Takmičenja u nordijskim
disciplinama i biatlonu

FIS
Spisak takmičara SCG u skijaškom trčanju
registrovanih u FIS-u   > > >

Samo za ljubitelje nordijskog skijanja :)

SEZONA 2010/2011

Smučarski klub Zlatibor završio sa pripremama na Jahorini      Izvor: SK Zlatibor
    
30.08.2011. - Smučarski Klub ‚‚Zlatibor‚‚ je od 15 - 25. Avgusta organizovao desetodnevne pripreme svojih takmičara na Jahorini. Pored takmičara SK ‚‚Zlatibor‚‚ pripremama su prisustvovali i takmičari SK ‚‚Sokolac‚‚. Mladim takmičarima sa Zlatibora svoja iskustva je preneo i Mladen Plakalović član SK ‚‚I.Sarajevo‚‚ učesnik Olimpijskih Igara u Vankuveru.
     Takmičari su imali idealne uslove za pripreme. Prepodnevni trening se svodio na vožnju Ski rolera, savladavanje uspona uz Jahorinu u dužini 10-20 km, zavisno od kategorije takmičara. Popodnevni trening je bio raznovrsniji, kross, imitacija sa štapovima, planinarenje, vežbe snage i sportske igre.
     Slobodno vreme smo koristili za kupanje u bazenu, božnju bicikle kao i obilazak Sarajeva i Baš Caršije.

     Radosav Jelisijevic
SK "Zlatibor"


 

 

  

Smučarski klub Zlatibor na pripremama na Jahorini      Izvor: SK Zlatibor
     1
5.08.2011. - Dvanaest takmičara u skijaškom trčanju Smučarskog kluba Zlatibora sa trenerom Radosavom Jelisijevićem i predsednikom kluba Jankom Ilićem, danas je krenulo na desetodnevne pripreme na Jahorinu.

     Na visinskim pripremama planirani su treninzi, vožnje na rolkama (trkačkim skijama sa točkovima), planinarenja, druženja i razmena iskustava sa klubovima iz Republike Srpske.

 
Jutros, pred polazak na put...

  

Održan memorijalni Ski-Roller kup "Amar Garibović" u Sjenici     Izvor: SkiSavez
      01.08.2011. U Sjenici je ovog vikenda održan prvi memorijalni Roller-Ski kup posvećen tragično prminuplom Olimpijcu Srbije, Amaru Garibović. Ulestvovala su 53 takmičara iz 11 ski klubova i 6 zemalja - Grčke, Hrvarske, Slovenije, Crne Gore, BiH i Srbije.
     U dva dana su se održale tke u disciplinama Sprint i Distanca za kategorije takmičara: Deca, Juniori i Seniori u muškoj i ženskoj konkurenciji. Trke su vožene slobodnim stilom.
     Detaljnije, fotografije...

  

Memorijalni Ski-Roller kup "Amar Garibović" u Sjenici     Izvor: SkiSavez

      39.-31.07.2011. U Sjenici se održava prvi memorijalni Ski-Roller kup posvećen tragično prminuplom Olimpijcu Srbije, Amaru Garibović.

      Otvaranje kupa je zakazano za petak 29.07.2011. u 20:30. Takmičenje počinje u subotu sprint trkama na ulicama grada Sjenica. Kvalifikacije su od 18:00 a finalne trke pocinju u 20:00. U nedelju, 31.07.2011. u 10:00 je zakazana ski-roller trka na distanci Vrela - Prijevorac od 10km

     Sve trke se voze slobodnim stilom, a očekuje se učešće takmičara iz Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske, BiH i Srbije.

     Generalni pokrovitelj ove manifestacije je Olimpijski komitet Srbije i Skijaški savez Srbije. Tehnička organizacija: SK „Amar Garibović, SK „Jelenak „ i Opštine Sjenica.

  

Finski skijaš Mika Milila pronađen mrtav        Izvor: tanjug

     05.07.2011. - Olimpijski šampion u nordijskom skijanju iz Nagana 1998. godine Finac Mika Milila pronađen je mrtav u svom stanu, a uzrok srmti još nije poznat.
     Četrdesetjednogodišnji Milila osvojio je u karijeri šest olimpijskih i devet svetskih medalja.
     "Smrt Milile najverovatnije nije povezana sa zločinom. Uzrok smrti će biti predmet posebne istrage", saopštila je finska policija.
     Milila je 2001. godine za vreme prvenstva sveta u Lahtiju, bio pozitivan na antidoping testiranju, zbog čega je suspendovan na dve godine, da bi po završetku karijere priznao da je svesno uzimao nedozvoljena sredstva.

 

  

Crna Gora - Skijaši oživjeli nekadašnji "Sinjajevninski sektor"        Izvor: vijesti.me

    
12.03.2011.
Iz godine u godinu narastala je želja poznatog botaničara i čovjeka crnogorskih planina da se povrati sjajna skijaška manifestacija, sjećanje na slavnu bitku tokom drugog svjetskog rata. I da se vrati masovna spotrsko skijaška manifestacija u kojoj su akteri bili ski trkači sa svih prostora socijalističke Jugoslavije koja je prekinuta prije nekoliko decenija. I da se ne zaborave staze kojima su na skijama jedni drugima išli žabljački i kolašinski skijaši kako bi vodili vitešku borbu za primat u crnogorskom skijaškom sportu na Durmitoru ili Bjelasici.

     Detaljnije...

 

  

Oslo 2011. - Norvežanima prvo zlato na SP       Izvor: b92 , Beta

     0
3.03.2011.
Reprezentacija Norveške osvojila je prve zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u bijatlonu. U ruskom skijaškom centru Hanti Mansijsk Norvežani su u mešiovitoj štafeti završili ispred Nemačke i Francuske. Za Norvešku su nastupili Tora Berger, An Kristin Flatland, Ole Ajner Bjerndalen i Tarji Boe i na kraju imali 22,9 sekundi prednosti u odnosu na drugoplasirane.

     Odluka je pala u poslednjoj izmeni kada je Boe prestigao Nemca Grajsa.

     Na Svetskom prvenstvu učestvuje i četvoro takmičara iz Srbije ali nisu nastupili u štafetnoj trci.
 

  

Biatlon Svetsko prvenstvo u Hanti – Mansijsk        Izvor: tv.sb.eurosport.com

    
Svetsko prvenstvo u biatlonu 2011. se odrzava od 01. do 13.03.2011 u sibirskom centru Khanty-Mansiysk, 2760 km severno-istočno od Moskve. Ovaj sibirski grad drugi put biće domaćin najboljim bijatloncima i bijatlonkama sveta koji će se nadmetati u 6. disciplina u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.
     Najveći broj zlatnih medalja na prošlom šampionatu u Pjong Čangu osvojila je reprezentacija Norveške koja će i ove godine biti najveći favorit u muškoj konkurenciji, dok se u ženskoj, nakon povlačenja dvostruke šampionke Keti Vilhelm, očekuje ujednačenija borba u koju Nemice ulaze sa izuzetno jakim duom Nojner-Henkel.
     Reprezentacija Rusije sve nade polaže u iskusnog Ivana Čerecova ,ali i mlade i afirmisane Evgenija Ustjugova i Antona Šipulina.
     Poslednja dva takmičenja svetskog kupa pokazala su da je forma većine favorite u uzlaznoj liniji pa se, kao u Fort Kentu, mogu očekivati foto finiš završnice u većini disciplina.
     Staza u Kanti Mansisku nije najteža niti najlakša. Ono što odlikuje ovo područije jesu ekstremno niske temperature i vetar koji bi mogli znatno uticati na ishod svake trke. Ipak to nije novost za najbolje među najboljima koji su u dosadašnjem toku sezone, skijajući od -20 do +5 ,po mećavi i po kiši, pokazali da ne postoje prepreke koje su iznad, u post olimpijskoj godini, najvećeg takmičenja u sezoni.

   

Biatlon - Milanko Petrović 38. u Evropi          Izvor:zurnal.rs
    
27.02.2011. - Čuvena rečenica „Svakog dana, u svakom pogledu, sve više napredujem“, koja je obeležila film „Sjećaš li se Doli Bel“, potvrđuje se u slučaju trenutno najboljeg biatlonca Srbije Milanka Petrovića. Posle dobrog starta sezone, potom nekolko propuštenih šansi tokom trka Svetskog kupa, Petrović je najbolji rezultat sezone zabeležio na EP u italijanskom Ridnauu.
     Sa dva promašaja u trci sprinta na 10 kilometara, Petrović je zauzeo 38. mesto sa 2:50,4 minuta zaostatka za pobednikom Tobijasom Eberhardom iz Austrije i sa još manjim zaostatkom u odnosu na drugoplasiranog Rusa Alekseja Volkova i iskusnog Italijana Lukasa Hofera na trećem mestu. U istoj trci Edin Hodžić je sa tri promašaja bio 64.sa zaostatkom od 6:19,1 minuta, dok Nikola Jeremić nije završio trku.
     U trci potere na 12,5 kilometara Petrović je platio danak velikom broju promašaja, sedam, od čega četiri na poslednjem gađanju, što mu je na kraju donelo tek 42. mesto sa 6:01,6 minuta zaostatka za pobednikom Aleksejom Volkovom iz Rusije. Drugo mesto i srebrnu medalju osvojio je Bugarin Krasimir Anev, dok je Francuz Beatri bio treći.
     U juniorskim trkama na istoj distanci Emir Hrkalović je u sprintu zauzeo 51. mesto sa jednim promašajem i 5:16,9 minuta zaostatka za pobednikom Vjačeslavom Akimovim iz Rusije. U istoj trci Sanjin Dizdarević je sa pet promašaja završio kao 58. sa zaostatkom 5:49,9 minuta.
     U trci potere na 12,5 kilometara Dizdarević je odustao posle pet promašaja na prvom gađanju, dok je Emir Hrkalović diskvalifikovan čim je zaostao više od jednog kruga za pobednikom Vjačeslavom Akimovim.

   

Biatlon - Evropsko prvenstvo Ridnaun 2011   
    
27.02.2011. - U toku je IBU Otvoreno Evropsko prvenstvo u Biatlonu 2011 koje se od 20.-27.02.2011. održava u Italijanskom nordic ski centru Ridnaun.
     Na prvenstvu nastupaju i reprezentativci Srbije i to - seniori: Petrović Milanko, Jeremić Nikola i Hodžić Edin kao i juniori: Dizdarević Sanjin i Hrkalović Emir.

   Predstavnici Vojske Srbije na 51. svetskom vojnom skupu u skijanju     Izvor: www.mod.gov.rs
     27.02.2011.
Na 51. svetskom vojnom skupu u skijanju, koji je od 21. do 25. februara održan na olimpijskim planinama Bosne i Hercegovine, među vojnim timovima iz 23 zemlje sveta i 359 takmičara, nalazila se i dvanaestočlana vojna ekipa Srbije. Takmičenja su se odvijala u alpskim i nordijskim disciplinama.
     U konkurenciji veoma jakih vojnih svetskih ekipa, priznatih i poznatih svetskih imena u skijanju, predstavnici Srbije postigli su veoma dobre rezultate. U ekipnom plasmanu u veleslalomu, naš takmičarski tim zauzeo je 4. mesto, iza italijanskog, nemačkog i slovenačkog vojnog tima.

     Najuspešniji naš takmičar bio je vojnik u rezervi Vladislav Mandić, zauzevši 13. mesto, drugi po vrednosti rezultat, za našu ekipu, ostvario je kapetan Danijel Pešić zauzevši 19. mesto.

     U ženskoj konkurenciji veleslaloma zastavnik Rada Đurić zauzela je 11. mesto.

     Najbolji rezultat na takmičenjima u nordijskim disciplinama ostvario je vojnik Damir Rastić zauzevši 28. mesto (kros-kantri) u konkurenciji 66 takmičara i 41. mesto (biatlon), u konkurenciji 69 takmičara. Stariji vodnik Igor Vuković zauzeo je 50. (kros-kantri) i 66. mesto (biatlon).

     U ženskoj konkurenciji vojnik po ugovoru Ksenija Bubnjević Bodlović zauzela je 26. mesto u kros kantriju i 34. u biatlonu.

     Svo vreme prvenstva uz našu ekipu bili su ambasador Republike Srbije u BiH Grujica Spasović i vojni izaslanik pukovnik Zoran Stoiljković.
 

   

51. Svetsko vojno prvenstvo u skijanju          Izvor: Palelive.com
     27.02.2011. Fridrih Pinter iz Austrije pobjednik je u muškoj konkurenciji biatlon trke koja je danas održana na ski-kompleksu ''Dvorišta'' na Jahorini, u okviru 51. Svjetskog vojnog prvenstva u skijanju, dok je najbolja u ženskoj konkurenciji bila Teja Gregorin iz Slovenije. Drugoplasirani u muškoj konkurenciji na ovoj trci dugoj 10 kilometara je Norvežanin Frode Andersen, a trećeplasirani Indrek Tobreluts iz Estonije.
 

Drugo mjesto u ženskoj konkurenciji na stazi dugoj 7,5 kilometara osvojila je Karoline Horchler iz Njemačke, dok je Norvežanka Jori Morkve zauzela treće mjesto.

Reprezentativka Bih Tanja Karišik osvojila je 33. mjesto, dok je u muškoj konkurenciji Stefan Lopatić bio 44-ti.
Za reprezentaciju BiH u ženskoj konkurenciji u biatlonu nastupila je Tanja Karišik, a u muškoj Miro Ćosić, Nemanja Košarac, Stefan Lopatić i Mladen Starčević.

U toku 51. Svjetskog vojnog prvenstva u skijanju održana su takmičenja kros kontrija na Velikom polju na Igmanu, te veleslaom na Bjelašnici.

Tehnički organizatori takmičenja su ski klubovi "Romanija", "Bjelašnica" i "Igman".

   

Biatlon - Kredit za odlazak SP u Hanti – Mansijsk        Izvor:zurnal.rs
    
23.02.2011. - Iako su obezbedili norme, najbolji biatlonci Srbije će po svoj prilici, put na SP u Hanti – Mansijski finansirati kreditom komercijalnih banaka.
     Naime, iako je u budžetu Republike Srbije, tačnije delu koji je predviđen za Ministarstvo omladine i sporta, za biatlon je predviđeno 3.000.000 dinara, što je predmet ugovora potpisanog između ministarstva i Biatlon saveza Srbije, nijedan deo tih sredstava nije uplaćen na račun Saveza. Uprkos teškoj ekonomskoj situaciji u zemlji, koju niko ne spori, bar deo predviđenih sredstava bio bi dobrodošao pred odlazak na najveće biatlonsko takmičenje ove sezone.
     Poslednja nada da se izbegne zaduživanje je pomoć sponzora, pre svih NIS, od kog odgovor na nedavno poslati upit još nije stigao.

   

Durmitor: Ski festival u nordijskom trčanju „Henrik Angel“  
     25.-27.03.2011. Žabljak, Durmitor - U organizaciji Norveške grupe „FORESTI“ i crnogorskog Ministarstva poljoprivrede i šumarstva održaće se Ski festival u nordiskom trčanju pod nazivom „Henrik Angel“ na Žabljaku. Festival ce trajati 25, 26, 27 marta 2011.
     Festivalu ce prisustvovati i instruktori skijanja, Brit Hilsen olimpijska šampionka iz Sarajeva 1984 godine i drugi. Poziv da učestvuju na manifestaciji upucen je svim ski klubovima u okruženju.

   

51. Svetsko vojno prvenstvo u skijanju     Izvor: OC Jahorina
     21.-26.02.2011. Oružane snage BiH i Ministarstvo odbrane BiH na sarajevskim olimpijskim planinama organizuju 51. svjetsko vojno prvenstvo u skijanju. Skijaši će se takmičiti u nordijskom skijanju na 10 i 15 kilometara, biatlonu za muškarce i žene i patrolnom/štafetnom trčanju i veleslalomu.
     Na Jahorini (na Dvorištima) će se održati sljedeće discipline:
     24.02.2011. - Sprint
          Muškarci na 10 kilometara: start u 10:00časova
          Žene na 7,5 kilometara : start u 13:00 časova
     25.02.2011.  Patrolno/štafetno trčanje
          Muškarci na 25 kilometara: start u 10:00 časova
          Žene na 15 kilometara: start u 13:00 časova           Detaljnije...

   

Biatlon - Damir Rastic izborio normu za nastup u Svetskom kupu    Izvor:zurnal.rs
    
19.02.2011. - Na biatlon trci IBU kupa u Banskom - Bugarska, u konkurenciji olimpijskih šampiona Jevgenija Ustjugova i Ane Bogali – Titovec, te ništa lošijih Krasimira Aneva i Antona Šipulina biatlonci iz Srbije imali težak zadatak da se izbore za norme nastupa u SK (15 % od vremena trojice najboljih), te na predstojećem SP u Hanti–Mansijsku (20 %).
     Obzirom da je Milanko Petrović bio na trkama Svetskog kupa u SAD, najbolji rezultati su se očekivali i stigli od Damira Rastića. U obe trke sprinta Rastić je izborio normu za sledeću sezonu u Svetskom kupu. Sa tri promašaja u prvoj, Rastić je zauzeo 28. mesto sa 13,2 % zaostatka od vremena Jevgenija Ustjugova, dok je u drugoj sa promašajem više bio 25. sa 12,8 % slabijim vremenom od jednog od najboljih takmičara na svetu.

   

Oslo 2011. - Počelo Svetsko prvenstvo u nordijskim disciplinama               Izvor: b92
     22.02.2011. Ovogodišnje Svetsko prvenstvo u nordijskim disciplinama u Oslu počinje u utorak 22. februara i trajaće do 6. marta 2011. Sva takmičenja biće održana u Holmekolen Areni, koja će po četvrti put biti domaćin planetarnog šampionata.
     U Holmekolenu je prethodno šampion bio održan 1930, 1966. i 1982. godine, a uz to, tamo su se sportisti nadmetali i tokom Zimskih Olimpijskih igara 1952. godine.
     Od 22. februara do 6. marta sportisti iz 50 zemalja, među kojima prema zvaničnim podacima nema Srbije, će se takmičiti u ski skokovima, nordijskoj kombinaciji i skijaškom trčanju.
    
