J A H O R I N A
KOMENTARI,  UTISCI, VESTI ...

Javite se sa Vašom pričom o lepim i manje lepim detaljima boravka u ski centrima.
Dajte korisne savete onima koji tek treba da idu na zimovanje.
Svoje utiske
, kao i komentare pošaljite na mail admin@skijanje.rs

Detaljno o JAHORINI   > > >

Utisci iz:  200220032004 20052006200720082009

JAHORINA - Cene boravka 2010

   PRIVATNI SMEŠTAJ    HOTELI -APARTMANI-PANSIONI

Sezona 2009.


    02.10.2009. Jahorina - Odmiču radovi na postavljanu nove LEITNER šestosede žičare
 

     Radovi na izgradnji dvije šestosjede žičare na Jahorini su u toku. Zahvaljujući predstavniku firme Leitner i Olimpiskom centru Jahorina, u stiglo je nekoliko fotografija sa lica mesta...

 
 
 


 

     23.09.2009. Jahorina - Rarovi na novom šestosedu
 

     Iz turističke agencije "Supernova travel" stigle su najnovije fotografije na kojima se vidi dokle su stigli radovi na izgradnji nove šestosede žičare na Poljicama.

 


 

 

 

     11.09.2009. Jahorina - Work shop - Jahorina 2009
 

     U periodu 18-20. septembra 2009. godine na Jahorini se održava turistička berza „WORK SHOP– JAHORINA 2009“ koja će i ove godine biti u službi promocije zimske ponude turističke privrede.
     Ova manifestacija organizovana od strane Udruženja hotelijera Jahorina, s obzirom na termin održavanja, predstavlja šansu za blagovremeno predstavljanje turističke ponude za narednu zimsku sezonu.
          I pre berze, neke cene smestaja za 2010 se vec znaju.... pogledajte....

      09.09.2009. Jahorina - Nordic ski centar - Dvorišta leti

     Nordik ski centar Dvorišta se nalazi u podnožju Olimpijske ljepotice Jahorine na nadmorskoj visini oko 1350 m. Udaljen je oko 14 km od Pala. Dvorišta su dobila 27. maja ove godine svoj regulacioni plan, kojim je predviđeno da postanu savremeni centar za nordijsko skijanje. Ski klub Romanija ulaže velike napore u izgradnju ovog nordijskog ski centra. Strelište je u završnoj fazi, trenutno se pravi most preko staze. U neposrednoj blizini mjesta za gađanje napravljena je lijepa planinska kućica za takmičare koja se uklapa u prirodni okoliš.
     Dvorišta su u ljetnjem periodu posebna priča. Predivni jahorinski okoliš, teško koga može ostaviti ravnodušnim. U ljetnjem periodu Dvorišta ožive od vikendaša, ljubitelja lijepe prirode, gljiva, mira i osvježavajućeg planinskog vazduha.
    Izvor: ČM - palelive.com


 

     10.09.2009. Jahorina - U susret zimi - u susret prijateljima
 

     Na sastanku Organizacionog odbora projekta "U susret zimi - u susret prijateljima", održanoj na Palama, ministar trgovine i turizma RS, Predrag Gluhaković istaknuo je da će Vlada RS raditi na snažnijoj promociji Jahorine, dodavši da će revitalizacijom kapaciteta kosog transporta Jahorina sigurno postati jedna od vodećih zimskih destinacija na ovom prostoru, najavivši mogućnost izgradnje sportske dvorane i zatvorenog teniskog terena na Jahorini.
     Uskoro će se u proceduri naći i zakon o javnim skijalištima RS, koji će uz odluku o turističkoj naknadi, praktično stvoriti mogućnosti da turizam dobije mjesto koje i zaslužuje na svojevrsnoj listi razvojnih šansi.
     Prva u nizu najavljenih manifestacija koja će okupiti hotelijere, turističke operatere i turističke agencije iz regiona u periodu 18-20.09.2009 godine je "Work shop", druga je turistička berza "U susret zimi", koja će biti održana u decembru i predstavljati i zvanično otvaranje zimske sezone, a zatim u februaru slijedi "Trpeza ljubavi", poslije koje će biti upriličena i promocija ljetnih sadržaja na olimpijskoj planini.
     Najavljene manifestacije su važan iskorak u promociji Jahorine izvan granica BiH, a nova ulaganja će obezbijediti uslove da olimpijska ljepotica bude privlačna za turiste kako zimi, tako i u ljetnom periodu, a Jahorini je upravo i potreban jak i dinamičan iskorak u pravcu stvaranja i promocije jakog turističkog proizvoda, te njegovog predstavljanja na ciljanim tržištima.

     Izvor: Jahorina.net


 

     12.08.2009. Jahorina - OC Jahorina dobija dvije nove žičare


     Olimpijski centar "Jahorina" juče je s italijanskom firmom "Leitner" ugovorio posao izgradnje dvije nove šestosjedne žičare.
     Ugovor su potpisali Branko Koroman, vršilac dužnosti direktora OC "Jahorina", i Rajner Robert, predstavnik "Leitnera". Koroman je istakao da su sredstva za finansiranje ovog projekta u iznosu od 18,3 miliona KM obezbijeđena dokapitalizacijom koja je bila 2008. godine kada je emitovano 10 miliona akcija i obezbijeđeno 10 miliona KM, a ove godine na isti način došlo se do još 16 miliona KM.
     Planirano je da će ostatak sredstava biti utrošen za osnježavanje Skočina, dok će izgradnja šestosjeda, zbog kašnjenja potpisivanja ugovora, biti razdvojena u dvije faze, pa će prva biti okončana krajem decembra, a druga tokom naredne godine.
     Naglašeno je da će za osnježavanje Skočina biti raspisan novi tender. "Ovo su dva najbitnija projekta za Jahorinu i ono što 25 godina priželjkujemo dobili smo i sada možemo krenuti u korak sa skijaškim centrima u okruženju", naglasio je Koroman i dodao da sada Jahorinu može biti dignuta na nivo skijališta, što je prioritet u sadržaju kojeg gosti traže.

     Izvor: Jahorina.net


 


     09.08.2009.
Jahorin
a - Potpisan ugovor za dve sestoseda


     Obavještavamo vas da je danas 12.08.2009. godine u hotelu Bistrica na Jahorini tačno u 5 do 12 časova došlo do potpisivanja ugovora o izgradnji dvije šestosjedne žičare, između AD OLIMPIJSKOG CENTRA JAHORINA i ITALIJANSKE FIRME LEITNER .Ugovor je potpisan od strane v.d.direktor-a O.C.Jahorina g-din Branka Koromana i predstavnika firme Leitner g-din Rainer Robert
     Navedeni projekat treba da vrati Jahorini stari sjaj i unaprijedi je kao turističku destinaciju.
     Rok za izvođenje radova je kraj decembra 2009. godine što znači da će gosti imati na raspolaganju nove instalacije.
     Obavezujemo se da ćemo vas redovno obavještavati o svakom značajnijem koraku o izvođenju radova.

Izvor: OC Jahorina


 


 

     09.08.2009. Jahorina -  LETO 2009.

     Prosli vikendh bijagoh na jahorini i malo osmotrih situaciju u vezi famozne price "sestosjedi". E ovako stoji situacija:
Na Poljicama je skinut stari jednosjed i tu bi trebalo da bude setosjed. Put je probijen i kao i prilazi do mjesta za stubove nove zicare. Zao mi je sto niko nije bio gore od radnika da pokusam dobiti malo vise informacija . . . ali zato sam se navece cuo sam mojim bivsim shefom iz GSS-a! Covjek mi je rekao da je konacno rjesen spor i papirlogija sa Italijanima (koji su na kraju ipak dobili posao umijesto planiranih Austrijanaca) i da radovi treba da pocnu u ponedeljak. Po mojoj racunici trebalo bi da su vec u toku . . .. Rekao mi je jos da ce do pocetka sezone biti zavrsena obadva sestosjeda i na Poljicama i na Ogorjelici.
     Po onome sto sam vidio na terenu sestosjed na Poljicama bi trebao da polazi malo iznad kafica "STUDIO" preko puta Termagove kolibe i postojeceg dvosjeda.
     Jedina nova staza koja bi trebala da bude (ali to je moj zakljucak,licni) je staza sa desne strane dvosjeda Poljice. To je staza kojom se inace skijalo ali nije uredjivana. E sad posto su probili put kroz sumu za sestosjed,realno bi bilo da se sad ta staza aktivira jer nemoguce je da izlaz i sestosjeda i dvosjed bude na jednoj stra,odnosno onoj gdje sad pocinje staza Poljice (toliko ludi valjda nisu). Dakle "nova staza bi trebalo da ide pored srusenog vojnog objekta na vrhu,kroz kamenolom i da izlazi na hotel shator,gdje bi se spajala sa postojecom.


     alpinista - na Forumu


Nema svako privilegiju da mu olimpijska stijena padne u dvorište!
Foto:alpinista    Komentar: stekan
 


 

28.05.2009.  Jahorina -  Dvorišta dobila reglacioni plan

     Skupština opštine Pale na današnjoj sjednici usvojila je Regulacioni plan sportsko-turističkog centra "Dvorišta" na Jahorini, čime su stvorene osnovne prostorne pretpostavke da ovaj lokalitet u budućnosti preraste u savremeni centar za nordijsko skijanje, rekao je Srni predsjednik Skupštine Miroslav Brčkalo.

     Brčkalo je naglasio da plan predviđa da Dvorišta postanu sportsko-rekreativni centar baziran na porodičnom turizmu, sa većim brojem manjih smještajnih kapaciteta.

     On je istakao da postoji velika zainteresovanost za izgradnju na tom području, zbog čega je i donesen ovaj regulacioni plan, koji predviđa izgradnju objekata, infrastrukture, ugostiteljskih smještaja i nordijskog ski-centra.

     Brčkalo je podsjetio da je Regulacioni plan prošao i javnu rspravu i da su ovim stvorene pretpostavke da se već ove godine započnu određene aktivnosti.
     Izvor: Srna
 


 


25.04.2009.  Jahorina -  Italijani odabrani za izgradnju šestosjeda na Jahorini

     Od tri firme koje su ispunjavale uslove, italijanska firma Leitner, izabrana je za izgradnju šestosjeda na Olimpijskoj ljepotici Jahorini, a radovi na realizaciji šestosjeda bi trebali da počnu 15.05.2009. Sada se već čini izvjesnim da će do sljedeće sezone 2009/2010 ,novi kapaciteti za prevoz skijaša biti u funkciji.

     Inače firma Leitner već preko 120 godina je vodeća firma, specijalizirana za projektiranje i izgradnju žičara, širom svijeta. Glavno sjedište grupe LEITNER TECHNOLOGIES se nalazi se u Vipiteno (Italija), a trenutno najvažnija postrojenja Lietnera su u Austriji, Francuskoj i Coloradu, sa više od sedamdeset zastupnika za prodaju i uslugu širom svijeta.
     Izvor: Jahorina.net
 


     22.04.2009. Jahorina -  Tri ponude po tenderu za dva šestoseda

    
Otvorene su ponude za nabavku dva sestoseda. Stiglo je tri ponude i konstatovano je da sve tri ispunjavaju uslove raspisane tenderom.
     Ponude su dali:
          - Poma
          - Doppelmayr
          - Leitner
     Narednih dana se ocekuje zvanicni izbor najpovoljnije ponude, kao i potpisivanje Ugovora sa izabranim ponudjacem.
     Ako bude sve islo kako treba i kako je planirano, cini se da je izvesno da do sledece ski sezone sestosedi budu u funkciji.


    


     16.04.2009. Jahorina -  Da li će Prača biti napuštena?

    
Prača će biti napuštena zbog male nadmorske visine, 90 posto sezone nema snega, teško da ima i dovoljno dana u minus temperaturi da bi mogli i topovi da joj pomognu..(bojan, na Forumu)

     Ne bih se složio sa konstatacijom za Praču. Npr, ove sezone je bilo puno ledenih dana, jedini problem je bio nedostatak snega. Za veštačko osneživanje potrebno je par ledenih dana da se napravi podloga i onda ta podloga drži čak i kad je temperatura u plusu.
     Pa kad mogu ljudi na Sljemenu (700 - 900 mnv) da drže čitavu sezonu staze na veštačkom snegu, verujem da i Prača (1300 - 1650 mnv) može da funkcioniše!

    
Nemanjus, na Forumu
    


      14.04.2009. Jahorina - Otvaranje tender za dva šestoseda na Jahorini u četvrtak 16.04.2009. 
     Iz Olimpijskog centra Jahorina je stiglo obaveštenje da će se u četvrtak, 16.04.2009. godine, nakon objavljenog oglasa o nabavci dvije šestosjedne žičare ( lokacija: Poljice i Ogorjelica I ), u 13:00 časova, pristupiti otvaranju ponuda.
     Takođe obavještavaju da će se dan ranije 15.04.2009. godine u 10:00 časova održati sastanak Olimpijskog centra Jahorina, Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo i hotelijera sa Jahorine sa ministrom trgovine i turizma R.S. Predragom Gluhakovićem.
     Istog dana 15.04.2009. će se odžati 13. Skupština akcionara.
    


     13.04.2009. Jahorina -  Volim Jahorinu i zato sam isao, ali preterali su ga...

     U
jednom delu master plana pise ''povecati cene''!!! Pa dokle ?
     Ove godine sam bio u Italiji, na Kopu, Igristima, Divcibarama i na Jahorini koja je bila i ubedljivo najskuplja !!! .... Guzve i zice ne spominjem...
volim Jahorinu i zato sam isao, ali preterali su ga... imam vizu (a uskoro ce i beli sengen imati svi) i nije mi velika razlika ako sednem u kola i odem do Jahorine 300 ili do Austrije ili Italije 700 km.

    
stanislaw, na Forumu

 


     09.04.2009. Jahorina -  Master plan - ako svi koji su noćili na Jahorini iziđu da skijaju, moći će da dočekaju red na žicu svakih sat vremena.

     Bacih pogled na Master plan i primjetih da je korišten neispravan kalkulator. Na strani 31 u tabeli poređenja sa drugim skijalištima primjetih da je za Jahorinu upisan iznos 0,454 u polje odnosa kreveta i kapaciteta liftova. Pravi iznos je ravno dvostruk = 6541 : 7200 = 0,908. Da li je broj slučajno prepolovljen? Manja vrijednost je bolja, tj. manje se čeka na žicu.
     Vidim da je dokument rađen 2005-te, tako da kad uzmemo i novosagrađene smještajne kapacitete, vrijednost definitivno prelazi cijeli broj.
     To u prevodu znači da ako svi koji su noćili na Jahorini iziđu da skijaju, moći će da dočekaju red na žicu svakih sat vremena. Uz uslov da žice rade punim kapacitetom, tj. sa maksimalnim brojem korpi i punom brzinom, što nisam siguran da je danas slučaj. Uslov je, naravno, da nema ni "padobranaca" preko reda.
     Još kad dođu da skijaju Sarajlije...
     Ima još mnogo stranica, ali ne mogu gledati dalje. Ova "greška" u računici me je dotukla.
     Tužno

     stekan, na Forumu
 


     09.04.2009. Jahorina -  Master plan je krasan, realnost je surova...

 
     Ovo je prva zima nakon 95/96 (a skijao sam tamo i 93/94) da nisam otišao ni jedan jedini dan na Jahorinu. Tih godina se skijalo za stvarno smješno male pare. U međuvremenu cijene su se, u najmanju ruku, udvostručile.
      Realnost je da se trenutno za skoro iste pare na drugim skijalištima napravi 50% više žica. Kada se jednoga dana realizuje 1/3 ovoga plana, ja ću sa zadovoljstvom pare ponovo trošiti na Jahorini.

     bobo, na Forumu
 


     09.04.2009. Jahorina -  Javna rasveta hotel Jahorina - Šator

     Opština Pale, je početkom meseca aprila pokrenula otvoreni postupak za izvo
đenje radova na izgradnji javne rasveta na Jahorini šetalište hotel Jahorina - Šator.
      Posle prošlogodišnjeg postavljanja javne rasverte duž glavnog puta na Jahorini, za očekivati je da će do sledeće sezone biti osvetljeno i ovo šetalište - staza koja povezuje centralni deo skijališta sa vikend naseljem kod hotela Šator.


       Izvor: www.pale.rs.ba


     30.03.2009. Jahorina -  Skijanja bi svakako moralo biti za naredni vikend

    
Ja sam juce dosao odozgo. Skijanja bi svakako moralo biti za naredni vikend, a ja bih mu dao i bar jos jedan poslije toga. Snijega jos uvijek ima puno (sad je cak i Praca radila) mada ga jugo gadno topi. Sto se kvaliteta snijega tice, u subotu su gornje staze bile OK, a u nedelju je radila samo Praca zbog vjetra. Tamo je bilo OK skijanje, snijeg mokar, ali ne i razbljuzgan.

     oggy, na Forumu

 


     29.03.2009. Jahorina -  Veceras sam stigao sa Jahorine, u petak i subote ekstra skijanje

    
Veceras sam stigao sa Jahorine, bio sam od petka. Predpostavio sam da cu se oprostiti od skijanja ove sezone bas ovaj vikend i mislim da sam pogodio. Snega ima po meni dosta, staze uvece su uredjivali tako da je sutradan sve sredjeno za skijanje. Do podne su staze bile jako dobre a posle odjuze zbog temparature oko 3 stepena, nije bilo guzve a bilo je skijasa tek da nije pusto. Petak i subota su bili ekstra, dosta zica je radilo, i relativno dobro vreme.
     E, vec nedelja je dala jasan znak da se sezona gasi nazalost.. Slika jako bleda. Oblacno, vetar duva, temparatura oko 5, kisa propaduje, vecina zica pogaseno, jako malo skijasa, pusto, sablasno, sneg odjuzio.. i to je bio oprostaj moj za ovu sezonu a mislim i za ostale skijase. Pozz!


     Micoo!,
mailom
 


     22.03.2009. Jahorina -  Prača je radila i tanjirača Poljice, ostalo zbog vjetra obustavljeno

    
AU prijatelju juče vremena!
Prača je radila i tanjirača poljice ostalo zbog vjetra obustavljeno.
Mi smo se skijali ali teško stvarno,kako od vjetra, mećave tako i od neuređeni staza,ali se je upisao dolazak to je najbitnije. Nadamo se da će vrijem biti bolje za idući vikend pa valjda opet ujagmimo doći (:
     nedim19, na Forumu

 


     20.03.2009. ahorina - Ogorjelica 2 neradi, i nece raditi do kraja sezone

     Vjetar ti niko nemoze prognozirati, ko pokusa sa prognozom moze samo da nagadja. Ovo govorim iz mog dugogodisnjeg iskustva... Ako radi Poljice dvosjed i Ogorjelica, onda je vjetar u granicama normale ( ispod 18 m/s ). Staze koje rade redovno se uredjuju, a snijeg koji je napadao je odlican za skijanje.......
     Ogorjelica 2 neradi, i nece raditi do kraja sezone, Pracu mozda puste za vikend. Ostale zice rade, kao sto sam ranije rekao staze se na njima redovno uredjuju........
     jahorinac, na Forumu

Jahorina, 19.03.09.


     18.03.2009. Niža cena Dnevnog ski passa na Jahorini ! 

     Olimpijski centar Jahorina od danas počinje da daje popuste na dnevni ski pass.
     - Umesto standardne cene dnevnog ski pass-a koja je iznosila 33.00 KM od danas je ta cijena 20.00 KM
     - Ski pass za baby lift iznosi, umjesto standardne cijene od 14 KM iznosi 10.00 KM
.

 

 


 

Mini skijanje na Jahorini

 
    bebika  www.bebika.net
 


     01.03.2009. JAHORINA - Reagovanje na tender za nova dva šestoseda na Jahorini

Da li to znaci da ce i deca konacno moci normalno i bezbedno da koriste vertikalni transport. Mislim da to sto transport nije bio prilagodjen deci bio je veliki nedostatak Jahorine, sudeci po meni koji jedino iz tog razloga zadnje dve godine ni ne razmisljam o skijanju tamo.
     amater na Forumu

Vijest je za svaku pohvalu. S obzirom koliki su redovi za žicu vikendom, novi šestoguzi će sigurno riješiti taj problem. Kako bi nove žice trebale biti otprilike duplo brže od starih dvoguza, gola matematika kaže da bi to bio oko 6 puta veći broj preveženih skijaša u jedinici vremena, a samim tim i manji redovi za čekanje. To što ta količina skijaša nema na postojećim stazama gdje skijati, to nije važno. Vjerovatno se planira uz stazu (a zašto ne i na stazi) sagraditi veći broj ugostiteljskih objekata koji bi bio pun skijaša koji su shvatili da nemaju gdje skijati. I onako se na Jahorinu ide uglavnom zbog druženja. Kome je još do skijanja?
     stekan na Forumu

Ne znam da li su nesto gluplje mogli da smisle....
Em stavljaju nove liftove sa vecim kapacitetom na inako opterecene staze, em ostavljaju stare paralelno
Bice pakao na stazi ako to i ostvare...mozda jedino da proseku jos neku stazu kroz sumu i vikendice....
Mislim da bi mnogo bolje bilo da aktiviraju nesto neiskorisceno ili novo. Npr zica umesto olimpika, ne do pola, nego do vrha, gde je bio start spust staze bi omogucila kvalitetno skijanje na tom neiskoristenom delu planine i povukla veliki broj skijasa sa drugih staza.
Mozda bolje da razmislaju o zasnezavanju Prace i novom liftu tamo umesto dupliranja liftova....
     CrazyKong na Forumu

 


 


Raspisan tender za dva šestoseda na Jahorini   
    
27.02.2009. Nakon predhodno sprovedene emisije novih akcija, i njihovog otkupa pre svega od strane Republike Srpske, sakupljeno je prvih 10 miliona KM čime su se stekli uslovi da se raspiše tender za nabavku novih šestoseda, što je i učinjeno u ponedeljak 22.02.2009.
     Predmet nabavke su DVE ŠESTOSEDE ŽIČARE, koje će biti postavljane paralelno sa trasama sadašnjih dvosed žičara POLJICE i OGORJELICA I. Neće se vršiti demontaža postojeđih dvoseda. Predviđeno je da se tenderska procedura završi, odnosbo da se izaberu najbolje ponude tokom meseca aprila 2009.
     Paralelno sa tim, očekuje se donošenje nove odluke od Strane Skupstine akcionara OC Jahorina, o načinu dokapitalizacije i obezbeđenja preostalih, 16 miliona KM koje su potrebne da se ceo posao završi. Pregovara se i o realizaciji projekta veštačkog zasnežavanja.

 

     

02.02.2009. Jahorina - Za početnike najbolja staza Skočine

     Na Jahorini je za početnike najbolja Prača (Skočine) ali je problem što je retko u funkciji zato što je naj niža.Mi smo bili od 7 do 17 februara i radila je samo dva dana.Vidim da sada radi tako da ti predlažem što više skijanja na toj stazi i zbog vetrova i magle koja na vrhu ostalih staza može da stvori velike probleme i iskusnijim skijašima
     vlajko   na Forumu

 


 

SPECIJALNA PONUDA!!!   -  PANSION POLJICE

NAJPOVOLJNIJA CIJENA NA JAHORINI

CIJENA NOĆENJA SA DORUČKOM IZNOSI 29.00 KM (15 EURA) + BTO 2.50 KM
DOPLATA ZA POLUPANSION (VEČERU) 10.00 KM


SVE INFORMACIJE I REZERVACIJE NA TEL.  +387 57/ 270 003  ;  270 020


NOVA SPECIJALNA VIKEND  PONUDA ZA FEBRUAR!!!

  /13.02.do15.02.20.02. do 22.02.27.02. do 01.03./  

  SKI VIKENDI NA JAHORINI u hotelu "BISTRICA"-20%
 

PETAK: Dolazak u hotel u jutarnjim (prepodnevnim satima), smeštaj u sobe i odlazak na skijanje. "JAHORINSKA VEČERA" uz veliki izbor jela (buffet-švedski sto), nastup folklora i u nastavku večeri muzičko zabavni program 

SUBOTA: Bogati ski doručak, odlazak na skijanje (alternativa mogućnost posete Sarajevu) Večera (buffet-svedski sto) i u nastavku večeri koncert etno grupa (ex Yugoslavia) ili muzički program.
 

NEDELJA: Doručak, odlazak na skijanje, u popodnevnim časovima napuštanje soba i odlazak iz hotela.

Netto cijena za 2 polupansiona
111.00 KM   ili   57.00 Eura + bto

 


 

10.02.2009. JAHORINSKE BIJELE NOĆI

 

     Na olimpijskoj ljepotici Jahorini juče je počela manifestacija "Jahorinske bijele noći", na kojoj će nastupiti likovni umjetnici i etno muzičari iz zemalja bivše Jugoslavije.
     Manifestacija se održava na taverni hotela Bistrica u periodu 09.02.-14.03. 2009.

PROGRAM ''JAHORINSKIH BIJELIH NOĆI''

9.februar 2009. u 20 časova (ponedjeljak) OTVARANJE
Koncert etno-muzičara iz Srbije: BILJANA KRSTIĆ I ORKESTAR ''BISTRIK''

08.do 14.februar 2009. Izložba slika likovna kolonija ''ART-simpozijum Jahorina''

15.februar 2009.(subota) u 20:00 Koncert ETNO-GRUPE ''BELEGZIJA''-MAKEDONIJA

16.do 22.02.2009. Izložba slika: ''LIKOVNA KOLONIJA PALE''

21.februara 2009. (subota) u 20:00 Bećarac: Koncert KIĆE SLABINCA (Hrvatska etno-muzika)

22.02.do 01.03.2009. Izložba slika: LIKOVNA KOLONIJA

28.02.2009. (subota) u 20:00 Svi Pljevljanski tamburaši: Crnogorska narodna pjesma

01.03.do 08.03.2009. Izložba slika: VIŠEGRADSKO SABOROVANJE

07.03.2009. (subota) Koncert Etno-grupe iz Slovenije: JANEZ ZDOVC ''JARARAJA''

08.03.do 14.03.2009. Likovna izložba: LIKOVNA KOLONIJA

14.03.2009. (subota) ''Kolika je Jahorina planina'': Etno grupe ''Javorina'' i ''Trag'' Banja Luka

Mjesto održavanja:
TAVERNA HOTELA BISTRICA

 

 

Iz Ski centra Jahorina podsjećaju sve ljubitelje planine da su uslovi za skijanje na Jahorini idealni, visina snijega iznosi oko 50 cm, a vrijeme je sunčano. Skoro kompletan vertikalni transport je pokrenut, a staze su odlično uređene.

DOĐITE I UŽIVAJTE U ČARIMA KOJE NUDI OLIMPIJSKA LJEPOTICA JAHORINA I HOTEL BISTRICA
 

 


 

02.02.2009. Jahorina tokom vikenda


Bio sam gore za vikend, kontao sam hocu li te vidjeti ali su sanse da vidim bilo sta u subotu bile stvarno minimalne.

Nedelja je bila puno bolja. Pocelo je sa dosta magle na vrhu, ali je Praca radila pa smo nju posteno iskijali. Kasnije se razilazilo i opet skupljalo... Da ne bude skroz off-topic: konacno smo izvezli i taj zenski spust. Cjelac je u principu bio podnosljiv, nije bio previse mokar ali se na vrhu bila uhvatila ledena pokorica. Bizaran je totalno filing, krenes da skijas, a sve te prate komadici leda koje si gore odvalio, imas osjecaj da tenk ide iza tebe.

Nazalost pred sam izlazak na Pracu je puno "podmornica", rezultat je jedna posteno izvaljena kantna na bordu i alpyjevih 10 padanja na nos.
    Oggy - na Forumu

 


 

29.01.2009. Raport, sinoć sam stigao na Jahorinu, odspavao i izašao na žicu u 9h. 

Stanje na Jahorini jutros je bilo opisno rečeno, san svakog ljubitelja skijanja van staze .

Nije da je sneg puder - nego je stanje pored staza bilo "devičansko", znači, kada sam došao do Olimpika, i kada sam se penjao tanjirom, nisam mogao da verujem da pored staza nema ni 1 traga! Mojoj sreći nije bilo kraja .

Prvo sam izdrndao sneg pored žice, posle nekog vremena su mi se priključila 2 skijaša (sa čačkalicama, jedan od njih je imao oznaku instruktora - odlično su skijali van staze - onaj stari stil kratkih zavoja i upadanja-ispadanja iz snega - što samo majstori znaju) i oni su doprineli razvaljivanju snega pored žice.

Posle nekog vremena, obiđem ostale staze - ništa previše interesantno kao kod Olimpika (Željo nije ni radio ujutru, tek popodne) - vratim se nazad - oko žice naravno nema devičanskog, pogledam onaj skroz desni deo (kada se gleda od gore), 50-100m od staze sve "devičansko", niko izgleda nije primetio - i onda drndaj-wlad-drndaj, razvaljuj taj sneg .

Nego, posle nekog vremena (oko 13h) počelo nešto čudno da pada i da se navlači veća magla (čitavo vreme je bilo iste - ali je moglo da se skija) - naočare se sleđuju napolje (da ne pričam o odelu, pantalone i jakna - tanak sloj leda preko cele površine) - ali ja ne odustajem. Prvi deo staze sve vozim na slepo - ko zna kakvi su sada tamo tragovi, motanje, vijuganje, gubljenje na sve strane. Donji deo izađem i udri - moram da priznam da je na kraju ostalo još da se "radi", ali sam zapalio sa skijanja posle 15h... Kada je proradio Željo, malo sam i tu obišao - ali nisam imao vremena, čekala me ona velika površina netaknutog.

U međuvremenu, to što je padalo, je pravilo da se površina snega ponaša kao pesak, na nekim delovima sam imao utisak kad skrenem, da već površina krene - kao vodeni talas (kao da surfijem - a ne skijam) - barem po zvuku . Nadam se da to neće sutra (preko noći) napraviti ledenu pokoricu - jer, jelte, sutra je novi dan i treba prešpartati to (malo) što nije razvaljeno.

Uh, šta da kažem osim da se (žestoko) isplatilo što sam pobegao sa posla i došao preko nedelje na skijanje, pre vikenda i navale.

Nego, izgleda da na Želji / Olimpiku ne idu borderi, čini mi se čak da sam video znak zabrane borderima [za žicu]?! Ako je tako, izgleda je to pomoglo da se ne iskida staza - tj. da me dočeka netaknuta....

E da, ni Ogorjelica 2 nije sređivana uopšte (barem gornji deo), ali nije radila žica, tako da to isto ostaje ako ga ne utabaju večeras.

   Wlad na Forumu sajta

 


27.01.2009. Jahorina - 40 cma novog snega
     Na Jahorini je palo 40cm novog snežnog pokrivača, i sada ga ima 60cm, a na vrhovima 100cm. Sneg i dalje pada.
 

 


26.01.2009. Jahorina - idealni uslovi za skijanje
     Na Jahorini je palo 30 cm novog snega, i trenutno ga ima 50 cm. Temperatura je -2 stepena, pa su uslovi za skijanje idealni. U pogonu su sve žičare osim Ogorijelice II i Skočine.
    Uz pozdrav sa sunčane Jahorine, Olimpijski centar poziva sve da dodju na snežnu lepoticu Jahorinu. Fotografije u prilogu:

 

 


24.01.2009. Jahorina, januara 2009.         Izvor: BLIC

     Prema rečima direktora Olimpijskog centra Jahorina Branka Koromana, snega na Jahorini ima oko 15 centimetara i samo zahvaljujući nadljudskim naporima tehničara i mehanizacije na Jahorini može se skijati.
     „Proteklih dana imali smo izuzetno nepovoljne vremenske uslove, ali su naši ljudi uspeli da osposobe jednu stazu, tako da trenutno radi žičara ‘Olimpik’ u Rajskoj dolini. Za sada, na to ne možemo uticati. I kada bi imali infrastrukturu za pravljenje veštačkog snega, ona bi opet zasnežila samo jednu stazu“, rekao je za Koroman i dodao da bi na proleće trebalo da počne izgradnja infrastrukture za pravljenje veštačkog snega.
     Direktor prodaje u Olimpijskom centru Jahorina Dragan Sokolović ističe da trenutno u hotelu Bistrica boravi oko 200 gostiju, što je oko 70 odsto kapaciteta.
     „Slična situacija je i u drugim hotelskim kapacitetima. Nigde u našim materijalima ne piše da garantujemo skijanje. Skijanja je bilo svakog dana, a da li će tako biti do kraja sezone ne zavisi od nas. Ima pojedinačnih slučajeva da gosti odjavljuju aranžmane i odlaze sa planine. Većini njih nudimo da kod nas dođu u drugom terminu ili im ponudimo neke druge usluge“, rekao je Sokolović.
     I drugi hotelski kapaciteti na Jahorini ističu da pojedini turisti odlaze, ali da im je ponuđeno da dođu u februaru ili martu. Pojedini turisti koje smo sreli u Palama kažu da im je žao što vreme nije bolje, ali da, pored skijanja, Jahorina ima šta da ponudi, te da su ovde došli da se odmore, ali i da vide Pale, Sarajevo i druge turističke destinacije.

 


23.01.2009. Jahorina - izbor za Miss Jahorine
    
U petak, u hotelu Bistrica na Jahorini  sa početkom u 20:00 casova, će se održati izbor za Miss Jahorine za Miss Republike Srpske. Veče mode, glamura, ljepote i zabave! Modne revije na taverni hotela Bistrica.

 


17.01.2009. Jahorina - sniženje cena
    
Olipijski centar Jahorina obavještava sve ljubitelje skijanja, da i pored nedostatka snijega, Olimpijski centar Jahorina je uspeo da za vikend 17.01. i 18.01.2009. godine obezbedi dobre uslove za skijanje.
     Danas 17.01.2009. od vertikalnog transporta radi : Poljice lift, dvosjed Poljice, Lift Željo i Lift Olimpik.
     U nedelju 18.01.2009. godine će i pored navenog vertikalnog transporta (Poljice lift, dvosjed Poljice, Lift Željo i Lift Olimpik) biti u pogodu i dvosjed Ogorjelica II.
     Od danas 17.01.2009. Olimpijski centar Jahorina ima sniženje cijena, kako ski pass-a tako i polupansiona u hotelu Bistrica i pansionu Poljice.
     Cijena ski pass-a od 17.01.2009. iznosi:
Poludnevni ski pass= 23.00 KM
Dnevni ski pass ( od 09:00-16:00)= 33.00 KM
Dnevni ski pass ( od 11:00-16:00)= 29.00 KM
Polupansion u hotelu Bistrica od 17.01.2009. godine iznosi 83.00 KM
Polupansion u Pansionu Poljice od 17.01.2009. god. iznosi 49.00 KM

 


02.01.2009. Jahorina idealni uslovi za skijanje
Iz Olipijskog centra Jahorina je stiglo obaveštenje da je palo 30cm novog snežnog pokrivača. Trenutno ga ima 60cm, temperatura je -5 što znači da su uslovi za skijanje idealni. Kompletan vertikalni transport je pokrenut. Pozivaju sve ljubitelje skijanja i dopbrog provoda da dođu...

