Skijaško trčanje 

langrenn

-

 Norveški

langlauf

-

 Nemački

sci corsa

-

 Italijanski

begovie ližnie

-

 Ruski

cross country

-

 Engleski

Pogledajte ostale strane o Skijaškom trčanju:
    
Inovacijama do veće popularnosti
  
Skijaško trčanje - program trka, discipline
   
Skijaško trčanje - Nordijsko skijanje
     

Oprema za skijaško trčanje
 

           
Detaljnije >>>>

   
          Skijaško trčanje spada u Nordijske skijaške discipline, pa ga još nazivaju i Nordijsko skijanje, a na Zimskim olimpijskim igrama je zastupljeno sa 12 takmičenja (po 6 u muškoj i ženskoj kategoriji)

          Skijaško trčanje nije teška sportska disciplina, ali potrebno je ipak malo truda da se nauči osnovna tehnika, pa će i uživanje biti veće. Početnik će skijačko trčanje naučiti znatno brže nego alpsko skijanje. Ipak važno da pored sebe imate nekog ko će vas naučiti osnovnu tehniku. Nije važno gde se trči, a dovoljno je samo 10 -15 cm snega. Svaka livada sužine 150 do 200 m, nasip pored reke ili slična površina začas se mogu pripremiti za skijaško trčanje.

Oprema za skijaško trčanje je dosta jeftinija od one za alpsko skijanje. Ona je jednostavna, laka i pristupačna, kao i sport kojem je namenjena.
Skije za trčanje su lagane, nisu krute, a vezovi ih drže uz skiju samo na vrhu pa se peta slobodno odvaja i podiže. Baš kao kod običnog hodanja.
Na žalost, oprema za nordijsko skijanje je zaista retka na nasem trzistu, na poslednjem EXPO-ZIMU (decemba 2000.) nije primećeno prakticno ništa od nove nodijske opreme. Uvoznici kažu da im se ne isplati zbog malog interesovanja. Ono malo polovne opreme za skijaško trčanje koja se mogla naći na sajmu je sve prodata.

          OPREMA

1985 godine, pored klasičnog, uveden je novi klizni korak, kao nova tehnika skijaškog trčanja. Novi klizni korak daje trkaču na skijama veću brzinu, ali zahteva i mogućnost bočne kontrole skija. Ova nova tehnika zahteva nešto drugačije skije, ali i cipele čvršće sa strane kao i vezove kojoma je moguća bočna kontrola skije.

  

Od 1987 godine usvojen je novi standard NNN (New Nordic Norm) za vezove i cipele. 
Cipele iz NNN serije imaju integralni sistem veza i đona.  
Vez se sastoji od podne pločice sa vodilicama za pripadajuće žljebove na đonu cipele i mehanizma za prihvatanje i vezivanje osovine na vrhu đona cipele. Oko te osovine odvija se i flex cipele, odnosno zakretanje kompletne cipele oko osovine. 

Salomon je odmah po usvajanju NNN standarda, izašao na tržište sa novim modelima, ali sa svojim SNS (Salomon Nordic Sistem). Na žalost, to je ugrozilo kompatabilnost cipela i vezova različitih proizvođača. Zanimljivo je da je Salomon postao vodeći proizvođač cipela i vezova za skijaško trčanje, ali ne proizvodi i skije. Tek za sezonu 2004 / 2005 Salomon je izašao i sa svojim modelima skija i štapova.


Takmičarski, rekreativni i "back country" cipele i vezovi za skijaško trčanje

         
           

 

Generalno postoje dve vrste skija:

Klasicne nordijske skije za trčanje rade se u dve varijante:
      - Skije koje se moraju mazati, koje su namenjene sportistima i naprednim trkačima na skijama.
      - Skije koje se ne moraju mazati kod koje je donja površina posebno obrađena u srednjem delu da bi se sprečilo otklizavanje skije u nazad. Ovakva skija je obično u tom srednjem delu brušena kao riblja krljust, ili su nalepljene trake od mohera ili fokine kože, a prednja i zadnja trećina su glatke. Ove skije se koriste uglavnom za rekreativno skijaško trčanje.

Staza za trčanje klasičnim stilom ima utabane špure rastojanja 20-25cm.

Dužina skija se određuje uz pomoć lista papira: ispod skija, na sredini se postavi list papira, kada se stoji na dve skije papir može da se izvuče (oslonjeni smo ma prednju i zadnju trećinu i skije će da klize po snegu), a kada se oslonim ja jednu skiju papir ne može da se izvuče (znači brušena sredina skije ne dozvoljava proklizavanje nazad, imam oslonac za penjanje uz brdo).