Detaljnije...

   

Biatlon - Damir Rastic izboruio normu za nastup u Svetskom kupu   Izvor: www.zurnal.rs

 
   
17.02.2011. - Ne tako davno na pomen Bugarske javljale su se različite asocijacije, ponekad pozitivne, ali kod većine, uglavnom negativne. Ipak, tokom dve decenije ciljanog rada u saradnji sa prijateljima sa istoka i zapada, Bugarska je napravila mnogo koraka unapred. Naravno, još je to daleko od savršenog ili onog što bi većina želela da se dogodi preko noći, ali pomak je očigledan.

     Tako su Bugari poslednjih godina postali prepoznatljivi po turizmu, kako letnjem, tako i zimskom, a najsvetliji primer ovog drugog je Bansko, koje je istovremeno postalo i centar vrhunskog centra u ovom delu sveta. Već treću godinu za redom Bansko je u kalendaru Svetskog kupa u alpskom skijanju, što svake godine zahteva izdatak od tri miliona evra. Iako se radi o nacionalnom parku (Pirin), preduzimljive ljude iz Banskog to nije omelo da u neposrednoj blizini staze „Alberto Tomba“, tačnije nepunih sto metara od ciljne ravnine, naprave biatlonski centar „Banderica“ ( www.biathlon-bansko.com ).

  
                    Biatlon ski centar „Banderica“                              Ekatarina Dafovska

     Posle evropskih takmičenja, u zimskom i letnjem periodu, zahvaljujući dobrom radu, verovatno i autoritetu predsednika Biatlon saveza Bugarske, olimpijske šampionke iz Nagana Ekatarine Dafovske, Bansko je ove godine bilo domaćin trka IBU kupa, takmičenja za stepenicu niže od Svetskog kupa. U konkurenciji olimpijskih šampiona Jevgenija Ustjugova i Ane Bogali – Titovec, te ništa lošijih Krasimira Aneva i Antona Šipulina biatlonci iz Srbije imali težak zadatak da se izbore za norme nastupa u SK (15 procenata od vremena trojice najboljih), te na predstojećem SP u Hanti – Mansijsku (20 %).

     Obzirom da je Milanko Petrović bio na trkama Svetskog kupa u SAD, najbolji rezultati su se očekivali i stigli od Damira Rastića. U obe trke sprinta Rastić je izborio normu za sledeću sezonu u Svetskom kupu. Sa tri promašaja u prvoj, Rastić je zauzeo 28. mesto sa 13,2 % zaostatka od vremena Jevgenija Ustjugova, dok je u drugoj sa promašajem više bio 25. sa 12,8 % slabijim vremenom od jednog od najboljih takmičara na svetu.


Nikola Jeremić i Bole
                  Sanjin Dizdarević

     Što se tiče ostalih naših takmičara, prvog dana pravu pometnju uneo je junior Sanjin Dizdarević. Takmičar sa najmanjim stažom u biatlonu, sa tri promašaja zabeležio je najbolji rezultat u karijeri, osvajanjem 41. mesta i 18,9 % procenata zaostatka za Ustjugovim. Iza njega završili su i iskusniji Edin Hodžić (46. mesto, 19,9 %), Nikola Jeremić (55., 23,2 %), te Dizdarevićev vršnjak Emir Hrkalović (54., 22,9 %).

 
 Emir Hrkalović             Biatlonke Srbije

     Odličan rezultat i norma Dizdarevića, ostalima je bio veliki motiv da dan kasnije u drugoj trci pristupe mnogo ozbiljnije, požrtvovanije, što je na kraju donelo bolje rezultate. Jeremić je po drugi put ove sezone za dlaku ostao bez norme za Svetski kup (38.,15,8 %), stepenicu niže završio je Hrkalović (16,1 %) dok je Edin Hodžić bio 46. (19,2%). Startujući u prvoj grupi Dizdarević je završio na 54. mesti (21,3 %), što za talentovanog momka može biti samo dodatni podsticaj za još veći rad, zalaganje, a samim tim i napredovanje.

     Za razliku od muškaraca, gde se posebno sa pojavom konkurencije, situacija zaoštrava i motiviše sve na još bolji rad, ženski biatlon tim Srbije tek je u začetku. Tako je najmlađa takmičarka Ajla Džeković korektno odradila dve trke, dok su nastupom u drugom sprintu Irina Jemcov i Teodora Đukanović stekle neophodno iskustvo za dalje.

     Navijači

     Kao što je to slučaj sa Kanađanima i sličnima, prisustvo u Banskom, turisti iz Rusije iskoristili su da odgledaju biatlonske trke i pruže podršku svojim sunarodnicima, koje je predvodio selektor Vladimir Barnašov. To za nas i ne bi bilo toliko značajno, da ti isti navijači nisu pružali podršku i našim takmičarima, pre svih devojkama, koje su imale prilike da osete barem delić atmosfere.


     Jedinstveni Balkan
     Na inicijativu direktora trka IBU kupa Venceslava Ilieva, uz podršku Biatlon saveza Srbije na čelu sa predsednikom Milivojem Ilićem, prošle godine osnovana je regionalna Balkanska biatlon federacija, koja okuplja deset zemalja (Srbija, Bugarska, Rumunija, Moldavija, Grčka, Gruzija, Turska, Makedonija, Hrvatska i BiH), što predstavlja skoro četvrtinu od ukupnog broja članova Svetske biatlonske unije (IBU). Trka u Banskom iskorištena je za još jedan sastanak i dogovor o daljim koracima.

     Ništa bez Šukija
     Prisustvo u Banskom, jedan od pionira biatlona u Srbiji Aleksandar Šuki Milenković iskoristio je da se okuša sa mnogo mlađim rivalima i na kraju završi na 61. mestu, ostavljajući iza sebe 12 takmičara.

 

     

„Zlatiborski ski vikend“, od 12. do 15. februara 2011.    Izvor: www.skisavez.com
    
12.02.2011. Na tradicionalnoj trci u smučarskom trčanju, odrzanoj na Tić polju na Zlatiboru, učestvovalo je 120 takmičara iz 13 klubova iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.
     Naj uspešniji su bili takmičari iz Glasinac - Sokolac, Istočno Sarajevo, Zlatibor, Romanija - Pale i "Mladen Grujic" - Stari Grad I.Sarajevo.
      Rezultati...

  

Biatlon - Srbija na dobrom putu        Izvor: www.zurnal.rs

 
   
09.02.2011. - Sigurno je da ne protekne ni dan a da se neko ne podseti velikih sportskih uspeha nekadašnje velike zemlje od Vardara pa dro Triglava. Bilo da je u pitanju generacija, koja je veći deo života provela u statusu građanina SFRJ ili mladih ljudi, koji su rođeni u i posle „vremena osvešćivanja i borbe sa jednoumljem“, sigurno je da svima zastaje dah od pomisli kakve bi uspehe postigla fudbalska reprezentacija sa Draganom Stojkovićem, Robertom Prosinečkim, Davorom Šukerom, Darkom Pančevom ili košarkaška, a o rukometu i vaterpolu i da ne govorimo.
     Pored ekipnih, bivša zajednička država, ni u pojedinačnim sportovima nije beležila loše rezultate, a postoje i ona takmičenja, koja su u novim zemljama postala popularna tek po raspadu. Uspesi alpskih skijaša 80 – tih godina prošlog veka, polako su otvarali vrata i drugim sportovima sa prefiksom zimski. Uspeh pokojnog Mladena Grujića, Sarajlije koji je osvojio prve bodove u Svetskom kupu u biatlonu za bivšu Jugoslaviju, bio je uvertira za ono što se događa nekoliko poslednjih godina.
     Ako su uspesi Andreje Grašič, Janeza Mariča i Tadeje Brankovič, ostali nezapaženi na prostorima bivše države, treće mesto i bronzana medalja Jakova Faka na ZOI u Vankuveru preko noći je ljude zainteresovala za ovaj sport. U istoj trci Slovenac Klemen Bauer osvojio je četvrto mesto, što je samo potvrdilo da i na ovim prostorima biatlon postaje sve popularniji sport.
     Obojica takmičara došla su iz „fabrike“ Uroša Velepeca, prvog trenera muške reprezentacije Slovenije. Član mlađih kategorija nekadašnje Jugoslavije, već godinama je trener u reprezentaciji Slovenije, koji i pored brojnih obaveza uspeva da nađe vremena, kako bi pomogao da biatlon u Srbiji stane na zdrave noge.
     Osim lepih želja i ekspertskog televizijskog znanja, za pristojne rezultate neophodan je minimum uslova, koji podrazumeva bar jedan biatlonski centar u državi, koji bi bio na raspolaganju 365 dana u godini. Odavno postoji ideja da se centar napravi na lokalitetu „Žare“ u blizini Sjenice u čijoj realizaciji učestvuje i sam Velepec, mada je Kopaoniku mnogo realnija opcija jer već postoje „Crvene bare“.
     – Posao smo podelili u nekoliko faza. Pošto smo izvideli teren i nacrtali projekat staze i strelišta, prešli smo u drugu fazu. Određena je trasa buduće staze i čekamo slobodnu priliku da je testiramo da vidimo da li smo na dobrom putu. Iako bi čitava realizacija mogla da teče i brže, saradnja sa opštinom Sjenica nas pomalo usporava, ali nije strašno, jer ništa bolji nije ni slučaj kada radite sa birokratijom u zemljama zapada. Siguran sam da smo napravili odličan projekat i da će centar „Žare“ biti pun pogodak. Takođe sa kolegama iz Srbije pokušali smo da oživimo i „Crvene bare“, ali to je u odgovornosti vaše vojske i za sada konkretnog odgovora nema – istakao je Uroš Velepec.
     Osim po pitanju izgradnje centra, prvi trener reprezentacije Slovenije, proteklih godina učestvovao je u trenažnom procesu srpskih biatlonaca.
     – Sa kolegama iz Biatlon saveza Srbije, predsednikom Milivojem Ilićem i ostalima, pokušavamo da uspostavimo sistem, koji će svake godine izbacivati nekoliko takmičara. Prema onome što smo do sada uradili, moram priznati da sam zadovoljan, momci su još uvek mladi, a opšte je poznato da značajniji rezultati u biatlonu dolaze tek posle 25. godine. Ipak da bi se to i dogodilo potrebna je šira podrška, jer teško je očeivati da bilo ko da svoj maksimum, ako stalno mora da brine o egzistenciji. Kod nas je to drugačije odrađeno, jer su svi naši reprezentativci zaposleni u Vojsci Slovenije. Iako se ne mogu pohvaliti da imaju visoku platu, nekih par stotina evra, činjenica da ne moraju da razmišljaju o finansijskom aspektu omogućava im da se nesmetano posvete treningu, mnogo znači – objasnio je Velepec.

     
 

„Zlatiborski ski vikend“, od 12. do 15. februara 2011.    Izvor: www.zlatibor.org.rs
    
12.-15.02.2011. Turistička organizacija „Zlatibor“, Skijaški savez Zapadne Srbije, Ski klubovi „Ski art“ iz Užica, „Zlatar“ iz Nove Varoši i Smučarski klub „Zlatibor“ sa Zlatibora, uz podršku zlatiborskih hotelijera, Skijališta Srbije i predstavnika turističke privrede organizuju „Zlatiborski ski vikend“ od 12. do 15. februara 2011. godine.
     Biće organizovano nekoliko skijaških trka u alpskom i nordijskom skijanju. Program počinje u subotu 12. februara „Zlatiborskim Ski kupom“, u nordijskim disciplinama, međunarodnim takmičenjem 8 ekipa iz zemlje i okruženja. Početak takmičenja predviđen je za 11,00 časova na Tić polju.
     Na padinama Ski centra „Tornik“ u nedelju 13. februara organizovaće se brzinska trka („up hill“), trka u smučarskom trčanju sa početkom u 11,00 časova, a organizator ski kupa i brzinske trke je Smučarski klub „Zlatibor“.

     
 

Srpski takmičari na Biatlon Svetskom kupu u Antholzu (ITA)       Izvor: IBU
    
20. 01.2011.  Na 6. ovogodipnjem IBU Svetskom kupu u biatlonu, koji se održava u Italijanskom ski centru za nordijske sportove Antholz, danas je vožena sprint trka na 10 km za muškarce. Pobedio je Rus Anton Šipulin ispred nemca Michaela Greisa na drugom mestu - oboica bez promasaja. Treće mesto je zauzeo Norvežanin Lars Berger sa jednim promašajem.
     Na ovoj trci Svetskog kupa nastupili su i reprezentativci Srbije. Milanko Petrović sa 4 promašaja je zauzeo 87 mesto, a Damir Rastić sa 5 promasaja je bio predposlednji 94.

 


SEZONA 2009/2010

    
 

Poginuo Amar Garibović, olimpijac Srbije u nordijskom skijanju
      U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 07.09.2010. godine, na auto putu Zagreb - Beograd, član skijaškog kluba Jelenak iz Sjenice Amar Garibović je poginuo, dok se Amor Garibović nalazi u teškom stanju. Ostala dva člana kluba trener Murat Garibović i takmičar Ajlan Rastić su sa lakšim povredama zbrinuti u bolnici u Slavonskom Brodu.
     Amar Garibović je kao član reprezentacije Srbije u nordijskim disciplinama bio deo olimpijskog tima koji je učestvovao na Olimpijskim igrama u Vankuveru 2010. godine.
     Na FIS medjunarodnom takmičenju koje je održano prošlog vikenda u roler skijanju u Oroslavlju (Hrvatska) Amar Garibović je osvojio drugo mesto i srebrnu medalju.

     Smučarskom savezu Srbije i porodici izjave saučešća je pored ostalih uputio i Predsednik FIS-a Gian Franco Kasper.
     Detaljnije ... 

     Sva učeđća na FIS trkama:  www.fis-ski.com

    

Kup Srbije u ski-rolu u Sjenici      Izvor: www.sjenica-info.com
     26.07.2010. Član olimpijskog smučarskog tima Srbije, Sjeničanin Amar Garibović osvojio je zlatnu medalju i na Kupu Srbije u ski-rolu, koji je ove godine okupio ekipe iz Slovenije, Hrvatske, BIH i Srbije.
     On je u Sjenici vozio za seniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, gdje je na stazi od 10 kilometara postigao najbolje vrijeme.
     U ukupnom plasmanu na 1.500 metara u kategorijama juniori, seniori i žene najviše uspjeha su imale ekipe iz Slovenije i Hrvatske.
     Tehnički organizator takmičenja, koje se već šesti put održava u Sjenici, je Smučarski klub “Jelenak“ iz Sjenice

    
 

Jahorina, Dvorišta -  Balkansko prvenstvo u biatlonu      Izvor: www.oc-jahorina.com
     17.-21.03.2010.
Ski-centar za nordijske smučarske discipline Dvorišta, nadomak olimpijskog kompleksa Jahorina, od 17. do 21 marta ugostio je Balkansko prvenstvo u biatlonu. Prvenstvo u biatlonu je okupilo više desetina takmičara iz BiH, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Rumunije i Bugarske.
     Balkanijada u biatlonu održava se pod pokroviteljstvom Opštine Pale i Grada Istočnog Sarajeva i u tehničkoj organizaciji Smučarskog kluba Romanija. Prije početka takmičenja, predsjednik OO Balkanskog prvenstva, načelnik opštine Pale, Slobodan Savić, istakao je kako su definisana sva zaduženja i obaveze, uz konstataciju da su definisani svi detalji tehničke prirode, koji bi trebalo da garantuju visok organizacioni nivo i željeni uspjeh jedne od najvećih sportskih smotri u ovoj godini.

    
 

Prvenstvo Srbije u smučarskom trčanju       Izvor:  www.zlatibor.org
     16.03.2010. U Subotu 13. Marta na Zlatiboru je u organizaciji Smučarskog Saveza Srbije i Klubova SK ’’Sjenica’’ i SK ’’Zlatibor’’ održano Prvenstvo Srbije u smučarskom trčanju za mlađe kategorije. Postignuti su sledeći rezultati:

Stariji Pioniri (1996-97)

1. Jelić Aleksandar SK Zlatibor
2. Rastić Vedat SK Sjenica
3. Čorbić Stefan SK Zlatibor

Starije Pionirke

1. Ilić Mina SK Zlatibor
2. Vidanović Aleksandra SK Zlatibor
3. Rastić Emina SK Sjenica

Mlađi Pioniri (1998-99)

1. Hodžić Omer SK Revuša
2. Hodžić Kadir SK Revuša
3. Panić Aleksandar SK Zlatibor

Cicibanke (2000 i mlađe)

1. Panić Anđela SK Zlatibor
2. Jelisijević Anđela SK Zlatibor
3. Smiljanić Tijana SK Zlatibor

Cicibani

1. Hodžić Hamza SK Revuša

      Iako smučarsko trčanje treniraju nešto manje od dva meseca na ovom takmičenju najviše uspeha su imali takmičari SK Zlatibor, što daje nadu da su se na Zlatiboru pojavili novi šampioni u ovom divnom zimskom sportu. Najmlađi učesnik ovog prvenstva je Vidanović Isidora koja je sa samo 7 godina zauzela 4. mesto u kategoriji Cicibanki.

     Izvor: www.zlatibor.org

    
 

IBU U26 Evropsko prvenstvo u biatlonu 2010 - Orepa, Estonija
     06.03.2010. U toku je IBU U26 Evropsko prvenstvo u biatlonu za takmičare do 26 godina starosti, koje se od 01-07.03.2010. održava u Otepi u Estoniji. Nastupaju i takmičari iz Srbije:

RASTIC Damir,  PETROVIC Milanko,  HODZIC Edin,  KRSMANOVIC Dejan,  JEREMIC Nikola.
                       