 


 


06.12.2009. Jahorina neće raditi prije 13.12.2008     Izvor: www.bhski.ba
Još zvanično nepotvrđena vijest, ali koja dolazi iz pouzdanih izvora iz menadžmenta OC Jahorina kaže da ova olimpijska ljepotica neće biti na raspolaganju prije narednog vikenda iz više razloga.
Iako je tokom subote i noći subota na nedjelju (6/7.12.'08) palo oko 20 cm novog snijega, te ga sada u nižim dijelovima staza ukupno ima oko 30-35 cm, žičare ipak neće biti puštene u rad. Snijeg koji je napadao je dosta vlažan i padao je na vlažnu podlogu što ne pogoduje sređivanju staza. Osim toga, na vrhu je puhao dosta jak vjetar koji nije dozvolio da se snijeg tamo i zadrži. Uz najavljene padine tokom naredne sedmice, nadaju se da će sve biti spremno do narednog vikenda.
I kao posljednji razlog, navodi se činjenica da su u OC Jahorina počeli sa zamjenom određenih dotrajalih kablova na žičarama, te ni zbog toga liftovi još ne mogu biti pušteni u rad. Razlog za kašnjenje u ovom segmentu je bio nedostatak finansijskih sredstava, a što je sada konačno riješeno.


 

03.01.2009. Gorska služba spasavanja sa Pala

                       Sa žičare spasli 120 skijašaJAHORINA - Gorska služba spasavanja dobrovoljna je neprofitabilna organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spasavanje ljudi u nepristupačnim planinskim uslovima. Čine je deset hrabrih i odvažnih Paljana koji Jahorinu, pre svega, mnogo vole, ali i odlično poznaju sve njene vrleti, goleti, šume i proplanke. Njihov osnovni zadatak je da nevoljnike izbave iz zamki koje vrebaju na planini, posebno tokom zime.

Tako je bilo i 3. januara prošle godine, kad je stala žičara na stazi Skočine. Miro Kalem, šef Gorske službe spasavanja, priseća se kako je do spasilaca stigla prva vest da je oko 15.30 časova stala jedna od žičara sa oko 120 skijaša u korpama.
„Kad su tehničari Olimpijskog centra Jahorina videli kvar i ustanovili da žičara ne može biti pokrenuta, Gorska služba spasavanja Olimpijskog centra Jahorina dobila je znak za uzbunu. Za manje od pola sata pripadnici GSS sa svom neophodnom opremom bili su ispod žičare. Akcija je podrazumevala spasavanje sa velikih visina i nepristupačnih predela jer su korpe na nekim delovima bile na visini i do 50 metara, a pojedine iznad visokih stabala četinara, stenja…”, priča Kalem. Članovi GSS osposobljeni su i obučeni za takve akcije, mada do tada nisu imali tako ozbiljne incidente, ali su jedini u regionu koji imaju iskustva sa intervencijama poput ove koja ih je očekivala jer je na Jahorini živa bila ispod nule, a padao je i prvi sumrak.
„Brzo smo se organizovali i počeli izvlačenje skijaša iz korpi. Istovremeno smo duž žice poslali ljude da obaveste skijaše o početku akcije, spreče paniku i objasne ima šta se radi kako bi shvatili da nisu ostavljeni. U takvim slučajevima to je najvažnije jer je spasiocima veoma bitna saradnja sa ugroženima. Evakuacija je počela koji minut posle 16 časova. Bio je prvi sumrak, a minus devet stepeni. Nije bilo vetra, pa temperatura nije naglo padala, što nam je išlo u prilog. Na sreću, većina ljudi u korpama bili su obučeni za skijanje, pa su znali kako da se ponašaju kako bi izbegli smrzavanje”, seća se Kalem.
Spasavanje je trajalo do 21 čas, kada je i poslednji skijaš skinut sa žičare. Kalem smatra da je akcija izvedena veoma profesionalno i u najkraćem mogućem roku.
„Najbitnije nam je da niko nije povređen i to je naš najveći uspeh”, kaže Kalem.
Pripadnici GSS su tokom zimske sezone svakodnevno na planini, na svim stazama. „Skijanje je visokorizičan sport i česte su povrede, naročito prelomi. Naši ljudi su na svim stazama i intervenišemo u najbržem mogućem roku, mada je ponekad potrebno reagovati polako i pažljivo kako se ne bi pogoršala povreda. Takođe, mnogo puta u toku prošle sezone, kao uostalom i prethodnih, intervenisali smo na pronalaženju izgubljenih turista i skijaša. Pored toga što odlično poznajemo planinu, Jahorina je pokrivena GPS uređajima, što nam olakšava kretanje jer je ova planina poznata i po čestim i iznenadnim maglama i jakom vetru”, kaže Kalem.
     
Autor: Aleksandar Lalović


 

01.12.2008. Počela skijaška sezona na Jahorini

                       Nova ponuda po starim cenamaJAHORINA - Jahorinu, na kojoj zimska turistička sezona zvanično počinje 15. decembra, proteklog vikenda organizovano su posetili prvi turisti, koji već tradicionalno za 29. novembar na ovu planinu organizovano dolaze iz Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, Kotora.

Oni koji su stigli već u petak imali su prave uslove za uživanje u zimsklim sportovima, što su visoka temperatura i vetar pokvarili već u nedelju. Ipak, u Olimpijskom centru se nadaju da će ova sezona biti bogata padavinama i pogodinom temperaturom, kako bi staze i novi sadržaji privukli što veći broj turista.
Branko Koroman, direktor Olimpijskog centra Jahorina veruje da će naredna zimska sezona opravdati očekivanja. „S obzirom na to da je prvi dan skijanja bio u petak, ski-lift je bio besplatan, dok je tokom vikenda cena dnevne ski karte bila promotivana - 20 KM i po toj ceni skijaši će moći skijati do 15. decembra”, rekao je Koroman.
Prema rečima hotelijera i turističkih radnika, Jahorina u zimsku sezonu 2008/09 ulazi spremnija od prethodnih godina, a cene polupansiona u hotelima kreću se od 60 do 200 KM i nisu povećane u odnosu na prethodnu godinu, dok su cene ski-pasa veće za 15 odsto.
Kako je najavljeno, na Jahorini će ove sezone biti više zabavnih sadržaja, a planirano je da tokom cele sezone bude organizovano noćno skijanje, koje je proteklih godina održavano samo dva puta sedmično.
U ponudi je 4.500 kreveta u hotelima, motelima, pansionima, privatnim kućama i apartmanima. Urađena je ulična rasvjeta i kanalizacija u vikend naselju Šator. Branko Koroman rekao je da je Olimpijski centar, koji gazduje hotelom „Bistrica” i skijalištima, završio remont vertikalnog transporta, te da veruje da se neće ponoviti situacija od prošle sezone kada je jedna od žičara, puna skijaša, stala. On je dodao da postoje određeni problemi u organizaciji zdravstvene zaštite na planini i da do zvaničnog početka sezone očekuje dogovor sa zdravstvenim ustanovama sa područja Istočnog Sarajeva. Koroman ističe da magistralni put do Jahorine i ove godine čisti i održava preduzeće „Romanijaputevi”, dok će Olimpijski centar čistiti lokalne puteve i parkinge na planini.„Sa predstavnicima Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo obišao sam sve koji utiču na organizaciju turističke ponude na planini u pogledu elektrodistribucije, vodosnabdevanja, komunalnog, održavanja puteva, zdravstvene ustanove, lokalnu zajednicu i hotelijere i svi su obećali maksimalnu podršku kako ne bi bilo nepredviđenih situacija tokom zimske sezone“, rekao je Koroman i dodao da su i Pošte Srpske otvorile svoju ekspozituru na planini.


Autor: Aleksandar Lalović


 

01.12.2008. Otvaranje sezone na Jahorini
    Dakle ziri je glasao ovako:
Vreme 3
Skijanje 2
Prevoz 4
Smestaj 4
Hrana 3
Druzenje 4
-----------------------------
Prosečna ocena 3.33

Jos jednom se pokazalo da je zelja za skijanjem pregolema. Mislim da samo ljudi koji su zaista zavisni od skijanja i svega sto ono sa sobom nosi, plaćaju KM20 za sistem ski liftova koji se sastoji od jedne zicare tipa tanjir - ukupne duzine cc 320 metara, sa PREPONAMA. Da, to je nova disciplina penjanja zičarom na Jahorini, a izgleda ovako: dok vas tanjir vuče pred vama će se naći više različitih prepreka npr. vrhovi jelke, panjevi, kamenje i stene, potočić koji valja preskočiti i ostale prirodne lepote. Ako sve to savladate pred kraj žice ocekuje vas poslednje iskušenje tzv. Kraljica (ljubitelji video igara će znati o cemu pricam) u vidu nedostatka snega tako da ukoliko veštim manevrom ne zaobiđete taj deo vaši ljubimci skije ili board ce dobiti novo lice sa dubokim oziljcima. Što se staze tiče prvih 30tak min bila je ok, mokar sneg ali bez zemlje i kamenja. Kako je vreme odmicalo u središnjem delu staza dobija braon nijanse, a sneg vise nije licio na sebe. Negde oko 14h počela je da pada i kisica - što bi Kreca rekao "provejava kisa". Naravno da Bobi, Stasi, meni i ostalim ski manijacima ni to nije smetalo da nastavimo sa skijanjem. A da, umalo da zaboravim jos jednu sitnicu, ako ste mislili da se do svega gore navedenog lako dolazi, prevarili ste se, za gore opisani dozivaljaj valjalo je strpljivo čekati u redu za žicu 20 do 30 minuta.

Medjutim, sve nedostatke skijališta Jahorina ume da nadoknadi noćnim provodom uz zvuke rodnoga kraja. Mala satisfakcija za sve one koji su bili razočarani bila je poseta Sarajevu, koju je Marko - ski bus organizovao u nedelju, ali nas naravno niko nije obavesti verovatno zato sto mi nismo spadali u grupu razocaranih.

Jedno je sigurno, uz dobro drustvo i pozitivne vibracije uvek je lepo - vrlo dobar 3.33.

 

     Darko J.

 

U petak 28.11.2008. počinju da rade žičare na Jahorini
     26.11.2008. Olimpijski centar Jahorina planira da pokrene vertikalni transport za naredni vikend 28.11.-30.11.2008.god.
     U petak 28.11.2008. besplatan ski pass za sve skijaše. Subota i nedjelja 29.11. i 30.11.2008. jedinstvena cijena dnevnog ski pass-a 20.00 KM. Pozivaju sve ljubitelje skijanja i dobrog provoda da dođu na snežnu lepoticu Jahorinu.
     Trenutno na Jahorini: Visina snijega:50 cm, Temperatura:-5


20.11.2008. Na Jahorini su krenuli s predprodajom ski pasova za sezonu 08/09 ! 
Ukoliko ste namjerili kupovati godišnji pass, sada je dobra prilika jer ćete time uštediti nešto novca: 
SEZONSKI SKI PASS ZA ODRASLE           450,00 KM
SEZONSKI SKI PASS ZA DJECU               270,00 KM
SEZONSKI SKI PASS ZA TRENERE            200,00 KM
SEZONSKI SKI PASS ZA TAKMIČARE        150,00 KM
SEZONSKI SKI PASS ZA SKI UČITELJE      400,00 KM


JEDINSTVENA CIJENA DNEVNOG SKI PASS-A U PREDSEZONI
(DO 15.12.2008.) ..........................................20,00 KM
 

NAVEDENE CIJENE VAŽE ZA UPLATE DO 15.12.2008.

    Izvor: www.bhski.ba28.10.2008. Jahorina
-
Samo su Sampioni na vrhu Jahorine, Zacarani dvori 1900 m/nv

                 Pozdrav od Bojana i Ace sa vrha Jahorine - Cekamo Sternmarka.


 
 

Jahorina - XII berza turizma i ugostiteljstva 24.-26.10.2008.
     Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo i Olimpijski centar “ Jahorina “, uz podršku Ministarstva trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske, dvanaesti put zaredom organizuje Berzu turizma i ugostiteljstva pod nazivom “ U susret zimi 2008 / 2009 “.
     Prilika je to da se na jednom mjestu sretnu predstavnici turoperatora, turističkih agencija, hotelijeri, proizvođači i distributeri opreme za ugostiteljstvo i turistički radnici, te, uz razmjenu iskustava, sklope poslovne aranžmane za predstojeću zimsku sezonu.Berzanske aktivnosti pratiće i bogat program pratećih manifestacija, a jedna od njih je i prezentacija razvojnih planova za šire područje Jahorine (Master plan, Regulacioni plan, adaptacija i izgradnja infrastrukture, … ).
     Napominjemo da će se berza turizma i ugostiteljstva “ U susret zimi 2008 / 2009 “ održati 24. 25. i 26. oktobra 2008. godine u hotelu “ Bistrica “ na Jahorini.
     Preuzmiite pozivno pismo . . .  (.pdf  200k)

   

Zajedničko preduzeće na Jahorini                       Izvor: www.skijalistasrbije.rs 
     29.09.2008. - Javno preduzeće "Skijališta Srbije" saopštilo je da su pripreme za predstojeću sezonu u toku. Vršilac dužnosti generalnog direktora tog preduzeća Nebojša Skorić izjavio je agenciji Beta da bi uskoro trebalo da bude formirano i zajedničko preduzeće Skijališta Srbije i Jahorine.
     "Skijališta Srbije i Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja uputili su nacrt ugovora o osnivanju zajedničkog preduzeća Ministarstvu trgovina i turizma Republike Srpske i očekujemo da se Vlada Republike Srpske izjasni o ovom nacrtu", rekao je Skorić.

  

Jahorina - zajedničke investicije Srbije i Republike Srpske 
     10.09.2008.  -      Izvor: Busines novine
     Saradnja vlada Srbije i Republike Srpske u turizmu najviše je odmakla u dogovoru o zajedničkom investiranju i modernizaciji ski-centra Jahorina


     Državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Goran Petković i ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković najavili su juče, na skupu ‘'Prezentacija razvojnih projekata Unske regije'', veći nivo saradnje između dve zemlje u oblasti turizma.
     Petković, koji je otvorio investicioni skup u hotelu ‘'Hajat'', izjavio je da privredna saradnja Srbije i RS ima dosta osnova, kao i da dve zemlje spaja geografska blizina, zajednički jezik i sporazum o posebnim i paralelnim vezama.
     - Sa ovom investicionom konferencijom započinjemo jedan viši nivo saradnje - zajedničko investiranje, formiranje zajedničkih privrednih subjekata i zajednički nastup na tržištu - rekao je on.     Ozbiljni projekti
     Petković je podsetio da su u aprilu dve vlade imale prvi sastanak resora turizma na temu saradnje i da je reč o ozbiljnim projektima, kao i da se naviše odmaklo na razvoju ski-centra na Jahorini.
     Dogovoreno je osnivanje zajedničkog preduzeća „Skijališta Srbije" i „Ski-centra Jahorina", a planirana je zamena stare žičare i izgradnja nove moderne žičare i uvođenje integrisanog sistema ski-paseva, koji će važiti i za Jahorinu i Kopaonik.
     - To preduzeće će zajednički investirati u modernizaciju ski-centra Jahorina, a radovi bi mogli bi da počnu već u građevinskoj sezoni 2009. godine - rekao je Petković.
     Petković je kazao da je pripremljen predlog za izvođenje radova na tom skijalištu i da su pravni timovi pripremili nacrt ugovora o osnivanju zajedničkog preduzeća, o kome će biti reči na sastanku posle konferencije.
     On je najavio da će biti utanačeni detalji ugovora, nakon čega će biti poslat u vlade obe države, i izrazio očekivanje da će procedura kroz dve sedmice biti okončana.
     Kako je ranije najavljeno, u prvoj fazi trebalo bi da bude uloženo pet miliona evra.
     Petković je najavio i da će u ovoj zimskoj sezoni važiti isti ski-pas za Jahorinu i Kopaonik.

     Početak saradnje
     Ministar Gluhaković je rekao da RS ima šta da ponudi u oblasti turizma i pozvao investitore iz Srbije da dođu i da se u to uvere.
     - Ovo je početak jedne dobre saradnje. Mislim da imamo mnogo toga da uradimo i da će nam biti potrebno još dosta ovakvih sastanaka - rekao je Gluhaković i dodao da ‘'granična barijera'' još predstavlja problem za saradnju u oblasti turizma.
     On je kazao da Unska regija ima veliki vodni potencijal, koji može, osim za energetiku, da se upotrebi i za turizam, i istakao da su reke Sana i Una veliko prirodno bogatstvo.
     Predstavljene su i mogućnosti ulaganja u četiri opštine Unske regije na zapadu RS - Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i Krupa na Uni.
     Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković rekao je da te opštine imaju veliki potencijal za ulaganja, kako u turizmu, tako i u drugim oblastima.
     On je kazao da ukupan budžet za tu regiju iznosi 800 miliona evra i naglasio značaj privredne saradnje Srbije i RS.Česi neće ulagati u Jahorinu

     09.09.2008.     
Izvor: Beta Banjaluka
     Češka kompanija Snouhil odustala od ulaganja u Olimpijski centar Jahorina, zbog odugovlačenja procesa potpisivanja ugovora.
     JahorinaTo je potvrdio Jindrih Tomašek, vlasnik beogradske kompanije JTV-MAC, koja zastupa Snouhil, koji je najavljivan kao jedan od najvećih investitora u Jahorinu, u Republici Srpskoj (RS).
     "Izgubili smo poverenje u pozitivan ishod tog aranžmana i ne verujemo da možemo dobiti posao na toj planini", rekao je Tomašek obrazloživši da su predlog investicija u Olimpijski centar Jahorina uputili Ministarstvu trgovine i turizma RS, ali da on još nije razmatran na sednici Vlade RS.
     Krajem prošle godine Snouhil je iskazao nameru da u razvoj tog najpoznatijeg turističkog kompleksa u RS uloži 20 miliona evra. U Olimpijskom centru Jahorina kažu da nemaju informacije o tome da su Česi odustali od investiranja.Sezona 2008.


 

Nova Jahorina
     12. Jun 2008. BANJALUKA -       Izvor: Nezavisne novine
     Naša poznata olimpijska ljepotica Jahorina uskoro bi mogla zasjati novim sjajem, a za sada najveći i najozbiljniji zainteresovani ulagač je češka kompanija "Snowhill".
     Česi u Jahorinu planiraju ukupno da ulože 50 miliona evra, a samo u sistem za vještačko osnježavanja planine i vertikalnu komunikaciju u prvoj godini planiraju investirati 20 miliona evra.
     Potencijali investiranja u ovu planinu davno su prezentovani poznatim velikim master planom "Jahorina 2006-2016".
     Prema tadašnjem proračunu, potencijal ulaganja u Jahorinu procijenjen je na iznos od 400 miliona evra, a ipak je do bilo kakve realizacije dolazilo samo u vidu pojedinačnih investicija.
     Posljednjih nekoliko godina izrađen je značajan broj infrastrukturnih objekata na visokom nivou, ali je ostala zastarjela vertikalna komunikacija, s posebnim naglaskom na žičare.
     Problematika je dostigla vrhunac protekle zimske sezone, kada je dvadesetak skijaša bilo satima zarobljeno zbog toga što je jedna od žičara prestala da radi. Srećom, povrijeđenih nije bilo, ali se zna da događaji poput ovog u sjećanjima mnogih turista trajno ostavljaju tamnu mrlju.
     Čini se, međutim, da bolji dani za Jahorinu dolaze i to možda već od naredne sezone, kada bi nas mogla iznenaditi novim žičarama i daleko kvalitetnijom ponudom.
     Dočekaćemo i to da uspjeh zimske sezone ne zavisi od količine padavina, jer će Jahorina kao veliki ski-centar posjedovati vlastiti sistem za pravljenje vještačkog snijega.
     Izvor: Nezavisne novine, Banja Luka,


 

Česi ulažu u Jahorinu 
     11. Jun 2008. BANJALUKA -  
     Izvor: Nezavisne novine,   www.bhski.ba
     Milorad Dodik, premijer RS, rekao je da ce Vlada u saradnji sa češkom firmom "Snowhill" raditi na modernizaciji vertikalne komunikacije i osnežavanju Jahorine.
     On je rekao da će iduće sedmice na sednici Vlade RS biti razmatran protokol o saradnji sa "Snowhillom", nakon čega će biti dogovoreni detalji s preduzećem "Ski-centar Jahorina" o potpisu ugovora o saradnji.
     "Cijenim da će sve biti gotovo za mesec dana", rekao je Dodik nakon sastanka s Jiržijem Kudelom, ambasadorom Češke u BiH, i Karelom Vacekom, vlasnikom preduzeca "Snowhill" iz Češke.
     Vlada RS će ostati vlasnik vertikalne komunikacije na Jahorini, s obzirom na to da se, kako je naglasio Dodik, ne radi o privatizaciji, već investicionom poslu u kojem će se ostvarena dobit deliti.
     "'Snowhill' ima nameru da obezbedi finansijska sredstva, zajednički formira operatera i sa 'Ski-centrom Jahorina' u modernizaciju vertikalne komunikacije i sistema za veštacko osnježavanje prostora uloži 20 miliona eura u prvoj godini od ukupno planiranih 50 miliona eura", naglasio je Dodik.
     Vlasnik preduzeca "Snowhill" rekao je da ce ovaj projekat biti najbolji, bez konkurencije, na širem području. On je pojasnio da ce ovo preduzece biti investitor za vertikalnu infrastrukturu, saobračaj i za sistem zasneživanja, a da ce Vlada RS to podržati investicijama u infrastrkturu na Jahorini.
     Ambasador Češke u BiH Jirži Kudela istakao je da je Češkoj stalo do toga da se poboljšaju odnosi izmedu Češke i BiH, kao i da se poveća broj čeških turista u BiH.
     On je dodao da BiH nudi mnogo u turističkom pogledu, kao i da se beleži porast interesovanja čeških turista za skijanje u BiH.
 


Jahorina - Dogovoreno osnivanje zajedničkog preduzeća
18.06.2008.
Državni sekretar Goran Petković i predstavnici Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja sastali su u Banjaluci se sa ministrom trgovine i turizma Republike Srpske povodom realizacije Master plana za područije Jahorine od 2006. do 2016. godine.
Na sastanku je bilo reči o aktivnostima koje će biti preduzete u cilju formiranja zajdničkog preduzeća, a čiji bi osnivači bili JP “Skijališta Srbije” i “Olimpijski centar Jahorina”.
Dogovoreno je da stručni tim, koji je prisustvovao sastanku, sastavi nacrt osnivačkog akta zajedničkog preduzeća, što bi trebalo da posluži kao polazna osnova za dalje aktivnosti.
Kao prve aktivnosti u obnavljanju ski centra Jahorina najavljena je zamena starih žičara novim kao i integrisan sistem ski paseva koji će važiti i za Jahorinu i za ski centre u Srbiji.

Izvor: www.skijalistasrbije.rs


20.02.2008. Jahorina 15-17 februar ove godine
     Drustvo i ja pristigli smo oko podne na Jahorinu. Bilo je lepo vreme. Skijali smo od 12.30 do skoro 16.00. Posle 14.00 sati navukla se gusta magla pa je bilo bas lose. Staze su nas docekale u uzasnom stanju, vec 25 godina gledam kamenje i led na istim mestima, uvek malo oderes skije iako smo ta mesta izbegavali prilikom svakog spustanja. Na infu kazu da je tog dana bilo 60 cm snega, mozda negde u sumi, tamo gde se skija od 0-0 a ponegde i 15 cm. Zicare posle Kopaonika kao zaprega iz srednjeg veka, sve korodiralo, zapusteno i verovatno nije bezbedno a uz to da odavno nismo stajali u redu pa nam prosto bese neobicno. Cena ski pasa, previsoka  za ono sto dobijate.
     Drugi dan sneg, nepodnosljivo hladno, na vrhovima vetar koji je utisak hladnoce uvecavao bar duplo, mi se ne damo i izdrzimo do kraja. Usled tako strasne hladnoce i vetra zice su stale oko 15.15 casova, mislim da su ljudi to uradili sa razlogom, a najavljeno je da ce da rade do 17.00 casova. Vidljivost je bila koliko toliko dobra a sami izlazi sa zica goli, kamenje ili suvi led. Strasno.
     Treci dan, nedelja, predivno vreme, sunce i konacno novih 15 cm snega, u prilogu slike pre i posle peglanja staza kod Poljica, temperatura -21, sa udarima vetra -39. Ceo dan je bilo zubato, ekstremno hladno ali su staze bile znatno bolje. Led i kamenje na prastarim mestima posle par voznji, vrhovi goli i jos uvek prilicno jak vetar i uzasan osecaj hladnoce. Vecina zicara je radila, mislim da samo Praca nije pustena ostale smo isprobali. Vikendasi su dosli pa su redovi na ogorelicama bili do 50m puta 5-6 ljudi u sirinu i tako dalje. Skijanje se ipak desilo, zaboravite sve muke ako ga dovoljno volite.
     Sta reci. Najava jednog cetvoroseda za dogodine je dobra vest, hotela ima dovoljno i dosta novih, zicare truba, staze dobre ali se lose odrzavaju, uvek isti problemi sa 30 i sa 230 cm snega. Zaista cekanje u redu 2008 godine je nedopustivo a za to jos i platite.
     Slike su napravljene iz Poljica jer bi kamera stala posle par okidanja na stazi a prsti promrzli za nekoliko sekundi, toliko je bilo hladno.
     Na vikend idem i iduce godine pa sta bude.
     Pozdrav skijasima,
     Stanko iz Valjeva


Pre prolaska ratraka

Utabana staza Poljice


19.02.2008. Utisak sa skijanja na Jahorini i Bjelasnici, 15, 16 i 17. februar 2008.
      Polazak je bio u petak 15.02.2008. u 00.30 h i bus je krenuo na vreme. Do granice sa Bosnom i Hercegovinom nije bilo snega. Bilo je malo duzeg zadrzavanja na granici (oko 45 minuta). Suvo sve do Vlasenice a onda malo vise snega (ne kao padavina, nego na putu i pored puta). Posle Vlasenica (planine Javor, gde je i ski centar Igrista) manje snega, i tako do Pala. A onda penjanjem ka Jahorini, sve vise.
     Dosli smo na Jahorinu oko 7.30 h, tako da je bilo dovoljno vremena da se deo grupe smesti u hotel, i da se pripremimo za stazu. Ujedno ovo je i prilika da se pohvale vozaci Autoprevoza Cacak. Ljudi voze „sve u sesnaest“. Lakse voze one mercedesove buseve nego ja skije:-).
     Ja sam prvi put na Jahorini (i Bjelasnici) u zivotu pa evo kako to izgleda sa mog stanovista.

Jahorina - dan prvi, 15.02.2008.
     Zice su radile od 9 h do 16 h. Kako odmice dan povecava se guzva. Planina neiskoriscena (kako rece jedan covek pored mene da je Jahorina u Italiji na vrhovima bi bilo bar 10-15 zicara i to brzih cetveroseda). Prelepa planina. Za mene kao ne bas iskusnog skijasa, pomalo strma. Kao sto mnogi znaju na Jahorini nema tipicnih staza (bar sto se samog vrha tice), nego zicara izvuce do vrha pa onda spust ko kuda mili moji. Samim tim ne mogu reci da su staze sredjene, ali se vidi da je ratrak prosao nekim delovima. Recimo, deo je sredjen i deo nije. Na pojedinim delovima led, kao i na vrhu. Ovo je tipicno za svaku planinu tako da vise manje, isto kao i na svim nasim planinama. Kafici pored staze popunjeni. Pice (ne pizza:-) oko 2-3 KM (1-1.5 E). Ski pas jednodnevni 30 KM (15.5 E). Navece polazak sa Jahorine i smestanje u hotel Beograd u Istocnom (Srpskom) Sarajevu.
     Pohvala za hotel Beograd i osoblje (ako procitaju kojom prilikom ovo:-). Ljudi su bili ljubazni, pocevsi od recepcije, do restorana... Prave saljivdzije i ljudi dobre naravi (i zaista vazi ona „da su Srbi iz Bosne odlicni ljudi“). Ne kazem da su ostali losi:-), da neko ne shvati pogresno. U hotelu je sve novo, sobe su ciste, sredjene, kreveti udobni (mislim da su bila po 2 duseka od 30 cm). Restoran sredjen, skockan. Osoblje u odelima, kravatama. Sve u svemu bas lepo sve izgleda i skockano. Cene u restoranu su kao i u Beogradu. Evo jedne porudzbine, 10 evra (corba, paradajz salata, mesano meso (pljeskavica, belo meso, slanina na rostilju, pecurke, povrce, pomfrit), hleb, pivo). Adresa hotela je http://www.hotelbeograd.net/.

Bjelasnica – dan drugi, 16.02.2008.
    
Ujutro polazak na olimpijsku planinu br. 2. Nekih 45 minuta voznje od Istocnog Sarajeva. Snega nije bilo sve do pola puta, a onda pred samu planinu sve veci snezni pokrivac i oblaci sa sneznim padavinama. Primecuje se dosta izgradjenih novih hotela pored (mozete videti u galeriji slika). Uglavnom nije se culo po jeziku da ima stranih turista ili nekog ko je van BiH (na Jahorini ima dosta ljudi iz Hrvatske, Slovenije, naravno Srbije i pomalo stranaca). Zbog jakog vetra, tako reci gornji deo planine nije radio, nego samo prva polovina. Jedan trosed i ostalo su sidra i tanjiri. Staze su ok. Manje je leda nego na Jahorini, jer su staze zasticenje sumom pa se izgleda sneg vise zadrzava, ne nosi ga vetar. Tog dana je vetar bio u pojacanju a na kraju je bila prava mecava. Preziveli smo:-). Zicare su isto radile od 9 h do 16 h. Takodje bih napomenuo da se Marko iz Ski busa izborio za popust za ski pas, jer smo kao grupa placali jednodevni ski pas 26 maraka umesto 30 maraka (sto bi rekli 4 marke, malo li je na ovu skupocu:-). Sve u svemu lepo skijanje, lepa planina. Vredi videti (kao i sve ostalo). Navece polazak za Istocno Sarajevo i opet vozaci Autoprevoza Cacak „voze ljudi sve u 16:-)“.

Sarajevo
    
Posle vecere zaspasmo i probudismo se u ponoc. Onda na taxi i da vidimo Sarajevo (jeste da je bilo kasno, ali kad smo vec bili tamo bio je red da vidimo i grad). Od Istocnog Sarajeva do centra Sarajeva oko 15-20 minuta. Cena vozenje 15 KM (oko 7-8 evra) sto na 3-4 osobe nije veliki iznos. Kuda, nego u centar. Pravo u Bascarsiju (jeste da je sve bilo zatvoreno) ali eto, razgledanja radi. Centar cist. Na kraju Bascarsije postoji ulica (nesto nalik na Knez Mihailovu u Beogradu) i setnja do kraja iste. Kao i svuda, masu banaka, pored vec postojecih objekata. U centru 4 verska objekata jedan do drugog, pravoslavna crkva, katolicka katedrala, sinangoga i vise dzamija. Svaki grad ima svoju specificnost pa i ovaj. Na ulicama uglavnom nikog (nije ni cudo u 1 h posle ponoci i na velikoj hladnoci), kafici, klubovi puni. Malo jos kroz grad, do Miljacke, pa nazad u hotel Beograd. Uglavnom se u centru ne vidi nista od ratnih razaranja, ili vrlo malo (noc je bila, tako da je mozda utisak i delom pogresan). Uglavnom je dosta toga obnovljeno. U povratku sa taxi-stom saznajemo da u novoizgradjenim objektima (i to ne bas u centru) cena kvadrata ide i do 2000 evra. Ok, ovo nije toliko vezano za skijanje, ali cisto po malo utisak o svemu.

Jahorina – dan treci, 17.02.2008.
    
Prvo sto bi trebalo pomenuti je veliki minus. Kako rekose ljudi na vrhu (iz kucica pored stanica zicara) ujutro je bila temperatura od -30 C do -36 C. Stvarno je bilo hladno. Na vrhu je bilo vetra tako da je bas brijalo po usima. Iako je sneg padao prethodnog dana na vrhovima je bio led, i nazirala se zemlja. Na polovini staza i u podnozju je bilo vise snega. Takodje staze nisu sredjivane tokom tog dana (prethodne veceri) ili malo jesu, jer se samo negde video trag ratraka. Bilo je citav dan suncano i lepo vreme za skijanje. Sve ostalo kao i prvi dan.

      Posle zavrsetka rada zicara polazak busem za Istocno Sarajevo na pakovanje i veceru. Polazak iz Sarajeva je bio u 19.45 h. Usput nije bilo problema (mozda je snega i bilo na putu:-) ali opet magicni vozaci Autoprevoza Cacak su ucinili voznju kao da je po suvom asvaltu:-). Do granice oko 3-3.5 sata (ovaj put nije bilo zadrzavanja na granici, 10 minuta ukupno na obe) i jos oko 3-3.5 sata do Beograda. Stigli smo oko 2.15-2.30 h u Beograd. Kad smo izasli na -5 C u Beogradu sa -20 C iz Bosne pravo prolece:-).

     Sta reci. Predivan ski vikend. Razbijena monotonija od 3 dana Jahorine, ubacivanjem 1 dana Bjelasnice. Super. Pohvala jos jednom za Ski bus i Marka.
     Ako sam negde omanuo (preuvelicao ili umanjio) to je opet licni utisak pa vi ostali napisite vas utisak:-). 
     Do sledeceg ski vikenda...
     Dule
                   
P.S. Slike su u galeriji.


15.02.2008. Jahorina - Kopaonik
     Jahorina - Kao i svake godine, posaljem svoje utiske sa skijanja, nekada malo sugestija, kritika, ali dosta vise pohvala za rad ljudi koji se bave uredjenjem skijalista, kako bi Mi mogli neometano i bez posledica da provedemo svoj odmor. Na Jahorini sam bio u hotelskom smestaju (hotel Bistrica), i kako tamo boravim vec 4 put, moram reci da se, apsolutno nista nije promenilo u njihovoj ponudi, odlicna hrana, pretople sobe, i nista vise od toga, iako se jako trude da budu dobri domacini.
     Rec privatizacija i njima odzvanja u usima, ali nista vise od toga, da se sobe urede po evropskim standardima, nije neki visok prohtev nas skijasa, vec svakodnevnica, sa kojom se srecemo u zivotu, kroz biznis uopste, ili kao redovni turisti na raznim destinacijama. Nadamo se da govorkanja o sredjivanju skijalista na olimpijskoj planini, nece ostati samo u domenu price, vec ce se preci sa reci na dela.
     Sve u svemu Jahorina se ne menja, godinama, a ljudi koji dolaze zele promene.
  
