VESTI  IZ  SKI  KLUBOVA, SAVEZA

     Javite se sa vestima iz svojih klubova i saveza!   


 

Sezona  2007 / 2008 / 2009 / 2010

 

Otvoreno Prvenstvo Beograda u alpskom skijanju 2010.
    
Beogradski skijaški klub, organizator je prve ovogodišnje dečije trke u alpskim disciplinama na Kopaoniku 13. i 14. februara. Za Trofej Beograda nadmetaće se najmlađi i najbolji takmičari iz Srbije, Bosne i Hercegovine, BJR Makedonije i Crne Gore.
     Takmičenje je u slalomu i veleslalomu, i biće jedino takve vrste na Kopaoniku ove godine pošto su sve trke alpskog kalendara preseljene na Staru planinu i Mokru goru.
     Beogradski skijaški klub u saradnji sa JP Skijališta Srbije, uspeo je da obezbedi ovaj kvalitetan događaj na Kopaoniku za takmičare stare od devet do 14 godina. Oni će posle dugotrajnih i napornih treninga u zemlji i inostranstvu imati priliku da demonstriraju vrhunsko skijanje gledaocima, ali i da razmene medjusobna iskustva sa vršnjacima iz regiona. Biće to prilika i da se sastanu mladi sportisti iz desetak domaćih klubova: Beograda, Niša, Kragujevca, Užica, Knjaževca itd.
     Beogradski skijaški klub je sve do prošle sezone sedam godina uzastopno bio је najbolji klub u zemlji. Prošle godine krunu je preuzeo smučarski klub „Niš“, zbog čega će biti interesantno videti rivalstvo ovih kluba, i da li će se umešati još neko u borbu za tron.
     Više informacija o trci i takmičarima možete pronaći na internet strani www.beoskiclub.com

    

 

O klubu BSK

Beogradski skijaški klub osnovan je 2003. godine spajanjem nekoliko najaktivnijih beogradskih skijaških klubova: Rtanj Felkl, Olimp, Pro ski i Alp ski. Do tog trenutka su ovi klubovi imali zapažene rezultate i na više od polovine domaćih trka medalje su osvajali takmičari iz tih klubova, a taj trend je samo naglašen fuzijom u kojoj je u jednom trenutku stvoren najbolji takmičarski skijaški klub u Srbiji. U prve dve godine BSK je imao preko 50 takmičara. Treba reći da su osnivači BSK-a potekli iz SK Rtanj, koji je 90-ih godina po brojnosti članova bio najveći skijaški klub u regionu.

     Kvalitetnim radom i saradnjom s međunarodnim trenerima klub je privukao i skijaše iz drugih klubova. Neki od njih su nastavili da se takmiče za matične kubove, ali su trenirali s trenerima i po programu BSK-a. Tokom 2005. godine BSK je osvojio sve što se u Srbiji može osvojiti, a imao je dobre rezultate i van granica naše države. Na kraju ove sezone zabeležen je svojevrstan kuriozitet: BSK je na konačnoj rang listi klubova za 2005. bio prvi, sa četiri puta više bodova od drugoplasiranog SK Niš (859 prema 218)!! Slično je bilo i 2006. godine, kada je BSK imao čak 2,5 puta više bodova od drugoplasiranog kluba. 

 

 

Skijaški kamp Ski kluba "Stari grad"  
     14.11.2009.
I ove godine SK "Stari grad" organizuje ski kamp na Kopaoniku. Već 4 godine za redom hotel "Srebrnac" je bio izuzetan domaćin naših ski kampova i zbog izuzetnih uslova ponovo smo se potrudili da napravimo ugovor sa istim hotelom, tako da ćemo i ove godine imati stazu direktno ispred hotela. Ove godine će nas opet prevoziti minibusevi firme "Gea Turs" sa kojima, takođe, imamo odlično iskustvo.
     Termini održavanja ski kampa na Kopaoniku su 2.-9.1. i 9.-16.1.2010., a za zainteresovane postoji i mogućnost da budu u ski kampu od 16.-23.1.2010.
     Oni koji su već rezervisali smeštaj i ili imaju svoj smeštaj na Kopaoniku mogu skijati sa nama tokom celog dana. Molimo sve zaineresovane koji žele da budu smešteni sa nama u "Srebrncu" da nam se obrate što pre jer je broj mesta ograničen!