02.03.2010. u trci na 20 km reprezentativci Srbije su ostvarili plasmane od 56 do 64 mesta od 65 takmičara na cilju.
     56 30 RASTIC Damir          SRB 1:05:26.7  2 2 1 1  6    1:11:26.7 +11:38.7
     62 45 HODZIC Edin           SRB 1:07:33.2  2 4 1 2  9    1:16:33.2 +16:45.2
     63 7 PETROVIC Milanko     SRB 1:04:52.8  3 5 2 3  13   1:17:52.8 +18:04.8
     64 65 KRSMANOVIC Dejan SRB 1:08:03.3  3 4 2 5  14   1:22:03.3 +22:15.3

04.03.2010. - Štafeta 4 x 7,5 km - Prva srpska stafeta na Evropskom takmicenju je zavrsila na poslednjem 17. mestu.
17 12 SRB - SERBIA                         11+23 1:40:40.0                            +20:19.5
    12-1 r HODZIC Edin          1+3 3+3  4+6     25:52.4      17    25:52.4 17 +6:00.5
    12-2 g JEREMIC Nikola      1+3 0+2  1+5      26:01.7     17    51:54.1 17 +11:47.5
    12-3 y RASTIC Damir        2+3 1+3  3+6      23:46.4     16 1:15:40.5 17 +15:38.4
    12-4 b PETROVIC Milanko  1+3 2+3  3+6      24:59.5     17 1:40:40.0 17 +20:19.5

06.03.2010. -u trci na 10 km  Na današnjoj trci muškarci individualno 10km slobodnim stilom nastupili su i ostvarili sledeće plasmane:
    34 27 RASTIC Damir          SRB   0 1 1   28:29.6   +2:00.2
    62 11 PETROVIC Milanko    SRB   3 2 5   31:05.6   +4:36.2
    67 52 JEREMIC Nikola        SRB   1 0 1   32:03.1   +5:33.7
    69 68 KRSMANOVIC Dejan  SRB   3 4 7   34:20.6   +7:51.2

34. mesto Damira Rastića predstavlje najbolji plasman nekog Srpskog biatlonca na nekom Evropskom takmičenju. U drugoj seriji gađenja u stojećem stavu imao je jedan promasaj i dodatni kzneni krug. Da je bio 100% uspesan u gađanju, za ocekivati bi bilo da bi tada zauzeo oko 20. mesta.
 
07.03.2010. na progremu je bila Potera (Pursuit). Nastupio je samo Damir Rastic i ponovo ostvario dobar plasman zauzev
ši 39. mesto. Ovo su plasmani koji na trkama IBU Svetskog kupa obezbedjuju bodove, sto u ovom trtenutku za nekog takmičara iz Srbije predstavlja veliki uspeh. U biatlonu se dobrim gadjanjem može nadomestiti trkačko vreme. Od danasnje 4 serije po 5 gadjanja, promasio je u prvoj, trecioj i cetvrtoj seriji po 2 - ukupno 6.
     Ali u tome i jeste čar Biatlona. Kada se uloyi sav napor u trcanje i srce radi oko 150 otkucaja, staje se na strelište, treba se umiriti i biti precizan... Sve cestitke za Damira Rastica...

    

Prvenstvo Srbije u Smučarskom trčanju
     21.02.2010.
U Nedelju na stazi Dvorište na Jahorini u okviru Kupa ’’Jahorinske Bajke’’, održano je Prvenstvo Srbije u smučarskom trčanju za starije kategorije, koje jer planirano da se održi u Sjenici u organizaciji Smučarskog Saveza Srbije i SK ’’ Sjenica’’, ali je zbog nedostatka snega i obaveza reprezentativaca Srbije odlučeno da se Prvenstvo Srbije održi u sklopu Kupa ’’ Jahorinska Bajka’’

U Seniorskoj konkurenciji na stazi od 10 km prva tri mesta (na slici) su zauzeli:
1. Rastić Damir SK Sjenica
2. Milenković Aleksandar SK Zlatibor
3. Jeremić Nikola SK Zlatibor

Juniori 10 km
1. Dizdarević Sanjin SK Zlatibor
2. Stojić Igor SK Zlatibor
3. Jezdimirović Ivan SK Zlatibor

Kod Starijih Omladinaca prvi je bio Rastić Demir SK Sjenica,
kod St. Omladinki Dučić Katarina SK Zlatibor,
kod mlađih Omladinaca Hodžić Redžep SK Revuša - Sjenica,
a kod ml. Omladinki Hodžić Vahida SK Revuša – Sjenica

Uz dobru organizaciju SK Romanija – Pale i SS Republike Srpske, i povoljne vremenske uslove takmičenje je dobilo najviše ocene uz učešće 99 takmičara iz 9 klubova iz Srbije i Bosne i Hercegovine.
Prvenstvo Srbije za mlađe kategorije predviđeno je da se održi u Sjenici u naredne dve nedelje, čim se steknu uslovi i popravi situacija sa visinom snežnog pokrivača.

    

Zlatiborski kup 2010. u skijaškom trčanju   Izvor: Zlatibor.rs
     14.02.2010.
Smučarski klub "Zlatibor" bio je domaćin Zlatiborskog kupa 2010.u smučarkom trčanju u Tić polju u podnožju Spomenika, na uređenoj stazi prema standardima Svetske skijaške federacije. Staza je duga 2,5 km i izuzetna je zbog svoje prirodne konfiguracije terena.
     Seniori i juniori trčali su 10km, omladinke 5km, dok su pioniri trčali 2km. Dobra atmosfera, druženje i navijanje opustila je i one najmlađe kojima je ovo bila prva trka.
     Rezultate sa takmičenja možete pogledati ovde.
     Učesnicima čestitamo na upornosti i pravom sportskom duhu koji još jednom potvrđuje da se stara vremena za smučarsko trčanje na Zlatiboru ponovo vraćaju.

    

Zlatiborski kup 2010. u skijaškom trčanju
     14.02.2010.
Na Zlatiboru na stazi Tić polje održaće se Zlatiborski kup 2010. u skijaškom trčanju. Takmičiće se osam uzrasnih kategorija u muškoj i ženskoj konkurenciji. Zavisno od kategorije takmičara, trče se distance od 2 do 10 km.
     Informacije i prijave: Radosav Jelisijević +381 63 8121170 ili radosavj@ptt.rs

     Pruzmite: Raspis za trku u .pdf formatu

    

Zlatiborski kup 2010. u skijaškom trčanju       Izvor: Novosti.rs
     12.02.2010.
Na zlatiborskoj stazi "Tić polje", nedavno uređenoj prema standardima Svetske skijaške federacije, u nedelju će biti održano međunarodno takmičenje u skijaškom trčanju "Zlatibor kup".
     Skijaškom klubu "Zlatibor", koji je domaćin ove tradiconalne manifestacije, do sada su stigle prijave 60 takmičara iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, a postoji mogućnost da se pojave i skijaši iz Makedonije.
Prema najavi predsednika kluba Miodraga Kutlešića takmičenje ce se održati u svim kategorijama.
     Nordijske skijaške discipipline, kako tvrdi Kutlešić, imaju višedecenijsku tradiciju na Zlatiboru, koju neguje i lokalni klub sa 40 aktivnih takmičara, među kojima su polovina u mlađim kategorijama.
     Bijatlonci "Zlatibora" Dejan Krsmanović i Nikola Kutlešić su u štafetnoj trci na prošlogodišnjem prvenstvu Balkana osvojili bronzanu medalju, dok su takmičari ovog kluba na prošlonedeljnom "Alpina kupu" na Palama osvojili po jednu zlatnu i srebrnu medalju.

    

U timu Srbije troje Sjeničana!         Izvor: Danas.rs      Autor: S. LJ.
     04.02.2010.
Sjenica - Prema odluci Olimpijskog komiteta Srbije, na osnovu ostvarenih rezultata, u nordijskim disciplinama i bijatlonu, na predstojećim Olimpijskim igrama u Vankuveru, našu zemlju će predstavljati Sjeničani. Devetočlana takmičarska ekipa Srbije uskoro će biti u Kanadi. Među njima je i troje Sjeničana: Belma Šmrković i Amar Garibović, koji će se takmičiti u smučarskom trčanju, i jedini bijatlonac sa najboljim rezultatima u Srbiji Milanko Petrović. Svi oni su članovi Smučarskog kluba Jelenak iz Sjenice.

    
Belma         Amar             Milanko

     - Napokon se ostvario san svih sportskih radnika i članova SK Jelenak. Još 1997.godine, kada smo obnovili rad u klubu, obećali smo ovim mladim takmičarima, tada pionirima i cicibanima, da ćemo neke od njih povesti na Olimpijadu. To smo i ostvarili, potvrđujući činjenicu da je Jelenak, jedan od najuspešnijih klubova, ne samo u Srbiji, već i na Balkanu, izjavio je za naš list, trener državne reprezentacije u nordijskim disciplinama Murat Garibović iz Sjenice. Kao trener koji je donekle pratio logistiku kod svih sjeničkih olimpijaca, Garibović je istakao da se, s obzirom na njihovo prvo učešće i, kako je rekao, oskudna finansijska sredstva u toku priprema, od ove Olimpijade ne mogu baš očekivati neki značajni rezultati.

     - Preko Vankuvera, mi zapravo gledamo na sledeću Olimpijadu za četiri godine u Sočiju, gde bi Milanko, koji će tada biti dvadesetšestogodišnjak i Amar kao dvadesetdvogodišnjak, mogli da se izbore za neki od podijuma. Verujem da je ovo samo početak, i da ove momke tek očekuju rezultati, kazao je Garibović.

     Belma Šmrković, Milanko Petrović i osamnaestogodišnji Amar Garibović, kao najmlađi olimpijac, po ostvarenim rezultatima u svojim disciplinama, poslednjih godina su najuspešniji u Srbiji. Predstojeća Olimpijada je kruna njihovog dosadašnjeg uspeha. Oni su presrećni što imaju priliku da na tako značajnom takmičenju predstavljaju svoj klub, svoj grad i svoju zemlju. Ne žale se zbog velikog odricanja, jer, njihov san je, kažu, već ostvaren. Zbog nedostatka snega u Sjenici većim delom januara, oni su svakodnevno vredno trenirali na obližnjem Zlataru, a poslednje petodnevne pripreme završili su proteklog vikenda na Kopaoniku. U ponedeljak u Beogradu, na proslavi stogodišnjice od osnivanja Olimpijskog komiteta u Srbiji, organizovan je svečani prijem za kompletan takmičarski tim, koji danas treba da otputuje u Kanadu. Olimpijske igre u Vankuveru počinju 12.februara, a nastup sjeničkih olimpijaca planiran je 15.februara.

    

Murat Garibović: ‘‘Poslednji testovi pred Vankuver’’        Izvor: radiostoplus.com
     02.02.2010. Troje reprezentativaca iz skijaškog kluba ‘‘Jelenak Sjenica’’ završili su pripreme za predstojeću zimsku Olimpijadu u Vankuveru, koja će se održati od 12-28. februara.
     Trener ovog kluba i nordijskog tima Srbije Murat Garibović je rekao da se reprezentativci trenutno nalaze u Beogradu na poslednjim testovima pred put u Kanadu.
     ‘‘Ostalo je da Belma Šmrković, Milanko Petrović i Amar Garibović obave poslednje testove za veliko takmičenje. Činjenica je da će Sjenica imati troje predstavnika na predstojećoj Olimpijadi i tome ništa ne treba dodati’’, rekao je Garibović radiju Sto plus.
     Bijatlonac Milanko Petrović (22) koji će 14. februara učestvovati u sprintu na deset kilometara. Ukoliko se plasira među prvih 60, on će dva dana kasnije nastupiti i u dohvatnoj trci na 12,5 kilometara. Učešće na Igrama Petrović će završiti 18. februara, kada je na programu pojedinačna trka na 20 kilometara.
     Belma Šmrković (20) i Amar Garibović (19) će nastupiti u nordijskom skijanju, a oboje će izaći na stazu 15. februara. Šmrkovićeva će učestovati u trci na 10.000 metara slobodnim stilom, a Garibović na 15.000 metara slobodnim stilom.
     Na zimskim Olimpijskim igrama u Vankuveru Srbiju će predstavljati desetoro sportista.

 

Srce je puno!         Izvor: Novosti.rs
     02.02.2010. Na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru, Srbiju će predstavljati i četvoročlana delegacija iz Sjenice, male i siromašne varoši na Pešteru, koju čine članovi ovdašnjeg ski-kluba Jelenak, takmičari: Milanko Petrović (22), Amar Garibović (19) i Belma Šmrković (20) i njihov trener Murat Garibović.
     Planirano je da Milanko nastupi u bijatlonu na 10 i eventualno na 20 kilometara, a Amar i Belma u nordijskom trčanju na 15 kilometara. Milanko će na stazu izaći 14, a Amar i Belma 16. februara.
     - Presrećni smo, san svakog sportiste je da učestvuje na Olimpijskim igrama. Sanjala sam taj trenutak, ali se nisam nadala da će tako brzo san postati java, pogotovo što živim i treniram u maloj Sjenici i malom klubu Jelenak. Još ne verujem da ću predstavljati zemlju na Olimpijadi. Zahvaljujući velikoj volji, upornosti, dobrom radu i našem vrsnom treneru i pedagogu Muratu Gariboviću, a i podršci i pomoći Skijaškog saveza Srbije, sa puno optimizma i ponosa putujemo u Kanadu - kaže Belma Šmrković, jedno od brojne „sjeničke dece“ koja u skijanju beleže samo rekorde i pobede.
     Trener Murat Garibović naglašava da će članovi Skijaškog kluba Jelenak pravi bum napraviti na sledećoj Olimpijadi u Sočiju.
     - Nije lako nametnuti se iz male Sjenice i siromašnog kluba u provinciji i izboriti se za reprezentativni dres i put na Olimpijske igre. Ponosan sam na „moju decu“ i presrećan što je naš Jelenak dao troje učesnika ZOI. Srce mi je puno, radosni su svi u Sjenici i na Pešteru. Kakav god rezultat da ostvarimo, a mi ćemo dati sve od sebe da budemo što bolji, mi se osećamo kao pobednici - ističe Garibović, „alfa i omega“ nordijskog skijanja u Srbiji i trener u Skijaškom klubu Jelenek. - U Sjenici ima vrsnih skijaša koji ovoga puta nisu uspeli da izbore olimpijsku vizu. Zato se nadamo da će država i opština naći načina da nam pomognu da na Pešteru, gde postoje izvanredni uslovi za nordijsko skijanje, „proizvedemo“ i buduće olimpijske šampione. Talenata ima mnogo, samo bi im trebalo obezbediti uslove za rad, a rezultati će sigurno doći.
     Svih troje Sjeničaka odlični su studenti i skromni mladi ljudi, koji u Sjenici i širom Srbije služe za primer.

SJENICA I U PEKINGU
     ZANIMLJIVO je da je „mala Sjenica“ imala svog predstavnika i na poslednjim Letnjim olimpijskim igrama u Pekingu. Ovaj grad i Srbiju predstavljao je bacač kugle Almir Kolašinac o kome će se, tvrde u Sjenici, još čuti.

 


Belma Smrkovic

Srpski nordijci spremni za ZOI 2010.         Izvor: B92.net
     Troje srpskih reprezentativaca iz skijaškog kluba "Jelenak Sjenica" završili su pripreme i sada se spremaju za put na predstojeće Olimpijske igre u Vankuveru.
     Trener tog kluba i nordijskog tima Srbije Murat Garibović rekao je da se reprezentativci trenutno nalaze u Beogradu gde obavljaju poslednje testove pred put u Kanadu.
     „Ostalo je da Belma Šmrković, Milanko Petrović i Amar Garibović obave poslednje testove za veliko takmičenje. Činjenica je da će Sjenica imati troje predstavnika na predstojećoj Olimpijadi i tome ništa ne treba dodati“, rekao je Garibović.
     Bijatlonac Milanko Petrović će 14. februara učestvovati u sprintu na deset kilometara. Ako se plasira medju prvih 60, on će dva dana kasnije nastupiti i u dohvatnoj trci na 12,5 kilometara. Učešće na Igrama Petrović će završiti 18. februara, kada je na programu pojedinačna trka na 20 kilometara.
     Belma Šmrković i Amar Garibović nastupiće u nordijskom skijanju, a oboje će izaći na stazu 15. februara. Šmrkovićeva će učestovati u trci na 10.000 metara slobodnim stilom, a Garibović na 15.000 metara slobodnim stilom.
    Na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru Srbiju će predstavljati desetoro sportista.

 

FIS Balkan cup u skijaškom trčanju na Zlatiboru - OTKAZAN   Izvor: Zlatibor.rs  
    
23.-24.12.2009. Zbog izuzetno nepovoljnih vremenskih uslova otkazana je FIS trka u smučarskom trčanju BALKAN KUPa Zlatibor 2009.
     Na pripremljenoj stazi u Tić polju dugoj 2,5km nije bilo moguće održati trku, pa je komisija FIS-a zajedno sa rukovodstvom Smučarskog kluba Zlatibor obišla rezervnu stazu u Murtenici. Na žalost ni tamo vremenski uslovi nisu išli na ruku pa je po odluci tehničkog delegata FIS-a Gregora Mala trka do daljnjeg otkazana.
 

