izgraditi savremeni sistem za osnježavanje, a mala simbolika u svemu jeste i podatak da je nedaleko od ove staze olimpijsku medalju osvojila upravo jedna Italijanka. Vjerujemo da će ovaj infrastrukturni poduhvat poboljšati ukupnu ponudu na ovoj planini, te zajedno sa ostalim sličnim projektima na izgradnji primarnih sadržaja na skijalištu doprinijeti razvoju ove turističke destinacije, ali i cijelog ovog područja - ocijenio je Lima.

On je istakao da je njegova kompanija potpuno spremna da ispoštuje sve rokove u realizaciji projekta, najavivši da će u građevinskim poslovima, uz nadgledanje predstavnika "Snow Star", biti angažovana i domaća operativa, što je, cijeni, još jedan doprinos razvoju na ovom području.
 

Karakteristike sistema za osnježavanje

Lima je potvrdio da će novi sistem za osnježavanje, koji je u skladu sa savremenim ekološkim standardima, jer se u proizvodnji ne koriste nikakvi aditivi, već isključivo voda i vazduh, pri odgovarajućem pritisku i temepraturi, biti u mogućnosti da pri odgovarajućoj temperaturi cijelu stazu Skočine kvalitetno osnježi za 100 sati. Ilustracije radi, pri optimalnoj temperaturi od minus 5,5 stepeni Celzijusa, staza Skočine, prevoji na stazama Ogorjelica 1 i 2 i put do baze, što je površina nešto veća od 10 hektara, u pomenutom periodu mogu biti prekriveni snježnim pokrivačem debljine 35 centimetara, pri čemu treba istaći i karakteristiku vještačkog snijega da se teže topi i predstavlja idealnu podlogu za prirodni pokrivač.

U planu i novi šestorosjed

Direktor OC "Jahorina", Branko Koroman, najavio je da će izlaz s postojeće staze, koja će biti obuhvaćena sistemom za osnježavanje, biti produžen za dodatnih 300 metara. U budućnosti upravo na ovom potezu planiramo i izgradnju novog šestorosjeda, a to će dati i novi kvalitet projektu osnježavanja, istakao je Koroman.

 

www.fokus.ba     Autor: Srđan Šekara
  

Jahorina - Potpisivanje Ugovora o veštačkom osnežavanju       Izvor: OC-Jahorina.com
 

     05.07.2010. Italijanska firma "Snow star" izabrana je za izvođača radova na vještačkom osnježavanju Jahorine.
      Potpisivanje ugovora o vještačkom osnježavanju između italijanske firme "Snow star" i A.D.O.C."Jahorina" će biti 05.07.2010. u 16:00 časova na Jahorini, u hotelu "Bistrica".
      Po potpisivanju ugovora firma "Snow star"će nam isporučiti projekat osnježavanja Jahorine. Posle toga Olimpijski centar "Jahorina" je dužan da provede proceduru dobijanja građevinske dozvole, a po dobijanju dozvole biće definisan rok kada ta firma treba da završi osnježavanje.

 


Sezona 2010.


 

Jahorina - Loši turistički rezultati RS u 2009. Ulaganja u Jahorinu i rafting bez efekata

Izvor: www.blic.rs   Tekst: Tijana Veselinović


     03.03.2010. Banja Luka - Uloženih 26 miliona KM u OC Jahorina iz Razvojnog programa RS i oko 6,4 miliona maraka za Svetsko prvenstvo u raftingu na Vrbasu i Tari nije pomoglo da Srpska ostvari zavidnije turističke rezultate. Naprotiv, zvanični statistički podaci nisu ohrabrujući- prošle godine RS je posetilo svega 226.997 turista i to uglavnom domaćih.

Za 5,9 odsto je manji broj svih turista koji su boravili, dok je njih iz inostranstva bilo manje za 7,2 odsto nego u 2008. godini.

Iako se nadležni konstatno hvale o ulaganjima u stvaranje boljih uslova za zimski turizam, resorni ministar Predrag Gluhaković je nedavno poručio da je zimska turistička sezona “skoro propala”. “Na skoro propalu zimsku sezonu, koja se posebno odrazila na Jahorinu kao vodeći turistički zimski potencijal RS, uticalo je više faktora. Između ostalog, to su loši vremenski uslovi i nedostatak novca za promociju zimskih turističkih potencijala”, tvrdi Gluhaković. On dodaje da se čeka završni račun, ali podseća da zimski turistički potencijali i mogućnosti Kozare, Igrišta kod Vlasenice, Jahorine i Kneževa nisu prezentovani na svetskim sajmovima, jer nije bilo dovoljno para. “Svi smo krivi pomalo, počevši od lokalne zajednice koja je bila u lancu izgradnje žičara na Jahorini i kašnjenja sa dozvolama do turističkih radnika. Isplivaće na videlo ko je u tome najviše kočio, ali treba se potruditi da nam stanje ove godine posluži da zbijemo redove i da sledeće napravimo bolju sezonu”, izjavio je Gluhaković. Istovremeno, u Turističkoj organizaciji RS neće da ocenjuju uspešnost zimske turističke sezone u RS “jer ona traje do polovine aprila”.

Zimskoj turističkoj sezoni na Jahorini, barem do druge polovine februara, nije ništa pomoglo ni 26 miliona maraka. Dva nova šestoseda nisu puštena u rad u predviđenom roku krajem decembra, nego tek 18. februara, a tek ove sedmice OC Jahorina namerava da raspiše međunarodni javni poziv za projekt zasnežavanja skijaške staze Prača s predviđenim izlazima na kritične prevoje na stazama Ogorjelica 1 i 2. Projekt zapravo podrazumeva nabavku snežnih topova. Kašnjenje sa investicijama na Jahorini, svega nešto više od 1,5 miliona KM iz budžeta za razvoj turizma, nepromovisanje turističkog potencijala u inostranstvu, sigurno su uticali da Srpsku tokom prošle godine poseti manje turista nego 2008. “Nažalost, zbog veoma teške finansijske situacije, Turistička organizacija RS nije bila u mogućnosti da izlazi na sajmove izvan našeg regiona. Zimski turistički potencijal prezentovali smo na sajmovima u Zagrebu i Novom Sadu”, kažu u TORS.

Raspoloživo više od 8.500 kreveta
U decembru prošle godine u RS bilo je 7,1 odsto manje turista nego u istom mesecu 2008, a i broj noćenja je manji za 11,7 odsto. U decembru smo raspolagali sa kapacitetom od svega 4.033 sobe ili 8.545 ležaja. U maju 2009, kada je održano Svetsko prvenstvo u raftingu, bilo je 25.703 turista, među kojima 14.393 domaćih, a tad je zabeleženo 67.718 noćenja.

Poseta stranih turista Republici Srpskoj u 2009.
Zemlja / Broj turista / Broj noćenja
Srbija / 40.421 / 92.558
Hrvatska / 9.872 / 20.389
Slovenija / 9.057 / 15.827
Crna Gora / 4.612 / 14.025
Italija / 9.712
Nemačka / 3.158 / 6.457
Austrija / 3.002 / 4.948
*Izvor: Statistički zavod RS

 

 


Jahorina - Vežba Gorske službe spasavanja Olimpijskog centra Jahorina       Izvor:
 

     18.03.2010. Svi oni koji su se juče zatekli na sunčanoj Jahorini mogli su da uživaju u vrhunski uređenim stazama i idealnim uslovima za skijanje. Dva nova šesterosjeda poluprazna su radila čitav dan, a oko 500 skijaša je istinski uživalo.
     Jučerašnji dan na Jahaorini je obilježila i vježba Gorske službe spasavanja Olimpijskog centra Jahorina, u saradnji s Oružanim snagama BiH.
     U akciji, koja je izvedena u saradnji s Ministarstvom odbrane BiH, učestvovalo je 12 pripadnika Gorske službe, koji su sada potpuno obučeni da u slučaju nesreće.
     Prisutni smo bili i mi članovi jednog jahorinskog foruma "Info-Jahorina" zajedno sa kolegama jahorinskog portala "Jahorina Live" i sve to zabelježili našim objektivom.
    
         Foto: Jahorina Live.net

 


Pripadnici Gorske službe spasavanja Olimpijskog centra Jahorina   
Foto: Jahorina Live.net


Ponarama Jahorine zabelježena iz helihoptera pripadnika oružanih snaga BiH   
Foto: Jahorina Live.net

 

 Jahorina -
Staze odlicne, vise zahvaljujuci vremenskim prilikama nego azurnosti sluzbe odrzavanja.             

 

     15.03.2010. Staze odlicne, vise zahvaljujuci vremenskim prilikama nego azurnosti sluzbe odrzavanja. Mahom je sredjeno 60-70% staza. Sestosedi brzi i udobni, mada nedostaju zastitni viziri. Cene ski pasa i robe siroke potrosnje ok. Dvosed na Ogorelici 2 nije radio svo vreme. I ako je bilo izuzetno malo skijasa mislim da bi dobar deo voleo da provoza Ogorelicu 2.
     Ipak ima mnogo stvari koje Jahorinu udaljavaju od pristojnog ski centra. WC na ogorelici neuredan i zapusten kao da par godina niko nije krocio u njega. Pored ovog nazovi WC-a na celoj planini ima jedna wc kabina na Praci i dve tri na pocetku Poljica koje nisu za pohvalu. Znaci na Jahorini ne moze se ni u wc, a o pranju ruku ne sme se ni pomisliti. Minus je i nepostojanje ski infa, vec po magli koja je na vrhu bila svo vreme mora da se nagadja i uzda u reci skijasa koji dolaze iz suprotnog pravca.
     Razocaran sam i velikim opasnostima koje su se mogle izbeci minimalnim angazovanjem. Konkretno mislim betonske ostatke kafica Pegi na Poljicama koji su bukvalno na samoj stazi neobelezeni i nezasticeni i ostatke betonskih postolja jednoseda koji je demontiran, koji su doduse van staza ali koji su izuzetno opasni za bordere i skijase koji skijaju van staza. (ja sam jedan jedva izbegao zahvaljujuci burazeru koji je sasvim slucajno prosao tik pored njega)
     Sve u svemu odnos cena-kvalitet, racunajuci snizeni ski pas i upolovacene cene smestaja je realan.

Na forumu Vlajko.