     Više informacija možete dobiti u kancelariji kluba u u Yu Biznis Centru, Bulevar Mihajla Pupina 10e, VP lok.55, kao i na zvaničnom sajtu kluba www.skstarigrad.com  , putem e-maila: skstarigrad@gmail.com  i putem telefona: 011/ 214 7721 i 064/ 283 4132 (Marko Špoljarić).

Marko Špoljarić
Ski klub "Stari grad"
Beograd, Nušićeva 17
tel: +381 (0)64/ 28 34 132
spox_m@hotmail.com
WWW.SKSTARIGRAD.COM

  

Ski klub Niš - SKI VIKEND NA MAVROVU!!!
     Ski centar "ZARE LAZARESKI"- 14.02.-16.02.2009. god. Trodnevno skijanje na Sretenje! Platite 2, skijajte 3 dana!!!


     Ski centar Zare Lazarevski, nalazi se u središtu nacionalnog parka "Mavrovo" i predstavlja jedan od najlepših ski centara na Balkanu. Od Niša je udaljen 300 km, a od Skoplja 95 Km.
Skijalište povezuju:
     - 3 žičare (jednosed i 2 dvoseda) sa ukupnom dužinom od 4.766 m. kapaciteta 1.860 skijaša/sat;
     - 11 skiliftova, ukupne dužine 5.694 m. kapaciteta 10.106 skijaša/sat.

     PROGRAM PUTOVANJA:
     1.dan subota - 14.02. Polazak iz Niša u ranim jutarnjim časovima (oko 2h) sa parkinga kod splava “Porto bello” (bugarski parking). Vožnja kroz Srbiju i Makedoniju uz kraća zadržavanja. Dolazak u Mavrovo u prepodnevnim časovima. Celodnevno skijanje!!! Slobodno vreme za odmor i individualne aktivnosti. Noćenje.
     2.dan nedelja – 15.02. Doručak. Svi na sneg!!!Celodnevno skijanje!!! Slobodno vreme za odmor i individualne aktivnosti. Noćenje.
     3.dan ponedeljak – 16.02. Doručak. Napuštanje soba. Celodnevno skijanje!!! U kasnim popodnevnim časovima polazak za Srbiju. Vožnja kroz Makedoniju. Dolazak u Niš u kasnim večernjim časovima.

     CENA ARANŽMANA: 85 €
     Aranžman obuhvata:
• Autobuski prevoz na relaciji Niš-Mavrovo-Niš,
• Smeštaj na bazi 2 noćenja sa doručkom u hotelu “Srna”,
• Troškove organizacije,
     Aranžman ne obuhvata:
• Ski pass,
• Troškove međunarodnog zdravstvenog osiguranja
     Doplata:
• Večera 6 € po danu

Opis hotela:
Hotel ”Srna” je lociran na planini Bistra na 1250 m.n.v., i udaljen je 700 m od najvećeg i najpopularnijeg ski centra u Makedoniji (obezbeđen transfer do žičare). Hotel ima 30 dvokrevetnih soba i apartmana sa TV i telefonom. Hotel poseduje restoran, bar, konferencijsku salu, kao i sopstveni parking

  

Osnovan Smučarski savez jugoistočne Srbije
    
4. maja 2008. godine održana je Osnivačka skupština Smučarskog saveza jugoistočne Srbije, u Sićevu (nadomak Niša). Predstavnici šest klubova (SK "Bakar" Bor, SK "Kraljevica" Zaječar, SK "Midžor" Knjaževac, SK "Midžor" Pirot, SK "Predejane" Predejane i SK "Niš" Niš) i tri lokalne samouprave (Vranje, Leskovac i Grdelica) učestvovali su u radu Skupštine, kojom su predsedavali Božidar Stošić - SK "Niš", Jovica Cvetković - SK "Midžor" Pirot i Zoran Jenić - SK "Midžor" Knjaževac.
     Za prvog predsednika Saveza, jednoglasno, je izabran Zoran Marjanović (SK "Niš"), a za potpredsednike Jovica Cvetković i Zoran Jenić. Na Skupštini je usvojen statut i amblem Smučarskog saveza JIS, na predlog Smučarskog kluba "Niš". Nakon formalnog dela izbora organa Skupštine, usledila je diskusija o trenutnom stanju i perspektivama Smučarskih trena jugoistočne Srbije u kojoj je učestvovao i predstavnik JP "Skijališta Srbije" Jurica Stanković.
     Ideja o formiranju saveza sačinjenog od klubova iz regiona jugoistočne Srbije postoji više decenija, a osnovni zadatak predstavlja podizanje i jačanje smučarskog sporta u regionu, samim tim i u Srbiji.