 

FIS Balkan cup u skijaškom trčanju na Zlatiboru     Izvor: Zlatibor.rs  
    
23.-24.12.2009. U sredu i četvrtak na Zlatiboru se održava FIS Balkan kup u skijačkom trčanju u organizaciji Ski kluba Zlatibor i Smučarskog saveza Srbije. Nastupaju takmičari prvenstveno iz Balkanskih zemalja, ali je trka otvorena i za nastupe takmičara i iz drugih zemalja. Ovo takmičenje je jedno od značajnih ove godine za ostvarivanje „A“ Norme za Olimpijske igre u Vankuveru.
     Programom je predviđen sledeći raspored takmičenja: 
    
Sreda 23.12. 2009.   
          10:00 start Žene 5 km slobodnim stilom     11:00 start Muškarci 10 km slobodno
    
Četvrtak 24.12.2009.  
          10:00 start Žene 5 km slobodnim stilom     11:00 start Muškarci 5 km slobodno

     Takmičenje će se održati na stazi u „Tić polju“ koja je dobila sertifikat Međunarodne Skijaške federacije

 


Poslednje vesti na:
www.zlatibor.rs


  Izvor: www.Zlatibor.rs  

Cross Country FIS Balkan Cup  (BC) - 2009/2010

Datum Mesto Zemlja Žene Muškarci
23.-24.12.2009 Zlatibor SRB 2x5k  5k,  10k 
27.-28.12.2009 Sarajevo - Igman  BIH  2xDI  2xDI 
9.-10.1.2010 Borovets  BUL 5k, 10k  10k, 15k 
16.-17.1.2010 Pigadia  GRE 5k, 2xSP  10k, 2xSP 
20.-21.1.2010 Mavrovo  MKD 5k, 10k  5k. 10k 
12.-13.3.2010 Erzurum/Kandilli  TUR  2x5k  2x10k 


Na trkama Balkan kupa u Cross counrty-u pravo nastupa imaju takmičari iz sledećih zemalja:
Albanija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Ruminija, Turska i Srbija.

Informacije i prijava za trke na Zlatiboru:

Ski Club "Zlatibor"
Jelisijevic Radosav
ul. Sportova bb
31315 Zlatibor, SRB

Phone : +381 31 845 338
Fax : +381 31 842 666
Email :  radosavj@ptt.rs


Započela izgradnja staze za nordijsko skijanje na Zlatiboru      Izvor: TO Zlatibor
     30. nov 2009. Smučarski klub “Zlatibor” i Opština Čajetina započeli su izgradnju staze za nordijsko skijanje na Zlatiboru, nalokacije Tić polje u podnožju Spomenika. Ovaj teren već decenijama predstavlja mesto na kome se pripremaju smučari kluba “Zlatibor” imesto na kome se održavaju takmičenja u nordijskom skijanju. Odmah nakon završetka prve faze radova ova staza će biti homologizovana, odnosno uradjena po standardima Medjunarodne skijaške federacije (FIS), što je uslov koji omogućava održavanje medjunarodnih takmičenja.
     Prva faza gradnje koštaće 500.000 dinara i odnosićese na zemljane radove i drugo parterno uredjenje, dok će se kasnije pristupiti izgradnji biatlonske staze i strelišta. Konačna faza predvidja izgradnju pratećih objekata neophodnih za sportiste i rekreativce, kao što su svalačionice, ski ostave i slično.
     Zlatibor dobija novi objekat sportsko-rekreativne infrastrukture koji će moći da koriste ne samo vrhunski sportisti već irekreativci. U kasnijoj fazi staza će moći da se koristi i u druge svrhe, kao što je vožnja planinskih bicikala i drugo.

Vest poslta iz:
Ski servisa "METAL"  
metal_kg@nadlanu.com 
Servis extreme sport

Kragujevac,   tel: 034/ 305-385, 305-386,   063/ 633-405 


Biatlonci Srbije na pripremama na Pokljuki SLO      Izvor:Biatlon savez
     02.11.2009.
Članovi Biatlon reprezentacije Srbije su ispunili letnji program treninga, a sada se nalaze na prprema u poznatom slovenačkom biatlon centru Pokljuka.
     Reprezenativac Milanko Petrović (na slici),  član kluba Jelenak iz Sjenice, je potencijalni kandidat za učešće na Zimskim Olimpijskim igrama u Vankuveru 2010. u ovoj disciplini. Njegove pripreme za ispunjavanje Olimpijske norme pomoglo je Ministarstvo omladine i sporta Repunlike Srbije


BIATLON reprezentacija Srbije za sezonu 2009/2010.
- Predsednik BIATLON SAVEZA je ing.Milivoje Ilić.
- Stručni savet BIATLON komisije čine:
1. Aleksandar Milenković, trener reprezentacije Ž ,selektor – savezni kapiten
2. Milosavljevic Tihomir, trener reprezentacije M
3. Džeković Almir, trener reprezentacije
4. Senad Rastić, pomoćni trener reprezentacije
5. Smrkovic Aid, pomocni trener
6. Segrt Miroslav ,streljacki trener
7. Perisic Igor, pomocni trener
8. ,predstavnik SK Zlatibora

- Takmičarski timovi - reprezentativci 
Seniori
Milenković Aleksandar 1967. Zlatibor &
Hodžić Admir 1985. Revusa
Krsmanović Dejan 1986. Zlatibor *
Jeremić Nikola 1986. Zlatibor &
Hodžić Edin 1986. Revusa *
Vuković Igor 1980. Novi Sad cross
Rastić Damir 1988. Sjenica*
Petrović Milanko 1988. Jelenak*

JUNIORI
Rastic Ajlan 1993 Jelenak
Kutlašić Nikola 1990. Zlatibor &
Hadžifejzović Dževad 1991. Jelenak
Mahmutovic Muhamed 1991. Jelenak &
Hrkalović Emir 1991. Sjenica
Rastić Demir 1992. Sjenica

SENIORKE
Bodlović Ksenija 1981. Novi Sad

JUNIORKE
Kuzeljević Branka 1989. Zlatibor &
Stulovic Brankica 1989. Zlatibor &
Ducic Katarina 1990. Zlatibor
Smrkovic Belma 1990. Jelenak

PIONIRKE
Hodzić Vahida 1994. Revusa
Đukanović Teodora 1993.

 

Kriterijumu za odlazak na Olimpiske igre u Vankuveru 2010.

Poznato vam je da IBU propisuje minimalne kriterijume za učešće na OI a to su:

- da se nacionalna ekipa plasira u prvih 28 zemalja na poslednja 2 Svetska prvenstva (OSTERSUN; PIONGCHANG)
Nažalost mi taj rezultat nemamo i nalazimo se na 30 mestu i moramo da sačekamo 24.1.2010. kada će se saznati da li se otvara mogućnost učešća za 1 našeg takmičara ukoliko neki OK propišu posebne norme za svoje takmičare (slučaj za Torino kada su Finci od 5 normi iskoristili samo jedno mesto)
- minimum 2 rezultata u tekućoj i sledećoj sezoni 20% od vremena trojice prvoplasiranih na Svetskom kupu ,prvenstvu i Evropskom IBU kupu ,prvenstvu.

Naši kriterijumi treba da budu jasni i nedvosmisleni i da se odnose na tek završenu sezonu 08/09 i sledeću sezonu 09/10.

1. Za svaki plasman u prvih 60 na Svetskom kupu + 10 poena
2. Za svaki plasman u prvih 80 na Svetskom kupu + 5 poena
3. Za svaki plasman u prvih 90 na Svetskom kupu + 3 poena
4. Za svaki plasman u normi 20% na Svetskom kupu 2 poena
5. Za svaki plasman u normi 20% na IBU kupu 1 poen
6. Plasmani na SP najuspešniji takmičar dobija po trci 1 poen
 

KALENDAR TRKA ZA SEZONU 2009./2010 U BIATLONU

MEĐUNARODNI PROGRAM TRKA

DATUM

MESTO

TRKE

NAZIV TRKE i cena

15-26.11.09.

OBERTILIACH  A

PRIPREME

            2000e

28.-29.11.09.

IDRE -     SWE

spr.,SPR.

IBU KUP izbor 3000e

01-06.12.2009

OSTERSUND SWE

IND,SPR,PR

SV.KUP      2400e

01.12-18.12.09.

Obertiliach-AUT

PRIPREME B

test 4/5.12.  2800e

12.-13.12.2009.

RIDANA  ITA

IND. ,spr

IBU kup       1400e

11.-13.12.2009.

Hochfiltzen A

IND,SPR,RE

Svetski Kup   1700e

18.-19.12.2009.

Obertilliach A

SPR/Prsuit

IBU kup       1400e

17.-20.12.2009.

POKLJUKA

IND,SPR,PR

Svetski kup 1400e

09.-10.01.2010.

ALTENBERG GER

SPR/prs

IBU kup       1700e

09-10.01.2010.

Oberhof - GER

RE,SPR,MAS

Svetski kup 2200e

15-16.01.2010.

NOVE MESTO  CZE

IND,SPR

IBU kup       1900e

14-17.01.2010.

Rupolding- GER

SPR,PR

Svetski kup   2000e

21-24.01.2010.

ANTHOLZ- ITA

SPR,PR,MAS

Svetski kup   2000e

27.1.-30.01.10.

TORSBY   SWE

IN/SP/PR/

SV.JUN.prv.   4000e

06.-07.02.2010.

HAUTE MAURI FRA

SP

IBU KUP       2400E

 

 

JUN/YUT

BALKAN KUP    900e

28.2-7.3.2010.

OTEPA EST

Sve U -26

Evropsko Prvenstvo

10.-13.2.2010.

Martel  - ITA

SPR. ,Ind.

 Ibu cup     1600e

12.2-26.2.2010.

VANKUVER-CAN

SPR,PRS,MX

OLIMPISKE IGRE  CAN

11-14.03.2010.

POKLJUKA - SLO

In.SPR,PRS

IBU kup 1350e

13.-14.03.2010.

KONTROLAHTI FIN

 

SV.kup       2000e

18.-20.03.2010.

HOLMENKOLEN NOR

Spr.,Prs.

Sv.kup       2000e

25.03.2010.

KHANTY MANSISK

SPR

Sv.kup       2000e

 

 

 

 

20.-23.03.2010.

 

sve

BALKANSKO PRV 2000e

29-30.03.2010

PALE -  BIH

  SVE

Prv.SRBIJE       1000e

 


SEZONA 2008/2009

 

Srbija sa šest takmičara u Harbinu           Izvor: B92
     20.02.2009. U sredu je u kineskom Harbinu počela 24. zimska Univerzijada, a Srbija na ovom takmiečnju ima šest predstavnika. Jedini predstavnik u nordijskom skijanju Milan Mitrović.
     Upravo će Mitrović u petak prvi na borilište. On će se takmičiti u trci na deset kilometara.
     "Odlično smo prošlu u putu i sada smo se privikli na uslove u Kini. Za mene je ovo prvi put da učestvujem na Univerzijadi i nadam se da ću uspeti da opravdam ukazano poverenje. Moj cilj je da u trci ostvarim svoje najbolje vreme", rekao je Mitrović
     Takmičenje u nordijskom skijanju odvija se u Jabuliju, ski centru koji se nalazi na 195 kilometara od Harbina. Na ovoj lokaciji odvijaće se i takmičenje u alpskom skijanju.
     Univerzijada u ovom kineskom gradu okupila je rekordan broj takmičara. U okviru 44 sporta Kinezi su ugostili 2537 takmičara.

 

 


Stalni clanovi Biatlon reprezentacije Srnbije za 2009.:

Muška reprezentacija:
     Seniri:
1.Rastic Damir,rodjen 23.jul.1988.godine SK Sjenica,Sjenica
2. Petrovic Milanko,rodjen 21.septembar.1988.godine SK Jelenak,Sjenica
3.Hodzic Edin,rodjen 4.februar.1986.godine SK Jelenak,Sjenica
4.Hodzic Admir,rodjen 5.decembar.1995. SK Jelenak,Sjenica
5.Krsmanovic Dejan,rodjen 16.januar.1986.godine SK Zlatibor,Zlatibor
6.Jeremic Nikola,rodjen 9.oktobar.1986.godine SK Zlatibor,Zlatibor
     Juniori:
1.Mahmutovic Muhamed,rodjen 28.februar.1991.godine SK Jelenak,Sjenica
2.Kutlesic Nikola,rodjen 14.oktobar.1990.godine SK Zlatibor,Zlatibor

Ženska reprezentacija:
1.Kuzeljevic Branka,rodjena 26.jul.1989. SK Zlatibor,Zlatibor


Turistička organizacija "Zlatibor" i Smučarski klub "Zlatibor" organizuju
NOĆNU BOŽIĆNU SPRINT TRKU u nordijskom trčanju.


Trka će se održati na prostoru za rekreaciju Obudovica 05.01.2009. sa početkom u 17,00 časova

U okviru sportskog i zabavnog programa će se održati:
    - Trka sankama za decu
    - Nastup KUD "Sveto Preobraženje Gospodnje"
    - Mini koncert duvačkog orkestra

Dragana Ignjića iz Užica
    - Muzika tokom manifestacije: "D.J.Kosta"
    - Vatromet
    - Osveženje i okrepljenje .

 

 


14.02.09. - Zlatibor: Reprezentativci Srbije u biatlonu i smucarskom trcanju Milan, Sanjin , xxx, i Nikola


SEZONA 2007/2008

Uludag-Bursa (TUR) - FIS Balkan Continental Cup 2008 u skijaškom trčanju
    22.-23.03.2008. U Turskom ski centru Uludag - Busa održava se FIS Balkan kontinental kup u skijaškom trčanju, na kome će nastupiti i takmičari iz Srbije.
     Ovo takmilenje organizuje Ski savez Turske, a oba dana su na programu trke za žene na distanci od 5 km i muškarce 10 km. U subotu se trke voze klasičnim stilom a u nedelju slobodnim stilom.

  

IBU Evropsko prvenstvo u biatlonu - Novo meto (CZE)
     19.-24.02.2008. U Češkom ski ventru Novo Mesto održava se Evropsko biatlon prvenstvo na kome učestvuju i takmičari iz Srbije članovi nordik ski klubova iz Sjenice i sa Zlatibora..
    
20.02.2008. Individualne trke, seniori - jubiori, m/ž
     Trka 20km individualno muškarci: Edin Hodić 74. mesto, Hodžić Admir 76. mesto, Milenković Aleksandar 77. mesto i Jeremić Nikola 79. poslednje mesto.
     U juniorskoj trci na 15km individualno, 65.Petrović Milanko, 67.Rastić Damir od 76 takmičara koji su stigli na cilj.
    U konkurenciji žena nastupaju sam o mlade tekmičarke, koje u u juniorskoj trci na 12.5 km individualno žene, ostvarile sledeće plasmane: 63.Kuzeljević Branka, 64.Šmrković Belma, 65.Štulović Brankica od 67 takmičarki na cilju.
    
22.02.2008. Sprint trke, seniori - jubiori, m/ž
     Seniori trka Sprint 10km: 70.Hodžić Edin, 75.Aleksandar Milenković, 81.Hodžić Admir i 84.Krsmanović Dejan, poslednje mesto. U juniorskoj strci Petrović Milanko nije uspeo da završi trku.
     Juniorke Srbije u sprint trci na 7,5km: 66.Šmrković Belma, 69.Štulović Brankica, dok Kuzeljević Branka nije završila trku.
    
23.02.2008.
Pursuit 12 i 10km, seniori - jubiori, m/ž
     24.02.2008. Štafeta 4x7.5km, i 3x6km, seniori - jubiori, m/ž

  

www.zlatibor.rs

Smučarski klub "Zlatibor" organizovao je Božićnu sprint trku

08.01.2008. sa početkom u 17, 00 časova. Ucestvovalo je 6 klubova iz Srbije i Republike Srpske, sa 50 ucesnika na sprint stazi dugoj 1000 m...

 U revijalnom delu su nastupili veterani Ilija Glisovic (71 godina), Dragan Glisovic (61godina) i najmljadji Matija Knezevic (10 godina). Oko 500 gledalaca bodrilo je takmicare na stazi osvetljenoj bakljama uz kuvano vino, caj i rakiju.

Plasman u Finalu na Bozicnoj Sprint trci na Zlatiboru 2008.

Seniori
 1. Nikola Kutlesic - Zlatibor
 2. Mitrovic Milan - Zlatibor
 3. Petrovic Aleksandar - Romanija Pale
 4.  Garibovic Amar - Jelenak, Sjenica

 Pioniri
 1. Lopatic Stefan - Romanija Pale
 2. Rastic Ajlan - Jelenak Sjenica
 3. Starcevic Marko - Romanija Pale
 4. Plakalovic Bojan - Istocno Sarajevo

 Juniorke
 1. Vasiljevic Sanja- Romanija Pale
 2. Karisik Tanja - Romanija Pale
 3. Ducic Katarina - Zlatibor

 Pionirke
 1. Lasica Ana - Romanija Pale
 2. Komlenovic Svetlana - Romanija Pale
 3. Borovcanin Snezana - Romanija Pale
 4. Hodzic Vahida- Jelenak Sjenica

  

Biatlon - Svetsko juniorsko prvenstvo, Ruhpolding (GER)
      Na Svetskom juniorskom prvenstvu u biatlonu, koje se od
25.01.-02.02.2008. održava u Nemačkom ski centru Ruhpolding, nastupaju juniori i mladi takmičari iz Srbije.

     01-02.02.2008. Na programu su takmičenja štafeta. Reprezentativci Srbije ne učestvuju na ovim takmičenjima.

     30.01.2008. Žene su vozile individualne trke. Nastupile su takmičarke iz Srbije.
     U kategoriji Mlade - 10 km Individualno, ŠMRKOVIć Belma je zauzela 74 mesto od 76 u cilju.
     U kategoriji Juniorke - 12.5 km Individualno, ŠTULOVIĆ Brankica je zauzela poslednje 60. mesto.

     29.01.2008. Muškarci su vozili individualne trke. Nastupili su i takmičari iz Srbije.
     U kategoriji Mladi - 12,5 km Individualno,
GARIBOVIĆ Amar je zauzeo 97. a KUTLESIĆ Nikola poslednje 101. mesto.
     U kategoriji Juniori - 15 km Individualno, PETROVIĆ Milanko je zauzeo 77, a RASTIĆ Damir 84. mesto od 86 takmičara na cilju.

     Nažalost, i pored dobrog trčanja, naši takmičari loše gađaju, pa uz desetak promašaja iz četiri serije gađanja, imaju samim tim isto toliko dodatnih kaznenih krugova, što presudno utiče na loše plasmane naših takmičara. Umiriti srce posle napornog trcanja i gađati precizno je ono sto Biatlon kako sport čini atraktivnim i zaminljivim. A naši takmičari su preko saveza tek prošle godine uspeli da nabave - uvezu prave biatlon puške.
     Ali za mlade i juniore koji se takmiče u ovom sportu vreme tek dolazi. Inače reprezentativci dolaze iz klubova sa Zlatibora i Sjenice, a to su jedine regije u Srbiji gde se aktivno bave nordijskim sportovima.