     Kopaonik - Sto se Kopaonika tice, vec se osecaju promene, sve manje sminkera, i sve vise pocinje liciti na jedno jako i dobro skijaliste, sitnih novina dosta, krupnih je bilo prosle godine, (zamena dotrajalih zicara).
     Dobra strana, vracanje stranaca na nasu lepoticu, novi ratraci, ski data sistem dobro funkcionise, staze obelezene propisno.....
     Losa strana je ono sto nekome ne odgovara, ali je tako. Neljubazno osobje pri kupovini ski karata, losi hotelski kapaciteti, Konaci su u haosu, kada se zna da Genex neverovatna sredstva ubira na renti apartmana, velike cene pica, u kaficima, navodim primer kafa sa kiselom i caj, neverovatnih 535din. Ok. ko dodje i treba novac da ostavi tu, ali ako Vam kazem da je izgovor konobara za to, da gazda placa "debeli" zakup, po meni neporavdana, a uz to fiskalni racun je misaona imenica, a pride svi pricaju kako se treba uloziti novac iz budzeta.
     Moja sugestija je da Ski pass, treba imati cenu , po meni ova cena je Ok, ali neke druge usluge su paprene, one se trebaju minimalizovati kako bi se doslo do kristalisanja, da onaj ko dodje skija i odmara, a ne da visi po kaficima i reklamira jaknu, naocare ili cipele sa koznim djonom na Kopaoniku, a verujte mi video sam dosta takvih.

    Pozdrav od Vaseg prijatelja Aleksandra iz Kragujevca


13.02.2008.
     Juce je bilo genijalno skijanje, suncano, snijeg perfektan. Pred kraj su staze malo i poledile. Realno ovo moze posluziti jos i puno duze od vikenda, ali je pitanje uobicajenih kriticnih dijelova staze.
     oggy   - na Forumu


11.02.2008.

    Juce, sedimo Top i ja na Ogorjelici 1... pri vrhu mecava ubi, jak vetar a sneg pada (najzad sam ukapirao pravi znacaj reci blizzard), od magle se ne vidi predhodna korpa na zici... i pricamo o moru... vrucina, kupanje, 'ladno pivo, svi razgaceni... ma milina Bozija... i zakljucismo da je ovo ipak lepse, ma kako surovo izgledalo... ebes more...
     hehehe   - ba Forumu


07.02.2008. Prača
     Prača je posle onog kvara, koji uzgred rečeno nije bio veliki, popravljena (zamjenjena guma na koloturu) i radiće pošto je napadalo dovoljno snjega. Prača do sada nije radila samo zbog toga što je njeno polaziste veoma nisko i često se dešava da nema snjega na polazištu.
     Vjerujem da će Praču pustati sada za vikend.
    
OGNJEN-SKI INSTRUKTOR na Forumu Peggy06.01.2008.
Skijaši na žičari šest sati čekali pomoć 
     Ja sam bio gore.
     Do duše ne baš na žici. Ali mi je drugar ostao na njoj i njega su skinuli oko 20h i to na onom poslenjem usponu sa stenama pre izlaska na vrh Prače.
     Tačno :
Pukao je točak preko koga prelazi sajla na stubu broj 6. sajla je spala sa njega. Prvo su mislili da će uspeti da poprave točak iako je žica opterečena i izgubili su jedno 2 sata... onda je krenulo evakuisanje... nije bilo bilo kakve panike, šta više svi koji su mogli-hteli su doćli da pomognu svi sa motornim sankama i baterijiskim lampama su osvetljavali žicu, pomogao je i MUP R.S. ... jeste dugo trajalo ali nije bilo panike niti povređenih. Oni koji su bili bliže zemlji su skočili posle pola sata-sat. ostali su čekali i sve je na kraju bilo o.k.
     ....
    
Isto sam i ja pomislio ...
Ali jedno je nestanak struje koji se prevaziđe : agregatom kojis vaka žica ima. A drugo je pucanje točka i spadanje sajle na žici koja je opterećena 100%.
Ratrak sa meredvinama ? Hmmm o.k. ideja ali šta on pomaže na mestu gde je gusta šuma ili stene na mestu koje sam opisao u postu iznad...

Jednostavno : Dešava se i to.
Ako je za utehu švajcarcima je čovek poginuo usled istog pada žice, dan kasnije...ovde niko nije ni povređen. Ne branim o.c. Jahorina jer nemam razloga za to ali sve je ovo malo naduvano od strane Srpskih medija...i kao da mi se čini da vetar duva sa J.P. Skijališta srbije
     MilanNS   -  na Forumu05.01.2008. Skijaši na žičari šest sati čekali pomoć
     Prije svega mi nije jasno sta trudnioce rade na liftu a pogotovo ne sta rade na liftu na minus 10
I ne mogu da vjertujem da nemaju predvidjene mjere u slucaju kvara lifta
Mislim lift i ne mora da se pokvari dovoljno je da dodje do nestanka struje sto je lako moguce da se desi u svakom momentu
     Zar nije moguce opremiti neki ratrak sa kakvim ljestvama ili sta se vec radi u tim situacijama ne mogu da vjerujem da se ne mogu naci pare za to i posto je vijest okruzila svijet kako sutra da se nadaju razvoju zimskog turizma ... a cijene nabiju ko da je aspen javasluk
Šta drugo reci ...

      Flexon  - na Forumu


05.01.2008. Skijaši na žičari šest sati čekali pomoć   Izvor: http://www.jutarnji.hr/svijet/clanak...1,4,,103868.jl
    
SARAJEVO - Oko 150 skijaša preživjelo je pravu dramu na Jahorini gdje je u četvrtak došlo do kvara na jednoj od dvosjednih žičara zbog čega je prekinut njen rad, prenijeli su u petak lokalni mediji u Bosni i Hercegovini.
Žičara Skočine duga oko 1.200 metara pokvarila se oko 15 sati i 30 minuta a u tom trenutku prevozila je oko 150 skijaša među kojima su bila i djeca te nekoliko trudnica.
     "Pokušali smo otkloniti kvar i prilikom obilaska žičare utvrdili smo da to ne možemo sve dok su ljudi na njoj. Tada je naređena hitna evakuacija", kazao je Miro Kalem, šef službe spašavanja ski-centra na Jahorini.
     Trasa žičare uglavnom je na iznimno strmom i nepristupačnom terenu što je otežalo akciju spašavanja. Zatražena je i pomoć EUFOR-a no zbog loših vremenskih uvjeta helikopter koji je trebao biti angažiran nije mogao poletjeti. Spasilačkim timovima trebali su sati prije nego su uspjeli doći do skijaša na svim korpama pa su zadnji spušteni na tlo tek iza 21 sat.
     Svo to vrijeme temperatura je bila oko deset stupnjeva ispod ništice što je višesatno čekanje na pomoć skijašima učinilo još težim. Ozbiljnijih posljedica, osim manjih promrzlina ipak nije bilo. Brojni skijaši ipak su iskazali nezadovoljstvo učinkovitošću ekipa za spašavanje žaleći se na lošu organizaciju i nedopustivu sporost u provedbi cijele akcije.
     Sadašnja skijaška infrastruktura na Jahorini postavljena je još uoči zimskih olimpijskih igara 1984. godine i unatoč redovitom održavanju smatra se zastarjelom i nepouzdanom. (Hina)
 


09.12.2007. Na Jahorini 29.11.2007.

    Bili smo grupno za 29 novembar na Jahorini na skijanju navodno... Ovo sto smo doziveli, takav nerad i neodgovornost prema stazama i naravno skijasima nema nigde na svetu. Zalosno i veoma tuzno.
     Dali Vi stvarno mislite da na ovaj nacin privucete turiste. Vi mislite da smo mi dosli da pijemo i jedemo samo kod Vas. Skijasi su dosli da se skijaju a vi niste spremili nijednu stazu. Zasto Vam masine za tabanje staza sluze da stoje u garazi ili da tabaju i navlace sneg na staza. Napisali ste na sajtu da ste se drasticno popravili, da je to sada nesto sasvim drugo, ja sam Vam poverovao ali dzaba. Puno ce Vam trebati da vratite skijase na staze sa ovakvim ponasanjem.
     Pozdrav, vidimo se kada se privatizujete i stvarno postanete ski centar, a dotle skijamo negde drugde. 

     Jovan S.  mail-porukom


 

Otvaranje ski sezone na Jahorini 21.11.2007.
    
19.11.2007. Iz OC Jahorina je najavljeno zvanično otvaranje ski sezone za sredu 21.10.2007. u 10h. Radiće ski lift Poljice.
    
Cijene jednodnevnog ski-pass-a za odrasle 20.00km, a za decu 15.00km.

 


16.11.2007. Skijanje na Jahorini pocinje

    Evo ljudi konacno je pocelo. Sutra ce i na Jahorini poceti sezona skijanja. Naime,u rad ce biti pustena dvosjed Poljice,a OC jahorina je odlucio da pozeli dobrodoslicu svim skijasima na pocetak nove skijaske sezone na Jahorini, tako sto ce skijanje za vikend biti besplatno.  Ko voli nek izvoli
    alpinista  na Forumu


 

12.11.2007. Gondola Jahorina express - projekat budućnosti  Izvor: www.marveldoo.com
     Stručnjaci firme "Marvel" iz Istočnog Sarajeva u saradnji sa predstavnicima "Dopplemayr"-a rade na jednom strateškom projektu budućnosti za Istočno Sarajevo. Radi se o idejnom rješenju izgradnje gondole od naselja Pavlovac -Istočna Ilidža (4 km od Aerodroma Sarajevo) do Jahorine ukupne dužine oko 14 km. Gondola ima kapacitet od 2400 putnika na sat, a svojim međustanicama otvara nove atraktivne destinacije (Krševa, Klek, Tvrdimići, Mala dvorišta), a krajnja stanica je Poljice u olimpijskom centru Jahorina. Za ovaj projekat urađena je i filmska animacija koju možete pogledati u prostorijama Marvel-a. Kabine gondole su osmosjedi, a vrijeme koje je potrebno da stignete do Jahorine je svega 20 minuta.
  


     11.11.2007. Turistička berza na Jahorini 
     Na Jahorini je u subotu održana Turistička berza "U susret zimi 2007/2008" u organizaciji Turističke organizacije Istočno Sarajevo i Olimpijskog centra "Jahorina". Bila je to prilika da se na jednom mestu nađu hotelijeri, turistički radnici, predstavnici proizvođača hrane i pića, te predstavnici medija i mnogobrojni posetioci.
     Hotel Bistica je i ove godine bio dobar domaćin manifestacije, a ukupni utisak je upotpunio i sneg koji se dana raije zabeleo Jahorinom.


Novembarsko otvaranje SKI sezone na Jahorini
     29.11.-02.12.2007. Pođite na tradicionalno novembrasko otvaranje ski sezone na Jahorini. Očekuje se okupljanje minimum 400 učesnika. Nije cilj samo skijanje jer snega će biti ili ga neće biti ali ako bude dobro je. Sadržaj je takav da će i bez snega biti dobro. Cena aranžmana i ski passa je izuzetno povoljna...
     Za posetioce sajta www.skijanje.co.yu  5 % popusta za prijave do 17.11.2007.

     Detaljnije...


      JAHORINA 16.10.2007.   Izvor:(Glas Javnosti)
     Kako je globalno zagrevanje postaje sve prisutniji problem koji se direktno odražava na zimski turizam, na Jahorini ove sezone najavljuju postavljanje vodenih topova.
     Staze i žičare su pripremljene, a radi se i na uređenju puteva. Na Jahorini kažu da i dalje u velikom broju dolaze turisti iz Srbije i Vojvodine, a poslednjih godina sve više vraćaju i turisti iz Slovenije i Hrvatske.
     Master planom, koji je usvojen pre nekoliko dana, na Jahorini se očekuju velike investicije, pre svega, renoviranje starih i izgradnja novih hotela visoke kategorije. Umesto dosadašnjih 2.000 kreveta, najavljeno je novih 10.000 ležajeva i 50 kilometara novih ski-staza, kao i izgradnja žičara i gondola.
     Cene smeštaja na Jahorini i ove zime biće raznolike zavisno od termina i kategorije hotela u rasponu do 35 do 75 evra.
    
     Iz teksta: Od Zlatibora do Kube, autorke Žakline Milenković, Glas javnosti 15.10.2007.


      JAHORINA 16.10.2007.
     K
o ima najnovije, utiske,  dali se nesto promenilo  na  Jahorini, da  bi vise  funkcionisalo  treba,  vise staza, lakseg  tipa.sneznih topova.Treba urediti korpe, koje nemaju naslone.
     Srdacan pozdrav od Ljubice.


Sezona 2007.


     JAHORINA 23.03.2007.
    
Danas sam bio na Jahorini, radio. Magle je bilo na vrhu, ali pred kraj dana je malo se razislo. Staze su sinoc radili, ali je napadalo novog snijega tako da su i jutros ponovo masine izasle, bilo je dosta meko ali opet dobro skijanje, nekako, za sutra se nadam da ce biti dobro jer masine su vec otisle da ravnjaju staze, a valjda ce staze do jura smrznuti.. Radili su zicara Ogorjelica 1, liftovi Olimpik i Poljice, a sutra bi pored pomenutog trebalo jos da radi i dvosjed Poljice. Vidimo se sutra gore
    
planinar_alpinista       Sa www.BHski.net  foruma


     JAHORINA 19.02.2007.
    
Bio sam ovaj vikend na Jahorini i prijatno sam iznenađen. Mnogo je ozbiljniji pristup svemu. Staze uređuju redovno, a u nedelju ujutro su ratraci bili na stazi u 7:00 i do 9:00 su još jednom odradili staze.
    Da ne bi sve bilo savršeno, ostavili su na sjedešnicama smrznuti snijeg da imamo na čemu sjediti. Na starim sjedalima od drveta su bar postojale šupljine između letvica, pa je i manje snijega ostajalo na sjedalu. Ali polako, za iduću sezonu će čak uvesti da žičara prvo odveze krug u prazno, a da neko počisti sjedala.  Možda.
    STEKAN   na forumu

 


     JAHORINA 18.02.2007.
   
Snijega ima taman toliko da se po stazi moze normalno skijati. Danas je radilo sve osim Prace. Juce je bila magla koja konkurise za najgoru koju sam vidio na Jahorini (a vidio sam ih dosta). Danas je pak bio dan "sa razglednice" - samo sto su redovi konkurisali za najgore koje sam ikad vidio na Jahorini (a i njih sam hvala bogu vidio dosta). U stvari, vjerovatno i osvajaju titulu, jer ne pamtim kad je u 10 sati ujutro bila guzvara na Ogorjelici II. Sto rece stekan, olimpijski redovi.
    Danas sam skijao samo Ogorjelice, ove sezone ih nisam vidio u boljem stanju nego danas. Jedino sto pri dnu Ogorjelice I ima jako mnogo leda. Doduse vidjelo se da je onaj lijevak na pocetku Poljica (koji tradicionalno prvi progleda) vec dobro zguljen i da viri zemlja. Kada smo odlazili, navukli su se oblaci i pocinjalo je nesto da 'nako stidljivo propadava iz njih, valjda ce pasti jos malo.
    BTW, problem Prace nije juzna strana (jer je sa iste strane planine kao i ostale staze), vec n/v, vrh zice je na nivou dna ostalih.

    OGGY   na forumu


     JAHORINA 18.02.2007.
     Eevo ljudi sveze informacije, sinoc sam dosao sa jahorine... bilo je lepo... ima snega, jucer je bila najgora magla ikad, ali padao je sneg ceo dan, a danas su me zvali odande i danas je sunce ceo dan... snega ima dovoljno trenutno, mada dok sam ja bio prvih par dana je bilo oko +3 stepena pa su staze "progledavale", ali onda je zahladnelo i napadalo jos malo snega i onda je extra..
     Sto se tice kamenja i stena, pripazite kad prelazite sa poljica na ogorjelicu i obrnuto, ja sam tu naleteo na stencuge i kamenje a na novim skijama... Praca ne radi jer je sa juzne strane pa tamo cim padne sneg, otopi se...
     Cene su smesne,rucak za dvoje u restoranu oko 15 eur... (preporucujem Ognjiste,odmah iznad hotela Kristal).. to je to, ako jos nekog nesto interesuje nek pita..
     LARSON   na forumu

 


     JAHORINA 11.02.2007.
    Upravo smo se vratili sa Jahorinske smene od 3 do 10 februara 2007. Kako smo i ove i prosle godine dobili sjajne informacije sa sajta www.skijanje.co.yu resili smo da se donekle oduzimo i onima koji nameravaju ovih dana put Jahorine da prenesemo osnovne utiske sa naseg ovogodisnjeg upravo zavrsenog zimovanja.
     Svi znamo da ova je ova zima u celoj Evropi bar do skoro mahom bila losa za skijase, snega nije bilo na pretek u vecini Evrospkih ski centara.
     Elem, nas je vreme tokom naseg boravka na Jahorini osrednje posluzilo.
     Snega je uglavnom bilo dovoljno, bar za nas ”amatere”. Od sedam dana, prva dva su bila lepa i suncana i sve zice su radile, naredna dva su bila oblacna i vetrovita, a poslednja tri oblacna i nesto mirnija.
     Sneg je pao prvih dana i definitivno odagnuo nas strah o propalom zimovanju, koji se akumulirao tokom penjanja od Pala ka Jahorini tokom dolaska, posto ga ove godine na Johorini ima svega od 30 do 60 cm dok je u istom periodu prosle zime dostizao i 150 cm. No, vetar na Ogorjelici i neodrzavanje staza poput Prace su ipak uspeli da nas ometu u potpunom uzivanju posto tokom druge polovine smene, sem poslednjeg dana, zice nisu isle na Ogorjelicu. Ovo nas je osudilo na novi tanjir za pocetnike kod hotela Nebojsa (odmah ispod hotela Bistrica) i tanjir na ozbiljnijoj stazi na Poljicama gde je red za zicu umeo da se otegne i na 80 metara tj. 15 minuta cekanja.
     Iako bih da pohvalim raktrake kao i fenomenalno primremljeno nocno skijanje na Poljicama, utorkom i cetvrtkom od 19 do 2130h, ipak moram da primetim da sneznih topova jos nema na Jahorini. Jedini problem koji mi se cinio veci od ovog jeste manjak informacionog sistema koji bi obavestavao goste o stanju na pistama i radu zica. Cujem da na Kopu postoji interna televizija koja je efiksano resila ovaj problem time sto se gleda na svakom TVu i to sa aktuelnim informacijama. Na Jahorini, do duse, postoje informacije koje se vidno postavljaju na odredjenim punktovima, tipa vecih hotela I prodajnim mestima ski pasa, no vama je ova potrebma ujutru dok ste jos u smestaju I pijete jutarnju kafu kako bi efikasno planirali dan.
     Elem, sa Jahorine mnogo vise ima lepih stvari za izvestiti nego ruznih.
     Uprkos blagom sneznom deficitu, Jahorinske snezne panorame potpuno oduzimaju dah, dok mali broj gostiju doprinosi osecaju da je sva ta lepota samo vasa. Utisak cistoce, mirnoce, i spokoja napusta gosta tek kada se spusti na Pale na putu ka Beogradu (ovde da dodam da je put od Pala preko Romanije do Zvornika vrldo dobar i poluprazan kao redovno ciscen, takodje, predlazemo pravac preko Bjeljine pa na autoput ka BG a ne Loznice i Sabca, znaci prelaz Raca a ne Pavlovica most, ovako je malo duze no put je mnogo bolji i brzi). Nepostojanje nafuranoh dzibera tj. fancy skijasa kafic-kibicera vam utvrdjuje utisak da ste na pravom mestu. Poneki instruktor koji sa svojom svitom preko reda dodje do zice je nedovoljno ne-namcorima da pokvare opsti lep utisak sa Jahorine.
     Prosle godine smo bili stacionirani u naselju Sator iznad Poljica, tik desno pa 300m gore od ulaza u Jahorisnku dolinu, i bili smo ok sa ovim iako je ova varijanta nezgodna za auto zbog neprohodnosti i parkinga kao i za vecernje setnje zbog izuzetno strmog povratka. No ove godine smo resili da promenimo i otisli smo ‘levo’ tj. ka Rajskoj dolini u Apartmane Koshuta. Udaljenje jedno 900m levo i 100m gore od Poljica. Vauu, ova promena je bila pun pogodak. Jedino sto pozelite iz sadrzaja Poljica jeste nocno skijanje. Neverovatno je kako vam je sve blizu sa ovog poteza, od zica ka Ogorjelici i staze Praca, pa do svih zeljenih usluga ukljucujuci bazen, masazu, restorane, prodavnice, ski oprema, sa sve internet kaficem u oronulom ali vrlo dobrom hotelu Bistrica. Tu je i tik do staze hotel Kosuta sa bilijarom, stonim tenisom, kafic sa normalnom muzikom itd. Sve u svemu sve je na 70m-100m udaljenosti od smestaja bilo da je on u hotelima Kosuta, Bistrica, i Nebojsa, ili Apartmana Kosuta ili Zlatna Zita. Putevi se redovno ciste te mi lanci nisu bili neophodni samo savetujem da se pazljivo bira parking kako bi se izaslo u pravcu nizbrdice a ne obratno.
     Sve u svemu, izaci iz udobnog apartmana i odpesaciti 50m do zice za vrh Ogorjelicu na 1600+m visine, gde vas ceka spektakularna panorama, suncani kafic, jedna plava staza ka stazi Praca tj. Restoranu Zlatna Zita, a druga plava ka Poljicama, plus nekoliko crvenih staza...pa se spustiti do Zlatna Zita i popiti kuvano vino, i nastaviti nizbrdo nekih 150m do mesta odakle ste krenuli zicom na Ogorjelicu tj. na vrh, i sve to ponoviti oniliko puta u toku dana koliko mozete i hocete je stvarno SUPER SKROZ !! Moj jedini limitator je bila slaba kondicija, no obecao sam sebi da cu poraditi na tome :-)
     E sada, sta mi je najvise falilo.....hm....bezicni internet (koji se u danasnje vreme da instalirati za nekoliko desetina evra)....da ga imaju, rado bi ga platio par evra po danu i mirne savesti bi se obavezao na desetogodisnju posetu.
     Jos nesto? Pa da, milion sitnica....no sve one padaju u vodu i oprost pred Jahorinskom lepotom onda kada se shvati koliko je ovo zadovoljstvo zapravo pristupacno. Znaci, vozim oko 5 sati od Bgda, na pola puta stanem negde kod Bjeljine i krkam sjajnu jagnjetinu/prsetinu, nastavim udobnu voznju po dobrom putu, stignem na Jahorinu, i osecam se kao kod kuce, a nije nafurani i skupi Kop!
     Molim sve da se okanu neobjektivne kritike imajuci upravo navedeno u vidu kao i to da ovde caj kosta 70 eurocenti, veliko pivo ili koka kola 1,50 EUR, cevapi 3, piza 5, a sjajan kiseli kupus sa suvim mesom 4 evra. Da je sat interneta 2 evra, dvenvi ski pas 12 evra, a dvevna stampa na tvom jeziku 30 centa. E da, jos nesto, vise nego pristojan apartman za 4 psobe je 50 evra tako da ja za ovo sjajno zimovanje sa sve gorivom nepotrosih vise od 250-300 evra. A da, ovde sam uracunao i izlet u Sarajevo sa sve cevapima, kolacima, bosanskim DVD filmovima, i pistaci-ratlukom x 3 kutije za poneti najdrazima.
     Kazu...sledece godine se ocekuje privatizacija na Jahorini...ne znam tacno cega, i neznam tacno sta ovo donosi, u bilo kom drugom slucaju bi navijao za istu, no ovde ne znam sta ce nam doneti, bolje usluge, ili samo vece cene. E sada cu da probam malo do Bugarske da vidim i to cudo od jeftinoce i krasote pa se javljam sa komparativnim utiscima.
     Imate bilo kakvo pitanje u vezi Jahorine?  Pisite na mladenm@ndisrbija.org 


     JAHORINA 11.02.2007. Slike: Jahorina 27.01.-03.02.2007.
     Evo sa malim zakašnjenjem postavljam slike sa Jahorine. Bilo je super sunce, snega govoljno, nema gužve na žicama ni na stazama. Prača poslednja dva dana nije radila. Pred kraj dana na prevojima progleda, ali uveče sve to srede ratraci. Izvrstan provod. Bio sam u "Košuti" i svakom bi toplo preporučio da ide tamo, smeštaj extra, hrana da se rasturiš. Uostalom vidite na slikama. Hteo bih da se zahvalim svima na veoma korisnim informacijama koje sam dobio pre polaska!
     IT SKIJAS   na forumu

     Pogledajte galeriju (na forumu) sa vise od 20 slika sa Jahorine .....

 

 


Švedski sto u "Košuti"        i...     jutarnju pogled sa prozora sobe hotela "Košuta"

A onda ... skijanje
 


     JAHORINA 06.02.2007.
    Danas sam se vratila sa jahorine... posle dugog puta jer su putevi na nekim mestima blokirani.... a bosna bez i jednog putokaza na nekim raskrsnicama, osim jedne table na kojoj pise "tesko bogu sa nama kakvi smo"  ....sto se tice povezanosti buseva jahorina - pale i pale-ns je uzas.... a taxi izadje 15e na relaciji pale-jahorin   (bistrica, kosuta...) - DERU!
     Ali zato kad se stigne na jahorinu... milina!
     Bila sam od petka uvece 02.02. pa do juce 05.02.
subota: ...magla, snega taman da se spustis al moras paziti na kamenje na pojedinim delovima staze... skocice nisu radile jer nije bilo dovoljno snega... ali zato uvece je poceo da pada sneg, bilo je malo mecave pa sam se uplasila da sutradan nece raditi zice
nedelja: ...medjutim... pustili su zice! sneg je jos uvek padao i magla se nije podizala tako da se u gornjem delu staza svim osim skocica (koje su proradile) je bilo jako tesko vidljivo, bolje receno- nije se nista videlo! tako da su skocice tada bile najposecenije. kolko sam primetila staze nisu presli ratrakom ali ga je bar vise bilo!....ali na vrhovima ga je vetar skroz skinuo pa je bilo dosta kamenja kad se sidje sa zicare...
ponedeljak: ...dan za pozeleti! napadao sneg, malo su sredili staze,samo par ljudi na stazi, a sunce bez i jednog oblaka! steta samo sto je sneg bio malo meksi... kamenja je bilo popodne na skocicama dok su ostale staze bile dosta dobro pokrivene snegom. (ogorjelica2 nije radila verovatno zbog malobrojnosti turusta)
sto se tice skijanja po dubokom snegu (skocice-skroz leva i olimpik-s) nije bas bilo preporucljivo jer sam par puta naletela na kamenje al se ne mogu zaliti da je bilo lose...
     Sve u svemu 3 dana skijanja od 9-16h, snega taman, skoro prazne staze! Ja potpuno zadovljna!
     TAMARICA   na forumu


 

     JAHORINA 06.02.2007. Master plan "Jahorina 2006 - 2016"   Izvor: www.e-turizam.com
     Realizacija master plana "Jahorina 2006 - 2016", koji je izradio "Hypo Alpe Adria Consulting", predviđa da se u tom periodu na ovoj planini uloži oko 280 miliona eura.
     Master plan je izrađen kako bi se na organizovan način pristupilo uređenju ovog značajnog resursa, da bi postao zimski turistički centar po uzoru na austrijske, koji su najpoznatiji.
     "Pored ostalih, cilj master plana je kandidatura za Zimske olimpijske igre 2018. godine, a ako se realizuju stavke iz plana Jahorina će moći konkurisati poznatim svjetskim turističkim centrima", kazao je Mile Milekić, direktor Turističke organizacije RS.
     Izrada master plana koštala je 236.000 eura, a "Hypo Alpe Adria Consulting" izabran je kao najbolji ponuđač na tenderu.
     Prilikom potpisivanja ugovora o izradi master plana, Milorad Dodik, predsjednik Vlade RS, je naglasio da su se na Jahorini godinama dešavale brojne zloupotrebe regulacionih i urbanističkih rješenja, devastiranja resursa, te da će lično insistirati na rigoroznoj primjeni master plana. "Očekujemo da će izrada ovakvog master plana, sa preciznim procjenama koliko i u kojem periodu treba uložiti, pa i o tome za koliko se očekuje povrat uloženih sredstava, privući brojne strane investitore", rekao je Milekić.
     Najveći nedostaci Jahorine su u smještajnim kapacitetima, jer je mnogo objekata uništeno, a ostali su popunjeni samo tokom zimske sezone. Pored toga, problem je i vještački snijeg, koji se trenutno ne koristi, a trebalo bi da zadovolji oko 75 odsto potreba za snijegom.
     Na Jahorini se trenutno ostvaruje od 100.000 do 150.000 noćenja od čega je tek 70.000 prijavljenih gostiju, a posjetioci ove planine uglavnom su iz BiH i zemalja iz okruženja.
     Prema master planu, Jahorinu je, da bi zadovoljavala standarde evropskih zimskih turističkih centara, potrebno proširiti sa sadašnjih 594,5 hektara na 1.362,5 hektara.
     Kroz ovo povećanje ukupne površine turističkog centra planirano je povećanje površine staza i njihove širine, kapaciteta vertikalnog transporta, smještajnih kapaciteta, parking mjesta, ali i uvođenje različitih sadržaja koji bi privlačili goste na Jahorinu tokom cijele godine.


 

     JAHORINA 06.02.2007.
     Kao prvo, Kop nije ni prineti Jahorini u svakom pogledu, pa tako i po pitanju zicara.
     Meni se retko kada desilo na Kopu da prodje dan a da ne odsedim bar 15 minuta u korpi. A drugarica mi je jednom dobila promrzline kada se pokvario Karaman u sred mecave.
     A trece, razlika u ceni ski passa na Jahorini i Kopu nije velika pa mi nije jasno cemu uopste snebivanje nad cenom na Kopu.
    
I cetvrto, to skijanje u Francuskoj i nije nesto posebno.
    
Meni je na Jahorini toliko dobro da svake godine idem tamo, a zivim u Holandiji. I to ne zbog para nego jednostavno zbog celog dozivljaja koji je neopisivo dobar i svake godine drugaciji!
     Danko


 

     JAHORINA 02.02.2007. NIJE LOŠE
    
Upravo sam došao sa Jahorine i s obzirom sa koliko malo snega raspolažu staze su dobre. Peglaju staze sa pet ratraka u liniji i nanose sneg na stazu ali se na kraju dana "pojede". Kamenja ima ali se moze zaobići osim na Prači gde sam urnisao skije...
     Nemas sta... Stvarno su se dobro borili sa nedostatkom snega. Steta sto nemaju nijedan top za sneg da pokriju kriticnre strmine. Guzve nije bilo uopste a kada bi se i nakupilo malo vise ljudi (5 min u redu) pustali su Ogorjelicu 2. Ali... Sve u svemu odlicno!


     dundo - na forumu

 


 

     JAHORINA 15.01.2007. PALE - Stanovnici Pala najviše se uzdaju u turizam, koji će poslužiti kao osnova za dalji razvoj ovog područja.
     Međutim, u gradu podno Jahorine i Romanije svjesni su da bi bez planskog pristupa u sprovođenju budućih aktivnosti bilo veoma teško uhvatiti voz koji bi ovaj kraj odveo u porodicu savremenih evropskih turističkih centara.
     Već gotovo sasvim izvjesna pojava Master plana za Jahorinu, kao i regulacionih planova koji će pratiti taj strateški dokument o razvoju turizma na planinskoj ljepotici Republike Srpske dovoljan su pokazatelj da se stalo kraj "prave pruge".
     Istovremeno, nije ni mali broj onih koji idu korak dalje, smatrajući da bi, pored velikih investicija na samom skijaškom kompleksu, trebalo pokrenuti i druge značajne programe.
     U prvom redu, riječ je o ideji izgradnje vertikalnog transporta, kojim bi olimpijski kompleks bio povezan sa Palama, kao najbližim urbanim centrom.
     - Iako je riječ tek o zanimljivoj ideji, smatram da bi izgradnja žičare od Pala do Jahorine predstavljala pun pogodak i da bi oživotvorenje takvog poduhvata unaprijedilo ukupnu turističku ponudu na ovom području - kaže za naš list načelnik opštine Pale Slobodan Savić i dodaje da je ipak riječ o velikom razvojnom programu, o čemu bi konačnu riječ trebalo da daju stručnjaci.
     Međutim, veli Savić, kabinski vertikalni transport je obilježje modernih turističkih destinacija, što ovo područje, u dogledno vrijeme kani da postane.
     Smatram da bi izgradnja žičare od Pala do Jahorine predstavljala pun pogodak. Takav poduhvat bi unaprijedio ukupnu turističku ponudu na ovom području. Ipak, riječ je o velikom razvojnom programu, o čemu bi konačnu riječ trebalo da daju stručnjaci, rekao je Slobodan Savić
     - Strateški dokumenti o razvoju turizma na ovom području upućuju na zaključak da se u u budućnosti želi napraviti značajan iskorak u svim segmentima. Zato i Pale, kao mjesto naslonjeno na najprestižniji skijaški centar u BiH pa i regionu, žele da uhvate taj zamah - govori Savić.
     Dodaje da se ovih dana u Palama može vidjeti na desetine vozila stranih turista koji borave na Jahorini, što potvrđuje da i u samom gradu pronalaze zanimljive sadržaje.
     Prvi čovjek opštine ističe da bi ostvarivanje ovog ambicioznog poduhvata zahtijevalo i značajna ulaganja, ali bi se isplatila.
     - Ako ništa drugo, o ovom poduhvatu treba dobro razmisliti i izvršiti valjanu analizu. Uvjeren sam da bi cijeli posao bio opravdan i da bi u značajnoj mjeri unaprijedio ukupan razvoj turizma na ovom području - kaže Savić.
     S. ŠEKARA

Evropa
     Činjenica da je Jahorina jedna od rijetkih turističkih destinacija u regionu, na kojoj se i ove tople zime skija na prirodnom snijegu, izdvaja plansku ljepoticu Srpske u sam vrh, ali i nameće razmišljanje kako da se u normalnim zimskim okolnostima u Evropi zadrži na listi želje probirljive klijentele.
     - Jahorina je sama po sebi biser, ali moramo da budemo svjesni i činjenice da gosti iz evropskih zemalja, osim dobrog skijanja i prirodnih ljepota, vole da naiđu i na nešto što je stvar njihovih navika. U tom kontekstu treba posmatrati i ideju o izgradnji žičare, jer je ona obilježje centara uvrštenih na mapu prestižnih destinacija zimskog turizma u Evropi – kaže Slobodan Savić, očekujući da će ova ideja naići i na razumijevanje i podršku šire društvene zajednice, ali i potencijalnih ulagača.

 


 

     JAHORINA 15.-16.01.2007.  OTVORENO PRVENSTVO SK JAHORINA
     Vožene su dve trke slaloma za mladje kategorije takmicara i takmicarki
                          
Detaljnije . . .