  

Rad u ski centru Mount Snow i Canyons u SAD u sezoni 2008/2009  
     22.03.2008.
Smučarski klub MOGREN iz Budve ovim putem bi želio da Vas obavijesti da je i zvanično otpečeo saradnju sa londonskom agencijom Outbreak Adventure Recruitment i regrutaciju personala u smučarskim centrima
Mount Snow i Canyons u SAD.
     Pored instruktora smučanja i snowboardinga, mogu se prijaviti i svi oni koji su zainteresovani raditi kao Housekeeper-i i Lift Operators-i u pomenutim centrima. Postoji mogućnost angažovanja: rental technicians-a, ticket sellers-a i još nekih sličnih zanimanja.
     Kompletnu najavu na RTCG, u emisiji Dobro jutro, Crna Gora možete pogledati na sljedećoj adresi: http://www.youtube.com/watch?v=FXJNOUYPNGE a iako Vam i tada bude nešto nejasno sve dodatne informacije možete dobiti na sljedećem broju telefona +382 67 582 408.
     Stevo Popović, Potpredsjednik kluba i zastupnik Outbreak Adventure Recruitment u Srbiji i Crnoj Gori
     Na mail: stevop@neobee.net tražite
kompletne ponude za oba centra, kao i formular za prijavu.

Balkanska i FIS ski takmičenja na Kopaoniku     Izvor: Ski klub Niš
     05.-06.03.2008. na Kopaoniku, počinje četvrti Evrobalkan kup u organizaciji Smučarskog kluba „Niš“. Ovo međunarodno takmičenje svake godine okuplja najbolje skijaše iz zemalja regiona (Grčka, Bugarska, Makedonija i Srbija) u konkurenciji pionira i juniora. Na programu će biti dve trke, slalom - sreda 05. mart i veleslalom - četvrtak 06. mart. Oba takmičarska dana biće prenošena na televiziji Kopernikus iz Niša.
     Nakon balkanske trke mladih, na Kopaoniku će se održati dva FIS takmičenja. U pitanju su FIS Evrobalkan za žene (subota 8. i nedelja 9.) u slalomu, na kome se očekuje i nastup naše najbolje skijašice i olimpijke Jelene Lolović, nakon čega sledi FIS Royal kup za muškarce u slalomu(ponedeljak 10. i utorak 11.). Oba takmičenja će se održati u organizaciji Smučarskog kluba „Niš“, „Royal“ i Smučarskog saveza Srbije i biće prenošena na RTS-u.

  

Beogradski skijaški klub dobio svoju internet stranu  
     29.12.2007.
U subotu 29.decembra 2007. najveći srpski skijaški klub dobio je novu internet stranu!Lep poklon za Novu godinu svim ljubiteljima skijanja i članovima kluba!
     Beogradski Skijaški Klub nastao je 2003. godine spajanjem najjačih beogradskih klubova, Rtanj Felkl, Olimp, Pro ski i Alp ski. Do tog trenutka ovi klubovi uzimali su preko 65% odličja na domaćim trkama. Ovaj trend je pojačan fuzijom kojom je u tom trenutku stvoren jedini ozbiljan takmičarski klub u Srbiji. U prve dve godine BSK je imao preko 50 takmičara, što je za sve ostale klubove bilo nedostižno. Treba reći da BSK svoje korene ima u nekadašnjem SK Rtanj, koji je 90ih godina bio najveći ski klub u regionu po brojnosti. Kvalitetnim radom i saradnjom sa slovenačkim, austrijskim, američkim i kanadskim trenerima, klub je privukao i skijaše iz drugih klubova. Neki od njih su nastavili da se takmiče za matične kubove, ali su trenirali sa trenerima i po programu BSK-a. Tokom 2005. godine BSK je osvajao sve što se može osvojiti u Srbiji, a imao je dobre rezultate i preko granica naše države. Na kraju ove sezone zabeležen je kuriozitet: BSK je na konačnoj rang listi klubova za 2005. bio prvi, sa 4 puta više bodova od drugoplasiranog SK Niš!!(859 prema 218). Nije mnogo drugačije bilo ni u 2006oj kada je BSK imao čak 2,5 puta više bodova od drugoplasiranog. 