  

Biatlon - Svetsko juniorsko prvenstvo, Ruhpolding (GER)
      Na Svetskom juniorskom prvenstvu u biatlonu, koje se od
25.01.-02.02.2008. održava u Nemačkom ski centru Ruhpolding, nastupaju i mladi takmičari iz Srbije.

     27.01.2008. Na programu su bile četiri trke u disciplini "Pursuit". Takmičari iz Srbije nisu nastupali. Sutra je za takmičare slobodan dan, a utorak, 29.01.2008. prvenstvo se nastavlja takmičenjem muškaraca u individualnim trkama, Juniori na 15 km, a Mladi na 12.5 km.

    
26.01.2008. Danas su vožene trke u disciplini Sprint.
     Na 10 km juniori (m) -plasmane su ostvarili:
PETROVIĆ Milanko na 76. mestu i RASTIĆ Damir na 78 mestu od 87 takmičara koji su završili trku.
     Na 7.5 km mladi (m) -plasmane su ostvarili:
GARIBOVIĆ Amar na 95 i KUTLESIĆ Nikola na 96 mestu od 98 takmičara koji su prošli cilj.
     Na 7.5 km juniori (ž) -plasman je ostvarila, odnosno poslednja 63. ali ipak stigla do cilja
ŠTULOVIĆ Brankica.
     Na 6 km mladi (ž) -plasmane su ostvarile: KUZELJEVIĆ Branka na 79. i ŠMRKOVIć Belma na 81. mesto od 84 takmičarki na cilju.

  

Smučarsko trčanje - Božićna sprint trka na Zlatiboru
    
04.01.2008. Smučarski klub "Zlatibor" organizuje Božićnu sprint trku 08.01.2008. sa početkom u 17,00 časova.
     Sprint trka u smučarskom trčanju će se održati na skijalištu Obudovica. Očekuje se veliki broj takmičara iz zemlje i inostranstva. Smučarski klub "Zlatibor" poziva sve goste i zlatiborce da dođu i  uživaju u sportskom spektaklu pod bakljama.
     Generalni sponzori trke su Turistička orgnizacija ``Zlatibor`` i  Opština Čajetina
.


SEZONA 2006/2007


Tobias Angerer

Finale Svetskog kupa u skilaškom trčanju (croos country)     Izvor: B92
     25.03.2007. FALUN, Švedska - Nemac Tobias Angerer i Norvežanka Marit Bjorgen su na jučerašnjim završnim ovosezonskim trkama Svetskog kupa u skijaškom trčanju zabeležili pobede.
     Angerer je pobedio u utrci na 30 km sa vremenom 1h,31min,18 sec. dok je drugoplasirani bio Švedjanin Mathias Fredriksson sa svega 0.2 sekunde zaostatka. Ovo je Angererova druga titula za redom u konačnom plasmanu za Svetski kup. On je ukupno osvojio 1131 poen ispred Alexandera Legkova (RUS) sa osvojenih 578 i Norvežanina Eldara Ronninga na trećem mestu sa 556 poena.
     ...
     Marit Bjorgen (NOR) bivša pobednica Svetskog kupa je pobedila u trci na 15 km sa vremenom 51.40.9. Druga je bila Čehinja Katerina Neumannova sa 3.2 sekunde zaostatka. Juče tek 28., Finkinja Virpi Kuitunen je u ukupnom plasmanu bila najbolja sa osvojenih 1510 ispred M.Bjorgen sa 941, i K.Neumannove sa 894 poena.

 
 

VASALOPPET
 

Vasaloppet 2007
     11.03.2007. U Švedskoj, na samoj granici sa Norveškom, održana je po 83. put čuvena Vasaloppet trka u skijaškom trčanju.
     Ove godine se na startu devedeset kilometarske trke pojavilo 15000 takmičara od kojih je nekima trebalo i deset sati da stignu do cilja. Prvu trku, 1922. godine je počelo 119 takmičara i završila su samo dvojica.
     Inače, trka je zamišljenja kao obilježavanje jednog istorijskog dogadjaja od prije 100 godina. Naime, 1522. je Gustav Vasa pokušao okupiti seljake na bunu protiv danske okupacije, ali nakon nedobijanja podrške pobjegao je. Medjutim, nakon što su se predomislili, stanovnici mjesta Mora su poslali dvojicu skijaša po njega koji su ga stigli na Norveškoj granici u mjestu Salen. On se vratio i uspješno podigao bunu prottiv Danaca. Kasnije je bio okrunjen kao Kralj Gustav Vasa. U tu čast se danas održava trka od More do Salena.
     Pobednik ovogodišnjeg izdanja je Švedjanin Oskar Svard u vremenu 4h,43min, 40 sec ispred svog zemljaka Jerry Ahrlina za samo dvije sekunde. Treći je takodje bio Švedjanin Jorgen Brink sa 256 sekundi zaostatka. Od žena je najbrža bila Elin Ek (SWE) u vremenu 4:48,29. Ovo je Svardova treća pobjeda na ovom supermaratonu nakon (2003. i 2005)
 


Biatlon: Bjerndalen u foto-finišu
     11.03.2007. Norvežanin Ole Ajnar Bjerndalen kompletirao je fantatičan vikend na Holmenkolenu drugom uzastopnom pobedom. Bjerndalen je pobedio još jednog fenomenalnog veterana Rafaela Poarea za samo jednu desetinku u foto-finišu trke započete masovnim startom. Jedanaestu pobedu u sezoni Bjerndalen je ostvario posle epskog finiša, u kojem je uz pobednike poslednjih šest trka (pre subote Poare vezao četiri trijumfa) učestvovao veliki Sven Fišer (završio trku sa manje od četiri sekunde zaostatka).
    
Tri sjajna bijatlonca osvojila su svih deset poslednjih Svetskih kupova, a branilac prethodna dva trofeja Bjerndalen još uvek ima odlične izglede da dođe do titule, pošto je Mihael Grajs odustao posle pet promašaja.
     Trenutna razlika između dvojice vodećih je 62 boda, ali će Grajs morati da se odrekne najmanje 12 bodova, jer po pravilima mora da se odrekne tri najslabija plasmana, jer je učestvovao u sve 24 trke sezone.
     Do kraja šampionata ostale su još četiri trke u Hanti-Mansijsku (Rusija). Poare je pre Osla najavio da neće putovati u Rusiju, a ako se ta najava ostvari, jedna sjajna karijera završena je porazom za nekoliko centimetara
       


Biatlon: Bjerndalenova deseta pobeda!
     10.03.2007. Norvežanin Ole Ajnar Bjerndalen ostvario je na Holmenkolenu desetu pobedu u sezoni svetskog kupa u bijatlonu. On je zahvaljujući perfektnom pucanju (20 od 20) ostvario veliku prednost i imao vremena da u finišu pokupi dve norveške zastave i izazove delirijum među lokalnom publikom na obodu Osla. Bjerndalen je tako prekinuo seriju pobeda Rafaela Poarea, ali nije obezbedio titulu u svetskom kupu. Francuz je pretposlednju trku karijere završio na drugom mestu, posle četiri uzastopna trijumfa.
    
Treće mesto na Holmenkolenu zauzeo je Nemac Peter Grajs, koji vodi u ukupnom poretku. Između četvrtog i šestog mesta poređali su se Rusi Čerezov, Jarošenko i Rožkov.
     Četiri trke pre kraja Grajs ima 112 bodova više od Bjerndalena, ali će zbog propozicija ta prednost biti smanjena. Naime, Grajs je do sada učestvovao u sve 23 trke, pa će mu se brisati tri najslabija nastupa, što mu odnosi 24 poena.
     Bjerndalen je, kao svestrani nordijac, zbog Svetskog prvenstva u skijaškom trčanju propustio nekoliko takmičenja bijatlonaca (ove sezone učestvovao je u 15 trka), pa bi zbog toga mogao da izgubi titulu u generalnom plasmanu, uprkos sjajnim rezultatima.
     Detaljnije o Biatlonu...
       


  

Nordijsko skijanje: Otvoreno prvenstvo Republike Srpske
     
04.02.2007. Jahorina- Nordic centar DVORIŠTA - Dogodilo se ono što se i očekivalo ali samo prema predviđanjima najsmjelijih. Nordijsko skijanje u BiH napokon je sa trona skinulo Alpsko. Kao nekada u vrijeme olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine nordijci polako ali sigurno zauzimaju mjesto koje im pripada svugdje u svijetu zimskih sportova. Za to su svakako najzaslužniji Ski klub Romanija, ali i klubovi iz Federacije BiH Ski klub Širokača i novoformirani Ski klub Igman iz Sarajeva..
     Ubjedljivim trijumfom skijaša Romanije juče je po snježnom i olujnom vremenu nakon dva dana takmičenja na skijalištu Dvorišta završeno XV otvoreno prvenstvo Republike Srpske u ski trčanju. Drugo mjesto osvojio je Ski klub Jelenak iz Sjenice a treće Ski klub Istočno Sarajevo. Četvrto mjesto pripalo je Ski klubu Zlatibor sa Zlatibora, a peto Ski klubu Igman iz Sarajeva. Šesti je bio Glasinac – Karavan sa Sokolca, sedma Ski klub Širokača i osmi Ski klub Sjenica iz Sjenice.
     Najuspješni takmičari bili su veterani u seniorskoj konkurenciji. Prvi je opet bio Dragan Pandurević koji je vozio za Ski klub Zlatibor iz Zlatibora sa vremenom 47,09 na 15 kilometara, drugi Edin Hodžić iz Ski kluba Jelenak iz Sjenice (48,03) a treći Momo Skokić sa vremenom 48,05 iz paljanske Romanije.
     U konkurenciji juniora na 10 kilometara Milanko Petrović iz Ski kluba Jelenak bio je prvi sa vremenom 30,26 , Branko Štulović iz Ski kluba Zlatibor osvojio je drugo (31,47) a treće Nenad Jeremić takođe iz Ski kluba Zlatibor (35,12). Hamid Kolun iz Ski kluba Širokače vozio je nešto lošije nego na prethodnim trkama, osvojio je peto mjesto sa 36,03.
     U utrci masovnog starta po kategorijama prvi je bio Nemanja Košarac iz Ski kluba Istočno Sarajevo. Tehnički organzator Otvorenog prvenstva je bila Ski klub Romanija koja je i pored izuzetno skromnih uslova odlično pripremila dvodnevno takmičenje. Naredne nedjelje planirano je Otvoreno prvenstvo Sarajeva na Igmanu u organizaciji Ski kluba Širokača.
      SKI MAGAZIN  S. Fišer     Izvor: www.bhski.ba

    

 IBU Svetsko prvenstvo u alpskom Biatlonu - Antolc, Italija, 3.-11.02.2007.
    
 Italijanski Antolc u Južnom Tirolu je domaćin Svetskog prvenstva u biatlonu. Činjenica da je šampionat svečano otvorio Romano Prodi, Predsednik Italije, u društvu Andersa Beseberga, prvog čoveka IBU (Svetske biatlon federacije) samo je jedna od pokazatelja koliki se značaj daje ovom događaju.
    
     Biatlon je iz godine u godinu sve popularniji, a prodatih 90.000 karata je svakako garancija da će takmičenje imati maksimalnu podršku sa tribina. Medalje će biti podeljene u 11 disciplina jer je prvi put na programu i okršaj u MIKS ŠTAFETI u kojoj će učestvovati po dva muškarca i žene što je svakako nova atrakcija.

  

        Detaljnije . . .

    

 "44. Mavrovski memorijal" u nordijskom skijanju
    
 01.02.2007. Na "Marvrovskom memorijalu" u nordijskom skijanju, reprezentativci Bugarske su osvojili prva tri mesta u muškoj i ženskoj konkurenciji u trci na 5 km slobopdno. Učestvovalo je 29 takmičara iz četiri repreyentacije: Makedonije, Bugarske, srbije i Grčke.
     Plasman takmičara iz Srbije:
13. Sanjin Dizdarević
16. Milan Mitrović
17. Nikola Kutlačić
22. Darko Krcmanović
23. Nenad Jeremić
26. Vladimir Stanojčić
      Od 10 takmičarki koje su završile trku, Srpska reprezentativka Branka Kuzeljević je zauzela 7. mesto.

    

 "44. Mavrovski memorijal" u nordijskom skijanju
    
 30. i 31.01.2007. na stazi "Mirna dolina" održao se Mavrovski memorijal u nordijskom trčanju., u čast tragično preminulog graditelja brane kod Mavrovskog jezera 1956. godine.
     Memorijal se prvi put organizovao 1957. Ovo je jubilej  - 50 godina od prve trke, a ukupno 44. po redu. Prvi put se organiyuje i u ženskoj konkurenciji.
     Vlado Panovski, predsednim Ski federacije Makedonije (SFM), je rekao da je prijavljeno oko 25 takmičara i 15 takmičarki iz: Makedonije, Bugarske, Srbije i Grčke. Rumunija u Turska nisu odgovorile na poziv za učešće.
    - Obo je šansa ya takmičare iy užeg regiona da urade dobre rezultate, posebno u seyoni sa veoma malo snega, u kojoj svi imaju teškoće da organizuju trening i da nastupe na trkama.
     Prvog takmičarskog dana je trka na 5 km slobodnim stilom, a drugog na 10 km slobodnim stilom. Srbija je došla sa 7 takmičara (6 umuškoj i 1 u ženskoj konkurenciji) i dva trenera.
     Memorijal se vodi kao Otvoreno prvenstvo Makedonije, ali nije data saglasnost da se takmičenje održi i kao deo Balkanskog kupa.

    

Otvoreno prvenstvo Istočnog Sarajeva u nordijskom skijanju  Izvor: www.bhski.ba
     29.12.2006. Nordijski centar Dvorišta - Jahorina
     Ljubaznošću Ski Magazina stigla nam je slijedeća vijest:
     Nordijsko skijanje polako ali sigurno osvaja Jahorinu. Prošle nedjelje na skijalištu Dvorišta u neposrednoj blizini Olimpijskog centra Jahorina održano je otvoreno prvenstvo Istočnog Sarajeva. Prvi je kao što se i očekivalo bio Dragan Pandurević skijaš Ski kluba Zlatibor iz Srbije. Vrijedi spomenuti da Pandurević, rođeni Paljanin, ima 49 godina i da se nada da će napokon izboriti normu za narednu Olimpijadu zbog čega i vozi za drugu državu. Imao je dobro vrijeme – pet krugova od 2,5 km vozio je 29,03 sekundi. Drugi je bio olimpijac Bojan Samarđija iz Ski kluba Glasinac sa vremenom 29,15 a treći Hamid Kolun juniorski državni prvak iz Ski kluba Širokača sa 35,39 sekundi.
Treba reći da je trka na Dvorištima bila do sada najveći uspjeh nordijskog skijanja iz Federacije BiH jer istini za volju recimo da ga u takmičarskom smislu i nije bilo.
     U konkurenciji omladinaca Armin Stomornjak bio je izvrstan drugi, a Esmir Ramić i Rusmir Mahmutović treći i četvrti. Prvo mjesto osvojo je ubjedljivo Žarko Đoković iz Republike Srpske. Najprijatnije iznenađenje bila je mlada Selma Alimanović iz Širokačine škole poletaraca Vrhbosna koja je u kategoriji mlađih pionirki osvojila treće mjesto.
Spomenimo još i mlađe omladinke sjajne Snježanu Borovčanin i Anu Lasicu, prvu i drugu sa gotovo izjednačenim vremenom, te mlađe omladince Mladena Prodanovića, Njegoša Perišića i Đorđa Petrovića.
     Zdravko Lasica član predsjedništva Ski saveza BiH nije krio svoje zadovoljstvo masovnim odzivom na utrku ali i značajnim prisustvom mladih skijaša koji garantiraju brzi razvoj nordijskog skijanja u BiH.
Nastupilo je pedeset takmičara a šef utrka bio je Milovan Jeftović.
     Na slici: Bojan Samaržija, Dragan Pandurević i Hamid Kolun primaju medalje od Hikmeta Jažića

  

Tour de Ski - Otkazana prva trka
     21.12.2006. Nove Mesto (CZE) Prve trke ove godine ustanovljenog FIS “Tour de Ski” cross country takmičenja, koje su trebale da se 29. i 30.12.2006. održe u Novom Mestu u Češkoj, je otkazane su zbog nedostatka snega i visokih temparatura za ovo doba godine.
    Takmičenje će početi 31.12.2006. sprint trkama u Minhenu u Nemačkoj. Odložene trke će biti održane na nekom drugom mestu, o čemi će FIS doneti odluku.

     Detalji o "Tour de Ski" takmičenju:
     FIS je od ove godine uveo i novu seriju cross country takmičenja
pod nazivom “Tour de Ski”. Takmičenje će se održati od 29.12.2006. do 07.01.2007. sastojaće se od 8 trka u 8 različitih disciplina, traje 10 dana, u 5 ski centara i 3 zemlje - Češkoj, Njemačkoj i Italiji. Po analogiji na biciklistički "Tour de France", pobednik se dobija sabiranjem vremena takmičara u svakoj pojedinačnoj trci u muškoj i ženskoj konkurenciji.
     Takmičenje čini atraktivnim i veliki nagradni fond od milion CHF. a najbolji u ženskoj i muškoj konkurenciji će dobiti po 150.000 CHF.