 Jahorina -
Uslovi za skijanje na Jahorini idealni                     Izvor: www.oc-jahorina.com

 

     08.03.2010. Obavjestavamo vas da su uslovi za skijanje na Jahorini idealni. Visina snijeznog pokrivaca je 140 cm, skijaske staze su izvanredne. Kompletan vertikalni transport je u funkciji.
     Protekli vikend je bio dobro posjecen, obzirom na vremenske uslove i kvalitet skijanja, nadamo se da ce i narednih dana posjecenost na Jahorini biti dobra.
     Mjesta u smjestajnom dijelu ima tako da pozivamo sve ljubitelje planine, skijanja, dobrog provoda da izvrse rezervaciju i posjete Jahorinu.
     U prilogu dostavljamo fotografiju od predhodnog vikenda

 Jahorina -
Radi dvosed Prača               Izvor:

 

     07.03.2010. Uslovi za skijanje na Jahorini su idealni. Prosječna visina sniježnog pokrivača je 140 cm, a staze su odlično uređene. Danas je skijašima na raspolaganju i dvosjed Skočine (Prača)..

 Jahorina -
Javni poziv za realizaciju projekta zasnježavanja staze Prača       Izvor:
 

     02.03.2010. Olimpijski centar "Jahorina" ove sedmice raspisaće međunarodni javni poziv za realizaciju projekta zasnježavanja skijaške staze Prača, s predviđenim izlazima na kritične prevoje na stazama Ogorjelica 1 i 2.
     Nadzorni odbor Olimpijskog centra usvojio je na posljednjoj sjednici tendersku dokumentaciju za ovaj projekat, koji između ostalog podrazumijeva snježne topove, potvrdio je direktor OC "Jahorina", Branko Koroman, kazavši da je riječ o nastavku investicionog plana koji je Skupština akcionara ovog društva usvojila još 2008. godine.
     - Poslije uspješnog završetka prve faze izgradnje šestorosjednih žičara i njihovog puštanja u rad, pred nama je zadatak da realizujemo drugu fazu ovog velikog projekta, odnosno da izgradimo garaže i neke dodatne elemente kako bismo povećali kapacitet žičara za još po hiljadu skijaša na sat. Takođe, krećemo u susret realizaciji veoma važnog projekta zasnježavanja, koji će poboljšati kvalitet ponude Jahorine kao cjelokupne turističke destinacije, te donijeti svojevrsnu bezbjednost u smislu trajanja skijaške sezone - objasnio je Koroman.
     On je kao veoma bitnu činjenicu istakao da su već u startu, tenderskom dokumentacijom koju su usvojili članovi Nadzornog odbora OC "Jahorina", pred sve potencijalne izvođače projekta zasnježavanja postavljeni visoki zahtjevi u tehničkom smislu, čime je svima jasno stavljeno do znanja da je krajnji cilj da se projekat realizuje po ugledu na slične poduhvate u vodećim zimskim centrima u regionu i Evropi.
     - Postavljeni su zaista visoki tehnički standardi i stoga očekujemo da će se za izvođenje projekta zasnježavanja prijaviti vodeće svjetske kompanije u ovoj oblasti, baš kao što je to bio slučaj i prilikom izgradnje novih šestorosjeda - rekao je Koroman. On se nada da bi cijeli posao trebalo da bude uspješno okončan do kraja ove godine, u najboljem slučaju početkom decembra. To je želja svih zaposlenih u OC "Jahorina", jer bi to predstavljalo najbolju uvertiru u narednu zimsku turističku sezonu.
     - To su naša optimistična očekivanja, ali ne bi trebalo zanemariti činjenicu da dinamika realizacije projekta zasnježavanja zavisi i od rada institucija i subjekata koji se nalaze u svojevrsnom lancu pripreme i oživotvorenja ovog projekta - rekao je Koroman. fokus

 Jahorina -
Milorad Dodik će svečano pustiti u rad dva nova šesterosjeda           Izvor:

 

     17.02.2010. Sutra, 18. februara, Milorad Dodik će svečano pustiti u rad dva nova šesterosjeda na Jahorini u koje je Vlada uložila 18.300.000 KM.

Dovoljne količine snijega, dobro pripremljene ski staze i puštane u rad sesterosjeda, na Jahorinu je privukno mnogobrojene ljubitelje zimskih sportova, tako da iz OC Jahorina javljaju da su svi hotelski kapaciteti popunjeni do 8 Marta (dan žena uh.. zez), dok cijene ski pass-a sa popustom od 30%, i pored puštanja dva šesterosjeda, ostaju na snazi do kraja sezone.

Jedina briga je najavljena kiša i nezanemarljivi porast temperatura.

 Jahorina - ...opet, sam se podsetio zašto sam ustvari prestao da odlazim na istu

 

     Bio sam na Jahorini u terminu 11-15 februar 2010, posle 3 godine, na produzenom ski vikendu u Htelu Bistrica po ko zna koji put, ali ovaj je to definitivno i poslednji. Hotel je, zaista, i pored cene koju će neko nazvati vrlo “popularnim”, u vrlo, vrlo kritičnom stanju. Vode tople ima, kad ubodeš termin, u sobama hladno, kroz zatvorene prozore duva vetar, grejanje na minimumu, veličina kreveta je zakonski minimum za tinejdžere, hrana koja je uvek mogla da kompenzuje ostale nedostatke, ovog puta, ipak, to nije mogla da učini. Vidi se, da je kraj i da ovaj hotel neće moći još dugo da radi i posluje na ovakav način. Kopaonik je naparvio rez, privatizovao se, a sada je vreme da se to isto uradi i na Jahorini.
     Priča o šestosedima je na kraju i dobila svoj kraj tako što su uspeli da ih puste u pogon u subotu, ali tako da su šestosedi više stajali nego što su prevozili skijaše. U nedelju su konačno radili, ali je prosto neverovatno kako ljudi koji rade na žičarama ili čuveni „žicmeni“ ne rade svoj posao. Vrtele su se korpe sa po 2 ili 3, u najboljem slučaju 4 skijaša, a u redu se skupi po 60-70 skijaša! Tako i na Prači. Vozi se po jedan skijaš, a nas 40 stoji i čeka! I zašto ugase dvosed na Poljicama, ako radi šestodsed?!?! Preprodavci sokova, piva i ostalih „domaćih“ proizvoda stoje bukvalnu u redu za žicu. Sneg je napadao u petak i staze su u subotu i nedelju bile poptuno NE sredjene, ali potpuno.
     O kulturi na samoj stazi neću ni da trošim reči, ali od manijakalnih lokalaca koji jedva dočekaju da se tu skupe neki turisti pa da mogu da jure između njih, pa do onih bezobzirnih skijaša koji kad se umore jednostavno stanu posred staze i gledaju ko zna šta. Ski kase koje ne rade ni u Htl Bistrica, a ni na Ogorjelici jer je sistem PAO! Pa neka je pao, ali što ga onda ne podignu?! Ne, nego te upute na ski kasu kod Želje! I tako 3 dana! I sve se to dešava u sezoni koja će se završiti sa poptunim neuspehom.
     Posle svega i posle još jednog pokušaja da odem na meni dragu planinu, opet, sam se podsetio zašto sam ustvari prestao da odlazim na istu.

     Srki, Novi Sad  -  mail_om

 Jahorina -
Šestosedi  rade punim kapacitetom!             Izvor: Srna

 

     Dva novoizgrađena ššestosjeda na Jahorini danas rade punim kapacitetom, potvrdio je direktor Olimpijskog centra Jahorina Branko Koroman. Svi oni koji su sumnjali, sada se mogu uvjeriti da je Olimpijski centar Jahorina opravdao uloženu investiciju. Jahorina je dobila dva ššestosjeda i to jedan na Ogorjelici, a jedan na Poljicama, rekao je Koroman i dodao da je od danas ski pas jeftiniji za 30 odsto i njegova cijena iznosi 27 KM. On je naglasio da je u izgradnju dva ššestosjeda uložženo 18.300.000 KM, ali da je to opravdano ulaganje, a u prilog tome govori i podatak da su kapaciteti na Jahorini popunjeni do 8. marta.

     Koroman je podsjetio da su ššestosjedi završšeni prošle godine, kada je italijanska firma Lajtner ispitala instalacije i oni su tada uslovno primljeni. On je napomenuo da je bilo sporno rješšavanje imovinskih odnosa, ali da je proššle sedmice opštšina Pale odustala u svom dijelu posjeda tako da su riješšeni i ti problemi i dobijena je građevinska dozvola.

     Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik trebalo bi u četvrtak i svečano da pusti u rad ova dva novoigrađena ššestosjede. Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković ranije je rekao da je puštanjem u rad ššestosjeda Olimpijski centar Jahorina završšio je prvi, od dva planirana projekta koja finansira Vlada RS, jer bi u ovoj godini trebalo da počne realizacija i drugog koji podrazumijeva osnježžavanje staza na Jahorini.
     (Srna)

 Jahorina -
Šestosedi na raspolaganju skijašima!              Izvor:

     13.02.2010. - Posle dužeg vremena konačno sa sigurnošću možemo napisati da će dva šesterosjeda, Ogorjelica I i Poljice, sutra zvanično biti puštani u upotrebu.
    Puštanje u rad šestosjeda Ogorjelica "jahorinalive.net" nagovjestio je u srijedu 10 februara sa člankom "Novi šestosjed Ogorjelica spreman za upotrebu" kada niko nije imao tu informaciju ili hrabrosti da objavi istu, nakon čega su uslijedile kritike i sumnje u pouzdanost naših izvora. E', pa...
     Posle višednevnih medijskih rasprava, špekulacija i raznoraznih optuživanja na relacijama OC Jahorina - Vlada RS - opština Pale i sl., zvanično su dva Lajtnerova šestosjeda doživjela svoj prvi radni dan, posle 60 dana od prvobitno utvđenog roka za puštanje u pogon.
     Tokom cijelog dana, oba šestosjeda su bili u probnom radu, testiranju i poslednjim pripremama za njihovo puštanje. U planu je bilo da se šestosjed Ogorjelica pusti na raspolaganje malobrojnijm skijašima čak oko 12 časova, ali do toga je došlo tek oko 15:20 časova, kada su oba šestosjeda startovali sa prevozom prvih skijaša koji su se u tom trenutku zadesili na Jahorinskim ski stazama.
     Konačno je neko na Jahorini smogao snage i presjekao ovo isčekivanje na najbolji mogući način, pribavljanjem građevinske dozvole i puštanjem u rad šesterosjeda, uz sniženje ski karti za čitavih 30%.
     Podsjećamo da je Vlada republike Srpske za izgradnju dva šestosjeda uložila oko 22 miliona kovertibilnih maraka.