  

"Kriterijum prvog snega" na Staroj planini  
     22.12.2007. Stara planina - U ski centru "Babin zub"držanana je prva ovosezonska skijaška trka u Srbiji. U veleslalom trci kupa "Kriterijum prvog snega" takmičilo se oko 60 devojčica i dečaka u više uzrasnih kategorija, iz 8 ski klubova. Po izvanrednim vremenskim sulovima i sa malo tanjim snegom na stazi, takmičenje je uspešno organizovao Ski klub "Midžor" iz Knjaževca.
     Takmičenju su prisustvovali i najboljima nagrade podelili Predsednik Smučarskog saveza Srbije i aktuelni ministar Mlađan Dinkić, Predsednik Izvrsnog odbora smučarskog saveza Vuk Mrvić, pomoćnik generalnog direktora JP Skijališta Srbije Jurica Stanković.
     Detaljnije...   

  

Tomba promoter Bambi kupa       Izvor: B92
    
05.12.2007. Predsednik Skijaškog saveza Srbije Mlađan Dinkić razgovarao je u sredu sa slavnim italijanskim skijašem Albertom Tombom i ambasadorom Italije u Beogradu Alesandrom Merolom o saradnji skijaških saveza dve države. Dinkić je pozvao Tombu da bude promoter "Bambi kupa", jednog od šest najvećih takmičenja u alpskom skijanju na svetu za decu od 12 do 15 godina, koji će se održati početkom marta sledeće godine.
     Tomba, višestruki svetski i olimpijski šampion, istakao je da će italijanski treneri pomoći srpskim trenerima skijanja u savladavanju savremenih tehnika treninga koje će omogućiti srpskim takmičarima da ostvaruju što bolje rezultate.
     Dinkić je upoznao goste sa tokom radova na izgradnje nekoliko novih ski centara, kao i o rekonstrukciji starih, saopštio je Skijaški savez Srbije.
     Tomba, koji će u četvrtak otvoriti 22. međunarodni sajam zimskog sporta i turizma "Expo-Zim", izjavio je danas da je prezadovoljan što je došao u zemlju "koju veoma voli i poštuje".
     "Uvek sa zadovoljstvom dolazim u Srbiju, koju smatram rasadnikom sportskih talenata", rekao je na konferenciji za novinare legendarni skijaš, poznat po specifičnoj tehnici i snazi, zbog koje je dobio nadimak "La bomba".
     Italijanski as, koji je svetskim skijanjem dominirao osamdesetih i devededsetih, naglasio je da je ponosan, jer otvara Beogradski sajam godinu dana posle legendarnog Švedjanina Ingemara Stenmarka.
     "Čast mi je da budem u istoj ulozi koju je prošle godine imao Stenmark", rekao je Tomba u beogradskom "Sport kafeu".
     Četrdesetjednogodišnji Italijan napomenuo je da u Srbiji vidi "velike skijaške potencijale".
"Ne samo da imate talente, već i planine na kojima mogu da niknu buduće Tombe", poručio je slavni skijaš.
     Uporedivši današnje skijanje sa onim iz vremena kada je on gospodario "belim stazama" Tomba je ocenio da danas postoji veći rizik od povreda.
     "Današnje skije su kraće nego one koje smo mi koristili. Zato omogućavaju brže i nagle zaokrete, što predstavlja veći pritisak za kolena. Zato treba biti mnogo oprezniji prilikom vožnje", savetovao je promoter "Expo-Zim".

 Ski klub "Stari grad" najavio aktivnosti u sezoni 2007/2008.
     03.12.2007. Skijaški klub "Stari grad" je održao promociju kluba na ski stazi u Košutnjaku, kako bi predstavio dosadašnji rad kluba i najavio aktivnosti u sezoni 2007/2008.

     Kratak rezime kluba:
 - Registrovan  17.1.2006.
 - učestvovao u dve sezone alpskog kupa, u prvoj zauzeo 16 mesto u drugoj 5 mesto
 - klub trenutno ima 11 registrovanih  takmičara
 - prve godine formiran ski kamp za decu svih niva znanja skijanja.
 - za dve godine održano 3 kampa,  2 na Kopaoniku i 1 na Jahorini i
 - klub ima 6 trenera.

