ROLLER SKI
SKIJANJE NA ROLERIMA

Letnja varijanta nordijskog skijanja


Sve je isto kao kod skijanškog trčanja - cipele, vez, štapovi
ali je skija skraćena i sa točkićima na krajevima.


Fotografija pruzeta sa sajta www.skiroll.it 

Prečnik, širina i debljina točka zavisi od podloge po kojoj se vozi.

PETI SKI-ROL KUP SRBIJE U SJENICI        Izvor: sjenica.com
   
08.08.2009.
Sjenica -
Proteklog vikenda Sjenica je, po peti put bila domaćin ski-rol KUP-a Srbije, u organizaciji smučarskog kluba ''Jelenak''. Ovo, sada već tradicionalno takmičenje u Sjenici, okupilo je 24 takmičara iz Srbije, BiH, Slovenije i Hrvatske. U trci na 400 metra, najbolje rezultate u svim kategorijama ostvarili su takmičari iz Slovenije, dok su pobedom u najbrojnijoj, seniorskoj konkurenciji, u trci na 10 kilometara, domaćini iskazali svoju spremnost za nadmetanje na duge staze.
     Prvog takmičarskog dana, nakon trke za kvalifikacije na 1.500.metara kroz grad, u finalnoj trci na 400.metara, u kategoriji seniora pobedio je Slovenac Gašper Kreutez, dok su drugo i treće mesto osvojili takmičari iz Hrvatske, Tomislav Crnković i Darko Škreblin. U juniorskoj kategoriji, prvo mesto je pripalo Alešu Gregoriju iz Slovenije, drugo Hrvatu, Jurici Veverecu, a treće je osvojio Ajlan Rastić iz Sjenice. I u kategoriji seniorki, prva dva mesta osvojile su Slovenke, Lili Dračar i Neža Luštrik, dok je Belma Šmrković iz Sjenice zauzela treće mesto. Juniori i seniorke su potvrdili ovakav plasman i drugog dana takmičenja, kada je vožena trka na stazi, od izlaza iz Sjenice prema Trijebinama u dužini od deset kilomatara. Ova staza sa dosta uspona gostima je bila veoma naporna, što dokazuju rezultati u najbrojnijoj seniorskoj konkurenciji, gde su Sjeničani poneli ubedljivu pobedu. Od grupnog starta, trku su poveli, državni reprezentativci Srbije iz Sjenice i kandidati zimskih Olimpijskih igara u Vankuveru, Amar Garibović i Rejhan Šmrković, a konstantno do samog cilja i uz ubedljivu prednost, trku je vodio prvoplasirani Garibović. Drugi kroz cilj je prošao Šmrković, a treći Tomislav Crnković iz Hrvatske.
     I uz skromna finansijska sredstva, Jelenak se još jedanput pokazao i dokazao kao uspešan organizator i domaćin takmičenja. Tehnički delegat i generalni sekretar Smučarskog Saveza Hrvatske, Robet Kontak ocenio je da je ovo takmičenje u Sjenici, na nivou svetskih takmičenja i da zadovoljava visoke tehničke kvalitete organizacije, potvrdivši poziv za učešće i naredne godine. Ni gosti iz BiH i Slovenije nisu imali nikakve primedbe. Otišli su zadovoljni i zahvalni organizatorima, ne skrivajući emocije na rastanku.
     Nakon proglašenja pobednika i uručenja zasluženih priznanja, koje je organizovano u hotelu ''Borići'', rukovodilac takmičenja Murat Garibović je rekao: ''Zadovoljan sam samom spoznajom što su učestvovali takmičari iz Slovenije Hrvatske i BiH. Uz tako eminentne predstavnike, naši takmičari imaju priliku da osete i procene svoju spremnost, i uvide načine na koje treba da je unaprede. Ono što je najbitnije i što svaki organizator u sportu priželjkuje, jeste da niko od takmičara nije zadobio niti jednu povredu. Potrudićemo se da naredne godine dovedemo još više reprezentacija, jer na taj način podižemo nivo i naših takmičara, od kojih očekujemo da nas dostojno predstavljaju na zimskoj Olimpijadi 2010.godine'', istakao je Garibović.

  

FIS Roler ski Svetsko prvenstvo       Izvor: FIS
   
09.-13.09.2009. Pigilio (ITA) - Ove nedelje je u toku FIS Svetsko prvenstvo u roler skijanju koje se održava u mestu Pigilio u Italiji, 50 km istočno od Rima. Takmičenja se održavaju u muškoj i ženskoj konkureciji u sledečim disciplinama: 200m sprint; Timski sprint - stafeta na 6x3 km (m), odnosno 4x3km (ž); Trka na 5km uzbrdo klasicnim stilom i Mas start slobodnim stilom.
      Organizatori ovog Svetskog prvenstva već imaju iskustva u organizaciji Rolerski FIS Svetskog kupa, ia dobili su i podršku od
Organizacionog odbora za Svjetsko prvenstvo u nordijskom skijanju u Val di Fiemme 2013. Očekuju se uzbudljive i izazovne trke u ovoj letnjoj varijanti skijaskog trčanja, a favoriti su Italijanski i ruski takmičari.
     Doi kraja ovogodišnj Rolerski sezone preostalo je još jedno FIS Roller ski takmičenje Svetskog kupa koje će se održati u Grčkoj, u Solunu od 26.-27.09.2009.

  


Grobnik Open Ski-Roll '04

Trkački ski klub «Rijeka-Čavle» organizovao međunarodno takmičenje na ski-rolerima.

     Takmičenje je se održano u nedjelju, 29.08.2004 godine, u dva (2) dela. Prepodne uvodna trka za starije kategorije. Popodne nastavak za sve kategorije na kružnoj stazi Čavle-Cernik-Čavle.
     Takmičenje je održano pod pokroviteljstvom Hrvatskog skijaškog saveza, Županijskog skijaškog saveza, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, Općine Čavle i Općine Jelenje.

Dodatne informacije

     Elinka Barišić

 

 

www.rollerskitour.com

www.skiroll.org

www.skiroll.it

www.skiskett.com


N A Z A D