  

Genijalni Bjoerndalen
     18-19.11.2006. Beograd - Norvežanin Ole Einar Bjorndalen (32), najuspješniji biatlonac svih vremena je učestvovao i pobedio u jučerašnjoj prvoj ovosezonskoj trci Svetskog kupa u skijaškom trčanju.
     Bjorndalen je 15-kilometarsku deonicu prešao za 33 minuta i 5,6 sekundi i itekako uvećao svoje šanse da uđe u nacionalni tim na Svjetskom prvenstvu u Japanu u februaru '07. Drugi je bio još jedan Norvežanin, Tore Ruud Hofstad, a treći Nijemac Franz Goring.
     Značajno je doprineo i pobedi Norveške štafete u trci 4x5Km, ispred štafeta nemačke i Fineske.

   

Počinje Svetski kup u skijaškom trčanju
     Počela je nova sezona Svetskog kupa u skijaškom trčanju (cross country). U Diseldorfu su održane ulične trke na veštačkom snegu u disciplinama 2xSP-sprint i štafeti, u muškoj i ženskoj konkurenciji.
     28.10.2006. U pojedinačnim sprint trkama dominirali su norvežani. U konkurenciji žena u trci na 0.8km pobednica je Marit Bjoergen, a u miškoj na 1.5km Eldar Roenning.
     29.10.2009. Održane su trke štafeta. U trci 6x0,8km ya žene, pobednice repreyentativke Norveške. U muškoj konkurenciji na trci 6x1,5km, pobedila je ekipa ŠVEDSKE I.
    
www.schnee-in-duesseldorf.de

   

Tour de Ski - nova cross country atrakcija  
     FIS je od ove godine uveo i novu seriju cross country takmičenja
pod nazivom “Tour de Ski”. Takmičenje će se održati od 29.12.2006. do 07.01.2007. sastojaće se od 8 trka u 8 različitih disciplina, traje 10 dana, u 5 ski centara i 3 zemlje - Češkoj, Njemačkoj i Italiji. Po analogiji na biciklistički "Tour de France", pobednik se dobija sabiranjem vremena takmičara u svakoj pojedinačnoj trci u muškoj i ženskoj konkurenciji.
     Takmičenje čini atraktivnim i veliki nagradni fond od milion CHF. a najbolji u ženskoj i muškoj konkurenciji će dobiti po 150.000 CHF.

   

SP u nordijskim sportovima prvi putu Aziji    
     Ove zime se orržava i Svetsko prvenstvo u nordijskim sportovima, i to po prvi put na Azijskom tlu. Domaćin je japanski Saporo, koji će od 22.02. - 04.03.2007. ugostiti najbolje skijaše - nordijce u trčanju, skokovima i kombinaciji.


SEZONA 2005/2006

  

BIATLON - Reprezentativci SCG na finalu Evropa kupa  Izvor: Sportski Žurnal
     13.-18.03.2006.
Gurnigel (SUI) Reprezentacija SCG u Biatlonu učestvovala je minulog vikenda na poslednjem Evropskom kupi u švajcarskom mestu Gurnigel. Kao i u drugim zimskim sportovima, to je takmičenje koje je po rangu odmah iza Svetskog kupa. Svi današnji asovi kao što su Bjerndalen, Poarea, Gtosa i Grajsa počeli su karijeru baš na trkama Evropa kupa.
     Za reprezentaciju SCG u sastavu Nikola Jeremić, Admir i Emir Hodžić, Milanko Petrović i Damir Rastić poslednje izdranje Evropskog kupa bio je veliki izazov, a ulog kvalifikacija za elitno takmičenje Svetski kup.
     Uprkos činjenici da će mladi reprezentativni biatlon pogon morati da sačeka sleedeću sezonu za ispunjenje normi, mora se priznati, da su u Gurnigelu plavi bili na domak cilja.
     "Ne možemo biti nezadovoljni ostvarenim rezultatima. Uprkos teškim uslovima u kojima treniraju i rade momci su pokazali zavidan potencijal. U odnosu na velesile ovog sporta čiji su timovi učestvovali kao što su Austrija i Francuska, naši takmičari su ostvarili više nego zadovoljavajuće rezultate. Tu pre svega mislim na sprintersku trku prvog takmičarskog dana na kojoj su Nikola Jeremić i Admir Hodžić u seniorskoj konkurenciji bili na domak ostvarenja norme, dok je Milanko Petrović u juniorskoj konkurenciji ostvarenim rezultatom pokazao da može da se meri i sa znatno starijim i iskusnijim takmičarima" - istakapo je Murat Garibović, savezni selektor Biatlon reprezentacije SCG.
     Za reprezentativce Srbije i Crne Gore učešće na Evropa kupu nije poslednje takmičenje u ovoj sezoni. Narednog vikenda na stazi "Dvorišta" na Jahorini biće održano Prvenstvo SCG u biatlonu, dok će takmičarska sezona zvanično biti okončana Balkanskim prvenstvom čiji će domaćin biti Bansko, Bugarska, od 31. marta do 04. aprila 2006.

  

        
Detaljnije  > > >

   

Biatlonci SCG na Evraopa kupu u Italiji      Izvor: Sportski Žurnal
     12.03.2006. Martell (ITA) Biatlonci SCG ostvarili su plan predviđen za prvi dan takmičenja na Biatlon Evropa kupu u italijanskom Martelu. U sprint trci na 10km plavi su ušli u grupu od 60 i tako ostvarili mogućnost da danas, drugog takmičarskog dana, odmere snage i na deonici od 12.5lm u kombinaciji.
     - Plasmani Aleksandra Milenković na 43 poziciju, Admira Hodžića na 55 i Edina Hodžića na 57 kod seniora predstavljaju ispunjenje našeg plana za prvi takmičarski dan. Otvarili smo mogućnost da  odmerimo snage i u kombinaciji a to je ujedno i naš glavni cilj u ovom trenutku, da ostvarimo kontinuitet učešća na Evropa kupovima u biatlonu - rekao je Murat Garibović savezni selektor SCG.
     U konkurenciji juniora, Damir Rastić ostvario je plasman na 65 a Milanko Petrović na 67 poziciju. Niklola Jeremić u trci seniora na 10km sprint nije završio trku.
    Naredne 2007. godine Martell - italijanski biatlon centar je domaćin Juniorskog biatlon svetskog prvenstva.

   

Biatlonci SCG na Evraopa kupu u Italiji      Izvor: Sportski Žurnal
     11.03.2006. Reprezentacija SCG u biatlonu ovog vikenra u italijanskom Martelu učestvuje na predposlednjem takmičenju Evropa kupa.
     Reprezentacija SCG u sastavu: Aleksandar Milenković, Nikola Jeremić, Edin Hodžić, Admir Hodžić, Milanko Petrović i Damir Rastić pod vođstvom Murata Garibovića, saveznog selektora takmičiće se u subotu u Sprintu na 10Km, a ako ostvare plasman među 60 najboljih i u nedelju i u Kombinaciji na 12,5km.
     -Za naše reprezentativce je veoma važno da nastave sa ovakvim tempom učešća na takmičenjima Evropa kupa. Ovo je mlada i perspektivna ekipa. Svi su još uvek juniori a Milanko Petrović pripada uzrasnoj kategoriji starijih omladinaca. Ako se pri tome ima u vidu da je na minulom Evropskom prvenstvu u Langdorfu, upravo Petrović ostvario plasman na 46. mesto u konkurenciji iskusnih seniora onda je sasvim jasno da imamo takmičarski kadar od koga u narednom olimpijskom ciklusu uz pravilan rad treba očekivati dobre rezultate - istakao je Murat Garibović.
     Reprezentativci SCG posle učešća u Martelu nastavljaju put ka Špvajcarskoj gde će se u Gurinigelu od 15. do 18. marta održati veliko finale, poslednje takmičenje Evropa kupa u ovoj sezoni.

     
Hodžić Edin                   Jeremić Nikola
                       Hodžić Admir
 

   

NAJVEĆE MEĐUNARODNO TAKMIČENJE OD OLIMPIJADE
     
Sarajevo će od 26. februara naredne godine biti domaćin 38. Evropskog prvenstva šumara u nordijskim disciplinama. Od Zimskih olipmijskih igara 1984. godine to je zasigurno najveće međunaordno skijaško takmičenje na olimpijskim planinama. Početkom oktobra na Bjelašnici u hotelu Maršal boravila je visoka delegacija Internaciolanog komiteta EFNS –a koja je nakon uvida šta je sve napravljeno i šta će se sve napraviti u ovom pripremnom periodu Organizacionom komitetu 38. EFNS –a dala i zvanično zeleno svijetlo i prihvatilo nominaciju Sarajeva za ovu u svijetu sporta važnu manifestaciju.
      Detaljnije . . .

      

BiH - Formiran Ski klub Igman
     Planina Igman postala je poznata u svijetu sporta po stazama za nordijsko skijanje koje danas u svijetu uživa mnogo veću popularnost od alpskog skijanja. Ski klub Igman trebao bi nastaviti najsvjetlije tradicije nastale na istoimenoj planini, kažu Ahmet Sejdić, predsjednik i Zoran Ćosić, potpredsjednik i trener kluba priređenoj u prošlu nedjelju u objektu šumarskog fakulteta na Čavlima
     Klub u februaru 2006. godine organizuje 38. EFNS - Evropsko prvenstvo šumara u Nordijskom skijanju

      Detaljnije . . .


SEZONA 2004/2005

 

Aleksandar Milenković - Selektor trkača  (izvor:Sportski žurnal)
     12. mart 2005. Zlatibor. Na sastanku Nordijske komisije Smučarskog saveza Srbije, koja je održana na Zlatiboru, a kojom je predsedavao Miomir Beatović i na kom su učestvovali predstavnic svih nordijskih ski klubova, odlučeno je da Aleksandar Milenković do daljeg bude vršilac dužmnosti selektora reprezentacije u skijaškom trčanju.

 

Smučarsko trčanje - Prvenstvo Srbije na Zlatiboru  (izvor:Sportski žurnal)
     12, 13. mart 2005. Zlatibor. Na stazi "Tić polje" na Zlatoboru održano Otvoreno prvenstvo Srvije u smučarskom trčanju u mas startu. Iako prvobitno planirana sprint takmičenja, treneri svih klubova su se ipak odlučili za mas start i to se pokazalo kao pun pogodak s obzirom da su trke bile vrlo uzbudljive i kvalitetne.
     Aleksandar Milenković je u oba dana pokazao superiornost, ali je drugog dana trijumfom na trci na 8 km, gde je sa izuzetkom prvog kruga konstantno bio u vodstvu, pokazao da je naš najbolji trkač i u odličnoj formi.
     Na kraju šampionata su dodeljene medalje i diplome svim učesnicima, a nakon sabiranja rezultata Ski klub Zlatibor je bio najuspešnija ekipa.
      Uskoro i rezultati po kategorijama takmičara . . .

 

Hа Сокоцу 8. меморијал Драгана Реновицe
19.02.05. На Сокоцу ће данас бити одржан 8. скијашки меморијал Драгана Реновице, на којем ће учестовати кулбови из Србије и Црне Горе и Републике Српске.

На стази у Брезијаку биће одржана такмичења у женској и мушкој конкуренцији у категоријама сениора, млађих и старијих омладинаца, те млађих и старијих пионира.

На меморијалу ће учествовати скијашки клубови "Јеленак" из Сјенице, "Златибор", "Требаљево" из Колашина, "Романија" са Пала, "Сарајево" из Источног Сарајева, те "Гласинаца-Краван"са Сокоца.

Организатор такмичења је Скијашки савез РС, док је технички организатор Ски клуб "Гласинац- Караван".

Меморијал се одржава у знак сјећања на Драгана Реновицу, некадашњег такмичара и тренера соколачког Ски клуба "Гласинац".
Izvor: www.sport.rs.sr 

 

Biatlonce SCG očekuju pripreme za predstojeću sezonu 2005.
     Nordijska komisija Smučarskog saveza Srbije u saradnji sa Međunarodnom biatlon federacijom (IBU) organizuje pripreme naših reprezentativaca u biatlonu.
     A - reprezentacija je na pripremama u austrijskom Oberholcu. Nju čine: Hodžić Edin (Jelenak), Jeremić Nikola (Zlatibor), Hodžić Admir (Jelenak) i Milenković Aleksandar (Rtanj).
     B - reprezentacija je na pripremama u slovenačkoj Pokljuki. Nju čine Rasić Damir (Jelenak), Šmrković Aid (Jelenak), Jeremić Nenad (Zlatibor), Krsmanović Dejan (Zlatibor), Stanojčić Vladimir (Zlatibor) kao i jedini devojka među njima Kuzeljević Branka (Zlatibor).
     Njih će pratiti treneri Jelisijević Radojko i Garibović Murat.

     Tokom Jula 2004. naši najbolji takmičari u smičarskom trčanju Hodžić Edin (Jelenak) i Jeremić Nikola (Zlatibor) boravili su na desetodnevnim letnjim bazičnim pripremama u Estoniji. Ove pripreme su realizovane u saradnji sa Međunarodnom smučarskom federacijom (FIS).

 


SEZONA 2003/2004

 

Kalendar takmičenja u smučarskom trčanju i biatlonu u Srbiji i Crnoj Gori 2004


Otvoreno Prvenstvo Republike Srpske u smučarskom trčanju 2004
    
13. i 14. marta 2004. održano je Otvoreno Prvenstvo Republike Srpske u smučarskom trčanju slobodnim stilom na JAHORINI. Na stazi "Dvorišta" okupilo se 64 takmičara iz 4 kluba, i to iz SK "Sarajevo" Srpsko Sarajevo, SK "Glasinac-Karavan" Sokolac, SK "Zlatibor" Zlatibor i domacin SK "Romanija" Pale...

 

Prvog dana su vožene duže deonice a postignuti su sledeci rezultati:
Seniori: 12km
1. Samardzija Bojan, Glasinac-Karavan
2. Minic Bojan, Romanija
3. Skokic Momcilo, Romanija

Stariji omladinci: 9km
1. Krsmanovic Dejan, Zlatibor
2. Stanojcic Vladimir, Zlatibor

Mladi omladinci: 6km
1. Mitrovic Milan, Zlatibor
2. Jeremic Nenad, Zlatibor
3. Durovic Zarko, Glasinac-Karavan

Stariji pioniri: 5km
1. Dizdarevic Sanjin, Zlatibor
2. Petrovic Dorde, Romanija
3. Starcevic Mladen, Romanija

Juniorke: 6km
1. Vasiljevic Aleksandra, Romanija
2. Lucic Gorana, Romanija
3. vasiljevic Sanja, Romanija

Mlade omladinke: 5km
1. Kuzeljevic Branka, Zlatibor
2. Mladenovic Milica, Zlatibor
3. Stulovic Brankica, Zlatibor

Starije pionirke: 4km
1. Karisik Tanja, Romanija
2. Lasica Natasa, Romanija
3. Draganic Dajana, Romanija

Mladi pioniri: 4km
1. Lopoatic Stefan, Romanija
2. Simic Vladimir, Romanija
3. Bakmaz Nemanja, Glasinac-karavan

Mlade pionirke: 3km
1. Ducic Katarina, Zlatibor
2. Komlenovic Svetlana, Glasinac-Karavan
3. Borovcanin Snezana, Glasinac-Karavan

Cicibani: 2km
1. Starcevic Marko, Romanija
2. Kosarac Goran, Sarajevo
3. Antonic Stefan, Romanija

Cicibanke: 2km
1. Kovacevic Ivana, Glasinac-Karavan
2. Lasica Ana, Romanija
3. Koroman Mladena, Romanija

Drugi dan su postignuti sledeci rezultati:
Seniori: 9km
1. Samardzija Bojan, Glasinac-Karavan
2. Minic Bojan, Romanija
3. Cosic Miro, Romanija

Stariji omladinci: 6km
1. Jeremic Nikola, Zlatibor
2. Krsmanovic Dejan, Zlatibor
3. Stanojcic Vladimir, Zlatibor

Mladi omladinci: 5km
1. Petrovic Aleksandar, Romanija
2. Jeremic Nenad, Zlatibor
3. Durovic Zarko, Glasinac-Karavan

Stariji pioniri: 4km
1. Dizdarevic Sanjin, Zlatibor
2. Petrovic Dorde, Romanija
3. Starcevic Mladen, Romanija

Mlade omladinke: 5km
1. Kuzeljevic Branka, Zlatibor
2. Mladenovic Milica, Zlatibor
3. Stulovic Brankica, Zlatibor

Starije pionirke: 3km
1. Vasiljevic Sanja, Romanija
2. Karisik Tanja, Romanija
3. Lasica Natasa, Romanija

Mladi pioniri: 3km
1. Ninkovic Brane, Glasinac-Karavan
2. Lopoatic Stefan, Romanija
3. Simic Vladimir, Romanija

Mlade pionirke: 3km
1. Ducic Katarina, Zlatibor
2. Komlenovic Svetlana, Glasinac-Karavan
3. Borovcanin Snezana, Glasinac-Karavan

Cicibani: 2km
1. Starcevic Marko, Romanija
2. Kosarac Goran, Sarajevo
3. Antonic Stefan, Romanija

Cicibanke: 2km
1. Kovacevic Ivana, Glasinac-Karavan
2. Lasica Ana, Romanija
3. Koroman Mladena, Romanija
  
  

 

Balkanski šampionat u biatlonu 2004 - "Dvorišta" na Jahorini

Sve je spremno za početak Balkanskog šampionata u biatlonu koji će se od 17. do 21. marta 2004. održati na stazi "Dvorišta" na Jahorini. Jedna od najvećih sportskih manifestacija povjerena je Bosni i Hercegovini, a organizator je Smučarski savez naše zemlje uz tehničku organizaciju SK Romanija iz Pala.

Pored već ranije najavljenog učešća balkanskih zemalja Srbije i Crne Gore, Rumunije, Makedonije, Bugarske i našeg tima, potvrda je stigla i od Grčke. Svoje takmičare imaće i Slovenija i Hrvatska tako da se očekuje preko 120 reprezentativaca od kojih je najmanje deset ispod 30. mjesta u Svjetskom kupu.

"Potpuno smo spremni za takmičenje. Više nema bojazni od nedostatka snijega, staza "Dvorišta" je potpuno obnovljena, a nama kao organizatorima je jedino preostalo uređenje startnog prostora.