     Ski tim:
 - Marko Špojarić - glavni trener
 - Bojana Petrović  -  sneg i kondicija

     Ski kamp:
 - Petar Špoljarić - Predsednik i trener u kampu
 - Bojan Zlatković - kamp
 - Ivana Špoljarić - kamp
 - Ivana Stojadinović - kamp

     SK "Stari grad će od 6.1. do 20.1.1008. godine održati, treću godinu za redom, ski kamp na Kopaoniku i to će biti najveći ski kamp koji je održan do sada. Ski kamp je napredna ski škola koja traje ceo skijaški dan i namenjena je svim nivoima znanja skijanja. U ski kampu SK "Stari grad"  pored učenja osnovnih skijaških znanja polaznici dobijaju i šira, naprednija znanja koja su bitna za skijanje, tako da će imati priliku da voze i međusobno se takmiče na Veleslalomskoj stazi postavljenoj samo za njih, voziće poligone koje će treneri postavljati, naučiće kako se koristi i podešava oprema i još mnogo drugih stvari koje nemaju priliku da vide i nauče u na drugim mestima. Svi treneri u klubu su bivši takmičari i poseduju visoke licence ski instruktora i trenera.
     Sve potrebne informacije o ski kampu možete dobiti na telefon 064/2834-132, putem e-maila: starigrad.bg@skisavez.com i na sajtu ski kluba: www.skstarigrad.com i na expo-zimu na štandu ski opreme HEAD.
     Pored ski kampa i učestvovanja na takmičenjima, ono što želimo da posebno naglasimo je da, će ski klub Stari grad ove godine prvi put održati takmičenje u okviru alpskog kupa Srbije, čime će se svrstati među malobrojne klubove koji imaju snage, mogućnosti i potencijala da prave takmičenja. Time ćemo pokušati da obogatimo relativno skromnu sezonu skijaških takmičenja u Srbiji.
    ALPSKI KUP "STARI GRAD" će biti održan na Kopaoniku 23.marta 2008. Godine za sve takmičarske kategorije osim FIS kategorija.

Marko Špoljarić
Ski klub "Stari grad"
Beograd, Nušićeva 17
tel: +381 (0)64/ 28 34 132
spox_m@hotmail.com
WWW.SKSTARIGRAD.COM

   

Kurs za nove klubske sudije alpskih skijaških disciplina
    
21.11.2007. Sudijska komisija Smučarskog saveza Srbije organizuje kurs za nove klupske sudije u alpskim disciplinama. Dvodnevni kurs se održava 8. i 9.12.2007. za kandidate iz cele Srbije. Na kraju kursa polaže se teoretski deo ispita. Praktični deo ispita iz poznavanja skijanja se polaže naknadno na terenu.
     Kriterijumi koje kandidat mora da ispuni: Da ima između 18 i 55 godina života (diskvalifikacioni); Minimum B razred škole skijanja (proverava se praktično znanje na terenu), Da je kandidat nekog skijaškog kluba u Srbiji (članska karta na uvid).
     Krajnji rok za prijavljivanje 30.11.2007.
    
Detaljnije o kursu ...
    
Detaljnije o Sudijskoj komisiji ...

 

Mlađan Dinkić - novi Predsednik Smučarskog saveza Srbije
     11.07.2007. Na svojoj Vanrednoj sednici odrđanoj 06.07.2007. u Beogradu, Skupština Smučarskog saveza Srbije je za novog Predsednika izabrala Mlađana Dinkića, ministra u Vladi republike Srbije.
     Dinkić je izabran nakon usvajanja ostavke dosadašnjeg Predsednika Rasima Ljajića.
     Nakon izbora u svom govoru Dinkić je istakao:
     "Osim vrhunskih rezultata moj cilj će biti i da imamo i ravnomerni razvoj ovog sporta u svim područjima Srbije. Vidimo da imamo klubova iz svih regiona Srbije, čak i ako ne budu imali uspešne takmičare to ne znači da ćemo im poklanjati manje pažnje sa idejom da se razvije i fizička kultura i da se omasovi skijaški sport i tamo čak gde nema vrhunskih takmičara."
     Ravnopravno će se tretirati sve discipline koje su sada u okviru Smučarskog saveza, trenutno su to alpsko skijanje, snowboard i nordijsko trčanje, pri čemu je još nejasan status biatlona...
     "Vlada Srbije sada ulaže ogromna sredstva u razvoj skijaške infrastrukture, samo ove godine će 20 miliona evra biti uloženo u dalji razvoj skijaške infrastrukture. Konkretno će se ići iz republičkih sredstava na 4 lokacije. Prvo veštački sneg na Kopaoniku, akumulaciona jezera i topovi za veštački sneg, tako da ne zavisimo od vremenskih uslova i to će se odnositi, kako na alpski sport tako i na nordijske discipline... Vratićemo Tornik na skijašku mapu jer se tamo gradi šestosed i dva ski lifta i sve će to biti završeno do novembra meseca ove godine, a sledeće godine tamo gradimo akumulaciona jezera i topove za veštački sneg tako da će Tornik biti u funkciji za skijaški sport. Osim toga gradimo na Divčibarama, i naravno na Staroj Planini gde imamo i najveće ambicije..."
     Krajnji neki moj cilj će biti da pripremimo našu zemlju da jednoga dana pokuša da konkuriše, možda zajedno sa Bugarskom, za organizaciju Zimskih Olimpijskih Igara. Deluje ambiciozno, ali zapamtite to što sam rekao, mislim da nije realno da se desi pre 2022. godine, ali ja sam od onih koji gledaju unapred i radiću sa mojim timom na tome da stvorimo te uslove, kao i u infrastrukturi, a da do tada napravimo i takmičare koji će moći da nas ravnopravno zastupaju.
     Detaljnije . . .

