ZIMSKI  SPORTOVI


   

 • SKI CROSS
     U ovoj vrsti skijaške trke takmičari se spuštaju mini spust stazom sa mnogo različitih elemenata. Staza sadrži rolere, skokove, oštre zavoje oivičene zidom od snega, dok takmičari prolaze stazu brzinom i do 70 km na čas. Na istoj stazi se istovremeno takmiči 4 takmičara.

   

 • SNOWBOARD
     Sport ili disciplina?
  Nemoj nikad gubiti nadu! Koliko god učenje bilo bolno, sve na kraju dodje na svoje mesto. Posmatrajte, pitajte, razgovarajte, svi će vam pomoći.

   

   

   

 

  

 • BIATLON - Trči i pucaj
 • BIATLON - Sport
  Kombinacija dva potpuno različita sporta - Nordijskog skijanja i streljaštva.

    

 • TELEMARK 
  Telemark tehnika skijanja povezuje nordijske i alpske dicipline, jer sa istom opremom može kombinovati skijaško trčanje, skokove i slalom. To je savršena kombinacija ako želimo napustiti uređene ski terene

        

  - Pojmovi
  Odličan tekst o turnom skijanju, koji je poslao Pera iz Alpinističkog odseka PSB
  -
Osnove
 Turno skijanje je postalo jedan od omiljenih oblika kretanja tokom zime po planinama...

  - О tehmici hodanja
 
Tehnika hodanja na turnim skijama je veoma slična hodanju na nordijskim skijama.
  Ako ste probali, onda će Vam biti mnogo lakše i jasnije...
  - O bezbednosti
Poznato je da zimi na zasneženim padinama najveća opasnost preti od snežnih lavina. Tu opasnost je najbolje i najpametnije izbeći. Prosto zar ne? Ipak je za to potrebno nešto znanja, iskustva i opreme...
  - Saveti
  Turno skijanje je na prvi pogled mešavina alpskog skijanja, skijaškog trčanja i planinarenja,
  što turnom skijašu osigurava veliku raznolikost i istinski kontakt sa netaknutom prirodom.

     

 • SKI MARATON
  Skijaško trčanje na velikoj udaljenosti

   

 • ROLER SKI - Skijanje na rolerima
  LetnjaFIS (Nordijska) disciplina

    

    

    

   


 • HOKEJ
    
  Timski klizački sportovi

   

 • KARLING  
    
  Timski klizački sportovi

   

    

 • BOB
  Bob se može definisati kao vožnja specijalnim sankama sa kormilom i kočnicom (koja ne sme da se upotrebljava), na posebno konstruisanoj i zaleđenoj stazi, uz učešće dva ili četiri takmičara sa ciljem da se u više trka postigne što veća brzina.

  


 • SLEDDOG (Dog sledding) - Trke zaprega pasa
      
  Više detalja na sajtu: www.nikolicaleksandar.com
       Pocetkom 1996. godine osnovan je klub Polarex Beograd sa osnovnom idejom da se sleddog sport ili trke zaprega pasa i u nasoj zemlji uspostave, omasove i zazive kao sport. Posto su nase planine poznate po jakim zimama sa obiljem snega i dobrim potencijalnim stazama za ovakav sport, a ako se uzme u obzir danasnja populacija ovih pasa u nas, ocigledno je da imamo dobre preduslove za sport koji je spoj starog nacina zivota sa zapreznim psima kao i danas jedinim pouzdanim prijateljima u najtezim uslovima zivota na severu planete, u novom dobu sa razvojem pre svega veterinarske medicine, opreme i nacina tretiranja pasa u celini.


 

 • SNOW KAYAK
      
  Broj sportova kojima se ljudi bave postaje sve veći a ideje sve neverovatnije. Prošlog vikenda u Lincu održano je četvrto nezvanično prvenstvo sveta u snoukajaku. Idejni tvorac snoukajaka je Tomas Cimerman. Ovaj Austrijanac je želeo da kajakašima omogući takmičenje i zimi. „Principi ovog sporta su slični principima kajaka na vodi. Staza i njeni izazovi su vrlo slični. Takmičari moraju da kontrolišu kajak tokom opasnih okreta i skokova i gotovo da nema mogućnosti da se kajak uspori na stazi.“ Svakog februara u Lincu održava se najpoznatija trka u snoukajaku.
       Ove godine učestovalo je više od 120 takmičara, uglavnom iz Austrije, Nemačke, Švajcarske i Italije. Stazu dugačku 500 metara najbrže je prešao Austrijanac Peter Draksl i stekao status nezvaničnog svetskog šampiona. Bilo je to najveće iznenađenje jer je prvi put posle tri godine poražen jedini pobednik trke od njenog početka – Harald Hudets. „Nisam imao dovoljno dobro pripremljen kajak. Odlučio je bolji kajak koji je imao Peter. Staza je bila zaleđena a prvi skok najteži. Posle skoka od dva metra prizemljenje na stražnjicu je veoma neprijatno." Postoji i takmičenje u konkurenciji dama i u konkurenciji juniora. Među devojkama, najuspešnija je bila Andrea Radlet.

  


  ZIMSKE SPORTSKO - REKREATIVNE AKTIVNOSTI

 

www.savremenisport.com
Edukativni sajt o sportu i u sportu zastupljenim terminima sa linkovima i adresarom

 


 

 

   

  -Istorija Zimskih Olimpijskih igara

   

    -Jugoslovenski sportisti na
    Zimskim Olimpijskim igrama

NAZAD