Proteklog vikenda na istoj stazi održano je Otvoreno prvenstvo RS u smučarskom trčanju što je ujedno poslužilo kao generalna proba za predstojeći šampionat. Svi iz Organizacionog odbora, kao i stručnog štaba možemo biti zadovoljni učinjenim, a optimizam da se možemo okititi jednom do dvije medalje je još više porastao.

To spravom tvrdim, jer su reprezentativci BiH pokazali da su u izvrsnoj formi", istakao je Miroslav Goreta, višestruki prvak bivše Jugoslavije u biatlonu, koji sada obavlja funkciju sekretara SK Romanija, kluba koji ovih dana upravo proslavlja 70 godina postojanja.

Balkanski šampionat u biatlonu se uklapa u nastavak obilježavanja 20. godišnjice ZOI ''Sarajevo 84'', a svoj dolazak je najavio veliki broj delegacija biatlon asocijacija zemalja učesnika.

Direktno iz SAD gdje je održano posljednje takmičenje Svjetskog kupa dolazi Janez Vodičar, direktor Svjetske biatlon asocijacije. Dolazak takmičara je predviđen za 17. marta, dan kasnije uslijedit će prvi trening i zvanično otvaranje, dok će prve trke biti održane u petak 19. marta.

Nezavisne, 17.03.2004.

  

 

Balkansko prvenstvo u BIATLONU
     27.02.2004. Iz ski kluba Romanija - Pale stigla je informavijada su u velikom poslu oko pripreme za balkanijadu u biatlonu. Mnogo posla a vrlo malo svega što je potrebno za ovakvu manifestaciju. Međutim interesovanje za sponzorstvo je prilično jer je ovo ipak najveće takmičenje u BiH u zimskim sportovima i još u godini obeležavanja olimpijade iz 1984.
     Učešće na takmičenju su potvrdile sve zemlje balkanske biatlon asocijacije a na nama je da se molimo da bude snega jer smo zbog programa svetskog kupa morali pomeriti termin za 17 mart 2004. Pozdrav, uz zelju da nam se svi koji mogu toga dana pridruže.
      Informacije na:
skiromanijapale@yahoo.com

  

 

Gradi se biatlon stadion na Palama
          Pale, Avgust 2003. Na Dvorištima kod Pala počela je izgradnja biatlon stadiona. Zbog jako kamenitog terena angažovane su jedinice SFORA za miniranje a ostale radove obavljaju mašine d.o.o VUKADIN, uz podršku Svjetske biatlon unije (IBU) i opštine Pale. Sve radove kontroliše sportski direktor IBU-a Janez Vodicar koji je pre dva dana boravio na terenu.
     U planu je da se radovi završe do početka zimske sezone, kako bi biatlon stadion spremno dočekao takmičare predstojeće Balkanijade u bialonu.

  

Otvoreno prvenstvo Srbije u smucarskom trcanju 2004

Otvoreno prvenstvo Srbije u smucarskom trcanju odrzava se 07. i 08.02.2004. god sa pocetkom u 10.30 casova na stazi u Tic Polju. (Prostor izmedju puta sa Sirogojno i Spomenka).

  

Oprema za skijaško trčanje
     10.01.2004. Posle više od deset godina, u Beogradu sam naišao na mesto gde se može kupiti komplatna oprema za skijaško trčanje. Izbor nije veliki, a najkritičnije je sa cipelama.
    
Detaljnije >>>>

  

ZLATIBORSKI KUP 2004.
     17.01.2004. na stazi za smucarsko trcanje TIC POLJE odžano je takmicenje Zlatiborski Kup 2004 sa pocetkom u 10.30 casova. Kup je organizovao "SMUCARSKI KLUB ""ZLATIBOR"" - ZLATIBOR".

Na kupu su u
čestvovali sledeći klubovi:
     ZLA - SK Zlatibor-Zlatibor
     GLK - SK Glasinac Karavan-Sokolac
     JEL - SK Jelenak-Sjenica
     SSS - SK Sarajevo-Srpsko Sarajevo
     ROP - SK Romanija-Pale
     TKNIS - Triatlon Klub Nis
Postigniti su sledeći rezultati: (Plasman../..Prezime i ime../..God../..Klub../..Vreme)
CICIBANKE 94. i mladje- 1km

I.......KOROMAN MLADENA........94..ROP.."5,34"
II......KOVACEVIC IVANA........95..GLK.."5,36"
III.....LASICA ANA.............94..ROP.."6,02"
4.......PETRICEVIC JOVANA......94..SSS.."7,17"
CICIBANI 94. i mladji-1km

I.......STARCEVIC MARKO........94..ROP.."4,29"
II......RASTIC ISMIR...........94..JEL.."4,56"
III.....HODŽIC REDŽO...........94..JEL.."5,21"
4.......KOŠARAC GORAN..........95..SSS.."5,33"
5.......KARGANOVIC ÐORÐE.......95..ZLA.."8,08"
6.......RISTANOVIC RADE........95..ZLA.."8,42"
ML. PIONIRKE 92-93. -3km

I.......BOROVCANIN SNEŽANA.....92..GLK.."10,51"
II......KOMLENOVIC SVETLANA....92..GLK.."12,00"
III.....DUCIC KATARINA.........92..ZLA.."12,01"
4.......RASTIC NEZRINA.........93..JEL.."13,19"
5.......VUCENOVIC ANA..........92..ZLA.."23,12"
ML. PIONIRI 92.- 93. -3km

I.......SIMIC VLADIMIR.........92..ROP.."9,08"
II......BAKMAZ NEMANJA.........93..GLK.."9,26"
III.....RASTIC AJLAN...........93..JEL.."9,36"
4.......RASTIC DEMIR...........93..JEL.."10,16"
5.......KOMLENOVIC LAZO........93..GLK.."10,35"
6.......NINKOVIC BRANE.........93..GLK.."11,26"
7.......ÐOKIC SAŠA.............92..SSS.."12,15"
8.......DUCIC DEJAN............93..ZLA.."13,09"
9.......STOJIC SLAVOLJUB.......93..ZLA.."13,31"
10......BIHORAC SAFET..........92..JEL.."14,36"
11......GARIBOVIC AMOR.........93..JEL.."15,08"
12......KARGANOVIC LAZAR.......93..ZLA.."15,39"
ST. PIONIRKE 90.-91. -4km

I.......VASILJEVIC SANJA.......90..ROP.."15,21"
II......ŠMRKOVIC BELMA.........90..JEL.."15,58"
III.....LASICA NATAŠA..........91..ROP.."21,01"
4.......KARIŠIK TANJA..........91..ROP.."21,35"
ST.PIONIRI 90.-91. -5km

I.......PETROVIC ÐORÐE.........91..ROP.."16,08"
II......STARCEVIC MLAÐEN.......91..ROP.."16,19"
III.....HRKALOVIC EMIR.........91..ROP.."17,21"
4.......PRODANOVIC MLADEN......91..SSS.."17,39"
5.......RASTIC AMIR............90..JEL.."17,59"
6.......ŠMRKOVIC REJHAN........91..JEL.."18,12"
7.......GARIBOVIC AMAR.........91..JEL.."18,41"
8.......CORBIC NEMANJA.........90..ZLA.."18,51"
9.......ŠOLJANIN ENES..........90..JEL.."20,54"
10......MAHMUTOVIC MUHAMED.....91..JEL.."22,02"
11......STANOJEVIC SRÐAN.......90..SSS.."22,57"
12......BOROVCANIN DRAGAN......90..GLK.."23,09"
13......KOŠARAC BOJAN..........91..SSS.."24,04"
14......JEZDIMIROVIC IVAN......91..ZLA.."25,17"
15......FEKOVIC ZERIM..........91..JEL.."25,47"
16......KUTLAŠIC NIKOLA........90..ZLA.."28,3"
17......TODORIC SLOBODAN.......90..ZLA.."29,33"
  ML.OMLADINCI 88.-89. -7km

I.......PETROVIC ALEKSANDAR....89..ROP.."19,11"
II......RASTIC DAMIR...........88..JEL.."19,54"
III.....GUJA NOVAK.............89..ROP.."21,06"
4.......JEREMIC NENAD..........88..ZLA.."21,08"
5.......MITROVIC MILAN.........89..ZLA.."22,31"
6.......KOŠARAC NEMANJA........89..SSS.."23,01"
7.......ŠTULOVIC BRANKO........88..ZLA.."24,53"
8.......ŠOPALOVIC NEMANJA......88..ZLA.."25,13"
 
ST.OMLADINKE 86.-87. -5km

I.......KUZELJEVIC BRANKA......89..ZLA.."18,24"
II......RASTIC ANELA...........87..JEL.."20,57"
III.....MLADENOVIC MILICA......89..ZLA.."21,56"
4.......ŠTULOVIC BRANKICA......88..ZLA.."25,01"
ST.OMLADINCI 86.-87. 10km

I.......ŠMRKOVIC AID...........86..JEL.."28,39"
II......STANOJCIC VLADIMIR.....86..ZLA.."30,45"
III.....BATKOVIC GORAN.........87..SSS.."33,49"
  APSOLUTNA - MUŠKARCI 85. I stariji 10km

I.......PANDUROVIC DRAGAN......58..TKNIŠ.."25,27"
II......CEBIC MILAN............82..GLK.."27,37"
III.....KRSMANOVIC DEJAN.......86..ZLA.."29,44"

 

''Novogodišnja'' sprint trka u smučarskom trčanju
     U nedelju 04.01.2004. godine na prostoru Tic Polja na Zlatiboru je odrzana "Novogodisnja" sprint trka u smucarskom trcanju. Učestvovalo je 72 takmičara iz 4 kluba i to iz SK "Jelenak" Sjenica, SK "Glasinac-Karavan" Sokolac, SK "Romanija" Pale i domacina SK "Zlatibor" Zlatibor.
     Takmičenje se odvijalo po grupama po sistemu eliminacije (Grupe sa po 3-4 takmicara, prva 2 idu dalje do finala).
     Postignuti su sledeci rezultati:
   Apsolutna kategorija:
1.Samardzija Bojan - Glasinac-Karavan
2.Milenkovic Aleksandar - Zlatibor
3.Minic Bojan - Romanija
4.Hodzic Edin - Jelenak
 
   Omladinci:
1.Rastic Damir - Jelenak
2.Djurovic Zarko - Glasinac-Karavan
3.Jeremic Nenad - Zlatibor
4.Mitrovic Milan - Zlatibor
   
   Stariji pioniri:
1.Dizdarevic Sanjin - Zlatibor
2.Petrovic Djordje - Romanija
3.Djurovic Djordje - Glasinac-Karavan
4.Starcevic Mladjen - Romanija
  
   Mladji pioniri:
1.Rastic Ajlan - Jelenak
2.Bihorac Safet - Jelenak
3.Simic Vladimir - Romanija
4.Rastic Demir - Jelenak

   Cicibani:
1.Starcevic Marko - Romanija
2.Koprivica Milos - Glasinac-Karavan
3.Rastic Ismir - Jelenak
4.Hodzic Redzo - Jelenak
   Apsolutna kategorija zene:
1.Lucic Gorana - Romanija
2.Vasiljevic Aleksandra - Romanija
3.Kuzeljevic Branka - Zlatibor
  
  
  Omladinke:
1.Vasiljevic Sanja - Romanija
2.Smrkovic Belma - Jelenak
3.Stulovic Brankica - Zlatibor
 
 
  
  
  
  
   
  
   
   Mladje pionirke:
1.Borovcanin Snezana - Glasinac-Karavan
2.Komljenovic Svetlana - Glasinac-Karavan
3.Ducic Katarina - Zlatibor
4.Rastic Nezrina - Jelenak
  


  
  

 

Vesti iz BiH biatlona
    
Takmičenja u biatlonu su već počela. Reprezentacija BiH u biatlonu u sastavu Vedrana Vučićević , Aleksandra Vasiljević A tim, zatim Miro Ćosić, Bojan Samardžija B tim i kandidati za reprezentaciju Bojan Minić i Gorana Lučić u nedelju 07.12.2003. je otputovala u Austriju u kamp koji organizuje Međunarodna biatlon federacija (IBU). Nakon toga se uključuju u takmičenja Svjetskog kupa u Hohfilcenu i Evropa kupa u Martelu. Velike nade u ovogodišnjoj sezoni  se polažu u Vedranu i Aleksandru koje su olimpijske kandidatkinje za Torino 2006 a već ove sezone se olimpijska norma može ostvariti.
     Detaljnije o biatlonu:   > > >   

  


Hodžić Edin


 Jeremić Nikola
Nordijci Srbije i Crne Gore na Austrijskom kupu
     06.12.2003. Na Austrija kupu u skijaškom trčanju učestvovali su i takmičari iz Srbije i Crne Gore i ostvarili zapažene rezultate. Hodžić Edin iz ski kluba Jelenak - Sjenica osvoio je 13. mesto, dok je Jeremić Nikola iz kluba Zlatibor osvoijo 15 mesto.

  

Skijanje može i bez snega
     Takmičari Smučarskog kluba "Zlatibor" treniraju smučarko trčanje i bez snega, na ski rolerima! Zlatiborske, osvetljene i asfaltirane pešacke staze su idealne za trening na ski rolerima tokom celog dana, kada nema snega.

     Na fotografiji takmičari na treningu u večernjim časovima.

 

Gradi se biatlon stadion na Palama
     Pale, Avgust 2003. Na lokaciji Dvorišta kod Pala počela je izgradnja biatlon stadiona. Zbog jako kamenitog terena angažovane su jedinice SFORA za miniranje a ostale radove obavljaju mašine d.o.o VUKADIN, uz podršku Svjetske biatlon unije (IBU) i opštine Pale. Sve radove kontroliše sportski direktor IBU-a Janez Vodicar koji je pre dva dana boravio na terenu.
     U planu je da se radovi završe do početka zimske sezone, kako bi biatlon stadion spremno dočekao takmičare predstojeće Balkanijade u bialonu.
     Detaljnije o biatlonu:   > > >   

  

Vesti iz ski klubova
      -Ski klub ROMANIJA - Pale, BiH

   
 Biatlonke BiH Vedrana Vučičević i Aleksandra Vasiljević su završile prvi dio priprema u Sloveniji. Ovaj pripremni period je besplatno obezbjedila Biatlon federacija Slovenije /smještaj/ a ostale troškove Sekretarijat za sport Republike Srpske. Pripreme su počele jako rano a sve u cilju bolje spremnosti ovih takmičarki za "Balkanijadu" koja će se održati na Palama u martu sledeće sezone. Tehnički organizator ovog takmičenja biće SK Romanija sa Pala.
     Detaljnije  > > >

Kalendar IBU Svetskog kupa u sezoni 2004


SEZONA 2002/2003

 

Kalendar takmičenja u smučarskom trčanju u Srbiji i Crnoj GoriOle Ajnar Bjerndalen

  Završeno Svetsko prvenstvo u Biatlonu
     23.03.2003. Najbolji biatlonac današnjice, Norvežanin Ole Ajnar Bjerndalen, pobednik je trke na 15 km (masovni start), kojom je završeno Svetsko prvenstvo u biatlonu u sibirskom Hanti Manjsijsku.
     Neizvesna trka je trajala samo 5km, kada su na drugom gađanju svi osim Bjerndalena imali po jedan promašaj. Norvežanin do kraja nije imao ni jedan promašaj, a uz standardno dobro trčanje rutinski je stigao do 11. pobede u sezoni i 37. u karijeri. Ovo je njegova druga zlatna medalja na ovom Svetskom prvenstvu (zlato i u disciplini sprint).
  
      Detaljnije  o biatlonu  

   


15.-23.03.03.
Khanty Mansiysk
RUS

Svetsko prvenstvo u Biatlonu
     20.03.2003. Ženska Ruska štafeta 4x6km odbranila je titulu Svetskog prvaka (2001 Poljska), šestog dana Svetskog prvenstva u Biatlonu u Sibirskom gradu Hanti Manjsijsku.
     19.03.2003. Halvard Hanevold je novi svetski šampion u biatlonu u individualnoj trci 20 km, u ruskom Hanti Manjsisku. Norvežanin iz Askima je tako u 34 godini stigao do prvog pojedinačnog zlata sa Svetskog prvenstva.
     Zahvaljujući sjajnom gađanju (samo jedan promašaj) i solidnom trčanju snažni Viking je trijumfovao u vremenu 53:39,4 minuta. Do pobedničkog postolja na ovoj trci stigli su još srebni Finac Vesa Hietalahti i bronyani nemac Riko Gros.
     Najveći biatlonski as današnjice, Norvežanin Ole Ajnar Bjerndalen zauzeo je 30. mesto, ali mu je to bilo dovoljno da trku pre kraja obezbedi Kristalni globus, namenjen pobedniku Svetskog kupa.
     Detaljnije o biatlonu  

  


  

 Jeremić Nikola

Zlatiborci na tri takmičenja u isto vreme
     08.i09.03.03. Takmičari SK Zlatibor učestvovali su predhodnog vikenda na tri različita takmičenja.
A
-selekcija je učestvovala na otvorenom Prvenstvu Republike Srpske na Jahorini-Dvorista.
B
-selekcija je bila na trci ''Povratimo stari sjaj" na Žabljaku.