   

Lolovićka testirala skije u Hintertuxu   Izvor:(SSS)
     Jelena Lolović je sa jednim od svojih trenera, Milanom Božićem, boravila u Hintertuxu od 11. do 15. Juna 2007. god. gde je testirala opremu za narednu sezonu. Ona je u tih pet dana u Austriji probala skije marke ELAN i ROSSIGNOL.
Alpinci Srbije na treningu u Kaunertalu   Izvor:(SSS)
    
Članovi alpske reprezentacije Srbije počeli su sa treninzima u Kaunertalu. Na pripremama su bili Trmčić Marija i Nevena  pod vodstvom trenera Trmčić Zorana, Ignjatović Nevena pod vodstvom Matić Milana i Nikolić Sava sa svojim trenerom Ignjatović Ljubišom. Oni su boravili u Austriji do 26. Maja do 03. Juna 2007.

  


 

Sezona  2006 / 2007

 

Odrzana osnivacka skupstina skijaskog kluba "Kraljevica" - Zaječar
     01.02.2007. U Zajecaru je održana osnivačka skupština skijaškog kluba "Kraljevica". Skupštini je prisustvovalo pedeset osnivača kluba, izabran je predsednik i upravni odbor kluba. Tako je Zajecar po prvi put u svojoj istoriji dobio skijaški klub iako skijanje u ovom gradu ima dugu tradiciju.
     Paralelno sa osnivanjem kluba u gradu se radi na uredenju skijališta na padinama Kraljevice. Zemljani radovi su završeni i trenutno je u toku izrada stopa za stubove budućeg ski lifta i stubova za osvetljenje da bi se omogućilo i noćno skijanje. U planu je i izrada instalacija za veštačko zasneženje staza. Sve u svemu Zaječarsko skijanje je posle visegodišnje stagnacije krenulo sa mrtve tačke.
     Zahvaljujem Ediju za dostavljenu vest...
        

OTVORENO PRVENSTVO SK JAHORINA    15.-16.01.2007.   Izvor: www.jahorina-ski.com
     16.01.2006. Drugog dana takmičenja u slalomu u kategoriji mlađih djevojčica pobjedila je Hadžić Sumejja (SK Bjelašnica), drugo mjesto zauzela je Hadžović Inda (SK Željezničar) dok je treće mjesto pripalo Kusmuk Kristini (SK Jahorina). U kategoriji mlađih dječaka pobjedio je Sabljica Kerim (SK Željezničar) drugi je bio Ćosić Vuk (SK Istočno Sarajevo), dok je treće mjesto osvojio Bošnjak Franjo (SK Blidinje). U kategoriji starijih djevojčica najbolja je bila Bašić Una (SK Bjelašnica), drugo mjesto pripalo je Jerkić Olji (SK Jahorina), a treće Kulović Azri (SK Bjelašnica). U kategoriji starijih dječaka najbolji je ponovo bio Kusmuk Maksim (SK Jahorina), drugo mjesto pripalo je Prljača Nordinu (SK Sarajevo), dok je treće mjesto pripalo Šljivić Jovanu (SK Istočno Sarajevo).