 

 
 Jahorina  -
Tehničke karateristike šestosjeda Ogorjelica i Poljice           Izvor:

 

ISTALACIJA OGORJELICA POLJICE
Vrsta instalacije CD-6 otkačujuća korpa za 6 putnika CD-6 otkačujuća korpa za 6 putnika
Prevoz uz brdo 100% 100%
Prevoz niz brdo 25% 25%
Donja stanica (nadmorska visina) 1567,00 m 1535,00 m
Gornja stanica (nadmorska visina) 1891,50 m 1886,50 m
Jedinica za vuču Donja stanica - hidraulicni cilindar Donja stanica - hidraulicni cilindar
Sila vuče 380 kN 380 kN
Prečnik sajle 46 mm 46 mm
Izdržljivost sajle 1960 N/mm2 2060 N/mm2
Kalibar 6,10 m 6,10 m
Uspon Na desnoj strani Na lijevoj strani
Dužina žičare bez stanica 1284,50 m 1567,00 m
Vertikalna razlika 324,50 m 351,50 m
Ukupna dužina 1329,85 m 1614,29 m
Broj stubova 11 14
Prosjek nagiba 25,3 % 22,43 %
Brzina 5,0 m/s 5,0 m/s
Maksimalni kapacitet 3000 putnika na sat sa pokrivenim korpama 3011 putnika na sat sa pokrivenim korpama
Broj korpi 80 (3000 pph), 53 (2000 pph) 96 (3011 pph), 63 (2000 pph)
Minimalni razmak između korpi 36 m (3000 pph), 54 m (2000 pph) 36 m (3011 pph)
Minimalno vrijeme između korpi 7,2 s 7,2 s
Vrijeme vožnje 4 min 26 sec 5 min 23 sec
Snaga vuče 429 kw 507 kw
Snaga ubrzanja 552 kw 668 kw
Snaga kočenja 533 kw 649 kw

 Jahorina -
Šestosedi od sutra u funkciji!           Izvor: Srna

     12.02.2010. - BANJALUKA, Ministar trgovine i turizma Republike Srpske (RS) Predrag Gluhaković izjavio je da će dva šestosjeda na Olimpijskom centru Jahorina danas dobiti upotrebnu dozvolu i sutra biti puštena u rad.
“Ministarstvo za prostorno uređenje i građevinarstvo i ekologiju RS danas će izdati upotrebnu dozvolu za šestosjede na Jahorini na određeno vrijeme, odnosno za probni rad. Dobijena je i građevinska dozvola, tako da su ispunjeni svi uslovi da šestosjedi od sutra budu u funkciji”, rekao je Gluhaković.

Ministar trgovine i turizma RS naveo je da je Vlada RS u ovaj projekat uložila oko 22 miliona KM.

On je istakao da su sada otklonjene sve spekulacije i sumnje koje su dolazile iz pojedinih krugova da firme koje su izvodile radove ne isupnjavaju uslove.

“Firme koje su na tenderu dobile ovaj posao imale su potrebne licence i uslove da rade”, rekao je Gluhaković.

On je naveo da je puštanjem u rad šestosjeda, Olimpijski centar Jahorina završio prvi, od dva planirana projekta koja finansira Vlada RS, dodavši da će u ovoj godini početi sa realizacijom i drugi koji podrazumijeva osnježavanje staza na Jahorini.
 Jahorina -
Novi šestosjed Ogorjelica spreman za upotrebu!            Izvor:

     10.02.2010. - Danas je na Jahorini boravila komisija za tehnički prijem koja je završila svoj posao, a za sutra je u Banja Luci zakazano preuzimanje upotrebne dozvole.
    Od 13.02.2010. važi 30% sniženja na sve ski karte!
     Uslovi za skijanje su skoro idealni. Malo magla i slab vjetar otežavaju skijanje, ali zato na Jahorini trenutno ima 140/160 cm sniježnog prekrivača.
 


    Foto: Jahorina Live.net
 Jahorina -
01.02.2010. Jahorinski paradoksi....  

     - Pojeftinio ski pass na Jahorini
Od 16. januara, kada je školarcima i njihovim roditeljima rečeno doviđenja (pri tom nije rečeno hvala što ste ostali na skijanju po kamenju i to na svoju odgovornost – kako je sitnim slovima pisalo na prodajnim mestima na kojima se čekalo i više od 30 minuta) centar se dosetio da u poslovanju postoji i opcija pojeftinjenje. Dnevna karta košta 35KM a bila je 39. Ostale opcije su takođe jeftinije za 10%. Cena pojedinačne karte je i dalje 7KM?! Na rampama stoje pored liftadžija i 'ljuti momci' Sector Security-a, koji kad ne dobacuju mladim devojkama, stoje posred prolaza za skijaše - da slučajno neko ne prođe bez karte!
Oni koji su 'poleteli' i platili sezonske karte, mogu ovih dana da se skijaju po dobrom snegu i penju svakom drugom od žičara i liftova iz 80-tih, po sistemu, "karta je v džepu".

     - Šestosedi miruju
Dok deca ispadaju iz starih, iskrivljenih korpi, pored njih ljuškaju se, pune snega i leda, udobne, tapacirane korpe šestoseda. Naravno korpe su prazne, neupotrebljive i izložene zubu vremena, valjda zato što se niko nije setio da ih garažira, ili će garažna mesta biti postavljena za 5-50 godina.
Nikom nije jasno zašto je famozni novi šestosed morao baš da se 'natakari' na sred platoa Poljice, tako da sad možete da se pozdravite sa sunčanjem, dokoličenjem, časkanjem, da ne govorimo o bezbednom zaustavljanju na ovom, nekad omiljenom sastajalištu. Priča se da nekim lokalnim moćnicima nije odgovaralo da postojeći dvosed jednostavno bude zamenjen. Doduše, kad saznate da oni koji odlučuju i upravljaju jedva znaju da stanu na skije a još manje da to pokušaju, ne morate mnogo razbijati glavu onim zašto?

     - Besplatan parking na Jahorini?
Ukoliko zabasate u vikend naselje, sačekaće će vas na dva mesta table sa natpisom, „Opština Trnovo“. Tu se pozdravite sa besplatnim parkingom. Promrzli, ljubazni, radnik, koji isključivo danju „čuva parking“ i naplaćuje ga, objasniće vam da taj deo planine pripada Opštini i da nema ništa sa Centrom, tako da se parking naplaćuje. Vlasnici kuća argumentovano tvrde da su svi ostali nameti koje plaćaju opštini na nivou I gradske zone, odnosno Ski centra, pa i da nadmašuju namete opštine Pale.

     Jasmina M. - mailom
 

 Jahorina -
Pogibija mlade borderke     

     01.02.2010. - Ponovo je lavina 'progutala' jedan život. Kažu, skijali su na zatvorenoj stazi…
Znamo vrlo dobro da borderima više odgovaraju meke staze i celac, kojima Jahorina obiluje kad ima snega. Jučerašnjem zovu celog snega - provezi me- odvažna devojka sa svojim društvom nije odolela.
     Pitanja, zašto nekad homologizovana staza, staza za spust, nije u funkciji, zašto lavine nisu minirane, zašto nema većeg broja znakova upozorenja, gde su mreže da bar donekle spreče bordere i skijaše da odole izazovu, nažalost, neće vratiti ovu mladu devojku koja je, koliko juče, skijala pored nas.
     Iskreno saučešće njenoj porodici i društvu sa kojim je skijala.

     Jasmina M.  u ime svih ljubitelja belih staza i istomišljenika sa Jahorine

 Jahorina -
Poginula mlada borderka           Izvor:

     31.01.2010. - Troje mladih i neopreznih bordera uputilo se u off road avanturu, bordanje van ski staze, u gornjem dijelu skijališta, na mjestu zvano Javorje, u reonu spust staze, u blizini "S-a" (na slici obeleženo crvenim krugom), dijelu koji nije otvoren za skijaše/bordere, kada ih je sustigla i zatrpala lavina. Dva bordera su uspjela da se izvuku, jedan sa lakšim povrijedama, a drugi ne povređen, dok za mladu djevojku (25god.) nije bilo spasa.
     Djevojka je pronađena tek nakon dolaska gorske službe spašavanja Jahorina. Na lice mjesta izašao je i tužilac okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu gos. Stanko Nuić koji je zajedno sa pripadnicima CJB I.Sarajevo izvršio uviđaj.

 


 Jahorina -
Zaštio ne rade jahorinski šestosedi       Izvor: www.bhski.ba

     30.01.2010.  . . . A šta se dešava sa toliko nestrpljivo očekivanim šestosjedima na Jahorini? Već danima novoizgrađene jahorinske žičare izigravaju spomenik palom skijašu s jednom jedinom funkcijom: izazivanje uzdaha i privlačenje čežnjivih pogleda posjetilaca te ljepotice, uzrokovanih željom da barem djelimično osjete čari skijanja na modernom skijalištu.
      Kao uzrok za nerad novih liftova najčešće se navodi otezanje s izdavanjem upotrebne dozvole. Kažu, do opštine Pale je…...Nikome ne pada na pamet izdati zvanično saopštenje zašto ne rade liftovi, nego se sve prepušta špekulacijama. Jedna od onih najvjerovatnijih i nekako u kontekstu bosanskohercegovačke stvarnosti, najrealnijih špekulacija je ona kako ski-centrom Jahorina vlada jedna politička stranka, a općinom neka druga, pa se onda oni tako malo prepucavaju.

     U zemlji, da parafraziram jednog prijatelja stranca, gdje se i od običnog prelaska preko ulice pravi političko pitanje, sve je moguće……

 Jahorina -
Sa dvosjeda Ogorjelica ispalo dijete, srecom samo lakše povređeno        Izvor:

     15.01.2010.
Danas se na ski centru Jahorina izbjegla velika tragedija.
     Naime, negdje oko 11.30 časova na žičari Ogorjelica II, između stuba 2 i 3, sa visine oko 15-ak metara, djete predškolskog uzraste ispalo je iz korpe dvosjeda. Kako saznajemo u tom trenutku sa djetetom je bila njegova majka, kada je, nama još iz nepoznatig razloga, ispalo iz korpe. Spremno je intervenisala Gorska služba Spašavanja OC "Jahorina" i nakon prve pomoći je transportovala dijete do najbliže zdravstvene ustanove. Nakon pregleda konstatovane su lakše tjelesne povrede i dijete je otpušteno kući. Imajući u vidu visinu sa koje je djete palo i visinu sniježne podloge, nekih 50-60cm, slobodno možemo reći da se danas izbjegla jedna velika tragedija.
     Ovim putem apelujemo na opreznosti i da svima nama ova izbjegnuta tragedija bude još jedna opomena.