Dužina štapa je do visine pazuha. Dakle štapovi su duži nego kod alpskog skijanja, omogućavaju snažniji odraz i bolje održavanje ravnoteže, i treba da budu što lakši.

Mazanje skija zavisi od konfiguracije terena, prvo se maže poslednja deonica uzbrdo-nizbrdo, preko nje novi sloj pa tako sve do starta. 
Mazanje skija se izvodi na taj način što se prednja i zadnja klizna trećina skije maže tako da se pospeđuje klizanje. Vosak koji se nanosi u nekoliko slojeva mora da bude prilagođen konfiguraciji terena, kvalitetu i temperaturi snega.
Na srednjioj, odraznoj trećini skije se izvodi kontra maža koja će sprečiti proklizavanje u nazad, prilikom trčanja uz brdo. Sve u svemu, mazanje skija za nordijsko trčanje je komplikovana tehnologija a mnogo od toga zavisi. Smatra se da je i ova komplikovana tehnologija mazanja jedan od razloga ne atraktivnosti skijaškog trčanja.

Srećom, nekoliko godina u nazad, pojavile su se skije sa specijalnom podlogom, koje ne zahtevaju mazanje, namenjene prvenstveno rekreativcima.

Skije za kliznu tehniku vožnje su kraće od klasičnih, potpuno su glatke sa donje strane-kao alpske skije, staza se priprema kao za alpsko skijanje, bez špura, takmičar sve vreme kao da kliza, nema dvokorak ili cetvorokorak kao na klasicnim nordijskim skijama. Ovo se naziva trcanje slobodnim stilom, ili tehnika kliznog koraka.
Ovakav nacin trcanja, slobodnim stilom, ima svoja svetska prvenstva i nalazi se u olimpijskom programu. Štapovi su do visine očiju ili do dohvatne visine po slobodnom izboru, koliko se ko oseća snažnim u ramenom pojasu, posto dužim štapovima produzavamo fazu oslonca-odupiranja rukama. Skije se mažu kao za alpsko skijanje, nema kontra maža za trčanje uz brdo.

          U SVETU

Najpoznatija trka u skijaškom trčanju održava se u Švedskoj.
Vasa lopef je najmasovnija priredba skijaškog trčanja, na kojoj se pojavljuje i do 12.000 učesnika na startu, bez ograničenja u godinama i polu. Utemeljena je 1922 godine u čast Švedskog kralja Gustava I Vase.
Odvija se svake godine, prve nedelje meseca marta, na stazi od Selena
(Saelen) do More. To je ista ona staza, duga 86 km, koju je 1521 godine prešao Gustav Erikson Vasa kao vojskovođa, pre nego što je postao Švedski kralj.

 

          KOD NAS

Na Kopaoniku je trčanje na skijama praktično zamrlo, jednostavno nije dovoljno izazovno iako je je jeftinije i zdravije nego alpsko skijanje, ne zavisi od uspinjača, već na 10 cm snega može da se trči, tehnika je jednostavna ali fali atraktivnosti. Bez obzira na sve, staze za nordijsko trčanje "Crvene bare" se uglavnom redovno održavaju. Pamtim da je pre nekoliko godina nuđeno besplatbno iznajmljivanje opreme i obuka od strane instruktora. Ali odziv je bio slab.

I na Divcibarama postoji mogućnost iznajmljivanja opreme za skijaško trčanje.
Zlatibor ima trasirane međunarodno priznate staze. 2002 godine je ponovo aktiviran Nordik ski klub "Zlatibor", koji vam moze pomoci u obuci. (Kontakt: Miloš Glišović tel. 064/1833424  krug@EUnet.yu)

Skijaško trčanje u pripremnom periodu redovno koriste veslači, biciklisti, rvači.

Takmičenja se, kod nas odvijaju na Zlatiboru, Pešteru, Kopaoniku a najači klubovi su iz ovih krajeva. Vojska neguje ovaj oblik sa svojim skijama kao patrolno trčanje u različitim kombinacijama sa gađanjem - biatlon.

Nekada domaći proizvođač ski obuće - Alpina, prirodno je bila najzastupljeniji na ovim prostorima.

 

     Od 1987 i Alpina ima modele cipela prilagođene novim  vezovima (NNN standard marke Rotafella), a takođe je od skoro i  proizvođač skija.      Stari modeli Alpininih cipela, i njihovo kačenje za stari model vezova sa tri rupice na vrhu cipele.

    


Ako prodajete opremu za skijaško trčanje javite se na mail  >>>> 


I tokom leta se može simulirati skijaško trčanje.

 

pogledajte stranu ROLLER SKI . . .


Samo za ljubitelje nordijskog skijanja :)


NAZAD