38. ENFS 2006
38. Evropsko prvenstvo šumara u nordijskim disciplinama
od 26.02.2006.

 

 

 

NAJVEĆE MEĐUNARODNO TAKMIČENJE OD OLIMPIJADE

 

 

Sarajevo će od 26. februara naredne godine biti domaćin 38. Evropskog prvenstva šumara u nordijskim disciplinama. Od Zimskih olipmijskih igara 1984. godine to je zasigurno najveće međunaordno skijaško takmičenje na olimpijskim planinama. Početkom oktobra na Bjelašnici u hotelu Maršal boravila je visoka delegacija Internaciolanog komiteta EFNS –a koja je nakon uvida šta je sve napravljeno i šta će se sve napraviti u ovom pripremnom periodu Organizacionom komitetu 38. EFNS –a dala i zvanično zeleno svijetlo i prihvatilo nominaciju Sarajeva za ovu u svijetu sporta važnu manifestaciju.

- Kao što znate, EFNS je skraćenica od njemačkih riječi Europaeische Forstliche Nordische Skiwettkaempfe, što bi u slobodnom prijevodu značilo evropsko takmičenje šumara u nordijskim disciplinama. Ovo takmičenje je prvi put održano 1969. godine u Todtnau, Schwarzwald, Njemačka. Od tada do danas, svake godine okuplja ne samo uposlenike šumarstva, njihove porodice, učenike šumarskih škola, studente šumarskih fakulteta, penzionirane šumarske radnike već i profesionalne skijaše, nordijce koji se po ustaljenoj praksi nakon zimske olipmijade okupljaju na ovom takmičenju.U posljednje tri godine, koliko je Bosna i Hercegovina učestvovala na ovom takmičenju, broj učesnika je uveliko prelazio hiljadu, te s pravom kažemo da je ovo najveće međunarodno takmičenje na olimpijskim planinama – kaže Ahmet Sejdić, predsjednik Organizacionog komiteta 38. EFNS – a.

U pogledu oživljavanja planine Igman i borilišta za nordijsko skijanje koji su postali poznati svugdje u svijetu poduzeti su obimni terenski radovi. Uređene su staze u dužinama od 10 kilometara a time i od 5 km i 2,5 km, a nedavno je završeno uređenje strelišta, startnih i ciljnih pozicija, pratećih objekata…

- Organizacioni komitet je imao sreću da u svoje redove kooptira veliki broj profesionalaca i stručnjaka iz skijaških sportova od generalnog sekretara EFNS –a Stamenka Fišera do rukovodioca takmičenja Fikreta Jažića, našeg proslavljenog nordijca, zatim Zorana Ćosića, olimpijca, Voje Tomića i da ih sve ne nabrajam. Uz Ski savez BiH oni su najznačajnija logistička podrška EFNS –u.

Uspostavljeni su i kontakti sa pojedincima i institucijama koji mogu pomoći u obezbjeđenju finansijskih sredstava za organizaciju EFNS 2006, a posebnu pomoć i podršku OK 38. EFNS ima od Vlade Kantona Sarajevo (Ministarstva privrede Kantona Sarajevo), preduzeća šumarstva, "Husquarna – Bosšumčaj", Turističke Zajednice BiH, ZOI 84, Ski saveza BiH, Ureda gradonačelnika Sarajeva, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije i Republike Srpske, ANUBIH, Šumarskog fakulteta Sarajevo, Skijaškog kluba "Širokača" i "Igman" , te opština Trnovo, Hadžići, Ilidža.

                        

 


NAZAD