     15.01.2006. Prvog dana takmičenja u slalomu u kategoriji mlađih djevojčica pobjedila je Hadžić Sumejja (SK Bjelašnica), drugo mjesto zauzela je Hadžović Inda (SK Željezničar) dok je treće mjesto pripalo Kusmuk Kristini (SK Jahorina). U kategoriji mlađih dječaka pobjedio je Ćosić Vuk (SK Istočno Sarajevo), drugo mjesto pripalo je Sabljica Kerimu (SK Željezničar) dok je treće mjesto osvojio Krajinović Ivan (SK Blidinje). U kategoriji starijih djevojčica najbolja je bila Bašić Una (SK Bjelašnica), Drugo mjesto pripalo je Jerkić Olji (SK Jahorina), a treće Kusić Dragani (SK Stožer). U kategoriji starijih dječaka najbolji je bio Kusmuk Maksim (SK Jahorina), drugo mjesto pripalo je Svetlin Leonu (SK Sarajevo), dok je treće mjesto pripalo Berilo Merimu (SK Bjelašnica).

   

Ski klub MIDŽOR - Knjaževac
       Ski razmena

    
U nedelju 10.12.2006. u Knjaževcu je, u organizaciji ski kluba Midžor-Knjaževac, održana ski razmena. Broj izlagača i posetilaca je premašio sva očekivanja organizatora, tako da mozemo reći da je akcija u potpunosti uspela. Bilo je i nove i polovne opreme za sve uzraste. Rečju, za svakog po nesto.
     Veliko interesovanje jasan je pokazatelj da se skijaški sport na području jugo-istočne Srbije polako budi iz dugogodišnje učmalosti. Verovatno glavni razlog za to je izgradnja žičara i ski staza na Staroj planini, koje su u završnoj fazi. Jos da bude snega...
       Polaganje ispita za ski sudije
     Istog dana je ski klub Midžor, u saradnji sa sudijskom organizacijom Smučarskog Saveza Srbije, organizovao i polaganje ispita za sticanje zvanja "skijaškog sudije klupskog ranga za alpske discipline". Na ispitu se pojavilo 26 kandidata iz Knjaževca i Niša. To je samo nastavak dugogodišnje uspešne saradnje ski kluba Midžor sa Smučarskim saveyom Srbije i još jedan pokazatelj porasta interesovanja za ski sport u ovom delu Srbije.
     Milorad Bocić, prvi trener SK Midžor


Razmena                                                 Polaganje za ski sudije

 


Sezona  2005 / 2006
   

Ski savez BiH - Kako dalje?    Izvor: BiH Ski magazin
     Razgovor sa Markom Petrovićem, predsednikom Ski saveza BIH koji govori o tome kako prevazići krizu koja je zahvatila Bh. skijanje . . .
  
      Preuzmite  .doc fajl (37Kb)  . . .

   

Formiran Ski klub Igman     Izvor: BiH Ski magazin
     Planina Igman postala je poznata u svijetu sporta po stazama za nordijsko skijanje koje danas u svijetu uživa mnogo veću popularnost od alpskog skijanja. Ski klub Igman trebao bi nastaviti najsvjetlije tradicije nastale na istoimenoj planini, kažu Ahmet Sejdić, predsjednik i Zoran Ćosić, potpredsjednik i trener kluba priređenoj u prošlu nedjelju u objektu šumarskog fakulteta na Čavlima
     Klub u februaru 2006. godine organizuje 38. EFNS - Evropsko prvenstvo u Nordijskom skijanju

      Detaljnije . . .

    

Proglašeni najbolji u ski sportovima u BiH u 2005. Izvor: BiH Ski magazin
      U VIP salonu  Sportsko rekreacionog centra Zetra u Sarajevu 04.05.2005. godine održano je drugo po redu proglašenje najboljih skijaša i skijašica Bosne i Hercegovine u sezoni 2004/2005 koje organiziraju Ski magazin i Ski savez BiH. U predolimpijskoj godini smatramo ovo značajnim događanjem kojem treba posvetiti punu pažnju.
     Samim proglašenjem koje je  prošle godine prenosilo osam televizijskih stanica, svi radiji i pisani mediji u eri kada se borimo da vratimo olimpijski oreol ne samo Sarajevu, gradu domaćinu XIV Zimskih olimpijskih igara, Bjelašnici, Igmanu i Jahorini kao olimpijskim ljepoticima već i cijeloj BiH sa svim  prepoznatljivim zimskim destinacijama kao sto su Vlasic, Adria ski, Blidinje - Cvrsnica,...
      Za sada sigurni putnici iz BiH za Torino 2006. godine su:
- Alpsko skijanje:  Mojca Rataj, Ski klub Karaula i
- Biatlon:              Aleksandra Vasiljevic, Ski klub Romanija.
      Poredak najboljih skijasica i skijasa > > >

