BIATLON
Biathlon

Trči i pucaj

     Po proceni ljubitelja zimskih sportova biatlon je najviše napredovao u poslednjih pet godina. Podaci uglednog "Eurosporta" ističu da je 171 sat prenosa u sezoni 2000/2002 posmatralo 86 miliona gledalaca. Podatak za poštovanje, na kome bi pozavideli i mnogo veći i profitabilniji sportovi.

 

Definicija bistlona bi se mogla svesti na tri reči: Trči i pucaj! Biatlon je kombinacija dva potpuno različita sporta - nordijskog skijanja i

Biatlon: Srbija na dobrom putu
     09.02.2011. - Osim lepih želja za pristojne rezultate u Biatlonu je neophodan minimum uslova, koji podrazumeva bar jedan biatlonski centar u državi, koji bi bio na raspolaganju 365 dana u godini. Odavno postoji ideja da se centar napravi na lokalitetu „Žare“ u blizini Sjenice u čijoj realizaciji učestvuje i sam Velepec, mada je Kopaoniku mnogo realnija opcija jer već postoje „Crvene bare“.
     – Posao smo podelili u nekoliko faza. Pošto smo izvideli teren i nacrtali projekat staze i strelišta, prešli smo u drugu fazu. Određena je trasa buduće staze i čekamo slobodnu priliku da je testiramo da vidimo da li smo na dobrom putu. Iako bi čitava realizacija mogla da teče i brže, saradnja sa opštinom Sjenica nas pomalo usporava, ali nije strašno, jer ništa bolji nije ni slučaj kada radite sa birokratijom u zemljama zapada. Siguran sam da smo napravili odličan projekat i da će centar „Žare“ biti pun pogodak. Takođe sa kolegama iz Srbije pokušali smo da oživimo i „Crvene bare“, ali to je u odgovornosti vaše vojske i za sada konkretnog odgovora nema – istakao je Uroš Velepec, prvi trener biatlon reprezentacije Slovenije.
     Detaljnije...

 streljaštva. Dok trčanje na skijama iziskuje velike fizičke napore, streljaštvo traži bistru glavu i smireno i opusteno telo.

     U XVIII veku, tačnije 1767. godine graničari Švedske i Norveške odmerili su snage u štafetnoj trci. Sto godina kasnije, 1861. godine, u Norveškoj je osnovan prvi klub "Trisil Rifl" da bi na Zimskoj olimpijadi 1924. godine u francuskom Šamoniju vojna patrola Francuske demonstrirala biatlon. U engleskom Sandharstu, 3. avgusta 1948. godine osnovana je Svetska federacija biatlona i modernog petoboja (UIPM) sa 17 članica. Prvi predsednik bio je šveđanin Tom Vibom. Deset godina se čekalo na prvo veliko takmičenje. svetsko prvenstvo je održano 2.marta u austrijskom Zalfeldenu. U međuvremenu ustanovljena su pravila za individualnu trku na 20 kilometara, samo u muškoj konkurenciji. Američki Skvo Veli, 1960. godine imao je čast da ugosti biatlonce, i od tada ovaj sport je na zvaničnom programu Olimpijskih igara.

     Sredinom sedamdesetih uvedena su sprinterska takmičenja, ustanovljene male elektronske mete, a sve je kulminiralo na Kongresu 1980. godine u Sarajevu, kada su i žene dobile pravo da se takmiče. Naredne godine bijatlonke su debitovale u Svetskom kupu u češkom Jahimovu. Međunarodna biatlon Federacija (IBU), kao samostalna, ustanovljena je 1993. godine, sa sedištem u Salcburgu. Danas Federacija ima 57 članova među kojima je i Jugoslavija.