 

     JAHORINA 13.-20.01.2007.
     Upravo sam se vratio sa "skijanja" i slike koje saljem odslikavaju prva tri dana odmora a naredna tri su bila katastrofa.
     Kao sto rekoh, od Nedelje do Utorka dani su bili suncani, skijanje moguce i pored nedovoljno snega pa se tu nista posebno i nema zameriti ljudima odgovornim za uredjenje staza i rad zicara. Od Srede je bilo znatno toplije a skijali su samo oni koji su morali. Mokro, kamenje, zemlja, sve u svemu ne bese to skijanje, temperatura u plusu, vetar povremeno jak i neprijatan. Za dvadeset godina nisam video niti doziveo losije vremenske uslove, ne na Jahorini vec uopste, bilo gde. Vestacki sneg je spas, preko noci bilo je dovoljno hladno da  masine odrade svoj posao.
     Cene iste kao i prosle godine za sve sto se na Jahorini moze isprobati. Bilo je prilicno pusto, ljudi su napustali planinu i tuzna slika prati sve nas koji smo proveli gore sedam dana. Jedan dan smo potrosili u Sarajevu, nije bilo lose, i dalje je to lep grad ali mi vise tamo ne pripadamo, takav sam utisak stekao jer ga pamtim iz devedesetih proslog veka.
     Putevi naravno kao usred leta, suvi i cisti.
     Stare boljke oko smestaja su i dalje prisutne, ne funkcionosie to bas najbolje a mi valjda navikli pa nam ne smeta.
     Cekamo sneg pa ponovo skijanje na nekoj drugoj planini i novim, nadam se, mnogo boljim utiscima.
     Stanko iz Valjeva 


 

     JAHORINA 05.01.2007.
     Večeras počinje sa radom noćno skijanje na Jahorini. Skijanje prve večeri je besplatno.
U večernjim satima se skija na stazi uz ski lift Poljice, i to utorkom i četvrtkom od 19 do 22 h. Cena noćnog ski passa je 12 KM. Ukoliko bude dovoljnog interesovanja, noćnog skijanja će biti svake večeri


     JAHORINA 06.01.2007.
"NORTH PARK" EXTREMNIH SPORTOVA

Prema poslednjim informacijama, ukoliko se zadrže trenutni vremenski uslovi "North park" će svečano biti otvoren do 06. januara 2007. godine. Tim North parka uporedo radi na veštačkoj steni ali i na snowboard terenima.  Izvor: www.jahorina-ski.com


 

     JAHORINA 27.12.2006.
    
Skijao sam danas od 10 do 14 h. Staze su doista prepune kamenja, poljice posebno, ali se moze odskijati. Levu skiju sam dobro sredio i mislim da je moram remontovati.
     Poseban biser je kupovina ski passa. "Gospodja" koja radi na kasi mi je dala neiskorisceni ski pass, po punoj ceni (nisam ni obracao paznju) i to da bi izvrsio povracaj 10 km morao sam da zavrsim skijanje do pola tri, jer ona mora kuci.Ja sam i onako planirao skijati do 14 h.,ali mislim da je stvarno nedopustivo takvo ponasanje.
     Ali bez obzira na sve uz jos malo snega skijanje ce biti super.


     JAHORINA 26.12.2006. 
     Evo stigao maloprije, bio preko dana. Radile lift/dvosjed Poljice i Ogorjelica 2 (da li uopste da spominjem da vazi puna cijena ski pasa?). Poljice katastrofa, kamenje/trava na sve strane. Ogorjelica i moze da prodje jedino sto je gornji dio staze (strmiji) neutaban, a ispod samog lifta (dakle ona "prava" Ogorjelica 2) je puno kamenja koje strci tako da se mora ili kroz poprilicno mokar cjelac malo lijevo od uobicajene staze, ili na Ogorjelicu 1 pa se vracati nazad, ili na Zelju pa onda egzibicije. Vrijeme hladno, magla koja je pred kraj postala izuzetno gusta.
     Skijanje i nije bilo neko, uglavnom sam se trudio da stedim skije na njihovom prvom izlasku na snijeg, sto mi i nije pretjerano polazilo za rukom. Tako da sam vozio ko baba Mada je u svakom slucaju dobrodoslo za prekid krize. Preporucam iznajmljivanje nekih krdza dok ne padne malo jaci snijeg pa ondak mozak na pasu. Mada na vrhu stap moze da se zabode jedno 60cm u snijeg tako da su mozda mogli i nesto bolje da naprave.
     Oggi - na forumu

 


     JAHORINA 8.Decembar 2006. POSTAVLJENA KONSTRUKCIJA ZA LEDENU STIJENU VISINE 15m
Početkom mjeseca decembra postavljena je konstrukcija za ledenu stijenu u okviru "North parka" - Parka ekstremnih sportova(vidi sliku). Radovi na izgradnji ovog parka odvijaju se predviđenom dinamikom i park će biti spreman za sve bordere i ljubitelje alpskog penjanja, a jedino što nedostaje jeste snijeg koji još uvijek nije u većoj količini pokrio našu olimpijsku ljepoticu. Za izgradnju Parka SPD "Jahorina" nedavno je dobila saglasnost od strane Olimpijskog centra "Jahorina" kao i urbanističku saglasnost izdatu od strane Opštine Pale. Park se gradi zajedničkim ulaganjima SPD "Jahorina" i Kluba Ekstremnih sportova "Red point" Sarajevo. 
Izvor: www.jahorina-ski.com

 

 


    JAHORINA 6.Decembar 2006. ZVANIČNO OTVARANJE SKI SEZONE 2006/2007 - 16.DECEMBRA

Turistička organizacija Republike Srpske, Turistička zajednica Federacije BiH, Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo, RTRS i FTV prvi put organizuju zvanično otvaranje zimske turističke sezone u Bosni i Hercegovini 2006/2007. Ceremonija zvaničnog otvaranja biće održana u subotu, 16.12. 2006. godine u 12,00 časova na platou ispred hotela "Bistrica" na Jahorini.
Takođe, u subotu 16. decembra i Pansion "Jahorina ski" na sebi svojstven način obilježiće početak zimske turističke sezone večernjim party-jem na temu "pop-rock nostalgija". Uz najljepše hitove pop-rock scene ex YU obilježićemo zvanični početak ski sezone 2006/2007.(na slici detalj sa dnevnog BHDCA party-ja prosle sezone u našem ski caffe-u)

 


     JAHORINA 5.Decembar 2006. Pozdravljamo vas sa vrha Jahorine iz novog cafe kluba ZAČARANI DVORI, sa 1890m/nv. Nalaze se u blizini izlazne stanice žičare Poljice.
Pozdrav,  VUK

 


     JAHORINA 17.Oktobar 2006. Blic vesti sa Jahorine
     -
VUČKO se završava;
    - Od caffe BORD-a ponikao je HOTEL BORD na četiri sprata a odmah do njega je vlasnik TERMAG-a sagradio TERMAG vikendicu
    - Asfalt je kompletno sređen od dole do gore
    - Sedišta i nasloni na žičarama na Jahorini će biti zamenjena novim, udobnijim -tapacirana odgovarajućim materijalom za tu namenu.
     Oktobar 2006.
PARK EKSTREMNIH SPORTOVA Ovih dana na Jahorini počinjemo sa "izgradnjom" parka za extremne sportove. U ovom projektu učestvuju dva kluba i to SPD"Jahorina" i Klub ekstremnih sportova "Red point" Sarajevo. Pored staza i terena za snow board i skakaonica, u planu je i postavljanje vještačke ledene stijene visine do 15 m.
Tereni su vezani za Pansion "Jahorina ski", a pored postojećih liftova u upotrebi će biti i novi lift koji je vlasništvo SPD"Jahorina". Uskoro više detalja...

     Deteljnije . . .


     JAHORINA 10. Mini turistička berza na Jahorini - U SUSTRET ZIMI
   
Da bi što uspešnije prezentovali zimske centre i skijališta u BiH, na Jahorini se od 03.11.2006. do 05.11.2006. održava deseta jubilarna mini turistička berza pod nazivom "U susret zimi".
    Kao i prethodnih godina cilj manifestacije je da se na jednom mestu nađu predstavnici turističke ponude i potražnje, proizvođači i distributeri opreme, roba i usluga za ugostiteljstvo, proizvodjači i distributeri sportske opreme, kao i predstavnici medija koji će na pravi način prezentovati turističku ponudu zimskih centara BiH.

 


Da bi se JAHORINA približila prosječnom evropskom nivou neophodno je samo:
- Sagraditi bazene za skupljanje vode za umjetni snijeg na više lokacija na planini
- Prekopati planinu duž svih staza radi postavljanja električne i vodo instalacije za priključak mašina za pravljenje umjetnog snijega
- Nabaviti mašine za pravljenje umjetnog snijega na svim stazama
- Proširiti postojeće staze
- Probiti nove staze
- Označiti staze
- Van sezone čistiti staze od kamenja
- Ukloniti sve postojeće žičare
- Sagraditi nove isklopive četverosjede ili veće
- Pronaći adekvatnu lokaciju za bar jednu stazu za prve korake na snijegu i montirati adekvatne liftove (pokretne gumene trake u snijegu)
- Nabaviti još mašina za uređenje staza
- Svakodnevno uređivati sve staze u punoj širini
- Uvesti da sve žičare kreću na vrijeme i završavaju na vrijeme, a ne procjenjivati da li je gužva dovoljno velika na jednoj žici da bi se uključila druga žica
- Sagraditi još mnogo parking prostora
- ...
     Stekan-ov komentar sa Foruma

 


Sezona 2006.


24.08.2006.

Na Jahorini smo po drugi put bili od 11. do 18. februara u hotelu Košuta, koji moram da pohvalim po svakom osnovu (sređene i tople sobe, doručak & večera 5+ i sve ostalo je super... skoro sve, jedina mana je užasan izbor tv kanala što se oseti kada napolju je vreme loše i nema skijanja).
Prvih dana je staza bila ok, ali poslednja 3 užas... kiša i vetar su nam zimovanje pretvorili u dosađivanje u hotelu !

POHVALE za:
- hotel Košutu
- restoran Zlatna žita (ćevapi, uštipci, kajmak... fenomenalna kuhinja i ambijent)
- klub Studio - jedino ok mesto za izlazak na Jahorini (jedino mesto bez narodnjaka)
- data ski pass
- skoro da radnim danom nema čekanja na žicu (vikendom pakao)
- ljubaznost konobara u svim kafanama koje smo posetili
- lokalnom stanovništvu koje je spremno da pomogne i izgura auto sa lancima zaglavljen na neočišćenom putu u sred ski centra !?
- od Zvornika do Jahorine je nov, super sređen i očišćen put

VELIKI MINUS za:
- nemogućnost plaćanja karticama (nema čak ni jednog bankomata koji radi na planini ! )
- loše očišćeni putevi po ski centru
- ZALEDJENE staze prepune hupsera i kamenja (takve su prirodno i sto bi ko to menjao ?!)
- nepostojanje punkteva sa informacijama npr. koje žičare rade i sl.
- osoblju na žičari koji drže ruke u džepivima dok se gomila nekulturnih ubacuje preko reda na žičaru ( po njih 10-20 od jednom)
- na vrhu ‚‚normalno" nema snega ( na kojoj planini jos ima ???), pa ako tu neko padne nema ko da mu pomogne da ustane i ako se povredio
- doktor u hotelu Bistrica za jedno pipanje ramena preko majice i nije ti ništa mozes na stazu uzima 20 eura !
- neobeležene staze, tako da jako lako zalutate u sneg od 1,5 m iz kog je teško vratiti se na stazu
- vašar koji su napravili prodavci sokova i đinđua ispred kluba Studio
- netapacirana sedišta na žicama
- nepostojanje mini busa ili kombija koji kruži planinom i preko dana razvozi skijaše do staza i nazad, a noću od klubova do hotela (neki ski centri to imaju)...
- tome što ako ujutru vreme nije ok, a oko 12 se sredi ne uključuju žičare iako su svi platili ski pass i za taj dan... ovako imaju manje posla, a opet zarade
- to što nadležne u oc Jahorina baš briga što oni od kojih žive pišu ovde
- moram da naglasim da na Jahorinu nismo došli da jedemo sendviče po sobama, već da potrošimo novac i provedemo se, ali nismo baš imali gde jer je ponuda (sem kič stvari i narodne muzike) nikakva
- kao na Kopu pojavili su se manijaci na motornim sankama kojima je najlepše da voze po ski stazama....
- niko ne organizuje ni dnevna ni noćna dešavanja, već ko se kako snađe
- na putu do Jahorine kroz Bosnu skoro da nema putokaza...
- neorganizovane ski škole koje zauzmu celu stazu po širini...

I pored svega što su mane, Jahorina je prelepa i puno ima kapaciteta, ALI mislim da ćemo 2007. ici na Brezovicu...

    Na Forumu: stanislaw 4 board NS

22.03.2006.
     Skijanje je super.
    Jahorina je lepa planina. Ima neki poseban smek. Vise je sve prirodno. Ljudi nisu namesteni i pravi su domacini. Lokali dobri. Staze uvek sredjene.
     Bila sam sa deckom u periodu 25.02.2006-4.03.2006. Dolazimo vec tri sezone za redom. Zadovoljni smo. Hoteli se grade i culi smo da se prica da ce biti novih zicara i staza za sledecu sezonu. Ako to bude jos bolje, evo nas.
     Da se razumemo Kop je lep a i jako skup. Staze su dosta lake samo je gvozdac i ledenica jaca staza i sve je za pocetnike.
     A na Jahorini su dosta teze i nema malih padina. Te price golo na vrhu staze ili leda ima. Naravno kad duva veter i odnese to sto su ljudi naneli. Dzaba. Jedino da non stop nanosis sneg i pitanje da li bi ostao. Da na Kopu ina kao topova. Da a sneg je ko zaledjena kisa. Glupo i kad duva dzaba opet sneznih topova. Nema efekta.
     Pozdrav iz Panceva, Suncica

 
  
 


20.03.2006.

     Boravili smo na Jahorini od 11. do 18.03. Hvala turistickoj agenciji "Perlatours" iz Novog Sada na organizaciji zimovanja na Jahorini. Smestaj u "Rajskim vratima" pun pogodak, za deset. Ljubazno osoblje, odlična hrana, cisto, uredno, prijatno, pravi planinski ambijent. Idemo i sledece godine, jer Jahorina ima prelepe skijaske terene, a da se i primetiti, da su staze iz godine u godinu sve bolje uradjene i odrzavane. Jedino nas je vreme malo izneverilo: vejavica i magla. Ratraci su radili u skladu sa vremenskim uslovima, neko bi rekao da su mogli i bolje. Moje misljenje je da su, s obzirom na uslove u kojima rade, dali sve od sebe da mi sto vise uzivamo u skijanju.
     Mila

13.03.2006.
     Bili smo na Jahorini u periodu od  04-11.03.2006., smesteni u hotelu Bistrica. Sobe hotela su pristojne, hrana na bazi svedskog stola, jako dobra. Generalno hotelu je potrebno generalno sredjivanje ...

     Vreme je bilo  lose. Docekao nas je jugo u subotu, kisa koja je prerasla u sneg i tako
nekoliko dana. Tu je pomogao malo i vetar.
     Prvi dan skijanja je bio Ponedeljak uz naravno sneg i vetar. Radila je samo staza na Praci i kod starog Satora. Staze naravno nisu bile ociscene, ali na srecu sneg je bio lagan, prsic pa za one skijase sa malo boljom tehnikom, skijanje i nije bilo toliko lose.
     Utorak, slab sneg, uz "blagi" vetar. Radila je, pored Skocina, i Ogorjelica II, ali je vetar jako duvao tako
da se napravila guzva na  Praci.
     Sreda je bila  suncana i skijanje lepo. Prilog slike .
     Cetvrtak najbolje skijanje. Staze sredjene, sneg tvrd, vreme oblacno bez sunca.
     Petak preskacemo zbog loseg vremena, nije nista radilo osim ski lifta kod Satora.
     Subota, odlazak, ali pre toga skijanje do 13h i ovog puta uz slabi sneg .
U jednoj reci , nesreca sa vremenom i skijanjem .
     Podaci o visini snega sa ovog sajta su odgovarajuci, ne poklapaju se podaci koje zice rade. Ove navedene
nedelje nisu nikad radili liftovi na "Zelji" i "olimpiku" a u izvestaju sa sajta je pisalo da je lift Zeljo radio. Generalno staze su slabo sredjivane, prema informaciji od 5 ratraka operativna su samo 2 i naravno da im je tesko da dobro ispeglaju staze. Vrlo brzo se naprave mali hupseri (sneg je bio mekan i stalno je paduckao) i vec posle 13h  nije bilo uzivanje skijati.
     Cene su pristupacne, nisu naduvane, sve u svemu ok.
     Pozdrav  Boris  iz Beograda.

     


10.03.2006.
    
 ZA informaciju, Aleksandru iz Bratunca. . .
     U Bugarsku ne idu snobovi, a za iste pare kao na Jahorini dobijas neuporedivo vise. Makni se malo sa Jahorine pa ces videti. Mi iz Srbije nemamo mogucnost kao ti da skijamo "od januara pa sve do danas", neko odvojimo kintu za sedam dana i ocekujemo da skijamo ukoliko vreme dozvoli, a ne da zavisimo od bioritma ljudi koji treba da odrzavaju stazu.
     Zadrzavam pravo na svoje misljenje, a ti hvali Jahorinu na nekim drugim sajtovima posto na ovom ljudi objektivno iznose svoje utiske sa skijanja, inace bio sam 4 puta na Jahorini uglavnom je bilo kao i ove godine.
     I jos nesto ja nisam snob, a ti si neznalica.

     Ševa.

08.03.2006.
    
Boravili smo na Jahorini od 11 do 18 februara 2006. Razocarenje smo doziveli pre nego sto smo se raspakovali. Kamion koji odnosi djubre od svih sedam dana u nedelji izabrao je bas subotu, dan kada je smena, tako da smo oko 90 min bili zarobljeni na samo tridesetak metara od vikendice, koja se nalazi 50m ispod satora, tako da drugim putem nismo mogli. Skijali smo subotu po podne po solidnim stazama. Nedelja neradan dan za vozace ratraka, staze zadovoljavajuce.
     Odrzavanje staza generalno lose. Naime ratraci stazu prolaze uvece oko 21, tako da do ujutru opet napada sneg. Jedino su 15.02. zbog guzve na Ogorelici 1 preko dana prosli Ogorelicu 2 i pustili zicu koja 13. i 14. nije ni radila. Bilo je dosta leda na prilazima zicara, narocito na Skocinama tako da je dosta ljudi padalo, a "vredna" tehnicka sluzba sa rukama u dzepovima sve to posmatrala. Vreme prva tri dana maglovito, ali je moglo da se skija, cetvrti pravi letnji, a peti jako vetrovit tako da zice nisu radile, sesti dan opet ne rade zice i mi sa ! dva dana skijanja manje odlazimo kuci. Cene pica na stazi (Zlatna zita) su O.K Za pohvalu je data ski pas koji je dosta ubrzao protok skijasa.
     Vladica Stojanović

05.03.2006.
     
Ako bih jednom recju trebao da opisem utiske sa Jahorine, rekao bih LEPO.
     Ali to ne bi bilo to.
     PRVI put u zivotu sam bio na Jahorini, uopste i utisak je opisan jednom recju.Ali, uvek ima neko ali....
     Skijam od svoje 8.godine i dogurao sam do 45. Preskijao sam Popovu sapku, Kopaonik, Pamporovo, K.goru, Pohorje, Vogel...
     Ponuda smestaja je za svaciji ukus, ko ne nade, nije to ni zeleo. Usluge su ok i cenom i raznovrsnoscu. Ljubaznost je tradicionalna. Ba, za 5. Tereni su prelepi, ne bas bogzna kako uredeni. I to je glavna zamerka a gle cuda, zbog toga svi i dolazimo.
     Na vremenske prilike se ne moze uticati ali na sredenost staze ko i kad hoce, moze. A ovde je u pitanju maleni zastoj.
     Ratraci sreduju stazu, stizete na Ogorjelicu 1 u drugoj sedisnici kao treci covek i vidi cuda, VETAR ODUVAO sneg na mestu gde treba da sidete. Razumete to, boze moj visa sila, i spusta te se... Na sredini staze opet onaj zlocinacki vetar cini nedelo. Visa sila, slozicete se. Taj vetar bas duva. I, da mu pobegnete, gde cete, kao i svi ispred i iza vas, pravac Praca, tj Skocine. Pa tamo dole je obicno zavetrina, lagana staza. Uzivancija. Kad tamo, vidi cuda u zavetrini na sred staze, obe, vetar zlocinac oduvao sneg. Led, kamen, zemlja... A okolo snega 170 i slovima stotinusedamdeset centimetara. Ako i izgledam blesavo to svakako nisam, necu da derem skije idem na Zelju, rekose radi. Kao i na svakom tanjiru pise da treba da idete stazom skilifta. I bi tako. A onda se Zeljo pretvori u Bebi lift. Sajla do ramena, boze kako sam porastao. Ratrak se malo muvao na jednom delu, izrovao do zemlje, bilo mu tesko i otisao. Malo gore jos malo sam porastao i morah levo da mi sajla ne dode pod pazuh. Dovde niko ziv iz sluzbe nije dosao. Na vrhu, neuredeno do bola. Izlaz samo za entuzijaste. Odoh na Ogorjelicu 2, ne radi bog zna sasto, a mozda ni on nezna ili i nad bogom ima bog. Ali nisam dosao zbog teoloske rasprave, nego da skijam. NAJBOLJA staza. Uredno ratrakovana, ni zive duse. Bio sam joj prvi, zacudo tri puta dok se i drugari nisu prikljucili.
     I sad, jel stariji sam i nisam siguran jesam li doso il sam poso ali ... A da, uredenje staza. Nisam snob, volim da skijam, nisam gadljiv ali ono sto platim zelim i da dobijem. Ali nisam dobio. I to me boli. Ne zaboli nego boli. Tereni su lepi priroda ih dala.
     IMA LI NEKO ZELJE I ZNANJA DA TO UREDI. Treba samo malo volje.
     Sale iz  N. Sada, Vojvodina

04.03.2006.
     Jahorina dober dan.

     Teden po dopustu, mi misli bežijo nazaj na Jahorino in moram javiti vsem, ki želijo obiskati to lepo neokrnjeno, z naravnim snegom obdarjeno, vsekakor pa vremensko nepredvidljivo pokrajino, da je življenje na Jahorini izredno zanimivo, z veliko prijaznosti in dobre volje so nas ljudje sprejeli in postregli z njihovo specijaliteto - hrano, ki je naravnost čudovita in vsekakor se je za vsakega našlo nekaj zanimivega, okusnega in dobrega.
Tri družine z otroci smo prvič obiskali Jahorino in naši občutki so bili mešani, res niso bili slabi, a zaradi slabega vremena tudi dobri ne.
     Verjamem, da v kolikor je na Jahorini lepo vreme, (gledal sem slike ostalih turistov, ki so pisali o Jahorini), je dopust pravi užitek in Jahorina skrije vse pomanjklivosti, katere sem opazil kot gost, ki pa ni imel sreče z vremenom.
Zato se v naprej opravičujem vsem , ki jih bo moja kritika prizadela. Želim pa s to kritiko seznaniti vodstvo centra Jahorine, da v prihodnje uredijo  nekaj malenkosti in mogoče načrtujejo tudi večje spremembe, ki so nujne za celovit razvoj turizma na Jahorini.
      Vsekakor ima Jahorina;   kar se tiče hotelov, apartmajev, restavracij, kafičev , barov, trgovin, frizerjev in ostalih malih ponudnikov raznih uslug;  bogato in zanimivo ponudbo, ki se vsakemu gostu kar uleže na srce.
Žal pa Jahorini manjka bistvo - smučišče, ki je najpomembnejše za obisk turistov in nekaj modernizacije v žičnice ter kar nekaj izobraževana in organizacijskih spretnosti v sklopu žičnic in smučarskih prog.
     Naj predlagam:
-Jahorina potrebuje za to kapaciteto hotelov-turistov še najmanj 2 novi 4-sedežnici,poleg obstoječih starih.
-dodatno urediti - poteptati z strojem proge čez celotno planino in ne samo v širini 6 - 8 strojev. 
-dodatno urediti dve vlečnici za začetnike in slabše smučarje na posebnem terenu, obstoječe proge so prezahtevne in prestrme.
-nabava vsaj dveh vrhunskih teptalnih strojev z frezo za strma pobočja.
-ureditev vseh prog z zaščitno ograjo in označitev prog z tablami - zaradi pogoste megle, vetra in sneženja je to nujno.
-ureditev vrste za vstop na žičnice, mreže, ker se vsi povpreko drenjajo-gužvajo in kaj hitro pride do pretepa.
-prestavitev kontrole kart na 10m od vstopa na sedeže žičnice ( ljudje ne uspejo enakomerno vstopati na sedeže, in se ne razporejajo v paru po dva).
-glasba na smučišču...
      Neka ne bude ova priča, koju sam doživio i opisao na Jahorini samo jedna, koja se čuje, e opet neki ludi Slovenac, neka vam bude svima dobro, jer ja vam želim zaista dobro.
      Res želim Jahorini vse lepo in čim lepše vreme, upam da se vidimo kmalu, oz takoj ko bodo nove naprave.
      Hvala Jahorina za doživete trenutke, niti malo mi ni žal časa, ki sem ga delil z ljudmi na JAHORINI.
      Aco iz Ljubljane

04.03.2006.
      
Pozdrav svim iskrenim skijasima i prijateljima Jahorine!
      Iako mislim da svako treba da ostavi svoj utisak i da ima svoje misljenje, mislim da  bi snobovi definitivno trebali da napuste ovaj site i da ne ostavljaju komentare.
      Staze na Jahorini su bile perfektne ( a bio sam svaki vikend od januara pa do danas), trud ljudi koji rade i ljubaznost na najvisem nivou, atmosfera fahtasticna. Liftovi perfektni s obzirom koliko su stari. Briga o bezbjednosti skijasa na nivou.
      Ja to sve dobijam za 26 km dnevno. Ko hoce superbrze liftove slobodno moze do Austrije i da plati 40 Eur po danu.
      Pa ja mislim da bi ljudi na Jahorini na ledjima iznosili svakog skijasa ponaosob za te pare.
      Moje licno misljenje je da je ove sezone svako ko je htio da se skija to mogao da uradi na Jahorini i to da bude vise nego zadovoljan.
      Radim vec nekoliko godina sa Nijemcima i Austrijanicma, koji su istovremeno i strasni skijasi i kad oni nemaju zamjerki nego skacu od srece sto imaju priliku da se za te pare tako dobro skijaju, onda bi i ovi nasi snobovi trebali da zacepe.
      Kome ne odogovara smjestaj negdje u nekom malom privatnom smjestaju, neka brate lijepo rezervise u Termagu na vrijeme i plati 70 Eur po danu po osobi, pa neka trazi dlaku u jajetu.
      A sto se mene tice i meni slicnih slobodno sve moze da ostane ovako kako je danas i sledecih deset godina i da kosta ovoliko i ja se sa Jahorine necu micati.
      Cak i da ima bolje, meni nije potrebno, sem eventualno radi puke promjene.
      Sve vas iskreno pozdravljam,
      Aleksandar Petrovic, Bratunac, RS/BiH

01.03.2006.
    Smena 18.02.-25.02.2006. - UTISCI
    Razocaran sam po ko zna koji put, staze nepripremljene, hupseri i led na vrhu svaki dan, nakon novog snega nada da ce ratraci odraditi svoj deo posla medjutim uzalud, tu su skijasi da po dubokom snegu naprave jos vece hupsere, a drajveri pomenutih masina u kaficu "vidikovac" cepaju krusku ceo dan.
      Prilaz iz vikend naselja do zica ne postoji, ako se izuzme uzbrdo nizbrdo putic kroz sumu gde izgubite vise snage nego na skijanju tog dana. Sramota i da je dzabe, a nije, ima stranaca, planina prelepa, totalno neiskoriscena, a na tv-u stalno poredjenje sa torinom posle 22 godine, ubedjeni kako je to kod njih na svetskom nivou, (imaju problem u glavi-izgleda) neka ode neko iz OC-Jahorina do Bugarske.
     To su moji utisci, NEVERUJEM DA CU PONOVO OTICI NA JAHORINU
     
Ševa

28.02.2006.
    B
ila sam na olimpijskoj Jahorini od 18 do 25.02. i vratila se puna divnih utisaka. Smestaj u Bistrici je pristojan, topao i cist; hrana je iznad proseka, sve pohvale za švedski sto. Jedina zamerka što se tiče hotela je lift koji je potpuni krš – a ni sa čistoćom bazena baš ne mogu da se pohvale. Atmosfera u hotelu a i na celoj Jahorini podseća na 80-e – Vučko, logo olimpijade, muzika. Inače, planina je mnogo lepa, pitoma, relaksirajuča i mirna. Za one kome je potrebna anti-stres terapija – Jahorina je pravi izbor.
    Staze su široke i jedino što kvari utisak je to prokleto vreme koje je potpuno nepredvidivo. Uglavnom je na vrhu kijamet – vetar, magla, padavine.
    Učila sam da vozim snowboard sa instruktorom Nebojšom iz ski škole Peggy koji je sjajan lik i profi instruktor skijanja i snowboard-a. Imao je puno strpljenja (’Respect!’) tako da sam uspešno savladala vožnju i spuštala se sa svih staza – od kojih mi je Prača (Skočine) omiljena (na njoj su bili mnogo prihvatljiviji vremenski uslovi). Da sam imala još 3 dana bila bih prezadovoljna! Osim vikendom, na žicama nema puno čekanja – par minuta maximalno.
    Od ugostiteljskih objekata bih izdvojila Kolibu na Poljicama – velike i ukusne porcije, idealna pozicija. Što se tiče noćnog zezanja ponuda je žalosna i nisam htela da gubim vreme i energiju na prosečnu zabavu s obzirom na celodnevnu aktivnost sa daskom.
    Primila sam se na ’snowboarding’ i oduševljena sam planinom – tako da ću probati da iskombinujem i neki vikend u martu.
     Iskrena preporuka od Vučkove rođake!

28.02.2006.
 
      Moj komentar o skijanju na Jahorini ste culi,ali mi je jako krivo i zao kada cujem netacne komenatre,komentare koji ne sluze nicemu..Jer mi,prijatelji planine,skijanja,borda,prijatelji ovog sajta smo tu da svojim sugestijama doprinesemo poboljsanju uslova na svim planinama gde skijamo,jer ko ce ako ne MI,iskreni osvedoceni zaljubljenici u zimske sportove....
        Jahorinu,kao planinu i sve radnike u Olimpijskom centru treba razumeti,trebamo imati u vidu gde je Jahorina  bila pre 10 godina....I samo oni sto idu svake godine,mogu primetiti da,se stalno nesto gradi,konstantno dopunjavanje ponude...Sumadinac sam,ali ljubaznost tih ljudi je neizmeriva,spram svih ljudi koji rade na Kopaoniku....
        Evidentno je i istinito,da mnogi za mali novac, za nekih 200 eura pljuju po tim ljudima i toj prelepoj planini.... mondensko skijaliste,sa svim pratecim detaljima,kosta puno vise,pa pasos u ruke i pravac italija,svajcarska,ali ne zaboravite da to i kosta....
        Zato,podrzimo sve napore da Jahorina ostane autenticna,divna planina....

        Pozdrav od Aleksandra iz Kragujevca

27.02.2006.

        Na Jahorini smo bili u periodu od 18.02.2006 do 25.02.2006. Za razliku od proteklih godina vrijeme nas je poslužilo, bilo je dosta snijega, i iznenadujuce malo magle(samo 3 dana). Smještaj u pansinu Košuta solidan.
Staze su sredenije nego proteklih godina a cijene blago povecane. Elektronska kontrola karata dosta ubrzava prolazak do korpe tako da je i manja gužva nego ranije. Sve u svemu napredak je vidan.
Pozdrav!
        Mladen, Prijedor
 

25.02.2006.
     
Vratio sam se sinoc sa Jahorine,dan ranije zato sto je deo vikend naselja ostao bez strujemedjutim to i nije takav problem naspram razocarenja u pogledu odrzavanja staza i same organizacije u samom OLIMPIJSKOM CENTRU ???.  Poslednji put bio sam na Jahorini pre 3 god, (pa evo i ove godine po 4 put), nista se promenilo nije osim sto je mnogo toga izgradjeno, ali staze su i dalje katastrofalne ziva je istina da vozaci ratraka sede u rajskim vratima u vreme kada treba da odradjuju staze (piju) licno sam ih video, i nakon toga se vrate u bazu. Strasno s obzirom koliki je potencijal ta planina, a mi i dalje idemo i ostavljamo svoje pare nizasta (kao i u crnu goru-primorje).
      Mnogo je stranaca Slovenaca, Hrvata i nas iz Srbije i ne verujem da ce se vratiti zadovoljni. Sneg je padao dava dana a staze su ostavljane skijasima da ih utabaju, na nekim delovima bilo je nemoguce skijati, dani pre nego sto je padao sneg su iskorisceni koliko je bilo moguce posto je na samim pocecima staza bilo dosta leda ponegde i zemlje opet zbog ne azurnosti i ne organizacije jer je dozvoljeno da vetar oduva sav sneg sa vrhova a da pritom ratrak nije prosao kako bi na vreme rasporedio sneg i rasturio led. Ko neveruje neka ode na Borovec ili Bansko pa neka vidi u kakvom su stanju staze svako jutro bez obzira padao sneg ili ne.
      Ogromno vikend naselje je apsolutno nepovezano sa stazom, bukvalno se ide ulicom do jednog uskog improvizovanog puteljka kroz sumu kojim ce te uz veliko umece stici do staze polijce, klima kao i uvek nepredvidiva za sta jedino ne mogu da krivim ljude iz OLIMPIJSKOG CENTRA???, prilaz na Ogorjelici 2 katastrofalan, sve ostalo je skroz OK ako je išta i ostalo.
      SVE U SVEMU BACENE PARE!!!