   

 Osnovan BEOGRADSKI SKI KLUB
       Sredinom januara 2004 godine, osnovan je novi Beogradski ski klub koji je nastao spajanjem četiri beogradska kluba i to: Olimp, Pro ski, Alp ski i Felkl. Trenutno novoosnovani skli klub ima preko 60 aktivnih takmičara. Za njih, a i ostale zaintetresovane, klub je ove zime organizovao Kamp na Kopaoniku u hotelu Srebrnac.
     Predsednik Beogradskog ski kluba je Vera Kovalevi
ć iz dosadašnjeg kluba Pro ski. Sekretar je Dimitrije Layarovski (063-267-068) iy dosadašnjeg ski kluba olimp.
      Treneri u klubu su: Milan Matić, Srđan Šabanović, Dimitrije Lazarevski, Nebojiša Despotović, Oliver Kavčić, Marko Špoljarić, Veljko Pujević.

 

 15.07.2003. - Ski klub Romanija - Pale
     Javljam se ispred Ski kluba Romanija sa Pala. Kluba sa dugogodišnjom tradicijom, a koji sledeće sezone slavi 70 godina postojanja. Mi smo naklonjeni nordijskim disciplinama a posebno biatlonu. U toj disciplini smo višegodišnji prvaci ex Jugoslavije, a trenutno članice našeg kluba su reprezentativke BiH.

     To su Aleksandra Vasiljević (r. 10.08.1986.) koja je zauzela 15 mjesto na ovogodišnjem Svjetsom prvenstvu za juniore i Vedrana Vučičević (r. 14.03.1985.) koja se plasirala na 17 mjesto na olimpijadi mladih Evrope na Bledu 2003. a i učesnik je Svjetskog Kupa.  

     Dragi Zorane, ove djevojčice zaslužuju da se za njih čuje pa te molimo da nam to obezbjediš preko tvog sajta jer imamo vrlo malo razumjevanja od krovnog saveza koji, bar se nama čini, radi samo za alpsko skijanje bez obzira što su rezultati u biatlonu mnogo bolji.
     Uz dalju saradnju, sportski pozdrav.
Zdravko
zdravkol@paleol.net


 19.07.2003. - Ski klub Romanija - Pale
     Šaljem Vam nekoliko podataka. Biatlonke BiH Vedrana Vučičević i Aleksandra Vasiljević su završile prvi dio priprema u Sloveniji. Ovaj pripremni period je besplatno obezbjedila Biatlon federacija Slovenije /smještaj/ a ostale troškove Sekretarijat za sport Republike Srpske.
     Pripreme su počele jako rano a sve u cilju bolje spremnosti ovih takmičarki za "Balkanijadu" koja će se održati na Palama u martu sledeće sezone. Tehnički organizator ovog takmičenja biće SK Romanija sa Pala.

Sportski pozdrav, Zdravko
                         
zdravkol@paleol.net

   

Vesti iz ski klubova
      -Ski klub ROMANIJA - Pale, BiH

   
 Biatlonke BiH Vedrana Vučičević i Aleksandra Vasiljević su završile prvi dio priprema u Sloveniji. Ovaj pripremni period je besplatno obezbjedila Biatlon federacija Slovenije /smještaj/ a ostale troškove Sekretarijat za sport Republike Srpske. Pripreme su počele jako rano a sve u cilju bolje spremnosti ovih takmičarki za "Balkanijadu" koja će se održati na Palama u martu sledeće sezone. Tehnički organizator ovog takmičenja biće SK Romanija sa Pala.

 

SMUČANJE U CRNOJ GORI IMA DUBOKE KORIJENE

Ski liftovi sve potrebniji
Teks iz ista "POBIJEDA" iz jula 2002. godine

   

U nedelju, 16 Januara 2000 god. u dnevnom listu BLIC , na poslednjoj stranici (u boji), pojavo se članak o stanju u smučarskom sportu:

SRPSKO SMUČANJE U ZIMSKOM SNU


Javite se i vi sa vestima iz svojih klubova i saveza


NAZAD