 

     Svetski kup, koji počinje u decembru traje do marta. Na programu je osam trka u sezoni. U okviru bijatlonskog sporta ustanovljeno je više disciplina:
          - Sprint 7,5 Km za žene i 20 Km za muškarce.
          - Individualno 15 Km za žene i 20 Km za muškarce
          - Kombinacija 10 Km za žene i 12.5 Km za muškarce
          - Masovni start 12,5 Km za žene i 15 Km za muškarce
          - Štafetne trke 4x7,5 Km i za žene i za muškarce.
 

     Kada dotrči do mesta gadanja biatlonac mora za kratko vreme da se izmeni od zadihanog skijaša do smirenog strelca. Za manje od minuta, koliko obično traje zadržavanje pred metom, biatlonac treba da uspori svoj rad srca sa od oko 180 do 200 otkucaja u minuti na oko 100 otkucaja, da se postavi u položaj za gadanje, napuni pušku i ispuca svojih pet hitaca. Naravno, i da pogodi metu. U sprinterskim disciplinama puca se dva puta po pet metaka malog kalibra 2.2mm sa udaljenosti od 50 metara. Prečnik mete prilikom pucanja iz ležećeg stava je prečnika 45 mm, a kod stojećeg stava 115 mm. Minimalna težina puške je 3,5 Kg. U kombinaciji se takođe puca dva puta, a u individualnim i trkama masovnog starta četiri puta (dva puta ležeći, dva puta stojeći). Svaki član štafete (četiri takmičara) puca dva puta po jednom iz ležećeg i stojećeg stava.

     Različite su kazne za promašaje, U sprinterskim, kombinacijskim, štafetnim i trkama masovnog starta svaki promašaj iziskuje trčanje kaznenog kruga od 150 metara. U individualnoj trci, na 15 i 20 km,za promašaj se dobija kazneni minut.

     Najače biaotlonske nacije danas su Nemačka, Norveška, Francuska, Rusija i Švedska. Šveđanka Magdalena Forsberg, živa legenda ovog sporta, je petostruka uzastopna osvajačica najvećeg Kristalnog globusa - najvećeg odličja Svetskog kupa. Na svakoj trci Svetskog kupa startuje minimalno 100 takmičara. Izizetak su trke masovnog starta gde pravila dozvoljavaju učešće 25 najboljih na svetu. Ograomna je konkurencija, pa se često pobednik ne zna do poslednjeg takmičara.

     Direktan prekos trka najčešće se odvija u prostoru za pucanje, gde gledaoci imaju kompletni uvid u trenutni poredak na svakom prolazu. Trke u Nemačkoj u Oberhofu i Rupoldingu, prati uživo i po 20 hiljada gledalaca, a atmosfera prilikom pucanja je kao na fudbalskom događaju. Svaki uspešan hitac propraćen je povicima "Olem ole, ..."

     Kada su nagrade u pitanju, onda je biatlon "sport siromašnih". Pobednik Svetskog kupa od Svetske federacije - IBU ima zagarantovanih 40 hilljada nemačkih naraka. Trijumf na jednoj trci Svetskog kupa vredi 10 hiljada DM. Za napore koje ovi sportski asovi ulažu, zaista malo. Biatlonci veruju da će stići i bolja vermena, a s obzirom na porast gledanosti želje su realne.

tekst: Igor Jagličić
magazin: ME
Č


Biatlon centri  u Evropi:

Biathlonzentrum Antholz (Italija)
Biathlonzentrum Martell (Italija)
Biathlonzentrum Ridnaun (Italija)
Biathlonznetrum Ruhpolding (Nemačka)
Biathlonzentrum Oberhof (Nemačka)
Biathlonzentrum Hochfilzen (Austrija)
Biathlonzentrum Altenberg (Nemačka)
Biathlonzentrum Haute Maurienne (Francuska)
Biathlonzentrum Osrblie (Slovačka)
Biathlonzentrum Pokljuka (Slovenija)
Biathlonzentrum Kontiolahti (Finska)
Biathlonzentrum Oslo-Holmenkollen (Norveška)

 


BIATLON - Sport

Detaljnije o takmičenjima i dešavanjima u biatlon sportu:  . . .


NAZAD