SKI ORIJENTIRING

 

Međunarodna Orijentiring federacija
(International Orienteering
federation)
Savez za orijentacioni sport Srbije (SOSS)
(Serbian Orienteering federation)

 

KOPAONIK (Crvene bare i Sunčani Vrhovi)
Karta za orijentacioni sport. Izdanje: avgust 2001, povodom YU-OPEN orijentiring takmičenja koje je održano na Kopaoniku od 24-26 avgusta 2001.

Pojam i kratak istorijat

    Ski orijentacija je jedna od zvaničnih disciplina u orijentacionom sportu a koja se sprovodi u okviru IOF-a (International Orienteering federation) - Medjunarodne orijentiring federacije.

    Ova disciplina potiče stotinu godina unazad. Danas se Ski orijentacijom bave ljudi na četiri kontinenta, sa izrazitim naporima zadnjih nekoliko godina da postane olimpijski sport. Zbog toga je IOF usvojio posebnu strategiju razvoja po ovom pitanju. Kao najznačajniji zahtev istaknuta je potreba da se ski orijentacija učini što jednostavnijom kao i da se što više približi medijima i gledaocima.

    Od prvog svetskog prvenstva koje je održano 1975. Godine u Finskoj tehnološki napredak doveo je i do veoma brzog razvoja ski orijentacije. Pored Skandinavaca ovim sportom veoma uspešno bave se i Austrijanci, Bugari, Englezi, Italijani, Rusi…

 

Ski orijentacija i skijaško trčanje – sličnosti i razlike

Da  počnemo prvo od sličnosti: za ski orijentaciju potrebno je, kao i kod skijaškog trčanja, skije, štapovi i vezovi. Pored toga takmičari u ski orijentaciji na grudima imaju pričvršćen nosač na kome se nalazi karta terena na kome se takmiči sa ucrtanim stazama kao i kompas sa strane.

U svim disciplinama orijentacionog sporta karta i kompas su obavezni elementi. Zašto? Zato što je orijentacija sport u kome takmičari uz pomoć karte i kompasa prelaze odredjenu stazu i pronalaze kontrolne tačke koje se nalaze na terenu. Za razliku od običnog skijaškog trčanja gde takmičari idu jednom odredjenom stazom, ovde dakle, takmičari na svojoj karti imaju ucrtanu čitavu mrežu staza kojom se mogu kretati po terenu a da bi stigli od jedne do druge kontrolne tačke. Osnovni zadatak je da takmičar na osnovu svog znanja odredi kojom će se stazom kretati, odnosno koju smatra najbržom. Nekada je najbrža staza koja ide okolo itd. Sve kontrolne tačke moraju se naći određenim redosledom onako kako je to ucrtano na karti. Takmičar koji u najkraćem vremenskom roku obiđe celu stazu i pronađe sve kontrolne tačke taj je pobednik i tako dalje.

Kod pojedinačnih takmičenja takmičari startuju u istim vremenskim razmacima jedan iza drugog, dok je u trkama štafeta istovremeni start (sve isto kao i kod skijaškog trčanja).

Karte za takmičenje izradjuju se po Medjunarodnim standardima koje propisuje IOF. One su veoma krupnih razmera (npr. 1:15000,  1:20000 ili 1:25000  što znači da 1cm na karti predstavlja 150, 200 ili 250 metara u prirodi). Detaljne su i precizne tako da se takmičari mogu brzo snalaziti.

 

Takmičenja

Osim svetskih prvenstava koja se održavaju svake druge parne godine u svetu se održava puno trka u ski orijentaciji. Kao ilustraciju predstaviću vam ovogodišnju svetsku seriju.

Sezona svetskog kupa u ski orijentaciji 2001. godine počela je prvom rundom u Bugarskoj od 22.-27.januara. Ova prva runda u mestu Batak sadržala je četiri individualne trke (duga distanca, sprint, kratka, srednja) i štafetnu trku. Rezultate možete naći na adresi Medjunarodne orijentiring federacije http://www.orienteering.org . Krajem februara održaće se druga runda u čuvenom Švedskom ski centru Falunu, a potom se karavan seli u Finsku (Rovaniemi-postojbinu Deda Mraza) te na finalne trke u Rusiju – Volodja.    

Ski orijentacija u Jugoslaviji

Od 1993 godine, kada je osnovan Jugoslovenski savez za orijentacioni sport, bilo je nekoliko neuspešnih pokušaja da se održe takmičenja u ski orijentaciji. Interesovanje medju takmičarima postoji ali složenost u organizaciji ovakvih takmičenja verovatno je urodila time da još uvek nismo uspeli da se organizujemo.

Kako je karta glavni instrument kod ski orijentacije moramo napomenuti da još uvek nemamo ni jednu kartu za ski orijentaciju u Jugoslaviji. No, za početak moglo bi se održati takmičenje i na kartama za orijentacioni sport koje su napravljene za letnje uslove. Da nabrojimo samo neke terene koji bi bili za to prikladni a koji su već delimično pokriveni kartama: Durmitor, Zlatibor, Tara, Divčibare a trenutno je u izradi karta Kopaonika . Crvene Bare koja će prvi put biti korišćena krajem avgusta ove godine kada se na tom terenu održava YU OPEN- medjunarodno otvoreno prvenstvo Jugoslavije koje će se ujedno bodovati i za svetsku ran listu.

Naravno uz dobre snežne uslove takmičenje u ski orijentaciji može se organizovati i na nekoj od karata u gradskom području kao što su Košutnjak, Ada ciganlija itd.

Za dalji razvoj ski orijentacije neophodna je i saradnja sa Smučarskim savezom .

 

Zahvaljujem na ovom prilogu,
 Zoranu Milovanoviću,
siljazm@eunet.yu

Adresa:
S
avez za orijentacioni sport Srbje (JOS)
Postanski fah 33
11420 Smederevska Palanka
www.orijentiring.org.yu


Ski orijentiring će se dobro uklopiti u zimsku olimpijadu
(možda već u Torinu 2006 ??)
Članak iz časopisa »Orienteering World« ,
Novembar 2001. (detaljnije ... )

          Septembar, 2002.
          Preporuku MOK-a za uvršćenje u program zimskih igara nisu dobili SKI ORIJENTIRING i PLANINSKO - TURNO SKIJANJE, a definitivno su odbijeni Sankanje na prirodnim terenima, Ekipno takmičenje u sankanju i Skijaški letovi. 
 

LINKOVI:

http://www.jasenica.org.yu/

http://tesla.rcub.bg.ac.yu/~profa/Orijent/Glavna.html 


NAZAD