Pozdrav,   Steva (Beograd)


24.02.2006

     Postovani gospodine Alexandre,
     Hvala na utiscima o nasim MPM Lux Apartmanima objavljenim na ovom site-u 23.1.2006.godine
     Osjecam obavezu zbog nasih zadovoljnih gostiju kao i onih koji ce to tek biti da prokomentarisem Vas cijenjeni utisak.
     Zadovoljstvo je imati gosta kao Vi. Kad to kazem ne mislim niposto cinicno, nego mislim da samo gosti kao sto ste Vi, iskreni i  sa najboljim namjerama, mogu dovesti do unapredjenja kako nasih smjestajnih kapaciteta, ponude, tako i samog turizma. Mi smo tu da svaki komentar nasih cijenjenih gostiju saslusamo i uobzirimo.
     Na zalost ja, kao vlasnica, nisam u mogucnosti da docekujem i ispracam goste pa kao takva ne mogu da kontrolisem ophodjenja naseg “domara” prema gostima kao i samo ciscenja apartmana. Ako zaista jeste bilo tako kako Vi kazete da je bilo, vjerujte mi da ce se promijeniti ili njegovo/njihovo ponasanje ili on/oni. Upravo zbog tog razloga smo i uveli knjigu utisaka da bar koliko toliko mozemo imati povratnu informaciju od nasih gostiju.
     Sto se tice apartmana za 8 osoba, na site-u stoji 6+2, gdje je jos navedeno da je nasa preporuka, odnosno preporuka agenicije je apartman za 6 osoba. Ko zeli da ide na ustrb svog komoditeta rezervise za 8 osoba. Sto se tice cistoce, Vasa opaska nas je zaista pogodila, jer tome itekako pridajemo paznju. Dobila sam objasnjenje da ste u apartman dosli prije 14h, kada je inace predvidjen ulazak gostiju. Na Vase uporno insistiranje dozvoljeno Vam je da udjete u apartman prije vremena bez da se isti u potpunosti i do kraja ocisti od prethodnih gostiju.
      Vidim da ste naveli samo negativne utiske apartmana a ni u jednom momentu niste se osvrnuli na ono sto zaista jeste posebno i drugacije.
     Mozda niste primjetili da je grijanje digitalno i da sami mozete podesavati temperaturu. Da apartmani imaju non stop toplu vodu. Da u manjem apartmanu imate hidromasaznu kadu, u vecem apartmanu hidromasazni tus. Da kao znak dobordoslice, ove godine, nase goste docekuje jedna, u manjem, odnosno dvije flase crnog vina, u vecem apartmanu.
     Cinjenica da smo vec stekli znatan broj stalnih gostiju, vjerujem, je ipak znak nase kavalitete.
     Pomenuli ste da se na satelitskom programu nalaze samo arapski kanali, a niste pomenu da su apartmani opremljenji DVD kucnim kinom, pa ukoliko Vam dosade raznovrsni kanali koji zaista i postoje, imate mogucnosti da pogledate film, slusate MP3 muziku .
     Hvala sto ste pomenuli kamin koji je zaista divan i radjen od posebnog kamena. Pored toga tu se nalaze i rucno radjeni namjestaj od drveta gdje su nasa nastojanja bila da prirodan oblik drveta sto manje skrnavimo i prilagodima nasim potrebama. Vi ste to recimo naveli kao jednu od negativnih osobina, dok je vecini, da ne kazem svim ostalim gostima to ono sto je izuzetno i veoma cijenjeno. Znate kako se kaze “De gustibuis non est disputandum” (o ukusima ne treba raspravljati). No, postujuci Vas kao nase cijenjene goste, svakako da cemo to uzeti u obzir.
     Isto tako niste rekli da su kuhinje opremljenje najnovijim i veoma kvalitetnim inventarom. Da se nalaze rosfrajne ugradne ploce sporeta. Da su serpe od rosfraja sa odredjenim plasticnim dijelovima na ruckama koje su iste godine istopljene jer su gosti bili suvise nemarni. I zaista niste fer kad kazete da se kuhinja sastoji samo od sporeta. To da plin nije radio je naprosto nemoguce jer vikendica ima digitalni, centralni sistem grijanja na plin, pa ako ima grijanja mora imati i plina u sporetu jer je sve povezano. Tu postoji sigurnosni ventil tako da mozda isti niste odvrnuli.
     Za Vasu informaciju i informaciju ostalih potencijalnih gostiju kao i posjetilaca ovog izuzetnog site-a, na kojem se inace i mi oglasavamo, namjera MPM Lux Apartmana je da ide u sto skorije prosirenje, sa izgradnjom dodatnih apartamana jer zelimo da udovoljimo svim onim gostima koji nisu imali mogucnost, zbog 100% popunjenosti apartmana, da budu nasi cijenjeni gosti. U tom slucaju nasi MPM Lux Apartmani ce dozivjeti transformaciju u MPM De Lux Apartmane gdje ce nasa ponuda biti jos kvalitetnija, sto nam iz godine u godinu i jeste cilj, unapredjenja nasih usluga uz pomoc Vas, nasih cijenjenih gostiju.
     U svakom slucaju hvala Vam jos jednom na utiscima jer ce to samo doprinjeti unapredjenju nase ponude.
     Nadam se da cemo imati prilike vidjeti i upoznati se kako sa Vama tako i sa Vasom suprugom, kako bi joj/Vam mogli licno nadoknaditi pretrpljne neugodnosti, ako ne na Jahorini  onda bar u Londonu, jer me posao kao i prijatelji cesto vode tamo.
     Iskreno zalimo sto nase apartmane niste dozivjeli onako kako smo Vam ih zeljeli docarati i predstaviti.
     S postovanjem
     Mr. Marijana P. Milic
     MPM Lux Apartmani      
www.mpmapartmani.com

23.02.2006
     Postovanje, samo kratak opis naseg iskustva sa Jahorine od 28/1-11/2/2006.
     Bukirali smo "MPM Luxury Apartments" za 8 osoba. Prve sedmice nas 8 u vecem apartmanu,u opisu stoji 6 + 2 (2 osobe da spavaju u dnevnom boravku), i za 3 osobe u manjem apartmanu druge sedmice. Bilo je tesno! Cak i 6 osoba ce imati problem da borave u vecem apartmanu, kao prvo kupatilo je velicine 1m sa 1m nemoguce je okrenuti se isto tako sa kuhinjom koja jednostavno i ne postoji. Kuhinja je jedan mali ugao sa sporetom (gde gas nije radio) i friziderom, jednostavno nije moguce kuvati za 4 osobe a kamo za 8. Sto i stolice u dnevnom boravku su nesto najneprakticnije sto sam u zivotu video!! Casa i tanjir jednostavno ne mogu da stoje horizontalno a stolice su male i jako neudobne. Sta vredi stari etnicki dizajn kada je neprakticno, neudobno i malo. Dvoje nasih drugara nije moglo da izdrzi pa su poslednja dva dana proveli u hotelu.
     U Subotu ujutru oko 09:30 "Domacin" upada u apartman!!! To je gospodin koji nadgleda i cisti apartman. Ali on upada bez kucanja i jednostavno bez ikakve najave, mi smo se oblacili i spremali i devojke su bile stanju shoka. Ok...
     5 nasih drugara je otislo i nas 3 je ostalo u manjem apartmanu koji lepse izgleda i prakticniji je i kamin je divan. Ali opet.... Kupatilo je bilo prljavo sa gomilom dlaka u kadi i pastom za zube na slavini,ispod kreveta u maloj sobi bilo je sigurno 5cm prasine i u uglu na zidu u maloj sobi pojavila se vlaga(budj i mahovina). Soba nije imala prijatan miris i osecala se na vlagu.
     Subota ujutru mi se spremamo (izlazi se u 10 sati) kada oko 09:30 "Domacin" upada ali bez uspeha ovoga puta jer sam ja zakljucao vrata. Otvorio sam vrata i lepo ga zamolio da se vrati u 10 sati. Kada smo sve sredili i izasli na ulicu da sacekamo taxi "Domacin" me zove da se vratim jer smo polomili 2 lampe??!! Objasnim gospodinu na lep nacin da te lampe nismo ni koristili i cak jednu lampu nismo ni primetili jer je bila u maloj sobi iza kreveta pokrivena prasinom. Moja zena zaboravi 2 pakovanja neotvorenih osvezavajucih maramica na stolu u dnevnom boravku, dok smo cekali prevoz ona se seti i vrati se nazad da ih uzme ali ih nema. Zena od "Domacina" koja je cistila kaze da je on to uzeo da bi ih bacio??!! On se pozdravio sa nama na ulici bez reci da je nasao nesto. Neverovatno..... Bez obzira da li su u pitanju obicne osvezavajuce maramice ili bilo sta drugo, to je nase i jednostavno niko nema pravo da uzme nesto sto je moje pogotovo ako taj neko nadgleda nas smestaj!! Neke stvari se nikada nece promeniti.
      Ko ide u "MPM Luxury Apartments" u vecoj grupi moj predlog je da iznajmi celu kucu tako da grupa iz veceg apartmana moze da se opusti u kupatilu u manjem i gde moze da se kuva opustenije.
     MPM nisu ono sto se predstavlja na internetu (satelite TV sa 98 Arapskih kanala i mozda par ok,kome to treba?). Zbog cega su MPM luksuzni apartmani... ja nemam odgovor.
 
     Osim toga proveli smo se jako dobro. Imali smo srece sa vremenom i sneg je bio super. Staze su bile odlicno uredjene bez obzira da li je boarding ili skijanje u pitanju. Hrana je bila prva klasa.Restorani su bili privlacni i gostoprimstvo nezamenljivo. Snowboard instruktor Pedja je profesionalac i gentleman.
     Samo jos nesto....Taxi do Sarajeva (ukljucujuci aerodrom) ne treba platiti vise od 20 EUR bez obzira da li vas ima 1 ili 5 u kolima. Pazite se lokalnih taxista,ok taxi moze da se naruci iz hotela ili cete upoznati nekoga (kako to vec ide), na primer "ABC Taxi", Raka +38765622706. Divan i posten covek sa vise od 20 godina iskustva.
     Mala zamerka za VIP prevoz,vozila su vam mala!! Nije fer naplatiti 115 EUR za 8 ljudi sa opremom kada to sve moze da stane u 2 udobna karavana za dosta manje novca....ali naravno vi znate put...
     Pozdrav
     Alexandar (London)

23.02.2006
      Evo par vesti sa Jahorine, snega ima dosta preko metar i po, staze se uredjuju samo jutri tako da su do podneva sve rasturene. U ponedeljak je duvao jak vetar tako da zice nisu radile, a ovih dana smenjivalo se sunce i jaka magla ali je na kraju magla odnela pobedu. Jedina staza koja opstane ceo dan bez obzira na broj skijasa je Praca. U subotu se vracam za bg pa cu okaciti slike, pozdrav,
     Boki04

20.02.2006

     Pozdrav urednicima najboljeg sajta. Nema se sta komentarisati o Jahorini, planina jednom lepa. Vrlo pitoma, lepe i povezane staze. Bili smo poraodicno od 06.02-19.02  u privatnom smestaju, ponuda je sarena cene se krecu od 7 do 17 eura po osobi dnevno. Nije tolika razlika u kvalitetu smestaja. Bili smo smesteni u apartmanu sa centralnim grejanjem , tv, modernom kuhinjom, 4 kreveta ( mada nas je troje) na vrhu tanjirace Pogorelica sa leve strane na 15m od staze po ceni od 10 eura po osobi. Lep i komforan smestaj sa ljubaznim domacinom. Uzgred nisu bas tako ljubazni kako sam ocekivao, ali je u principu ljubaznost na visini.

           Nemam puno zamerki ali nije dzabe na Borovecu ski pas 125 Eura, na Kopaoniku 100 eura, a na Jahorini 70 eura, koliko para toliko muzike. Masine su stare ( za jednu cak tvrdim da je za staro gvozdje i da vise osteti stazu nego je popravi) i nepogodne za male padavine, zicare su prastare( verovatno je najmladja iz 1984), Ogorelica II je tehnicki neispravna pa je ne pustaju u pogon cesto, olimpijske staze nisu odrzavane, a mogli bi malo i da oznace staze, kao i gorsku sluzbu spasa. Sto bi rekao jedan slovenac: "Nisam im ja kriv sto su u Bosni."

     NAPOMENA: 19.02 je Praca bila u losem stanju (VRH JE BIO SAM LED, NA POJEDINIM MESTIMA OGULJEN DO KAMENA, SREDINA MEKA SA SNEGOM, KRAJ STAZE DO ZICE VODA I BLATO) u koliko nepadne novi sneg ta staza ce biti brzo zatvorena do daljnjeg.

           Generalno ovo i nisu neke zamerke koje umanjuju utisak lepog skijanja i predivnih staza. Da nebi ponavljao predhodnike sve je kako kazu, ali bi pomenu kafice na stazi "Rajska Vrata" i "Zlatna Zita" cene ko u Beogradu usluga na nivou, lokacija na vrhu Skocine (Prace) . Planina za porodican odlazak fantasticna. Ima dosta zabavnih sadrzaja, najvise po hotelima. Za relativno male pare fantastican provod.

           Nikako ne prpustiti nocno skijanje ( Cena - 12 km)
           Nema sumnje idem i sledece godine. POZDRAV

 

 

16.02.2006.
    
Obzirom da su mi utisci objavljivani na ovom sajtu pomogli da znam sta da ocekujem na zimovanjima prethodnih
godina, evo i mojih utisaka pa mozda i oni nekome budu od pomoci.

Dakle(m), i ove godine Jahorina, termin 04-11 februar.
Sam put od BL do Jahorine bez ikakvih problema, cak i na velikoj krivini prije hotela Bistrica nije bilo snijega. Smjestaj u hotelu Bistrica standardno dobar. Promjenili su krevete i duseke a i legendarne 'Vucko' deke su otisle u zasluzenu penziju :) (zamjenjene su finim pokrivacima). Btw, duseci su prosle godine bili moja glavna zamjerka na uslugu u hotelu.
     Ove godine, glavna zamjerka je na parking. Prvo su nam naplatili parking na placu hotela (?!) (shugaju se za bijednih 10 KM) a onda su nas vozali i razmjestali par dana po razlicitim lokacijama oko hotela jer su ocekivali dolazak delegacije 'na visokom nivou' (k'o da TITO dolazi a mi ostali kao da nismo gosti istog tog hotela). Sve to i nije bilo naporno samo malo iritirajuce kako svi ti ljudi koji vode turizam na Jahorini gotovo i nisu promjenili nacin razmisljanja u odnosu na vrijeme od prije 20 godina. Ali, da ne kukam puno, ovo je brzo zaboravljeno jer smo se prepustili drugim carima hotela (bazen, sauna, teretana i hranaaa) i same Jahorine.
     Moram priznati da sam se prije polaska malo pribojavao vremenskih prilika obzirom da smo prosle godine odabrali trermin sa dosta snijega (u proslogodisnjem terminu palo 130cm) tako da 2 dana nismo skijali uopste a ostale dane smo skijali egzibiciono po hupserima jer snijeg nije mogao dovoljno da se utaba. Elem, bojazan je bila bez razloga jer je skijanje bilo fenomenalno svih 7 dana. Dva dana je padao snijeg, mada se moze reci propadavao jer je ukupno napadao za Jahorinu skromnih 40-ak cm. Dva dana je bilo i magle a 3 dana su bila prosto savrsena-suncano, vedro i hladno. Staze dobro pripremljene svaki dan. U dovoljno hladnim danima staze su bile ledene i bilo je pravo uzivanje voziti. Malo novog snijega je obezbijedilo uzivanje i u skijanju po neuredjenim stazama. Ratrakti su radili redovno (i po noci) kao i sve zice. Ogorjelica 2 se pustala samo vikendom. Radnim danima i nije bilo potrebe da radi jer cekanja na zicu nije bilo (najduze 2 minuta). Novi sistem za cekiranje ski-pasova je savremen i dosta ubrzava prolazak - ne morate da se maltretirate sa trazenjem karte svaki put kad dolazite na zicu, samo stavite kartu u dzep rukava ili slicno i pichite.
     Od drugih stvari vrijedi napomenuti veliki izbor skijaske opreme koju mozete kupiti dosta povoljno. Posebno je veliki izbor Fischer i Elan skija, mada ovo mozda i nije neka preporuka za ljude koji dolaze iz normalnih velikih gradova u kojima je izbor opreme svakako dobar (ovo je vise kritika za dobavljace skijaske opreme u Banja Luci koji nisu u stanju da nabave kompletnu opremu bilo kojeg od velikih proizvodjaca).
     Mogao bih pisati jos toga ali da ne davim previse, generalni utisak je FENOMENALNO. Dolazim i sledece godine sigurno a vjerovatno jos jednom i ove godine na produzeni vikend.
Pozdrav svima i par fotki sa Jashe.
     Vjeko
     p.s. kuhar hotela Bistrica nije normalan. Hrana je stvarno sjajna i velika preporuka svim gurmanima.

 


13
.02.2006.
     Ciao :),
     Dakle, bile smo na Jahorini u periodu 4.-11.02.2006.
     Prvo da napomenem da se ove godine desilo nešto nevjerovatno: nije cijelo vrijeme bila guuuusta magla :)
, imale smo čak tri sunčana dana, što smatram najvažnijim događajem sezone :).
     Bile smo smještene u Peggy apartmanima, nas četiri smo dobile apartman za šest osoba :)
, po cijeni od 70 eura/dan, koliko bi nas koštao inicijalno dogovoreni apartman za četiri osobe – hvala Peggy :) Apartman je zaista fenomenalan, sve novo, čisto, prostrano i toplo. U kupaoni jacuzzi sa svim mogućim opcijama.
     Što se tiče staza, primjećujem značajan pomak: nova staza na koju se dolazi sa dvosjeda Poljice (poslije prvog “spusta” odmah se ide desno), a može se doći i sa tanjira, samo se treba malo odgurivati (putić između vikendica, a počinje preko puta kafića Peggy na stazi). Čini mi se da je ukupno veća površina peglana, ili ja to prije nisam vidjela zbog magle :)

    
Ratrake sam viđala redovno po noći, a  nerijetko i preko dana kako peglaju (konkretno: na Ogorjelici).
Osobno više volim mekanu stazu, a i skije su mi Allround, pa me je razveselio novi snijeg što je padao :)

     
Cijene jesu malo otišle gore, reklo bi se za iznos PDV-a. Samo u onom “socijalnom” kafiću u dnu Poljica čaj i dalje košta 1 KM (ovim putem pozdravljam ljubaznog konobara u tom kafiću koji se sjeća da sam bila kod njih prošla godine :) )
     Koliba, naravno, prednjači sa cijenama, ali je i usluga svakako na nivou. Pizzeria Etno skoro pa ne zaostaje, bar po cijenama (cijene kao u Zagrebu). Da me se krivo ne shvati, nisu ovo pritužbe na cijene, samo primjećujem. Sve navedeno bi na skijalištu u Austriji košalo višestruko, tako da žalbama nema mjesta.
     I ove sam godine išla u Ski školu Peggy i NAJVEĆE pohvale našem INSTRUKTORU NEBOJŠI (+385 65 481 053). Sve četiri smo jako zadovoljne sa instrukcijama, veoma se trudi, metodičan je, strpljiv i predan!  Vidi se da voli svoj posao!
     Moje tri prijateljice su prvi puta bile na Jahorini i sve su primjetile iznimnu ljubaznost domaćina (meni je to već normalno, razmazili su me :) ), od domara u apartmanu preko konobara do radnika na žici!
     Instruktore Ski škole Peggy da ne pominjem :) – jednostavno, na Jahorini zaista se osjećam dobrodošlom i da imam bilo koji problem (bilo da mi je auto zatrpan ili ostanem bez kruha), znam da uvijek imam prijatelje koje mogu nazvati i koji će mi sigurno pomoći!
     Srdačan pozdrav svima!
     Vidimo se slijedeće godine na Jahorini!
     Jasmina iz Zagreba

10.02.2006.
    
Krenimo redom. Polazak iz Kragujevca u rano jutro,vremenski uslovi idealni,bez zadrzavanja na granici grabimo ka ski centru Jahorina. Prilazni putevi ocisnjeni,do samog skijalista... Odmah iz auta grabimo do vikendice, presvlacenje i prvo spustanje, osecaj IZVANREDAN.....

     Sneg skripi ispod skija, preko 120cm snega, pojedine jelke se iz snega i ne vide. Staze utabane, ratraci redovno obavljaju svoj deo posla, zice poluprazne,jer skijasa u tom periodu nije bilo puno.....
     Primedbi nemamo bukvalno ni na sta, jedino kao SUGESTIJU mozemo staviti, da bi trebalo nabaviti jedan top, kako ne bi dosli u situaciju da se staza PRACHA cuva samo za vikend skijanje.. Jedna od lepsih, intenzivnih staza, da se cuva za vikendase???....
     Nocni zivot jako dobar, klub BOARD i caffe hotela LAVINA puni nas mladih ljudi, koji posle napornog skijanja zele i malo opustanja.....
     Cene na nivou proslogodisnjih uvecane za taj famozni PDV, pa ni na Jahorini bez njega ne mozemo!!!.....
     Sve u svemu kragujevacka ekipa u sastavu 3x MARKO,ALEKSANDAR, DENIS, ZDRAVKO, MILETAAAAAA je prezadovoljna.....
 
     Veliki pozdrav za sve ljubitelje skijanja od Aleksandra iz Kragujevca

 

06.02.2006.
     
Cao svima. Evo kao sto sam obecao da cu vam prenijeti utiske sa Jahorine.
Mogu da vam kazem da je bilo fenomenealno, bilo je malo hladno sto nas nije omelo da se skijamo kao sto smo navikli. Sve zice su radile a staze su bile spremne u svakom momentu. Kao i prosle god dozivio sam i ove godine prijatno iznenadjenje od strane osoblja u hotelu Bistrica. Sto da vam kazem sve u svemu idem i iduce god na Jahorinu i preporucujem vam da idete i da uzivate kao ja:)
     Pozdrav od Nikole sa Cetinja


05.02.2006.
     
Pozdrav svima! Evo svjezih utisaka sa Jahorine.
      Bili smo od 28.01. do 04.02. , smjestaj u hotelu "Rajska dolina" *** , bivsi vojni hotel, sasvim pristojno i udobno, pretople sobe, hrana vrlo obilna i kvalitetna za samo 40 KM polupansion. Jedino nervira sto za cuvanje skija u skijasnici naplacuju 1 KM po danu, a nemaju ni obezbijedjen parking za goste. Jos jednom napominjem da je hrana odlicna kao i odnos osoblja. Kad bi jos vecera pocinjala malo ranije, a ne u 18.30 bilo bi idealno.
      Sto se tice staza, vidno poboljsanje u odnosu na pretproslu godinu. Mnogo vise staza je uredjeno i poravnato, momci na zicarama su znatno ljubazniji i pomazu pri ukrcavanju, narocito skijasicama. Na izlasku sa zicara mislim da bi trebalo postaviti znakove za zabranjeno zadrzavanje jer cesto ljudi kad sidju sa zice stanu pa se namjestaju, a nema puno prostora, jos ako ima malo leda ili zemlje (a obicno ima )...  Ipak generalno sve pohvale za tehnicku sluzbu, ratraci ponekad i preko dana dodatno poravnavaju staze.
     Vrijeme u nasoj smjeni je bilo idealno, vedro i suncano sve dane, bez vjetra! U odnosu na prosli put kad je stalno bila magla i neke padavine pravo otkrovenje. Nije bilo guzve, svaka druga korpa prazna! Kazu da i sledece nedelje nece biti guzva, tek od 11. februara puna planina.
     Nije bilo "manijaka" na stazama, svi pristojno voze u skladu sa mogucnostima, jedino tu i tamo znaju da se pojave poneke motorne sanke pri dnu ogorjelice. Zadnjih dana je bilo i malo leda po stazama, ali najavljuju novi snijeg.
     Sto se tice ugostiteljskih objekata, cijene su uglavnom pristojne (caj 1-1,5 km, kafa 1,5-2 , kuvano vino 2,5 , sokovi i pivo 3 km , pizza 10 km ). U Kolibi je hrana jeftina, ali na picu ce vas oderati, bolje idite u restoran "Ognjiste".
     Sve u svemu, iskijali se kao nikad !
     Prije 5 godina sam bio na Kopu i nesto me vuce da opet odem tamo, ali kad pogledam utiske skijasa, nesto mi se ne mili... Ipak ostajem na Jahorini, sto je sigurno, sigurno je!
     Pozdrav svima jos jednom!
     Ilija.

03.02.2006.
    
Bio sam na jahorini od 22.-28.01 u pansionu sport. Cena 40 km noćenje sa doručkom, u hotelu je bilo slobodnih mesta. Na žicama popunjena svaka 3. korpa, čak kada je magla i svi se spuste na praču, čekanje na žici 2 min. ovo se odnosi na radne dane, vikendom je bila veća gužva , čekalo se od 1-3 minuta zavisno od žice.
     Patak


01.02.2006.
      Stigoh sa Jahorine 29.01.2006. Utisci su vise nego impresivni.
      Zice rade sve, trazio sam uzaludno mrlje i kapljanje ulja sa zica medjutim bezuspesno, a bas sam se potrudio, moj zakljucak je da toga ima samo prvih par dana sezone kad ih podmazu, posle nema 10000000%. Cene pristojne ne vidim neka znacajnija odstupanja.
      Staze sredjene kao piste, bas za klasu bolje nego predhodne 2 godine kad sam bio. Sad ima i mini skakaonica, neke delove ostavili za board neke sa hupserima, a velika vecina piste u bukvalnom smislu te reci. Guzve ne postoje, max sto sam cekao je 2 min i to samo na praci i na ogorjelici kec, na ostalim se ne ceka nista. Mislim da od ovg nemoz bolje.
     Nocni zivot bruka, Board je sad preuzeo najbolje mesto.
     Misko

31.01.2006.
     Upravo sam se vratio sa skijanja na Jahorini,  gdje sam boravio od 21. do 28 januara sa porodicom. Prvi put smo bili ovdje poslije 6 godina zimovanja na Zabljaku i moram reci, da mi je mnogo drago, zbog odluke da promijenim lokaciju. Put od Podgorice do Jahorine je bio super (naravno ako prilagodite voznju trenutnim uslovima), izuzimajuci dionicu puta "Scepan polje" oko 12 km makadama koji se takodje prolazi bez problema. Smjestaj na Jahorini mozete da birate, uglavnom super polupansioni od 25-30 e. ili apartmani za 4 osobe od 30-50 e. Dobre hrane imate u izobilju, a dobar rucak sa picem za 4 osobe kosta oko 20e. Na samoj stazi (poljice) imate i rostilj, super cevape) je sve pristupacno, caj 50c., topla cokolada... Kapucino u piceriji Sport je 75 c. Vrhunska pica i sve ostalo u predivnom ambijentu "
Etno restorana " je nesto sto ne smijete propustiti, a domacin Sasa je tu da vam momogne ako vam bilo sta zatreba. Vrlo su ljubazni, korektni. 
     A skijanje je posebna prica.
     Poslije jednog dvosjeda na Zabljaku, ovo je bio pravi dozivljaj, cetiri dvosjeda su mi omogucila da poslije svakog spustanja sa vrha Jahorine cekam najvise 2 min. za sljedece penjanje. Staze su fenomenalno odrzavane, za sedam dana skijanja nisam mogao naci ni jedan brijeg, koji bi me podsjecao na moj omiljeni Savin kuk ili Bjelasicu. Jednostavno sam se pitao, kako je moguce da pored toliko skijasa staze uvijek budu fenomenalno utabane i pripremljene. Sjecam se da su mi jednom prilikom na Bjelasici rekli da ne ravnaju stazu, jer snijeg pada pa ce onda morati opet to da rade. Ovamo se desilo da sam zakacio mecavu i temperaturu od -30 stepeni, ali su staze uvijek bile ravne kao staklo, bez obzira da li su one koje su maksimalno opterecene, ili one kojima prolazi par skijasa dnevno. Nema manijaka po stazama, ni iskompleksiranih vozaca motornih sanki, svi skijaju za svoj merak vodeci racuna o drugima.
     Renta skija je vrhunska, najnoviji modeli Fishera su do 10 e. Bordovi 10
e. Istina je da su klupe dvosjeda netapacirane, da ima ponekad magle ali je Jahorina u svakom slucaju nesto sto ce vam pruziti maksimalno uzivanje kad je skijanje u pitanju. Ljudi su super (nemojte se ljutiti na taksiste sto vam traze 5 e. da vas voze do Satora jer to zaista vrijedi toliko.) Predlazem vam da auto prkirate na centralnom parkingu, a sve vam je blizu, a ako ipak trebate prevoz momci su uvijek spremni na korektan dogovor pogotovo taksisti Beno i Nedjo, koji su tu i ako vam treba pomoc oko paljenja auta.
     Sve u svemu ja sam zaljubljenik u Zabljak i Bjelasicu ali mnogo toga bi ljudi nasi mogli nauciti od ljudi sa Jahorine ako zele unaprijediti zimski turizam. Nije daleko, neka podju, vide kako se radi i kako se sredjuju staze i da se liftovi pale tj. ne gase i kad nema guzve. Zao mi je sto cu i dalje zimovati van moje Crne Gore jer ne zelim da razmisljam da li je ociscen put do staze, da li se staze sredjuju i da li ima guzve na ski liftu. Ako ima guzve gospodo uradite jos jedan, dva ili ako bog da 10 ski liftova. Ravnajte staze zbog jednog skijasa jer ce vam taj jedan dovesti jos dvojicu. A ako ne znate kako se to radi skoknite do Jahorine i pogledajte to vam je samo 250km. od moje Podgorice. Na skijanje se ljudi dovode zbog dobrih staza, zbog malog cekanja na liftovima, zbog dobre hrane i usluge a ne zbog pozorisnih predstava , koncerata i nekakvih izmisljenih manifestacija (jos cemo izmisliti balet na skijaskoj stazi da bismo obogatili ponudu). STAZE I LIFTOVI.
     Pozdrav Jahorini od crnogorca Zeljka ( inace aktera ovih pozorisnih manifestacija na snijegu u Crnoj Gori, a skijasi pobjegose).


3
0.01.2006.
     Pozdrav za sve! Upravo sam se vratio sa trodnevnog boravka na Jahorini i moram da iznesem sve pohval za ovu ski sezonu. Počevši od staza koje su odlično pripremljene, preko vremenskih prilika koje su bile idealne, puteva koji su dobro očišćeni pa do smještaja koji sam imao u hotelu "Dva javora". Ako hoćete da idete na Jahorinu kad je temperatura vani -20, a da vam bude toplo kao da ste u sauni, da uživate u dobroj hrani i da vas usluži stvarno ljubazno osoblje, obavezno posjetite ovaj objekat... Enterijer je takođe za svaku pohvalu!

     Idem na Jahorimu već petu godinu za redom i nikad nisam uživao u skijanju kao do sad! Svaka čast i nastavite tako!
     Goran G.

3
0.01.2006.
      Zdravo svima!
Ove godine malo kasnim sa svojim utiscima.. Na Jahorini sam bila od 15-22. januara ove godine i provela se zaista lepo!
     Deo sa putovanjem i smestajem preskacem, mislim da je to samo stvar srece, kako su putevi ocisceni, da li je padao sneg ili ne i za koliko novca ste hteli da dobijete dobar smestaj..
     Staze su bile fino uredjene, vreme odlicno, cene ski passa povoljne kao i prethodne godine.. Ugostiteljstvo na nivou, cene slicne proslogodisnjim.. Usluga u restoranima i kaficima i dalje opustena i prijateljska. Imam dve primedbe:
 -jedna se odnosi na mladice koji su preuzeli Perinu ski cajdzinicu na stazi poljice, koji nemaju formirane cene pica vec olese kako koga procene, i
 -druga, koja se tice etno picerije koja je za mene prethodne dve godine bila zakon (svima sam pricala kako sam najbolju picu u zivotu pojela bas tu, na Jahorini), a ove godine je pizza majstor bio na odmoru, pa su nam ponudili rostilji ili pasulj??!  U kolibi uvek prijatno, lepo, ukusno.. U caffeu board raspevano i veselo (prosek godina 14!), U diskoteci Nebojsa dobra muzika, koju dj kvari svojim obracanjem narodu..
  
     Losi utisci: apartmani ogorjelica IZGORELI!! onima koji su bili ranijih godina, ova kuca poznata je kao Luda kuca, najopustenije mesto za caj i druzenje. E, ove godine, zbog losih instalacija, potkrovlje je zapaljeno, a garderoba, novac, pasosi i kompletna imovina ljudi koji su tu bili smesteni je izgorela!! Kakav propust u izgradnji i jos jedan dokaz da je za svaku gradnju potrebna inspekciju. da ne govorimo o ne postojanju urbanistickog plana, pa nice sve vise betonskih rugala..
    Drugi los utisak: pronadjen smrznuti boarder u snegu! Covek je poginuo kada je napustio stazu, za sobom povukao lavinu i ostao u snegu do jutra kada su ga vozaci ratraka pronasli. Tuzno..
Slazem se sa prethodnikom u  njegovoj izjavi da treba povesti racuna o brzini kretanja na stazi, odnosno prilagoditi istu kretanju ostalih skijasa i bordera..
     Na kraju, rezime - Jahorina lepa kao i obicno i bice, verujem, jos lepsa sa godinama, ali sigurno pravim pauzu bar neko vreme..
    Pozdrav svim ljubiteljima zimskih sportova i srecno!
    Lisa


20.01.2006.
     Zdravo skijasi i ostali ljubitelji planina,
     Malo utisaka sa skijanja od 7-14 Januara ove godine sa Jahorine. Drustvo dobro,cak pet vozila u koloni, putovanje bez problema bas na Bozic, putevi cisti. Prvo los utisak:
Putovanje od Vlasenice prema Han Pijesku bese mora za nas mnoge a 11 km uspeli smo da prevalimo za nesto vise od jednog sata. Kamion vukao neki bager nevidjenih gabarita do sada te da ih Milicija nije zaustavila na vrhu bio je spreman da nas davi celo popodne. Ova "pohvala" za sve koji brinu o saobracaju kako bi turistima put bio sto ugodniji do Jahorine.
     Jahorina lepa kao i uvek, naravno. Snega preko jedan metar, prva dva dana suncano iznad 1600 metara, ostatak saren, dosta magle a pomalo je i sneg provejavao. Vetar nije bio jak pa samo skijali sve dane. Staze najbolje od kad sam poceo da skijam na ovoj planini a to znaci zadnjih 20 godina.Kamenja nigde, ponegde je bilo leda zadnjih par dana ali sve u svemu staze sjajne. Zicare su radile punom parom, nije bilo vecih problema sem jednog dana kad su palili dizel motore pred kraj radnih sati zbog nestanka struje. Sve je to dobro kad se uzme starost opreme i tako dalje.
     Na stazama ima dosta nereda pa je vreme malo da se povede racuna o gustom saobracaju. Deca ispod dvanaest godina be morala da imaju kacige kao u normalnim zemljama, odrasli idioti koji voze spust kroz sume normalnih skijasa pod hitno moraju biti odrstranjeni oduzimanjem ski karata. Sve povrede pri sudarima i takvim brzinama su veoma teske a za pocetnike koji skijaju od jedne strane staze do druge to je veliki problem. Mislim da oni zasluzuju da staze koriste kao svi ostali u skladu sa svojim znanjem a ne da ih neko ugrozava ludackim spustovima. Razocaran sam mnogim skijasima koji pokusavaju da voze karving tehniku velikim brzinama a oko 99% njih to ne zna ali nazalost misli da zna. To je takodje opasno po ostale, normalne, svesne svog znanja. Imam utisak da mnogi koji nisu uspeli da savladaju tehniku skijanja iz vremena Krizaja i Stenmarka definitivno ne mogu da postanu dobri rekreativci sa dobrim ili naprednim znanjem. Skije nisu toliko presudne kao znanje.
     Jos malo o smestaju i cenama. Pa sta reci nego da je sve je skuplje. Smestaj malo skuplji a kafici i kafanice prilicno u odnosu na proslu godinu. Decu sam slao u prodavnicu nekoliko puta da kupuju slatkise pa i tu se trosi mnogo vise novca. Ugostitelji su uglavnom ljubazni tu nema primedbi. Kad se Jahorina izjednaci sa Kopaonikom u cenama prenost je na strani Kopa u svemu. Ski pas ima previse varijanti i to losih. Evo da pojasnim onima koji se spremaju da odu.
     Dnevni za odrasle 26 KM, Poludnevini od 9-12 i od 12.30-16 je 20 a poludnevni od 11-16 iznosi 23 KM. Decji dnevni je 18 KM a sve ostalo za njih je bez veze. Nema popusta izuzev samo kod 6 ili 7 dana za decu. Odrasli 2 dana=45, 3 dana=65 km i tako do besvesti. Iskreno receno svidjala mi se ranija varijanta. Dnevni je bio jeftiniji nego sada i u saglasnosti sa ponudom staza i zicara a poludnevni od 11.30 do 16 je bio idealan. Sledece godine se mora sve premeriti pre zimovanja jer cekanje da kupite ski pas od 5 do 250 minuta, ponekad, nema smisla a more varijanti neka ide na cast umu koji to izmisli na zalost nas koji volimo skijanje.
     I dalje volim ovu planinu i te ljude koji tamo pokusavaju da zive od toga. Ne mislim na one bogate sto su uzurpirali placeve i prave kojekakva zdanja za skorojevice iz cele bivse Juge a dolaze zbog svega ostalog izuzev pravog skijanja. Sta gore treba uraditi u narednim godinama je prica u prazno kao i u ostalim ski centrima dostupnim na ovim prostorima. Nadam se da ce ove planine biti predate skijasima a ne lopovima i onima koji ne znaju sta je uzivanje u prirodi i  spustanje niz padine dok sneg skripi pod skijama,bordovima,sankama i tako dalje.
     Saljem nekoliko slicica i jedan kratki film, (Video Clip file velicine 1,11 Mb), koji sam napravio na Jahorini i nadam se da ce biti postavljen i dostupan drugima da ga pogledaju.
     Pozdrav od Stanka iz Valjeva.