 


Jahorina - Skijanje na Jahorini više nego solidno            Izvor:

     11.01.2010. Danas su jahorinske ski staze bile solidne, a skijanje više nego dobro. Sniježna podloga, koja se predhodnih dana topila, protekle noći se zaledila i tako stvorila idealnu osnovu-podlogu za snijeg koji je protekle noći padao. Snijeg koji je pao, nekih 30cm, zadržao se, osvježio stazu i stvorio idealne uslove za skijanje.
     Imajući u vidu da snijega nema na cjelom balkanskom poluostrvu osim u Sloveniji, jahorinski uslovi za skijanje su više nego nego solidni. Ski centar Bjelašnica ne radi, kao i Vlašić, Kupres, Igrišta i Kozara, dok Kopaonik devera sa snjegom kao i Zlatibor. Ne zaboravimo reljefno geografski položaj jahorine koji omogućuje maksimalno zadržavnje snjega, što je ovaj put upravo slučaj.
     Interesantno je i to da je, pored veoma idealnih uslova za skijanje, za ovo doba godine veoma mali broj ljudi na stazama i da gužve praktično nema. Jedan od razloga je sigurno nezadovoljavajuća sniježna podloga koja proteklih dana nije prelazila 20/30cm i visoke temperature, čak i do +10C, što je uticalo na skijaše i njihovo opredelenje na čekanje novog sniježnog alarma i sigurno skijanje. To se odrazilo i na popunjenost jahorinskih hotela tako da je sada iskorišteno oko 40 odsto od sjelokupnog hotelskog kapaciteta.
    Stanje staza
Na vrhu planine staze su odlične, u podnožju sasvim solidne, izuzev na par mjesta gde su staze popustile od planinskih potočića, koji su vidni i mogu se lako izbjeći.
     Vertikalni transport
Danas su u pogonu bili baby lift, Poljice lift, Poljice dvosjed, Ogorjelica dvosjed, Željo lift, Olimpik lift, znači sve osim Skočine i Šestosjeda.
     Visina snijega
U Rajskoj dolini visina iznosi oko 50/60 cm, a na Poljicama 30 cm.
 

Jahorina - Ja sam juče bio malo da utolim skijašku žeđ

     05.01.2010.
Većinom je bilo skijanje po kamenju i zimzelenom rastinju. Dan je bio veoma lep, sunčan, hladan.
Nije mi se svidelo što Ogorjelicu I nisu uopšte utabali to bi možda privuklo nešto skijaša pa bi rasteretili Poljice i Ogorjelicu II.
     Ceo dan su se "igrali" sa šestosedom Ogorjelica I, ceo dan je vintao prazan. Ipak lepo je kad vidiš da je stvarno tu i da će im jednog dana dopizdeti da se igraju sami pa da će i nas pustiti da se malo vozamo. Oko šestoseda Poljice nisam primetio da se nešto krucijalno dešava, korpe su stajale nenakačene, rampa za ulaz nemontirana.
     Sve u svemu skijao sam ceo dan, kantne sam sačuvao, ovo ostalo će servis da pokrpi a glavu je čuvala kaciga.

     IT_skijaš na Forumu

 


Jahorina - Danas je trebao zvanično biti pušten u upotrebu i drugi šestosjed "Poljice"          Izvor:

     05.01.2010.
Danas je na Jahorini trebao zvanično biti pušten u upotrebu i drugi šestosjed, šestosjed "Poljice", dok je šestosjed "Ogorjelica" zvanično pušten u upotrebu 28.12.2009. Svečane ceremonije koje su bile predviđene za puštanje u upotrebu šestosjeda odložene su zbog nedostatka snijega, i još se ne zna kada će one biti održane.
     Trenutna visina snijega iznosi 30cm, što veoma utiče na stanje staza, tako da su iste u katastrofalnom stanju, dok skijašima se ne preporučuje skijanje, što zbog sigurnosti, što zbog materijala.
     I pored svega OC-Jahorina je u protekla tri dana pustila u pogon neke od ski liftova. U nedelju je radio dvosjed Ogorjelica II i ski lift Željo, juče baby lift, ski lift Poljice i dvosjed Poljice, a danas baby lift, ski lift Poljice, ski lift Željo i dvosjed Poljice.
     Evo i jedna slika sa staze, uslikana danas 05 januara

  


Jahorina - Skijalište za medalju          Izvor:

     30.12.2009. Sve funkcioniše kako treba, a prvi stečeni utisak poslije vožnje novim šestorosjedom zaista potvrđuje i optimistična očekivanja svih koji su od početka bili uključeni u ovaj projekat da će Jahorina njegovom realizacijom dobiti znatan kvalitet više na planu primarnih sadržaja na skijalištu. Tako će ostvariti i snažan kvalitativni iskorak u smislu obogaćivanja ukupne ponude ove zimske turističke destinacije kao cjeline, rekao je za "Fokus" ministar finansija RS Aleksandar Džombić, poslije probne vožnje novoizgrađenom šestorosjednom žičarom Ogorjelica, upriličene u okviru obuke radnika OC "Jahorina" za upravljanje novim savremenim instalacijama vertikalnog transporta.

     Šestorosjed Ogorjelica jedna je od dvije žičare ovog tipa, ukupne vrijednosti preko 18 miliona KM, koje su na olimpijskoj ljepotici izgrađene ove godine.

     Džombić je podsjetio da je Vlada RS izvršila dokapitalizaciju OC "Jahorina" u vrijednosti od 26 miliona KM, preko IRB RS, kako bi omogućila izgradnju dva savremena šestorosjeda na planini, kazavši da je to najveća investicija u primarne sadržaje na ovdašnjem skijalištu poslije sarajevske Olimpijade, možda veća i od onih koje su tada realizovane, zbog čega vjerovatno neće biti pogrešno ni ako se kaže da je ovo najveća investicija ovog tipa na Jahorini ikada.

     - Pohvale zaslužuju izvođači radova, italijanska kompanija "Lajtner" i ovdašnje preduzeće "Majneks", koji su uložili ogromne napore kako bi ovaj veliki posao bio pravovremeno završen. Takođe, zahvaljujući menadžmentu OC "Jahorina", koji je na veoma profesionalan i transparentan način sproveo cijelu investiciju, te tako i uštedio novac od prvobitno predviđenog projekta, stvoreni su uslovi za realizaciju novih poduhvata, kakav je veoma važan projekat zasnježavanja - rekao je Džombić, najavljujući da je u planu i izgradnja nekoliko ski-liftova, te savremene gondole Prača.
     On je istakao da Vlada RS ima jasne ciljeve po pitanju razvoja Jahorine, od kojih neće odustati tako da nema mjesta ni sumnji da će oni biti uskoro i ostvareni.

     - Želja i namjera Vlade RS jeste jasna i naš plan jeste da od Jahorine napravimo najbolji skijaški centar i centar zimskog turizma u regionu - poručio je Džombić, zaključivši da će iza razvojnih planova OC "Jahorina" i ubuduće kao što je i do sada bilo i jeste, čvrsto stajati republička Vlada i IRB RS.


Kao u mercedesu

     Profesor Milomir - Cicko Prović, čovjek koji se s Jahorinom druži decenijama i svjedoči njenom razvoju, te shodno tome, narodski rečeno, poznaje dušu olimpijske planine, kaže za "Fokus" da su savremeni šestorosjedi prava stvar za planinu.
     - Tvrdim da je ovo sadržaj koji će oduševiti sve skijaše i zaljubljenike u Jahorinu. Putovanje šestorosjedom ka vrhu planine jeste i ljepše i brže, a ako bi poredili sadašnju udobnost s onim što smo do sada imali, onda slobodno mogu reći da je ovo nešto poput vožnje u mercedesu - poručio je stari planinski vuk Prović.
 

 Jahorina -
Šestosed "Ogorjelica" pušten u rad           Izvor:

     28.12.2009.  -
Nepovoljni vremenski uslovi, kišni dani, visoke temperature i nedostatak snega, koji su proteklih dana bili glavna vremenska karakteristika na Jahorini, prinudili su nadležne iz OC Jahorina da odlože ceremoniju povodom otvaranja šeseda "Ogorjelica I", koja je bila predviđena za danas, a koja će se, kako saznajemo, održati neki drugi dan u nadi da će uskoro pasti snijeg.
     I pored nedostatka snijega i odložene ceremonije, gosti koji su se danas zatekli na Olimpijskom centru Jahorina, ipak su imali priliku da se provozaju novim šestosjedom, besplatnom vožnjom do vrha Ogorjelice, odnosno do izlazne stanice koja se nalazi tačno na 1891,50 metara nadmorske visine i tako bili prvi koji su isprobali "Laitner-ov" šestosjed. Podsjetimo se da je gradnja šestosjeda počela tačno 17.08.2009 godine tako da je šestosjed Ogorjelica izgrađen u rekordnom roku za 4 mjeseca i 10 dana.
     Trenutna visina sniježnog pokrivača iznosi nekih 5/10cm i prosto je nemoguće pripremiti staze za goste koji su odmor predvideli da provedu na stazama Olimpijske lepotice Jahorine. Podsjećamo da Olimpijski centar Jahorina nema infrastrukturu za pravljenje veštačkog snega, dok je za solidno skijanje potrebno je najmanje 50-60 cm visine snijega i temperature u minusu, što na Jahirini trenutno nije slučaj.

 


  

 
 

Jahorina - Hotel "Bistrica" - cene niže i do 40%  Izvor:OC Jahorina
     25.12.2009. -
Iz hotela "Bistrica" na Jahorini obaveštavaju da su pripremili nove cene pansionskih usluga. Od 02.01.2010. cene su niže i do 40%.
     - 02.01. - 16.01.2010.  Polu pansion i 1/2 sobi - 69 KM
     - 06.01. - 01.04.2010.  Polu pansion i 1/2 sobi - 59 KM
.     Detaljnije ...