Naj perspektivnija takmičarka kluba Branka Kuzeljević je učestvovala na Balkanskom kupu u Uludagu u Turskoj.
     Na Otvorenom Prvenstvu RS na Jahorini učestvovalo je 11 takmičara SK "Zlatibor" i na trkama koje su obadva dana ukupno osvojili 12.medalja. Jeremić Nikola (na slici) je obadva dana osvojio prvo mesto u kategoriji Omladinaca dok je Jeremić Nenad bio dva puta treci. U kategoriji Starijih Omladinki Micić Ružica je bila dva puta treća, a kod Mladjih Omladinki dva druga mesta zauzela je Mladenović Milica. Kod Starijih Pionira Mitrović Milan jebio dva puta treći,dok je kod Mlađih Pionirki Dučić Katarina prvi dan bija treća, a drugi dan druga.
     Na trci  ''Povratimo stari sjaj" na Žabljaku takmičari B selekcije i Nade SK "Zlatibora" su osvojili 5 medalja. Najuspešniji je bio Čorbić Nemanja koji je osvojio prvo mesto u kategotiji takmičara od 10-15.godina, dok su Zlatić Igor, Stanojčić Vladimir, Štulović Brankica i Dučić Dejan bili drugi u svojim kategorijama.
     Kuzeljević Branka je učestvovala na Balkanskom kupu u Uludagu u Turskoj i u Seniorskoj kategoriji iako ima tek 13 godina osvojila 10. mesto uz zaostatak za prvoplasiranom ispod 4.minuta, što nam daje nadu da ćemo imati u budućnosti takmičarku za sami Svetski vrh.

 

    Povratimo stari sjaj 2003. - Žabljak
08.03.03. na Durmitoru je organizovano takmičenje u smučarskom trčanju - "Povratimo stari sjaj - Žabljak 2003.
" u nekoliko kategorija ski krosa definisanih prema starosnim godinama...
     Na takmičenju je učestvovalo 75 takmičara iz pet klubova Srbije i Crne Gore. Sa dosta uspeha učestvovali su i smučarski trkači iz SK Zlatibor. Uz čestitke za dobru organizaciju takmičenja i poželimo da da Durmitor "stari sjaj" što pre povrati.   Posetite:
www.durmitorcg.com

   

Prvenstvo Srbije u Skijaškom trčanju u Sjenici
     U Subotu 22.02. u Sjenici odrzan je prvi dan takmicenja za prvenstvo Srbije.Takmicari SK Zlatibor su bili naj uspesniji i osvojili su 11. medalja. Zlatne medalje su osvojili: Milenkovic Aleksandar, Kuzeljevic Branka i Ristanovic Rade; srebrni su bili:Jeremic Nikola, Micic Ruzica,Colovic Marija,Ducic Katarina i Komljenovic DJordje, a bronzani Jeremic Nenad, Mitrovic Milan i Stulovic Brankica.
     Drugog dana na Prvenstvu Srbije u Sjenici vožene su trke u konkurenciji štafeta. Pionirska štafeta SK Zlatibor u sastavu Dizdarević Sanjin, Corbić Nemanja i Mitrović Milan osvojila je Prvo mesto...
    Omladinska, Cicibanska i štafeta u kategoriji Devojaka zauzele su treća mesta. Naj zanimljivija je bila borba u kategoriji Devojaka gde su stafete Zlatibora, Jelenka iz Sjenice i Štafeta BIH, ravnopravno konkurisale za Prvo mesto. Pobednik je odlučen u foto-finišu, a pobeda je pripala Jelenku, druga je bila BIH a treći Zlatibor. Zahvaljujući boljim rezultatima u trkama štafeta ukupan pobednik prvenstva Srbije je Jelenak iz Sjenice.

  

FIS Svetsko prvenstvo u Nordijskom skijanju 2003.
     18.02.2003. Val di Fjeme je selo u severnoj italijanskoj provinciji Trentino di Alto Adide, po broju stanovnika najmanja administrativna jedinica u podnožju Alpa.
     U njemu će se do 1. marta održati Svetsko prvenstvo u Nordijskim sportovima - Smučarskom trčanju, Skijaškim skokovima i Nordijskoj kombinaciji.
     Na ovom takmičenju na žalost nema takmičara iz Srbije i Crne Gore

   

Prvenstvo Srbije i Crne Gore u smučarskom trčanju
     15. i 16.02.2003. Zlatibor U organizaciji Smučarskog saveza i SK Zlatibor, na Zalatiboru na 3 km dugoj stazi "Tić polje" održanao je otvoreno Prvenstvo Srbije i Crne Gore u smučarskon trčanju za sve starosne kategorije takmičara u muškoj i ženskoj konkurenciji.
     Detaljnije na raspisu za tekmičenje
 > > >  
     Detaljnije REZULTATI sa prvenstva  > > >  
"Mavrovski memorijal" u smučarskom trčanju
    
Održan 8. i 9.02.2003. u ski centru Mavrovo - Makedonija. Na ovom FIS takmičenju čestvovali su i trkači Smučarskog kluba Zlatibor,
Nikola Jeremić i Aleksandar Milenković-Šuki.
     U sprint trci Milenković se plasirao u finale gde je zauzeo 12.mesto, a Nikola je bio 21.
     U trci na 30km Šuki je bio 6, a Nikola je bio 18. Inače učesnici ove trke su bili takmičari iz Svetskog kupa koji su rangirani u sredini FIS liste. Pobednik na obe trke je bio Matej Soklic iz Slovenije.

PRVENSTVO BOSNE I HERCEGOVINE U SMUČARSKOM TRČANJU
     8. i 9.02.2003.  na Sokolcu je održano Otvoreno prvenstvo Bosne i Hercegovine u smučarskom trčanju. SK Zlatibor je nastupio sa 16 svojih takmičara i osvojio 15 medalja...
     Takmičari SK Zlatibor su napravili veliki uspeh na prvenstvu BIH, gde su osvojili 15 medalja. Naj uspešniji takmičari su bili: Kuzeljević Branka sa osvojena dva prva mesta, Jeremic Nenad sa jednim prvim i jednim trecim mestom i Mitrović Milan sa osvojena dva druga mesta. Pored njih medalje su osvojili i Krsmanović Dejan, dva treća mesta, Čolović Marija, drugo i treće mesto, Dučić Katarina drugo i treće mesto, Mladenović Milica treće mesto, Dizdarević Sanjin treće mesto i Stulović Brankica treće mesto - svi u svojoj takmičarskoj kategoriji.
     Ovo je bila prava provera nasih takmicara pred prestojeće prvenstvo Srbije i Crne Gore koje će se održati narednog vikenda (15-16.02) na Zlatiboru. Pozivamo sve posetioce ovoga sajta da nam se tada pridruže i da bodre naše takmičare kako bi postigli što bolje rezultate. / www.zlatobor.co.yu /

  

Kup Srbije u smučarskom trčanju
    
02.02.2003. Sjenica U organizaciji SK Jelenak, Sjenica je bila domaćin Kupa Srbije u smučarskom trčanju koji je nosio naziv "Memorijal Abdulah Koštrebić". Na takmičenju je učestvovalo šest ekipa: Jelenak (Sjenica), Zlatibor, Glasinac (Sokolac), Romanija (Pale), Ski klub Sarajevo, Širokača (Sarajevo).
     Rezulatati sa trke
  >  >  >   
     Sjenica će 22. i 23.02.2003. biti domaćin prvenstva Srbije u smučarskom trčanju za sve kategorije takmičara.

      

Jugoslovenski nordijci na EYOD - Bled 2003.
Biatlon: Admir HODŽIĆ (1985) - klub: Jelenak, Sjenica
          
Nikola JEREMIĆ (1986) - klub: Zlatibor, Čajetina
Trčanje:
Edin HODŽIĆ (1986) - klub: Jelenak, Sjenica
           
Aid SMRKOVIĆ (1986) - klub: Jelenak, Sjenica
Detaljnije o učešču jugoslovena  > > >

  

SVETOSAVSKI KUP u smucarskom trcanju na Sokocu
     26.01.03. na Sokolcu u Republici Srpskoj odžan je SVETOSAVSKI KUP u smučarskom trčanju. Takmičari SK ZLATIBOR sačinjavali su najbrojniju ekipu (35 takmičara) i osvojili 7 medalja. Detaljan izvestaj sledi...

  

 

Smučari trkači sa Zlatibora 26.01. na Sokolcu R.Srpska
     Smučari trkači, članovi SK "Zlatibor" sa Zlatibora 26.01.2003. nastupaju na Svetosavskom kupu koji se održava na Sokolcu u R.Srpskoj. Ukoliko želite da putujete zajedno sa nordijcima na Sokolac javite se. Polazak sa Zlatibora oko 05.30 povratak oko 18.00 sati istog dana.
     ski@zlatibor.co.yu

    

Veliki uspeh smučara trkača SK ZLATIBOR na Sokolcu u Republici Srpskoj

 18.01.2003. na Sokolcu (Republika Srpska) održan je VI MEMORIJAL "DRAGAN RENOVICA" u smučarskom trčanju u organizaciji smučarskog kluba "GLASINAC-KARAVAN" iz Sokolca. Na takmičenju je učestvovalo 100 takmičara iz 5 klubova iz Srbije i Republike Srpske.
SK "ZLATIBOR" nastupio je sa svoja 32 takmičara i postigao odličan uspeh. Osvojeno je 7 medalja od toga 3 zlatne, 1 srebrna i 3 bronzane.
Medalje su za SK "ZLATIBOR" osvojili:

SENIORI: Milenkovic Aleksandar - zlatna medalja i pehar apsolutnog pobednika MEMORIJALA "DRAGAN RENOVICA"
STARIJI OMLADINCI: Jeremic Nikola - zlatna medalja
STARIJE PIONIRKE: Kuzeljevic Branka - zlatna medalja
MLADJI OMLADINCI: Jeremic Nenad - srebrna medalja
STARIJI PIONIRI: Mitrovic Milan - bronzana medalja
MLADJE PIONIRKE: Ducic Katarina - bronzana medalja
DECA II: Ristanovic Rade - bronzana medalja
I ostali takmičari su imali zapažene rezultate imajući u vidu da im je ovo prvo takmičenje na kojem su nastupali u ovoj sezoni. Klub je dobio i pohvale od strane samih učesnika takmičenja jer je osvojio najsjanija odličja upravo u kategorijama u kojima je konkurencija bila najjača. Sledeće takmičenje u ovoj sezoni opet će se odvijati na Sokolcu 25.januara 2003. ako vremenski uslovi budu pogodni.

      www.zlatibor.co.yu

    

 

Smučari trkači sa Zlatibora 18.01.2003. na Sokolcu

 Takmicari Smučarskog kluba "Zlatibor" sa Zlatibora u subotu 18.01.2003. učestvuju na takmičenju u smučarskom trčanju koje se održava u Republici Srpskoj na Sokolcu. Put na takmičenje je organizovan kao jednodnevni izlet sa polaskom sa Zlatibora 18.01.2003. u 06.00 casova. Sve informacije na ski@zlatibor.co.yu 

    

 

FIS Svetsko prvenstvo u 
 Nordijskom skijanju 2003.

 
18.02. - 01.03.2003.
 
Val di Fiemme
- Trentino, Italija

FIS JUNIORSKO SVETSKO PRVENSTVO
U NORDIJSKIM DISCIPLINAMA
2003
FIS Nordic Junior World Ski Championships 2003

3.-9.03.2003.  Solleftea, Švedska


www.eyof2003.org

 Winter EYOF 2003
Zimski olimpijski festival mladih Evrope

 
25. - 31. januar 2003. Bled, Slovenija

   Očekuje se učešće više od 1500 sportista, rođenih 1986 i 87 god, iz 48 zemalja. Takmičenja u alpskim  disciplinama se održavaju na Kobli, u nordijskom trčanju i biatlonu na Pokljuki, dok u skokovima i nordijskoj kombinaciju na Planici a u umetničkom klizanju u Jasenici.


SEZONA 2001/2002


Raspisi za YU trke u SKIJAŠKOM TRČANJU
u sezoni 2001/2002

 16-17.februar. SJENICA
     "
PRVENSTVO SRBIJE U NORDIJSKIM DISCIPLINANA" za sve kategorije takmičara
Mesto takmicenja:           Sjenica
Datum
:                          16.02 i 17.02 2002.
Start:                             10,30 h, po startnoj listi
Tehnicki organizator:       Smucarski Klub »Jelenak«,Sjenica
Duzina staze:                 1 krug = 2 Km
        Pogledajte RASPIS za trku . . .

 

Kup Sokolca u smučarskom trčanju
Održan: 26.01.2002. u Sokolcu u Republici Srpskoj - BiH.

 "Stop" Ćosićiu i Skokiću
     Sarajevo, 24.01.2002. Izvrški komitet Olimpijskog komiteta BiH zaključio je danas da nordijski smučari iz Republike Srpske, Zoran Ćosić i Momo Skokić, ne mogu učestvovati na Zimskoj Olimpijadi u Solt Lejk Sitiju, zbog njihove ratne biografije.
     Pitanje ućešća Ćosića i Skokića u olimpijskoj reprezentaciji BiH pokrenuo je ambasador Dečije ambasade "Međaši" Duško Tomić, koji je izjavio da su ova dvojica sportista kao pripadnici Vojske RS "čestvovali u naltretiranju i progonu nesrba na području sarajevsko - romanijske regije.
     Komitet će u veyi sa Skokićem obaviti još dodatne proverei za dva dana odlučiti o njegovom daljem učešću u olimpijskoj reprezentaciji BiH, u kojoj je ostala biatlonka iz Rs Svjetlana Klačar, koja je postigla olimpijsku normu.
     Preuzet
o iz lista "BLIC" od 25.01.2002.

 

KUP SJENICE u smučarskom trčanju
Vreme takmičenja: 20. 01. 2002. godine u 11 casova
Organizator: USTANOVA KULTURE I FIZICKE KULTURE SJENICA
Tehnički organizator: SD "Jelenak" Sjenica
Mesto takmičenja: Sjenica, staza "Sanac"
Dužina staza : 3km, 2km, 1km.

ZLATIBORSKI KUP 2002
Takmičenje u smučarskom trčanju slobodnim stilom.
     Posle 11 godina obnovljen je rad Ski kluba Zlatibor (ski@zlatibor.co.yu ) koji se bavi smučarskim trčanjem (raniji naziv "SK Janićije Jeremić").
     12. januara 2002. klub je organizovao takmičenje u smučarskom trčanju slobodnim stilom na rastojanjima od 3 do 10 km, za sve kategorije takmičara u muškoj i ženskoj konkurenciji.
     Pogledajte izvestaj sa trke i rezultate . . .
 
Sledeća trka:

     20. januara - KUP SJENICE u smučarskom trčanju.

  Svetski kup u Biatlonu 2001/2002
     Od 10 do 17 decembra 2001. na Pokljuki kod Bleda (Slovenuja) održava se Svetski kup u Biatlonu. 
     Ekipe i pojedinci se bore za ispunjenje norme za učešće na predstojećim Zimskim Olimpijskim igram
a

SEZONA 2000/2001OTVORENO PRVENSTVO SR JUGOSLAVIJE
U SMUČARSKOM TRČANJU SLOBODNIM STILOM
- ODLOŽENO -

Trebalo je da se održi 17 i 18 marta 2001. na Kopaoniku na 3, 5 i 10 km dugim stazama "Crvene bare". Planirano je da se takmičenje održi u 11 kategorija zavisno od pola i uzrasta takmičara.
     Organizator takmičenja: SSJ-smučarski savez Jugoslavije.
                                     komisija za Nordijski sport
     Tehnički organizator: PSD Rtanj
     Generalni pokrovitelj: Nacionalni park Kopaonik

Na žalost zbog nepovoljnih vremenskih prilika (toplog vremena), takmičenje je odloženo.


U subotu i nedelju 10. i 11. marta 2001 na stazi Dvorišta - Jahorina 
održano je:

Otvoreno prvenstvo Republike Srpske u smučarskom trčanju
 - slobodnim stilom
.

Organizator Otvorenog prvenstva je Smučarski savez Republike Srpske, a tehnički organizator SK Romanija Pale. Prijave ekipa za takmičenje primale su se do petka 9.marta 2001. kod tehničkog organizatora (tel/fax 057 226 778). Očekuje se nastup takmičara iz SR Jugoslavije, Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine. 

Rezultati sa takmičenja . . . 


            Takmičenje u smučarskom trčanju

Takmicenje na Balkani, foto RTRS05.02.2001. Mrkonjić Grad, tereni Balkana 
Povodom dana opštine, a u organizaciji novoosnovanog Smučarskog kluba "Balkana Karavan", na Balkani je u nedjelju 4.2. odrzano takmičenje u smučarskom trčanju slobodnim stilom...
Pored domaćina, na takmičenju su učestvovala jos četiri kluba: "Romanija" sa Pala, "Glasinac" sa Sokoca, "Sarajevo" iz Srpskog Sarajeva i "Rtanj" iz Beograda.
Detaljne razultate vam ne mozemo prenijeti, posto smo dugo ocekivani snijeg i suncan dan ipak iskoristili za skijanje (alpsko).
Ali, ono sto smo culi od zvanicnog spikera potvrđuje da je takmičenje bilo na visokom nivou. Medju takmičarima su bili i neki učesnici zimskih Olimpijskih igara, kao i nekoliko kandidata za učesce na idućoj Olimpijadi.
Kao sto se i očekivalo, najviše uspjeha su imali takmičari klubova "Glasinac" i "Romanija".
Možda i važnije od rezultata je što smo konačno videli Balkanu punu skijasa, djece sa sankama, gledalaca...
Ipak imamo i jednu, mozda malo subjektivnu, primjedbu. Trasa staze je odabrana tako da preseca staru stazu za alpsko skijanje, tako da su Mrkonjički skijaši koji su konačno dočekali sneg morali sačekati da se takmičenje završi pa da sebi daju oduška... Čini nam se da se mnogo atraktivnija staza za ski-trčanje mogla trasirati oko Velikog i Malog jezera, ili kroz šumu duž nedovršene trim-staze, ali ponavljamo, to je naš utisak...
Sve čestitke organizatoru, uz nadu da će doći do popularizacije ovog sporta u Mrkonjiću, kao i da će takmičenje postati tradicionalno.

                Preuzeto sa sajta Mrkonjić Grada:  www.mrkonjic-grad.com


Vest iz Makedonije!

3 i 4 marta 2001. u makedonskom ski centru "Mavrovo", održano je takmičenje u nordiskim disciplinama 

"Mavrovski memorijal",

 koj se boduje FIS poenima.


Pogledajte nešto više informacija o zimskim sportovima kojim je zajednicko da koriste istu opremu za (nordijsko)skijanje:


NAZAD