 
Klikni za vecu sliku 640x480
 

13.01.2006.
     Na Jahorini sam  SA JOS 6 PRIJATELJA IZ Crne Gore boravio 7 dana u januaru mjesecu 2006 god.

     Prvi put sam posjetio tu planinu. Bili smo smjesteni u pansionu Winter - naselje Sator. Hrana , smjestaj i domacini su bili izvrsni, preko nasih ocekivanja. Uvijek je bilo tople vode a i parno grijanje je punom parom radilo. Mislim da cu i sledeci put posjetiti takodje pomenuti pansion.
     Zelio bih sve one koji misle dolaziti kolima da napomenem da ne krecu bez zimskih guma, makar prednje dvije. Ja sam imao nove ljetnje i  kola su na Poljicama ostala parkirana. I m+s gume ce vam zavrsiti posao, ali ljetnje tesko, cak i na 4x4 vozilima. Lanci se podrazumijevaju.
     Skijanje je bilo dobro, a vrijeme ne bas najbolje. Magle nije hvalilo. Staze su dobro pripremljenje i svakome bih preporucio stazu Pracha (siroka, a dugacka).
     Od restorana su dobri OGNJISTE na Poljicama, Koliba (hotel Termag) i na vrhu naselja Sator ima mala Pizzeria Etno – u njoj takodje ima raznovrsnih jela, a cijene su pristupacne. 60-70 % je jeftinije nego u CG.
     Na liftovima bi trebalo proraditi, cesto se kvare. I naravno na putevima – mislim da bi vise paznje trebalo posvetiti ciscenju i posipanju soli.
     Zakljucak – Nije lose, tesko da ce brzo biti na nivou Austrije, Francuske, Italije… Trebace proci jos mnogo mnogo vremena. Za nase prilike je sasvim O.K. Doci cu opet sigurno, i nadam se da  tada Jahorinu necu prepoznati.
     Pozdrav svima,
     Milos iz Podgorice.

  

10.01.2006.
   Sto sam obecao prosle godine-ispunjavam tek sad! Izvinjavam se, mozda sam nekome mogao i pomoci informacijom, ali posto sam skoro sve dole napisano procitao i ne bih imao sta posebno dodati.
   Bili smo prosle godine na Jahorini od 10.02.05 i nije bilo lose osim smestaja u kolibi Zlatna Zita gde nije bilo tople vode, a ni posebnog grejanja-moja greska pri izboru.Kritiku na uredjenje staza ni ne trebam slati, jer je nece procitati oni koji treba to da znaju. Ali dolazim ove godine opet, na zalost ne samo zbog skijanja(iako bi to trebalo biti najvaznije), nego i zbog dobrog provoda koji je poklopljen sa nasim mentalitetom, a sto ne mogu naci u zapadnim ski centrima.U Austriji i i Njemackoj (gde zivim) cu skijati, a na Jahorini cu uzivati u  nasim specijalitetima. Ako bude i dobrog skijanja onda ce i zadovoljstvo biti vece.
   Ipak ne mogu da se otmem utisku i pitanju zasto kod nas ne moze biti sve malo disciplinovanije. Nisam jos video tako dobre i lepe kafice i restorane na zapadu kao sto su kod nas, ali zato su im skijalista i zicare uvek perfektni za razliku od nasih.
   Verovatno ce se sve promeniti kad i nasi ljudi budu mogli bez viza ici vani i skijati gde god zele, a verujte i nije neka ogromna razlika u cenama da to sebi ne bi mogli priustiti. Sigurno je da oni koji traze samo dobro skijanje nece naci tako lose uredjenje kao kod nasih skijalista-generalno gledajuci. Ali za dobar provod van skijanja je malo teze i malo skuplje.
   Vidimo se u Februaru!
 
   Pozdrav, Sinisa Minhen

 

10.01.2006. Cao svima
     Pregledavajuci ovaj sajt odlucio sam da i ja kazem par rijeci.
Na Jahorini sam bio 2000 god razorcarao sam se u smjestaju i u nevremenu koje me je zadesilo, medjutim prosle godine kada sam otisao nijesam mogao da prepoznam tu planinu. Ja idem na zimovanju radi odmora i skijanja a za ljude koji traze razonodu poput mene jahorina je pravi izbor.
     U hotelu Bistrica je vrhunski smjestaj a ljubaznost zaposlenih na nivou. Ove godine idem na jahorini 21 januara i nadam se da ce me prijatno iznenaditi kao sto je to bilo prosle godine.
     Javljam vam se cim dodjem sa jahorine.
 
     Pozdrav od Nikole sa Cetinja
 

04.01.2006.
    
Išao sam sa kolegom na Jahorinu na dva dana da malo pripremim noge za Austriju. Jahorina je punjena 100%. U nedjelju su radili lift Poljice i dvosjed Prača. Prebacivanje između tih žica bez auta je solidan kondicioni trening. U ponedjeljak su još radili dvosjed Poljice (dok se nije pokvario), dvosjed Ogorjelica (desna) i čini mi se lift Željo (nisam išao tamo).
     Utisci:
- osnovni cilj postignut: umorne noge (manje od skijanja, više od stajanja u redu)
- staze duž žica koje su radile su bile sređene
- na vrhu je duvao jak vjetar, bilo je magle i povremeno je padala kiša (nedjelja) i snijeg (ponedjeljak)
- staze od vrha uopšte nisu označene i gledao sam početnike kako idu i onuda gdje iskusni skijaši imaju problema
- stubovi žičara su zaštićeni sa po jednom elanovom strunjačom. Mreže su bile tu samo sredinom osamdesetih. Ako se neko i zapuca u stub, sam je kriv.
- sa svih žica (i vučnice i dvosjedi) kapa otopljena mast, tako da sam na jakni skupio prekrasne crne mrlje, stražnjica (dupe ili guzica, kako ko voli) mi je pocrnila od tanjira vučnice, a i skije su solidno pocrnile sa donje strane. Ko mi je kriv kad sam izabrao svijetle boje hlača i jakne.
- red za lift Poljice je rijetko kad bio ispod 80-tak ljudi. Na momente je bilo i preko 120.
- niko nije uvodio red tj. sprečavao "padobrance" da uskaču preko reda
- na dvosjedu Ogorjelica sam sjedio na 3cm smrznutog snijega. "Ulovio" sam jednu od korpi koje su prenoćile na vrhu planine.
- ljudi koji su se zatekli na dvosjedu Poljice u momentu kad se pokvario čekali su bar pola sata da ih pomoćni motor izvuče. Vjetar je bio jak i sigurno nisu uživali.
- za dva dana sam proskijao u kilometrima kao za 45 minuta skijanja na Gerlitzenu.
- dvodnevni ski pass sam platio 45 KM (23E).
     Sve u svemu, dvičica.
     Usput, mislim (ne mislim, siguran sam) da na Jahorini postoji nesrazmjer između smještajnih kapaciteta i kapaciteta žičara, tj. ako svi skijaši izađu na stazu i ako sve žice rade, opet će biti gužve i čekanja u redu. Sreća pa je dobar procenat onih kojim je bitno da su na Jahorini, ali ne skijaju, a kad se vrate kući, pričaće kako je skijanje bilo super.
     Stekan

04.01.2006.  DRAMA NA JAHORINI            Izvor: Dnevni list PRESS
    Oko 120 turista, među kojima je bila i jedna trudnica, punih šest sati ostalo zarobljeno na pokvarenom ski-liftu Skočine, viseći sve vreme 50 metara od zemlje

     Oko 120 turista, koji su u četvrtak uveče punih šest sati bili zarobljeni na ski-liftu Skočine na Jahorini, još uvek su u šoku od straha koji su preživeli boraveći sve vreme u uspinjači na oko 50 metara od zemlje!
     Uspinjača Olimpijskog centra prestala je da radi oko 15.45, a među „okovanim" skijašima bilo je žena i dece, a čak i jedna trudnica! Na uspinjači je ostalo i nekoliko javnih ličnosti iz RS, a ministar privrede Rajko Ubiparip, za kog se takođe verovalo da je ostao da „visi", pojavio se u akciji spasavanja. Svedoci tvrde da je atmosfera u uspinjači bila jeziva budući da duže od sat vremena skijaši nisu mogli da se pomere iz mesta, čekajući da im neko pomogne na temperaturi nižoj od minus 10 stepeni Celzijusa. Kako je vreme odmicalo, temperatura je sve više padala, što je dodatno pojačavalo nervozu „zarobljenih" skijaša. Posle izvesnog vremena neki su počeli da paniče.
     Prema saznanjima Pressa RS, manji broj njih odlučio je da iskoči iz lifta, verujući da nisu tako daleko od zemlje koliko su bili. Radnici Olimpijskog centra tvrde da su ti skijaši imali puno sreće jer ih je prilikom skoka dočekao visok sneg.
     Ipak, drama koja je pretila da ljudi na žičari potpuno izgube kontrolu i izazovu potpunu pometnju počela je da se rešava kada je u akciju stupila Gorska služba spasavanja OC Jahorina.
     Direktor Tehničke baze Olimpijskog centra Rajko Lopatić kaže za Press RS da je većina zarobljenih turista vrlo brzo spuštena na zemlju.
     - Ali, problem je bio to što su neki ostali zarobljeni na velikoj visini i iznad nepristupačnog terena. Zato smo potražili pomoć jedinice za specijalne operacije CJB Istočno Sarajevo, ali i njihovih kolega iz Kantona Sarajevo i federalnog MUP-a. Posle šest časova, oko 21.30 časova, svi skijaši su spaseni. Najvažnije je da niko nije povređen, a najgore su prošli oni koji su najduže bili zarobljeni i koji su zaradili blaže promrzline - kaže Lopatić.
     Vlasnik izdavačke kuće „Besjeda" iz Banjaluke Nenad Novaković kaže da se zajedno sa sinom srednjoškolcem našao na pokvarenom dvosedu.
     - U prvom trenutku nismo znali šta nas je snašlo, jer se i ranije dešavalo da žičara stane na nekoliko trenutaka, pa ponovo krene. Međutim, kako je vreme odmicalo, zavladala je panika. Nije bilo svejedno. Ja sam visio na desetak metara iznad zemlje i pitao sam se šta će se desiti ako budem morao da zanoćim na tom mestu - kaže Novaković.
     On ističe da su hepiendu kumovali veliko umeće i sposobnost pripadnika Gorske službe spasavanja, koji su, kao u filmu, pomoću užadi i raznih akrobacija, spasavali „zarobljenike".
     - Video sam da jedan od skijaša iskače iz korpe i baca se na zemlju. Stavio je skije na rame i odgegao se prema hotelu, uz aplauz onih koji su ostali gore. Ali, on je bio na oko dva metra visine. Šta ja da radim na deset i više metara visine?! - kaže Novaković. On dodaje da je iza njega bila glumica banjalučkog Narodnog pozorišta Ljiljana Čelić sa ćerkom i prijateljem.
     - Pokušali smo i u tim teškim momentima da se zabavimo i ne mislimo na zimu i nesreću koja nas je zadesila. Uspeli smo da u tu zabavu uključimo i druge skijaše sa kojima smo zajedno visili - kaže Novaković.
     Dejana Ivančić-Spasojević iz Novog Sada više od tri sata visila je u korpi na jednoj od najnepristupačnijih litica na stazi. Priznaje da se prestrašila i da ima samo reči hvale za momke iz Gorske službe.
     - Jedino što mogu da kažem jeste da mi je drago da niko nije povređen i da je sve proteklo dobro. Momci iz Gorske službe su pravi heroji i pamtiću ih ceo život - kaže Dejana.

EKIPA PRESSA RS

26.12.2005.
     Cao svima,
     za vikend (24.12. - 25.12.) sam bila na Jahorini i bilo je super. Subota je bila posebno lijepa jer pored sunca i staza je bila odlicna (staza Poljice). Ne pamtim za ovih 25 godina koliko skijam na toj stazi da je bila tako dobra.  
     Moram priznati da je cijena malo visoka, ali ako se uzme u obzir kolika je cijena gradskog prevoza u Sarajevu to i nije tako skupo, posebno ako nema guzve i ako mozes za 4 sata napraviti desetak zica.

     Ja sam uzivala, a nadam se da ce i ostali zaljubljenici u ovaj snjezni sport.
     Natasa

21.12.2005.
     Pozdrav svima! Želim da vam kažem da sam u nedjelju (18.12.2005.) bio na Jahorini i da nije bilo loše! Staza je bila pripremjena ali je napadao snijeg pa nije baš bilo idealno. Pirio je jak vjetar i na vrhu je bilo magle, ali opet sam uživao... Putevi su čisti a snijega je bilo blizu metar. Jedino što su cijenu ski pasa digli sa 10 na 26 KM...
     Goran

 

21.12.2005.
     Ako je neko skoro bio na JAHORINI neka nam kaze dali je realno pocela sezona/ Dali rade zice i dali su utabane staze, koliko snega ima.
    Vladimir iz Beograda


04.12.2005.

Molim sve koji su skoro bili na Jahorini u hotelu Bistrica da nas obaveste o svojim utiscima o hotelu.
Unapred zahvalna
Porodica Jovanovic iz Nisa
 
04.12.2005. 
     Kamenje na stazi, nepaljenje žice do podne 25.12.2003. uz 80 cm snijega i 50 gnijevnih skijaša koji čekaju da im daju novce(objašnjenje-nije sezona), neutabane staze i ostali jahorinski specijaliteti biće realnost sve dok ski centar ne bude privatizovan. Dok god politika određuje kuda ide zarada od Jahorine, nema kvalitetnog napretka. Gradiće se smještajni kapaciteti a nove žice nema već skoro 20 godina. Zaposlenima je isto, plata ne zavisi od toga ima li kamenja na stazi ili ne, a skijaša uvijek ima dovoljno, i biće ih bez obzira na sve.
     Ako se nekada počne ulagati u skijalište, tada će cijene biti na nivou onih u Austriji, Italiji ili Sloveniji. Da nema maltretiranja sa vizama ja bih promjenio destinaciju, ovako još uvijek idem na Jahorinu, derem skije, ponekad se nerviram i pitam se da li smo normalni.
     Dario

03.12.2005.
     Wlad druze sta mislis koliko skijasa postoji koji razmisljaju kao mi a ne pisu o tome,ja mislim mnogo ali hajde da uzmemo brojku od 100 (sto je malo) pa da je pomnozimo sa cenom 1 nocenja od 5 E, dakle 500E, pa to puta 4 vikenda, to je 2000, pa dodamo na to4x20E ski pass, to je 80E po osobi za 4 vikenda, pa 80E pomnozimo sa 100, dobijemo cifru od 8000E+2000=10000E+hrana (10E po danu) 8000=18000E dalje necu da pisem, ali ove pare ili idu u drugu zemlju ili ostaju kod nezadovoljnih skijasa u dzepu, a sve zbog razmisljanja "vi ste subjektivni meni se objektivno ne isplati da upalim zicu za 5-6 skijasa!"
    
Ti si sto posto u pravu kada prilicno uzdrzano pises o svojim nezadovoljstvima, ali bre brate treba neko ove NERADNIKE i NESPOSOBNJAKOVICE po ski centrima vec jednom da dobro zakaci i da pocnu da brinu o svome radnom mestu!
     Pop 67

03.12.2005.
    
Moje misljenje je da je Wlad u pravu. Nazalost, mnogi ljudi su lenji da urade nesto sto bi im donelo novac, lakse im je da kukaju kako je lose. Znam, i ja sam ponekad takav, s' razlikom sto ne kukam.
     I to kamenje po stazi, siguran sam da postoji neki nacin da se to sredi. Verovatno je skupo, ali to bi trebala da bude dugorocna investicija koju ti ljudi ne prave iz nekog razloga. Da li zbog zelje da samo ucare sto vise mogu dok su na funkcijama ili zbog toga sto ovi prostori nisu podobni za pravljenje tih dugorocnih investicija. . . 

      Dyape Zmay

03.12.2005.
    
Naravno da bi trebali da puste liftove ako ima 20-30 skijasa, tim pre ako su privatnici. Verujem da bi kod nas pocinjala mnogo ranije sezona da ski centri nisu u vlasnistvu drzave.
Pale se sedecnice za > 10 skijasa (u sezoni), zasto ne bi i van sezone ako ima 20tak skijasa.
U krajnjem slucaju moze da se upali i po koji tanjir/sidro i svi bi bili zadovoljni van sezone.
     Al' dobro, ocigledno cemo se mi nacekati toga (da rade zicare i pre NG).
     Wlad
      

02.12.2005.
    
Vjerovatno stoji to da nema uslova da urade staze, ali su definitivno MORALI pripremiti rajsku dolinu i pustiti Zelju. Tu ima dovoljno snijega. Ljudi bi se vozili do pola, a na jedinom prevoju su mogli i lopatama nabacati snijeg. Mislim da nije u pitanju masina za novac, nego nedostatak sluha za turizam i nedostatak dobre volje. Uvijek je tako bilo.
    Ice, Sarajevo
   

02.12.2005.
    
Problem i jeste što staze i žičare nisu privatizovane. Gradi se na Jahorini hrpa hotela i apartmana, a nikog nije briga gdje će oni skijati. Shvatam ja ljude koji grade. Odvajali su od usta (ne svojih) i uštedjeli, pa moraju negdje ulagati.
     Ja sam negdje 1987 ili 1988 doživio na Jahorini da nakon pola sata čekanja da žica krene, čujem sljedeći citat od čovjeka koji je trebao žicu pustiti: "Hajde skupite se da vas bude bar dvadesetak. Ne vrijedi mi žičaru paliti zbog vas 5 - 6!". To je bilo samo nekoliko sezona nakon olimpijade. Nema šanse da je danas bolja situacija.
U pravom capitalism-u ako je jedan skijaš kupio pass, sve žice rade, jer je njegov izbor na koju će stranu. Ako nije tako, ode čovjek gdje jeste.
     Konkurencija gradi kapitalizam. Kod nas ni jednog ni drugog, već "deri dok možeš, a poslije ćemo vidjeti".
     Stekan


  
24.11.2005.
     Malo sam iznenadjen ovolikom kolicinom komentara mada moram priznati da mi prija kad ih vidim toliki broj.Vozim bord i vec 7 godina redovno idem na Jahorinu najmanje 2 puta godisnje. Svake godine takodje posetim i neko strano skijaliste. Sve i lose i dobro o Jahorini stoji, ali sam nekako sentimentalan prema toj planini i dalje me drzi strast prema njoj. Uporedjenja sa drugim svetskim centrima su smesna jer im Jahorina nije ni prineti ni u jednom pogledu. Medjutim kako je posecujem i leti kad je gradjevinska sezona u jeku, vidi se trud nazalost pojedinaca da se uslovi poprave i navijam da tako bude.
     U svakom slucaju ko nije video Jahorinu,a ljubitelj je planine mnogo je propustio i savetujem da je obavezno poseti.
     A onima koji se bave organizacijom skijalista zelim da se malo ubrzaju sa realizacijom lepih ideja koje imaju, jer nisu svi tako sentimentalni prema Jahorini, a centri koji su nam dostupni po kilometrazi mislim su presisali Jahorinu u svakom pogledu i jnos napreduju nevidjenom brzinom.
 
Pozdrav svim ljubiteljima Jahorine Ivan.

 

 

22.11.2005.

     Javljam se i ja posto sam tek sada provalio vas sajt trazeci informacije za sledecu godinu...
Naime, bio sam i ja ove godine na Jahorini... I nije da bih hteo nesto da se zalim...
     Ali sam doziveo jednu vrlo nezgodnu neprijatnost, na koju bih, recimo, hteo da skrenem paznju ljudima koji se odluce da idu i sezone 2005/2006 (Odmah da razjasnim i ja planiram posetu ove sezone OBAVEZNO!!!).
Neprijatnost na koju mislim je to sto su mi prvog dana zimovanja nestale skije! I to, da muka bude veca uvece oko pola 10, i to iz vikendice u kojoj smo odseli... Policija na punktu na ulazu u kompleks (kroz koji MORA DA SE PRODJE ako se ide na ili sa kompleksa) nam je "ljubazno" odgovorila da budemo srecni sto nam nisu ukrali auto... Sta jos reci... I da stvar bude JOS gora, posle par dana su jos jednom decku iz vikendice pokusali da ukradu skije i to u kaficu na nekoj od staza...
     Do kraja zimovanja sam novoiznajmljene skije cuvao ispod kreveta... Malo previse srpski, ali sta da se radi...
No, stvarno nameravam ove godine da idem ponovo po svaku cenu... Planina zasluzuje svaku paznju iako sam ja tek pocetnik vrlo sam zadovoljan izborom staza...
I stvarno, taj problem sa ciscenjem zicara, i sveopsta neorganizovanost oko istih malo takodje deprimira...
Vreme je bilo lose jer smo bili u onoj nedelji na koju sam primetio da se svi zale...
     Sve u svemu, adrenalin radi svoj posao i ne verujem da iko odande moze da se vrati nezadovoljan... Mozda bez skija, ali bez osecaja "ispunjenosti" nikako!!!
Aleksandar

 


Sezona 2005.


12.04.2005.
     Reagovanje na utisak  Dr.med. Dejan Lukića od 19.03.2005.
(preuzeto sa foruma)

    
E ovako
1. Takve sobe kakve si ti rekao da su mozda ih ima 2 u celom hotelu.
2. Lift radi savrseno
3. Sobe su uvek tople (ajd te dve sto sam spomenuo nemaju..)
4. Istina, nema jedne sipke od merdevine u bazenu..Ali iz bazena se izlazi lako.. (i sta ce vise merdevina kada je bazen ono, srednje velicine)
5. Nema nigde vlage (i drugi put spominjem sem u te dve sobe)
6. Cene su odlicne.
7. Ti pricas da je prljav, vlazan, izlomljen hotel, to dokazuje kako smo mi kulturni i kako mi pazimo na stvari, plus hotel je veoma star pre 84' je napravljen
8. Svi su ljubazni u hotelu...
9. Ima jos 100 stvari ako hoces da nabrojim koji ce biti odgovor na ono tvoje gore sto si napisao...

     CDX


09.04.2005.

     Bio sam na Jahorini 01.-03.04.2005. Staze su na nekim mestima progledale, ali moze se skijati bez problema. Ujutro su staze zaledjene (nekome mozda pretvrde), oko podneva postaju mekane. Od zicara su radile dvosedi Ogorjelica I i II, liftovi Poljice i Olimpik.

Pozdrav, Luka


09.04.2005.
     
ZIMOVALI SMO KOD VESE I MLADJE U VILI PROMAJA. EKIPA JE BILA SUPER JEDINO STO NISMO IMALI SRECE SA VREMENOM, SNEG JE NEPRESTANO PADAO, TE SMO OD 7 DANA SKIJALI SAMO 3.
     IDUCE GODINE PLANIRAMO DA SKIJAMO NA VLASICU.
      KOSANOVICI
 

01.04.2005.
     Prvi put sam bila na Jahorini. Surova planina, ali fantastično skijanje. Staze se stalno štampaju i besprekorne su. Zaposleni na liftovima i žičarama zaista profesionalno obavljaju svoj posao, desetka.
     Nije mi jasno kako se niko do sada nije setio da obeleži prvo ski staze, a zatim i ski puteve koji ih spajaju. To je maglovita planina i neophodno je da se na svakih nekoliko metara postaviti štap npr. crvene boje i da se obeleži broj staze (primer kao na Kopaoniku).
     Savet: ponesite "sitne" evre, u apoenima od 5, 10 i 20 inače ćete morati da pozajmljujete za piće i sl. Sa novčanicom od 100evra možete samo da kupite sedmodnevni ski-pass.
     Olivera

21.03.2005.

     Pozdrav svim posetiocima sajta. Evo i ja da dam svoj glas.
     Juče sam se vratio sa Jahorine posle jednog produženog vikenda. To je bila moja prva poseta Jahorini delom zahvaljujući o ponudama koje sam na ovom sajtu našao.
     Da li je u pitanju sreća ili mart mesec ali vreme nas je poslužilo. Sunce je toliko jako bilo da smo svi izgoreli. A uz to još i preko dva metra snega .... Istina sneg je već postao "mokar" tzv. nogolomac tako da treba biti oprezniji u skijanju i bordanju ali je užitak vrhunski.
     Usluga je na nivou. Ljudi su ljubazni i gostoprimljivi. Rentiranje opreme na svakom koraku a oprema koja je u ponudi je sasvim pristojna. Cene rentiranja nisu jako visoke. Put do Jahorine je protekao bez ikakvih problema. Klope takođe ima na svakom koraku a cene su apsolutno pristupačne. Gužve na stazama nema. Sve si staze bile utabane. Sve su žičare radile.
     Sve u svemu ocena 5+ i može me Jahorina očekivati i naredne godine.
     Evo i par slika da sa svima podelim lepe uspomene.
     Doki - Novi Sad

 

 


19.03.2005.
     Zelio bih da napisem par rijeci o mom zimovanju na Jahorini, u hotelu "Bistrica" ( 19.02.-26.02.2005 ). Ne bih zelio da ovo pismo bude nekakva zalba, vec jedna prijateljska kritika.
     Cetiri dana je padao snijeg, sta se moze, visa sila. U danima kad nije bilo padavina radio je dio vertikalnog transporta. Poceli su raditi tacno na vrijeme u 10:00, ali prvo su cistili sjedala od snijega i tek tad poceli sa radom na uredjivanju staza, ostavivsi stotinjak skijasa da na "Ogorjelici 1" stoje u redu do 11:20 kad je prvi od njih sjeo na korpu uspinjace. "Ogorjelicu 2" nisu ni pustili u promet uz obrazlozenje da nema dovoljno skijase i da se ne isplati. Kao i uvijek do sada (skijam na Jahorini od 1968.) jedan od osoblja je stajao na polaznoj stanici i posmatrao kako korpa udara skijase po potkoljenicama prilikom sjedanja, ne pokazujuci ikakav interes da pomogne.
     Sto se hotela tice, sa pravom moze da nosi oznaku od 4 zvjezdice za ljubaznost osoblja i raznolikost ishrane. Ostalo je na nivou smjestaja u studentskom domu. Pa pocnimo redom: boja i malter zida oko prozora u sobi i stropa u kupatilu otpadaju .Umivaonik se klima a cesma je korodirala. Daska na WC solji je postavljena par centimetara ukoso. U hodniku se niti jedan od tri ormara ne moze ispravno zatvoriti jer su vrata lose namontirana, a srednji se od sijalice u hodniku ne moze potpuno otvoriti. Radio u sobi ne radi jer je neko uklonio zvucnik. Namjestaj (rubovi tamno smedji, sredina krem-boje) je izgreban, ne treba ga mijenjati, vec samo obojiti. Madraci u krevetima su stari, tanki i propali, a ispod njih nema elasticnog nosaca, ves "rostilj" od jelovih dasaka, pa svako tezi od 70 kg tacno osjeti kad legne, da li mu je kuk na dasci ili u prostoru izmedju 2 daske. Liftom se mozete iz sobe spustiti u podrum, u skijasnicu, ali u suprotnom smjeru necete moci, jer dugme za poziv lifta u nivou skijasnice ne radi.
     Bazen je velik i voda topla. Obzirom da je nivo vode u bazenu oko 40 cm ispod nivoa staze za hodanje, ne mozete iz bazena iskociti na nju, vec se morate posluziti jednim od 2 aluminijskih ljestava. Problem je sto poprecne precage nedostaju, imaju obadvije ljestve samo po jednu stepenicu - precagu i to u nivou povrsine vode, pa uz malo akrobatike, moze se iz bazena i izaci. O itisonima sa crnim progorinama od cigareta, odlijepljenog na rubovima i natpisa na vratima lifta ne bih komentarisao.
     Iznenadilo me je da u restoran sali za vrijeme obroka nije vise zabranjeno pusenje, toga prije nije bilo. Spoljna fasada hotela (narocito spoljni zidovi bazena) je vlazna i malter otpada.
     Sve su ovo nedostatci koji se uz relativno malo investicija i mnogo entuzijazma mogu otkloniti. Steta je da jedan tako divan objekat propadne, a to ce se i desiti ukoliko se nesto hitno ne poduzme. Odgovornim ljudima se moraju nedostatci pokazati, a ne da svi gosti sute i kazu :"dobro je". Ako budemo svi tako govorili, odgovorni nece ni znati da nesto nije u redu i nece vidjeti potrebu da ista promijene. Kolegici iz Novog Sada, u sobi na 3.spatu, sa dva spoljna zida, nije radilo grijanje, dobila je dodatno cebe i grejalicu, ali kvar nije bio otklonjen. Ona nije zeljela da se zali,"pusti, dobro je". Nije dobro. Ne mozemo stalno sebe lagati kako je to dobro i jeftino. Po osobi 31 EURO dnevno, krajem februara, za polupansion u takvom hotelu, je cijena za istovjetni smjestaj u Austriji , Italiji ili Njemackoj, ali u poredjenju sa standardom i prosjecnim platama u BIH i SCG, odakle dolazi najveci broj gostiju, je bezobrazno visoka. Polupansion u novootvorenom hotelu "Termag" je preko 60 EURO dnevno i on sa pravom nosi 4 zvjezdice. U zapadnoevropskim skijalistima u objektima kategorije "Termag"-a cijena je upravo tolika. Jos jednom molim odgovorne da spasu Jahorinu i hotel "Bistrica", da ne dozvole da propadnu.
     S postovanjem
     Dr.med. Dejan Lukic
 

 


18.03.2005.
    
Proveli smo sedam predivnih dana od 26.02. do 05.03.2005. na ovoj planini. Prvi put dolazimo ne racunajuci ekskurzije pre petnaestak godina. Smestaj hrana i ljubaznost osoblja u Vili Stanisic su izvanredni. Sve je novo i lepo a kuvar i konobarica su mnogo fini i srdacni. Naravno tu je i Bodo glavni organizator koji se stvrno trudio da svima pruzi pomoc. Uoste svi ljudi koji rade na Jahorini su veseli i druzeljubivi. Tu je i nas ski vodic Srdjan koji nas je upoznao sa ovom planinom i stazama na najbolji nacin. U zivotu nisam videla toliko snega ispod koga se cesto tek kasnije otkrije auto pa cak i kuca.
     Pijo

13.03.2005.

     hej, svima!
     nisam zazalila sto sam ovoliko cekala da odem na planinu. stizem sa svezim utiscima sa jahorine. tamo je prelepo!! padavinskog snega ima 3 metra, ali ja sam, iskreno receno, vidjala samo 4 i 5 metara, jer su smetovi veliki i sneg neprestano veje! sami mestani kazu da ne pamte u poslednjih 30 godina da je bilo ovoliko snega. vec zovu ljude da im skidaju sneg sa krova da ne bi doslo do odronjavanja na prolaznike. sami prognoziraju da ce sezona potrajati za vreme celog aprila, a da ce se sneg zadrzati i do juna.
      staze su milina za vozenje borda, tako da je uzivanje maksimalno, jedino su se moji prijatelji skijasi zalili na
uvek svezi sneg, jer im je neuporedivo lakse da voze na utabanoj stazi. sve u svemu, ove godine snega ima za
neverovati!! na zicama nema guzve. opet, mestani kazu da ima dosta gostiju, ali uglavnom su u pitanju neki  simpozijumi, pa ti ljudi ne izlaze na stazu. svaka peta korpa je zauzeta. znaci, milina za spustanje. u toku dana napravi se bas dosta spustova.
     setnje posle skijanja su nezaboravne, narocito kada zelite da dodjete do nekog lokala do koga je prokopan samo putic, iznad koga su levo i desno naslage snega. bozanstveno! usluga u restoranima, kao i uvek, odlicna, cene pristojne, kvalitet klope na zavidnom nivou.
     idite da dozivite jahorinu u pravom zimskom svetlu! putevi su prohodni, uz zimske gume, ili uz lance.
     za kraj vam saljem neke fotke, da vidite kako to otprilike izgleda.
     pozdrav, lisa.


 

 


08.03.2005.

     Boravio sam na Jahorini od 26.2 do 7.3 i prezadovoljan sam. Snega je bilo u izobilju, a i staze su bile odlicno pripremljene kao nikad u poslednjih 8 godina.
     Saljem i neke slike . . .
     Branko B.

  


07.03.2005.
     Sta da kazem osim 4 na 5 ili 4+.
     Male zamerke su u sledecem: Ratraci nisu sredjivali staze u subotu 26.02. do je ostalih dana bilo OK; problemi sa prilazom planini; tanjir na Poljicama nije radio (za one koji tek uce da skijaju ovo je najveci problem).
     Smestaj: 5, apartmani ispod hotela Kristal (ispod se nalazi Ski rental, kafic i samoposluga !!! (sa korektnim cenama za planinu) u kojim mozete da kupite sve pa cak i nasu stampu koja stize oko 9 ujutro. Gazda pravi laf (ustvari dvojica gazda - pozdrav Milanu i Zeljku (i Milici)!!!)
     Atmosfera na planini: 5, ljubaznost OK; zezanje dobro, ima za svakoga po izboru.
     Priroda: 5+; nemam komentara sve su prethodnici rekli
     Prilaz i ciscenje puteva: 3-, povratak je bio nocna mora; 14 sati nazad do Beograda. Valjda ne moze sve da bude savrseno.
     Evo me ponovo na vikendu pocetkom aprila jer sigurno ova kolicina snega ima da stoji jos najmanje 1,5 mesec.
 
pEdjA

03.03.2005.
    