  

Jahorina - Šestosed Ogorjelica će biti pušten u rad 28.12.2009.          Izvor:

     18.12.2009.  -
Zvanična informacija je da će šestosjed Ogorjelica biti pušten u rad 28.12.2009. tako da će gosti koji budu slavili novu godinu na Jahorini, ako bude bilo snijega, biti u prilici da isprobaju novi Laitnerov šestosjed koji je izgrađen u rekordnom roku, odnosno za 4 mjeseca i 10 dana.
     Ski centar Jahorina je danas zatvoren. Razlog možete da vidite i sami

 Jahorina -
Na Jahorini počela sezona skijanja         Izvor:

     18.12.2009.  - Zadovoljavajuća visina snijega, ski-liftovi u funkciji, sređene ski staze, bezbjednos na nivou, to je pravi znak da je danas otpočela skijaška sezona u Olimpijskom ski centru Jahorina.
     Nakon zvaničnog otvarana sezone manifestacijom pod nazivom "U susret zimi, u susret prijateljima" koja se na Jahorini održala prošlog vikenda, danas je konačno počela skijaška sezona "2009/10".
     Podsjećamo da se zbog nedostatka snijega tokom prošlog vikenda nije skijalo, osim u nedelju 13. decembra kada je na zahtjev gostiju pušten ski-lift Željio i to samo do pola ski staze.
     Zahvaljujući niskim temperaturema i dugo očekivanom snijegu koji je ovih dana padao na Jahorini, stvorili su se idealni uslovi za početak nove skijaške sezone. Trenutna visina snijega iznosi oko 50cm, što i nije velika visina, ali ipak sasvim dovoljna da bi se ski staze solidno pripremile za bezbjedno skijanje.
     Ako se uzmu u vid takmičari ski kluba Jahorina, danas je na Jahorinskim ski stazama, po slobodnoj procjeni, bilo negdje oko 30-ak skijaša. Tokom cijelog dana bio je otvoren ski-lift Željo, a oko 12 časova pušten je i Dvosjed Ogorjelica. Sutra i prekosutra trebali bi biti otvoreni ski-lift Željo i dvosjedi Ogorjelica, Poljice i Skočine. Što se tiče žice Skočine, tako zvane Prača, ona je danas bila zatvorena. Nagovještava se da će dvosjed Skočine biti otvoren tokom vikenda, ali njegov dalji rad je pod znakom pitanja, iz već poznatih razloga, jer se polazna stanica ovog dvosjeda nalazi na nadmorskoj visini od 1300m. Na ovoj nadmorskoj visini, sa trenutnom visinom snijega, teško da se ski staza može kvalitetno pripremiti i sačuvati za sigurno skijanje.

Šestosjedi
     Izgradnja šestorosjeda polako se privodi kraju i uskoro će biti pušteni u rad.
Šestosjed Ogorjelica praktično je spreman, montirane su sve korpe i on je trenutno u probnom radu. Njegovo otvaranje očekuje se sledećeg vikenda. Na šestosjedu Poljice trenutno se montiraju korpe, tako da se njegovo puštanje u probni rad očekuje krajom mjeseca, a puštanje u funkciju početkom narednog mjeseca.
     Izgradnjom šestorosjeda, koji će u prvoj fazi imati kapacitet od po dvije hiljade skijaša na sat, doprinjeće mnogo u smanjivanju gužvi i čekanju na polaznim stanicama, čime je riješen je jedan od najvećih dosadašnjih nedostataka na Olimpijskom centru Jahorina i to će svakako u velikoj mjeri poboljšati ukupnu ponudu ski centra.
 


Jahorina - Sezona je počela ;)
     17.12.2009.  - Aktuelno? Šta bi moglo biti aktuelnije nego od informacije da će sutra konačno na Jahorini početi ski sezona (ona prava).
     Visina snijega u podnožju iznosi preko 60cm, a na nekim mjestima prelazi tu granicu.
     Trenutno na Jahorini pada jak snijeg i ako nastavi ovako da pada preko noći može lako dostići visinu od 1m.
Sutra je predviđeno da se u funkciju puste ski-liftovi, a za subotu i nedelju dvosjedi.
     Na šestosjed Ogorjelica montirane su sve korpe i on je trenutno u probnom radu, dok su se na šestosjedu Poljice danas počele montirati.
     Pripreme staza su u toku.      Jahorina Live - na Forumu
 Jahorina -
U toku tehnički pregled šestoseda
     16.12.2009.  -
Tokom subote i nedelje radiće svi raspoloživi kapaciteti na Jahorini. U petak će najvjerovatnije raditi ski-liftovi, po potrebi, i ostale žičare zavisno od broja gostiju.
     Što se tiče šestosjeda Ogorjelica, ostalo je samo da prođe tehnički pregled, pa se njegovo puštanje u rad možda može očekivati i pre predviđenog, odnosno 25.12.09.
     Juče se šestosjed mogao vidjeti ovako, sa svim montiranim korpama


      Jahorina Live - na ForumuJahorina -
Popusti na Ski-pass za učenike    
     14.12.2009. -
U Olimpijskom centru Jahorina su odlučili da tokom predstojeće zimske sezone učenicima osnovnih škola ponude nove vrste ski passova koji bi trebalo da zadovolje njihove zahtve za skijanjem i pokrenu ih na novo druženje sa Jahorinom.
     Vodeći računa o svim detaljima kao i o teškim finansijskim uslovima u ponudi su slijedeće vrste ski karata po sniženim cijenama:
 

Vrsta ski karte

Redovna cijena

Cijena sa popustom za osnovce

5 dana od sezone

129.00 KM

   77.40 KM

10 dana od sezone

222.00 KM

133.20 KM

Sezonski ski pass sa slikom

340.00 KM

238.00 KM

 Za uslove koji su navedeni u gornjoj tabeli (cijene sa popustom) potrebno je sledeće:

1.Formirana grupa učenika od strane osnovne škole koja broji najmanje 20 učenika
2.Overen spisak od strane škole
3.Fotografija
4.Dokaz o izvršenoj uplati

 Nadamo se da ćete u Vašj ustanovi pokrenuti inicijativu i organizovana kupiti ski pass po znatno nižoj cijeni od 40%.

 Jahorina -
Pocelo i sa skijanjem    
     12.12.2009. - evo ljudi, krenulo je. Zeljo je oko podne krenuo sa radom. Nek je sa srecom, da nam bude dugo i bijelo .....
Slika sa webcama, prije par minuta

    rolan  -  na Forumu


WebKam - Jahorina.oirg

 


Jahorina - Zvanično otvorena skijaška sezona    
     12.12.2009. -
Danas je na Jahorini zvanično otvorena skijaška sezona uz manifestaciju "u susret zimi, u susret prijateljima". Svečani prijem za sve posjetioce manifestacije uručili su gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Vinko Radovanović, i načelnik opštine Pale, Slobodan Savić.
     Da je početak sezone svojevrstan praznik na Jahorini potvrđuje i podatak da je za sve goste upriličen zanimljiv performans i zabavni program, uz neizbježni roštilj, kuvano vino i domaću rakiju, koji dođu i kao dobar prirodni antifriz u hladnim zimskim večerima.
     Jahorinu je posjetio veliki broj gostiju, jednodnevnih i jednosezonskih, odnosno onih koji Jahorinu posjećuju samo kada ima neki prijem. Bilo je (na žalost) i onih koji su imali informaciju da će moći uživati u skijaškim sportovima, ali su ostali uskraćeni zbog nedostatka snijega.

 

     I pored velelijepog otvorenja sezone određen broj ljudi je danas radio, punom parom, i nisu slavili otvorenje s ciljem da završe započeto i obraduju sve "istinske" ljubitelje Jahorine..     Izvor: www.JahorinaLive.net

 


Jahorina - Ponovo vozom do Sarajeva    
     13.12.2009. -
Železničke uprave BiH i Srbije su nakon 18 godina prekida odlučile da uspostave direktnu liniju Beograd-Sarajevo koja će u funkciju biti stavljena 13. decembra. "Iz Sarajeva će prvi voz prema Beogradu krenuti 13. decembra u 11:35, a u Beograd će putnici stići u 20:18. Iz Beograda će voz kretati u 8:15, a u Sarajevu bi trebao da bude u 17:35", rekao je portparol Železnica FBiH Samir Kadrić. Putovanje traje 8 i po sati.
 


Jahorina - ... moja omiljena planina, ali treba vise ulaganja    
     10.12.2009.  -
Sta da kazem moja omiljena planina, ali treba vise ulaganja, i najmanje 3-4 novih staza, i to za slabije skijase, inace , i bolje liftove, da bi svet dolazio, a prva ja. Vezana sam za to mesto, jos od malih nogu, ali uglavnom, idem na druga mesta, upravo zbog ovoga sto sam napisala, ali nadam se da cu uskoro i tamo, povremeno dolazim, ali ne na skijanje.
     Obradovala me je vest o putovanju vozom do Sarajeva, kao u davna vremena. Puno pozdrava do skorog vicenja Ljubica.
     p.s.Posebno volim Sarajevo, a bez obilaska Jahorine se nemoze.

      Milica T. - mailom
 


Jahorina - Detaljan tehnički opis šestoseda Ogorjelica 1      Izvor: Jahorina Live.net
     09.12.2009.  -
Detaljan tehnički opis šestoseda Ogorjelica 1 koji se nalazi na trasi starog demontiranog istoimenog dvosjeda.
     Savremeni šesosed realizovala ja Italijanska firma "Laitner" u rekordnom vremenu, tačnije radovi su počeli 17 Avgusta 2009 godine, i trenutno su u završnoj fazi. Sajle na oba šestoseda su već postavljene prije 10-tak dana, tako da se montiranje korpi polako se privodi kraju, kao i rampa sa pokretnom trakom koja se nalazi na polaznoj stanici žičare.

OPŠTI TEHNIČKI OPIS INFRASTRUKTURE LAITNER

     - Žičara CD6C OGORJELICA 1 je šestosed isklopivog sistema za transport 6 osoba.
     - Šestosed je projektovan za uzbrdni prevoz punog kapaciteta i 100% opterećenosti, dok je za nizbrdni transport opterećenje šestoseda ograničeno na 25% od njegovog ukupnog kapaciteta.
     - Šestosed je projektovan za maksimalni transport 3000 osoba na sat sa zatvorenim korpama (zaštitnom haubom) pri brzini od 5 m/s .
     - U periodu kada je manja popunjenost moguće je smanjiti broj korpi i samim tim smanjiti prevoz na maksimalnih 200 osoba na sat.