Na Jahorinu dolazim poslednjih 5 godina (po 7 dana), silom prilika, jer je dosta jeftinija od Kopaonika, a na Brezovicu ne smem sa odem. LM, za tih 5 godina sam skijao ukupno 15-ak dana jer sam svake godine imao peh sa vremenom iako sam uvek isao u razlicitom periodu.
     Ove godine sam boravio u Pansionu Poljice od 19.02.-26.02.Utisci - KATASTROFA. Hrana uzas (dorucak samo i iskljucivo JAJA i virsle - u hiljadu varijanti), kreveti se raspadaju, WC prljav, prozori ne dihtuju, ima li nesto da valja? Cini mi se da su svi lazno ljubazni.
     Snega je bilo previse, pitanje je je li bolje kada ga nema ili kada ga, ne daj Boze, padne previse. Zicare ODMAH prestaju sa radom, ako kojim slucajem neka radi, naravno, odmah se napravi ogromna guzva (
u prilogu slika). Ovoga puta sam "zakacio" 2,5 dana pravog skijanja, ne racunam mucenje po magli, uzasnom vetru i snegu, da ne spominjem grmljavinu i munje! Ispada da je dnevni SKI-PASS 24 EUR-a, sto dodje, zamalo, skuplje nego u Austriji. Smesno.
     Mene vise nece videti. Daleko vam lepa kuca.
 
     Alex iz Beograda

  

 

 

01.03.2005.
    
 U suboto smo se sa društvom (9 osoba) vratili super zimskog odmora sa Jahorine, gdje smo boravili od 20. do 25. 2. Imali smo super vikendicu (novo), koja se nalazila praktičko na stazi (ispod dvosjeda Poljice). Kao što je napisao i Boris i mi smo bili oduševljeni nad ljepom prirodom, ljubaznimi domačini i visinom snjega (skokovi iz gornjega sprata vikendice).
     Isprobali smo i nočno skijanje koje nam je organizovao Aco (konobar) u  kafiču Repušin Do. Sa ratracima smo se u 22.00 sata popeli na vrh Ogorjelice i se u siju punog mjeseca spuštali do Šatora.
    
Staze nisu bile baš sređene ali je potrebno razumjeti, da se od 0,5m novog suhog snjega na stazama ne može uraditi super staze. Za one što uživaju u skijanju po dubokom snjegu (važi i za mene) Jahorina je bila ovih dana »raj«.
     Pošto nismo na Jahorinu otišli samo na skijanje, ukupna ocena zminkog odmora je 10+.
    
Naprotiv od Borisa i 90-100 Slovenaca, mi čemo se još vratiti (sledeču sezonu). Ako bude vrijeme omogučilo da budu sve staze sređene neznam kakvu ču ocenu dati Jahorini sledeče sezone.

     P.S U isto vreme je u Sloveniji palo tri puta po 20cm suhog snjega. I kod nas i u Austriji (Rogla, Kope, Koralpe, Peca) ovih dana staze nisu bile sređene kako bi trebale (informacije od drugova koji su ostali doma).
     Pozdrav!
    
Sašo iz Mute
   


28.02.2005.
     Pre dva dana smo se vratili sa Jahorine, gdje smo boravili od 19.02. do 26.02 u vikendici M&M. Skoro svaki dan je padao snjeg, tako, da ga je na kraju bilo več oko 2,5 metara, fantastično. Izuzetno lijepa priroda, ljubazni domačini i radnici u restavranu (KOLIBA ), gdje smo bili skoro svaki dan, vikendica OK, samo vrlo malo kupatilo, pa kažu, da če to srediti do sledeče sezone.
     Jedino što nije bilo uredu su skijaške staze, koje nisu bile ni jedan dan sređene, kako bi trebale biti, užas, imajo četiri mašine, koje bi trebale radit a od toga nije bilo ništa, zapravo i žičare nisu radile, samo da je malo pao snijeg, žičare več stoje, radi samo tanjur, ti kupiš kartu za cijeli dan i nikome ništa. Da ne pričam o infrastrukturi, ko uređuje puteve, jedini put koji je bio dobro sređen je bio put do hotela Bistrica.
     Da zavšim, svih 90 -100 Slovenaca, koji smo bili na Jahorini, nečemo se bar nekoliko godina vračat, dok se izuzetno ne promjeni organizacija sređivanja staza i puteva, mi dolazimo skijati a ......., da još jednom ne nabrajam.
     Svima koji čete ljetovati u sledečih danovima, želim ugodan boravak i sve najbolje.
   
     BORIS IZ KRANJA

 


27.02.2005.

Aj malo da kritikujem:
     Bio sam od 19-26. na Jahorini. Ove god utisci i nisu bili baš najbolji.
     Većinu vremena sam proveo čekajuci red za tanjir na poljicama (čekalo se i do 45. min - ponedeljak, utorak, sreda, petak...).
     Informacije koje je davalo osoblje na zicama u vezi zica koje rade u nekoliko navrata nisu bile tacne pa sam stekao solidno iskustvo u nordijskom pesacenju (Pegi - Praca -Poljice...) Sa nosećih stubova za dvosede je često kapala voda, koja je neretko bila ofarbana u crno (pretpostavljam da je ulje u pitanju), pa je jakna dobila par novih tufnica.
     Uprkos >2m snega, na vrhu Poljica, prilikom silaska sa žice, klizanje po kamenu.
     Ovaj sneg sto je padao, zateko ih totalno nespremne, ko da su komunalci na Havajima...
     Staze loše sređene...
     Cene u privatnim prodavnicama bezobrazne...(razumem ja da je planina, ali ugrađivati se >100% ...)

     Eto... sad nastavite sa pohvalama...:)

     Sale

 


25.02.2005.

Upravo sam stigla sa Jahorine! Imam samo tri rijeci: “Raj na zemlji”! Snijega ima vise nego dovoljno. Staze su prelijepe, iako ih zbog kolicina padavina tesko mogu odrzavati stalno u perfektnom stanju. Okolina, priroda, ljudi….samo za pozeljeti.  
     Cijene (sto je jako bitno) su pristojne, moze se cak i reci niske. Jedini izuzetak su prodavnice, mada je i tu bitno samo pravilno izabrati, jer se cijene razlikuju i do 40 % od objekta do objekta.
     Ako imate neuke skijase, planina je puna kvalitetnih instruktora koji odlicno rade sa djecom (ja sam vodila grupu djece sa sobom). Pri tom moram naglasiti da su cijene instrukcija iznenadjujuce niske, dostupne skoro svakom. Ja saljem veliki pozdrav momcima iz ski skole i rentala Olimpijski centar i Ex Yu (posebno Nemanji i Miroslavu), koji su mi u rekordnom roku pomogli da svu djecu osposobim za samostalno skijanje i kretanje po cijeloj planini.
     Ko se nije jos odlucio ja mu toplo preporucujem Jahorinu, mozda se i vidimo jer se mi vracamo na dopunu zimovanja polovinom marta.    

 Jaca

 


25.02.2005.
     
N
a Jahorini sam provela predivnih 7 dana, 12.-19.02.2005.
     Smještena sam bila u Pansionu pahuljica, direktno na Poljicama, u kojem su svi bili iznimno ljubazni, od recepcionera preko kuhara do vlasnika Miše koji mi je očistio i preparkirao auto kad je došla ralica - tako da ja ne gubim od skijanja
     Imala sam najboljeg instruktora skijanja na svijetu Miloša iz ski škole Peggy. Ne samo što je ex-natjecatelj nego je i jako dobar psiholog i zna prenijeti svoje znanje i ima debele živce (trebalo je izdržati sa mnom 6 dana po dva sata, a ja sam zahtjevna i teška osoba  :)   Ako je Miloš zauzet (a sigurno će biti jer on ima puno starih učenika, za nove baš i nema slobodnih termina, he he), onda vam preporučujem Nebojšu koji je čak i pedagog  :)
     Staze bi se mogle i bolje održavati - da li zato što je sve u državnom vlasništvu nema osobe koja bi natjerala radnike da snijeg iz šume prenesu na kritične dijelove staze? Tužno...
     Magla 6 dana je viša sila, neću trošiti riječi...
     Jahorina je prekrasna planina sa ljubaznim i toplim ljudima i jedva čekam slijedeću godinu!

     Jasmina iz Zagreba

23.02.2005.
    
Ako ste na Jahorini a malo vam dosade staze idite na Bjelašnicu. Nema puno staza ali su po meni bolje nego na Jahorini. Sigurno ima više snega, a udaljena je 35 km od Sarajeva.
     Nemojte da vas neko zavara i kaže vam da je opasno, išao sam tamo 10 dana i mogu da kažem da je sve bilo ok.
     Sale iz NS

20.02.2005.
     Pozdrav za sve prijatelje skijanja,
     Moj prijatelj i ja sa troje dece proveli smo sedam divnih dana od 05-12.02.2005 na Jahorini. Putovanje bez problema, ljubazni behu i nasi i RS carinici. Vreme idealno za skijanje, suncano a sneg skripi pod nogama. Vratio sam se na ovu planinu posle dve godine i ima dosta toga novog. Nisam bio na drugoj planini vec na radu u Kanadi, tacnije u Vankuveru ali bez zelje da tamo skijam a razlog jednostavan: to je sport za drustvo a ne samo spustanje niz kilometarske staze.
     Smestaj u Poljicama, vlasnistvo OC, mali objekat na idealnom mestu. Sa jedne strane dvosed do vrha, sa druge tanjir do Satora a ispred mali tanjir za decu ispod dvanaest godina za 5 KM po danu. Sto se sigurnosti zicara tice iz razgovora za operaterima saznao sam da inzenjeri iz Bora svake godine vrse snimanja sajli i daju ateste za svaku posebno sto je za svaku pohvalu. Hrana kao i na drugim mestima a za mene zadnje sto je vazno u takvom ambijentu. Novi objekti koje nisam video su Hotel Termag i Nebojsa a na mestu Vucka raste jedna velika gradjevina. Ima jos dosta toga pa ko hoce pravo na planinu da se sam uveri. Ljudi su prijatni, osoblje po hotelima i restoranima takodje, na stazi i kaficima koji rade na sunce isto.
     Staze se peglaju uvek kada padne mrak, pet ratraka obavlja taj posao, sreo sam i direktora Milosa koji kaze da su tri gotovo nova. I zaista oni prelaze po 50 kilimetara svake noci. Jedina mana kod staza je sto na svakoj ima bar sto metara ili malo vise gde je kamenje u kombinaciji sa ledom sto je strasno za skije a bogami moze i teza povreda da se zaradi. Mozda neki top ili navlacenje snega pored staza je pravo  resenje. Nije dovoljno 70 cm snega za sve delove staza.
     Cene su pristupacne skoro kao kod kuce. Mislim da je skoro dva puta povoljnije nego na Kopaoniku. Drugi ljudi su pisali gde izaci a ja da pomenem kafic Peggy koji je najbolji sigurno a ostalo je standard. Idite, provedite te se i bicete zadovoljni pod uslovom da ste skijas a ne sminker. Kao kod kuce a to nigde na svetu nema. Ceo hotelcic je bio kao porodica i svi ljudi divni. Saljem i nekoliko slika izvucenih sa digitalnog filma koji sam tamo snimio. Nisu velikog formata i visoke rezolucije ali je utisak pravi.
     Vracam se ponovo u Martu a Kopaonik dolazi na red za koju godinu kad izumru oni koji ga sada vode u propast. Zao mije zbog toga jer sam bio preko deset puta na toj planini a skijanje je tamo rizicno i preskupo.
     Pozdrav svim posetiocima sajta i naravno onima koji su nam omogucili ove informacije a sve za dobrobit naseg turizma i skijanja posebno.
     Stanko iz Valjeva


 
    

 


20.02.2005.
    
     U periodu od 7.02 do 16.02.2005. smo proveli vreme na Jahorini definitivno najljepsoj planini.
     Staze su dosta dobre, snijeg fenomenalan  "skripi" dok se skijate. Za nas je najbolja staza na Poljicama a i tamo je jedan kafic sa najboljom picom, prava italijanska naravno STUDIO DI SOLE.
    Zaposleni na ski liftovima maksimalno ljubazni.
    Definitivno je Jahorina najbolji izbor za zimovanje.
    Cijene su dosta pristupacne.
 
    Pozdrav iz Beograda od Dase Olje Jane iTare

 


 


14.02.2005.
     U periodu od 5.2-12.2.2005. proveli smo sedam nezaboravnih dana na prelepoj planini Jahorini. Posluzilo nas je najlepse vreme, staze su bile dobro utabane, zicare su radile. Sunce je grejalo, pa smo pocrneli. Najlepse je bilo spustati se niz padine snezne lepotice Jahorine, pa zastati na pice i mali predah u kaficu Rajska vrata ili Zlatna zita.
     Boravili smo u hotelu Bistrica u kojem su smestaj i hrana bili fenomenalni, medjutim ne mozemo izostaviti i ljubazno osoblje. Odusevljeni smo:toplim sobama, bazenom i uopste celim sadrzajem hotela Bistrica. Sve u svemu preporucili bismo svima da dodju na Jahorinu i sami se uvere da je sve ovo stvarno. I da uzivaju u svim mogucim carima Jahorine.
     Ko planira na planinu, nek poseti Jahorinu!!! VIDIMO SE SLEDECE GODINE…..

     Irena i Bojan,  Beograd
 


13.02.2005.
     Sta reći za Jahorinu posle jednog prelepog zimovanja?.... Raj na zemlji...
     Juče sam se vratio sa Jahorine, boravio sam u hotelu "Bistrica" u terminu 05.02.-12.02., i za taj hotel vam mogu reci sve najlepse, od izuzetno dobrog prijema, cistih, uredjenih i toplih soba, do ljubaznog osoblja, tople vode u bazenu, pa na kraju i malo više o hotelskoj kuhinji, koja je na bazi švedskog stola, sa obiljem raznovrsne ishrane, od domace kuhinje, preko specijaliteta tipicnih za mediteran, salata od morskih plodova, pa sve do djakonija karakteristicnih za Jahorinu i njenu okolinu.
     Za skijanje na terenima Jahorine samo reci hvale, visina sneznog okrivača je bila oko 110cm, vreme suncano, bez trunke vetra, staze su dobro utabane, zicare funkcionisu besprekorno. Ako ste skijasi obavezno skijajte na stazi zvanoj "Prača" koja vodi kroz sumu u duzini od oko 2km, ali nemojte zaobici ni Ogorjelicu i Zlatna zita.
     Kada dodjete u Poljice obavezno popijte pice u caffe-u "Studio di sole", gde mozete osuncati svoje lice, i dobiti boju kakvu smo ja i moje drustvo dobili.... a, ako budete imali srece videćete na stazi i Romanu, Severinu, Franu Lasica, Gru-a i mnoge druge....
     Sledece godine se vidimo na Jahorini OPET....
 
     pozdrav od
Aleksandra iz Kragujevca

 


13.02.2005.
     Zdravo ljudi,
     Juče sam se vratila sa Jahorine na kojoj sam provela 2 nedelje kao i predhodne 4 godine.
     Od 29.01- do 5.02. na Jahorini je bila magla, a staze brze sa O.K. snegom ali zato od 6.02 do 12.02 vreme je bilo fantastično. Sunce upeklo ali staze progledale na vecini mesta. U prvoj nedelji najbolja staza bila je Ogorjelica I i II, dok je na Prači bila veeeelika gužva. ALI AKO NA PRAČI UMESTO DA SE SPUSTITE PRAVO IDITE DESNO, I KAD IZADJETE NA PADINU 2. SKRETANJE DESNO IDIETE KROZ DUBOK SNEG I IZBIJATE NA POCETAK REDA NA ŽICI.
     U drugoj nedelji najhnolja je bila Ogorjelica II. i leva strana Poljica.
     Što se tiče smestaja do sada sam bila u kuci kod Luceta (malo ispod ETNA i PEGGY-ja) i bilo je sjajno dok sam ove godine bila u Rajskoj dolini i smestaj je bio očajan!!!! Polomljeni kreveti, hladne sobe (u vecini slučajeva), prokisnjava u kupatilu cure radijatori očaj zivi! Recepcionar nervozan i krajnje drzak, konobari tu i tamo! Hrana je zato O.K. švedski sto. Cene solidne. Noviji hoteli koji su baš za pohvalu jesu TERMAG na Poljicama sa izuzetnim sobama i apartmanima, bazenom, klizalistem i sl. Hotel SAN na Ogorjelici II koji ima manje ležaja ali isto 4 zvezdice.
U Etnu i u Blicu najblolji konobari kao i pice i usluga uopsteno. Darko(blic) i Bane(etno) tu ne zaostaje iskusni Bobar RAŠA.
     Gorska sluzba ljubazna i spretna.Tako da necete pogresiti ako odete na Jahorinu. Uveče sa provod za mladje od 15-25 god. "Studio di sole" kafić (uvek promocije tekile koja tad kosta 2km a uobicajeno 2.90 i Nik piva) Restoran Koliba, i Ognjiste.
     Lepo se provedite...........
 
     Tako da VALJEVCI VAM SALJU VELIKI POZDRAV
     (Sandra, Kaca, Sasa)

13.02.2005.

 

     Jahorina 05.02.05 - 12.02.05.
     Vreme je bilo neverovatno 7 dana bez jednog oblaka. Bili smo u apartmanima Elan i stvarno su super. Apartman ima odličan položaj brzo se stigne skijama do staze a isto tako i u povratku, bukvalno se ulazi skijama u apartman.
     Žičare su stare ali odlicno rade, samo nam se jednom desilo da korpa stane i to na kratko. Nazalost nisu obrađivali staze na kojima je vožena olimpijada. Ostale staze su obrađivane i sneg je bio odličan za skijanje.
     Toliko o Jahorini, idite i vi i uživajte. 
     F@natic
 

     


09.02.2005.
    
Boravili smo na Jahorini od 22.01 do 03.02.2005 godine. Smesteni u vikendici blizu Satora. Prva cetiri dana je bilo hladno bez padavina ali sa malo snega na stazama, sledecih osam dana, sneg je padao i padao i bilo je pristojno hladno. Svih dana su radile sve zice. Sve u svemu fenomenalno, problemi koji postoje su konstanta i datiraju jos od osamdesetih godina ( zice, uredjenje.....).
     Posto sam odrastao na Jahorini, dobro je poznajem, posebno njenu cud,tako da se na vremenske uslove niko ne moze zaliti, sta bi trebalo, da ima snega ali da bude stalno sunce i tep. oko 25 srepeni...Tesko da moze...
     Skijanje nije samo sunce, kafic i pokazivanje opreme, skijanje je vrh planine i sami vi i ona, Jahorina. Svakako, skijanje je individualni sport, Jahorina nije Kopaonik (Budva zimi), Jahorina ti pruza sve a ako uspes da barem na trenutak budes ono sto u osnovi jesi, osetices prirodu, sneg, brzinu, adrenalin, lepotu....
     Ukoliko volite skijanje, podjite na Jahorinu da SKIJATE i uzivajte u skijanju i pokusajte da pobedite svaki deo staze, i tada cete osetiti JAHORINU.
     SKIJASI na JAHORINU, manekeni na korzo, pa polako, nogu pred nogu.
     Pozdrav,
Dejan


Pogled sa dvoseda - Šator


09.02.2005.
      Citam sve ovo i smatram da su sva misljenja poklopljenja sa osjecajima i mogucnostima ljudi. Ja sam naucio skijati na Žabljaku, gde imam poznanike i dobrog drugara Nikitu (vlasnik DVORISTA), ali nemam zelju za odlazak tamo, jer sa porodicom je malo komplikovano zbog raznoraznih stvari, (iako Nikita rece da je sad sve drugacije), ali ako ste sami i zelite jedan drugaciji provod, krenite.
     Kopaonik je to sto jeste, najluksuzniji Srpski Ski centar i ne treba mnogo trositi reci. Zalosno je samo to da je dosta toga u fazi raspadanja po hotelima (izvestaj od sogora), a pohvalno je da je izgradjena nova zicara pa makar i ne radila. 
     Ali posto zivim u Minhenu, poznajem veci deo skijalista u krugu od 200 km i mogu reci da su svi fenomenalno uredjeni,ali tako i kostaju, ne bas kako napisa jedan prethodnik, ali na primer:
     - Skijalista do 2000 m oko 20-30 eur po danu, ili 150 eur za 7 dana.
     - Skijalista do 3500 m, na primer Stubajtal Glecer(preko 100 km uredjenih staza i nepoznat broj zicara) oko 30-37 eur.
     No ja sutra idem na Jahorinu i iako sam Bosanac bio sam samo jednom i to u sred leta. Sta ocekujem ni sam ne znam, ali kad se vratim naci cu vremena da Vas obavestim. Ipak ne sumnjam u moje Bosance.
     Pozdrav, Sinisa

01.02.2005.
     Od 22.1. do 29.1.2005. prvi put smo boravili na predivnoj Jahorini i proveli smo 7 nezaboravnih dana. Snega je bilo dovoljno za skijanje, malo nas je ometala magla. Ljudi - osoblje koji rade na Jahorini veoma su ljubazni i znaju svoj posao kako zadovoljiti gosta.
     Skijaški tereni su prikladni za sve vrste skijaša. Šteta je samo, da oni koji rade na uredjenju staza ne rade kako treba. Staze ili nisu utabane ili nisu označene, da se možeš snač u magli.
     Uput za one koji brinu o Jahorini! Nastavite raditi na očuvanju fantastične prirode, da se može još dugo uživati na ovoj veličasnoj planini.
     Srdačan pozdrav svima na Jahorinu!
     Beno i društvo iz Maribora

 


30.01.2005.
Pozdrav svima,
     na Jahorini smo boravili od 15. do 22. siječnja i bilo je zaista nezaboravno! Moramo sve pohvaliti; priroda - prekrasna, staze sigurno zanimljivije nego na Kronplatzu (za one koji malo bolje skijaju), instruktorica TINA iz ski škole Lučić - SUPER, sunčanje u pauzi skijanja na terasi "Rajskih vrata" - nezaboravno, hrana u "Ognjištu" i "Kolibi" - vrhunska, cijene normalne (još uvijek puno jeftinije nego u Hrvatskoj - ručak za četvero, od predjela, glavnoga jela, salate, deserta i tri ture pića: 50-tak eura), amosfera u kafiću "Lavina" - izvrsna, svi ljudi jako ljubazni, počevši od zaposlenika na žičari pa do konobara (pogotovo u Kolibi i Ognjištu)!
     Snijega je bilo dovoljno za skijanje, a nadamo se kada se vratimo u velječi za vikend da će ga biti još više. Jahorinu preporučamo svima! Potrošili smo upola manje novaca nego lani u Italiji a proveli se sto puta bolje.
     Pozdrav s Korčule! 
     Marina & Mate, Lana & Mario

 


26.01.2005.
Cao svima,
        kao sto sam i obecala javljam se ponovo sa novim utiscima sa Jahorine. U petak sam dosla sa definitivno najljepse planine u ovom dijelu svijeta na kojoj sam provela 7 nezaboravnih dana. Kao i prosli put i sada mi je bilo super, ali za razliku od prosle godine kada sam sedam dana skijala u magli, ove godine sam se naskijala po suncu i lijepom vremenu. Doduse, ne bi bilo lose da je bilo malo vise snijega ali sta se moze, makar sam "otkrila" da skije jako dobro idu i po zemlji i kamenju ako zatreba hahaha, barem ce moj serviser dobro zaraditi. Salu na stranu,bilo je super.
        Ove godine me ugodno iznenadio velik broj novootvorenih objekata, pa cak i hotela (manjih doduse) koji su super. Ljudi su se stvarno pobrinuli da se gosti super provode, cak je ispred hotela Bistrica proradilo i klizaliste. Ima i bazena u kojima se moze kupati do mile volje ali za razlicitu lovu (Bistrica 5 KM cijeli dan, Termag 25 KM dva sata) ali svaki "ceif" se placa. Bilo kako bilo, Jahorinu sad volim jos vise, ako je to moguce, i DEFINITIVNO se opet vracam dogodine!!!

     Veliki pozdrav od Sanje iz Bihaca!!!

20.01.2005.
     Pozdrav svima, a poseban onima koji cene našu planinu. Bio sam na Jahorini kao mali i ne sećam se najbolje svega, ali ove godine idem i očekujem puno snega i dobrog provoda. Po ovome što sam pročitao mnogo sam se napržio i jedva čekam da krenem.
     Sa informacijama kako sam se proveo pišem vam čim se vratim.
 
Pozdrav Nikola
    

11.01.2005.
     Juče smo se vratili sa lepe planine Jahorine. Oni koji planiraju u bliskoj budućnosti da idu na skijanje treba da znaju da snega baš i nema dovoljno. Pravi skijaši će se nekako snaći ali amateri... Inače sve ostalo je prelepo.
     Oni koji su posetili ovu planinu i videli njenu lepotu znaju kakve čari ima ova planina, a oni koji nikada nisu bili na Jahorini svakako treba da je bez dvoumljenja posete. Van pansionske usluge su na zavidnom nivou, a preporučila bih poslastičarnicu ROJAL koja se nalazi u neposrednoj blizini nekadašnjeg (na zalost porušenog) hotela Jahorina.
     U nadi da će budućim turistima -skijašima pasti sneg, srdačan pozdrav!
Andjelka iz Beograda      

 


 

11.01.2005.
     Zaista me interesuje kakvo ce vreme biti do kraja zime??
     Na Jahorini sam bila prosle godine od 21. do 28. februara, i , da, spadam u onu grupu ljudi koje je zadesilo 6 dana kise (?) i samo jedan suncani dan. Ipak, ne nameravam da se zalim -Jahorina je prelepa i retki su zimski centri gde prirodni ambijent ostane toliko zanimljiv i kada kisa lije neprekidno na duboki sneg!!
     Bila sam smestena u Markovic apartmanima (tj. kuci koju drze Markovici :)) i nemam primedbi. Mestani su zaista prijatni ljudi i trude se da ulepsaju boravak turistima. Sto se tice turista, zna se da najvise ima gostiju iz Novog Sada, a ja kao prava gosca iz Beograda, mogu samo da pohvalim novosadjane jer su vrlo druzeljubivi i duhoviti.
     Ne skijam, vozim bord i stazama sam zaista zadovoljna..
     Medjutim, posto sam zbog kise imala vremena na pretek, mogu samo da kazem da je vrlo bitno da mi nije bilo dosadno!! (i ne zato sto sam u sobi imala tv :))
     Osim nekolicine koji su bili pripremljeni na sve vrste iznenadjenja i tako poneli kupace kostime iz Beograda, pa vreme provodili na bazenu, mi ostali smo pored mogucnosti koje nude hoteli (bazen, stoni tenis, fliperi i sl.) resili da vreme provedemo sto vise setajuci i uzivajuci u lepotama Jahorine. Za setnju kroz sumu, po kisi i na snegu, neophodni su vam nepromociva jakna, pantalone i rukavice i duboke cipele, najbolje gojzerice, jer ce vam tada noge biti suve a vi zdravi i veseli :)
     Jahorina nudi i lepu domacu atmosferu u Ognjistu i Zlatnom zitu, a najbolju picu u zivotu pojela sam upravo na Jahorini, u jednom od kafe-restorana koji se nalazi na vrhu naselja (tamo ispod Pere :)).
     Napravili smo i kratki izlet do Sarajeva, gde nije bilo nikakvih neprijatnosti i atmosfera je bila krajnje normalna, ali ne i preterano prijateljska. Sve u granicama kulture i ljubaznosti.
    Neki moji prijatelji su vec uplatili za 29. januar, a ja sam neodlucna zbog vremena, jer ovog puta zelim da upoznam Jahorinu u svoj njenoj lepoti. :)
     Za kraj vam prikazujem kako izgleda suncani dan na vrhu Ogorjelice.
Pozdrav svima i lep boravak na Jahorini,
     Lisa.

 


 

 

 

10.01.2005.
     Na slici su Poljice od 8.1.2005.
Jahorina je prelepa, ali nažalost sneg se topi i ostalo ga je jako malo.
     Sve pohvale za pansion "Sport", gde smo boravili proteklih 7 dana. Ljudi su srdacni, smestaj OK, a posebno hrana u "Ognjistu" koja je fenomenalna.
 
     Cica iz Novog Sada


   

 04.01.2005.

     Evo vratio sam se juče (08.01.05.) sa Jahorine i bilo je fenomenalno! Snega je bilo tačno koliko treba za
skijanje, vreme odlicno svih sedam dana sa suncem i malo oblaka. Smeštaj i hrana u Bistrici odlični.

      Malo je problem ove godine količina snega, juče se jako topio i ako uskoro ne padne biće loše.
      Preporucujem svima odlazak na Jahorinu.
      Evo slike sa staze Ogorjelica od pre dva dana.
Pozdrav 
     Brane iz Novog Sada

 


 

04.01.2005.
     
Najlepši zimski odmor u zadnjih 10 godina. Koferi još ne raspakovani, slike Jahorine su se preselile u naš stan, sve ovo da što duže mirišemo na nju.
Prvi put smo boravili na Jahorini u hotelu Bistrica. Prešli smo 1000 km i to iz zemlje koja jeraj zimskoga odmora. Nemam reči. Kakva Švajcarska, Hotel Bistrica, najbolji hotel, opuštenost, domaća atmosfera, ljubaznost osoblja, klopa (samo kada se setim pasulja što nam je dobri kuvar pripremio) celo štivo smo spremili o tome za švajcarce.
    
Garantujem Vam za iduću sezonu najmanje 100 Švajcaraca a to sve bez nas neće da obidje.
    
Ovo je bilo samo kratko javljanje za pocetak a cucemo se kasnije sa jos puno toga. Ne verujte onima što im sitnice smetaju, pa ogovaraju ovako lepu planinu, jer ako već tako nešto imamo trebamo poštovati i voleti.
    
Srdačan pozdrav za sve a posebno za goste hotela Bistrica koji su boravili od 24.12.2004 do 02.01.2005

Fam. Rađević
Fam. Veskovac
     Švajcarska


 

27.12.2004.
     
Boravio sam na jahorini ovog vikenda. Žičare nisu radile. Snega ima nedovoljno. U nedelju je zahladnelo, duvao je jak vetar i tokom noći su se očekiva
le nove padavine.
     Evo i fotografije žičare Ogorijelica 2 napravljene u nedelju 26.12.2004. oko podne.
     Pozdrav Vlada


 


03.12.2004.
     Upravo stigli sa Jahorine u nedelju, ski vikend 100% uspeo,snega oko 1m. Četvrtak, petak i nedelja full time skijanje od 9 - 15:30, jedino subota prvo magla pa kišica pa oko podne mećava. Klopa super, jedino pola lokala nije radilo na planini.Cene zasad po starom. Skoro sve staze radile osim Prače.
     Skijanje od 25 - 28 Novembra 2004. je bilo nezaboravno.
     Pozdrav Pekar 
 

24.11.2004.

     Ja ne znam jos uvek kako je zimovati na Jahorini, ali sudeci po svemu je super, s obzirom da je skoro sve vec rezervisano. Moja ekipa i ja ne mozemo da se odlucimo gde cemo tacno odsesti, jer bismo da se provedemo extra ali sa sto skromnijom raspodelom finansija. Drago mi je zbog svih onih koji su se zaista proveli lepo a onima koji se i nisu bas proveli onako kako su zeleli, preporucujem da sledeci put mozda porazmisle o sastavu ekipe sa kojom su krenuli, mozda bi trebalo da je promene.
     Pozdrav od Jece iz Vrsca
     P.S.Ja ove zime ocekujem sjajan provod na Jahorini i pisacu vam kako mi je bilo.

 


20.11.2004.
     DEFINITIVNO NAJBOLJE ZIMOVANJE U MOM ŽIVOTU!!!
     Prošlu Novu godinu sam sa društvom dočekala na Jahorini. Provela sam pet nezaboravnih dana koje ću reprizirati u januaru. Stvarno nemam riječi kojima bih opisala ono što sam doživjela. Iznajmili smo planinsku kućicu za veoma povoljnu cijenu, preko dana bi skijali do besvijesti a preko noći tulumarili.
     Što se skijanja tiče mogu vam reći da je to pravi raj na zemlji. Doduše, ne mogu vam tačno reći kako izgledaju staze jer je svih pet dana bila gusta magla, ali sam zato Jahorinu doslovno "osjetila" pod svojim nogama a u glavi sam stvorila sliku kako to otprilike i izgleda. Bilo kako bilo, društvo i ja zbog vremena nismo očajavali nego smo tu maglu i sve ostalo shvatili kao jednu veliku avanturu i krenuli u osvajanje OLIMPIJSKE LJEPOTICE. I ljudi bilo je fenomenalno, kilometri i kilometri staza za sve ljubitelje skijanja, blage, strme, ravne, sa hubserima, bez njih, ma nema šta nema. Navečer bi otišli do hotela "Bistrica" i brčkali se u bazenu do mile volje a sutradan sve iz pohetka, skijanje, skijanje i samo skijanje. Dakle da ne duljim, strastveni sam skijaš i spadam u vrstu ljudi koja je prilično izbirljiva ali mogu vam reći da je Jahorina definitivno zadovoljila sve moje kriterije.
     Dakle da se razumijemo, pođete li na Jahorinu ne očekujući "Bad Kleinkirchheim" ili pak "Madonnu di Campiglio", mislim što se infrastrukture tiče, već želite li doživjeti istinski osjećaj skijanja na vrhunskim stazama onda pođite na Jahorinu, a što se smještaja tiče "koliko para toliko muzike", uglavnom se kreće od skromnih kućica do luksuznih apartmana pa ko voli nek izvoli. U svakom slučaju vidimo se na Jahorini u januaru!!!!!!!!!!!
     Sanja iz Bihaća !!!!!!!!


Sezona 2004.


27.04.2004.
 
     Najgori odmor u mom životu.
U hotel Košuti nema grejanja, nema tople vode, u restoranu nikakav izbor, auto mi je obijen ispred samog hotela.
I ako je van sezone, mnogo je!
     Željko, Užice
 

19.03.2004
     Vratila sam se 13. 03 sa Jahorine i htela bih da podelim utiske sa vama!
     Ja idem zadnje tri godine na Jahorinu i tamo sam se odlucila najvise zbog svog deteta od tri godine. Na ovu planinu sam isla cesto pre 1990 i ostala mi u jako lepoj uspomeni. Zato smo moj muz i ja pre tri godine otisli tamo da se uverimo u stanje stvari. Naravno, vidi se da se tu dugo nije ulagalo, ali to nam nije smetalo, jer su ljudi svojom ljubaznoscu to nadoknadili. Cene su normalne, kao po nasim kaficima (kafa ili caj = 1KM, kafa sa slagom = 1.5KM, a sok u flsici je 2,5KM), moze se lepo i jesti (10 cevapa u lepinji je 5KM). Jedino sto se menjalo u toku ove tri godine su cene smestaja (43KM, 50KM, a ove godine 57KM = 1 polupansion) i cene ski pasa (70KM, 100KM i ove godine 120KM = 7-dnevni).
     Mi smo sve tri godine boravili u hotelu Bistrica, jer je usluga odlicna (od odlicne hrane, toplih soba ceo dan, do svakodnevnih ciscenja soba). Ove godine su uveli i TV u sobama. Hotel ima bazen (topla voda), sobu za igranje za decu, lekara i sve ostalo sto se podrazumeva. Za 7 polupansiona smo platili 155 eura (to isto jako varira od agencije do agencije – za isti period cene koje su nam nudjene su bile od 155 do 210 eura).
     Ja sam malo detaljnije o drugim stvarima, koje po meni isto mogu uticati na odluku "Gde otici". U isto vreme na Kopu su bili neki moji prijatelji i smrzavali se u Yugobanka hotelu. Cene svega su vise za bar 50%.
     Sto se tice staza, tu sam subjektivna jer ja volim planine tipa Jahorina, Bjelasnica, Brezovica, tako da nikako ne bih da ih poredim sa Kopaonikom! Ja volim kad se popnem na vrh planine, da mi puca pogled na sve strane i da mogu tacno da se orjentisem gde sam. Ja sam ove godine skijala po takvoj magli (Praca je radila i za nas 30-50 skijasa) da se prst pred okom nije video, ali sam znala da ne mogu zalutati. Da li se sve to moze reci i za Kop?
     No, da zavrsim i ne gnjavim vise. Lepo kaze narod "Koliko ljudi toliko i cudi". Bitno je da se covek opusti i provede sto vise, odmori psihicki i umori fizicki.