GLAVNI TEHNIČKI PODACI - OGORIJELICA

Vrsta instalacije CD-6 otkačujuća korpa za 6 putnika
Prevoz uz brdo sa kapacitetom 100%
Prevoz niz brdo sa kapacitetom 25%
Donja stanica (nadmorska visina) Donja stanica (1567,00 m)
Gornja stanica (nadmorska visina) Donja stanica (1891,50 m)
Jedinica za vuču Donja stanica - hidraulicni cilindar
Sila vuče 380 kN
Prečnik sajle 46 mm
Izdržljivost sajle 1960 N/mm2
Kalibar 6,10 m
Uspon Na desnoj strani
Dužina žičare bez stanica 1284,50 m
Vertikalna razlika 324,50 m
Ukupna dužina 1329,85 m
Broj stubova 11
Prosječan nagib 25,3 %
Brzina 5,0 m/s
Maksimalni kapacitet 3000 putnika na sat sa pokrivenim korpama
Broj korpi 80 (3000 pph), 53 (2000 pph)
Minimalni razmak između korpi 36 m (3000 pph), 54 m (2000 pph)
Minimalno vrijeme između korpi 7,2 s
Vrijeme vožnje 4 min 26 sec
Snaga vuče 429 kw
Snaga ubrzanja 552 kw
Snaga kočenja 533 kw

     Izvor: www.JahorinaLive.net

 


Na Jahorini cijene niže do 30 odsto      Izvor: SEEbiz.eu
     04.12.2009.
Hotelijeri su najavili niže cijene na Jahorini u odnosu na prethodnu godinu u prosjeku za 20 do 30 odsto uz poboljšanje usluga, izjavio je Srni stručni saradnik za marketing u Turističkoj organizaciji grada Istočno Sarajevo Predrag Lopatić. "Imajući uz sve to u vidu i tradicionalnu gostoljubivost, mislim da svi oni koji dođu na Jahorinu neće imati razloga za kajanje", rekao je Lopatić Srni.

     On je potvrdio da će zimsku turističku ponudu Jahorine na Međunarodnom sajmu zimske sportske opreme, turizma i rekreacije "Ekspo zim 2009" u Beogradu, ove godine zajednički predstavljaju Olimpijski centar Jahorina, Turistička organizacija Istočno Sarajevo i Udruženje hotelijera Jahorine. Lopatić je izjavio da će oni na zajedničkom štandu predstaviti prednosti Jahorine u odnosu na druge skijaške centre, među kojima je i puštanje u rad dva nova šestosjeda, koja će odjednom moći da prevezu ukupno 4 000 skijaša.

     Lopatić kaže da na Jahorini trenutno ima više od 4 000 ležajeva, preko 2 000 u privatnim kućama za odmor, a ostalo je hotelski smještaj, apartmanski smještaj i moteli. Kategorije smještaja su od srednje klase – tri zvjezdice, pa do super-luksuznih hotela.

     On je istakao da je na Jahorini na raspolaganju više od 25 kilometara staza za skijanje, a izbor staza je izuzetan, od onih za početnike, do staza za vrhunske skijaše, odnosno takozvanih "crnih staza". "Uz dobre instruktore i škole skijanja i oni koji prvi put staju na skije će sa Jahorine otići kao skijaši koji već vladaju vještinom, a sve više je i onih koji vole malo avanturizma - ski-bordera", kaže Lopatić.

     On napominje da aeroklub "Trebević" nudi školu paraglajdinga, a posjetiocima je na raspolaganju i poligon za pejntbol.

     Lopatić je najavio da će 10, 11. i 12. decembra na Jahorini biti održan promotivno sajamski skup, uz direktan prenos zvaničnog otvaranja zimske turističke sezone u okviru tv emisije "Turizam plus". Manifestaciju organizuju Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo i Udruženje hotelijera Jahorine uz pokroviteljstvo Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske i uz pomoć gradskih opština. "Pozvali smo sve u BiH koji participiraju u turizmu kao i prijatelje iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, pa i iz nekih evropskih zemalja. Na jednom mjestu srešće se svi koji vole Jahorinu, RS i BiH, i na dostojan način obilježiti početak turističke sezone u BiH", rekao je Lopatić.

 

     www.seebiz.net
 

 


Jahorina - Postavljaju se korpe šestoseda      Izvor: Jahorina Live.net
     02.12.2009.  - Radovi na šestosjedima, se polako privode kraju. U toku je montaža korpi šestosjeda Ogorjelica koja je u početnoj fazi. Sada je već sigurno da će šesterosjed Ogorjleica biti spreman za otvaranje, negdje između 20 i 25.12, dok će desatak dana kasnije u pogon biti pušten i šesterosjed Poljice.
     Trenutna visina sniježnog pokrivača na Jahorini iznosi negdje oko 15-ak cm, a za kvalitetno skijanje potrebno je minimalno 50-ak cm sniježnog pokrvača. Treba napomenuti da je pored snijega potrebno da se temperatura spusti ispod nule kako bi se zemlja zaledili kako bi snijeg ostao na njoj.

 

 
 
 
 
  

 

     Izvor teksta i fotografija: www.JahorinaLive.net

 


Jahorina - Karateristike mehanizma novih šestosjeda      Izvor: Jahorina Live.net
     23.11.2009.  -
Jahorina po prvi put dobija isklopne žičare mada ovaj sistem nije nepoznat na ovim prostorima s obzirom da je na Bjelašnici postojao trosjed koji je bio isklopnog tipa. Sigurno ćete se upitati šta znače isklopne žičare? To je jedan mehanizam koji omogućava odvajanje korpe sa sajle prilikom svakog ulaska na polaznu i izlaznu stanicu (slika), tako da ovaj sistem omogućava i parkiranje korpi u garažu po završetku rada. Prednost ovoga sistema u odnosu na neisklopne žičare je u tome što omogućava vrlo jednostavni ulazak i izlazak skijaša, sjedanja i ustajanja iz korpe, mogućnost regulacija broja korpi na trasi, te garažiranju istih. Zahvaljujući garažiranju korpi produžava se njihov vijek dok su iste uvjek na raspolaganju skijašima suve i udobne za sjedenje.


     Znači po ulasku u izlaznu odnosno ulaznu stanicu korpa se odvaja sa sajle te je preuzimaju gumeni točkovi koji uz pomoć pomoćnih elektro motora voze korpu kroz stanicu malom brzinom koja omogućava bezbjedan ulazak i izlazak putnika. Nakon toga odnosno nakon prijema putnika na samom izlazu iz stanice korpa se ponovo kači na sajlu i počinje se kretati većom brzinom odnosno brzinom rada šesterosjeda (slika). Svaka korpa ima tzv. kvačilo koje je samo-štelujuće što znači kada kvačilo nije u ležištu ono čvrsto veže korpu za sajlu. Po ulasku korpe u stanicu kvačilo ulazi u svoje ležište i na taj način odvaja korpu od sajle. Ponovno spajanje korpe na sajlu odvija se po već opisanoj proceduri samo obrnutim redosledom.


Oba šesterosjeda posjeduju osnovni i pomoćni motor. Osnovni ili radni motor je elektromotor (slika) koji preko reduktora(slika) pokreće obrtni točak i sajlu te na taj način žičara se stavlja u pogon. Odmah pored reduktora nalazi se disk kočnica (slika) koji je zadužen za zaustavljanje žičare.. Pomoćni motor je dizel motor (slika ) i koristi se samo u slučajvima kada dođe do dugotrajnog nestanka el.energije ili kvara na elektro-motoru. Ostali princip rada pomoćnog motora je isti kao i osnovnog motora s tim što pomoćni motor nemože razviti veću brzinu.
Motor i reduktor

Na svim bitnim sklopovima (izlaznim i ulaznim rampa, stubovima) ugrađen je sistem sigurnosti (slika) koji kontroliše direktno rad žičare na način da kontroliše da li se sajla nalazi u ležištu obrtnih točkova na stubovima i stanicama. U slučaju da dođe do iskakanja ili nekog drugog poremećaja sajla žičare se automatski gasi te je nemoguće ponovno pokrenuti dok se ne provjere svi sigurosni sistemi i ne utvrdi razlog izbacivanja sigursnosti. U svakom momentu tokom rada žičare istu poslužuju najmanje dva radnika i to rukovaoc žičare koji se nalazi na pogonskoj odnosno izlaznoj stanici i pomoćni radnik koji se nalazi na polaznoj stanici. Rukovanje žičarom se može vršiti iz komandnog centra i na polaznoj i na izlaznoj stanici...

 
Nakon svega navedenog vidljivo je da je bezbjednost skijaša prilikom korištenja šesterosjeda na visokom nivou tako da se nepredviđe situacije prosto ne mogu desiti.
 

 

 

     Izvor teksta i fotografija: www.JahorinaLive.net

  


Jahorina - Šestosjedi spremni za narednu sezonu      Izvor: Jahorina Live.net
     23.11.2009.  - Radovi na novim šestosjedima koji će Olimpijsku ljepoticu svrtati među najmodernije ski centre u regionu, a i šire, polako se privode kraju.
     Jahorina Live tim obišio je gradilište i uvjerio se u odlučnost radnika Lajtnera i domaće firme Majnex da se radovi završe do početka naredne sezone.
     U razgovoru sa Lajtnerovim nadzornikom radova dobili smo podatak da će zvanično puštanje u rad šesterosjeda Ogorjelica biti oko 25.12.2009. godine, dok će se šesterosjed Poljice pustiti u funkciju nekih 10-ak dana kasnije, znači negdje oko 05.01.2010. godine. Stav OC Jahorine jeste taj da se u rad prvo pusti šesterosjed Ogorjelica jel je on svakako neophodniji za svakodnevno skijanje i nalazi se na mjestu demonitanog dvojseda Ogorjelica I.
     Ono što je do ovoga momenta urađeno ide u prilog nevedenoj konstataciji. Naime na šesterosjedu Ogorjelica završena je montaža polazne i izlazne stanice, razvučena je sajla duž čitave trase i svi stubovi su prikopčani na sistem, dok ja danas zvanično počelo uplitanje (spajanje) sajle. Zanimljivo je da sajlu upliću radnici jedne Bugarske firme "Статош СА" ЕТ koja ima ugovor sa Lajtnerom i kojoj je za uplitanje sajle na Ogorjelici potrebno dva do tri dana.
     Takođe na šesterosjedu Ogorjelica postavljene su kontrolne kućice na polaznoj i na izlaznoj stanici, završena je montaža i priključena je na mrežu trafo stanica koja se nalazi na vrhu Jahorine i koja će napajati oba šesterosjeda dok su radovi na montaži ulazne rampe sa pokretnom trakom u toku.
     Nakon završetka uplitanja sajle na šesterosjedu Ogorjelica ponovno će se ispitati sve instalacije te će se pristupiti finalnom završetku radova odnosno montiranju korpi i nakon toga slijedi probni rad šesterosjeda. Nažalost, ove godine korpe neće imati vizire (haube), jer zbog kašnjenja radova odlučeno je da priporitet za ovu sezonu bude rad šesterosjeda tako da će se garaže za korpe i viziri montirati tokom 2010. godine.
     Na šesterosjedu Poljice takođe je u toku završna faza. Trasom Poljice izvršeno je prikopčavanje svih stubova u sistem i u toku je završna montaža polazne i izlazne stanice kao i pripreme za početak radova na razvlačenju sajle. Kontrolne kućice na polaznoj i izlaznoj stanici šesterosjeda Poljice su montirane dok se postavljanje pokretne trake za ovu sezonu neočekuje.
     Nama iz "Jahorina Live" ostaje samo da pružimo punu podršku, kao i dosada, radnicima koji neposredno izvode radove da istraju u završetku ovoga izuzetno napornog posla.
     Možda ste se zapitali ko će upravljati novim šesterosjedima?
     Šesterosjedima na Jahorinu upravljati će radnici OC Jahorina koji će se tokom probnog rada obučiti i koji će, prema još nepotvrđenim informacijama, tokom čitave naredne sezone imati na raspolaganju jednog radnika Lajtnera za pružanje stručne pomoći

     Dozvole za puštanje u rad šestosjeda
     Potrebno je napomenuti i činjenicu da je menadžment OC Jahorina na čelu sa direktorom gos. Koromanom uradio dobar posao privodeći kraju svu potrebnu dokumantaciju za dobijanje upotrebne dozvole koja će takođe biti spremna za zvanično puštanje u rad novih šesterosjeda.
 

     Izvor teksta i fotografija: www.JahorinaLive.net

 

 
 Jahorina - „U susret zimi – u susret prijateljima“   Izvor: TO Istočno Sarajevo
     19.11.2009. Grad Istočno Sarajevo, Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo, Olimpijski centar Jahorina, Udruženje hotelijera „ Jahorina “ i medijsko – poslovni koncept „ Turizam plus “ RTRS – a i ove godine organizuju promotivno – poslovnu, izložbeno – sajamsku turističku manifestaciju pod nazivom „ U susret zimi – u susret prijateljima “ koja će se održati 10. 11. i 12. decembra 2009. godine na Jahorini.
     Ciljevi manifestacije su da se na jednom mjestu nađu predstavnici turističke industrije ( ponuda i tražnja ) kao i da se kroz kvalitetnu i modernu prezentaciju i promociju turističkih potencijala sarajevsko – romanijske regije uveća interesovanje u potencijalnim emitivnim destinacijama i tržištima u BiH i okruženju ( Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna gora, ... ).
     Uz prigodne prateće sadržaje ( izložba slika i fotografija, naučni skupovi i radionice, kulturno – zabavni program, sportska takmičenja, posjete turističkim mikro – destinacijama, ... ) trodnevna manifestacija biće okončana zvaničnim Otvaranjem zimske turističke sezone u BiH uz direktan TV prenos u programu RTRS – a i FTV – a.
     U vrijeme trajanja manifestacije jahorinski hotelijeri opredjelili su se za promotivne cijene usluga tako da će smještaj na bazi polupansiona u svim hotelima koštati 25 E.
     Generalni pokrovitelj manifestacije je ministarstvo trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske.

====================================================================

 

OKVIRNI PREDLOG MANIFESTACIJE
„ U SUSRET ZIMI ... U SUSRET PRIJATELJIMA ... „


Termin: 10.-12. 12. 2009.   četvrtak - subota
Prostor: Grad Istočno Sarajevo, Opština Pale, Područje Jahorine

Četvrtak 10. 12. 2009.
-12 00 konferencija za novinare, Hotel „ Beograd „ Istočno Sarajevo
-Popodnevni časovi: dolazak učesnika – „ Welcome drink „ – smještaj učesnika po objektima
-21 00 zabavno veče za sve učesnike, Hotel „ Nebojša „ Jahorina

Petak 11. 12. 2009.
-10 00 – postavka izložbi i to: Likovna kolonija Pale, ART Jahorina
-Izložba fotografija ( stare fotografije ) „ Olimpijska postavka „
-Izložba stare ski – opreme Hoteli „ Bistrica „ i „ Vučko „
-Berza ski – opreme, plato ispred hotela „ Dva javora „ „ San „ i „ Snježna kraljica „
-11 00 zvanično otvaranje manifestacije „ U susret zimi „ hotel „ Bistrica „
-11 30 prijem kod Gradonačelnika grada Istočno Sarajevo i Načelnika opštine Pale Kamin sala hotela „ Bistrica „
-13 00 takmičenje u skijanju za predstavnike turističkih agencija i hotelijera
-13 00 organizovani obilazak mikro – destinacija ( pećina „ Orlovača „ etno galerija „ Ognjište „ ..16 00 naučni skup regionalnog karaktera: „Kreiranje, postavljanje i brendiranje planinskih turističkih resursa„ - Hotel „ Bord „
-18 00 performansi ispred jahorinskih hotela za učesnike i posjetioce (roštilj, kuvano vino i rakija, zabavni program - eventualno „ živa muzika „ )
-21 00 zabavni program za sve učesnike Hotel „ Nebojša „

Subota 12. 12. 2009.
-10 00 – 17 00 poslovni susreti
-Ponuda hotelijera
-Ponuda proizvođača i dobavljača hrane, pića i ugostiteljske opreme iz regije, Hotel „ Bistrica „
-12 00 ili 13 00 ceremonija zvaničnog otvaranja zimske turističke sezone u B i H, Hotel „ Bistrica „ restoran ( „ VIP „ zvanice )
-Pozornica – terasa hotela „ Bistrica „ ( etno – vokalno instrumentalne grupe )
Izložbeni prostor – taverna hotela „ Bistrica „
- Skijalište „ Ogorjelica 2 „ ( igre Dodjela priznanja „ Srebrna pahuljica „ – pozornica
-20 00 „ Jahorinske bijele noći „, Zabavni program

Napomena:
- 11. i 12. decembra dnevno skijanje po promotivnim cijenama ski – pasa
- U određenim segmentima manifestacije uključiti učesnike dosadašnjih Zimskih olimpijskih igara
 


Tehničke karakteristike šestoseda na Jahorini       Izvor:LEITNER
     09.11.2009. Od predstavnika Leitnera, stigli su podaci o tehničkim karatkerisikama novih šestosedih žičara čija je izgradnja u toku na Jahorini.

POLJICE
• dužina trase 1614 metara
• visinska razlika 351 metar
• brzina 5 m/s
• kapacitet 3000 skijasa/sat
• pogonska stanica- gornja stanica
• broj sedista 96
• precnik glavne sajle 46 mm
• snaga pogonskog motora 507 KW
• broj stubova 14
• sedista su sa haubom
• žičara ima garažu sa parkiranje sedišta nakon završetka radnog vremena ( po evropskim standardima)
• sedišta su vodootporna
• Leitner sistem amortizacije je ugrađen u sedišta
• detekcija pozicije sajle i automatske linije na svakom stubu


OGORJELICA I
• dužina trase 1329 metara
• visinska razlika 324 metara
• brzina 5 m/s
• kapacitet 3000 skijaša/sat
• pogonska stanica - gornja stanica
• broj sedišta 80
• prečnik glavne sajle 46 mm
• snaga pogonskog motora 452 KW
• broj stubova 11
• sedišta su sa haubom
• žičara ima garažu za parkiranje sedišta nakon završetka radnog vremena ( po evropskim standardima)
• sedišta su vodootporna
• Leitner sistem amortizacije je ugrađen u sedišta
• detekcija pozicije sajle i automatske linije su na svakom stubu

 

U prilogu su fotografije sedišta koje će se ugraditi sa Leitner sistemom amortizacije i haubom.

 


 


 


 

Hvala Vladi Sapsojeciću, predstavniku Leitner-a, na poslatim informacijama i fotografijama.

 


Jahorina - Objavljene cene ski pass-a      Izvor:oc-jahorina.com
     30.10.2009. Olimpijski centar Jahorina je objavio zvanične cene ski pass-a za zimski sezonu 2009 / 2010
 

    

Jahorina
Ski pass
2010
Odrasli od 15.12.2009. godine Djeca do 14. god.
od 15.12.2009. godine
      KM            €             KM             €      
Poludnevna (09.00-12.30 ) 25.00 12.78 18.00 9.20
Poludnevna (12.30-16.00 ) 30.00 15.34 21.00 10.74
Dnevna (09.00-16.00) 39.00 19.94 28.00 14,32
Dnevna (11.00-16.00) 34.00 17.38 25.00 12.78
2 dana 70.00 35.79 49.00 25,05
3 dana 105.00 53.69 75.00 38.35
4 dana 136.00 69.54 98.00 50.11
5 dana 170.00 86.92 122.00 62.38
6 dana 195.00 99.70 140.00 71.58
7 dana 220.00 112.48 158.00 80.78
8 dana 240.00 122.71 172.00 87.94
9 dana 265.00 135.49 190.00 97.15
10 dana 290.00 148.27 208.00 106.35
Baby lift dnevna ------ ------ 16,00 8,18
Noćno skijanje 20.00 10,23 20.00 10.23
5 dana u sezoni 180.00 92.03 129.00 65.96
10 dana u sezoni 310.00 158.50 222.00 113.51
Sezonska karta 550.00 281.21 340.00 173.84


     Detaljnije....


Akcija čišćenja staza po Jahorini - Odloženo za 14.11.09.
     07.11 i 08.11.2009. U subotu i nedelju će biti organizovano čišćenje staza po Jahorini u cilju pomoći Olimpijskom centru u pripremi za nadolazeću sezonu. Ovom prilikom Olimpijski centar če obezbediti ručak za sve učesnike, a i određene popuste na ski karte za sve koji budu učestvovali u akciji.
     P.D. Javorina poziva sve svoje članove da provedemo ovaj vikend zajedno na Jahorini u sklopu ekološke akcije "Jahorina 2009".
     alpinista na Forumu


Radovi na izgradnji dva šestoseda na Jahorini i dalje traju      Izvor:oc-jahorina.com
     30.10.2009.
Na Jahorini se sa radi na daljoj montaži novih šestoseda, kako na Poljicama tako i na Ogorijelici. Pre svega na izgradnji i montaži polaznih i izlaznih stanica. Iz OC-Jahorina je stiglo nekoliko fotografija


  


Helihopterska montaža stubova šestoseda na Jahorini     Izvor: palelive.com
     22.10.2009. Na Jahorini je juče završeno postavljanje stubova u okviru projekta postavljanja šestosjedne žičare na stazama "Poljice" i "Ogorjelica I". Zemljane radove je radio "Majnex" dok postavljanje i izgradnju žičare radi italijanska firma "Lajtner". OC Jahorina je prodajom akcija ukupno obezbjedio 26.000.000 KM. 18.300 000.KM će biti uloženo u izgradnju šestosjeda, dok će ostatak biti uložen u osnježavanje staze "Skočine", čija će realizacija krenuti početkom iduće godine.
     Montažu stubova je danas izvršio jedan od dva obučena tima u Evropi uz pomoć specijalnog helikoptera "Kamov 32A12 HB-ZFX", švajcarske firme "Heliswiss". Postavljanje stubova je zbog vremenskih neprilika kasnilo nekoliko dana, ali na kraju ni 30 cm snijega na Jahorini nije omelo radove.