            Pozdrav iz Novog Sada od Saske

 

12.03.2004

     Sjajnoj atmosferi našeg boravka na Jahorini umnogome je doprinela ekipa ski skole Lučić.

Poseban pozdrav Novaku Lučiću. Vraćamo se, naravno!

     Slađana i Tanja

10.03.2004
Pozdrav, evo ja došao sa Jahorine 8. marta u Novi Sad. Ovo mi je šesta uzastupna godina kako idem i mogu reći najgora do sada.

     LOŠE STVARI:
     Ovakav los utisak se prvenstveno odnosi na vreme koje je jednom rečju bilo očajno. Jedno jedino sunčano prepodne je sve čto smo moja ekipa i ja dobili. Ostali dani su se sastojali iz vidljivosti do 2 metra ispred sebe, smrzavanja obraza i nosa i konstantnog nočenja kape na glavi (vrlo nekarakteristicno za mart po mom iskustvu). Ostali deo "zimovanja" (od sad ga moram zvati tako) je takođe imao svoje crne tačke, pocčev od odvaljivanja retrovizora na našem autu (NS tablice - sasvim neupadljivo), pa do uzasnog saznanja zadnji dan pred put da su nam izbusene DVE gume na po tri mesta (ne, na našem mestu nije bilo nikakvog znaka "bušim gume ko parkira"), a baš taj zadnji dan (subota) je sinulo sunce kao nikad, ali je skijanje propalo zbog tih incidenata. Takođe, izuzetno su me iznervirali borderi (čast vrlo malobrojnim izuzecima koji zapravo umeju da ga voze, a i da se ponašaju) ) koji se na stazi i u redu za žicare ponašaju izuzetno bahato i misle da su pametniji ! od ljudi koji čekaju u redu. Desilo se u nekoliko navrata da se zamalo nisu pobili sa ljudima koji rade na žičari zato što su bili pomereni na kraj reda. Ispostavilo se na kraju da nama ipak treba "stražar" koji će da formira red i da drži stvari pod kontrolom.
I konačno, Jahorina je iz godine u godinu sve skuplja što mislim da nije opravdano.
     DOBRE STVARI:
    Gomile, ali GOMILE snega koliko nisam video godinama. Noćni zivot je bio utoliko bolji koliko je bilo manje skijanja, pa se sve nekako kompenzovalo. Mala primedba bi samo bila veliki broj novosađana, tako da je otprilike 80% ljudi u izlasku bilo "drustvo".
     KONACNI ZAKLJUCAK bi svakako bio:
     Užasno se osećam posle ovog skijanja, ali samo iz prostog razloga što se završilo, sada opet živim za sledeće zimovanje (nadam se da će biti i skijanje) i jedva čekam da opet dodjem (ali definitivno autobusom ovaj put)
      Mrky
 

04.03.2004
Pozdrav,
     Jutros sam se vratio sa Jahorine. Sneg koji je počeoda pada u subotu zavejao je celu planinu (putovao sam
celih 12 sati-od toga 6 sati iz BGD do Pala). Putevi su neraščišćeni ali prohodni. Trenutno snega ima oko 1.5 m. Zice rade osim kad ima jakog vetra ali su staze slabo pripremljene - za razliku od prosle godine. Osnovni utisak pored preranog povratka (posao) je povoljan. Ono što zabrinjava je generalni stav da ova planina lagano ali sigurno (tamo skijam od 85 godine) propada. Potencijal je ogroman ali sve mi se više čini da su počeli da prodaju "sneg" isto kao crnogorci koji leti prodaju "slanu vodu" i ništa više. To je jako tužno.
     Napomena za dobre skijaše koji kreću put Jahorine da ponesu zimsku opremu (uključujući lance i pesak) i da
se paze samoubica koji sede na repu i ...
     Branko
  

03.03.2004
Cao svima!

     I mi smo bili od 21. do 28.02. i slazem se sa opazanjima o vremenu, radu zicara i ski info-u. Dodao bih samo da od setanja nema nista jer postoji samo jedan put pun snega, leda, vode (potoka) i auta. Jedina (bezbedna) varijanta je setati po skijalistu.
     Dodao bih jos da je ukupan utisak o hotelu bistrici, gde smo bili smesteni, vrlo povoljan u svim pogledima (hm, da, koliko para - toliko..).
     Jos da nije sve u Bozijim (ili cijim vec rukama) sto se skijanja tice..
Vlada
 

02.03.2004
Pozdrav svima!

     Od subote 21/02 do subote 28/02/2004 sam bio na Jahorini.
     Ne samo ja, planina je bila puna! Smena odlazi, zmena dolazi... I onda je dunuo jugo. Planina se toplila, žice nisu radile, kiša je padala.
      Zasto ovo pisem?
      Pa kad sada gledam ski info sa Jahorine ispada da je bilo sasvim OK, žice radile... E, nije tako. Ako žica radi sat-dva po kiši i to samo 1 i 2 - to je ništa. Jedine sedežnice su Poljice, Ogorjelica I i II i Prača. Ako to ne radi onda je planina puna šetaca po kiši. Dva-tri puta smo koristili opremu a oterao nas je vetar i magla, kao i zatvaranje žica. U subotu nas je ispratio sneg koji valjda i dalje pada dok ovo pisem.
     Jahorina je prelepa. Miriše fantastično kad pada kiša i kad sneg topi jugo. Ići ću opet sigurno i nadam se iamću više sreće sa vremenom.
     Smeštaj - prenoćište privatno 7,5 evra! Povratna karta iz Novog Sada 1100 dinara!
     Siniša

 

02.03.2004
     Svima onima koji planiraju na Jahorinu. 
     Sa porodicom sam zimovanje proveo u hotelu Košuta. Sve najbolje mogu reći o tom objektu kao i gostoprimstvu. Toplo preporučujem svima i mislim da se niko neće pokajati.
     ps. Dolazimo i sledeće godine!
          Robert  nrobi@eunet.yu

24.02.2004
     Vratila sam se  pre dva dana.  Pratilo nas je divno vreme. Na  Jahorinu sam  isla ranije, ali prosle godine i na skijanje. Priroda  a i planina su   mislim za svaciji ukus. Provela sam   nezaboravne dane. 
     Cene su prihvatljive, za svaciji ukus.   Moze da se ruca za 10 km po osobi . Staze iako su dosta  teske mogu biti za svakoga.  Poljice staze su najbolje a i domacini su srdacni. 
     A  poseban dozivljaj je obilazak  Sarajeva ali obavezno bascarsiju, crkve, zemaljski muzej, i hotel Holidej in.  
     Zato svi pravac  Pale i  Jahorina. Uzivajmo svi. Pozdrav vasem sajtu i jedva cekam dolazak  ponovo.
     Ljubica iz BG.

18.02.2004
     Zdravo svima.

     Na početku moram da vas pohvalim za izvanredan sajt.
     Prošle godine sam bio prvi put na skijanju na Jahorini u hotelu Bistrica i zaista sam bio zadovoljan. Ove godine ću takođe na Jahorinu. Mislio sam da idemo u hotel Košuta najviše zbog toga što imaju TV u sobi što mi je bitno zbog deteta od 5 godina. Bio bih zahvalan ako bi nam neko, koje ove godine bio u hotelu Košuta, ispričao utiske iz ovog hotela.
     Puno pozdrava,
     Željko
 
03.02.2004
     Pozdrav Jahorini i ljubaznim domaćinima,
     Bio sam sa porodicom u periodu od 23/01-01/02. Bili smo smešteni u kući koja je pored same staze na Poljicama. Imali smo izvanredno vreme, a domaćini su bili više nego ljubazni. Ovo mi je prvi put da zimujem na Jahorini, i nemam reči hvale za gostoprimstvo. Za razliku od našminkanog Kopaonika, smatram da je Jahorina daleko lepša planina. Naravno, moglo bi mnogo više da se postigne sa održavanjem staza, a pogotovo smo bili iznenadjeni sa neaktiviranjem staze za noćno skijanje, što je potpuni promašaj. Odlazak u Sarajevo, ćevapi u Baš Čarsiji, obilazak grada, samo dopunjuju opšti utisak. Sve u svemu, Kopaonik ide u zaborav. Narode, pravac Jahorina. Jedini savet je - na vreme rezervišite smeštaj, sve ostalo je O.K.
    Svima puno pozdrava,
    Shille

29.01.2004
     P
ozdravljam sve ljubitelje planine kojima moram prenijeti svoje utiske koji su u svakom slučaju pozitivni (zahvaljujući iskustvu). Ovo je već peta sezona našeg porodičnog zimovanja na Jahorini (bude nas 10-13). Odlazimo u januaru (10-17) i u martu i do sada nas vrijeme nije iznevjerilo. Postojali su naravno i dani koji nisu bili za skijanje ali smo ih znali iskoristiti na neki drugi način. Zbog toga je vrlo važno koga ste izabrali za društvo i  prostor koji iznajmljujete. 

     Prvih godina smo isli u hotel Bistricu koji naravno nije za boravak sa djecom jer je vrlo malo sadržaja poslije 16h (ako ne zelis da igraš igrica i bilijara sa djecom i potrošiš neplanirano novac)...
    Zbog toga smo izabrali vikendicu naravno sa preporukom. Ove godine sam slučajno došla do informacije da je jedna divna djevojka Marijana iz BL kupila vikendicu blizu staze i opremila je s ukusom (sve novo). Nije san niti bajka već grijanje na dugme, kamin, DVD, jakuzi, nova posteljina, novo kupatilo i uobičajna cijena. Zvuči kao reklama ali vam neću dati broj vec informaciju da ako nešto tražite to možete i naći. I ranije smo bili u jednoj vikendici na stazi ali ova je pun pogodak.
    Uz sve ovo nije bio problem jugo koji je ogolio snijeg dan-dva jer smo u kući imali sve potrebno za dobar odmor (pri tom smo djecu pustili vani da prave Snješka). 
    Kao i svake godine napravimo dosta lijepih fotografija i pejzaža naše divne Jahorine što nas cijele godine podsjeća na lijepe trenutke boravka na njoj. 
    Nadam se da je zimski turizam tek u usponu i da će svake iduće godine biti još bolje.
 
Tanja iz BL   
  

28.01.2004
     Pozdrav svima! Zanima me dali je netko boravio u vikendici M&M na Jahorini. Kako je bilo, mi odlazimo  u februaru, čekaju li nas iznenađenja? Na agenciji kažu da je sve OK, ako ima itko bilo kakvu informaciju, hvala svima. Pozdrav iz LJubjane
    mensijak@email.si

  

27.01.2004.
     Na Jahorinu sam poceo da dolazim neposredno po zavrsetku rata, po prvi put 1998.godine za tada vazeci drzavni praznik 29. novembar. Od tada sam vrlo cesto, nekad i po tri puta u sezoni dolazio na ovu planinu. Priroda je lepa, skijaske staze su OK, zice rade ako ima i minimalnih vremenskih uslova ali ima jedna stvar koja mi je prosto neverovatna.
     Naime, svake godine (nekad i vise puta iste sezone)  mojim prijateljima i meni se desava da iznajmimo celu kucu danima unapred, po cenama koje traze gazde, posaljemo kaparu-opet koliko gazda trazi a onda neposredno pre nego krenemo na put taj isti gazda vam otkaze rezervaciju ! Obrazlozenja su uvek ista - nije upisao u svesku, nismo se razumeli - da li izdaje kucu bez obzira na broj ljudi ili po broju ljudi koji dolaze, da li je u ceni iznajmljivanja grejanje ili se posebno placa. Pravilo je da ste se "dogovorili" uvek samo onako kako gazdi vise odgovara odn. onako kako Vam on uzme vise novaca. Pri tom, naravno, uvek vi njega zovete i podsecate (kao da se dogovarate sa maloumnim degenerikom)-da veliki gazda slucajno ne bi potrosio ni dinara na telefon. Tada slede telefonske vratolomije, rasprave, besomucna nerviranja,  i po pravilu uvek odete u kucu koju niste prvobitno rezervisali (naravno, sad po vecoj ceni jer ste "rezervisali" kucu u poslednji cas). Kad konacno dodjete u kucu kod vaseg gazde "spasitelja u zadnjem casu" vidite da kuca nikad nije onakva kako vam je opisano u telefonskom razgovoru - to naravno ni slucajno ne smanjuje cenu jer, boze moj, dogovor je dogovor !  
     Sad se postavlja pitanje, da li je sve to toliko vredno da bi se svake godine nervirali oko ELEMENTARNIH stvari ?????
     Kad izracunate troskve telefoniranja, odnosa cena smestaja / kvalitet, ski-passa, prevoza, mogucnostima provoda, nerviranja sa besomucno bezobraznim gazdama dodjete do toga da postoje ski-centri u inostranstvu koji za nesto malo vise para nude MNOGO, MNOGO VISE !  

     Srdjan Djurickovic
  


26.01.2004.

     Site je super, malo ljudi zna za njega, trudim se iz petnih zila da sve "moje" skijase uputim na skijanje.co.yu.

U BiH nije 2KM~1EUR nego je 1 Euro tacno 1.95 KM!

     Pozdrav od Pruleta!

  

24.01.2004.
     Zdravo svima. Na Jahorini sam boravio (prvi put) od 10.01.2004. do 17.01.2004. Sve u svemu birajte sa kim krećete jer vam se može desiti loše vreme (4 dana skijanja od 7). Planina je dosta divlja, sa obavezno 'golim' vrhom planine (ono snega što se zalepi je čista sreća)... Žalosno je što ljudi ne ulože malo novca i obezbede makar topove za sneg i koji ratrak... Na primer padne sneg i rade dve staze(!!!). U međuvremenu (kada se molite za sneg) preporučujem bazen + saunu u Hotelu Bistrica (jeftino) i naravno kafe Luda Kuca (free-style).

     Zakljucak je: Koliko para toliko i muzike (čitaj jeftino), ali ako dodate da sedmodnevni ski pas koristite samo četiri dana+ubijanje vremena po kafićima, računica i nije tako naivna. Po poslednjim informacijama, u zemlji istočno od nas se za iste pare dobije mnogo više muzike, a o kvalitetu da i ne pričam...  

     Molim se da nam Bog da pameti, i da uložimo nešto u kvalitet... Volim svoju zemlju i najpre bih u njoj ostavio novac, ali Kopaonik je tek posebna priča sa četiri cifre eur-a u najavi... 


Lazar Bgd.

07.01.2004.
     Jahorina je planina u koju sam se zaljubila prvi put kad sam otišla a to je bilo prošle godine. Od tada sam već bila tri puta a ići ću ponovo ove godine u februaru. Utisci sa skijanja su super jedino nismo imali baš sreće sa vremenom prošle nedelje jer je duvao jak vetar dva dana pa je malo ogolio vrhove, ali u svakom slučaju bilo je mnogo bolje nego za prošlu Novu godinu kada je maltene bilo cveća po stazi.

     Što se tiče izlazaka uveče i po tom pitanju sam zadovoljna i mislim da ima mesta za svačiji ukus. Preporučujem ˝Ludu kuću˝ gde je muzika, drustvo i hrana skroz super i novo otvorenu ˝Kolibu˝ u sklopu hotela Termag koji još uvek ne radi.Pizze su odlicne,prave italijanske koje se peku u peci na drva,ambijent ja fenomenalan,muzika bas i nije po mom ukusu (City records hitovi-domaci i hrvatski) ali u svakom slučaju treba posetiti.

     Zakljucak:Jedva čekam februar!!!!

Pozdrav  D.

04.01.2004.
     Sinoć sam stigao sa Jahorine. Prelepa planina ali na žalost prilično neiskorišćena...  zastarela mehanizacija (ratraci)...  vertikalni transport itd,  kvare opšti utisak. Vetar koji je 28.12.2003. počeo da duva u toku od dva dana potpuno je ogolio staze iako je snega bilo oko 70 cm. Par topova i novi ratraci bi taj problem glatko rešili..  Ali utisak je da se svi tamo nadaju da će snega biti  dovoljno pa če se problem sam od sebe rešiti. Umesto da ulažu u nove objekte trebali bi prvo da ulože u održavanje staza.

     Hotel "Bistrica" je potpuno razočarenje (hrana i usluga). Prošle godine sam bio u "Košuti" i pansionu "Sport" Granzov gde je hrana (u oba smeštaja) neuporedivo bolja a osoblje višestruko ljubaznije.

    Zakljucak:  I pored svega ići ću opet na Jahorinu (ne u "Bistricu").

    Pozdrav    Miki (Austrija)


Sezona 2003.


26.03.2003.

     Prvi put sam bio na Jahorini, na jedan produženi ski vikend. Blago rečeno oduševljen sam. Čitava Jahorina je jedna ogromna ski staza, sa liftovima tako pametno raspoređenim da možete sebi da priuštite skijanje od jedne do druge staze bez ikakvog napora. Prezadovoljan sam i sa pripremljenošću staza, a i njihovim kvalitetom, tako da svako za sebe može da nađe to što mu odgovara. Što se tiče smještaja, hotel Bistrica je OK. Vidi se da je sve to malo staro, ali sve ipak funkcioniše na jedan kulturni način, i što se tiče grijanja i higijene u sobama. Ishrana je za svaku pohvalu - na bazi švedskog stola, a ko ostane gladan svaka mu čast. Cene polupansiona od 25 eura daju ovom ski centru veliku budućnost koja im se predviđa u naredne 2 do 3 godine.
     Jednom rečju morate robati.
     Milutin Đurđevac

06.03.2003.
     Pre nekoliko dana vratili smo se sa sedmodnevnog skijanja na Jahorini. Ovo je naša prva poseta i odmor na ovoj planini. U odnosu na Kopaonik, Jahorina je svakako bolja planina za dobre skijaše, iako i oni slabiji mogu da pronađu terene adekvatne svom znanju. Cela planina je jedna velika ski-staza, što je svakako prednost. Ruku na srce, za održavanje toliko velikih površina po kolima se skija, potrebno je desetak ratraka koji bi špartali non-stop.
     Cene svega, počev od ski pasa (dnevnog, poludnevnog, dečijeg, dvo i trodnevnog, sedmodnevnog), pa preko cena pića i hrane na stazama, su sasvim normanlne i sve vreme se osećate da plaćate baš ono što i dobijate, dok na Kopaoniku, znamo i sami, taj mučni filing da nas neko pravi budalama. Smeštaj u hotelima Košuta i Bistrica je sasvim korektan, a o hrani samo pohvale (naročito za hotel Bistricu, gde zaista ne možete ostati gladni).
     Mala primedba za dežurne na žičarama: kao da  ih mrzi da stoje pored korpi ili tanjirića i pomognu skijašima da sednu ili ustanu. Ovo naročito pogađa početnike i decu, koja se ionako na ovim "spravama" teže snalaze. Žičničari rađe odaberu pozu sa sunčanje na obližnjoj stolici.
     Sve u svemu, Kopaonik je pitomija planina, mnogo više urbanizovana od Jahorine, što ima svoje dobre i loše strane. Upropastili su ga loši ljudi. Jahorinu, onakvu kakva nam se dopala, čini veliko prostranstvo dobrih ski-staza, mnogo snega, prohodni putevi, ljubazni i jednostavni domaćini, dobra hrana, lepo raspoloženje svih oko nas i sasvim pristojne cene.
     Još samo da vaskrsne i istoimeni hotel "Jahorina" koji je nadavno izgoreo u požaru i sada, kao sablast, čeka drugi život (tj. investitora).
     Gordana G.

04.03.2003.
    
Ja i supruga smo se skoro vratili, posle 15 prelepih dana provedenih na Jahorini. Onima  koji istinski vole skijanje, planinu, prirodu i ne traže dlaku u jajetu, toplo preporučujem da ne razmišljaju puno i krenu put Pala. Ono najbitnije, snega ima na pretek, sve zičare rade i ne čeka se puno čak ni vikendom kada je pojačana poseta. Onima koji vole noćno skijanje i to je obezbeđeno na stazi Poljice, ponedeljkom, sredom  i petkom. Sve cene su mnogo umerenije za razliku od Kopaonoka, a osoblje  je siguran sam mnogo ljubaznije. Ni jednog trenutka  nismo imali osećaj da neko hoće da nam "odere kožu" i za svoj novac smo dobili ono sto smo tražili! Pored lokalne KM, od strane valute treba poneti EUR-o koji je svuda prihvaćen, dolar nije na ceni (sem u banci).
     Imajuci u vidu šta je sve snašlo ljude sa Jahorine  u zadnjih desetak godina, a šta su uspeli da ponude svojim gostima  za samo dve sezone, mogu da zamislim šta će sve biti u ponudi narednih godina.  Svaka im čast na profesionalnosti i entuzijazmu, a onima koji vode  Kopaonik preporučujem da nauče lekciju od komsija!
     Pozdrav, Zdravko
     P.S.
Sve pohvale vasem sajtu koji nam je bio od velike pomoći pri planiranju ovog zimovanja. Vrlo profesionalno, nastavite tako!

04.03.2003.
     
Sve pohvale za Jahorinu. Ono što skijaši priželjkuju, mogu da zateknu na ovoj planini. Divno vreme svih sedam dana (imali smo sreće), puno snega, uređene i dobre staze, gužva koja ne smeta, srdačni ljudi, pristojne cene i još mnogo toga za nabrajanje u superlativu. Mislili smo da nas ništa neće odvojiti od Kopaonika a sada smo ubeđeni da je Jahorina sinonim za dobro skijanje. Tek smo se vratili a već jedva čekamo novu ski sezonu.
     P.S.
     Smestaj u Bistrici je sasvim solidan ali se pitamo kako im se isplati cena aranžmana za tako fantastičnu klopu. ''Švedski stolovi'' su savršeni.
     Tatjana

02.03.2003.
     
Jahorinooooooo, svaka ti čast !
     Kao i prethodnih godina, tako i ove godine, proveo sam 10 dana na skijanju na Jahorini, i ako se to uporedi sa skijalištima u Austriji i Italiji, nema tu, sem u cenama, razlike. Sve je na nivio, klopa bogovska, cene za prilike u RS i Yu su sasvim pristojne, i nista drugo nego da vam kazem : Ajdemo u planine...... a to je JAHORINAAAAAAAA.

     Petar Njemacka

18.02.2003.
     
Moram da kažem čista 10 (desetka) za Jahorinu 2003. Da li je dovoljno reći da je ovde u dve grupe došlo oko 1000 Slovenaca i blizu toliko Hrvata. Čuo sam par primedbi da staze nisu baš najbolje uređene ali ovde se skija cela planina. Možete kosim smukom do Beograda. Ljudi su fantastični a o cenama neću ni da pričam.
     Andrijanno


11.02.2003.
    
Evo dođoh sa Jahorine pre 2 dana pa reko da kazem reč dve o toj planini.
U poredjenju sa Kopom je avion što se staza tiče mnogo su duže i bolje, ratraci rade dano-noćno ima ih valjda 4 komada i jedan privatni! Cene su daleko ispod Kopaoničkih ili bole reći kao Beogradske. 
     E sad što se tiče ekipe koja je sem skijanja i za noćni provod ima par kafića-diskoteka koji su odlični kao na primer Studio i Luda kuća.
    Samo postoji jedan problem a to je vreme, hoću reći niko se ne seća da je zatekao povezano 4 sunčana dana tj. stalono je magla i duva vetar ali čovek se navikne na to vremenom.
     Klopa na stazana je džabe, a porcije u toliko obilne i ukusne da ne mogu da se porede sa nekim našim restoranom!
     Da, zaboravih samo da pomenem zbog velikeh padavina bila je frka sa strujom par dana, a to zanči da nema ni vode (posto ne rade pumpe) kao ni telefona (posto su centrale na struju) a zice ni da ne pominjem (samo mi nije jasno što žice nisu radile na agregate posto ga svaka ima)!
     Inače i sa tim malim nedostatkom je bilo odlicno!
     Što se love tiče idu i Euri kao i KM. kurs je 1.95!
     Iznajmljivanje ski opreme se kreće oko 10KM do 25KM
     Ja lično mislim da je hotelski smeštaj bolji od vikend naselja.... baš zbog ovakvih neočekivanih iznenađenja pošto svaki hotel ima svoju struju!
     To bi bilo sve za sada a kad se vratim sa Kopa videcemo kako  je bilo!!!!!
Pozdrav Trifke!


12.01.2003.
     Upravo sam se vratila sa Jahorine. Sneg je preteran, Luda kuća je super, zaljubila sam se u snowboarding, ali aranžman je bio katastrofa! Hotel Rajska dolina je prevara! U sobama su kreveti na sprat. Nema trokrevetnih nego šestokrevetnih soba! Naravno, tužicemo Grand Tours iz Novog Sada koji nam je uvalio aranžman. Za naše novce smo prevareni. Mogli smo daleko bolje proći da smo otišli u privatni smeštaj. U februaru ću ponovo na Jahorinu, ali ću hotel Rajsku dolinu zaobići u širokom luku.

Pozdrav, Dasha


Sezona 2002.


UTISCI SA JAHORINE
05. marta 2002.

    Poštovani urednici sajta i ljubitelji skijanja! Kvalitet vašeg (našeg?) sajta, a pre svega informacije koje sam sa njega redovno skidao i moj prošlonedeljni boravak na Jahorini su me naveli da u par reči prenesem i svoje utiske sa ovogodišnjeg skijanja. Na Jahorinu idem već četvrtu godinu uzastopno, i to u isti apartman neposredno uz hotel Kosuta, iz čega se može već i naslutiti moja neobjektivnost kod prenošenja informacija. No, mogu se ipak potruditi da tu neobjektivnost svedem na minimum.

    Najpre želim da potvrdim utisak koji je napisao Dejan u svom opisu, a to je da je  u odnosu na prethodne godine izgrađeno par novih objekata, da se uočavaju i još neki koji su u izgradnji, da su cene u kafićima i ostalim objektima pristojne, kao i ljubaznost svog osoblja u njima. Nedelju u kojoj sam ja tamo bio zapamtiću po veoma jakom vetru koji je duvao prakticno od utorka do subote i koji je prilično pokvario celu situaciju, no i u takvim uslovima, žičare (mislim na dvosedežnice koje vode do vrha - tanjiri su radili non-stop) su radile sve do trenutka kad vožnja po njima nije više bila bezbedna. Gužve na stazama nema, mehanizacija je radila svaki dan i onih 50-60cm snega je omogućavalo sasvim dobro skijanje, iako je istina da su se hupseri stvarali u drugoj polovini dana. Sunce je sijalo svaki dan i tako bar delimično ublažavalo loše raspolozenja koje je vetar stvarao, iako je tim svojim delovanjem postepeno topilo snežni pokrivač, i to toliko da ja sumnjam da će se skijaši u narednim nedeljama nešto naskijati, ako ne padne novi sneg.

    No da ne dužim, ako se prilikom izbora mesta za skijanje unapred zna šta se gde moze dobiti (i po kojoj ceni!), Jahorina ima mnogo prednosti u odnosu na sve druge konkurentske centre u našem bližem okruženju. Iako se mogu naći i neke zamerke, po meni je najveća ipak loša snabdevenost prodavnica i neredovno odnošenje smeća ispred reda kuća gde su smešteni apartmani (naravno da gosti hotela te nedostatke nisu osetili, ali meni, koji na skijanje idem sa ženom i sinom od šest godina ipak više odgovara dvosobni apartman od tesnih hotelskih soba) nadam se da ću i narednih godina ostati redovni posetilac Jahorine. Mogućnost organizovanog izleta u Sarajevo i šetnja po Baš-čaršiji taj moj utisak samo pojačavaju.

    Za slučaj da neko poželi i dodatne informacije, vrlo rado ću ih preneti.

    Pozdrav, Aca Mladenovic
    mail: aca@psp-farman.ru


UTISCI SA JAHORINE
18. februar 2002.

Ćao svima,

pre dva dana sam se vratio sa zimovanja sa Jahorine, na kojoj sam zadnji put bio 1999 godine, neposredno pred bombardovanje.

Pa, nešto se izmenilo, nešto je ostalo isto. Napravljeno je par manjih hotela i par novih kafića, a sve drugo je isto. Što znači da su staze i dalje prilično nesređene, tj., ko voli da skija po hubserima Jahorina je prava stvar :)

Ali, u odnosu na Kopaonik, Jahorina je ipak bolji izbor. Cene pića i hrane na stazama i u prodavnicama su osetno niže nego na Kopaoniku, a lokalni ugostitelji su za nijansu ljubazniji.

Snega je bilo dovoljno, mada je prilično toplo, i ako ne padne uskoro pitanje je koliko dugo će jos opstati. Naime, Jahorina je dosta kamenita, a pošto službe za sredjivanje staza nisu preterano ažurne, potrebno je bar 50 cm snega za pristojno skijanje.

Što se smeštaja tiče, preporucujem svesrdno hotele, pošto je privatni tj. smestaj u vikendicama poprilična mačka u džaku. Naravno, sem ako unapred ne znate gde i kod koga idete.

Gužve na stazama nema, kao ni redova na žičarama, što je veliko olakšanje u odnosu na Kopaonik.

Sve u svemu, i nije tako lose, naročito uzimajući u obzir alternativu kao što je Kopaonik, na koji sigurno nikad više neću otići.

Bilo bi lepo da neko napiše par reči i o drugim ski-centrima i iskustvima, naročito o onima manje posećenim kao što je Bjelasica.

Pozdrav svim skijašima

Dejan


Sezona 2001.


Olimpijska lepoticaponovo u igri

Hoteli "Bistrica", "Košuta" i "Rajska dolina" uglavnom rasprodati i čeka se još samo sneg


        Izvor:
http://arhiva.glas-javnosti.rs       tekst: Žaklina Milenković   foto M. Anđela

    Planina Jahorina je mesto za koje mnogi tvrde da je tvorac neba i zemlje pokazao ljudima svoj čudesni smisao za lepotu. Ovo verovanje kao da potvrđuje vidik sa Ogorjelice, najvišeg vrha na 1916 metara sa koga se, kada je vedar dan, vide planine dinarskog gorja, među njima Maglić, Zelengora, Bjelašica, čak i vrhovi Durmitora u Crnoj Gori.

    Ovih dana na olimpijskoj lepotici, kako još zovu planinu, sve je u znaku priprema za nastupajuću zimsku sezonu. Svi hoteli već su sklopili ugovore sa turističkim agencijama iz Srbije, Crne Gore i Vojvodine, tako da turistički radnici iskreno veruju da će niske temperature i vetar koji duva na planini, uskoro doneti željno očekivani sneg.

    - Kada je Olimpijski centar Jahorina u pitanju i reprezentativni hotel "Bistrica", mogu vam reći da je ponuda bila znatno veća nego naše mogućnosti u smeštajnom smislu. Veliki broj soba dat je u fiksni zakup pojedinim agencijama, čija smo sredstva uložili u pripremu sezone. Čitavo leto radili smo na remontu žičare, zamenjene su sajle, a vučne motke odnete su na reparaciju. Cene smeštaja su iste kao i prošle godine - polupansion oko 55 maraka - kaže za "Glas" Miloš Jovanović, direktor OC "Jahorina".

    Dnevna karta ski-pasa košta 15 maraka, sedmodnevna 85, a sezonska namenjena uglavnom meštanima 300 maraka.

    U hotelu "Košuta", koji je dobro poznat ljubiteljima Jahorine, takođe tvrde da spremno dočekuju ovogodišnje skijaše, a prema rečima Rajne Vujaković, upravnice hotela, cene su od 35 do 65 maraka u glavnoj sezoni. U turističkoj ponudi svakako je hotel "Rajska dolina", najstarijeg hotela na planini koga su sagradili kraljevi oficiri još davne 1925. godine. U turističkoj ponudi Stanko Jokanović, šef recepcije ovog hotela, svrstao je, pored brojnih sadržaja koje nudi "Košuta", blizinu staze kao i najniže cene od 28 maraka u periodu od 29. decembra, a u glavnoj sezoni, od 19. januara oko 40 maraka. Cene su na bazi polupansiona, a posle ovog termina vraćaju se ponovo stare cene.

    OC "Jahorina" je, kako je poznato, ponovo uključen u kandidaturu za zimsku Olimpijadu 2010. godine. Zvanično će zahtev biti podnet naredne godine, a 2003. konačno će se znati ko će biti domaćin ove najpoznatije sportske manifestacije. Do tada će se svi skijaški kapaciteti staviti u funkciju, planira se i obnavljanje hotela "Jahorina", u kome su još izbeglice, tako da ove godine zvanično ne radi. Postoje, pri tom, i brojni problemi, kao što je naziv domaćina, hoće li to biti Sarajevo ili Srpsko Sarajevo. Srpska i muslimanska strana, međutim, svesne su da je najvažnije dobiti kandidaturu, ističe da je Olimpijada veliki biznis koji bi doneo zaradu i prosperitet planini i čitavom kraju.


Život uz skije i sneg

     Najveća skijaška zvezda "Jahorine" svakako je Mirjana Granzov, višestruka prvakinja Jugoslavije u tehničkim disciplinama i učesnica 18. Olimpijskih igara u Japanu. Zbog povrede kolena, međutim, ne trenira već nekoliko godina, ali radi u školi skijanja na Jahorini.
     - Iskreno verujem da ću se oporaviti od ove povrede i vratiti skijanju, jer bez ovog sporta ne bih mogla da zamislim svoj život. Skijam od kada sam naučila da hodam, a najveći "krivci" za ovu moju ljubav su otac i sestre. Planina i skijanje me čine istinski srećnom, odem ja leti i na more, ali mi se čini da ću izgoreti i jedva čekam da se vratim na moju Jahorinu - kaže Mirjana Granzov, pokazujući nam sa ponosom na desetine svojih medalja.
 

Samo Brene nema

     U kafani "Rajska vrata" noći uglavnom prolaze uz toplo ognjište i jela ovog kraja i čuvenu borovnjaču. Prema rečima Darka Rudića, vlasnika kafane, na ovo mesto dolazi Goran Bregović, Frano Lasić, Tifa, mnogi su tu, samo Brene, kako kaže, više nema. U ovim hladnim zimskim noćima najčešće se govori o vremenskoj prognozi. Darko, kao dobar poznavalac planine i njenih ćudi, kaže:
     "Ovaj vetar mora doneti sneg, neće ovo biti jedna od onih zima sa više metara snega, ali će ga sigurno dovoljno biti za dobro skijanje", predviđa Darko Rudić.
 

 


NAZAD