     Radovi su počeli preključe, postavljeno je nekoliko stubova, a nastavljeni su danas. Montažni elementi su trensporovani sa platoa, ispred hotela Rajska dolina na stazu i direktno montirani. Za postavljanje jednog stuba, sa svim elementima, bio je potreban tim od 7 ljudi na zemlji. Jedan stub je postavljan u prosjeku pola sata, a za sat vremena rada helikopter je trošio između 650 i 680 litara goriva. Za izgradnju dvije žičare, bilo je potrebno je postaviti ukupno 26 stubova. Nakon postavljanja stubova, uslijediće povezivanje instalacija, ispitivanja i probe. Prva faza bi trebalo da bude završena u decembru kako bi se spremno dočekao početak turističke sezone.
 


 

300.000 KM za novih 320 parking mjesta na Jahorini     Izvor: palelive.com
     15.10.2009. Skupštine opštine (SO) Pale donijela je na današnjoj sjednici odluku o ulaganju oko 300.000 KM za 320 novih parking mjesta na Jahorini. Predsjednik Skupštine opštine Miroslav Brčkalo rekao je Srni da su analize pokazale da na Jahorini neodstaje prostora za parking. "Pošto su ove godine na planini uložena značajna sredstva, očekuje se i povećanje broja turista, pa se mora povećati i broj parking mjesta", naveo je Brčkalo.
     On je naglasio da su već određene četiri nove lokacije na kojima će biti izgrađen parking prostor. "Od ove godine biće uvedena i kontrola izlaza i ulaza na Jahorini, sa javnim nadzorom i naplatnim rampama", rekao je Brčkalo i dodao da je opština preuzela obavezu da obezbijedi čišćenje snijega i da će od naplatnih rampi koje će biti postavljene na ulazu imati određene prihode. On je istakao da za sada nije poznato kolika će biti cijena na naplatnim rampama, ali da će studija koja treba da bude urađena pokazati koliko će koštati ulazne karte za dan, sedmicu ili mjesec. Brčkalo je napomenuo da u prvoj godini opština Pale neće moći da vrati uložena sredstva, ali će u budućem periodu sigurno imati finansijske koristi.
 

     Komentar:

     Cijena parkinga ce najvjerovatnije biti 5 KM. Bice 3 ulazne rampe i jedna izlazna.
Opstina ce zaposliti radnike na rampama- zbog 1-2 smjene, mozda ce to biti oko 8-10 radnika, sa perspektivom da za 3 godine to bude makar 25 radnika, naravno stranackih.
     Sada je u toku tender za ciscenje jahorine,a trazi se par skipova,rolbi,kamiona. Ta sredstva ce sigurno biti veliki trosak za opstinu, jer na Jahorini snijeg padne najmanje 50 puta u roku od 4 mjeseca. Mozda je bolje rjesenje bilo da se plati dio dodatnih troskova olimpijskom centru koji ima kompletnu ekipu i tehnicku infrastrukturu. A mozda je na kraju bilo presudno stranacko prepucavanje, i ko ce dobiti tender.
 


    21.10.2009. Jahorina - Helihopterska montaža stubova šestoseda na Jahorini
     U sklopu projekta izgradnje dva šestosjeda koji se trenutno realizuje na Jahorini, u utorak 20.10.2009. počelo helihoptersko postavljanje stubova. Radovi su nastavljeni danas u sredu 21.10.2009. Završetak radova na postavljanju stubova se očekuje do kraja dana.
     U prilogu par fotografija koje su napravljene danas na licu mjesta...
    
Izvor, foto: OC Jahorina
 


 

 

 


    02.10.2009. Jahorina - Odmiču radovi na postavljanu nove LEITNER šestosede žičare
 

     Radovi na izgradnji dvije šestosjede žičare na Jahorini su u toku. Zahvaljujući predstavniku firme Leitner i Olimpiskom centru Jahorina, u stiglo je nekoliko fotografija sa lica mesta...

 
 
 


 

     23.09.2009. Jahorina - Rarovi na novom šestosedu
 

     Iz turističke agencije "Supernova travel" stigle su najnovije fotografije na kojima se vidi dokle su stigli radovi na izgradnji nove šestosede žičare na Poljicama.

 


 

 

 

     11.09.2009. Jahorina - Work shop - Jahorina 2009
 

     U periodu 18-20. septembra 2009. godine na Jahorini se održava turistička berza „WORK SHOP– JAHORINA 2009“ koja će i ove godine biti u službi promocije zimske ponude turističke privrede.
     Ova manifestacija organizovana od strane Udruženja hotelijera Jahorina, s obzirom na termin održavanja, predstavlja šansu za blagovremeno predstavljanje turističke ponude za narednu zimsku sezonu.
          I pre berze, neke cene smestaja za 2010 se vec znaju.... pogledajte....

      09.09.2009. Jahorina - Nordic ski centar - Dvorišta leti

     Nordik ski centar Dvorišta se nalazi u podnožju Olimpijske ljepotice Jahorine na nadmorskoj visini oko 1350 m. Udaljen je oko 14 km od Pala. Dvorišta su dobila 27. maja ove godine svoj regulacioni plan, kojim je predviđeno da postanu savremeni centar za nordijsko skijanje. Ski klub Romanija ulaže velike napore u izgradnju ovog nordijskog ski centra. Strelište je u završnoj fazi, trenutno se pravi most preko staze. U neposrednoj blizini mjesta za gađanje napravljena je lijepa planinska kućica za takmičare koja se uklapa u prirodni okoliš.
     Dvorišta su u ljetnjem periodu posebna priča. Predivni jahorinski okoliš, teško koga može ostaviti ravnodušnim. U ljetnjem periodu Dvorišta ožive od vikendaša, ljubitelja lijepe prirode, gljiva, mira i osvježavajućeg planinskog vazduha.
    Izvor: ČM - palelive.com


 

     10.09.2009. Jahorina - U susret zimi - u susret prijateljima
 

     Na sastanku Organizacionog odbora projekta "U susret zimi - u susret prijateljima", održanoj na Palama, ministar trgovine i turizma RS, Predrag Gluhaković istaknuo je da će Vlada RS raditi na snažnijoj promociji Jahorine, dodavši da će revitalizacijom kapaciteta kosog transporta Jahorina sigurno postati jedna od vodećih zimskih destinacija na ovom prostoru, najavivši mogućnost izgradnje sportske dvorane i zatvorenog teniskog terena na Jahorini.
     Uskoro će se u proceduri naći i zakon o javnim skijalištima RS, koji će uz odluku o turističkoj naknadi, praktično stvoriti mogućnosti da turizam dobije mjesto koje i zaslužuje na svojevrsnoj listi razvojnih šansi.
     Prva u nizu najavljenih manifestacija koja će okupiti hotelijere, turističke operatere i turističke agencije iz regiona u periodu 18-20.09.2009 godine je "Work shop", druga je turistička berza "U susret zimi", koja će biti održana u decembru i predstavljati i zvanično otvaranje zimske sezone, a zatim u februaru slijedi "Trpeza ljubavi", poslije koje će biti upriličena i promocija ljetnih sadržaja na olimpijskoj planini.
     Najavljene manifestacije su važan iskorak u promociji Jahorine izvan granica BiH, a nova ulaganja će obezbijediti uslove da olimpijska ljepotica bude privlačna za turiste kako zimi, tako i u ljetnom periodu, a Jahorini je upravo i potreban jak i dinamičan iskorak u pravcu stvaranja i promocije jakog turističkog proizvoda, te njegovog predstavljanja na ciljanim tržištima.

     Izvor: Jahorina.net


 

     12.08.2009. Jahorina - OC Jahorina dobija dvije nove žičare


     Olimpijski centar "Jahorina" juče je s italijanskom firmom "Leitner" ugovorio posao izgradnje dvije nove šestosjedne žičare.
     Ugovor su potpisali Branko Koroman, vršilac dužnosti direktora OC "Jahorina", i Rajner Robert, predstavnik "Leitnera". Koroman je istakao da su sredstva za finansiranje ovog projekta u iznosu od 18,3 miliona KM obezbijeđena dokapitalizacijom koja je bila 2008. godine kada je emitovano 10 miliona akcija i obezbijeđeno 10 miliona KM, a ove godine na isti način došlo se do još 16 miliona KM.
     Planirano je da će ostatak sredstava biti utrošen za osnježavanje Skočina, dok će izgradnja šestosjeda, zbog kašnjenja potpisivanja ugovora, biti razdvojena u dvije faze, pa će prva biti okončana krajem decembra, a druga tokom naredne godine.
     Naglašeno je da će za osnježavanje Skočina biti raspisan novi tender. "Ovo su dva najbitnija projekta za Jahorinu i ono što 25 godina priželjkujemo dobili smo i sada možemo krenuti u korak sa skijaškim centrima u okruženju", naglasio je Koroman i dodao da sada Jahorinu može biti dignuta na nivo skijališta, što je prioritet u sadržaju kojeg gosti traže.

     Izvor: Jahorina.net


 


     09.08.2009.
Jahorin
a - Potpisan ugovor za dve sestoseda


     Obavještavamo vas da je danas 12.08.2009. godine u hotelu Bistrica na Jahorini tačno u 5 do 12 časova došlo do potpisivanja ugovora o izgradnji dvije šestosjedne žičare, između AD OLIMPIJSKOG CENTRA JAHORINA i ITALIJANSKE FIRME LEITNER .Ugovor je potpisan od strane v.d.direktor-a O.C.Jahorina g-din Branka Koromana i predstavnika firme Leitner g-din Rainer Robert
     Navedeni projekat treba da vrati Jahorini stari sjaj i unaprijedi je kao turističku destinaciju.
     Rok za izvođenje radova je kraj decembra 2009. godine što znači da će gosti imati na raspolaganju nove instalacije.
     Obavezujemo se da ćemo vas redovno obavještavati o svakom značajnijem koraku o izvođenju radova.

Izvor: OC Jahorina


 


 

NAZAD